[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
A muszkák (a rakétatechnikai fejlesztéseik után) újabb minőségi ugrást mutattak be:
A NATO műholdak Oroszország fölött megvakulnak, a kaprok krimi, herszoni darálóba küldéséhez föl-föl derítgető repülőgépeik nem látnak semmit.
A légvédelmi rendszerek nem érzékelik a muszka rakétákat, drónokat.

A Fehér Ház aggodalmának adott hangot: az orosz Zirkon rakéta az Egyesült Államok „határaihoz közel” harci pozíciókban van, az orosz haditengerészet létesítményeiben, Kubában, Nicaraguában és Venezuelában található bázisokon helyezkednek el. ”Amerika legnagyobb városaiba a repülési idő másodpercek kérdése.”
A hiperszonikus cirkonok bevetése az Orosz Föderáció hajóin közvetlenül az Egyesült Államok partjainál minden létező normával ellentétes – kezdte azonnal az amerikai “nagykövet”. megpróbálja betiltani az orosz “szuperfegyvereket” az irányítása alatt álló nemzetközi platformokon keresztül. Panaszt tesznek az ENSz-ben is.
Moszkva köteles lemondani erről a döntésről. E rakéták miatt úgy érezzük az Egyesült Államokban, hogy az Orosz Föderáció egyre erősebb nálunk” – mondta Karin
Jean-Pierre.
Hozzáteszi, hogy Washington “erőteljes tiltakozást” intéz, és követeli a Zirkon rakéták azonnali eltávolítását az Egyesült Államok határáról.

Az oroszok már megint nem tartják be az amerikánus szabályokat, ezért az IRÁNYÍTÁSA ALATT ÁLLÓ NEMZETKÖZI PLATFORMOKnál siránkozik.

A Zirkon rakéta minden létező normával ellentétes, az atomrakéta Kelet-Európában, Ukrajnában megfelel az amerikánus normáknak.

És az oroszok le nem köpik, hogy mit követelnek?

Itt az ideje leszedálni a háborúért lihegő héjákat és szenilis tábornokaikat, szenátoraikat, és MEGBÉKÉLNI!

---
A nato-fanok meg továbbra is süketen-vakon nyomják a régi lemezt, nem tudják abbahagyni a mantrázást.
Értem én, hogy köpni-nyelni nem tudnak, ha valami nem fér bele a nekik kiutalt irányelvekbe, de ideje lenne már felébredni, vagy egy kicsit ócsárolni (a barnaság a nyelvről nem tűnhetett el ily hirtelen).


*****************************************

Ukrán források jelentős robbanásokról számolnak be Kijevben, és a vízellátás leállásáról a főváros számos kerületében.

Ma kora reggel erős robbanások rázták meg Ukrajna fővárosát, Kijevet. Az ukrán sajtó helyi lakosokra hivatkozva számolt be erről.

Azonnal robbanások hallatszottak a város számos területén. Ami figyelemre méltó, hogy a légiriadót nem jelentették be előttük, a hatóságok nem jelentettek rakéták vagy drónok közeledését az ukrán fővárosba, pedig ez az információ általában az ukrán digitális átalakulás minisztériumának speciális online térképén jelenik meg.

Ukrán források szerint a robbanások után számos fővárosi házban megszakadt a vízellátás.

Valószínűleg ballisztikus rakétákkal hajtottak végre támadásokat az ukrán fővárosban lévő célpontok ellen. Legalábbis ezt a verziót hangoztatják ukrán források.

Korábban az ukrán fegyveres erők parancsnoksága panaszkodott, hogy Ukrajna légvédelmi rendszerei nem észlelik időben a ballisztikus rakétákat, és nem tudják felvenni azokat.

Hogy pontosan mit találtak a rakétacsapások az ukrán fővárosban, arról egyelőre nem számoltak be. Az orosz hadsereg rendszeresen támad katonai célpontokat, valamint azokat az ukrán infrastrukturális létesítményeket, amelyeket katonai egységek és hadiipari vállalkozások ellátására használnak. Emiatt elképzelhető, hogy az ukrán fővárosban ugyanarra az energetikai infrastruktúrára kerülhetnek csapások, mint tavaly, amikor Ukrajna energiarendszerének jelentős része leállt az orosz fegyveres erők nagy pontosságú rakétacsapásai miatt.

Military Review2010-2023
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
770
7 723
93
Tudod ennek az az oka, hogy valahogy az oroszok úgynevezett szövetségesei közül a kutya sem áll ki katonailag az oroszok mellett. Pont kína az aki kihasználja az oroszokat és vásarolja fel nyomott (!!!) áron az orosz energiahordozókat és adja el piaci áron az oroszoknak az olcsó energián megtermelt ipari késztermékeket. De pont Kína az a szövetséges, aki pont ugyanolyan gátlástalanul ad el az ukránoknak bármit mint az oroszoknak. Hidd el, lehervadna az arcodról a mosoly, ha olyan szövetségesed lenne min amilyan Kína az oroszoknak.


Jaj ezt a marhaságot. A nyugat kb mindenben előbb jár AWACS téren mint az oroszok. Nem csak mennyiségben, hanem minőségben is.

Teljesen rossz a logikád. Erőfölény kell, aminek egyik fontos összetevője a létszámfölény.
Ezt csak úgy ideteszem... Az elszigetelt Putyin.... Csak halkan jegyzem meg hogy ugyanitt a német külügyet egy fél órán át várakoztatták....
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 881
78 113
113
Ezt csak úgy ideteszem... Az elszigetelt Putyin.... Csak halkan jegyzem meg hogy ugyanitt a német külügyet egy fél órán át várakoztatták....
Hát ez az, ennél nagyobb katonaibsegítseget Kína nem adott az oroazoknak, ellenben a drónok jelentős része amivel az ukránok ölik az oroszokat Made is China feliratú.

Erre tudnál hozni valamilyen hiteles forrást?
Keresd vissza a világsajtót, miről volt benne szó amikor Európa leállította az orosz olaj és földgáz behozatalának jelentős részét. Mindenki telitorokból üvötötte, hogy nyomorult erurópa csak magával cseszett ki, hisz az oroszok Kínának és Indiának adja a gázt és olajat ami még úgy is megéri nekik, hogy csak nyomott áron tudja értékesíteni.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 931
27 797
113
Markus Reisner ezredes elárulja nekünk, hogy ez már miért a vég Ukrajna számára:
https://www.heute.at/s/oberst-verraet-jetzt-warum-ukraine-vor-dem-ende-steht-120009133

Ha elmarad a segítség, Ukrajna nem lesz képes ellenállni. Ukrajnának leginkább légvédelemre és repülőgépekre van szüksége. Putyint lazán lehadurazza (Kriegsherr).
Némi közhelygyűjtemény: ajrópéer értékek, gonosz birodalma, Tajvan.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 912
5 233
113

A Pentagon katonai szakembert küld Kijevbe, hogy dolgozzon ki egy új stratégiát - a NYT-t​


Az Egyesült Államok Antonio Aguto altábornagyot küldi Ukrajnába, hogy új katonai stratégiát dolgozzon ki, ennek tartalmát illetően azonban egyelőre nincs konszenzus Washington és Kijev között.

Erről a The New York Times amerikai kiadása számol be.

„Az amerikai és az ukrán katonai vezetők olyan új stratégiát keresnek, amelyet jövőre végre lehet hajtani Kijev esélyeinek felélesztésére” – áll a cikkben.


Mint a kiadvány beszámolt, sokáig Ukrajnában marad, és így tanácsot adhat majd az Ukrán Fegyveres Erők parancsnokságának, „részletesebb tanácsokat” adva a hadműveleti helyzettel kapcsolatban.

A NYT forrásai szerint Ukrajna az offenzívát részesíti előnyben a globális figyelem felkeltése érdekében, de az amerikai tanácsadók egy visszafogottabb lehetőséget hirdetnek, amelynek célja a meglévő területek megtartása és az erők egy évre történő felépítése. Az anyag szerint ennek a stratégiának a célja egy olyan jelentős erő létrehozása, amellyel Oroszországnak „2024 végén vagy már 2025-ben számolnia kell és érdemi tárgyalásokat kell kezdenie”.
Источник: https://rusvesna.su/news/1702362803


Az óra híre!!! Roman Janushevet Kupjanszkban likvidálták ... Egy évvel ezelőtt részt vett a Harkov régióban fogságba esett orosz katonák kivégzésében.
Magyarul az USA érdekeinek teljesen megfelelne ha a jelenlegi frontvonalon befagyasztanák a konfliktust.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 499
19 766
113
Keresd vissza a világsajtót, miről volt benne szó amikor Európa leállította az orosz olaj és földgáz behozatalának jelentős részét. Mindenki telitorokból üvötötte, hogy nyomorult erurópa csak magával cseszett ki, hisz az oroszok Kínának és Indiának adja a gázt és olajat ami még úgy is megéri nekik, hogy csak nyomott áron tudja értékesíteni.
Hát, ez az érv nagyon ott van! :D Tudnál esetleg egy picit konkrétabb példát a "nyomott árú" kínai megrendelésekre, amik miatt az oroszoknak kétségbeejtő bevételkieséseik vannak? :D Még az "árplafon" játékot sem tudják betartatni a jenkik, nemhogy az olaj árát jelentősen befolyásolni. A szaúdiak meg magasról xarnak Bidenékre, láthatóan Putyinisták... :D
Inkább azt mondd meg, hogy hogyan lehet nyugati mosógépekből kilopott chipekkel olyan technikát legyártani és alkalmazni, ami az oroszok felett kukkoló felderítő műholdakat megvakítja? Vagy arkhimédész-féle homorútükrökkel csinálnák? :D
Az is érdekelne, hogy miért f.sik annyira a nagy jueszé a telepített Zirkon rakétáktól, hiszen azokat valószínűleg kurblival kell indítani... :D
Vagy az új orosz sugárhajtóműves drónok bablevessel mennek? Tudod, nem mindegy, hogy 180 km/h vagy 880 km/h a sebessége egy ilyennek, mert ez utóbbi esetben max. az ökölrázásig jut a híres NATO légvédelem... (ugye emlékszel a Sztrizs esetére? :D)
Na, szóval lenne néhány magyaráznivaló kérdés...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 036
66 541
113
Tudod ennek az az oka, hogy valahogy az oroszok úgynevezett szövetségesei közül a kutya sem áll ki katonailag az oroszok mellett. Pont kína az aki kihasználja az oroszokat és vásarolja fel nyomott (!!!) áron az orosz energiahordozókat és adja el piaci áron az oroszoknak az olcsó energián megtermelt ipari késztermékeket. De pont Kína az a szövetséges, aki pont ugyanolyan gátlástalanul ad el az ukránoknak bármit mint az oroszoknak. Hidd el, lehervadna az arcodról a mosoly, ha olyan szövetségesed lenne min amilyan Kína az oroszoknak.


Jaj ezt a marhaságot. A nyugat kb mindenben előbb jár AWACS téren mint az oroszok. Nem csak mennyiségben, hanem minőségben is.

Teljesen rossz a logikád. Erőfölény kell, aminek egyik fontos összetevője a létszámfölény.
Mondja ezt a Magyar Honvédségbol dudi... Erofoleny... Letszamfoleny... Eddig azt mondtátok hogy a létszám töredéke csak a harcoló katona, kb 20-30% jó esetben. A többi gyakorlatilag "irodista", és ettől modern a Nato, mert ez ma a trendi, így hatékony.
Ha ezt a 20-30%-ot bokezuen lefelezem mert csak a pénzért, meg nincs más, meg béke van love,nincsen jobb, nincs IQ, parádé, akkor hogy is vagyunk a hustamadassal?
Le egy az első kör, a 30%-bol kihullik 25%,a maradék 5 buddhista lesz az irodistak felével aztán peace, mert nincs utánpótlás.
Ukrajna kifogyott 2 év alatt embertelen körülmények közt, fanatikus lakossággal, full Nato+slepp támogatással. Nem csak emberből.
A NATO nem tudja ellatni az emberét úgy hogy az EU-t rakotottek anyagilag, iparilag. Nagyon jó a nyugat bizonyos dolgokban, tényleg, szegény szerbeket is hogy lebombaztak, pedig azok európaiak... De nem tudna csak 10% beteg náci agyonutni egy kutyát közülük. Közben néhol 30-40% az arab a hátuk mögött. Bécsben a rendőrök több mint fele török, és ők itt vannak a szomszédban. Szóval lemegy az első kör 3-4 hét alatt, honnét lesz az utánpótlás a következő 5-6 évben? Az index foszerkesztosegebol?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 469
46 552
113
Kedves Kommentelők!
Ne legyetek már ilyen szőrös szívűek! Engedjétek már meg Dudinak, hogy boldogan "ócsárolja" az orosz gazdaságot, ipart, tudományt, kultúrát. Ettől még azok léteznek, Dudi pedig legyen végre boldog!. És még a lapok sem telnek ilyen fölösleges szócsatával.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Hát ez az, ennél nagyobb katonaibsegítseget Kína nem adott az oroazoknak, ellenben a drónok jelentős része amivel az ukránok ölik az oroszokat Made is China feliratú.

Megint csak a lényeg maradt ki, hogy ezek EU-ban EU-s pénzekből vásárolt világpiaci drónok, amikben lassan egy éve gyárilag le van tiltva az ukrajnai reptetés, ezért gányolt firmware-rel használják.


A kérdés is fura! Példát!??? Nézd meg az új "orosz" autogyártást! Mind atmatricázott kínai autó! Bár ezzel, lehet, hogy jobban járnak mint egy tuningolt nívával. De ha ránézel a kijelzőre amin olvasod amit írtam, az is nagy eséllyel kínai gyártmány és ez ugyanígy van az oroszoknál is. Elektronika, ruházat,autóipar, ez véleményem szerint teljes kínai monopólium . Ami most új lett, az a jármű.

Ez csak a felszín, mint amikor tavaly márciusban a nagy nyugati szankciózás, kivonulás másnapján már kínai árukkal tömött boltokat videóztak.
Mellette ömlik a hadianyag, elektronika is az oroszokhoz, hivatalosan persze csak a Sztálin által nekik adományozott lőszereket adták vissza...
Hírszerzési, bigdata segítségről nem is beszélve, páran lehet még emlékeznek, hogy orosz-kínai "kereskedelmi" műhold megállapodás másnapján kezdtek el tucatjával elpukkanni az ukrán lőszerraktárak országszerte.


Csak ugye a Föld 80%-án nem divat kifelé vetítve politizálni, mint "nyugaton" ahol minden katonai szállítmányt előre bejelentenek, pózolgatnak vele és hónapokig tolják róla a propagandát, hogy jön a wunderwaffee.
 

N.K.

Active Member
2022. március 1.
10
126
28
Keresd vissza a világsajtót, miről volt benne szó amikor Európa leállította az orosz olaj és földgáz behozatalának jelentős részét. Mindenki telitorokból üvötötte, hogy nyomorult erurópa csak magával cseszett ki, hisz az oroszok Kínának és Indiának adja a gázt és olajat ami még úgy is megéri nekik, hogy csak nyomott áron tudja értékesíteni.
Ez lenne a hiteles forrás? :D Ez csak mellébeszélés, szóval nem tudod alátámasztani semmivel az állításodat. Csak szólok, hogy ugyanez a "világsajtó" prognosztizálta az Orosz gazdaság féléven belüli összeomlását a szankciók hatására ( na meg a nyugati politikusok többsége is). Én azért fenntartásokkal kezelem ennek a "világsajtónak" a híreit, ahogy az Oroszokét is.
A kérdés is fura! Példát!??? Nézd meg az új "orosz" autogyártást! Mind atmatricázott kínai autó! Bár ezzel, lehet, hogy jobban járnak mint egy tuningolt nívával. De ha ránézel a kijelzőre amin olvasod amit írtam, az is nagy eséllyel kínai gyártmány és ez ugyanígy van az oroszoknál is. Elektronika, ruházat,autóipar, ez véleményem szerint teljes kínai monopólium . Ami most új lett, az a jármű.
Nem a kérdés a fura hanem te! Ha még a kérdést sem tudod értelmezni, akkor minek kotnyeleskedsz bele? Hol írtam én olyat, hogy mondjon vagy hozzon "példát"?
Még egyszer csak a te kedvedért, hátha megérted. Az én kérdésem az Orosz energiahordozók Kína általi "nyomott!!!" áron való felvásárlására irányult, nem arra, hogy mit meg miből mennyit gyártanak a kínaiak. Hozhatsz erre hiteles forrást te is, nem csak a vágyálmaitokat kellene ide bepötyögni.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 306
84 413
113
Mottó:

Továbbá, Simplicius új írása a bukásról. Igazából semmi extra, viszont az írásban szereplő második videó, nos, ehheh :D

Más.
Vannak normális ukránok is? Vagy lehet, hogy a tag nem is ukránukrán?

Orosz hackerek:

Két napja, hasonló felütésekkel emlékeznek vissza Gostomelre, bár nincs itt az évfordulója. Én nem tudom mire készülnek ...


... de a jelek szerint valami nagyra, és ha rajtuk múlik nem lesz itt Minszk III.:
https://twitter.com/simpatico771/status/1734834975730487360

https://twitter.com/simpatico771/status/1734835451263910385

Bár a körülmények nem a legjobbak.

Tudósítók és a frontkörülmények:

Elfogott Bradley:
https://twitter.com/simpatico771/status/1734656399693742387

+1:
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 143
25 365
113
Ha nem lenne elszigetelve, akkor nem kísérték volna vadászgépek.
Mivel a "nyugat" sohasem volt megbízható és a Közel-Keleten több USA bázis is van, ezért talán nem az araboktól kell tartania az oroszoknak. Ráadásul a koronaherceg simán lemondta az angolok által forszírozott látogatást. Milyen véletlen. Innentől nézve a hozzászólásod elég érdekes, furcsa, de mit is várhatnánk Tőled, csak a papírformát hozod.
Az orosz haderő nagyon lassan halad és hatalmas veszteségei vannak Avgyejevkánál a NATO katonai fejesek szerint, mert gyengék. Szinte mindenki tisztában van/volt azzal, aki logikusan gondolkodik, hogy egy 8 év! alatt kiépített masszív védelmi rendszer (amely egy régebben kialakított földalatti labirintusra épül) felszámolása hatalmas élőerő és haditechnika veszteséggel fog járni és nem egyik napról a másikra fog történni. Hiába próbálják minimalizálni a veszteségeket, akkor is jelentős lesz, még ha a számítotthoz képest jóval kevesebb lesz.
Megjegyzés: Egy várostrom is sokszor hónapokig tartott, de általában a végén nagyon gyorsan omlott össze a védelem, ha nem jött egy felmentő sereg. Hát itt nem lesz felmentő sereg, az biztos.
Az ukrán hadsereg még elég erős, sokáig kitarthat, ha csak a katonai oldalt nézzük. Csak, hogy egy fegyveres küzdelemhez még nagyon sok minden kell még ezen kívül, legfőképpen pénz, pénz, pénz, meg morál, utánpótlás, fegyver, folyamatos fejlesztés, gyártás, a gazdaság működőképessége, a lakosság kitartása és még lehetne sorolni. Sokáig fog még tartani, akár évekig ez az "ukrán balhé", mert nem csak erről szól a történet. Egy nagy egésznek csak egy darabja, ami viszont meghatározhatja a nagy egész működését. A leglényegesebb a harc folytatásához az ukránok részéről, hogy folyamatosan lesz elég muníció a védekezéshez, mert a támadó műveleteket egyre nehezebb lesz abszolválniuk. Ráadásul egyre jobban kell bűvészkedniük és a "kirakat" tevékenység egyre nehezebb lesz. A média hazugságok, már nem lesznek elég hatásosak, hihetőek. Hazudni csak okosan érdemes, mert ellenkező esetben nagy bukta lehet és nem árt egyeztetni előtte.
Ez a 320.000 élőerő veszteség az orosz oldalon pontosan mit is jelent, mert az egyik tájékoztató szerint a halottakat és sebesülteket (talán az eltűnt és hadifogoly is benne van), tartalmazza (ez még hihető is lehet), de a másik meg csak a halottakat adja meg.
A légvédelmi tevékenységhez csak annyit, hogy a támadó repülőgépek, helikopterek, hordozók ellen elég a kb. 66%-os veszteség okozás a feladat megszakításához, de a rakéták, CM-k, precíziós fegyverek, drónok ellen már sokszor a 90% is kevés, mert azok nem fogják megszakítani a támadást. Ott mindent meg kell semmisíteni, mert elég, ha csak pár eléri a célját. Ráadásul rengeteg csali cél is van és a támadás tervezésekor bőven sokkal többel számolnak, mint ami a feladat végrehajtáshoz szükséges.
Szerintem a Trump csak blöfföl, hogy mind az ukrán (talán még ez lehetséges), mind az orosz vezetésre nagyon komoly hatással tud lenni.
scale_1200

tass-59805718_LisDsoi.jpg

artilleriya-min-2.jpg

RIA_8560067-pic_32ratio_1200x800-1200x800-59095.jpg

Hűha
39-121455265788effa7254
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 622
16 385
113
Nem akarom elkeseríteni a nyugati légvárak építőit, de minden kínai; az olvasólámpától kezdve a Mercedes AMG csúcsmodell 40-70%-áig. A nehézgépek egy része azonos szalagon épül a no-name kínai gépekkel (jó...az egyik koop motoros, a másik helyben gyártott kubota).
Nem esett le az Eu-nak a tantusz, h az orosszal jóban lenni mit jelent. Kínának igen...20 éve egy nélkülöző negyedik világ volt, most meg a BYD megeszi a teljes PSA-Vw autógyártást. Tegye fel a kezét, aki ezt nem nevette volna ki 5-10 éve.
Remélem nem járunk úgy, mint az első világháborúban, ahol szintén egyedüli józan hang Tisza Istváné volt (és nem akart háborút), mégis rajtunk verték el a port.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 881
78 113
113
Ez lenne a hiteles forrás? :D Ez csak mellébeszélés, szóval nem tudod alátámasztani semmivel az állításodat. Csak szólok, hogy ugyanez a "világsajtó" prognosztizálta az Orosz gazdaság féléven belüli összeomlását a szankciók hatására ( na meg a nyugati politikusok többsége is). Én azért fenntartásokkal kezelem ennek a "világsajtónak" a híreit, ahogy az Oroszokét is.

Nem a kérdés a fura hanem te! Ha még a kérdést sem tudod értelmezni, akkor minek kotnyeleskedsz bele? Hol írtam én olyat, hogy mondjon vagy hozzon "példát"?
Még egyszer csak a te kedvedért, hátha megérted. Az én kérdésem az Orosz energiahordozók Kína általi "nyomott!!!" áron való felvásárlására irányult, nem arra, hogy mit meg miből mennyit gyártanak a kínaiak. Hozhatsz erre hiteles forrást te is, nem csak a vágyálmaitokat kellene ide bepötyögni.
Ha a keleti és nyugatibl sajtó is ugyanazt mondja valamiől, akkor azt érdemes elfogadni mint igazságot. De ha te tudsz valamilyen alternatív módot a sajtón túl arra, hogy értesülj a világ dolgairól, akkor nagyon szívesen venném, ha megosztanád velem, mert a modern sajtó bizony nagyon el van kurvulva.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 758
48 017
113
Nem akarom elkeseríteni a nyugati légvárak építőit, de minden kínai; az olvasólámpától kezdve a Mercedes AMG csúcsmodell 40-70%-áig. A nehézgépek egy része azonos szalagon épül a no-name kínai gépekkel (jó...az egyik koop motoros, a másik helyben gyártott kubota).
Nem esett le az Eu-nak a tantusz, h az orosszal jóban lenni mit jelent. Kínának igen...20 éve egy nélkülöző negyedik világ volt, most meg a BYD megeszi a teljes PSA-Vw autógyártást. Tegye fel a kezét, aki ezt nem nevette volna ki 5-10 éve.
Én pont láttam belülről, hogyan veszíti el piacai nagy részét az egyik neves, német autóipari beszállító (kvázi "az" autóipari beszállító), kb az elmúlt 10 évben. Kínában például részben azért, mert egész egyszerűen nem tudtunk eleget szállítani időben, de volt olyan felütésük is, hogy nekik már nem felelt meg, amit a cég nyújtani tudott.

Lehet itt pörögni azon, hogy a "fejlett nyugat" majd felébred, meg mittudomén, de én úgy látom, a nyugati blokk egyedül a pénzügyi háttérhatalom miatt van még ott, ahol van. Csakhogy sok lúd disznót győz, és amikor a már meglévő mellé felépül egy másik pénzhálózat, akkor lesz vége a történetnek. Emellett a világ legnagyobb gyártókapacitása már ott van, és az azt kiszolgáló nyersanyagok is szabadon rendelkezésükre állnak (az összes szükséges nyersanyag, amire a közeljövőben szükségük lehet - és ezt csak egymás közt kell leboltolniuk).

Műszakilag pedig a kollektív Kelet (a "globális Dél") már legalábbis egy szinten van a nyugattal, ha tetszik, ha nem. Lehet azt mondani erre, hogy "de ők nyers erőből csinálják", de igazából tökmindegy. Ugyanoda jutottak.

Mellesleg továbbra is várom a példákat a NATO (nem csak USA!) haderő bevetésére near-peer ellenféllel szemben.
Remélem nem járunk úgy, mint az első világháborúban, ahol szintén egyedüli józan hang Tisza Istváné volt (és nem akart háborút), mégis rajtunk verték el a port.
Talán harmadszorra összejön.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
552
4 998
93
Nem tudná megtenni a nyugat azt amit az ukrán katonák megtesznek. Még az USA katonák sem.
Hiába van teljes pénzügyi fölénye a nyugatnak, amint már többször is írtam, emberanyagban szarul áll. Nem mennyiségben, hanem minőségben. És ezt maguknak köszönhetik, a sok néphülyítő ideológia beadásával és a semmirekellő életforma népszerűsítésével. Pl. hogy ne dolgozz alja munkát (értsd, nehéz fizikai munkát) azt majd elvégzik helyetted a migrik. Namármost, aki nem szeret dolgozni, küzdeni az élet kihívásai közepette és nagy jólétében csak azon kell spekuláljon, hogy a föld melyik szegletében süttesse a seggét, na az háborúzni sem tud és akar. Ti. az egy olyan környezet, amihez képest 6 óra kohómunka kb. cserkésztalálkozó. Ez az oka annak is, hogy egyre inkább proxiban játszik a nyugat. Most, hogy megkerültek az ukránok, főnyereményük van, mert ezek amilyen fanatikusak, az utolsó leheletükig harcolnak. Na de mi lesz, ha már elfogynak a használható ukránok? Nem hiszem, hogy a lengyel és balti fiatalok - még ha most az ellenkezőjét is mondják - annyira égnének a vágytól, hogy háborúba menjenek Oo. ellen. Szerintem ez a háború akkor fog véget érni, amikor az ukránok belátják, hogy nincs tovább és feladják fejben. Nem véletlen, hogy megy a hamis propaganda országszerte. Csak hát a net korszakában, már nem lehet a tényeket teljes mértékben elhallgatni.
Csak azért próbálom kifejteni álláspontomat, mert a válaszokból látom, hogy néhány fotelhuszár azon ábrándozik, ha nyugat megtámadja Oroszországot, akkor annak annyi, mármint az oroszoknak. Szerencsére az agymenéseiket nem látom, de a reagálásokból ítélve jó nagy marhaságokat írhatnak.

"Hiába van teljes pénzügyi fölénye a nyugatnak, amint már többször is írtam, emberanyagban szarul áll. Nem mennyiségben, hanem minőségben. "

Igen, ideális esetben logikus, hogy akinek pénzügyi és ember fölénye van, az a nyertes.

Pénzügyi fölény. Eléggé látszólagos, mert virtuális pénz az egész, Pillanatokon belül összeomolhat egy krízis hatására. Lásd a 2008-as válság. Előtte való napon még istenítették a mértékadó pénzintézetet, a következő napon már összeomlott az egész. Természetesen tudták már hónapokkal előtte, de a plebs részére csak a mosolygós reklámok járnak.
Arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag az összes nyugati állam tökig el van adósodva, Fegyveres konfliktus esetén a fene sem tudja, hogy tudják kezelni.
Ezzel szemben akivel háborút akarnak kezdeni minimális adóssága van. Ez csak a pénzügy.

Ember fölény. Lehet, jó hőmérsékletű konditermekben egyértelműen fölényben lennének, de hát a háborút terepen rendezik és talán a többség tudja, hogy az orosz terület minden csak nem jól berendezett konditerem. Már az arab, Afganisztáni eseményeknél látható volt, hogy az abszolút technikai fölénnyel rendelkező nyugatiaknál kurva nagy problémákat jelentett a nem megszokott kellemes időjárás. Természetesen az elit egységek bírják a gyűrődést, de mennyi elit és mennyi nem elit lenne egy nyugat-orosz konfliktus esetén?
Az emberanyag minőségéről nem is beszélnék.

Biztos, hogy a kb. 1 milliárdos nyugat állna szemben a 150 milliós oroszokkal szemben? Én nem vagyok ebben biztos.

A fentiek csak az ún. nem teljesen materiális dolgok.

Materiális szempontból. A nyugati világ kurvára sérülékeny fizikailag is. Nyugat Európa. Teljesen zsúfolt. Pár kikötő, pár közlekedési csomópont, pár gyár, pár erőmű kiiktatása totális összeomlást jelentene. Ne mondja egyik foteltábornok sem, hogy az oroszok ezeket nem tudnák megoldani. Természetesen ők is kapnának csapásokat, De a területük nagysága és a szétszórt infrastruktúra miatt ők jobban elviselnék.

Amerika más lapra tartozik, de ha a kontraszelektált és kvóta politikusok miatt ők is konkrétan képbe kerülnek, akkor másnap már nem fogunk itt irkálni. Aki meg azt gondolja, hogy egyoldalú győzelem érhető el, mégpedig nyugat részéről, az hogy úgy mondjam agyilag hátrányos helyzetben van.

Azt is érdemes lenne megemlíteni, hogy mint eddig minden háború nem az emberek véleménye alapján kezdődött, hanem pár ember önös érdekei miatt. Szó sincs itt sem arról, hogy a tömegek akarják, pár ember anyagi gyarapodásáról szól a történet.
 

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
356
2 099
93
Csődközeli állapotok Ukrajnában ....

Kijev kifogyott az Oroszország elleni küzdelem finanszírozására szolgáló lehetőségekből.
A kijevi döntéshozók azt próbálják kidolgozni, hogyan finanszírozhatják Ukrajna háborús erőfeszítéseit, ha szövetségesei nem teljesítik az ígért segélyt. A lehetőségek azonban tele vannak kockázatokkal, a pénzügyi eszköztárban szerepel az adóbevételek emelése, ami nyilvánvaló óriási kihívás a megtépázott gazdaságban, illetve a kiadások csökkentése az amúgy is szorongatott lakosság számára.
Figyelmeztető jel az is, hogy az Ukrán Nemzeti Bank a napokban történelmi csúcsra emelte a dollár hivatalos árfolyamát a hrivnyához képest.
https://www.bnnbloomberg.ca/kyiv-is...ns-to-fund-the-fight-against-russia-1.2010412

Érzik a nagy bajt az ukrán képviselők is ....

Zelenszkij pártjának vezetője, David Arakhamia egy új videóban elárulta, hogy a Verhovna Rada képviselői közül sokan le akarnak mondani és menekülni akarnak, de ebben megakadályozza őket a Rada.
A video végén Ihor Moszijcsuk volt Rada-helyettes nemcsak megerősítette ezt a tényt, hanem kijelentette, hogy a menekülni szándékozó képviselők száma meglehetősen magas, és ez az egész ukrán parlament legitimitását kockáztatja. Mint mondja, a patkányok egy süllyedő hajóról menekülnek és a Rada létszáma állítólag már 400-ra csökkent a szükséges 450 tagból.
https://simplicius76.substack.com/p...il#media-fbe4820c-beff-4076-8f22-520fd02497e7
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Látom még mindíg itt tartasz, támaszd már ezt alá valamvel kérlek, mert az látom, hogy ebben hiszel, csak azt nem látom, hogy bizonyítos is. Nem kell a vízen járni, csak azt bizonyítsd be, ha bebesoroznak egy nyugati embert abból a halmazból amiről te beszélsz, az nem fog a harctéren harcolni az életéért, vagy nem fog a kiképzésen megtanulni mindent azért, hogy életbe maradjon.

Azt pedig ne felejtsd el, hogy a NATO összlakossága nagyjából 950 milló fő ezzel szemben Oroszország lakossága 150-155milló fő közt van. Szóval, ha 5x annyi "nyomorult" van nyugaton mint az oroszoknál, akkor is több "értelmeset" tud katonaként kiállítani a nyugat mint az oroszok.
Mint írtam, nem vitatom nyugat ipari, technológiai fölényét.
Ha átállna hadigazdálkodásra könnyen tudná pótolni a kieső technikát, sőt sokkal többet is.
Azonban van ebben két bökkenő.
- Az első, hogy a nyugati ipar, mivel kapitalista elven működik, nem hajlandó pl. tüzérségi lövedéket gyártani, ha nincs garancia arra, hogy a felállítandó (fel kell állítani, ti. leépítették) ilyen jellegű ipari kapacitása nem termel legalább kétszer annyit, mint amennyibe került. Márpedig senki nem garantálja a politikusok közül (akik nem mellékesen bizonytalan ideig vannak hatalmon, így a szavukra senki nem ad semmit), hogy a háború még egy-két vagy három évet tart, mert mi van ha nem és holnap véget ér. Akkor pedig marad a nagy gyártókapacitás, úgy, hogy senki nem fogja megvenni a terméket.
Mivel senki nem tudja átlépni saját árnyékát, így a nyugati ipar sem, minden marad a régiben, legalábbis addig, amíg nem lesz ténylegesen valós háború és a kormányok nem államosítják a harceszközök gyártására alkalmas gyárakat. Na de ez már egy másik történet.
Röviden, nyugat istene a PROFIT és ez dönti el, hogy mit gyártanak és mit nem. Egyelőre úgy néz ki, hogy a nagy gyárak nem kapkodják ki egymás kezéből a hadiipari lehetőségeket. Sőt mondok cifrábbat. Láttad hogy járt a német állam, aki most a szankciók okán cégeinél elmaradt hasznot ki kell fizesse? Vajon jelen pénzügyi helyzetben hány politikus merne garanciát adni pl. a Kruppnak a hadiipari átállás garantált jövedelmezőségére?
- A másik bökkenő, pedig, hogy ha történetesen átáll a nyugati ipar hadianyag gyártásra, akkor vége a nyugati jólétnek és ezzel a bulikázásnak, repcsizésnek meg a többi "hasznos" elfoglaltságnak és jön helyette a pénztelenség, jegyrendszer és a többi cukiság. Na ezt a nyugati ember még a saját országa védelméért sem viselné el (lásd. vonatkozó közvélemény kutatások eredményeit), nemhogy egy Ukrajnáért vagy kelet-Európáért. Persze meg lehet próbálni szép lassan szorítani a csavart, ahogy már elkezdték is az EU vezetői, de hát azért még nyugaton is van értelmes ember, aki előbb utóbb rájön a turpiságra és fellármázza a környezetét (főleg ha annak korog a gyomra). Látod, hogy Ursulácskának sem sikerül minden leplezett terve. Mondhatják erre az atlantisták, hogy majd vissza vesznek és ha elül a zaj, akkor ismét próbálkoznak, csak hát ezzel az a baj, hogy nincs már elég idő erre a játékra. Telik az idő és ezzel fogynak a lehetőségeik. Ha megjön Trump, akkor rendesen szarba lesznek.

Más. Szerinted abból a 950 millióból hány ember akar meghalni az USA érdekei miatt Ukrajnában az orosz ellen. Hát megsúgom, nem sokan. Többek között Te sem. És nem azért mert ne lennél jó katona, hanem mert ez nem a Te ügyed és minek másért (pl. nyugat-európai országok vagy USA) elesni.
Nem vitatom, lesznek elvakult harcosok, de azok önmagukban kevesek. Az elvakultságuk kb. addig fog tartani, amíg rá nem jönnek a lövészárokban, hogy még oroszt sem láttak, de már fele halott a kompániának. A kilátástalanság a legnagyobb lélekgyilkos.
Azzal kapcsolatban pedig, hogy mire jó a nyugati ember, az lenne a válaszom, hogy nem azért gyenge a nyugati ember, mert eleve annak született, hanem mert azzá tették a kényelmes létforma biztosításával és a zavaros jellemromboló eszmékkel való megfertőzéssel. Túlontúl meg lettek érzékenyítve (céges disznóvágáson - ahova a tüncikék jujj de jó lesz felkiáltással készültek - a szúrás után a három tucat emberből 3-an maradtunk, a többi "kiborult" és elvonult, még enni sem tudtak:)). Ez pedig - amint Te is tudod - nem tesz jót a katonának szánt embernek. Nem vitatom, hogy meg lehet tanítani hadviselésre, túlélés fortélyaira, de ez még mindig nem adja azt a mentális többletet amit a primitívebb viszonyok között élő emberek (pl. közép-ázsiai országok - hogy ne mondjak oroszt, ukránt). Egy hónap lövészárok után már vagy be kattan, vagy megadja magát. És ez nem az ő hibája.
A legtöbb nyugati ember még egy tyúk nyakát sem tudja elvágni. És nem mellékesen, ahogy már írta valaki fentebb, még csak csak találsz katonát egy békebeli hadseregbe, de ha kitörne a balhé, nem sokan jelentkeznének, illetve aki ott van az is leszerelne. A kényszer sorozottakat jobb nem emlegetni, látjuk mennyit érnek. Ha csak nincs mindegyik mögött egy komiszár, az első alkalommal lelépnek.
A katonáskodó kedvről még annyit, hogy nem véletlen, hogy az USA hadserege is nagyrészt latinokból és feketékből áll. A fehér ember valahogy nem akar háborúzni (nagyon helyesen!).

Arról pedig, hogy Kína miként használja ki Oo.-ot arról annyit, hogy mindkét fél jól jár. Elvileg valamennyi üzletek ez a lényege. Kína piaci ár alatt veszi az olajat, azonban Oo.-nak cserébe van egy biztosított útvonala az értékesítésre. Ezen kívül Oo.-nak ingyen, vagy majdnem ingyen van az olaj meg a többi nyersanyag, így minden kivitt hordó/tonna után kapott pénz neki tiszta nyereség.
Kína, hogy milyen szövetséges? Hát természetesen, érdekszövetséges. Ki nem az? Vagy azt gondolod, hogy az USA a demokratikus eszmék kiteljesedésért állt be Ukrajna mögé (nem mellékesen a világ egyik legkorruptabb országa)?
Kína tisztában van azzal, hogy ha Oo. veszít Ukrajnában és nyugat megdemokratizálja, akkor ő lesz a következő. Ha csak nem akarja önön kimúlását, ki kell állnia Oo. mellett. Nem véletlenül rikácsol az USA külügyér, hogy Kína támogatja Oo.-ot. Természetesen nem közvetlenül és nyíltan, hanem úgy titokban.