Harckocsi páncélok és lőszerek

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 216
86 187
113
Egyrészt megválaszolod a saját kérdésed, csak nem veszed észre. Másrészt KE egyenértékről beszélnek nem fizikai vastagságról.
Harmad részt az UVZ-vel, vagyis a gyártóval vitatkozol éppen. De ilyen apróságok téged nem zavarnak.
Amúgy az általad betett 2. ábrán is ott a felirat, hogy APFSDS 470-540 mm RHA.

Csak kérdezném, hogy mennyi idő lesz még, mire megemészted, hogy a harckocsik löveg pajzsa nem ad olyan védelmet, mint a fő páncéljuk? o_O
Pl. a Leopárd 2A4 esetén mindössze 280 mm KE:
cd23bce4416463a8846d962f464558ac.jpg

Szóval még mindig nem értem, hogy éppen mint nyűglődsz megint totál fölöslegesen...
Te azt próbálod itt elhitetni, hogy homogén 520mm (átszámítva, tehát nem a fizikai vastagság) a T-73B tornyának védettsége szemből (ilyet nem állít a gyár), az ábrák és képek arra mutatnak rá, hogy ez marhára nem így van. A torony szemből csupán kis felületen 520mm (átszámítva) védettségű, hisz jól látszik a kiemelt kompozit páncélon, hogy nem egyenméretű. A közepén nagyobb védettséget ad, mint a szélén, hisz nem egyforma méretű lapokból áll és az öntött acél torony sem mindenhol egyforma vastagságú.

420mm az A4 lövegpalyzsának fizikai vastagsága és emögött van még 240mm vastag (nagyon úgy néz ki, hogy titantömb) fém tömb. Ez a Leopard 2A4, a T-72A és B lövegpalyza pedig ez:
maska-armaty-t72b-i-t90.jpg

Igen ez kicsi, de van mellette jobbra és balra egy elég széles terület ahol pár 100mm vastag öntött acél van csupán, hisz nem ér el addig a kompzit betét (piros négyzet)T-72B:
unnamsrjsjszjed.jpg

T-72A:
T-72-A-tekn-s-torony-p-nc.jpg

Ezzel szemben nézzük meg a Leopard "4-et:
wALjP69.jpg

A narancssárga mantlet a lövegpajzs épp csak van még mögötte bőven anyag, a T-72-nél meg semmi (A5-től pedig úgy alapbóla a lövegpajzs szélessége kétharmadával csökkent). A zöldről most próbálom kideríteni, hogy valóban titán-e, de az interneten mindenhol kivétel nélkül titánnak írják.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 519
61 762
113
Te azt próbálod itt elhitetni, hogy homogén 520mm (átszámítva, tehát nem a fizikai vastagság) a T-73B tornyának védettsége szemből (ilyet nem állít a gyár),

Ne hazudj már :D :D
Konkrétan ezt állítja a gyár!
Ezt a képet én mentettem le, konkrétan az UVZ T-72-es harckocsiról szóló könyvében van!
a28c175db17b949826ec9c6288fc62e6.jpg

Komolyan dudi, ne csinálj már magadból bohócot :)

• Imádom
Reactions: Sniper

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 353
27 554
113
És csak, hogy érthető legyen miért fontos a forrás kritika, az első kép az amcsi gyalogság folyóiratából származik, ahol a saját haditechnikára pontos, míg az oroszra pontatlan adatok vannak megadva.
Aztán a második kép az UVZ T-72-es könyvéből van, ahol a T-72B adata pontos, az M1 adatai pedig igazolhatóan nem. Az is szimplán becslés, csak orosz oldalról.

f755d694c90e6633809049c7d7eb62ef.png

Most más referencia adatokat nem linkelek be, de tök jól látszik, hogy az ellenség technikáját igencsak mellé becsülik sokszor.

Feltehetően Pontos Adatok:
T-72B1:
Torony: 520 mm KE 950 mm CE
Teknő: 530 mm KE 900 mm CE

M1
Torony: 350 mm KE 750 mm CE (más forrásból tudjuk, hogy teknő is ezt tudja)
M1A1
Torony: 400 mm KE 1000 mm CE
M1A1(DU)
Torony: 600 mm KE 1300 mm CE
M1A2 (export)
Torony: 600 mm KE 900 mm CE, Teknő: 350 mm KE 750 mm CE
7fb16091ac4b0352c4e287f7473b9375.jpg
Most ezek az adatok annyiban lesznek hitelesek, hogy jelen pillanatban az az állás, hogy mind a két félhez (USA/Oroszország) került olyan technika, amit alaposan ki tudnak vesézni, akár lőtéren is, viszont az oroszokhoz, nagyságrendileg több típus, így ezt a "csatát" valahol megnyerték, hiszen több típust is tudnak majd elemezni, szinte felsorolhatlan milyen modern nyugati típusok kerültek Kubinkába ... és ami ott ki lett állítva, azt előtte alaposan át is nézték.

Ami viszont a legfontosabb, hogy maga az élet bizonyította be sok dolgot.. Pl azt, amit itt páran állítottunk, hogy nincs az a nyugati fölény, amit sokan hangoztatnak,illetve azt is, hogy lehet valamin akár 5000mm páncél is, az ATGM vs Harckocsi versenyt, még mindig az ATGM fogja nyerni, pláne ár/érték viszonylatban (és a drónokat most nem is említem), erre sürgős megoldást kell találni mindenkinek.

Volt egy ruszki tank, ami elvitt vagy 1-2 Javelin találatot is, illetve talán még "sima" ATGM-et is lőttek rá, és azt is .. ami lehet sima "szerencsefaktor" is, de szerintem nem az ... az oroszok mindig is tudtak jó harckocsikat építeni, ez miért változott volna meg?

Ami még eszembe jutott így a végére, hogy jobb egy kisebb, gyorsabb, konnyebb harckocsi, mint egy nagyobb, drágább, nehezebb .. illetve ami még az oroszok előnye a NATO-val szemben, legalább is szerintem, az az hogy alapjában véve egy harckocsi család van, nincs az a sokszínűség mint egy olasz, francia, német, angol, svéd, török viszonylatban, ami a harctéren inkább előny, mint hátrány.

• Tetszik
Reactions: fishbed and fip7

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 216
86 187
113
Most ezek az adatok annyiban lesznek hitelesek, hogy jelen pillanatban az az állás, hogy mind a két félhez (USA/Oroszország) került olyan technika, amit alaposan ki tudnak vesézni, akár lőtéren is, viszont az oroszokhoz, nagyságrendileg több típus, így ezt a "csatát" valahol megnyerték, hiszen több típust is tudnak majd elemezni, szinte felsorolhatlan milyen modern nyugati típusok kerültek Kubinkába ... és ami ott ki lett állítva, azt előtte alaposan át is nézték.

Ami viszont a legfontosabb, hogy maga az élet bizonyította be sok dolgot.. Pl azt, amit itt páran állítottunk, hogy nincs az a nyugati fölény, amit sokan hangoztatnak,illetve azt is, hogy lehet valamin akár 5000mm páncél is, az ATGM vs Harckocsi versenyt, még mindig az ATGM fogja nyerni, pláne ár/érték viszonylatban (és a drónokat most nem is említem), erre sürgős megoldást kell találni mindenkinek.

Volt egy ruszki tank, ami elvitt vagy 1-2 Javelin találatot is, illetve talán még "sima" ATGM-et is lőttek rá, és azt is .. ami lehet sima "szerencsefaktor" is, de szerintem nem az ... az oroszok mindig is tudtak jó harckocsikat építeni, ez miért változott volna meg?

Ami még eszembe jutott így a végére, hogy jobb egy kisebb, gyorsabb, konnyebb harckocsi, mint egy nagyobb, drágább, nehezebb .. illetve ami még az oroszok előnye a NATO-val szemben, legalább is szerintem, az az hogy alapjában véve egy harckocsi család van, nincs az a sokszínűség mint egy olasz, francia, német, angol, svéd, török viszonylatban, ami a harctéren inkább előny, mint hátrány.
A fór nyugaton van, hisz került zsákmányolásra T-90M nem is egy, ellenben nyugati harckocsiból, csak 25-30 éves technika került az oroszok kezébe.

Azt azért ne felejtsd el, hogy jelenleg az orosz haderőben, T-55 család, T-62 család, T-72 csalás, T-80 család és T-90 család van rendszerben. Persze vannak (főleg a modernizált T-72B3, T-80BVM, T-90M) közös részegységek, de a logisztikai kiszolgálásuk döntően különböző. Arról ne is beszéljünk, hogy egy T-72B (majd 1500db volt rrendszerben 2022-ben) és egy T-90M (itt is több 100-as a nagyságrend ami elvileg van) közt nagyjából annyi közös alkatrész van, mint egy Leopard 2 és egy Abrams közt.

A különbség az, hogy a nyugati harckocsiból van esélyed (méghozzá nagyon nayg esélyed) élve kiszállni átütő találatkor, az oroszokból pedig alig alig.

• Vicces
  • Tetszik
Reactions: Negan and fip7

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 216
86 187
113
Ne hazudj már :D :D
Konkrétan ezt állítja a gyár!
Ezt a képet én mentettem le, konkrétan az UVZ T-72-es harckocsiról szóló könyvében van!

Komolyan dudi, ne csinálj már magadból bohócot :)
Nem tudok oroszul, de ha ezt azt írja, hogy 520mm a toronyhomlok 100%-nak védettsége (nem nem a lövegpajzsról beszélek!!!), akkor már ne is haragudj de hazudik.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 519
61 762
113

Az általam betett adatokból az amcsi 90-es, a svéd teszt a 90's évek közepe, az UVZ könyv 2013-as ha jól emlékszem.
Amiből a beszélgetés kiindult, hogy az UVZ szakemberei vissza igazolták a Leopárd 2A5/6 kapcsán a svéd mérések eredményeit. :)

Dudi hisztije meg abból fakad, hogy az általunk ismert, és hiteles forrásokból származó infókat össze szedtem, és abban nem azt látta, hogy a Leopárd 2 a világ legjobb tankja, így behisztizett. Valamiért neki ez nagyon érzékeny téma.
Minden esetre szerintem érdekes lett a táblázat. :)
bdf92fb2b4f6eb908b4c380c26c33a62.jpg

Igazából ez akkor tud még érdekes lenni ha hozzá adjuk, hogy mit tudnak a különböző lőszerek. Pl:
11652fd36ed3d01e3e3dd57321f017a3.jpg

És akkor nagyon gyorsan eljutunk oda, hogy a fő páncél elemeken még a kínai export harckocsi védelme is alapvetően elegendő a legtöbb nyugati lőszerrel szemben. Pl. a DM53/63-ellen is.
És ez fordítva is igaz a legtöbb típusra.
Szóval ha gyakorlati szempontból egyformán jól védenek a jobb nyugati és keleti tankok, akkor igazából olyan tényezők döntenek mint a mobilitás, logisztika és az ár.
És ezekben nekem úgy tűnik, hogy a keleti vasak magasan a nyugati vasak fölött állnak jelenleg.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 216
86 187
113
Sok mindent nem tudsz te, ebből az orosz nyelv nem ismerete a legkisebb gond :cool:
A személyeskedés akkor jön elő ha elfogynak az érvek...
Még most sem akarod elárulni, hogy a felület hány százalékán is 520mm RHA-nak megfelelő a védettség. Mert ugye ez két napja a kiindulási alap, szerinted T-72B torony homlokpáncél 520mm RHA-nak megfelelő páncelzat.

• Vicces
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Fundin

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 216
86 187
113
Az általam betett adatokból az amcsi 90-es, a svéd teszt a 90's évek közepe, az UVZ könyv 2013-as ha jól emlékszem.
Amiből a beszélgetés kiindult, hogy az UVZ szakemberei vissza igazolták a Leopárd 2A5/6 kapcsán a svéd mérések eredményeit. :)

Dudi hisztije meg abból fakad, hogy az általunk ismert, és hiteles forrásokból származó infókat össze szedtem, és abban nem azt látta, hogy a Leopárd 2 a világ legjobb tankja, így behisztizett. Valamiért neki ez nagyon érzékeny téma.
Minden esetre szerintem érdekes lett a táblázat. :)
bdf92fb2b4f6eb908b4c380c26c33a62.jpg

Igazából ez akkor tud még érdekes lenni ha hozzá adjuk, hogy mit tudnak a különböző lőszerek. Pl:
11652fd36ed3d01e3e3dd57321f017a3.jpg

És akkor nagyon gyorsan eljutunk oda, hogy a fő páncél elemeken még a kínai export harckocsi védelme is alapvetően elegendő a legtöbb nyugati lőszerrel szemben. Pl. a DM53/63-ellen is.
És ez fordítva is igaz a legtöbb típusra.
Szóval ha gyakorlati szempontból egyformán jól védenek a jobb nyugati és keleti tankok, akkor igazából olyan tényezők döntenek mint a mobilitás, logisztika és az ár.
És ezekben nekem úgy tűnik, hogy a keleti vasak magasan a nyugati vasak fölött állnak jelenleg.
Én nem vagyok olyan primitív, hogy csupán a torony homlokrészének védettsége alapján állítsam egy harckocsiról, hogy a legjobb, ezt azért szögezzük le. Az pedig tény, hogy mobilitásban, harci elektronikában az azonos korú nyugati vagy 40 éve jobb mint a kortárs szovjet/orosz. Védettségben pedig az azonos korú nyugati KE ellen minimum azonos vagy jobb ( ne felejtsük el, a 30 éves A5 védettsége szerinted is alig marad el a néhány éves T-90M mögött), CE ellen pedig jobb.

• Vicces
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Fundin

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 519
61 762
113
Én nem vagyok olyan primitív, hogy csupán a torony homlokrészének védettsége alapján állítsam egy harckocsiról, hogy a legjobb, ezt azért szögezzük le.

Konkrétan ilyen primitív vagy. Ezt szajkózod évek óta a Leopárd 2 kapcsán.
Pedig ha megnézed az A4-ről betett ábrámat, vagy a svédek grafikus ábrázolását akkor bizony jól látszik, hogy a harckocsi szemből messze nem minden felületen rendelkezik megfelelő védelemmel (A4).
És a T-72B az bizony az A4-es kortársa. És semmivel sem rosszabb a páncél elrendezése annál, ellenben jobban védett nála. :rolleyes:

Az pedig tény, hogy mobilitásban, harci elektronikában az azonos korú nyugati vagy 40 éve jobb mint a kortárs szovjet/orosz.

Ez természetesen megint nem igaz, százszor átbeszéltük ezt is. Lásd. Pl. teljesítmény/tömeg arány, talajnyomás, hatótáv stb...

Védettségben pedig az azonos korú nyugati KE ellen minimum azonos vagy jobb ( ne felejtsük el, a 30 éves A5 védettsége szerinted is alig marad el a néhány éves T-90M mögött), CE ellen pedig jobb.

Valójában nagyon le van maradva... Elég egyértelmű ebből a szempontból a táblázat, de két valóság tagadás között nem sikerült leolvasni a helyes adatokat.
A T-90A és az A5/6 vannak közel egymáshoz, ami nem meglepő hiszen egy korszakban készültek.
A T-90M értékét a Leopárd 2A7-el lenne érdemes összehasonlítani. Várom tőled azóta is az erre vonatkozó adatokat.

Még most sem akarod elárulni, hogy a felület hány százalékán is 520mm RHA-nak megfelelő a védettség. Mert ugye ez két napja a kiindulási alap, szerinted T-72B torony homlokpáncél 520mm RHA-nak megfelelő páncelzat.

Ember, ez a gyári értéke! :D
Azt, hogy te ezt nem bírod megemészteni, az meg kb. senkit sem érdekel.
Nem a te érzelmeidtől a függ a valóság. ;)

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 216
86 187
113
Pedig ha megnézed az A4-ről betett ábrámat, vagy a svédek grafikus ábrázolását akkor bizony jól látszik, hogy a harckocsi szemből messze nem minden felületen rendelkezik megfelelő védelemmel (A4).
És a T-72B az bizony az A4-es kortársa. És semmivel sem rosszabb a páncél elrendezése annál, ellenben jobban védett nála. :rolleyes:

Ez természetesen megint nem igaz, százszor átbeszéltük ezt is. Lásd. Pl. teljesítmény/tömeg arány, talajnyomás, hatótáv stb...

Valójában nagyon le van maradva... Elég egyértelmű ebből a szempontból a táblázat, de két valóság tagadás között nem sikerült leolvasni a helyes adatokat.
A T-90A és az A5/6 vannak közel egymáshoz, ami nem meglepő hiszen egy korszakban készültek.
A T-90M értékét a Leopárd 2A7-el lenne érdemes összehasonlítani. Várom tőled azóta is az erre vonatkozó adatokat.

Ez a gyári értéke a legerősebb ponton. Válaszold meg, hogy ez szerinted a rendelkezésre álló (márpedig rendelkezésre állnak, hisz az merikaiak lemérték és nyilvánosságra hozták a méreteket) adatok alapján szerinted ez a torony homlopáncéljának hány %-re érthető. Mert azt még a vak is látja, hogy nagyon-nagyon nem a torony homlokpáncéljának 100%-ra értendő adat (a torony homlokfelületének meg egyenesen a felére sem értendő).

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 519
61 762
113
Válaszold meg, hogy ez szerinted a rendelkezésre álló (márpedig rendelkezésre állnak, hisz az merikaiak lemérték és nyilvánosságra hozták a méreteket) adatok alapján szerinted ez a torony homlopáncéljának hány %-re érthető.

Én kb. 60%-os felületre tippelnék.

Mert azt még a vak is látja, hogy nagyon-nagyon nem a torony homlokpáncéljának 100%-ra értendő adat (a torony homlokfelületének meg egyenesen a felére sem értendő).

Hát szerintem több, mint a fele, de akkor ha bementünk ebbe az utcába akkor nézzük meg ezt:

Szerinted a Leopárd 2A4 tornyának hány %-os felülete felel meg a front páncél szemből nézett 400 mm-ének?
Mert a tank teljes vizsgált homlok felületének mindössze 18%-a....
És akkor gondolkozz már el végre Önmagadon, meg, hogy mi bajod is van most neked? o_O
Minden harckocsi páncél védelmét a fő páncél elemeken adják meg. ;)

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 210
35 447
113

Dudinak van igaza,még ha túl is tolja.
Az oroszok 25-50 éves nyugati gépeket zsákmányoltak,mig a Nyugat a legmodernebb oroszt vizsgálhatja.
Fipnek is igaza van,még ha túl is tolja.....Ez egy ilyen világ.
Mert a nyugati gépek jobbak,de ez alapvetően nem a védettségből és a tűzerőböl,hanem a gyártásminőségből és az elektronikábol fakad.
Szemből valójában a modern (illetve jol modernizált) hk-k nem tudják kilőni egymást,csak szerencsével (mert mindegyiken van gyenge pont frontbol is,de azt 0,5-2km távbol tervezetten eltalálni nem lehet.)
Szemböl a legtöbb ATGM se tudja kilőni a modern hk-t.Oldalrol meg a sabot lesz a jobb,mert az ATGM ellen lehet olyan kiegészitő páncélzatot tenni,ami véd-de sabot ellen a súlya miatt nem.
Felölről van a probléma,nem véletlenül jelentek meg a top attack fegyverek.Ellenük is van azonban védelem,a felülről is védő APS (mióta irogatom már az Iron Fist rendszerbe integrált Mongoose-3 elfogót....)
Dronok tündöklése meg időleges.Amint a dronelháritó eszközök elterjednek,kisebb problémát fognak okozni,mint a top attack fegyverek-legalábbis szerintem.
A hk-k súly viszont óriási probléma,főleg nekünk.Mert itt a fórumon nincs róla szó,de a láncos technika qrvagyorsan eszi a hajtásláncot.Szállitani kell,És minnél nehezebb,annál nehezebb szállitani is.Tévedés ne essék,az oroszok is szállitják a hk-kat a harctérre.A hadműveleti terület határáig vasuton,hadműveleti területen a konkrét harctérig tréleren
170812.jpg

87fc68f08b_2.webp

És erősen gondolkodnak,hogy a tapasztalatok alapján a szállitó járműveik gyengék,és kevés van belőlük.Belorusz MZKT araboknak exportált változatára vágynak-de abba MTU motor van....Vagyis számukra nem elérhető.
595194_1586261207.jpg

• Tetszik
Reactions: Pogány and gafzhu

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 353
27 554
113

most lhet hogy pont nem ehhez a kommentedhez kellene hozzáírnom,de végeredményben mindegy is .. ide vág a témához ..

sajnos voltamolyan trehány,hogy nem kezeltemfigyelmesebben az adatokat a régi gépemen,és valószínűleg odaveszett,de talán lesz itt aki olvasta,vagy emlékszik rá amiről szó lesz pár sor erejéig.

amikor az NDK és az NSZK egyesült,bizony elég sok hadianyag került át a keleti oldalról a nyugati oldalhoz, és mivel az NDK hadserege első lépcsős volt, így az akkori legmodernebb (vagy a második legmodernebb) felszerelést kapták a kelenémetek,hiszen ők ötköztek volna elsőként a nyugati erőkkel .. na száz szónak is egy a vége, sok orosz harckocsi került át az egyesített német hadseregbe,és ha már ott voltak bizony ki kellett őket elemezni a nyugatiaknak ..

az orosz harckocsilövedék (APFSDS) úgy ment át a nyugati testvérén mint libán a fos . ( és ezen felettébb meg is lepődtek a katonatisztek és mérnökök,mert abszolut másra számítottak utána jött valami lázas munka ennek ellensúlyozására)

ott volt szépen a fotókon dokumentált sérülés, a mért adatok minden .. csak trehány voltam .. elkallódott. :(

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 519
61 762
113
Az oroszok 25-50 éves nyugati gépeket zsákmányoltak,mig a Nyugat a legmodernebb oroszt vizsgálhatja.

A legmodernebb orosz az jelenleg a T-14 Armata.
Ahogyan pont a zsákmányolás lehetősége miatt az APS rendszerek is vissza voltak tartva.
Ettől függetlenül fiatalabb orosz gépeket zsákmányolhattak, míg az oroszok idősebb nyugatiakat.
A dolog igazi pikantériája, hogy a nyugati vasak nagy része, nem jobb a Leopárd 2A5/6/Strv-122 színvonalnál. Konkrétan ebből áll a nyugati első vonal. Leo2A7 még csak most kezd elterjedni.
És innen nézve lehetne probléma a zsákmányolás. De szerintem ipari kémkedéssel, jóval korábban kiismerte mind két fél a másik technikáját. Most maximum visszaigazolást kapnak csak.

A hk-k súly viszont óriási probléma,főleg nekünk.

Mindenkinek az. Minél nagyobb a tömeg annál nehezebb a logisztika, és a sérült jármű mentése.
És annál szarabb laza talajon a jármű saját mobilitása.

ott volt szépen a fotókon dokumentált sérülés, a mért adatok minden .. csak trehány voltam .. elkallódott.

Sajnos néha én is járok így. Nagyon dühítő tud lenni.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 216
86 187
113
Én kb. 60%-os felületre tippelnék.

Hát szerintem több, mint a fele, de akkor ha bementünk ebbe az utcába akkor nézzük meg ezt:

Szerinted a Leopárd 2A4 tornyának hány %-os felülete felel meg a front páncél szemből nézett 400 mm-ének?
Mert a tank teljes vizsgált homlok felületének mindössze 18%-a....
És akkor gondolkozz már el végre Önmagadon, meg, hogy mi bajod is van most neked? o_O
Minden harckocsi páncél védelmét a fő páncél elemeken adják meg. ;)
Szerinted az ábrán fehérrel jelölt rész több mint a fele a torony teljes homlokfelületének? Menj el szemészhez.
T-72-B-torony-s-tekn-v-detts-g.jpg

Ha finom lennék azt mondanám, hogy csúsztatsz, de ez pofátlan hazudozás. Az ábrádon a teljes lőhető mellső felület (totony és teknő együtt) 18 százaléka kb 400mm. Mi pedig a T-72B kapcsán csak a torony homlokpáncél és a torony teljes lőhető mellső felületének százalékáról beszélünk.

• Vicces
Reactions: fip7

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 216
86 187
113
Tettem egy korrekciót, az ábrán a torony homlokpáncéljának 430mm-t írnak nem kb 400mm-t, amit a teljes homlokfelületre (torny+teknő) írnak.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 519
61 762
113
Szerinted az ábrán fehérrel jelölt rész több mint a fele a torony teljes homlokfelületének? Menj el szemészhez.

Csak annyi baj van az ábráddal, hogy hibás :D
Ugyanis jól látszik a valódi tornyot mutató képeken, hogy a kompozit páncélzat lejjebb kezdődik és teljesen a torony tetejéig ér.
71e8e5bb44a6326604554620654eeebb.jpg

6173fd9bf52aa70cad5c14675c4b88da.png

Tök jól látszik, hogy a torony aljától a tetejéig tart.
A mögött/fölött a tető páncél van, ami 7-8 fokos szög alatt van kialakítástól függően. Vagyis gellerszög.
Szóval hibásan rajzolt ábrák helyet próbálkozz meg ezzel a valóság nevű dologgal. ;)

• Tetszik
Reactions: Sniper

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 216
86 187
113
Csak annyi baj van az ábráddal, hogy hibás :D
Ugyanis jól látszik a valódi tornyot mutató képeken, hogy a kompozit páncélzat lejjebb kezdődik és teljesen a torony tetejéig ér.
71e8e5bb44a6326604554620654eeebb.jpg

6173fd9bf52aa70cad5c14675c4b88da.png

Tök jól látszik, hogy a torony aljától a tetejéig tart.
A mögött/fölött a tető páncél van, ami 7-8 fokos szög alatt van kialakítástól függően. Vagyis gellerszög.
Szóval hibásan rajzolt ábrák helyet próbálkozz meg ezzel a valóság nevű dologgal. ;)
Látom gyorsan elfelejtődött a 18% no nem baj, ezt is tisztába tettük.
Keresek egy képet, ami nagyon jól megmutatja T-72 tornyát szemből és azon nagyon jól látszik a tető és a búvók előnytelen kialakítása. De nem kell ilyen messzire menni, itt ez az ábra is, ami tű pontos (vagy meg lehet nézni a war thunder-t is ahol megint csak tű pontosak a fizikai modellek méretei). A betétpáncél magassága pedig le van mérve, megtalálod a neten, ahogyan a torony homlokrészének magasságát is és nagyon jól kijön az ami a rajzon van, azaz, hogy a kompozit páncél a torony homlokrészét sem fedi a teljes magasságban, nemhogy a teljes torony homlokrészét.

9a3926912084e1f024a70355f3f7a11c.jpg

• Vicces
Reactions: fip7

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 216
86 187
113
Amúgy, ha megnézed a középső képet azon nagyon jól látszik, hogy nincs 60% az 520mm-nek mondott rész, hisz nézd már meg, a cső mögötti "méterrúd" az azt mutatja, hogy hol nincs egy deka rétegelt páncél sem, és az jól látszik, hogy az szeből van vagy 40% és a maradék pedig a betétpáncél kialakításából adódónan nem ad egyenvédettséget.