Az OLED előnyeit már sokan leírták, tényleg csak annyit tudok hozzátenni, hogy élőben ég és föld a különbség az LCD-hez képest a mélyfekete és a színhűség miatt, nincs fényfoltos bevilágítás, a HDR effektek (ami azért már sok) is sokkal nagyobbakat ütnek, nem csak papíron meglévő feature. Én kerestem az állam a sárkányos sorozatnál amikor fáklyákkal rohangáltak, vagy van az a jelenet, amikor a két kiscsaj egy csomó gyertya meg a nagy sárkányfej előtt beszélget, szinte leesik a képernyőről a tűz.
De azt vettem észre hogy még a random régi 80-as évekbeli zsarus sorozatot is elkezdtem nézni, egyszerűen annyira jól nézett ki. A 4k meg 4k, látható a különbség, tűéles a kép. Egy természetfilmnél pl. nagyon szépen kijön a diffi. Alacsonyabb felbontású forrásjelnél ügyes AI feljavító algoritmusok dolgoznak a képélességen, még a szutyok minőségben sugárzott régi TV-s Poirot sorozatból is élvezhető, éles képet csinált, persze közelről már látszik hogy a háttérben lévő arcokból a gyenge input miatt paca lesz.
Az olcsóbb tévékben ehhez képest sok a kompromisszum, engem leginkább a hangminőség zavar. Ha ki van adva a gyárban hogy 180k az ajánlott piaci ár, akkor, nincs mit tenni, ennyiből hozzák ki, akkor is ha ebből 100k magának a panelnek a költsége, a maredék megy minden másra (profit, egyéb marketing szállítási költség, ja, tényleg, a műszaki tartalom). Majd megy bele két 7 wattos kínai hangszóró, a prémiumba meg az 5.2 Harman Kardon. Haver vett egy nagyobb LG-t az LCD-s technológiával, a kép még oké volt (oldalról nézve már azért elkezdtek a színek torzítani, OLED-nél ugyanazt látod minden szögből), de a hang borzalmasan gyenge volt, ezekben a hangszórókon spórolnak, a drágábba pedig belekerül egy normális hangrendszer. Lehet persze rákötni hifit, soundbart (jó pénzért.. és ugyanott vagy végül pénzben), egy jobb TV-nél eleve benne van olyan hangrendszer, ami önmagában megáll.
Smart TV funkcióknál (Youtube, streaming szolgáltatások) a magasabb kategóriás tv-nél gyors processzor kerül be és jól és villámgyorsan futattja a sok processt, a másiknál meg megint kompromisszumot kellett kötni a gyártónak, vársz amíg teker stb. Kirakhatod telefonról a fényképeket, videókat lehet nézegetni a családdal és nem telefonról kell szenvedni, a kép pedig gyönyörű és gyorsan kezeli, ami azért kihat a felhasználói élményre
Egyébként az eggyel korábbi generációs LG C1 tényleg nem sokban különbözik az ideitől és jóval olcsóbb, jó tipp! Őszintén szólva a TV pont olyan beruházás, mint a monitor, megveszed, és 10 évig az lesz a szobádban, akkor meg már vegyél egy normálisat, nem?
Mellesleg a C1 jó response timeokkal is rendelkezik, akár játékra is jópofa lehet, ha az asszony hozzájárul hogy amíg te gépezel ő tévét se nézhet.
Puding próbája az evés, nálam a TV meg minden ami lehet dróton van, stabilabb, gyorsabb kapcsolat, ugyanúgy kezeli a wifis átjátszást, elvégre egy hálózat.