Hajók elleni rakéták

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 677
35 836
113
És hogy fogja túlélni azt a vizalá bukást az eszköz szuperszónikus sebességgel?Milyen irányitasa lesz a viz alatt?Majd ha e két aprócska problémát megoldják,akkor majd érdemes lesz foglalkozni is az elháritas lehetőségeivel is.
Olyan,hogy rakéta/CM torpedót bocsájt ki,az meg régota van.Éppenséggel inkább kikoptak már jórészt az ilyen fegyverek (ASROC,Malafon,de a Kalibrnak is volt ilyen koncepcionális változata)
Érdekes kérdés, hogy mennyire működne a gyakorlatban.
A ruszki VA-111 Shkval torpedó, amiről vízalatti részt koppintották tudomásom szerint nem manőverezik, hanem egyenesen megy előre! Lényegében mint egy vízalatti puskagolyó: megy amerre kilőtték. Arra épít hogy a nagy sebesség miatt nem tud megszökni előle a célpont. Vélhetően nagyon messze van ez a "csodafegyver" a bevethetőségtől...

"rakéta/CM torpedót bocsájt ki" rendszerek amúgy jellemzően tengeralattjárók ellen lettek kitalálva. Az ASROC máig rendszerben van...
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 731
30 256
113
"Szeptember 21-én az Izraeli Védelmi Erők (IDF) bejelentették, hogy sikeresen tesztelték legújabb hajóellenes rakétájukat, a Gabriel V-öt."

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 361
113
Lockheed Martin is proposing its AGM-184C Long Range Anti Ship Missile Surface Launched (LRASM-SL) mounted on a M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) to meet the Australian Army’s requirements through Project Land 4100 Phase 2.

AGM-184C LRASM has been ordered by the Royal Australian Air Force (RAAF) for its F/A-18F aircraft (Project AIR 3023) and is being considered by the Royal Australian Navy (RAN) as part of Project SEA 1300.

HIMARS-LRASM-Australia-1-770x410.jpg.webp
 
W

Wilson

Guest

Az ukrán hadsereg az RBS-17-est használta szárazföldi célpontok ellen...​



Az "Ukraine Weapons Tracker" elemzői közzétettek egy videót ennek a fegyvernek az ukrajnai használatáról .

Idén júniusban a svéd kormány olyan költségvetési módosításokat tett közzé , amelyek ajánlásai szerint Svédország katonai segítséget nyújt Ukrajnának.

Az új csomag RBS-17 (Robot-17) rövid hatótávolságú hajóelhárító rakétákat tartalmazott.

A frontvonalról közzétett videón az ukrán hadsereg egyszerre két rakétát indít földi célpontokra.


A svéd miniszterek azt mondták, hogy az RBS-17 rakéták az ukrán kormány különleges kérése volt.

Az RBS-17 egy lézeres irányítású rakétarendszer, amelyet katonai egységek használnak, hogy megakadályozzák az ellenség flottán való behatolását.

A rendszer rendkívül pontos, és bevethető a partrol vagy a hajókról. Valójában ez az AGM-114 "Hellfire" páncéltörő rakéta hajóellenes változata.
Svéd RBS-17 hajóellenes komplexum.  Fotó: svéd média
Svéd hajóellenes komplexum RBS17. Fotó: svéd média

A terv szerint a Robot-17 komplexum rakétái hatékonyan használhatók az ellenség felszíni célpontjai ellen a tengeri kétéltű támadások során.


A katonai egységek lézersugár segítségével tudják megvilágítani azt a célpontot, amelyre a rakétát irányítják.

RBS-17 hajóellenes rakéta
RBS17 hajóellenes rakéta

Az RBS-17 rakéták 9 kilogrammos robbanófejjel vannak felszerelve, és körülbelül 8 kilométeres repülési hatótávolságuk van. A rakéta hossza 163 centiméter, átmérője 17,8 centiméter.
 
  • Tetszik
Reactions: bel
W

Wilson

Guest
Az R–360 Neptun (ukránul: Нептун) fejlesztés alatt álló, hajók elleni ukrán cirkálórakéta. Az eszköz a kijevi Lucs tervezőiroda fejlesztése. A teljes rakétarendszer jelzése RK–360 Neptun.
 
W

Wilson

Guest
Részlet a ma az Ukrán Pravdában a Neptun első bevetéséről és a Neptun által a Moszkva elsűlyesztéséről december 13-án megjelent cikkből...


A "Neptun" harci keresztsége

Szinte senki sem tud róla, de a "Neptunok" első harci alkalmazására nem áprilisban, hanem a teljes körű orosz invázió első napjaiban került sor.

Ekkor három orosz partraszálló hajó hagyta el a krími kikötőket és indult el az ukrán partok felé Mikolajiv régióban. Az orosz csapatok partraszállása ezen a területen támadási felületet biztosított számukra, hogy megtámadhassák Mikolajevet és Odeszát is.

Az első három "Neptunt" ezekre a hajókra indították.

"Az első kilövések az Odesza régió déli részéről indultak, és Mikolajev irányába lőtték őket. Ezért a rakétáknak át kellett haladniuk Odesza felett, és hogy a város számára biztonságos legyen, nem 5-6 méteres magasságban indították őket a víz fölött, ahogyan azt kellett volna, hanem körülbelül 120 méter magasan. Nyilvánvaló, hogy az oroszok észlelték és valószínűleg megsemmisítették őket. Érdekes, hogy még a saját repülőgépüket is lelőtték, amely Neptunokra vadászott azon a területen" - mondta az UP-nak egy, a Neptun-projektben érintett katonai körökből származó forrás.

Az UP nem tudta pontosan megállapítani, hogy melyik nap volt ez, de legkésőbb február 26-án történt. Ezen a napon a vezérkar hivatalos közleményt adott ki arról, hogy egy orosz hadihajó lelőtte saját repülőgépét a Fekete-tenger felett.

A "Neptunok" egyike sem találta el a célt, de az UP beszélgetőpartnerei szerint az orosz partraszálló hajók, akiket éppen az ilyen rakétacsapások lehetősége riasztott el, megfordultak és a Krímbe menekültek.

A "meglepetésük" érthető. Elvégre a Neptunoknak február végén nem kellett volna szolgálatba állniuk a fegyveres erőknél.

A 2020-as sikeres állami tesztek után a Neptunt elfogadták, de a valóságban a projektet felfüggesztették. Csak az év végén, különösen a Luch Tervezőiroda vezetője, Oleh Korosztyev és Volodimir Zelenszkij találkozója után, az elnök személyes kérésére sikerült pénzt találni a Neptunra.

Az első teljes értékű komplexumot a Tatra új alvázán 2021 augusztusában, a függetlenség napjának 30. évfordulójára rendezett felvonulás előtt szerelték össze.


A felvonuláson bemutatták a komplexum teljes összetételét: egy mobil vezérlőpontot, egy univerzális önjáró rakétavetőt, szállító- és töltőjárműveket.

A felvonulás és a hadseregbe való bevonulás között azonban sok hónap telt el. 2021 decemberében Olekszij Neizhpapa, az Ukrán Fegyveres Erők Haditengerészetének parancsnoka egy katonai televíziós műsorban bejelentette, hogy a Neptunok első osztálya csak 2022 tavaszán léphet be a hadseregbe.


"Tavasszal teljesen készen lesz, és bekerül az ukrán haditengerészetbe. Néhány felszerelést már megvásároltunk, tavasszal már teljesen kész lesz a Neptun komplexum divíziós készlete" - mondta a haditengerészet parancsnoka.

De még decemberben sem voltak még rakéták. Az UP szerint az állam által a hadsereg számára rendelt első rakéták csak 2022. február 20-án indultak el Odeszába. Alig néhány nappal a teljes körű invázió előtt vitték ki őket a kijevi üzemből, amelyet Oroszország azóta háromszor lőtt ki rakétákkal.

Szerencsére sikerült harci szolgálatba állítani őket, és megmentették Mikolajevet a fent említett orosz hajóktól.


A "Neptun" elvakítása

A "Neptun" első használata kettős benyomást tett a hadseregre. A komplexumok személyzetét a rakétafejlesztők képezték ki, és a februári kilövések után a hadseregnek nyugtalanító kétségei támadtak. Valami nem volt rendben.

"Az üzemeltetők számára a legnagyobb csalódás az, amikor a rakétáik csak úgy eltűnnek valahol, és nem találnak el semmit. Ezért az első kilövések után, valahol márciusban, a komplexumért felelős üzemeltető jó értelemben vett paranoiás lett. Elrendelte, hogy az összes rakétát ellenőrizzék - csomópontról csomópontra" - mondja az egyik, a helyzetet ismerő katonai körökből származó beszélgetőpartner.

A rakéta fő fejlesztőjének számító kijevi Luch tervezőirodából szakemberek egy csoportja érkezett, és nagyon gyanús mintát találtak.

"Kijevből jöttek a szakemberek, és nagyon kiakadtak. Rájöttek, hogy az összes rakétánál elromlott egy alkatrész, ezért nem úgy robbantak a rakéták, ahogy kellett volna. Mindent kijavítottak, és rögtön a következő kilövésnél két rakéta is telibe találta a célt" - mondja az UP forrása, aki részt vesz a Neptun projektben.

Mindez tervezett szabotázsnak tűnt. Az Ukrajinszka Pravda forrásai a Luch tervezőirodában azonban nem hajlanak a szándékos szabotázs verziójára.

"Folyamatosan hívnak bennünket, hogy javítsunk vagy ellenőrizzünk valamit. Ez a termék sajátossága. A rakéta tele van nagyon érzékeny elektronikával, sok veszély fenyegeti még az egyszerű szállítás szakaszában is. Nem hiszem, hogy szabotázs történt volna" - biztosítja az UP-ot a rakétát fejlesztő cégnél dolgozó forrás.

Ugyanakkor két másik független forrás, különösen a hadsereg vezetésében, arra utal, hogy a rakétákat szándékosan is megrongálhatták.

"Ez a történet valóban megtörtént. Kiderült, hogy az összes rakéta ugyanolyan hibásan működött, és ez egyértelműen szándékos volt. Ez volt az egyetlen alkalom az egész háborúban, amikor azt mondhattam, hogy ez árulásnak tűnik. De minden rendben volt, és "Moszkva" nincs többé" - ismeri el hírszerzési beszélgetőtársunk.


 
  • Tetszik
Reactions: enzo and Aladeen

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Részlet a ma az Ukrán Pravdában a Neptun első bevetéséről és a Neptun által a Moszkva elsűlyesztéséről december 13-án megjelent cikkből...


A "Neptun" harci keresztsége

Szinte senki sem tud róla, de a "Neptunok" első harci alkalmazására nem áprilisban, hanem a teljes körű orosz invázió első napjaiban került sor.

Ekkor három orosz partraszálló hajó hagyta el a krími kikötőket és indult el az ukrán partok felé Mikolajiv régióban. Az orosz csapatok partraszállása ezen a területen támadási felületet biztosított számukra, hogy megtámadhassák Mikolajevet és Odeszát is.

Az első három "Neptunt" ezekre a hajókra indították.

"Az első kilövések az Odesza régió déli részéről indultak, és Mikolajev irányába lőtték őket. Ezért a rakétáknak át kellett haladniuk Odesza felett, és hogy a város számára biztonságos legyen, nem 5-6 méteres magasságban indították őket a víz fölött, ahogyan azt kellett volna, hanem körülbelül 120 méter magasan. Nyilvánvaló, hogy az oroszok észlelték és valószínűleg megsemmisítették őket. Érdekes, hogy még a saját repülőgépüket is lelőtték, amely Neptunokra vadászott azon a területen" - mondta az UP-nak egy, a Neptun-projektben érintett katonai körökből származó forrás.

Az UP nem tudta pontosan megállapítani, hogy melyik nap volt ez, de legkésőbb február 26-án történt. Ezen a napon a vezérkar hivatalos közleményt adott ki arról, hogy egy orosz hadihajó lelőtte saját repülőgépét a Fekete-tenger felett.

A "Neptunok" egyike sem találta el a célt, de az UP beszélgetőpartnerei szerint az orosz partraszálló hajók, akiket éppen az ilyen rakétacsapások lehetősége riasztott el, megfordultak és a Krímbe menekültek.

A "meglepetésük" érthető. Elvégre a Neptunoknak február végén nem kellett volna szolgálatba állniuk a fegyveres erőknél.

A 2020-as sikeres állami tesztek után a Neptunt elfogadták, de a valóságban a projektet felfüggesztették. Csak az év végén, különösen a Luch Tervezőiroda vezetője, Oleh Korosztyev és Volodimir Zelenszkij találkozója után, az elnök személyes kérésére sikerült pénzt találni a Neptunra.

Az első teljes értékű komplexumot a Tatra új alvázán 2021 augusztusában, a függetlenség napjának 30. évfordulójára rendezett felvonulás előtt szerelték össze.


A felvonuláson bemutatták a komplexum teljes összetételét: egy mobil vezérlőpontot, egy univerzális önjáró rakétavetőt, szállító- és töltőjárműveket.

A felvonulás és a hadseregbe való bevonulás között azonban sok hónap telt el. 2021 decemberében Olekszij Neizhpapa, az Ukrán Fegyveres Erők Haditengerészetének parancsnoka egy katonai televíziós műsorban bejelentette, hogy a Neptunok első osztálya csak 2022 tavaszán léphet be a hadseregbe.


"Tavasszal teljesen készen lesz, és bekerül az ukrán haditengerészetbe. Néhány felszerelést már megvásároltunk, tavasszal már teljesen kész lesz a Neptun komplexum divíziós készlete" - mondta a haditengerészet parancsnoka.

De még decemberben sem voltak még rakéták. Az UP szerint az állam által a hadsereg számára rendelt első rakéták csak 2022. február 20-án indultak el Odeszába. Alig néhány nappal a teljes körű invázió előtt vitték ki őket a kijevi üzemből, amelyet Oroszország azóta háromszor lőtt ki rakétákkal.

Szerencsére sikerült harci szolgálatba állítani őket, és megmentették Mikolajevet a fent említett orosz hajóktól.


A "Neptun" elvakítása

A "Neptun" első használata kettős benyomást tett a hadseregre. A komplexumok személyzetét a rakétafejlesztők képezték ki, és a februári kilövések után a hadseregnek nyugtalanító kétségei támadtak. Valami nem volt rendben.

"Az üzemeltetők számára a legnagyobb csalódás az, amikor a rakétáik csak úgy eltűnnek valahol, és nem találnak el semmit. Ezért az első kilövések után, valahol márciusban, a komplexumért felelős üzemeltető jó értelemben vett paranoiás lett. Elrendelte, hogy az összes rakétát ellenőrizzék - csomópontról csomópontra" - mondja az egyik, a helyzetet ismerő katonai körökből származó beszélgetőpartner.

A rakéta fő fejlesztőjének számító kijevi Luch tervezőirodából szakemberek egy csoportja érkezett, és nagyon gyanús mintát találtak.

"Kijevből jöttek a szakemberek, és nagyon kiakadtak. Rájöttek, hogy az összes rakétánál elromlott egy alkatrész, ezért nem úgy robbantak a rakéták, ahogy kellett volna. Mindent kijavítottak, és rögtön a következő kilövésnél két rakéta is telibe találta a célt" - mondja az UP forrása, aki részt vesz a Neptun projektben.

Mindez tervezett szabotázsnak tűnt. Az Ukrajinszka Pravda forrásai a Luch tervezőirodában azonban nem hajlanak a szándékos szabotázs verziójára.

"Folyamatosan hívnak bennünket, hogy javítsunk vagy ellenőrizzünk valamit. Ez a termék sajátossága. A rakéta tele van nagyon érzékeny elektronikával, sok veszély fenyegeti még az egyszerű szállítás szakaszában is. Nem hiszem, hogy szabotázs történt volna" - biztosítja az UP-ot a rakétát fejlesztő cégnél dolgozó forrás.

Ugyanakkor két másik független forrás, különösen a hadsereg vezetésében, arra utal, hogy a rakétákat szándékosan is megrongálhatták.

"Ez a történet valóban megtörtént. Kiderült, hogy az összes rakéta ugyanolyan hibásan működött, és ez egyértelműen szándékos volt. Ez volt az egyetlen alkalom az egész háborúban, amikor azt mondhattam, hogy ez árulásnak tűnik. De minden rendben volt, és "Moszkva" nincs többé" - ismeri el hírszerzési beszélgetőtársunk.


 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 361
113
AV-RE40 MANSUP - Míssil Antinavio Nacional

Marinha Do Brasil successfully launched the fifth National Surface Anti-Ship Missile (MANSUP). The objective of the MANSUP Program is to develop and produce this type of weaponry in Brazil with 100% national #Technology. It is currently in the production phase of a pilot batch for the functional qualification of the missile in flight...
Marinha-do-Brasil-lanca-o-quinto-missil-Missil-Antinavio-Nacional-de-Superficie-MANSUP-768x459.jpg
Mockup-do-missil-MANSUP-na-LAAD-2023-1280x960.jpg