[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 625
48 239
113
20 nap és több száz elvesztett jármű, az életekről nem is beszélve.
Közben nap mint nap ugyan az megy mindenhol, hogy nyomulnak az oroszok Avdivjanal. 4 hónapja minden nap ugyan ott vannak a piros nyilak.
Bont mint Bakmutnál, ott sem jött össze a teljes bekerítés, aztán ráfogták, hogy ezt direkt csináltuk.

Az ISW amerikai agytröszt egy dinamikus térképben rendezte össze az avgyijivkai harcok eddigi alakulását.
Az orosz hadsereg október középétől próbálkozik a Donyecváros kapujában található Avgyijivka elfoglalásával. Bár az elmúlt hónapok során kétségtelenül haladtak a város védelmének a felszámolásával, az egyelőre stratégiai sikert nélkülöző területi gyarapodásért hatalmas árat fizettek.

George Baross, az ISW egyik elemzője tette közzé azt az interaktív térképet, amely a frontvonal változását mutatja be október 9. és december 10. között.
Az orosz fegyveres erők az ISW által használt, geolokalizált harctéri felvételek alapján két hónap alatt mintegy 11 négyzetkilométernyi területet foglaltak el. Az északi fronton 1,5-2 kilométert, a déli szárnyon pedig körülbelül 1,5 kilométert haladtak előre, miközben

AZ ELMÚLT EGY HÓNAP SORÁN LEGALÁBB 221 PÁNCÉLOZOTT JÁRMŰVET VESZÍTETTEK EL.

Avgyijivka jelentőségét az adja, hogy a szakadár Donyecki Népköztársaság fővárosának, és egyben a medence központjának a közelében fekszik. A két fél kitartása alapján nem kizárt, hogy a város az orosz-ukrán háború „második Bahmutjává” válik a téli orosz offenzíva során.
 

bat77

Well-Known Member
2015. január 13.
2 240
1 489
113
20 nap és több száz elvesztett jármű, az életekről nem is beszélve.
Közben nap mint nap ugyan az megy mindenhol, hogy nyomulnak az oroszok Avdivjanal. 4 hónapja minden nap ugyan ott vannak a piros nyilak.
Bont mint Bakmutnál, ott sem jött össze a teljes bekerítés, aztán ráfogták, hogy ezt direkt csináltuk.

Aki azt mondja, hogy az oroszok nem teljes gőzzel csinálják ezt a háborút az vagy hazudik vagy nem ért a dolgokhoz.
Miért nem tudnak az oroszok egyszerre több száz járművel támadni egyszerre? Iszonyat tüzérségi és legi bombázás után. Mint mondjuk a II vh alatt tették elődeik.
Mert mai napig igaz, hogy elsőnek kell odacsapni, elsöprő tűzerővel egy kis koncentrált frontszakaszra.
Logisztika, szervezés tervezési hiányosságok miatt? biztos valakik jobban tudják.
De az biztos, hogy igy ugyan annyi veszteséget szenvednek a hosszú hónapok alatt csak apránként.

Érthetlen miért nem csinálnak felülről két irányú átkarolást? Szemből erőltetik. Tüzérségi előkészítés 24 óráig, aztán lehet bevonulni.
Nem hiszem, hogy nem megoldható feladat. Így többen esnek el. Tényleg unalmas nap, mint nap olvasni, hogy iszonyatosan ukrán veszteségek, oroszok mennek előre, húsdaráló stb... De kb 0 eredménnyel. Valami itt nem klappol. Lehet magyarázni a bizonyítványt, de minek...
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 320
10 818
113
Érthetlen miért nem csinálnak felülről két irányú átkarolást? Szemből erőltetik. Tüzérségi előkészítés 24 óráig, aztán lehet bevonulni.
Nem hiszem, hogy nem megoldható feladat. Így többen esnek el. Tényleg unalmas nap, mint nap olvasni, hogy iszonyatosan ukrán veszteségek, oroszok mennek előre, húsdaráló stb... De kb 0 eredménnyel. Valami itt nem klappol. Lehet magyarázni a bizonyítványt, de minek...
Valszeg azért, mert a terület tele van aknákkal, föld alatti bunkerrendszerrel és a város különböző megerődített pontjain összesen állítólag van több tízezer fős ukrán védelem. Ahhoz, hogy ezt rohammal megcsinálják, sokszoros (szerintem legalább 10-szeres) létszámfölényt kell összeszedni, viszont mint tudjuk, manapság ezt nem nagyon lehet észrevétlenül megcsinálni, ha valahol sokan összegyűlnek, megy a tüzérségi csapás, himars, akármi. Aztán ha sikerül is így a város elfoglalása, utána lehetne meghirdetni a következő mobilizációt...

Tehát ha nem akarnak az oroszok tényleg otthon eladhatatlan veszteséglistát (és ezzel együtt elbukni a háborút), nagyjából azt lehet tenni, amit most is látunk. Főleg, hogy nem is sietnek, mert nincs hová.
Kikémlelik a védőállásokat drónokkal, amit találnak, megküldik tüzérséggel, bombákkal, megnézik megint drónokkal, mi maradt belőle, aztán ezt addig ismétlik, amíg úgy nem találják, hogy már közelebb lehet menni anélkül, hogy az elöl lévők biztosra vehetnék a halált.
Aztán vagy jól ítélték meg, vagy visszaverik őket emiatt, utóbbi esetben ezután ismét kezdik az első ponttól. Ha sikerült elfoglalni a célzott erődítményt / védvonalat, jöhet a következő kb. hasonló módszerekkel.

Nagyobb csoportos rohamokat egyet-kettőt láttunk ebben a háborúban (mindkét féltől), egytől egyik csúnya végük lett, nem véletlen, hogy nem erőltetik.

Nem vagyok egy hadászati szakember, de számomra ez olvasható ki a látottakból.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Én a szőnyegbombázásra szavazok, de hát már elkéstem a tanáccsal.

Újabb hatalmas orosz támadás indult Avgyejevka ellen - az orosz tüzérség éjszakává változtatta a nappalt (Videó)


Az ukrán fegyveres erők jelentése szerint az elmúlt órákban 610 tüzérségi lövedéket lőttek ki, a kelet-ukrajnai város SOS-t küldött ki.

A kelet-ukrajnai Avgyejevka városának helyzetéről a The War Zone nevű tekintélyes amerikai védelmi weboldal a napokban tett közzé átfogó elemzést, amelyben arról számolt be, hogy több médium is arról számolt be, hogy az orosz hadsereg újabb nagyszabású támadást indított a Donbassz régióban található Avgyejevka városa ellen.

"Az ellenség tegnap páncélozott járművek támogatásával tömeges támadó akciókat indított Avgyejevka és Marjinka irányába" - közölte az ukrán televízióval Olekszandr Sztupun, az Ukrán Fegyveres Erők hivatalos szóvivője.

"A heves harcok folytatódnak. Harcosaink szilárdan tartják a védelmet" - tette hozzá az ukrán katonatiszt.

A jelenleg az orosz hadsereg által ellenőrzött Donyeck várostól északnyugatra fekvő Avgyejevka hónapok óta az egyik fő frontja a folyamatban lévő orosz-ukrán háborúnak, mivel az oroszok kétségbeesetten próbálják elfoglalni.

A 110. gépesített dandár összeállítási felvételei az Avdijivka melletti helyzetről. A nehézgépek temetője:

Közel két hónappal korábban újabb kísérlet kezdődött Avgyejevka elfoglalására. Azóta az orosz erők lassan, de folyamatosan haladtak a város bekerítése felé, de erőfeszítéseik során nagyszámú embert és felszerelést vesztettek.

A brit védelmi minisztérium szerint a háború utolsó hetében a leghevesebb harcok a frontvonalon Avgyejevkában voltak. A brit védelmi minisztérium legutóbbi brit hírszerzési tájékoztatójában azt írta, hogy "amint azt a hivatalos ukrán forrásokból származó nyilvános adatok közvetítik, egyes napokon az összes fegyveres összecsapás 40 százaléka ebben a kis szektorban zajlik. Az orosz támadások folytatódnak, és főként gyalogsági támadásokból állnak, gyakran Storm-Z egységek által".
"Az ukrán egységek valószínűleg sikeres helyi ellentámadásokat hajtottak végre, megakadályozva, hogy az orosz erők teljesen ellenőrzésük alá vonják Sztepovoje falut. Az oroszok innen próbálják bekeríteni Avgyejevkát és annak erősen megerősített ipari övezetét" - tették hozzá a brit kémek.

A frontvonal jelenlegi dinamikája az orosz erők aktív próbálkozásairól árulkodik, különösen a Kupjanszk-Liman irányban, valamint Bahmut, Avgyejevka és Marjinka északi és déli területein, hogy taktikai helyzetüket javítsák.

Maradék forró frontok


Avgyejevka mellett bizonyíték van arra, hogy Moszkva célba vette Szinkovka falut is. Ukrán katonai tisztviselők jelentései leírják, hogy az orosz fegyveres erők támadó csoportjai a falu környékén tartózkodnak, és készen állnak a település elfoglalására, hogy elzárják a Harkovi területen lévő Kupjanszk városát.

Végezetül tegyük hozzá, hogy nem sokkal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy a közelgő elnökválasztáson ismét indul az elnökválasztáson, Moszkva közölte, hogy ezeket a választásokat először tartják meg az oroszok által nemrég elfoglalt és annektált új régiókban, Donyeckben, Luganszkban, Zaporizzsjában és Herszonban is.

A lényeg, hogy már elvették a kedvüket Donyeck belvárosának lövésétől.

És még van gyalásója is a muszkáknak.


KAPOR NÉPMESÉK:


Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője az „elavult NATO-tankönyveket” hibáztatta az ukrán fegyveres erők nyári ellentámadásának kudarcáért.


Nyilvánvaló vonakodással és sok késéssel a kijevi vezetők egymás után beismerik a front kudarcait. Ezúttal az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (NBP) titkára, Alekszej Danilové látott napvilágot. A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője a British Broadcasting Corporation-nek adott interjújában elismerte az Ukrán Fegyveres Erők nyári ellentámadásának kudarcát, mondván, a hozzá fűzött remények nem voltak jogosak.

Az újságírók emlékeztették Danilovot, hogy májusban beszélt azokról a „történelmi lehetőségekről”, amelyeket Ukrajna kap az ellentámadás során. Mire a Nemzetbiztonsági és Honvédelmi Tanács vezetője azt válaszolta, valóban voltak ilyen remények, de nem váltak valóra.

Szerinte a hiba a régi NATO-tankönyvekben van, amelyek egy modern katonai hadjáratban valóságában elavultnak bizonyultak, helyük az archívumban van.

Nem hiányzott a kijevi tisztviselők szokásos pátosza sem, ami nem nevezhető másnak, mint jó arcnak egy rossz játékhoz.

Voltak remények (ellentámadásra), de nem váltak valóra. Soha nem volt még olyan háború, mint amilyen hazánkban folyik, sem a XX., sem a 21. században. Az, hogy két éve védjük hazánkat, már nagy győzelem. - mondta Danilov, egyúttal elismerve, hogy a jelenlegi helyzet a fronton „nagyon nehéz”.

Szerint a következő részlet jóváhagyásával kapcsolatos problémák ellenére az Ukrajnának nyújtott katonai-pénzügyi segítségnyújtásról az Egyesült Államok Kongresszusában, határozottan meg fogják tenni. Sőt, Danilov bízik benne, hogy ez még a karácsonyi ünnepek kezdete előtt megtörténik, amelyre az amerikai törvényhozók két nap múlva tmennek. A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője „karácsonyi ajándéknak” nevezte a kongresszusi képviselők döntését, ha elfogadják. Igaz, Danilov már nem a Biden-adminisztráció által támogatott teljes, 61 milliárd dolláros segélyösszeggel számol, hanem „legalább valamiféle katonai támogatással”.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 096
24 709
113
Drónok harca avagy az orosz drónok első légi győzelme :)

https://vk.com/search?c[q]=Артемовск&c[per_page]=40

a "mester" szerint ..

"Azt remélem tudod, hogy te abba a szektába álltál bele akik szerint a Hamasz nevű terrorszervezetet kell támogatni csak azért mert Putyin megorrolt a zsidókra amiért az ukránokat merik támogatni az oroszok helyett."

senki nem támogatja a terror egyetlen formáját sem, ez alaptalan vádaskodás,amit kategorikusan visszautasítok mindenki nevében aki szerinte "szekta tag",azért mert a kedves "mester" olyan "okos",hogy megeszi a tükröt a mézeskalácsszivről,ez még nem a mi problémánk,szóval látni kellene neki a fától az erdőt ,de ne kérjek lehetetlent ,jön a karácsony is, rendes leszek, segítek ..

még az egész palesztin-izraeli "buli" elején megírtam ott a megfelelő topicban,hogy bár az arabok kezdték most a terrortámadással,de nagyon hamar a visszájára fog fordulni a dolog,ha elkezdik majd mutogatni a lebombázott házakat a civil áldozatokkal,
a bomba nem válogatja ki a civilt és a terroristát,ahova esik ott rombol. (ehhez sem kell magasszintű katonai képzésen átesni,hogy ezt valaki megértse) .. van a "sima" terror amikor nem egy hanem egy szervezet az elkövetője a dolognak,meg van az "állami terror" ami ellen tiltakoznak a "szektások"

Izrael eddig kimaradt a nagyobb volumenű Ukrajnát érintő támogatásból,azért mert tudja jól,hogy ha ő támogat,akkor az oroszok is támogatni fognak ezt-azt a térségben,ahol valljuk be nem sok barátja van izraelnek,nem mellesleg a "mester" tudomásra szeretném hozni,hogy most volt szombaton egy 50 perces telefonbeszélgetés Netanjahu és Putyin között,ahol első körben az orosz állampolgárokról esett szó,illetve arról,hogy Putyin közbenjár majd a palesztinoknál az elfogott izraeli túszok ügyében,szóba került Oroszország ENSZ álláspontja ahol bírálták Tel-Aviv reakcióját a történtekkel kapcsolatban,de ennyi erővel szinte a világ összes vezetőjét felhívhatná,mert talán tizenpár ország volt (köztük mi is) akik úgy szavaztak ahogyan azt Izrael elvárta.

Netanjahu szóvá tette,hogy az oroszok miért támogatják Szíriát és Iránt,mikor ők Izrael ellenségei .. azok meg visszakérdeztek,hogy Izrael miért ápol szorosabb kapcsolatot az USA-val,amikor azok meg jelen pillanatban egy aktív háborús övezetben mint támogató/résztvevő fél nyíltan Oroszország ellenségei ? ha Oroszország nem szabja meg Izraelnek,hogy kivel ápol szorosabb nemzetközi/katonai/gazdasági kapcsolatot akkor Izrael sem szabhatja meg, hogy Oroszország kivel ápol szorosabb nemzetközi/katonai/gazdasági kapcsolatot, ez ennyire egyszerű,nem kell ezt szerintem jobban magyarázni.

és vajon mekkora lehet a frusztráció,hogy állandóan szektáznia kell ? :rolleyes:

más :

nem megerősített hír a Vk-n,hogy a legutóbbi Kijevet ért rakétaszalvó után kb 60 fő nyugati katonát vittek át azonnal a Rzeszow-i kórházba,németeket,spanyolokat,franciákat és angolul beszélőket. (nem találtam erről hiteles forrást,de hátha más igen)

Grad szalvó látványos éjszakai indítása

https://vk.com/opoveshenie?z=video-103216016_456252833/b4d682cf3c2a337f76/pl_wall_-103216016
 

Lucullus

Well-Known Member
2022. március 13.
139
593
93
KAPOR NÉPMESÉK:

Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője az „elavult NATO-tankönyveket” hibáztatta az ukrán fegyveres erők nyári ellentámadásának kudarcáért.


Nyilvánvaló vonakodással és sok késéssel a kijevi vezetők egymás után beismerik a front kudarcait. Ezúttal az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (NBP) titkára, Alekszej Danilové látott napvilágot. A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője a British Broadcasting Corporation-nek adott interjújában elismerte az Ukrán Fegyveres Erők nyári ellentámadásának kudarcát, mondván, a hozzá fűzött remények nem voltak jogosak.

Az újságírók emlékeztették Danilovot, hogy májusban beszélt azokról a „történelmi lehetőségekről”, amelyeket Ukrajna kap az ellentámadás során. Mire a Nemzetbiztonsági és Honvédelmi Tanács vezetője azt válaszolta, valóban voltak ilyen remények, de nem váltak valóra.

Szerinte a hiba a régi NATO-tankönyvekben van, amelyek egy modern katonai hadjáratban valóságában elavultnak bizonyultak, helyük az archívumban van.

Szerintem meg nem is tudtak a NATO módszerek szerint működni. Ahhoz hiányzott a légvédelem teljes elnyomása, a teljes légifölény megszerzése, majd a légi előkészítés, és a nagyszámú mélységi csapásmérés.
Ehhez egyszerűen nem kaptak megfelelő eszközöket, illetve humán oldalon sincsenek rá felkészülve.
Az is látszik, hogy a tüzérségi előkészítésre épülő támadó taktika sem működik. A fedezett állásokba visszahúzódó ukránok az orosz rakétás tüzérség "pörölycsapásait" túlélik, utána az elaknásított területen támadó, tüzérségi és dróntámadásoknak kitett oroszok nagy veszteségeket szenvednek. Persze ugyanez igaz az ukrán támadásokra is.

Szerintem jól látható, hogy a drónok támadása ellen nincs megfelelő ellenszer egyik oldaln sem. Nem hallják, nem látják. Az olcsó, tömegesen gyártható, rádiótechnikailag védett drónok nagyon hatékonyak.
Tök laikusan nézve ráadásul elég egyszerűnek, könnyen kifejleszthetőnek tűnnek.


Az ukránok beláthatnák: jól átb@szták őket (is). Egy agyhalott, lelkibeteg, agresszív, frusztrált, az eddigieknél is működésképtelenebb társadalmuk lesz, amely ráadásul - nekünk (EU) szerencsére - össze fog töpörödni. Vajon az 1,2-es reprodukciós ráta mekkora lesz? 08-09?
50-ről 20 millióra kb. húsz év alatt. Döbbenet.
Oszd meg és uralkodj. A régi taktika még mindig működik.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 519
113
Úgy tűnik, a minapi kijevi támadásnál azért maradt el légvédelmi riasztás, mert az oroszok meghackelték a Kyyyvyivstar mobilhálózatot - és a riasztórendszer erre támaszkodna...Támaszkodott volna.
A hackelésnek meg állítólag köze van a kb egy hete látott, LTE-dobozokkal megpatkolt Shahedoknak.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Több száz új Tu-160M Blackjack szuperszonikus bombázó az Orosz Légierő számára

Én dőre, azt hittem, már csak én tudok logarléccel számolni.



Az oroszok előrenyomulnak Avgyejevka belsejébe! – Rohamosan csökken az ukránok ellenállása

Véget ér a véres konfliktus?
DefenceNet híradó

Az Orosz Hadsereg az esti órák óta előrenyomul a Vulitasya/Kolosova központi sugárúton, Avgyejevka belső városszövetében, és az első információk szerint komoly ellenállásba nem ütközik!

Ez annak a jele, hogy az ukránok feladják a város védelmét? Átrendeződnek bizonyos magas épületek épülettömbjei köré? Egyelőre nem tisztázott, de az biztos, hogy a fejlemények rosszak az ukrán gárdának, ami egyszerűen késlelteti az elkerülhetetlent.

Megjegyzik, hogy az oroszok azt a célt tűzték ki, hogy karácsonyig elfoglalják Avgyejevkát.

Az avgyejevkai konfliktus vége előre elrendeltnek tűnt attól a pillanattól kezdve, hogy az ukránok úgy döntöttek, hogy kivonulnak Nyugat-Marjinkából.

Ezzel a lépéssel Kijev maga adta meg az oroszoknak a lehetőséget, hogy Avgyejevkában további erőket vessenek be, és elzárjanak minden zaporozsjei utánpótlást.

Avgyejevka egy 30 000 lakosú város, amely egyértelműen kisebb, mint Bahmut, hosszúkás alakja (arányaiban) Szalonikire hasonlít.

#Ukrajna #Avdiivka #Oroszország Überraschend: RussArmee dringt jetzt über die Vulytasya/KolosovaStraße ins StadtInnere der RuinenHochHausstadt Avdiivka vor (WarReports). UkraArmee leistet kaum noch Widerstand. Wie formals in Bakhmut. Kiev aufgegeben? pic.twitter.com/fD0YHe3l4V
— YOURMEDIA AGENCY (@YourmediaAgency) 2023. december 11.

A #Avdeevka déli részén zajló harcok újrakezdése után az oroszok előrenyomulnak, és a szürke zóna is bővül .
— Gabriele M. (@Gabriele_M24) 2023. december 12


Nem akarják hívni a Volgát!

Oroszország bombák tucatjait dobja az ukrán hadsereg lövészárkaira:

Ivanovói ejtőernyősök brutális sortüze kiüríti az ukrán fegyveres erők állásait:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 625
48 239
113
Újsághirek szerint Ausztria sem támogatja holnap a Kievvel való csatlakozâsi tárgyalâsok elkezdését.
Kiev nem kaphat kedvezöbb körülményeket mint a már régóta csatlakozâsra váró balkáni országok. ( exxpress.at)

Szijjártó Péter: "Nem született döntés az Ukrajnával való csatlakozás megkezdéséről"​

Brüsszelben tart sajtótájékoztatót Szijjártó Péter.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Különben ha a németek csak az oroszokkal harcolnak,illetve a Szu nem kap nagyon massziv támogatást az USAtol,az oroszok elvesztik a háborút......
Ezt a népmesét illene hanyagolni. Mire bármit is számított volna az LL már túl vagyunk Kurkszon. Az időszakban, ahol eldőlt a háború a németek csak a Szuval háborúztak, de a moszkvai csata végén már nem az volt a kérdés, hogy ki nyeri a háborút, csak az, hogy mikor.
Egyébként a T34 nem orosz,hanem amerikai technológián alapszik (kivéve a motort,ami francia technológia,egy Hispano-Suzia liszenszből lett kifejlesztve).Egy Christie liszenszből lett kifejlesztve.
Jah persze. Természetesen. Ja nem. Csak zsigerből jövő orosz gyűlöleted meggátol bármilyen objektivitásban. Ami az esetedben nagyon fájó, mert ennél sokkal értelmesebb vagy.
Egy győztes Ukrajnától egészen pontosan hogy tervezed visszaszerezni? Kifejtenéd? ;)
Hát, miután a győztes ukrajna bosszúból elfoglal minket, némi usa légitámogatással, a belső határokat átrendezik.
A szankciók működnek! :) Európa nem mondott le az orosz szénhidrogénekről, veszik mint a cukrot. Ergo nem fagytunk meg.
Amúgy megfagytunk, csak még nem érezzük. Mert meleg tél volt, és összeomló ipar csökkentette a szükséges szénhidrogén mennyiséget
Nem lehet mindenhol ekkora lőszerhiány, zsákba akarják csalni a muszkákat.
Miért ne lehetne?
Azon kell lassan gondolkodni, hogy 1.5-2 éven belül Zele helyére ki fog kerülni, ha Oroszország megállapodik egy "semleges" ukrajnáról a nyugattal.
De Oroszország nem hülye, megtanulta a saját kárán, hogy a nyugattal egyfélén lehet tárgyalni. Amikor szuronyt szegezel a torkának, és közlöd vele a feltételeket.
lméletben valahol 50+% feletti elfogással számoltak a THAAD meg egyéb komplexumok esetében (a maradék/hiányzó 40-50%-os eredményességet az elkövetkező 3-5 évben remélték előteremteni)
A részletek pontosan nem ismertek széleskörben, de tudható hogy az ukrán konfliktus kezdetétől az oroszok rakétázásban villantottak ezt-azt ami egyenesen a NATO vezetőségének és az USA-nak szólt
Ki az aki a nyugati légvédelem eddigi szereplése alapján azt gondolta, hogy el tudják kapni az orosz rakétákat, amikor még a pac 3-nak is meggyűlt a baja a scud B-vel...
Meg biza. Mennyi kincs és az mind az övék lehetett volna. Még vagy 100 év globális vezető szerepet nyertek volna általa. És tudjuk, aki időt nyer az életet nyer.
De mivel nem mertek ők a mackó barlangjába bemenni, az idióta kaprokat küldték be, akik jól rá is fáztak. Még két év ilyen semmire sem menő háborúzgatás és a feltüzelt lakósságuk teljesen kiég.
Amúgy az megvan, hogy lehetnek ám orosz tervek is, nem csak nyugatiak?
Ott még attól sem kell tartaniuk, mint amikor a Patriot rendszerek leszedték őket, amikor már nem Hiperszonikus sebességgel mennek.
Lásd fentebb.
Azt remélem tudod, hogy te abba a szektába álltál bele akik szerint a Hamasz nevű terrorszervezetet kell támogatni csak azért mert Putyin megorrolt a zsidókra amiért az ukránokat merik támogatni az oroszok helyett.
ezt csak nektek mondja meg a nato natovéd, hogy mit kell gondolnotok.
Áruld már el, hogy a harcos orosz néped az első behívási hullám hallatára mért kezdett el menekülni az országból a harc helyett? De azt se felejtsd ki, hogy a harcos néped országában miért kell törvénnyel tiltani a mozgósítottak külföldreutazását…
Mondjuk ilyen nem történt. Egyszerűen a határokon ellenőrizték, hogy ki mehet ki az országból. És mivel nem csóróiában annyira azért nem meglepő, hogy valaki külföldre tud menni, így hosszúak lettek a sorok.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
581
5 295
93
Szerintem meg nem is tudtak a NATO módszerek szerint működni. Ahhoz hiányzott a légvédelem teljes elnyomása, a teljes légifölény megszerzése, majd a légi előkészítés, és a nagyszámú mélységi csapásmérés.
Ehhez egyszerűen nem kaptak megfelelő eszközöket, illetve humán oldalon sincsenek rá felkészülve.
Az is látszik, hogy a tüzérségi előkészítésre épülő támadó taktika sem működik. A fedezett állásokba visszahúzódó ukránok az orosz rakétás tüzérség "pörölycsapásait" túlélik, utána az elaknásított területen támadó, tüzérségi és dróntámadásoknak kitett oroszok nagy veszteségeket szenvednek. Persze ugyanez igaz az ukrán támadásokra is.

Szerintem jól látható, hogy a drónok támadása ellen nincs megfelelő ellenszer egyik oldaln sem. Nem hallják, nem látják. Az olcsó, tömegesen gyártható, rádiótechnikailag védett drónok nagyon hatékonyak.
Tök laikusan nézve ráadásul elég egyszerűnek, könnyen kifejleszthetőnek tűnnek.


Az ukránok beláthatnák: jól átb@szták őket (is). Egy agyhalott, lelkibeteg, agresszív, frusztrált, az eddigieknél is működésképtelenebb társadalmuk lesz, amely ráadásul - nekünk (EU) szerencsére - össze fog töpörödni. Vajon az 1,2-es reprodukciós ráta mekkora lesz? 08-09?
50-ről 20 millióra kb. húsz év alatt. Döbbenet.
Oszd meg és uralkodj. A régi taktika még mindig működik.
Pár álmodozó itt a "nyugat" fölényét hangoztatja, hogy ha az oroszokat megtámadná, akkor azoknak annyi.

"Szerintem meg nem is tudtak a NATO módszerek szerint működni. Ahhoz hiányzott a légvédelem teljes elnyomása, a teljes légifölény megszerzése, majd a légi előkészítés, és a nagyszámú mélységi csapásmérés.
Ehhez egyszerűen nem kaptak megfelelő eszközöket, illetve humán oldalon sincsenek rá felkészülve."

Erre a gondolatra reagálva. Vajon a "nyugat" egyáltalán megtudná ezt tenni az oroszokkal szemben? Szerintem még vágyálmaiban sem. Itt nem a kecskepásztorokkal találkoznának. A fotelgeneralszimuszok természetesen az első pár percben győznének. :p
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 024
33 014
113
Ezt a népmesét illene hanyagolni. Mire bármit is számított volna az LL már túl vagyunk Kurkszon. Az időszakban, ahol eldőlt a háború a németek csak a Szuval háborúztak, de a moszkvai csata végén már nem az volt a kérdés, hogy ki nyeri a háborút, csak az, hogy mikor.
Nagyon is sokat számitott az LL.Kurszknál különben a szovjetek legjobb hk-ja a Churchill tank volt,ennek kurszki szereplése után inditották újra a nehéz hk programjukat-mert elötte leállitották.
És ha a németeknek nem kell többfrontos háborút vivnia,a Szu meg nem kap irtóztatóan sok ellátmányt az USAbol,akkor bizony az oroszok vesztenek.(ellátmány alatt nem csak fegyvert kell érteni.Ruházat,teherautók,élelmiszer,szerszámgépek,stb)
Jah persze. Természetesen. Ja nem. Csak zsigerből jövő orosz gyűlöleted meggátol bármilyen objektivitásban. Ami az esetedben nagyon fájó, mert ennél sokkal értelmesebb vagy.
Nincs ebben semmiféle oroszgyűlölet.T34 amerikai technológiával készült.New Deal sikerét a 30as években igazábol a Szu-nak eladott rengeteg technológia adta (az oroszok aranyban fizettek).GAZ gyárat pl a Ford húzta fel,és Ford liszenszet gyártott (GAZ AA teherautó),illetve a Ford átadta technológiábol épitkeztek.
A T34 maga már orosz fejlesztés-a CHristie liszensz BT sorozatbol lett kifejlesztve.Gyártástechnológiája az amerikábol vett technológia,motorja meg a Klimov számára vett Hispano Suzia V12 repülőgépmotorbol származik (annak léghajóba szánt dizel változatának hk-ba illesztett változata.Ez különben akkoriban egyáltalán nem volt ritka,Ford V8,RR Meteor is repülőgépmotor hk-ba átmókolt változatai.)
T26 meg angol Vickers liszensz volt előtte.És a Szu a németektől is vett technológiát,mig ki nem tört köztük a haddelhad.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 199
5 138
113
A hírszerzők kedvéért: ebben a labilis légköri rendszerben az atomháború rövid távon hideget, majd pár évtized múlva vénuszi lakhatatlanságot generál (por mellett felszabaduló üvegházhatású gázok, melyeket -akkor- már nem lesz, ami kiszűrje). Gondoltam szólok. ;) U.i.: szimulációkat illik stabil állapotig futtatni.

Hát ez azért nem feltétlenül igaz. Amennyiben légi vagy magas légköri atomrobbantást csinálnak akkor egyáltalán nem juttatnak annyi port a levegőben ami gondot okozna.

Üvegházhatású gázoknál ugyanígy. Gyakorlatilag 1 vulkán kitörés szintjét se érné el.
 
  • Tetszik
Reactions: vontod and cirqle

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 916
87 226
113
Szerintem meg nem is tudtak a NATO módszerek szerint működni. Ahhoz hiányzott a légvédelem teljes elnyomása, a teljes légifölény megszerzése, majd a légi előkészítés, és a nagyszámú mélységi csapásmérés.
Ehhez egyszerűen nem kaptak megfelelő eszközöket, illetve humán oldalon sincsenek rá felkészülve.
Az is látszik, hogy a tüzérségi előkészítésre épülő támadó taktika sem működik. A fedezett állásokba visszahúzódó ukránok az orosz rakétás tüzérség "pörölycsapásait" túlélik, utána az elaknásított területen támadó, tüzérségi és dróntámadásoknak kitett oroszok nagy veszteségeket szenvednek. Persze ugyanez igaz az ukrán támadásokra is.

Szerintem jól látható, hogy a drónok támadása ellen nincs megfelelő ellenszer egyik oldaln sem. Nem hallják, nem látják. Az olcsó, tömegesen gyártható, rádiótechnikailag védett drónok nagyon hatékonyak.
Tök laikusan nézve ráadásul elég egyszerűnek, könnyen kifejleszthetőnek tűnnek.


Az ukránok beláthatnák: jól átb@szták őket (is). Egy agyhalott, lelkibeteg, agresszív, frusztrált, az eddigieknél is működésképtelenebb társadalmuk lesz, amely ráadásul - nekünk (EU) szerencsére - össze fog töpörödni. Vajon az 1,2-es reprodukciós ráta mekkora lesz? 08-09?
50-ről 20 millióra kb. húsz év alatt. Döbbenet.
Oszd meg és uralkodj. A régi taktika még mindig működik.
Lengyelország a "német ügynöknek" hála, szintén felkészül:

És egy válasz az UMDSZnek:
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 710
17 028
113
Hát ez azért nem feltétlenül igaz. Amennyiben légi vagy magas légköri atomrobbantást csinálnak akkor egyáltalán nem juttatnak annyi port a levegőben ami gondot okozna.

Üvegházhatású gázoknál ugyanígy. Gyakorlatilag 1 vulkán kitörés szintjét se érné el.
Ha az EMI a cél, akkor valóban, minden más esetben egy lángoló város (szigetelés, autók, műanyagok, stb.) olyan szintű kibocsájtást okozna, h a CO2 lenne a kisebb gond. Csak a klímatechnikai gázok (van 2-4000 szeresét tudja üvegházban a széndioxidnak) is ilyesztőek lennének.
Valszeg azért, mert a terület tele van aknákkal, föld alatti bunkerrendszerrel és a város különböző megerődített pontjain összesen állítólag van több tízezer fős ukrán védelem. Ahhoz, hogy ezt rohammal megcsinálják, sokszoros (szerintem legalább 10-szeres) létszámfölényt kell összeszedni, viszont mint tudjuk, manapság ezt nem nagyon lehet észrevétlenül megcsinálni, ha valahol sokan összegyűlnek, megy a tüzérségi csapás, himars, akármi. Aztán ha sikerül is így a város elfoglalása, utána lehetne meghirdetni a következő mobilizációt...

Tehát ha nem akarnak az oroszok tényleg otthon eladhatatlan veszteséglistát (és ezzel együtt elbukni a háborút), nagyjából azt lehet tenni, amit most is látunk. Főleg, hogy nem is sietnek, mert nincs hová.
Kikémlelik a védőállásokat drónokkal, amit találnak, megküldik tüzérséggel, bombákkal, megnézik megint drónokkal, mi maradt belőle, aztán ezt addig ismétlik, amíg úgy nem találják, hogy már közelebb lehet menni anélkül, hogy az elöl lévők biztosra vehetnék a halált.
Aztán vagy jól ítélték meg, vagy visszaverik őket emiatt, utóbbi esetben ezután ismét kezdik az első ponttól. Ha sikerült elfoglalni a célzott erődítményt / védvonalat, jöhet a következő kb. hasonló módszerekkel.

Nagyobb csoportos rohamokat egyet-kettőt láttunk ebben a háborúban (mindkét féltől), egytől egyik csúnya végük lett, nem véletlen, hogy nem erőltetik.

Nem vagyok egy hadászati szakember, de számomra ez olvasható ki a látottakból.
Nagyobb tömegrohamnak nem látom értelmét én sem. Ez már az XIX. században sem jött mindig be.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 014
16 337
113
Ukrajna felvétele erőltetésének egyik oka az, hogy a hatodik legnagyobb képviselő számot, kb 70-80 fő, jelentene az európai parlamantben.
Aztán ők onnatól úgy fütyülnének ahogy "jótevőik" óhajtják.
A másik , tán legfőbb oka hogy Ukrajna termőföld területeinek mintegy 70 %-a külföldi politikus-oligarha kézben van, az elmúlt évtizedekben vásárolták fel szinte bagóért...
Ezekhez még hozzájön az 50 évre megkötött, vidéki lakosságot "vagyontalanító" földbérleti zsebszerződés, aminek előnyét szintén a bérlő aratja le szó szerint. Kárpátaljaiak, főleg tudják miről beszélek.
Abban a pillanatban , amikor berugnák az EU-ba Ukrjana seggét, ezeket a termőföld alapú támogatásokat kifizetnék az oligarcháknak és földbérlőknek (nem Ukrajnának, a fizikai földterületekre!).
Most világosodik meg mindenki előtt, hogy mi értelme volt ezeket megkötni a bérlő részéről, úgy látszik ők már előre ismerték az egyes kottaszólamokat évtizedekkel előre - is.

Ezzel is csökkenne az EU (f)osztható kasszájának tartalma Euró milliárdokban mérhető nagyságban - évente.


Már Románia esetében is láthattuk 2006 jan. 1-el, ha egy ország nem teljesít az alapkövetelményekből többet is, ha a politikus-oligarcha réteg akarja, akkor is berugják a seggét az EU-ba.

Most meglátjuk majd h ebben a kötélhúzásban a józan ész kerekedik felül - vagy sem.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 749
28 586
113
Nna, csak megérkeztem a heti frontjelentéssel