• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 581
19 489
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
5 315
19 816
113
A Rocket Lab végzett egy szuborbitális Electron indítást. A küldetés kódneve „JENNA”, és ez egy HASTE (Hypersonic Accelerator Suborbital Test Electron) egy meg nem nevezett megrendelő számára. További részletek nem ismertek.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 581
19 489
113
Ennek tényleg ilyen lenne ahangjaésa látványa?

• Tetszik
Reactions: fip7

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
5 315
19 816
113
Hi
Ez igy igaz.
De meg kellene valahogy különböztetni a manőverező hiperszónikus siklótestet a sima BM manőverező visszatérő egységtől.Elöbbi amolyan hiperszónikus vitorlázógépként sokkal manőverezőképesebb a hagyományos manőverező BM visszatérő fejhez képest.
A Kinzsal,és valószinűleg a leendő koreai változat is sima BM,ami inkább csak korrekciókra képes,mint valódi manőverezésre.
Viszont a hiperszónikus siklótest valódi manőverezésre is képes,amig az energiájábol tellik rá.
Amig a sajtó/propi nem kezdte el a Kinzsal jellegű BM-kre is alkalmazni a hiperszónikus fegyver kifejezést,addig a közmegegyezés ez alatt az utóbbit értette,és nem a BM.ket.
most viszont előállt egy értelmezési zavar,mert pusztán a sebességmegjelölés nem tesz különbséget a két eszköztipus között.

Kb erről, a megkülönböztetésről készítettem egy írást. Nem akadémiai székfoglaló, és már hónapok óta rágóadtam rajta, szóval már én is elvesztem benne egy kicsit, egyszer majdnem ki is töröltem.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
21 327
37 138
113
Hi

Kb erről, a megkülönböztetésről készítettem egy írást. Nem akadémiai székfoglaló, és már hónapok óta rágóadtam rajta, szóval már én is elvesztem benne egy kicsit, egyszer majdnem ki is töröltem.

Szerintem a fő problémát a HGV jelenti,de nem annyira,mint hájpolják.A támadott cél pontvédelmi rendszerrel viszonylag könnyen megvédhető,de nem igazán lehet ellene területvédelmi fegyvert késziteni.
Igazábol stratégiailag semmiféle extra előnyét nem látom.Inditását a figyelőműholdak érzékelik.A hatalmas IR jelet a légkörben,ha nem is elfogáshoz szükséges pontossággal,de nyomon lehet követni.
És innentől kezdve a stratégiai értelme meg is szünt.Rejtett,váratlan elsőcsapást nem lehet vele mérni.
Akkor meg minek?Oresnyik kazettás fejrésze szerintem sokkal olcsóbban biztositja az elrettentést.Bár szerintem még az is felesleges,hisz senkinek nincs pénze olyan védelmi rendszert kiépiteni,ami a már létező eszközök tömegtámadását ki tudná védeni.
Kinai hajóelháritó harcászati-hadműveleti rendszereknek már némileg több értelmét látom,bár nem sokkal.Ekkora sebességnél a célrarepülés végfázisában a saját sebessége miatt nem tud légvédelem elháritó manővert kezdeni,mert akkor vagy széttörik,vagy nem talál célba.Pontvédelmi helyzetben meg már a létező elfogók is el tudják kapni.Illetve viszonylag csekély ráfejlesztéssel megoldható a dolog.
De ki ellen vetik be?
USA hordozói ellen,a szabvány válasz.
De az az atomháború nyitó lépése lenne.....Ahogy egy US Navy kötelék KNK elleni közvetlen támadása is.
Szóval igazábol a stratégiai atomfegyverzet feleslegessé is teszi,hisz nem várható olyan helyzet,ahol be lehetne vetni.Túl nagy a nukleáris eszkaláció veszélye.
Szerintem egyetlen állam van,akinek reálisan félnie kell a HGV jellegű fegyverektől,és az Izrael.Jelenleg Irán,dekésöbb radikalizálódhat akármelyik iszlám ország még,ha HGV eszközhöz jutna,azt nagy valószinűséggel be is vetén.Nem csoda,hogy a zsidók is fejlesztenek HGV elfogó rakétát.
Egyébként már a 60as években is foglalkoztak HGV fejlesztéssel,mindkét oldalon.De feladták őket,részben a korabeli technológia fejletlensége miatt,de sokkal inkább a feleslegessége miatt.Egyszerűbb és olcsóbb volt inkább még 3 SSBN-t,meg 50 ICBMet gyártani.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
5 315
19 816
113
Szerintem a fő problémát a HGV jelenti,de nem annyira,mint hájpolják.A támadott cél pontvédelmi rendszerrel viszonylag könnyen megvédhető,de nem igazán lehet ellene területvédelmi fegyvert késziteni.
Igazábol stratégiailag semmiféle extra előnyét nem látom.Inditását a figyelőműholdak érzékelik.A hatalmas IR jelet a légkörben,ha nem is elfogáshoz szükséges pontossággal,de nyomon lehet követni.
És innentől kezdve a stratégiai értelme meg is szünt.Rejtett,váratlan elsőcsapást nem lehet vele mérni.
Ez igaz, csak ugye kevesek tudnak jó lefedettségű IR műholdas hálózatot villantani. Konkrétan Az USA, Kína, és Oroszokon kívül nincs is. És ezek közül is csak Kína és USA rendelkezik alacsony ~1000km pályás alacsony latency-vel működő hálózattal hozzá tartozó relay műholdakkal.
GEO-rol az indítás észlelhető a nyomkövetes már nagyobb kihívás.
Ez egy régebbi meteorológiai GEO műhold, amin egy F9 indítás látható, alacsony frame rate mellett.
A HGV rendszerek pedig legalább olyan drágák mint egy ICBM szóval ezért sem számítok, hogy használnak konvencionális fegyverként.
Akkor meg minek?Oresnyik kazettás fejrésze szerintem sokkal olcsóbban biztositja az elrettentést.Bár szerintem még az is felesleges,hisz senkinek nincs pénze olyan védelmi rendszert kiépiteni,ami a már létező eszközök tömegtámadását ki tudná védeni.
Nekem az Oreshnyikel az a bajom, hogy túl kicsi a térítési szórása, akkor meg minek a kazettás rendszer?! De ez persze lehet idővel majd változik.
Kinai hajóelháritó harcászati-hadműveleti rendszereknek már némileg több értelmét látom,bár nem sokkal.Ekkora sebességnél a célrarepülés végfázisában a saját sebessége miatt nem tud légvédelem elháritó manővert kezdeni,mert akkor vagy széttörik,vagy nem talál célba.Pontvédelmi helyzetben meg már a létező elfogók is el tudják kapni.Illetve viszonylag csekély ráfejlesztéssel megoldható a dolog.
De ki ellen vetik be?
USA hordozói ellen,a szabvány válasz.
De az az atomháború nyitó lépése lenne.....Ahogy egy US Navy kötelék KNK elleni közvetlen támadása is.
Szóval igazábol a stratégiai atomfegyverzet feleslegessé is teszi,hisz nem várható olyan helyzet,ahol be lehetne vetni.Túl nagy a nukleáris eszkaláció veszélye.
Szerintem egyetlen állam van,akinek reálisan félnie kell a HGV jellegű fegyverektől,és az Izrael.Jelenleg Irán,dekésöbb radikalizálódhat akármelyik iszlám ország még,ha HGV eszközhöz jutna,azt nagy valószinűséggel be is vetén.Nem csoda,hogy a zsidók is fejlesztenek HGV elfogó rakétát.
Egyébként már a 60as években is foglalkoztak HGV fejlesztéssel,mindkét oldalon.De feladták őket,részben a korabeli technológia fejletlensége miatt,de sokkal inkább a feleslegessége miatt.Egyszerűbb és olcsóbb volt inkább még 3 SSBN-t,meg 50 ICBMet gyártani.
Ebben lehet valami, de szerintem kis léptékben sincs szükség direkt HGV-re, elég az olcsóbb hagyományos kvázi ballisztikus rakétákkal túlterhelni a rendszert.

• Tetszik
Reactions: fishbed

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
21 327
37 138
113
Ez igaz, csak ugye kevesek tudnak jó lefedettségű IR műholdas hálózatot villantani. Konkrétan Az USA, Kína, és Oroszokon kívül nincs is. És ezek közül is csak Kína és USA rendelkezik alacsony ~1000km pályás alacsony latency-vel működő hálózattal hozzá tartozó relay műholdakkal.
GEO-rol az indítás észlelhető a nyomkövetes már nagyobb kihívás.
Igazábol ez nagyhatalmi játék,kis országoknak ebben nem osztottak lapot.Izraelnek van,Dél Afrika meg tervezett lokális inditásjelzőt,de nem ICBM ellen.
Egyébként szerintem nincs is különösebb jelentősége orosz-jenki-kinai vonalon a nyomkövetésnek.Interkontinentális HGV hordozója egy ICBM rakéta,aminek inditását tudják érzékelni,és már maga az inditás kiváltja a választ.Lényegtelen,hogy mit hordoz a rakéta.
De tegyük fel,hogy sikerül a váratlan támadás.100%ban akkor sem valószinű,hogy minden szárazföldi visszacsapásra képes eszköz megsemmisül-és akkor még ott vannak a tengók.....A támadónak is annyi.
Szerintem nincs igazábol stratégiai relevanciája a HGVnek.
Nekem az Oreshnyikel az a bajom, hogy túl kicsi a térítési szórása, akkor meg minek a kazettás rendszer?! De ez persze lehet idővel majd változik.
Pontvédelmi rendszerek túlterhelésére.És alighanem idővel fejlődni is fog.Feljebb fogja kiszorni az altölteteket,és azok manőverezőképesebbek lesznek.
De igazábol az Oreshnyik is egy olyan elrettentő eszköz,aminek nincs tényleges harcértéke.Ha bevetik,Moszkva helyén is üveglap lesz.
A HGV rendszerek pedig legalább olyan drágák mint egy ICBM szóval ezért sem számítok, hogy használnak konvencionális fegyverként.
Teljesen értelmetlen Mk83-84 penetrátor hatóerejű hagyományos tölteteket ICBMel célba juttatni.Modern légierő sokkal hasznosabb.
Ebben lehet valami, de szerintem kis léptékben sincs szükség direkt HGV-re, elég az olcsóbb hagyományos kvázi ballisztikus rakétákkal túlterhelni a rendszert.
Szerintem is.Úgy is a HGVnek is célirányba kell repülnie.Harcászati távolságon a nagy sebesség miatt úgy sem tud komoly megtévesztő/kitérő manővereket csinálni.Haditengerészeti kötelék meg lényegében pontcél,a területvédő rendszerek kicselezése irreleváns.A nagy sebesség miatt a különben területvédelmi rendszerek úgy is csak pontvédelmi teljesitményre képes a kvázi ballisztikus harci rész ellen is,meg a siklótest ellen is.
Harcászati szinten technikai okbol,hadászati szinten meg a MAD miatt nem látok semmi kölönösebb értelmet ebben a HGV mizériában.
Szerintem ez inkább gazdaságpolitikai hadviselés.Kinek a gazdasága birja tovább a méregdrága fejlesztéseket?Mert tisztán katonailag hót felesleges (kivéve Izrael viszonylatában,de náluk is csak az iszlám radikalizmus idiótasága miatt).Később esetleg az űrhajózás fel tudja talán használni a fejlesztésekhez szükséges alapkutatási és anyagtechnológiai részt.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
5 315
19 816
113
Igazábol ez nagyhatalmi játék,kis országoknak ebben nem osztottak lapot.Izraelnek van,Dél Afrika meg tervezett lokális inditásjelzőt,de nem ICBM ellen.
Egyébként szerintem nincs is különösebb jelentősége orosz-jenki-kinai vonalon a nyomkövetésnek.Interkontinentális HGV hordozója egy ICBM rakéta,aminek inditását tudják érzékelni,és már maga az inditás kiváltja a választ.Lényegtelen,hogy mit hordoz a rakéta.
De tegyük fel,hogy sikerül a váratlan támadás.100%ban akkor sem valószinű,hogy minden szárazföldi visszacsapásra képes eszköz megsemmisül-és akkor még ott vannak a tengók.....A támadónak is annyi.
Szerintem nincs igazábol stratégiai relevanciája a HGVnek.
Ez ok, de pont ezért a nagyhatalmak direktben nem fognak összecsapni, ez a kölcsönös elrettentés doktrína. Ugyanakkor simán lehetnek proxi konfliktusok pl. USA vs. Észak Korea, vagy Irán. Kína vs. Indonézia ahol szerepet kaphatnak ilyen támadó fegyverek.
Pontvédelmi rendszerek túlterhelésére.És alighanem idővel fejlődni is fog.Feljebb fogja kiszorni az altölteteket,és azok manőverezőképesebbek lesznek.
De igazábol az Oreshnyik is egy olyan elrettentő eszköz,aminek nincs tényleges harcértéke.Ha bevetik,Moszkva helyén is üveglap lesz.

Teljesen értelmetlen Mk83-84 penetrátor hatóerejű hagyományos tölteteket ICBMel célba juttatni.Modern légierő sokkal hasznosabb.
Erre sem vennék mérget. Az Mk83 esetében még ok, de pl Iran ellen bevetett GBU bombákat subszonikus B2 bombazokkal célba juttatni mindig bizonyos fokú kockázatot jelent. Egy ICBM/HGV ilyen szempontból kisebb rizikó.
Szerintem is.Úgy is a HGVnek is célirányba kell repülnie.Harcászati távolságon a nagy sebesség miatt úgy sem tud komoly megtévesztő/kitérő manővereket csinálni.
Ez igaz is meg nem is.
Valóban nem arról van szó, hogy éles manővereket hajtanának végre, ugyanakkor egy mondjuk 1000km hatótávolságú fegyver a pályája felénél ha csak egy kis 10° manővert hajt végre az vagy 90km különbséget jelent az eredeti célhoz képest, 20°nál kb 170km és már ez bőven elég kihivast lehet az elhárító rendszernek..
Haditengerészeti kötelék meg lényegében pontcél,a területvédő rendszerek kicselezése irreleváns.A nagy sebesség miatt a különben területvédelmi rendszerek úgy is csak pontvédelmi teljesitményre képes a kvázi ballisztikus harci rész ellen is,meg a siklótest ellen is.
Harcászati szinten technikai okbol,hadászati szinten meg a MAD miatt nem látok semmi kölönösebb értelmet ebben a HGV mizériában.
Szerintem ez inkább gazdaságpolitikai hadviselés.Kinek a gazdasága birja tovább a méregdrága fejlesztéseket?Mert tisztán katonailag hót felesleges (kivéve Izrael viszonylatában,de náluk is csak az iszlám radikalizmus idiótasága miatt).Később esetleg az űrhajózás fel tudja talán használni a fejlesztésekhez szükséges alapkutatási és anyagtechnológiai részt.
Ezt nehéz megítélni úgy, hogy gyakorlatilag ilyen eszközök még sosem kerültek éles bevetésre.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
21 327
37 138
113
Ugyanakkor simán lehetnek proxi konfliktusok pl. USA vs. Észak Korea, vagy Irán. Kína vs. Indonézia ahol szerepet kaphatnak ilyen támadó fegyverek.
Észak Korea már atomhatalom,vele nem lehet proxizni.
Általánosságban meg a nagyhatalom úgy is olyan fölényben lesz a proxi államhoz képest,hogy a nagyhatalomnak nem lesz szüksége a HGVre (stratégiai itt nem is játszik,harcászati szintre gondolok csak).Bőven elég a kvázi ballisztikus,olcsóbb rendszer.Ha meg a proxi modernebb eszközeit leamortizálták,olcsób és hatékonyabb a repülőgépes bombázás.
Ukrajna erre a legjobb példa.Kndzsál hiperszónikusságával együtt sem képes olyan hatást kifejteni,ami lényegi hatással lenne a háborura.Cirkon se változtatna ezen semmit.
Viszont ha volna olyan B2 szintű lopakodó bombázójuk,mi képes lenne akár saját maga felderitett célpontokra is (kisőrőgépek,dronok által felderitett) 10-20 Mk84 szintű PGM bombával csapást mérni,és folyamatopssan jelen lenni.....Ukrajna már elbukott volna.
Hajók ellen lehet némi jelentősége,de az is megoldható olcsóbb kvázi ballisztikus rendszerekkel,meg olcsó(bb) ASM rakétákkal.F35/J35ösök rakétapóthajtásos gyors siklóbombákkal olcsóbban meg tudják csinálni,és a gépek utána másra is felhasználhatók.
A gyengébb félnek jönne inkább jol,de neki is olcsóbb a kvázi ballisztikus rendszer,mint a nagyon komoly technológiai kihivást jelentő,vagyis méregdrága HVG.
de pl Iran ellen bevetett GBU bombákat subszonikus B2 bombazokkal célba juttatni mindig bizonyos fokú kockázatot jelent
Iráni bunkerek lennének elvileg a kakukktojás,ami ellen volna elméletileg értelme-de mint látható,megoldja azt a B2 is.És egyszerűbb,olcsóbb lemásolni a Kindzsál módszertanát,és csinálni egy kvázi ballisztikus légi inditású rakétát (Dél Korea ezt is csinálja,ráadásul az alap az Iszkander liszenszváltozata,vagyis szó szerint egy ferdeszemű Kindzsált csinálnak.USAFnek olcsóbb lesz venni tőlük pár raklappal,vagy megvenni a leszenszet,mint erre a speciális célra HGVt fejleszteni.).Kvázi ballisztikus szerintem harcászati szinten még gyorsabb is lehet,mint a HGV.Sebesség miatt úgy is csak pontvédelm tudja belátható ideig mindkettőt elháritani.A sebesség és a kvázi ball. rendszerek manőverképessége miatt úgy is olyan távolságról reális a biztos(abb) elfogás,ahol már a sebessége miatt egyik se tud kitérő manővert végezni,mert akkor nem találja már el a célt.
Róka fogta csuka.A nagy sebesség miatt igazábol stratégiai fegyvereknél számitana a HGV manőverképessége,légvédelmi zóna kikerülő képessége-de egyrészt ott a MAD,másrészt a tengók miatt amúgy is körfigyelési képesség kell.Ma már az orosz Borejek is olyan csendesek,hogy el tudnak hajózni észrevétlen a déli óceánokra,és délről támadni az USAt.Kinai hajók még nem tartanak ott,de belátható időn belül azok is elérik ezt a fejlettségi szintet.
Harcászati szinten meg szerintem egyszerűen nincs annyi előnye a HGVnek,hogy megérje az árát.
Valóban nem arról van szó, hogy éles manővereket hajtanának végre, ugyanakkor egy mondjuk 1000km hatótávolságú fegyver a pályája felénél ha csak egy kis 10° manővert hajt végre az vagy 90km különbséget jelent az eredeti célhoz képest, 20°nál kb 170km és már ez bőven elég kihivast lehet az elhárító rendszernek..
Mivel egy hiperszónikus célt úgy is csak pontvédelmi helyzetben lehet elfogni belátható ideig,ennek nincs jelentősége (harcászati szinten).A támadóeszköznek mindenképpen a cél felé kell repülnie,és a cél közelében már pont a nagy sebessége miatt nem fog tudni komoly manővereket végezni.Tök kindegy,hogy Kindzsál vagy Cirkon,PAC-3 úgy is csak a védett objektum közelébe települve tudja megvédeni azt mindkettőtöl.És a Kindzsál olcsóbb,egyszerűbb,tömeggyárthatóbb,hatékonyabb.
Ezt nehéz megítélni úgy, hogy gyakorlatilag ilyen eszközök még sosem kerültek éles bevetésre.
Szerintem ezt simán gazdasági hatékonyság oldalrol kellene megközeliteni.Megéri e a ráforditott költséget az akármilyen HGV,más lehetőséghez képest?
És szerintem a válasz a nem.
Mint anno az XB70.Csodálatos technikai bravúr,és gyönyörű gép volt-de a Minuteman rakéták sokkal olcsóbban,sokkal hatékonyabbak voltak.
Oroszok helyében én hagynám is a francba a Cirkont,inkább csinálnék helyette sokkal olcsóbban egy továbbfejlesztett,haditengerészeti Iskandert-ahogy a dél koreaiak teszik.
USA meg a PrSM rakétát fejleszti.PrSM-3 már 1000km hatótávú,szerintem az már hiperszónikus sebességű lesz.PrSM-4 meg légi inditású lesz-némá,egy jenki kozák tőr......:eek:

• Tetszik
Reactions: Zaphod Beeblebrox