Már miért lenne egy 180k-s kártya népkártya Magyarországon? Szerintem még egy 100k-s sem az. Nekem szokták mondani, hogy túl optimistán látom a magyarországi átlagemberek anyagi lehetőségeit, de még szerintem is drága az átlagembernek. Mert ha csak a kártya kerül 100k-ba (180k-ba, ahogy írjátok) akkor mennyiből akarod felépíteni az egész gépet? Nekem 170k-ból jött ki egy komplett gép, kb 3 évvel ezelőtt, én rakattam össze, és a neten is mindenki belépőszintűnek nevezi a konstrukciót. De szerintem egy magyar átlagos család is kb 200k-nál megáll, mert kb ennyit képes/hajlandó rászánni egy gépre. Nekem egy GTX-750 TI-m van, amikor vettem már akkor is öregnek számított, és mégis minden játékot futtat, néhányat ultra grafikán. Egyedül a Division 2 fogott ki rajta, igazából az is elment low-on, de az már annyira szarul futott a gépen, hogy inkább hagytam...
Ez a "népkártya" dolog úgy látszik beakadt úgy általánosságban. Indításképp - csak Magyarország van a világon (én is Magyarországon élek)? Egy nVidia-szerű cégnek is? Sajnos a 3070 az közép-kategória. Mondjuk annak a teteje - kis jóindulattal megadható a "felső-közép" jelző is, különösen mivel a megjelenésekor teljesítményügyileg lelép/behoz jónéhány korábbi generációs felső-kategóriás kártyát. Ugyanakkor a 3070 inerciarendszere (alapul véve, hogy ez a jövő generációja) a saját generációja illetve majd amit a konkurencia lépni tud rá.
Egy GTX-750Ti mennyire releváns a most megjelenő generáció szempontjából? Hány éve is
nem árulják már? A hsz -em nem a múltról szólt, hanem a jövőről. Aki 200K -ért vesz gépet az meg
semmilyen VGA -t nem akar. Maximum kényszerűségből a legolcsóbbat, ha a CPU -jában nem lenne IGP ...
Miről is szólt az eredeti hsz -em? Az idén megjelenő 3xxx szériás új VGA -król. Ezek:
RTX 3090, RTX 3080, RTX 3070 (és semmi másról). Első körben, ha ezek közül mutatsz egy 100K -s VGA -t, akkor megyek és holnap megveszem ... Igenis tartom a véleményemet, hogy kb. a 3070 a legfontosabb kártyája az nVidia -nak
ebből a generációból, nagyjából ez lesz a referencia 2 évig, itt lesz a határ a jó 4K játszhatóságnak és/vagy bekapcsolt RayTracing -nek,
idén ebből többet (akár többszörösét) fognak eladni mint a másik kettőből és az nVidiának is ezen lesz a legnagyobb haszna. Ezt fogják nézni, hogy majd a next-gen konzolokportok hogyan futnak és ehhez fogják jövőre kijövő kártyákat is hasonlítani. Lehet erős volt ez a "népkártya" kifejezés, de igenis ebből a 3 kártyás halmazból ezt fogják vinni, mint a cukrot.
Amennyiben a korábbi generáció lett volna a kérdés, akkor nagyjából a 1650(Ti)-1660Ti közé lőttem volna be a dolgot. Csakhogy ez a
múlt generáció (sőt technikai értelemben az előző RTX generáció RTX funkciója sincs benne, akinek ez számít). Az utódjai meg nem jönnek ki
idén.
Továbbá ugye az érintett hsz -emben arra utaltam, hogy mivel ebből szeretnék a legtöbbet eladni az érintett hármasból (ugye ide írtam, hogy ezek közül ez lesz a népkártya) - ezért komolyan akciózni fogják decemberben és simán becsúszhat az ára megint (a két évvel ezelőtti 2070 -hez hasonlóan) 180-200K HUF környékére ... Melyik részével nem értesz egyet? Hogy jön ide pl. a GTX-750Ti?
Igen, fontos a viszonyítási rendszer. Például Dubaj -ban a Ferrari -k közül lehet akkor is pl. a 458, California T vagy éppen Portofino "népautó", ha nekem történetesen egyikre sincs pénzem. Nagyon nem. Persze ez lehet nem a legjobb példa, de talán érteni fogod a hsz -em hatásmechanizmusát amikor a 3090/3080/3070 közül a 3070 -el kapcsolatban ama kifejezésre ragadtattam magam. Az is igaz, hogy már megbántam ...