4Knak vicces járulékos költségei vannak.
1. maga a monitor nem drága. Nekem egy 28 as legolcsóbb Samsung van. 66K volt, videózásra ideális.
És itt jön a DE
2. ahhoz, hogy 4K 60 Hz-t átvigyél normális kábel kell. 5000 fttól kezdődnek a 2 méteresek.
3. A VGA kimenet sem mindegy, mert a régi kártyákon hiába van HDMI/DP lehet csak 30 Hz-t visz át. Pl az egyik régi Dellem is ilyen. Igaz ez iGPUs.
4. Szóval egy dedikált min közép kategóriás (1660) VGA illik hozzá.
5. Ha játszani is szeretnél akkor kezdődik a horror, 1660 nem bírja, 2070-től kezdhetünk el arról beszélni, hogy fix 60 FPS meglegyen médium részletességnél.
6, ehhez CPU is kell ami bírja tolni az anyagot, amihez sokszor egy modern alaplap és pl a mi esetünkben új RAM is társul
7. Itt jön képbe, hogy a táp sem fogja már birni, akkor illik abból is egy 650-es egy 4K gamer konfigba.
8 sokszor itt meglepődik az ember, hogy forró a gép. Régi gépházak nem atomerőműre voltak tervezve, szóval +2-3 venti bele, esetleg az egész ház csere jól szellőzőre.
(nem röhögni a ventik megemlítésén, nézzétek meg mennyibe kerül egy Noctua!!!! 8000+)
9 Elkezd thermal throttlingolni a CPU a gyári hűtővel. Hoops 20 k+ egy normális. Noctua csöndes meg 30k+
És az ember apránként kiadott 500 000+-t, hogy 4K ban játszon, amit NEM VESZ ÉSZRE!
2K vagy Full HD 144Hz sokkal értelmesebb és olcsóbb.
Sőt így azt mondhatom, hogy 28" 4K nál a filmekben sem jön ki aannyira 2K val szembeni előny, főleg ha kényelmesen hátradőlve nézed.
TLDR, jól teszed, 4K fölösleges és túl drága ma még (mondjuk az én monitorom akkor akcióban olcsóbb volt mint egy 2Ks és mivel úgysem játszom rajta így nem verem a fejem a falba, mert semmit sem buktam azon, hogy nem látszik a különbség.)
Szerintem jó ötlet a 2K 28". Ha 1660 Supert teszel mellé az kompromisszumokkal azért elmegy, vagy vársz egy kicsit és a 2070-esek ára be fog szakadni pár hónap múlva.
Igen, tény és igazat kell adjak - a 4K -nak van többletköltsége egy FullHD alapú "minimálrendszerhez képest. Azonban kicsit árnyalnám a képet kicsit az alábbiakkal kapcsolatban - annyira nem kell demonizálni a 4K -t ...
1. Igen, nekem kicsit drágább volt a 28" 4K monitorom - ugyanakkor van 2K -sból még az enyémnél is jóval drágább. Úgyhogy, igen drágább a 4K, de az egyéb igények többet nyomnak a latban ...
2. Nem, ezt nem tudom megerősíteni. Nálam "
4K/10 bpc/RGB Full tartományra" egy akármilyen fogalmam sincs milyen "noname" DP kábellel megy át már jónéhány éve - nulla "parajelenséggel" ...
3. Ezt aláírom - nagyon régi VGA nem lesz jó. A 4K/30 Hz -et (DP 1.1 vagy HDMI 1.4) ne nézegesse senki.
4. Amennyiben nincs játék, akkor 4K -ra is elég a kisebb is - most csak pl. 1650/Ti. Amennyiben meg lenne játék és a 4K is szóbakerül - akkor meg goto RTX 2070 legalább. Igazat adok - kell a nagyobb VGA ...
5. Ez azért nem akkora horror - persze, ha legalább a RTX 2070 megvan. Nálam BFV Aeorodrome -on simán nézegetem a 100-110 fps -eket 4K Ultra/High -on RT nélkül (OK, ultra -n inkább 100 fps alatt). A másik sivatagoson a max. ra simán jön 160 fps körül is. Úgy nagy átlagban (más pályákon is) 80 fps átlag. A BR -nél be tud szakadni 60 fps környékére is ... Úgy egyébként mindezt tök folyamatos megjelenítéssel. Azért ez nem játszhatatlan vagy "horror" ...
6. Korábbi hsz -emben írtam, hogy szűken egy évig toltam i7-3770K és 16 GB RAM -al. Igen, RT nélkül 4K Ultra -n majd High -on ... Ez akkor 6 éves PC volt (egy éve cseréltem a PC -t is)
7. Tápra kényes vagyok - abból mindig jó van (játéktól teljesen függetlenül). Így ezt a részét nem tudom. Azért egy 2K játék alá is illik valami "értelmeset" odarakni. Most 100W teljesítménykülönbség ára - háát. Nem tudom - én játék nélkül is megvenném. Akkor egy VGA csere esetén nem kell tápot cserélni (néha az olcsóbb a drágább) ...
8. A másik "becsípődésem" a hang. Ez is játéktól független dolog. Nem forró a gépem. Táp kussol, 3 db 14 cm -es venti 500 RPM körülre szabályozva, DRP 4 (szintén leszabályozva). Noctua -k nálam csak a NAS -ba kerültek. PC -be Be Quet!.
Itt a csendnek van ára nem a 4K -nak. Persze amúgy hűt, "mint állat" ...
9. A CPU nem a felbontással skálázódik (ideértve annak hűtési igényét is). Azzal a VGA skálázódik. Azaz, ha olyan CPU -d van és szeretnéd elkerülni a throttlingot, akkor bármekkora felbontásra megveszed az épkézláb CPU-hűtőt ...
PC -re a világ összes pénzét el lehet költeni felbontástól függetlenül. Ismerek nem egy olyan embert akik 2K/144 Hz -re meg "kompetitív" ökörködésre elszórja az én PC -m árának akár a többszörösét is. Igaz, ehhez gyakrabban is kell cserélni a komponenseket, mint nekem ...
"Sőt így azt mondhatom, hogy 28" 4K nál a filmekben sem jön ki aannyira 2K val szembeni előny, főleg ha kényelmesen hátradőlve nézed." - Attól függ milyen felbontású filmet nézel ...
Úgy egyébként 4K -ra inkább 32" -t ajánlottam korábban - ebből a szempontból jogos a dolog. Azonban nemcsak filmek (meg játék) van a világon. Nálam pl. egyik se számított a 4K monitor választásánál.
Úgy egyébként egyetértek ...