Hidegháború (1947-1991)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
630
2 218
93
Bundeswehr SPz 11-2 AIFVs of Armoured Reconnaissance Battalion 10 alongside the Danube in Ingolstadt, West Germany, c.1980
bundeswehr-spz-11-2-aifvs-of-armoured-reconnaissance-v0-xrqq23bhz7hc1.webp
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 551
74 523
113
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin. A USS Forrestal fedélzetén 1967. július 29-én és a USS Enterprise-on 1969. január 15-én történt esetek mellett kevésbé ismert az első, amely a USS Oriskany repülőgép-hordozón keletkezett 1966. október 26-án....


cva34-02.jpg
cva34-05.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 037
30 903
113
De itt egy érdekesség is...
(Tisztelt moderátorok, helyezzétek át, ha nem jó helyen van, de számos problémát megvilágít illetve más dimenzióba helyez az orosz-ukrán viszony kapcsán...no meg a felbujtókkal kapcsolatban.)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 551
74 523
113
A C-124 Globemaster II katonai repülőgép eltűnése az Atlanti-óceán északi részén 1951 húsvétján a máig megfejtetlen rejtélyek közé tartozik...




 
  • Tetszik
Reactions: jani22 and Flamand

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 551
74 523
113

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 092
32 630
113

Picture1.jpg

Ez a fénykép nem egy berlini vagy lipcsei kirakatot ábrázol a Kristályéjszaka után, hanem Liverpoolban készült 1947 augusztusában.

1947-ben Palesztinában (brit mandátumterület) az Irgun zsidó terrorszervezett meggyilkolt két brit őrmestert megtorlásul 3 zsidó terrorista kivégzéséért a brit hatóságok által. a katonák holttestét egy Netanya melletti eukaliptuszliget fái között fedezték fel. Felakasztották őket, és az alattuk lévő földbe aknákat telepítettek csapdául.

Picture2.jpg


Augusztus 1-jén, egy pénteki napon a Daily Express címlapon számolt be a történetről, és a holttestekről készült fényképet is feltűnően szerepeltette, amely - olvasóinak ígérete szerint - "olyan kép lesz, amely megrázza a világot". A brit zsidó vezetők elítélték a gyilkosságokat, de a következő napi lapokban még szörnyűbb részletek következtek. Azon a hétvégén, ahogy Walter Lever, egy manchesteri munkásosztálybeli zsidó lakos visszaemlékezett, "nem volt más dolgunk, mint az utcán sétálni... az újságról beszélgetni", a felakasztott őrmesterek története "elsőbbséget élvezett a heti gyilkosságok és nemi erőszakok előtt".

Már akkor is voltak jelei annak, hogy a visszahatás küszöbön áll. A Liverpool melletti Birkenheadben a vágóhídi munkások megtagadták, hogy több húst dolgozzanak fel zsidó fogyasztásra, amíg a palesztinai brit katonák elleni támadások le nem állnak. Merseyside környékén a düh kezdett kiáradni az utcára, amikor dühös fiatal férfiak tömegei gyűltek össze a zsidó negyedekben.

Vasárnap délután a balhé elérte Manchestert. Férfiak kisebb csoportjai kezdték betörni a Cheetham Hill-i üzletek kirakatait, a városközponttól északra fekvő területen, ahol a 19. század eleje óta zsidó közösség élt. A kocsmák aznap korán bezártak, mert sörhiány volt, és estére a tömeg létszáma több százra duzzadt. A legtöbben gyalog mentek, de mások a környéken autóztak, és téglákat dobáltak a mozgó autókból.

Hamarosan az utcákat üvegszilánkok és kövek borították, és a tömeg nagyobb célpontok felé vette az irányt: leszakították a Cheetham Hill Roadon lévő Nagy Zsinagóga előtetőjét, és körülzártak egy zsidó esküvői partit az Assembly Hallban. Egészen hajnali egy óráig szidalmazták a rémült vendégeket.

Másnap Lever szerint "a Cheetham Hill Road nagyjából úgy nézett ki, mint hét évvel korábban, amikor a német bombázók 12 órán keresztül bombázták a várost. Az utca egy mérföldes hosszában minden zsidó tulajdonban lévő helyiségnek tátongó ablakai voltak, és a járdák tele voltak üveggel".

Az ünnepi hétvége végére Glasgowban és Liverpoolban is zsidóellenes zavargásokra került sor. Kisebb zavargások voltak Bristolban, Hullban, Londonban és Warringtonban is, valamint számos támadás érte a zsidó tulajdonokat országszerte. Liverpoolban egy ügyvédet és egy glasgow-i boltost megvertek. Senki sem halt meg, de ez volt a legkiterjedtebb zsidóellenes erőszak, amelyet az Egyesült Királyság valaha is látott. Salfordban, egy nappal azután, hogy egy többezres tömeg kövekkel dobálta meg a kirakatokat, táblák jelentek meg, amelyeken ez állt: "Tüzet szüntess! Ezek a helyiségek britek".

West Derbyben gyújtogatók felgyújtottak egy fából készült zsinagógát; a liverpooli Canada Dock munkásai az ünnepekről visszatérve azt találták a bejárat fölé festve: "Halál minden zsidóra". Ecclesben pedig egy John Regan nevű volt törzsőrmestert 15 fontra büntették, amiért azt mondta egy 700 fős tömegnek: "Hitlernek igaza volt. Kiirtani minden zsidót - minden férfit, nőt és gyermeket. Mitől féltek? Csak egy maroknyi rendőr van itt".
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 037
30 903
113
Az MkUltra egy bukott projekt volt, érdemleges eredmény nélkül. Mint a hasonló magyar projektek. A keleti blokkban mi dolgoztunk ezen és dettó eredmény nélkül. Kondicionálás+drogok egyszerűen kevés a programozhatósághoz, az ember túl bonyolult.
Ahogy a MONARCH is. Ma sem fut hasonló, gondolom...
Így hirtelen...