Ezek szerint nem érted az összefüggést. A hosszabb cső nagyobb torkolati energiát és nagyobb pontosságot eredményez. Tehát két fegyver közül aminek azonos a torkolati energiája az "gyengébb" amelyiknek hosszabba csöve. Két azonos pontosságú fegyver közül az a pontatlanabb amelyiknek hosszabba csöve. Ez technológiai különbség mind torkolati energia mind pontosság tekintetében. Olyan ez mint amikor azt mondod, hogy neked is 150 LE-s az autód meg nekem is, jah csak a tiéd 2000cm3-vel az egnyém meg 2500cm3-vel tudja ugyan azt a teljesítményt.
Az orosz ágyú nagyobb űrméretű:125mm =><= 120mm,
hosszabb: L48 =><= L44,
mégis az orosz ágyú a gyengébb 10%-kal.
...ha jól értem a problémát.
Az eb --szerintem-- a töltényűri nyomásnál lehet elhantolva, mert a fizika ökölszabálya szerint akkor a német/NATO ágyúnak nagyobb energiájú kivetőtöltettel kell rendelkeznie.
Ehhez jobb gyártástechnológiának kell rendelkezésre állnia a nyugati oldalon. Az megvan/-volt.
A korai orosz/SzU 125mm-esre --emléxem-- rendszeres VSz-panasz volt, hogy a névleges 500 lövésenkénti papír-értéknél gyakrabban kellett cserélni a löveg betét-csövet.
Ez ugyan nem a töltény-űrt körülvevő szerkezet anyag- és gyártás-technológiai jellemzőit mutatja, de arányaiban jelzi a technológiai lehetőséget/különbséget.
A SzU-s tömegtermelés igénye és költségei is közrejátszhattak abban, hogy ezek szerint a számok szerint a "kicsit" nagyobb kaliber/"kicsit" hosszabb lóvégcső a SzU viszonyok között adta ezt a tervezési és gyártási kompromisszumot: akkor 60-70-es évek, ez a most relatíve gyengébbnek tűnő torkolati energia is elég volt az akkori ellenfelek ellen.
Ezekből adódik --nekem--, hogy az orosz ágyúban van még tartalék: Ha a németek, német technológiával gyártanák, majd a megnövekedett képességű ágyúhoz növelnék a kivetőtöltet teljesítményét, akkor az L44-es ágyúnál 10+ százalékkal nagyobb torkolati energia lenne elérhető.
Mondják nekem a puszta számok és a logika. Természetesen ezt meg lehet lehet nézni --ha rendelkezésre áll-- a kamra-nyomás diagramok, kivetőtöltet karakterisztika, energia jellemzők alapján, de bevallom ez meghaladja képességeim, "csak" logikai edzést végeztem.
Irányait tekintve helytálló gondolat-menetnek tűnik --nekem--, de a tévedés jogát fenntartom, az erre az esetre iderakott "Bocsss!"-al!