[HUN] Haderőszervezés és haderőalkalmazás elmélete

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Már a fórum előtti időktől kezdve folyton feljön témának hogy ez vagy az kellene nekunk is. De doktrina nélkül a beszerzett eszköz nem vagy csak korlátozottan alkalmazhato.
Írjon hát doktrina vázlatot aki akar (engem spec. érdekel kinek mi az elképzelése.) (Volt hogy valaki sok munkával osszehozott egy felépitési strukturát) lehurogtam mert doktrina nem állt mögötte de még koncepció se. De kiváncsi vagyok hogy doktrinába hová helyezné mit kezdene vele. :)
 
  • Imádom
Reactions: cirqle

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Én ugy kezdeném hogy az MH nak képesnek kell lennie sikeres védelmi háborúra a legerossebb szomszédos országgal. Ugyanakkor képesnek kell lennie egy sikeres védelmi háborúra egy erős szomszédos országgal szemben eggyidőben sikeres támadó háborút vívni egy szomszédos kissebb országgal szemben. Emellett békeidőben a szövezségesi rendszerben történő kotelezettségek teljesítésére humanitárius segitségnyúljtásra és katasztófák elháritásában törtánő segítségnyuljtásra is képesnek kell lennie. (Az államhatár védelme az ország területi egységének védelme és az ország számára kiemelten fontos objektumok védelmét én a belügyi szervekre bíznám (ércsd határőrség) akár légvédelmi képességekkel kiegészűlve is.)
A tagozódás szárazföldi erők
Légierő
Folyami erők.
A folyami erőkkel kezdeném.
Feladatuk a folyamok és közvetlen közelük védelme és biztosítása beleértve a hidak és egyébb objektumok objektum csoportok. Első sorban könnyű motorizált kétéltű egységekkel. Rendelkeznie kell önálló közel légvédelemmel. És meredek röppályájú tüzérségi eszközökkel. Képesnek kell lennie folyami átjárók létesítésére és rombolására. A folyamok partszakaszok objektumok védelmére ellenőrzésére. És azok elleni tevékenységre baráti és ellenséges területen eggyaránt.

Tehát megvannak az alap célkitűzések a folyami erőknél. Ebből ki lehet indúlni hogy milyen felszerelés élőerő hadvezetés szükséges. És innét már lehet is bontani hidász diverzáns gyalogság tüzérség légvédelem folyami egységek stb.

Ez csak egy pl volt. Nem muszály új haderőnemet felállítani. Csak plnek szántam.
De lehet feljebbről is kézdeni összhaderőnemi szinten.
Vagy fegyvernemi bontásba.
Vagy hogy a szárazfőldi Fegyvernem tagozodjon defenzív védelmi erőkre, ataktiv csapásmérő erőre, és expedíciós missziós erőkre.
És igy tovább a variációk száma végtelen.

Aki vágja legyenszives legalább összhaderőnemtől lefele bontani aki annyira nem vágja az is probálja meg szerintem.

Mivel nem vagyunk vezető pozicióba országos szinten ez csak egy játék amit a tábornokok és hadvezérek igen szerettek játszani...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 669
55 395
113
Sikeres tàmadó hâború egy kisebb szomszéd ellen ? ( Szlovàkia, Ausztria, Szlovénia, Horvàtorszàg..) Luxemburg, San Marino, Vatikàn és Monakó kicsit messze vannak....:))
Àt kellene gondolni a doktrinàt mèg. Dehàt ezèrt kezdemènyezted a topikot.
Engem is halàlosan idegesít, hogy gyakran részletes műszaki vitàk vannak, de soha nincs vàlasz arra, hogy " Minek?"
Miutàn ( szerintem sajnos) Nato tagok vagyunk, katonai doktrina a Nato nélkül nem reàlis. Akàr teccik, akàr nem.
( Én is csak kibic vagyok...).
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Csak példának számtam a fentieket. Ha tetszik vitainditonak (nem vesuekedés érvelés) direkt azért írtam a folyami erokrol is hátha porget valamit a dolgon (vártam hogy fegyvernem volt nem haderonem jelenleg nincs nincs rá szukség majd eljutni a száraszfoldi haderonembe történő integrálásába vagy hasonlok)
Minden esetre ahogy te is irtad a célom az ezzel a topikkal hogy ne csak ez meg az kell nekunk hanem azt is tudjuk megmagyarázni hogy mire kell és hogy hogy hol alkalmazzuk és hogy illeszkedik a rendszerbe. Mert ha kilog az általunk használt rendszerbol nemtudjuk kihasználni a képességeit.
Igen igen nato és ensz kimaradhatatlan a doktrinákból. A szovetségi rendszerben válallt kotelezetségeink teljesitése.
Még valami a honvédség és ugy minden katonai intézmény fentrol lefele bontásba épitkezik. Tehát nem ugy hogy ez van ebbol ezt tudjuk kihozni. Hanem ez és ez a cél ennek elérésére erre és erre van szukség. Pl. Nem a robbanoanyag mennyiségem határozza meg hogy melyik híd repuljon a levegobe hanem a taktikailag vagy stratégiailag kiválasztott hid levegoberepitése határozza meg a robbanoanyag mennnyiségét. (Ha nincs annyi jon az old meg valahogy... de attol még nem lessz egy másik hid felrobbantva mert azt konnyebb de nem kell robbantani) boccs a robantgatos plért.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 133
26 798
113
Nah ennek a zászlóaljnak kb nagyobb tűzereje van mint a Honvédségnek.
A kép lemaradt:
1573574146033.jpg
Ez egy zászlóalj.Volt már róla szó keresd vissza a harckocsik harctéri alkalmazása topikban.

Szóval a svédek bevezették a vegyes páncélos zászlóaljat. Azt hittem csak az amerikaiak csinálnak ilyet a BCT részeként! Érdekes koncepció a részükről, hogy a vontatott zászlóaljtüzérséget adnak egy ilyen erőhöz! Ugye az amerikai CAB 2x harckocsi, 2x gépesített lövész, 1x önjáró aknavető tűzszakasszal és 1x felderítő szakasszal rendelkezik.

Pont a saját nehézdandárunk fejleszthetősége kapcsán gondoltam a CAB-ra, vagyishát annak részleges honosítására, első körben a tizenkét A4 húszra kiegészítésével és így egy-egy (tíz-tíz) harckocsiszázad beillesztésével a négy-négy Puma század mellé a gépesített lövésszászlóaljakba. Az ideális nehézdandár az nekem egy hk zászlóalj és három CAB jellegű vegyes páncélos zászlóalj (1x hk század +3x glz század +1x aknavető üteg) lenne meg az önjárő tüzérosztály persze. Kevesebb harckocsit tennék a CAB-ba, ellenben valamivel erősebb zászlóaljtüzérséget és meghagynák egy harckocsizászlóaljat is ütőerőnek.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 473
77 248
113
Szóval a svédek bevezették a vegyes páncélos zászlóaljat. Azt hittem csak az amerikaiak csinálnak ilyet a BCT részeként! Érdekes koncepció a részükről, hogy a vontatott zászlóaljtüzérséget adnak egy ilyen erőhöz! Ugye az amerikai CAB 2x harckocsi, 2x gépesített lövész, 1x önjáró aknavető tűzszakasszal és 1x felderítő szakasszal rendelkezik.

Pont a saját nehézdandárunk fejleszthetősége kapcsán gondoltam a CAB-ra, vagyishát annak részleges honosítására, első körben a tizenkét A4 húszra kiegészítésével és így egy-egy (tíz-tíz) harckocsiszázad beillesztésével a négy-négy Puma század mellé a gépesített lövésszászlóaljakba. Az ideális nehézdandár az nekem egy hk zászlóalj és három CAB jellegű vegyes páncélos zászlóalj (1x hk század +3x glz század +1x aknavető üteg) lenne meg az önjárő tüzérosztály persze. Kevesebb harckocsit tennék a CAB-ba, ellenben valamivel erősebb zászlóaljtüzérséget és meghagynák egy harckocsizászlóaljat is ütőerőnek.

Nekünk ez nem jó.Ide klasszikus felépítésű alegyégek és egységek kellenek.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Nekünk ez nem jó.Ide klasszikus felépítésű alegyégek és egységek kellenek.
Most viszont Blogen mellé állok.A 8mintájú dd-ba is azért szerveztek hk zl-at,hogy az egyiket fel tudják osztani a gyalog zl-ak megerősitésére.Igy egybemaradhatna a hk zl "páncélosökölnek",súlypontképzésre.Sőt,én a hk zl-ba is beosztanák egy gyalogszázadot,persze IFV-ken,a kzvetlen kiséretnek.És azt se felejsd el,hogy az a "nehéz" dd ugyanúúgy a méretéhez képest nagy harctér problémájába esik,mint ahogy a svédek-ami miatt létrehozták ezt a vegyes zl-t
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 133
26 798
113
Nekünk ez nem jó.Ide klasszikus felépítésű alegyégek és egységek kellenek.

Miért nem jó a vegyes? Ugye van egy magyar nehézdandártörténetünk, ami a nyolcvanas évek óta a kombinált erő felé mutat!

Szovjet bábállam


MH 80. Török Ignác Gépesített Lövészdandár: 31xMBT, 128xAPC, 24xTM, 24xSPH, 6xATG
- harckocsi zászlóalj: 31xT-72
- gépesített lövészzászlóalj: 32xPSZH, 6x120mm aknavető
- gépesített lövészzászlóalj: 32xPSZH, 6x120mm aknavető
- gépesített lövészzászlóalj: 32xPSZH, 6x120mm aknavető
- gépesített lövészzászlóalj: 32xPSZH, 6x120mm aknavető
- önjáró tüzérosztály: 18x2SZ1
-- vegyes páncéltörő üteg: 6xD–44, 1xBRDM–2 Maljutka
-- felderítő század: 14xPSZH-F

MN 6904. Tapolca (8. harckocsi dandár): 124xMBT, 41xIFV, 6xTM, 24xSPH
- harckocsi zászlóalj: 31xT-72
- harckocsi zászlóalj: 31xT-72
- harckocsi zászlóalj: 31xT-72
- harckocsi zászlóalj: 31xT-72
- gépesített lövészzászlóalj: 31xBMP-1, 6x120mm aknavető
- önjáró tüzérosztály: 18x2SZ1
-- felderítő század: 10xBMP-1F

nyolcvanasok vége (elv):

Gépesített lövészzászlóalj: 60xMBT, 96xIFV, 18xTM, 18xSPH
- harckocsi zászlóalj: 30xT-55
- harckocsi zászlóalj: 30xT-55
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBMP-1, 6x120mm aknavető
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBMP-1, 6x120mm aknavető
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBMP-1, 6x120mm aknavető
- önjáró tüzérosztály: 18x2SZ1
-- felderítő század: 10xBMP-1F

A hidegháború végén, a dandárstruktúrába átszervezést a nyugati rendszerek tanulmányozása előzhette meg, tovább valamilyen formában választ is kívántak adni a NATO katonai szervezetének ütőerejére, ennek lehetett egyenes következménye a 2xhk és 3xglz felépítésű nehézdandár elve. Nem tudom pontosan, hogy a rendszerváltás előtt megtörtént e konkrét alakulatnál ennek honosítása.


rendszerváltás


Magyar Nehézdandár (késő 90' tervezet): 88xMBT, 142xIFV, 48xSPH, 24xATV
- harckocsi zászlóalj: 44xT-72
- harckocsi zászlóalj: 44xT-72
- gépesített lövészzászlóalj: 44xBMP-1 +8x2SZ1
- gépesített lövészzászlóalj: 44xBMP-1 +8x2SZ1
- gépesített lövészzászlóalj: 44xBMP-1 +8x2SZ1
- önjáró tüzérosztály: 24x2SZ1
- páncéltörő tüzérosztály: 24xBRDM (Maljutka-P)
-- felderítő század: 10xBMP-1F, 4x BRM-1K

Ez ugye a jól ismert háromdandáros koncepció alapja volt. Ehhez vásároltuk a használt T-72 tankonkat is. Ezt a három nehézdandárt (264xMBT, 426xIFV, 144xSPH, 72xATV) akkor még kiegészítette volna hat tartalékos közepes dandár is:

6x tartalékos gépesített lövészdandár: 264xMBT, 768xAPC, 144xTH
Gépesített Lövészdandár: 44xMBT, 128xAPC, 24xTH
- harckocsi zászlóalj: 44xT-55?
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBTR-80
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBTR-80
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBTR-80
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBTR-80
- önjáró tüzérosztály: 24xD-20?
-- felderítő század: 10x

Ez utóbbinál nem vagyok biztos benne, hogy a T-55 és a D-20 meddig szerepelt volna a tervezetben. Az biztos viszont, hogy a tartalékos dandár koncepcióján élt túl a 2002 utáni nagy lépítés idején Tata és Debrecen, a nehézdandár kikerült a képből teljesen, mind fegyverzetét, mind koncepcióját tekintve. Igaz, már az első Fidesz-kormány elgáncsolta a három nehézdandár kialakítását, mert a szükséges modernizációkra nem biztosított pénzt és a fogyatkozó technika már ekkor vegyes dandárokhoz vezetett (T-72+BTR).


Zrínyi2026


Ilyen alapokon, de tíz évnyi éhkopp után kezdődött meg a dandárképesség újjáépítését célzó törekvés, ami elvezetett ehhez a konkrét tanulmányhoz, amin most minden alapul. Nem lehet, nem észrevenni, hogy itt az eredeti, kilencvenes évekbeli dandárkoncepciók kerültek elő, csak degradált számokkal. Sajnos, mert szerintem eladható lett volna a kilencvenes évek nehéz és közepes dandárja, igaz három és hat helyett, csak egy-egy, de jobban jártunk volna, ha nem ilyen óvatosak. Időközben kiszivárgott, hogy valószínűleg 98db IFV-re számíthatunk, ami megintcsak jól illeszkedik ide, éspedig ezért (2x44 IFV és 1x10 páncélos felderítő):

Magyar nehézdandár (2018 lehetséges tervezet): 44xMBT, 98xIFV, 24xSPH, 24xATV
- harckocsi zászlóalj: 44xMBT
- gépesített lövészzászlóalj: 44xIFV
- gépesített lövészzászlóalj: 44xIFV
-- felderítő század:10xIFV
- páncéltörő rakétaosztály: 24xATV
- önjáró tüzérosztály: 24xSPH

vagy, ez lenne a hatékonyabb, hiszen zászlóaljtüzérség KELL, de sajnos kisebb a valószínűsége:

Magyar nehézdandár: 44xMBT, 82xIFV, 16xSPM, 24xSPH, 24xATV
- harckocsi zászlóalj: 44xMBT
- gépesített lövészzászlóalj: 41xIFV + 8xSPM
- gépesített lövészzászlóalj: 41xIFV + 8xSPM
- páncéltörő rakétaosztály: 24xATV
- önjáró tüzérosztály: 24xSPH


Ez alapján a lövészzászlóalj lehetséges felépítései!
"A" verzió (nagyon valószínű):
--- Zászlóaljtörzs: 4db Puma Spz
-- 1. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- 2. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- 3. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- 4. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- Harcbiztosító alegységek
-- Törzstámogató század
-- Logisztikai alegységek
-- Logisztikai század
--- Zászlóalj Tűztámogató Részleg
--- Aknavető szakasz: 8db M12 120mm (Hirtenberger) vontatott aknavető mint a második világháborúban

"B" verzió, nagyon logikus és hatékony lenne a német minta alapján:
--- Zászlóaljtörzs: 1db Puma Spz
-- 1. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- 2. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- 3. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- 4. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- Harcbiztosító alegységek
-- Törzstámogató század
-- Logisztikai alegységek
-- Logisztikai század
--- Zászlóalj Tűztámogató Részleg
--- Aknavető szakasz: 8db önjáró aknavető Puma bázison

Lövésszázad felépítése, ez szinte biztos szerintem:
--- századtörzs: 1db Puma Spz
--- szakasz: 3db Puma Spz
--- szakasz: 3db Puma Spz
--- szakasz: 3db Puma Spz

Lövésszakasz felépítése talán ez lesz: összesen 27 fő
1xszakaszparancsnoki raj:
harcjármű parancsnok
harcjármű vezető
harcjármű irányzó
szakaszparancsnok
szakasz vezénylő altiszt (ATGM?)
géppuska irányzó
géppuska irányzó (vagy távcsöves puskára képzett gépkarabélyos?)
gépkarabélyos (ATGM képzésen átesett?)
gépkarabélyos (CLS képzésen átesett)

2xlövészraj:
harcjármű parancsnok
harcjármű vezető
harcjármű irányzó
rajparancsnok
rajparancsnok helyettes (Carl Gustaf)
géppuska irányzó
géppuska irányzó (vagy gépkarabélyos?)
gépkarabélyos (Carl Gustaf képzésen átesett?)
gépkarabélyos (CLS képzésen átesett)


Lehetséges közeljövő

A legegyszerűbb továbbfejlesztése ennek a degradált nehézdandárnak, ha a páncélos és tüzérségi részét fejlesztjük, igen csekély, de a hatékonyságot annál inkább növelő módon!
+20xMBT (12 meglévő A4 +8 A4 majd egyszer modernizáció), +16xSPM

Magyar nehézdandár: 64xMBT (44xA7, 20xA4), 98xIFV, 16xSPM, 24xSPH, 24xATV
- harckocsi zászlóalj: 44xMBT
- gépesített lövészzászlóalj: 10xMBT, 44xIFV, 8xSPM
- gépesített lövészzászlóalj: 10xMBT, 44xIFV, 8xSPM
-- felderítő század: 10xIFV
- páncéltörő rakétaosztály: 24xATV
- önjáró tüzérosztály: 24xSPH

vagy új elosztásban, amerikai és svéd mintára átszerzezni a gépesített lövészzászlóaljakat:
+30xMBT (12 meglévő A4 +18 A4 majd egyszer modernizáció), +11xIFV, +18xSPM

Magyar nehézdandár: 74xMBT (44xA7, 30xA4), 109xIFV, 18xSPM, 24xSPH, 24xATV
- harckocsi zászlóalj: 44xMBT
- kombinált páncélos zászlóalj: 10xMBT, 33xIFV, 6xSPM
- kombinált páncélos zászlóalj: 10xMBT, 33xIFV, 6xSPM
- kombinált páncélos zászlóalj: 10xMBT, 33xIFV, 6xSPM
-- felderítő század: 10xIFV
- páncéltörő rakétaosztály: 24xATV
- önjáró tüzérosztály: 24xSPH


Összegzés


szovjet bábállam nehézdandárja: 60xMBT, 96xIFV, 18xTM, 18xSPH
korai demokrácia nehézdandárja: 88xMBT, 142xIFV, 48xSPH, 24xATV
kései demokrácia nehézdandárja: 44xMBT, 98xIFV, 24xSPH, 24xATV
lehetséges közeljövő fejlesztése: 64xMBT, 98xIFV, 16xSPM, 24xSPH, 24xATV
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Miért nem jó a vegyes? Ugye van egy magyar nehézdandártörténetünk, ami a nyolcvanas évek óta a kombinált erő felé mutat!

Szovjet bábállam


MH 80. Török Ignác Gépesített Lövészdandár: 31xMBT, 128xAPC, 24xTM, 24xSPH, 6xATG
- harckocsi zászlóalj: 31xT-72
- gépesített lövészzászlóalj: 32xPSZH, 6x120mm aknavető
- gépesített lövészzászlóalj: 32xPSZH, 6x120mm aknavető
- gépesített lövészzászlóalj: 32xPSZH, 6x120mm aknavető
- gépesített lövészzászlóalj: 32xPSZH, 6x120mm aknavető
- önjáró tüzérosztály: 18x2SZ1
-- vegyes páncéltörő üteg: 6xD–44, 1xBRDM–2 Maljutka
-- felderítő század: 14xPSZH-F

MN 6904. Tapolca (8. harckocsi dandár): 124xMBT, 41xIFV, 6xTM, 24xSPH
- harckocsi zászlóalj: 31xT-72
- harckocsi zászlóalj: 31xT-72
- harckocsi zászlóalj: 31xT-72
- harckocsi zászlóalj: 31xT-72
- gépesített lövészzászlóalj: 31xBMP-1, 6x120mm aknavető
- önjáró tüzérosztály: 18x2SZ1
-- felderítő század: 10xBMP-1F

nyolcvanasok vége (elv):

Gépesített lövészzászlóalj: 60xMBT, 96xIFV, 18xTM, 18xSPH
- harckocsi zászlóalj: 30xT-55
- harckocsi zászlóalj: 30xT-55
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBMP-1, 6x120mm aknavető
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBMP-1, 6x120mm aknavető
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBMP-1, 6x120mm aknavető
- önjáró tüzérosztály: 18x2SZ1
-- felderítő század: 10xBMP-1F

A hidegháború végén, a dandárstruktúrába átszervezést a nyugati rendszerek tanulmányozása előzhette meg, tovább valamilyen formában választ is kívántak adni a NATO katonai szervezetének ütőerejére, ennek lehetett egyenes következménye a 2xhk és 3xglz felépítésű nehézdandár elve. Nem tudom pontosan, hogy a rendszerváltás előtt megtörtént e konkrét alakulatnál ennek honosítása.


rendszerváltás


Magyar Nehézdandár (késő 90' tervezet): 88xMBT, 142xIFV, 48xSPH, 24xATV
- harckocsi zászlóalj: 44xT-72
- harckocsi zászlóalj: 44xT-72
- gépesített lövészzászlóalj: 44xBMP-1 +8x2SZ1
- gépesített lövészzászlóalj: 44xBMP-1 +8x2SZ1
- gépesített lövészzászlóalj: 44xBMP-1 +8x2SZ1
- önjáró tüzérosztály: 24x2SZ1
- páncéltörő tüzérosztály: 24xBRDM (Maljutka-P)
-- felderítő század: 10xBMP-1F, 4x BRM-1K

Ez ugye a jól ismert háromdandáros koncepció alapja volt. Ehhez vásároltuk a használt T-72 tankonkat is. Ezt a három nehézdandárt (264xMBT, 426xIFV, 144xSPH, 72xATV) akkor még kiegészítette volna hat tartalékos közepes dandár is:

6x tartalékos gépesített lövészdandár: 264xMBT, 768xAPC, 144xTH
Gépesített Lövészdandár: 44xMBT, 128xAPC, 24xTH
- harckocsi zászlóalj: 44xT-55?
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBTR-80
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBTR-80
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBTR-80
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBTR-80
- önjáró tüzérosztály: 24xD-20?
-- felderítő század: 10x

Ez utóbbinál nem vagyok biztos benne, hogy a T-55 és a D-20 meddig szerepelt volna a tervezetben. Az biztos viszont, hogy a tartalékos dandár koncepcióján élt túl a 2002 utáni nagy lépítés idején Tata és Debrecen, a nehézdandár kikerült a képből teljesen, mind fegyverzetét, mind koncepcióját tekintve. Igaz, már az első Fidesz-kormány elgáncsolta a három nehézdandár kialakítását, mert a szükséges modernizációkra nem biztosított pénzt és a fogyatkozó technika már ekkor vegyes dandárokhoz vezetett (T-72+BTR).


Zrínyi2026


Ilyen alapokon, de tíz évnyi éhkopp után kezdődött meg a dandárképesség újjáépítését célzó törekvés, ami elvezetett ehhez a konkrét tanulmányhoz, amin most minden alapul. Nem lehet, nem észrevenni, hogy itt az eredeti, kilencvenes évekbeli dandárkoncepciók kerültek elő, csak degradált számokkal. Sajnos, mert szerintem eladható lett volna a kilencvenes évek nehéz és közepes dandárja, igaz három és hat helyett, csak egy-egy, de jobban jártunk volna, ha nem ilyen óvatosak. Időközben kiszivárgott, hogy valószínűleg 98db IFV-re számíthatunk, ami megintcsak jól illeszkedik ide, éspedig ezért (2x44 IFV és 1x10 páncélos felderítő):

Magyar nehézdandár (2018 lehetséges tervezet): 44xMBT, 98xIFV, 24xSPH, 24xATV
- harckocsi zászlóalj: 44xMBT
- gépesített lövészzászlóalj: 44xIFV
- gépesített lövészzászlóalj: 44xIFV
-- felderítő század:10xIFV
- páncéltörő rakétaosztály: 24xATV
- önjáró tüzérosztály: 24xSPH

vagy, ez lenne a hatékonyabb, hiszen zászlóaljtüzérség KELL, de sajnos kisebb a valószínűsége:

Magyar nehézdandár: 44xMBT, 82xIFV, 16xSPM, 24xSPH, 24xATV
- harckocsi zászlóalj: 44xMBT
- gépesített lövészzászlóalj: 41xIFV + 8xSPM
- gépesített lövészzászlóalj: 41xIFV + 8xSPM
- páncéltörő rakétaosztály: 24xATV
- önjáró tüzérosztály: 24xSPH


Ez alapján a lövészzászlóalj lehetséges felépítései!
"A" verzió (nagyon valószínű):
--- Zászlóaljtörzs: 4db Puma Spz
-- 1. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- 2. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- 3. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- 4. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- Harcbiztosító alegységek
-- Törzstámogató század
-- Logisztikai alegységek
-- Logisztikai század
--- Zászlóalj Tűztámogató Részleg
--- Aknavető szakasz: 8db M12 120mm (Hirtenberger) vontatott aknavető mint a második világháborúban

"B" verzió, nagyon logikus és hatékony lenne a német minta alapján:
--- Zászlóaljtörzs: 1db Puma Spz
-- 1. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- 2. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- 3. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- 4. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- Harcbiztosító alegységek
-- Törzstámogató század
-- Logisztikai alegységek
-- Logisztikai század
--- Zászlóalj Tűztámogató Részleg
--- Aknavető szakasz: 8db önjáró aknavető Puma bázison

Lövésszázad felépítése, ez szinte biztos szerintem:
--- századtörzs: 1db Puma Spz
--- szakasz: 3db Puma Spz
--- szakasz: 3db Puma Spz
--- szakasz: 3db Puma Spz

Lövésszakasz felépítése talán ez lesz: összesen 27 fő
1xszakaszparancsnoki raj:
harcjármű parancsnok
harcjármű vezető
harcjármű irányzó
szakaszparancsnok
szakasz vezénylő altiszt (ATGM?)
géppuska irányzó
géppuska irányzó (vagy távcsöves puskára képzett gépkarabélyos?)
gépkarabélyos (ATGM képzésen átesett?)
gépkarabélyos (CLS képzésen átesett)

2xlövészraj:
harcjármű parancsnok
harcjármű vezető
harcjármű irányzó
rajparancsnok
rajparancsnok helyettes (Carl Gustaf)
géppuska irányzó
géppuska irányzó (vagy gépkarabélyos?)
gépkarabélyos (Carl Gustaf képzésen átesett?)
gépkarabélyos (CLS képzésen átesett)


Lehetséges közeljövő

A legegyszerűbb továbbfejlesztése ennek a degradált nehézdandárnak, ha a páncélos és tüzérségi részét fejlesztjük, igen csekély, de a hatékonyságot annál inkább növelő módon!
+20xMBT (12 meglévő A4 +8 A4 majd egyszer modernizáció), +16xSPM

Magyar nehézdandár: 64xMBT (44xA7, 20xA4), 98xIFV, 16xSPM, 24xSPH, 24xATV
- harckocsi zászlóalj: 44xMBT
- gépesített lövészzászlóalj: 10xMBT, 44xIFV, 8xSPM
- gépesített lövészzászlóalj: 10xMBT, 44xIFV, 8xSPM
-- felderítő század: 10xIFV
- páncéltörő rakétaosztály: 24xATV
- önjáró tüzérosztály: 24xSPH

vagy új elosztásban, amerikai és svéd mintára átszerzezni a gépesített lövészzászlóaljakat:
+30xMBT (12 meglévő A4 +18 A4 majd egyszer modernizáció), +11xIFV, +18xSPM

Magyar nehézdandár: 74xMBT (44xA7, 30xA4), 109xIFV, 18xSPM, 24xSPH, 24xATV
- harckocsi zászlóalj: 44xMBT
- kombinált páncélos zászlóalj: 10xMBT, 33xIFV, 6xSPM
- kombinált páncélos zászlóalj: 10xMBT, 33xIFV, 6xSPM
- kombinált páncélos zászlóalj: 10xMBT, 33xIFV, 6xSPM
-- felderítő század: 10xIFV
- páncéltörő rakétaosztály: 24xATV
- önjáró tüzérosztály: 24xSPH


Összegzés


szovjet bábállam nehézdandárja: 60xMBT, 96xIFV, 18xTM, 18xSPH
korai demokrácia nehézdandárja: 88xMBT, 142xIFV, 48xSPH, 24xATV
kései demokrácia nehézdandárja: 44xMBT, 98xIFV, 24xSPH, 24xATV
lehetséges közeljövő fejlesztése: 64xMBT, 98xIFV, 16xSPM, 24xSPH, 24xATV
kifelejtetted a csapatlégvédelmet,különben egyetértek
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 133
26 798
113
kifelejtetted a csapatlégvédelmet,különben egyetértek
Elejére oda kellett volna írnom, hogy mínusz csapatlégvédelem, meg támogató&kiszolgáló egységek. Nem ez volt a lényeg a dologban (igen, a csapatlégvédelem lényeges, de nem tudjuk, hogy a Zrínyi2026-nak milyen formában lesz része).
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 893
12 459
113
Miért nem jó a vegyes? Ugye van egy magyar nehézdandártörténetünk, ami a nyolcvanas évek óta a kombinált erő felé mutat!

Szovjet bábállam


MH 80. Török Ignác Gépesített Lövészdandár: 31xMBT, 128xAPC, 24xTM, 24xSPH, 6xATG
- harckocsi zászlóalj: 31xT-72
- gépesített lövészzászlóalj: 32xPSZH, 6x120mm aknavető
- gépesített lövészzászlóalj: 32xPSZH, 6x120mm aknavető
- gépesített lövészzászlóalj: 32xPSZH, 6x120mm aknavető
- gépesített lövészzászlóalj: 32xPSZH, 6x120mm aknavető
- önjáró tüzérosztály: 18x2SZ1
-- vegyes páncéltörő üteg: 6xD–44, 1xBRDM–2 Maljutka
-- felderítő század: 14xPSZH-F

MN 6904. Tapolca (8. harckocsi dandár): 124xMBT, 41xIFV, 6xTM, 24xSPH
- harckocsi zászlóalj: 31xT-72
- harckocsi zászlóalj: 31xT-72
- harckocsi zászlóalj: 31xT-72
- harckocsi zászlóalj: 31xT-72
- gépesített lövészzászlóalj: 31xBMP-1, 6x120mm aknavető
- önjáró tüzérosztály: 18x2SZ1
-- felderítő század: 10xBMP-1F

nyolcvanasok vége (elv):

Gépesített lövészzászlóalj: 60xMBT, 96xIFV, 18xTM, 18xSPH
- harckocsi zászlóalj: 30xT-55
- harckocsi zászlóalj: 30xT-55
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBMP-1, 6x120mm aknavető
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBMP-1, 6x120mm aknavető
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBMP-1, 6x120mm aknavető
- önjáró tüzérosztály: 18x2SZ1
-- felderítő század: 10xBMP-1F

A hidegháború végén, a dandárstruktúrába átszervezést a nyugati rendszerek tanulmányozása előzhette meg, tovább valamilyen formában választ is kívántak adni a NATO katonai szervezetének ütőerejére, ennek lehetett egyenes következménye a 2xhk és 3xglz felépítésű nehézdandár elve. Nem tudom pontosan, hogy a rendszerváltás előtt megtörtént e konkrét alakulatnál ennek honosítása.


rendszerváltás


Magyar Nehézdandár (késő 90' tervezet): 88xMBT, 142xIFV, 48xSPH, 24xATV
- harckocsi zászlóalj: 44xT-72
- harckocsi zászlóalj: 44xT-72
- gépesített lövészzászlóalj: 44xBMP-1 +8x2SZ1
- gépesített lövészzászlóalj: 44xBMP-1 +8x2SZ1
- gépesített lövészzászlóalj: 44xBMP-1 +8x2SZ1
- önjáró tüzérosztály: 24x2SZ1
- páncéltörő tüzérosztály: 24xBRDM (Maljutka-P)
-- felderítő század: 10xBMP-1F, 4x BRM-1K

Ez ugye a jól ismert háromdandáros koncepció alapja volt. Ehhez vásároltuk a használt T-72 tankonkat is. Ezt a három nehézdandárt (264xMBT, 426xIFV, 144xSPH, 72xATV) akkor még kiegészítette volna hat tartalékos közepes dandár is:

6x tartalékos gépesített lövészdandár: 264xMBT, 768xAPC, 144xTH
Gépesített Lövészdandár: 44xMBT, 128xAPC, 24xTH
- harckocsi zászlóalj: 44xT-55?
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBTR-80
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBTR-80
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBTR-80
- gépesített lövészzászlóalj: 32xBTR-80
- önjáró tüzérosztály: 24xD-20?
-- felderítő század: 10x

Ez utóbbinál nem vagyok biztos benne, hogy a T-55 és a D-20 meddig szerepelt volna a tervezetben. Az biztos viszont, hogy a tartalékos dandár koncepcióján élt túl a 2002 utáni nagy lépítés idején Tata és Debrecen, a nehézdandár kikerült a képből teljesen, mind fegyverzetét, mind koncepcióját tekintve. Igaz, már az első Fidesz-kormány elgáncsolta a három nehézdandár kialakítását, mert a szükséges modernizációkra nem biztosított pénzt és a fogyatkozó technika már ekkor vegyes dandárokhoz vezetett (T-72+BTR).


Zrínyi2026


Ilyen alapokon, de tíz évnyi éhkopp után kezdődött meg a dandárképesség újjáépítését célzó törekvés, ami elvezetett ehhez a konkrét tanulmányhoz, amin most minden alapul. Nem lehet, nem észrevenni, hogy itt az eredeti, kilencvenes évekbeli dandárkoncepciók kerültek elő, csak degradált számokkal. Sajnos, mert szerintem eladható lett volna a kilencvenes évek nehéz és közepes dandárja, igaz három és hat helyett, csak egy-egy, de jobban jártunk volna, ha nem ilyen óvatosak. Időközben kiszivárgott, hogy valószínűleg 98db IFV-re számíthatunk, ami megintcsak jól illeszkedik ide, éspedig ezért (2x44 IFV és 1x10 páncélos felderítő):

Magyar nehézdandár (2018 lehetséges tervezet): 44xMBT, 98xIFV, 24xSPH, 24xATV
- harckocsi zászlóalj: 44xMBT
- gépesített lövészzászlóalj: 44xIFV
- gépesített lövészzászlóalj: 44xIFV
-- felderítő század:10xIFV
- páncéltörő rakétaosztály: 24xATV
- önjáró tüzérosztály: 24xSPH

vagy, ez lenne a hatékonyabb, hiszen zászlóaljtüzérség KELL, de sajnos kisebb a valószínűsége:

Magyar nehézdandár: 44xMBT, 82xIFV, 16xSPM, 24xSPH, 24xATV
- harckocsi zászlóalj: 44xMBT
- gépesített lövészzászlóalj: 41xIFV + 8xSPM
- gépesített lövészzászlóalj: 41xIFV + 8xSPM
- páncéltörő rakétaosztály: 24xATV
- önjáró tüzérosztály: 24xSPH


Ez alapján a lövészzászlóalj lehetséges felépítései!
"A" verzió (nagyon valószínű):
--- Zászlóaljtörzs: 4db Puma Spz
-- 1. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- 2. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- 3. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- 4. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- Harcbiztosító alegységek
-- Törzstámogató század
-- Logisztikai alegységek
-- Logisztikai század
--- Zászlóalj Tűztámogató Részleg
--- Aknavető szakasz: 8db M12 120mm (Hirtenberger) vontatott aknavető mint a második világháborúban

"B" verzió, nagyon logikus és hatékony lenne a német minta alapján:
--- Zászlóaljtörzs: 1db Puma Spz
-- 1. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- 2. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- 3. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- 4. Lövészszázad: 10db Puma Spz
-- Harcbiztosító alegységek
-- Törzstámogató század
-- Logisztikai alegységek
-- Logisztikai század
--- Zászlóalj Tűztámogató Részleg
--- Aknavető szakasz: 8db önjáró aknavető Puma bázison

Lövésszázad felépítése, ez szinte biztos szerintem:
--- századtörzs: 1db Puma Spz
--- szakasz: 3db Puma Spz
--- szakasz: 3db Puma Spz
--- szakasz: 3db Puma Spz

Lövésszakasz felépítése talán ez lesz: összesen 27 fő
1xszakaszparancsnoki raj:
harcjármű parancsnok
harcjármű vezető
harcjármű irányzó
szakaszparancsnok
szakasz vezénylő altiszt (ATGM?)
géppuska irányzó
géppuska irányzó (vagy távcsöves puskára képzett gépkarabélyos?)
gépkarabélyos (ATGM képzésen átesett?)
gépkarabélyos (CLS képzésen átesett)

2xlövészraj:
harcjármű parancsnok
harcjármű vezető
harcjármű irányzó
rajparancsnok
rajparancsnok helyettes (Carl Gustaf)
géppuska irányzó
géppuska irányzó (vagy gépkarabélyos?)
gépkarabélyos (Carl Gustaf képzésen átesett?)
gépkarabélyos (CLS képzésen átesett)


Lehetséges közeljövő

A legegyszerűbb továbbfejlesztése ennek a degradált nehézdandárnak, ha a páncélos és tüzérségi részét fejlesztjük, igen csekély, de a hatékonyságot annál inkább növelő módon!
+20xMBT (12 meglévő A4 +8 A4 majd egyszer modernizáció), +16xSPM

Magyar nehézdandár: 64xMBT (44xA7, 20xA4), 98xIFV, 16xSPM, 24xSPH, 24xATV
- harckocsi zászlóalj: 44xMBT
- gépesített lövészzászlóalj: 10xMBT, 44xIFV, 8xSPM
- gépesített lövészzászlóalj: 10xMBT, 44xIFV, 8xSPM
-- felderítő század: 10xIFV
- páncéltörő rakétaosztály: 24xATV
- önjáró tüzérosztály: 24xSPH

vagy új elosztásban, amerikai és svéd mintára átszerzezni a gépesített lövészzászlóaljakat:
+30xMBT (12 meglévő A4 +18 A4 majd egyszer modernizáció), +11xIFV, +18xSPM

Magyar nehézdandár: 74xMBT (44xA7, 30xA4), 109xIFV, 18xSPM, 24xSPH, 24xATV
- harckocsi zászlóalj: 44xMBT
- kombinált páncélos zászlóalj: 10xMBT, 33xIFV, 6xSPM
- kombinált páncélos zászlóalj: 10xMBT, 33xIFV, 6xSPM
- kombinált páncélos zászlóalj: 10xMBT, 33xIFV, 6xSPM
-- felderítő század: 10xIFV
- páncéltörő rakétaosztály: 24xATV
- önjáró tüzérosztály: 24xSPH


Összegzés


szovjet bábállam nehézdandárja: 60xMBT, 96xIFV, 18xTM, 18xSPH
korai demokrácia nehézdandárja: 88xMBT, 142xIFV, 48xSPH, 24xATV
kései demokrácia nehézdandárja: 44xMBT, 98xIFV, 24xSPH, 24xATV
lehetséges közeljövő fejlesztése: 64xMBT, 98xIFV, 16xSPM, 24xSPH, 24xATV

Abból a tanulmányból:

"A mi viszonyaink között a nemzeti érdekeknek megfelelően egy úszóképes, közepes dandár felelne meg vegyes (lánctalpas/kerekes) platformon, a V4 közös gyártásában." :D
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 133
26 798
113
Abból a tanulmányból:

"A mi viszonyaink között a nemzeti érdekeknek megfelelően egy úszóképes, közepes dandár felelne meg vegyes (lánctalpas/kerekes) platformon, a V4 közös gyártásában." :D
Azt vedd számításba, hogy a tanulmány nem reménykedik még az ily módon degradált nehézdandár létrehozásában sem alapvetően!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 133
26 798
113
Egy kis kiegészítés:

US páncélosdandár: 87xMBT, 108xIFV, 12xSPM, 24xSPH
- vegyes páncélos zászlóalj: 29xMBT, 36xIFV, 4xSPM
- vegyes páncélos zászlóalj: 29xMBT, 36xIFV, 4xSPM
- vegyes páncélos zászlóalj: 29xMBT, 36xIFV, 4xSPM
- páncélos felderítő zászlóalj: 26xIFV
- önjáró tüzérosztály: 24xSPH

Orosz harckocsi dandár: 90xMBT, 49xIFV, 18xSPH, 18xMLRS, 8xTM
- harckocsi zászlóalj: 30xMBT
- harckocsi zászlóalj: 30xMBT
- harckocsi zászlóalj: 30xMBT
- gépesített lövészzászlóalj: ?xIFV, 8xTM
- felderítő zászlóalj: ?
- önjáró tüzérosztály: 18xSPH
- rakétatüzér osztály: 18xMLRS

Orosz gépesített lövészdandár (elv): 30xMBT, 120-130xIFV, 18xSPH, 18xMLRS, 24xTM
- harckocsi zászlóalj
- gépesített lövészzászlóalj
- gépesített lövészzászlóalj
- gépesített lövészzászlóalj
- önjáró tüzérosztály
- rakétatüzér osztály

Német páncélosdandár: 80xMBT, 53xIFV, 12xSPM, 27xSPH
- harckocsi zászlóalj: 40xMBT
- harckocsi zászlóalj: 40xMBT
- páncélgránátos zászlóalj: 53xIFV, 12xSPM
- felderítő zászlóalj: ?
- önjáró tüzérosztály: 27xSPH

A számok összegzése a harckocsik száma alapján:
1. Orosz harckocsi dandár: 90xMBT
2. US páncélosdandár: 87xMBT
3. Német páncélosdandár: 80xMBT
4. lehetséges magyar nehézdandár: 64xMBT
5. magyar nehézdandár: 44xMBT
6. Orosz gépesített lövészdandár (elv): 30xMBT

A számok összegzése a gyalogság ereje kapcsán:
1. Orosz gépesített lövészdandár (elv): 120-130xIFV
2. US páncélosdandár: 108xIFV
3. magyar nehézdandár: 98xIFV
4. lehetséges magyar nehézdandár: 98xIFV
5. Német páncélosdandár: 53xIFV
6. Orosz harckocsi dandár: 49xIFV

A számok összegzése a tüzérségi támogatás ereje kapcsán:
1. Orosz gépesített lövészdandár (elv): 18xSPH, 18xMLRS, 24xTM
2. Orosz harckocsi dandár: 18xSPH, 18xMLRS, 8xTM
3. lehetséges magyar nehézdandár: 16xSPM, 24xSPH, 24xATV
4. Német páncélosdandár: 12xSPM, 27xSPH
5. US páncélosdandár: 12xSPM, 24xSPH
6. magyar nehézdandár: 24xSPH, 24xATV

Azt hiszem itt világos, hogy az amerikai páncélosdandárt az orosz ellen tervezték, egy olyan alakulat, aminek egyformán meg kell állnia a helyét az orosz páncélos és az orosz gépesített lövészdandárok ellen. Az igazi vegyes páncélosdandár alaptípusa. A német, akárcsak az orosz specializált alakulat, vagy páncélos, vagy gépesített lövész felállások vannak, alapvetően hadosztályszinten értelmezhető itt a tervezés (a német és az orosz hadosztálynak kellene összecsapnia paritásban. Mi magyarok a Zrínyi2026-ban, ha valid a 98xIFV szám, akkor csak gyalogság tekintetében tudunk ésszerű mennyiséget felmutatni. A tüzérségünk a Pzh2000-es osztállyal önmagában gyalázatosan gyenge, hiszen hiányzik a korszerű zászlóaljtüzérség a 120-as önjáró aknavetők képében és a rakéta-sorozatvetők is nagyon, no meg a harckocsik száma se arra van tervezve, hogy mi itt meg tudjunk ütközni egy orosz alakulattal.

Ezek azok az okok, amik miatt én mindenképp a továbbfejlesztett és átszervezett magyar nehézdandárra szavaznák és azon túl is a nehéz és közepes dandárok alkotta hadosztályra, kiegészítve egy rakétatüzér osztállyal, mint hadosztálytüzérséggel.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 473
77 248
113
Amiről ti beszéltek az nem az mint amit a képen látunk!A képen nem egy komplett lövész-zászlóalj van megerősítve harckocsi századdal(ez a hagyományos rend)hanem egy olyan zászlóalj van amiből elvettek egy lövészszázadot és hozzáadtak 2 harckocsiszázadota szervezethez.Nem megerősítés a két harckocsi század hanem a szervezet része.Még jelölni sem ugyan úgy jelölik a kettőt ha felviszed a térképre.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 133
26 798
113
Amiről ti beszéltek az nem az mint amit a képen látunk!A képen nem egy komplett lövész-zászlóalj van megerősítve harckocsi századdal(ez a hagyományos rend)hanem egy olyan zászlóalj van amiből elvettek egy lövészszázadot és hozzáadtak 2 harckocsiszázadota szervezethez.Nem megerősítés a két harckocsi század hanem a szervezet része.Még jelölni sem ugyan úgy jelölik a kettőt ha felviszed a térképre.

Vagyes páncélos zászlóaljnak lehet fordítani a combined arms battalion kifejezést talán a legjobban. A lényege az, hogy századszinten paritásban vannak benne a harckocsizó és gépesített erők, minden más tekintetben viszont gyalogsági zászlóaljként van felépítve (zászlóaljtüzérség például).

A közepes erőknél ennek továbbfejlesztése, amikor már századszinten kerül sor a vegyes felállásra (páncélvadász +APC +SPM), ilyen a Stryker-század példának okáért.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 473
77 248
113
Vagyes páncélos zászlóaljnak lehet fordítani a combined arms battalion kifejezést talán a legjobban. A lényege az, hogy századszinten paritásban vannak benne a harckocsizó és gépesített erők, minden más tekintetben viszont gyalogsági zászlóaljként van felépítve (zászlóaljtüzérség például).

A közepes erőknél ennek továbbfejlesztése, amikor már századszinten kerül sor a vegyes felállásra (páncélvadász +APC +SPM), ilyen a Stryker-század példának okáért.

Azt nem értitek,hogy mi a különbség a megerősített és a szervezetbe integrált közt.
Az előbbi azt jelenti,hogy egy alegységet ideiglenesen(egy adott feladatra)megerősítenek egy másik alegységgel.Míg az utóbbi azt jelenti,hogy bekerül az állománytáblába tehát a szervezet részévé válik!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 133
26 798
113
Azt nem értitek,hogy mi a különbség a megerősített és a szervezetbe integrált közt.
Az előbbi azt jelenti,hogy egy alegységet ideiglenesen(egy adott feladatra)megerősítenek egy másik alegységgel.Míg az utóbbi azt jelenti,hogy bekerül az állománytáblába tehát a szervezet részévé válik!

De, értjük. a CAB az egy szervezet. Feljebb mindenhol CAB-ról beszélek, kivéve ott, amikor a kiképzésre vett Leopard A4-es harckocsikkal (+8darab a 12-höz, hogy kiadjon két századod) erősíteném meg a gépesített gyalogságot Tatán. Az megerősítés lenne. De aztán vázolok egy lehetséges magyar combined arms battalion-t is vegyes páncélos zászlóalj néven! Na ott már nem hol kiképző, hol megerősítés lenne, hanem fix hadrendi elem a gyalogsághoz sorolt harckocsi.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 473
77 248
113
De, értjük. a CAB az egy szervezet. Feljebb mindenhol CAB-ról beszélek, kivéve ott, amikor a kiképzésre vett Leopard A4-es harckocsikkal (+8darab a 12-höz, hogy kiadjon két századod) erősíteném meg a gépesített gyalogságot Tatán. Az megerősítés lenne. De aztán vázolok egy lehetséges magyar combined arms battalion-t is vegyes páncélos zászlóalj néven! Na ott már nem hol kiképző, hol megerősítés lenne, hanem fix hadrendi elem a gyalogsághoz sorolt harckocsi.

Elbeszélünk egymás mellett!Amikor azt mondtam,hogy nekünk ide a hagyományos kell és a CAB vagy a svéd nem jó akkor nem azt mondtam,hogy az nem jó ha megerősítjük harckocsival a lövész zászlóaljat hanem az nem jó ha vegyes szervezetti felépítést használjuk.Tehát CAB vagy a svéd vegyes szervezet nekünk nem jó de a megerősített igen.

Nem tudom,hogy ez így érthető-e vagy bem.