[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 710
17 028
113
Nem akarom elkeseríteni a nyugati légvárak építőit, de minden kínai; az olvasólámpától kezdve a Mercedes AMG csúcsmodell 40-70%-áig. A nehézgépek egy része azonos szalagon épül a no-name kínai gépekkel (jó...az egyik koop motoros, a másik helyben gyártott kubota).
Nem esett le az Eu-nak a tantusz, h az orosszal jóban lenni mit jelent. Kínának igen...20 éve egy nélkülöző negyedik világ volt, most meg a BYD megeszi a teljes PSA-Vw autógyártást. Tegye fel a kezét, aki ezt nem nevette volna ki 5-10 éve.
Remélem nem járunk úgy, mint az első világháborúban, ahol szintén egyedüli józan hang Tisza Istváné volt (és nem akart háborút), mégis rajtunk verték el a port.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 514
79 629
113
Ez lenne a hiteles forrás? :D Ez csak mellébeszélés, szóval nem tudod alátámasztani semmivel az állításodat. Csak szólok, hogy ugyanez a "világsajtó" prognosztizálta az Orosz gazdaság féléven belüli összeomlását a szankciók hatására ( na meg a nyugati politikusok többsége is). Én azért fenntartásokkal kezelem ennek a "világsajtónak" a híreit, ahogy az Oroszokét is.

Nem a kérdés a fura hanem te! Ha még a kérdést sem tudod értelmezni, akkor minek kotnyeleskedsz bele? Hol írtam én olyat, hogy mondjon vagy hozzon "példát"?
Még egyszer csak a te kedvedért, hátha megérted. Az én kérdésem az Orosz energiahordozók Kína általi "nyomott!!!" áron való felvásárlására irányult, nem arra, hogy mit meg miből mennyit gyártanak a kínaiak. Hozhatsz erre hiteles forrást te is, nem csak a vágyálmaitokat kellene ide bepötyögni.
Ha a keleti és nyugatibl sajtó is ugyanazt mondja valamiől, akkor azt érdemes elfogadni mint igazságot. De ha te tudsz valamilyen alternatív módot a sajtón túl arra, hogy értesülj a világ dolgairól, akkor nagyon szívesen venném, ha megosztanád velem, mert a modern sajtó bizony nagyon el van kurvulva.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 519
113
Nem akarom elkeseríteni a nyugati légvárak építőit, de minden kínai; az olvasólámpától kezdve a Mercedes AMG csúcsmodell 40-70%-áig. A nehézgépek egy része azonos szalagon épül a no-name kínai gépekkel (jó...az egyik koop motoros, a másik helyben gyártott kubota).
Nem esett le az Eu-nak a tantusz, h az orosszal jóban lenni mit jelent. Kínának igen...20 éve egy nélkülöző negyedik világ volt, most meg a BYD megeszi a teljes PSA-Vw autógyártást. Tegye fel a kezét, aki ezt nem nevette volna ki 5-10 éve.
Én pont láttam belülről, hogyan veszíti el piacai nagy részét az egyik neves, német autóipari beszállító (kvázi "az" autóipari beszállító), kb az elmúlt 10 évben. Kínában például részben azért, mert egész egyszerűen nem tudtunk eleget szállítani időben, de volt olyan felütésük is, hogy nekik már nem felelt meg, amit a cég nyújtani tudott.

Lehet itt pörögni azon, hogy a "fejlett nyugat" majd felébred, meg mittudomén, de én úgy látom, a nyugati blokk egyedül a pénzügyi háttérhatalom miatt van még ott, ahol van. Csakhogy sok lúd disznót győz, és amikor a már meglévő mellé felépül egy másik pénzhálózat, akkor lesz vége a történetnek. Emellett a világ legnagyobb gyártókapacitása már ott van, és az azt kiszolgáló nyersanyagok is szabadon rendelkezésükre állnak (az összes szükséges nyersanyag, amire a közeljövőben szükségük lehet - és ezt csak egymás közt kell leboltolniuk).

Műszakilag pedig a kollektív Kelet (a "globális Dél") már legalábbis egy szinten van a nyugattal, ha tetszik, ha nem. Lehet azt mondani erre, hogy "de ők nyers erőből csinálják", de igazából tökmindegy. Ugyanoda jutottak.

Mellesleg továbbra is várom a példákat a NATO (nem csak USA!) haderő bevetésére near-peer ellenféllel szemben.
Remélem nem járunk úgy, mint az első világháborúban, ahol szintén egyedüli józan hang Tisza Istváné volt (és nem akart háborút), mégis rajtunk verték el a port.
Talán harmadszorra összejön.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
581
5 296
93
Nem tudná megtenni a nyugat azt amit az ukrán katonák megtesznek. Még az USA katonák sem.
Hiába van teljes pénzügyi fölénye a nyugatnak, amint már többször is írtam, emberanyagban szarul áll. Nem mennyiségben, hanem minőségben. És ezt maguknak köszönhetik, a sok néphülyítő ideológia beadásával és a semmirekellő életforma népszerűsítésével. Pl. hogy ne dolgozz alja munkát (értsd, nehéz fizikai munkát) azt majd elvégzik helyetted a migrik. Namármost, aki nem szeret dolgozni, küzdeni az élet kihívásai közepette és nagy jólétében csak azon kell spekuláljon, hogy a föld melyik szegletében süttesse a seggét, na az háborúzni sem tud és akar. Ti. az egy olyan környezet, amihez képest 6 óra kohómunka kb. cserkésztalálkozó. Ez az oka annak is, hogy egyre inkább proxiban játszik a nyugat. Most, hogy megkerültek az ukránok, főnyereményük van, mert ezek amilyen fanatikusak, az utolsó leheletükig harcolnak. Na de mi lesz, ha már elfogynak a használható ukránok? Nem hiszem, hogy a lengyel és balti fiatalok - még ha most az ellenkezőjét is mondják - annyira égnének a vágytól, hogy háborúba menjenek Oo. ellen. Szerintem ez a háború akkor fog véget érni, amikor az ukránok belátják, hogy nincs tovább és feladják fejben. Nem véletlen, hogy megy a hamis propaganda országszerte. Csak hát a net korszakában, már nem lehet a tényeket teljes mértékben elhallgatni.
Csak azért próbálom kifejteni álláspontomat, mert a válaszokból látom, hogy néhány fotelhuszár azon ábrándozik, ha nyugat megtámadja Oroszországot, akkor annak annyi, mármint az oroszoknak. Szerencsére az agymenéseiket nem látom, de a reagálásokból ítélve jó nagy marhaságokat írhatnak.

"Hiába van teljes pénzügyi fölénye a nyugatnak, amint már többször is írtam, emberanyagban szarul áll. Nem mennyiségben, hanem minőségben. "

Igen, ideális esetben logikus, hogy akinek pénzügyi és ember fölénye van, az a nyertes.

Pénzügyi fölény. Eléggé látszólagos, mert virtuális pénz az egész, Pillanatokon belül összeomolhat egy krízis hatására. Lásd a 2008-as válság. Előtte való napon még istenítették a mértékadó pénzintézetet, a következő napon már összeomlott az egész. Természetesen tudták már hónapokkal előtte, de a plebs részére csak a mosolygós reklámok járnak.
Arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag az összes nyugati állam tökig el van adósodva, Fegyveres konfliktus esetén a fene sem tudja, hogy tudják kezelni.
Ezzel szemben akivel háborút akarnak kezdeni minimális adóssága van. Ez csak a pénzügy.

Ember fölény. Lehet, jó hőmérsékletű konditermekben egyértelműen fölényben lennének, de hát a háborút terepen rendezik és talán a többség tudja, hogy az orosz terület minden csak nem jól berendezett konditerem. Már az arab, Afganisztáni eseményeknél látható volt, hogy az abszolút technikai fölénnyel rendelkező nyugatiaknál kurva nagy problémákat jelentett a nem megszokott kellemes időjárás. Természetesen az elit egységek bírják a gyűrődést, de mennyi elit és mennyi nem elit lenne egy nyugat-orosz konfliktus esetén?
Az emberanyag minőségéről nem is beszélnék.

Biztos, hogy a kb. 1 milliárdos nyugat állna szemben a 150 milliós oroszokkal szemben? Én nem vagyok ebben biztos.

A fentiek csak az ún. nem teljesen materiális dolgok.

Materiális szempontból. A nyugati világ kurvára sérülékeny fizikailag is. Nyugat Európa. Teljesen zsúfolt. Pár kikötő, pár közlekedési csomópont, pár gyár, pár erőmű kiiktatása totális összeomlást jelentene. Ne mondja egyik foteltábornok sem, hogy az oroszok ezeket nem tudnák megoldani. Természetesen ők is kapnának csapásokat, De a területük nagysága és a szétszórt infrastruktúra miatt ők jobban elviselnék.

Amerika más lapra tartozik, de ha a kontraszelektált és kvóta politikusok miatt ők is konkrétan képbe kerülnek, akkor másnap már nem fogunk itt irkálni. Aki meg azt gondolja, hogy egyoldalú győzelem érhető el, mégpedig nyugat részéről, az hogy úgy mondjam agyilag hátrányos helyzetben van.

Azt is érdemes lenne megemlíteni, hogy mint eddig minden háború nem az emberek véleménye alapján kezdődött, hanem pár ember önös érdekei miatt. Szó sincs itt sem arról, hogy a tömegek akarják, pár ember anyagi gyarapodásáról szól a történet.
 

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
358
2 116
93
Csődközeli állapotok Ukrajnában ....

Kijev kifogyott az Oroszország elleni küzdelem finanszírozására szolgáló lehetőségekből.
A kijevi döntéshozók azt próbálják kidolgozni, hogyan finanszírozhatják Ukrajna háborús erőfeszítéseit, ha szövetségesei nem teljesítik az ígért segélyt. A lehetőségek azonban tele vannak kockázatokkal, a pénzügyi eszköztárban szerepel az adóbevételek emelése, ami nyilvánvaló óriási kihívás a megtépázott gazdaságban, illetve a kiadások csökkentése az amúgy is szorongatott lakosság számára.
Figyelmeztető jel az is, hogy az Ukrán Nemzeti Bank a napokban történelmi csúcsra emelte a dollár hivatalos árfolyamát a hrivnyához képest.
https://www.bnnbloomberg.ca/kyiv-is...ns-to-fund-the-fight-against-russia-1.2010412

Érzik a nagy bajt az ukrán képviselők is ....

Zelenszkij pártjának vezetője, David Arakhamia egy új videóban elárulta, hogy a Verhovna Rada képviselői közül sokan le akarnak mondani és menekülni akarnak, de ebben megakadályozza őket a Rada.
A video végén Ihor Moszijcsuk volt Rada-helyettes nemcsak megerősítette ezt a tényt, hanem kijelentette, hogy a menekülni szándékozó képviselők száma meglehetősen magas, és ez az egész ukrán parlament legitimitását kockáztatja. Mint mondja, a patkányok egy süllyedő hajóról menekülnek és a Rada létszáma állítólag már 400-ra csökkent a szükséges 450 tagból.
https://simplicius76.substack.com/p...il#media-fbe4820c-beff-4076-8f22-520fd02497e7
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Látom még mindíg itt tartasz, támaszd már ezt alá valamvel kérlek, mert az látom, hogy ebben hiszel, csak azt nem látom, hogy bizonyítos is. Nem kell a vízen járni, csak azt bizonyítsd be, ha bebesoroznak egy nyugati embert abból a halmazból amiről te beszélsz, az nem fog a harctéren harcolni az életéért, vagy nem fog a kiképzésen megtanulni mindent azért, hogy életbe maradjon.

Azt pedig ne felejtsd el, hogy a NATO összlakossága nagyjából 950 milló fő ezzel szemben Oroszország lakossága 150-155milló fő közt van. Szóval, ha 5x annyi "nyomorult" van nyugaton mint az oroszoknál, akkor is több "értelmeset" tud katonaként kiállítani a nyugat mint az oroszok.
Mint írtam, nem vitatom nyugat ipari, technológiai fölényét.
Ha átállna hadigazdálkodásra könnyen tudná pótolni a kieső technikát, sőt sokkal többet is.
Azonban van ebben két bökkenő.
- Az első, hogy a nyugati ipar, mivel kapitalista elven működik, nem hajlandó pl. tüzérségi lövedéket gyártani, ha nincs garancia arra, hogy a felállítandó (fel kell állítani, ti. leépítették) ilyen jellegű ipari kapacitása nem termel legalább kétszer annyit, mint amennyibe került. Márpedig senki nem garantálja a politikusok közül (akik nem mellékesen bizonytalan ideig vannak hatalmon, így a szavukra senki nem ad semmit), hogy a háború még egy-két vagy három évet tart, mert mi van ha nem és holnap véget ér. Akkor pedig marad a nagy gyártókapacitás, úgy, hogy senki nem fogja megvenni a terméket.
Mivel senki nem tudja átlépni saját árnyékát, így a nyugati ipar sem, minden marad a régiben, legalábbis addig, amíg nem lesz ténylegesen valós háború és a kormányok nem államosítják a harceszközök gyártására alkalmas gyárakat. Na de ez már egy másik történet.
Röviden, nyugat istene a PROFIT és ez dönti el, hogy mit gyártanak és mit nem. Egyelőre úgy néz ki, hogy a nagy gyárak nem kapkodják ki egymás kezéből a hadiipari lehetőségeket. Sőt mondok cifrábbat. Láttad hogy járt a német állam, aki most a szankciók okán cégeinél elmaradt hasznot ki kell fizesse? Vajon jelen pénzügyi helyzetben hány politikus merne garanciát adni pl. a Kruppnak a hadiipari átállás garantált jövedelmezőségére?
- A másik bökkenő, pedig, hogy ha történetesen átáll a nyugati ipar hadianyag gyártásra, akkor vége a nyugati jólétnek és ezzel a bulikázásnak, repcsizésnek meg a többi "hasznos" elfoglaltságnak és jön helyette a pénztelenség, jegyrendszer és a többi cukiság. Na ezt a nyugati ember még a saját országa védelméért sem viselné el (lásd. vonatkozó közvélemény kutatások eredményeit), nemhogy egy Ukrajnáért vagy kelet-Európáért. Persze meg lehet próbálni szép lassan szorítani a csavart, ahogy már elkezdték is az EU vezetői, de hát azért még nyugaton is van értelmes ember, aki előbb utóbb rájön a turpiságra és fellármázza a környezetét (főleg ha annak korog a gyomra). Látod, hogy Ursulácskának sem sikerül minden leplezett terve. Mondhatják erre az atlantisták, hogy majd vissza vesznek és ha elül a zaj, akkor ismét próbálkoznak, csak hát ezzel az a baj, hogy nincs már elég idő erre a játékra. Telik az idő és ezzel fogynak a lehetőségeik. Ha megjön Trump, akkor rendesen szarba lesznek.

Más. Szerinted abból a 950 millióból hány ember akar meghalni az USA érdekei miatt Ukrajnában az orosz ellen. Hát megsúgom, nem sokan. Többek között Te sem. És nem azért mert ne lennél jó katona, hanem mert ez nem a Te ügyed és minek másért (pl. nyugat-európai országok vagy USA) elesni.
Nem vitatom, lesznek elvakult harcosok, de azok önmagukban kevesek. Az elvakultságuk kb. addig fog tartani, amíg rá nem jönnek a lövészárokban, hogy még oroszt sem láttak, de már fele halott a kompániának. A kilátástalanság a legnagyobb lélekgyilkos.
Azzal kapcsolatban pedig, hogy mire jó a nyugati ember, az lenne a válaszom, hogy nem azért gyenge a nyugati ember, mert eleve annak született, hanem mert azzá tették a kényelmes létforma biztosításával és a zavaros jellemromboló eszmékkel való megfertőzéssel. Túlontúl meg lettek érzékenyítve (céges disznóvágáson - ahova a tüncikék jujj de jó lesz felkiáltással készültek - a szúrás után a három tucat emberből 3-an maradtunk, a többi "kiborult" és elvonult, még enni sem tudtak:)). Ez pedig - amint Te is tudod - nem tesz jót a katonának szánt embernek. Nem vitatom, hogy meg lehet tanítani hadviselésre, túlélés fortélyaira, de ez még mindig nem adja azt a mentális többletet amit a primitívebb viszonyok között élő emberek (pl. közép-ázsiai országok - hogy ne mondjak oroszt, ukránt). Egy hónap lövészárok után már vagy be kattan, vagy megadja magát. És ez nem az ő hibája.
A legtöbb nyugati ember még egy tyúk nyakát sem tudja elvágni. És nem mellékesen, ahogy már írta valaki fentebb, még csak csak találsz katonát egy békebeli hadseregbe, de ha kitörne a balhé, nem sokan jelentkeznének, illetve aki ott van az is leszerelne. A kényszer sorozottakat jobb nem emlegetni, látjuk mennyit érnek. Ha csak nincs mindegyik mögött egy komiszár, az első alkalommal lelépnek.
A katonáskodó kedvről még annyit, hogy nem véletlen, hogy az USA hadserege is nagyrészt latinokból és feketékből áll. A fehér ember valahogy nem akar háborúzni (nagyon helyesen!).

Arról pedig, hogy Kína miként használja ki Oo.-ot arról annyit, hogy mindkét fél jól jár. Elvileg valamennyi üzletek ez a lényege. Kína piaci ár alatt veszi az olajat, azonban Oo.-nak cserébe van egy biztosított útvonala az értékesítésre. Ezen kívül Oo.-nak ingyen, vagy majdnem ingyen van az olaj meg a többi nyersanyag, így minden kivitt hordó/tonna után kapott pénz neki tiszta nyereség.
Kína, hogy milyen szövetséges? Hát természetesen, érdekszövetséges. Ki nem az? Vagy azt gondolod, hogy az USA a demokratikus eszmék kiteljesedésért állt be Ukrajna mögé (nem mellékesen a világ egyik legkorruptabb országa)?
Kína tisztában van azzal, hogy ha Oo. veszít Ukrajnában és nyugat megdemokratizálja, akkor ő lesz a következő. Ha csak nem akarja önön kimúlását, ki kell állnia Oo. mellett. Nem véletlenül rikácsol az USA külügyér, hogy Kína támogatja Oo.-ot. Természetesen nem közvetlenül és nyíltan, hanem úgy titokban.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A medve mancsai, vagy a sas karmai az erősebbek? - Dunai Péter

Elképzelhető-e egy „nagy” háború a két, nukleáris fegyverzet szempontjából szuperhatalom, az USA és Oroszország között? Az elemzők nagy többsége szerint nem zárható ki. Ukrajna, a helyzet képlékenysége bármilyen konfliktust kiválthat.

Ha bekövetkezne az elképzelhetetlen, a közvetlen fegyveres összecsapás az Egyesült Államok-NATO és Oroszország között, megvívható lenne-e atomfegyverek bevetése nélkül? Ha igen, milyenek az esélyek? Oroszországban a védelmi minisztériumhoz közel álló Vojennoje Obozrényije (VO – körülbelül: Katonai Megfigyelő) véleménycikke szerint nagyjából egyenlők lennének az esélyek, legalábbis Oroszországot az USA nemigen tudná térdre kényszeríteni – hazai pályán.

Ami jelzi, hogy „nehézsúlyú” szerző(k)ről van szó: Kína szerepének figyelembevétele. Peking roppant óvatos – és hatalmas tempóban fegyverkezik, ezt mindkét politikai-katonai vezetés jól érzékeli. Stratégiai ellenfele nem a gazdaságilag sokkal gyengébb, politikailag hozzá sokkal közelebb álló Oroszország, hanem a vele egy súlycsoportban lévő Amerika. Hogy ez egy valós, közvetlen amerikai–oroszországi katonai összecsapás esetén is érvényesülne-e – ez a milliódolláros kérdés. A VO egy másik írásában megjegyzi, hogy 2035-re Kína nagyjából ugyanakkora nukleáris arzenállal fog rendelkezni, mint a mai két „szuperhatalom” (Washington és Moszkva), azaz mintegy másfél ezer „első körösen” bevethető, stratégiai nukleáris robbanófejjel és emellett több ezer taktikai bombával. Jelenleg mind Washingtonnak, mind Moszkvának másfél-másfél ezer, az első hullámban bevethető stratégiai atomfegyvere és elvben 4500-4500 taktikai bombája van. A két hatalom ellenőrzi a világon felhalmozott atomfegyverzet mintegy 95 százalékát.
A tengeri hadviselésben egyértelmű a nagy USA-fölény, a légi-űr hadászatban (beleértve a légvédelmi, stratégiai, taktikai rakétákat, cirkálórakétákat, csapásmérő nehéz drónokat) enyhébb amerikai előny érezhető.

Viszont a szárazföldi hadviselésben – amit a szerző szerint elsősorban a páncélosok, a nehéztüzérség, a gépesített gyalogság, a DRG-k (Gyiverzionno-Razvedivatyelnije Gruppi – a különleges egységek, a SzpecNaz és társaiból verbuválódott Diverziós-Felderítő Csoportok) és a köréjük szervezett felderítő, elhárító, csapásmérő elektronikus eszközök határoznak meg – Oroszország fölénye vitathatatlan.
Moszkvának háromszor annyi tankja (MBT) van, mint a NATO-nak.
A cikk szerint az oroszországiak abból indulnak ki, hogy a NATO és az USA orosz területeken indít ellenük támadást.

De az Andrej Mitrofanov őrnagy által aláírt cikk szerzőjéről nem sokat tudni. Noha 321 cikket publikált a VO-n, gyanítják, hogy nem létező személy, akinek neve mögött a Kreml, a védelmi minisztérium, a katonai hírszerzés (GRU – GU) elemzői lehetnek. Annál is inkább, mert a 321 cikkben sok olyan technikai-technológiai újdonságról beszélnek elsőként, amelyekhez magánember, a védelmi minisztériumi hierarchián kívül működő katonai blogger nem juthat hozzá.

Mitrofanov neve alatt november végén közölték a revelációszerű értesülést, hogy a levegőből indított hiperszónikus rakéta, a Kinzsal az USA teljes területét támadni tudja, mert ha a hordozóeszköz, az orosz stratégiai légierő legkorszerűbb Tu-160M bombázója igen nagy magasságba emelkedik, repülhet a hangsebességnél lassabban, mégis, a Kinzsalokkal 7500 kilométer sugarú körben lévő célpontokat támadhat. A novemberi Mitrofanov-cikk megerősítette, hogy a Tu-160M Kinzsalokat is indíthat. És a Tu-160M még légi utántöltés nélkül is képes elrepülni az USA nyugati partjai előtti nemzetközi légtérig, s onnan indíthatja a hagyományos vagy nukleáris robbanófejjel felszerelt Kinzsalokat.

Az említett írás egyértelmű figyelmeztetés az USA-nak: védekezési képessége az első csapásmérés képességével rendelkező Kinzsal-Tu-160M kombináció ellen meglehetősen korlátozott. A cikk kiemeli: a Kinzsalokat a Tu-160M zárt bombaterében tárolják, és csak az indítás előtti másodpercekben – amikor kinyitják a fegyvertároló ajtaját – derülhet ki, mivel is akarják támadni az oroszok az USA-célpontokat.
Visszatérve a haderő-nemenkénti összevetésre: a tengeri hadviselésben mutatkozó amerikai fölény a 11 amerikai atommeghajtású repülőgép-hordozóban testesül meg, amelyek köré tengeralattjárókból, rakétaindító, partra szállító, ellátóhajókból álló csapásmérő csoport (Carrier Strike Group – CSG) gyűlik. Oroszországnak legfeljebb egy bevethető repülőgép-hordozója lehet, amely technikailag sokkal elmaradottabb az amerikaiakénál – de a 3 kínainál is. Semmi esélye Oroszországnak, hogy eredményesen szembeszálljon a tengereken az amerikai flottával – állapítja meg a szerző.

Más a helyzet a légierőt illetően. Ismét egy Oroszország területe felett vívandó csatából indul ki a szerző, aki szerint az erős oroszországi rakéta-légvédelem (kiváltképpen a magasabb légrétegekben) súlyos veszteségeket okozna az egészében véve erősebb légierővel rendelkező amerikaiaknak, akik kénytelenek lennének lejjebb, a földhöz közelebbi légi pályákat választani. Itt pedig a csöves-közeli hatótávolságú rakétatüzérség, a vállról indítható légvédelmi rakéták hatósugarába kerülnének. Gondban lennének az amerikaiak a modern gépeik karbantartását illetően is.

Egyértelműen Oroszország kerülne viszont ki győztesen a szárazföldön vívott csatákból – vonja le a következtetést Mitrofanov. Ezt még akkor is tényként kezeli, ha az amerikaiakat a NATO szárazföldi erői támogatnák. Az egyik legnagyobb veszélyt az amerikai csapásmérő helikopterekben látja.

Viszont az Ukrajnánál tapasztalt felőrlő harcmodort az amerikaiakra kényszerítve, plusz többrétegű, aknamezőkkel, egyéb csapdákkal tagolt, kiépített védelmi rendszerrel Oroszország eséllyel hiúsítana meg egy, a területe ellen irányuló átfogó nyugati szárazföldi támadást – summázza a VO szerzője.

 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
951
11 164
93
Egyáltalán nem azt írtam, hogy én támogatom az EU-s tagfelvetelüket. Azt nem értem meg a magasröptűek válaszod után sem, hogy miért mi izmozunk? (Igazából azt sem , hogy mi miért vagyunk EU-tagok. Na jó, ez egy 100 oldalról megközelithető téma.) De bizony veszem a fáradságot, és tájékozódom. Csak nem feltétlenűl egyoldalúan mint te. Még tucatnyi érvet tudnék sorolni azok mellé amiket írtál. Egyetértek velük. Én azt kérdeztem, hogy mi érdekünk származik nekünk???? Amiket felsoroltál, azok olyan dolgok, amiket a mi kis vetónk max tologat, de meg nem akadályoz! Ennek okán, mi haszna van hosszú távon. Ha az EU ennyire tagbaszakadt, és befolyásolt, akkor nincs hosszú távon semmi de semmi logika abban, hogy teljesen elszigeteljük magunkat mindenkitől (hacsak nincsenek a háttérben tényleg teljesen más dolgok, alkuk.) Jópár ukránt ismerek régóta! Sok román magyart is! Sokkal szinte napi kapcsolatban állok, és azt kell mondanom, hogy nagyon nagyon el vagytok tévedve azzal kapcsolatban, hogy mit gondolnak a magyarságukról. Nem gyalázkodás az amit írtam a határon túliakról! Menj ki, élj ott és győződj meg magad is arról amit mondok!!! Egyenlőre egy romhalmaznak tekinthetjük az átlag EU-- szinthez Magyarországot is. Ezt sem tudjuk pozitív irányba vinni. Akkor mit erölködünk oda, ahol már semmi keresnivalónk!!!! Jártál már te magyarok lakta román vidéken, vagy ismered az ukrán magyarok gondolkodását, mentalitását??? Nekem egyikre sincs igényem! A történelemben mikor járt jól Magyarország az ilyen kihúzó hozzáállásal? De maradjunk annyiban, hogy színházat nézünk!!! Amúgy meglepődnél ha tudnád, hogy mennyi ukrán katona van most is Magyarországon... Viktor hősöd számomra akkor sem jobb már mint egy népbutító, aki gyakorlatilag a legszomorúbb barakká alakította az országot!
Jó sok europér médiát néztél.
Picit vonatkoztass el a mantráktól. Tedd pl. azért, mert annak a sajtónak, ami meg nem történtként kezeli a háborúhoz vezerő 2014-15-ös ukrán bűnöket, nem érdemes semmit elhinni.
Ha ez megvan, gondold végig, hogy az amit az EU vezetése csinál, kinek az érdeke. Mert az Eu-é nem. Ha az USA-t mered kritikusan nézni, rájössz, hogy nem a barátunk. Amit az EU vezetése tesz, az nettó usa érdek, és minden pontjában káros az Eu-nak. Annyira ezen ne lepődj, meg, az Eu vezetése 1000 szállal az usához köthető. Csak olvasgass pl. Leyenről. Namost, az Eu egy gazdasági közösségből egy erőszakos politikai szervezetté vált, ezt láthatod, mennyire nem fogadnak el semmilyen ellenvéleményt. A fényes demokráciában az ellenvélemény tilos, és veled is megetették hogy a liberalizmus azt jelenti hogy beállsz a sorba ahogy a nagyok parancsolják. Mivel mi nem halmoztunk fel semmilyen véres tőkét a gyarmatokról, a történelmünk sem úgy alakult, a mi sebezhetőségünk nagyobb mint a nyugati országoknak. Ezért az Eu vezetők árulásának mi isszuk meg először a levét. Na, ezért próbáljuk megakasztani ezeket a folymatokat.

Az meg, hogy nyugaton nagyobb a jólét... kinek mi fontos. Van akinek jó egy idősebb kocsi, ha nem kell eltitkolnia a vallását a bevándorlóktól rettegve. Van aki örül egy kisebb tévének is, ha nem kell ezért afrikában pár gyereket leküldeni a bányába. De visszatérve az eredeti felvetésre - mégis mitől lenne jobb nekünk ha mi is beállnánk a sorba az usa hegemóniáját védeni? Hogy szakadna ettől pont ránk a bank, ha ez még senkivel sem történt meg?
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 982
5 425
113
A medve mancsai, vagy a sas karmai az erősebbek? - Dunai Péter

Elképzelhető-e egy „nagy” háború a két, nukleáris fegyverzet szempontjából szuperhatalom, az USA és Oroszország között? Az elemzők nagy többsége szerint nem zárható ki. Ukrajna, a helyzet képlékenysége bármilyen konfliktust kiválthat.

Ha bekövetkezne az elképzelhetetlen, a közvetlen fegyveres összecsapás az Egyesült Államok-NATO és Oroszország között, megvívható lenne-e atomfegyverek bevetése nélkül? Ha igen, milyenek az esélyek? Oroszországban a védelmi minisztériumhoz közel álló Vojennoje Obozrényije (VO – körülbelül: Katonai Megfigyelő) véleménycikke szerint nagyjából egyenlők lennének az esélyek, legalábbis Oroszországot az USA nemigen tudná térdre kényszeríteni – hazai pályán.

Ami jelzi, hogy „nehézsúlyú” szerző(k)ről van szó: Kína szerepének figyelembevétele. Peking roppant óvatos – és hatalmas tempóban fegyverkezik, ezt mindkét politikai-katonai vezetés jól érzékeli. Stratégiai ellenfele nem a gazdaságilag sokkal gyengébb, politikailag hozzá sokkal közelebb álló Oroszország, hanem a vele egy súlycsoportban lévő Amerika. Hogy ez egy valós, közvetlen amerikai–oroszországi katonai összecsapás esetén is érvényesülne-e – ez a milliódolláros kérdés. A VO egy másik írásában megjegyzi, hogy 2035-re Kína nagyjából ugyanakkora nukleáris arzenállal fog rendelkezni, mint a mai két „szuperhatalom” (Washington és Moszkva), azaz mintegy másfél ezer „első körösen” bevethető, stratégiai nukleáris robbanófejjel és emellett több ezer taktikai bombával. Jelenleg mind Washingtonnak, mind Moszkvának másfél-másfél ezer, az első hullámban bevethető stratégiai atomfegyvere és elvben 4500-4500 taktikai bombája van. A két hatalom ellenőrzi a világon felhalmozott atomfegyverzet mintegy 95 százalékát.
A tengeri hadviselésben egyértelmű a nagy USA-fölény, a légi-űr hadászatban (beleértve a légvédelmi, stratégiai, taktikai rakétákat, cirkálórakétákat, csapásmérő nehéz drónokat) enyhébb amerikai előny érezhető.

Viszont a szárazföldi hadviselésben – amit a szerző szerint elsősorban a páncélosok, a nehéztüzérség, a gépesített gyalogság, a DRG-k (Gyiverzionno-Razvedivatyelnije Gruppi – a különleges egységek, a SzpecNaz és társaiból verbuválódott Diverziós-Felderítő Csoportok) és a köréjük szervezett felderítő, elhárító, csapásmérő elektronikus eszközök határoznak meg – Oroszország fölénye vitathatatlan.
Moszkvának háromszor annyi tankja (MBT) van, mint a NATO-nak.
A cikk szerint az oroszországiak abból indulnak ki, hogy a NATO és az USA orosz területeken indít ellenük támadást.

De az Andrej Mitrofanov őrnagy által aláírt cikk szerzőjéről nem sokat tudni. Noha 321 cikket publikált a VO-n, gyanítják, hogy nem létező személy, akinek neve mögött a Kreml, a védelmi minisztérium, a katonai hírszerzés (GRU – GU) elemzői lehetnek. Annál is inkább, mert a 321 cikkben sok olyan technikai-technológiai újdonságról beszélnek elsőként, amelyekhez magánember, a védelmi minisztériumi hierarchián kívül működő katonai blogger nem juthat hozzá.

Mitrofanov neve alatt november végén közölték a revelációszerű értesülést, hogy a levegőből indított hiperszónikus rakéta, a Kinzsal az USA teljes területét támadni tudja, mert ha a hordozóeszköz, az orosz stratégiai légierő legkorszerűbb Tu-160M bombázója igen nagy magasságba emelkedik, repülhet a hangsebességnél lassabban, mégis, a Kinzsalokkal 7500 kilométer sugarú körben lévő célpontokat támadhat. A novemberi Mitrofanov-cikk megerősítette, hogy a Tu-160M Kinzsalokat is indíthat. És a Tu-160M még légi utántöltés nélkül is képes elrepülni az USA nyugati partjai előtti nemzetközi légtérig, s onnan indíthatja a hagyományos vagy nukleáris robbanófejjel felszerelt Kinzsalokat.

Az említett írás egyértelmű figyelmeztetés az USA-nak: védekezési képessége az első csapásmérés képességével rendelkező Kinzsal-Tu-160M kombináció ellen meglehetősen korlátozott. A cikk kiemeli: a Kinzsalokat a Tu-160M zárt bombaterében tárolják, és csak az indítás előtti másodpercekben – amikor kinyitják a fegyvertároló ajtaját – derülhet ki, mivel is akarják támadni az oroszok az USA-célpontokat.
Visszatérve a haderő-nemenkénti összevetésre: a tengeri hadviselésben mutatkozó amerikai fölény a 11 amerikai atommeghajtású repülőgép-hordozóban testesül meg, amelyek köré tengeralattjárókból, rakétaindító, partra szállító, ellátóhajókból álló csapásmérő csoport (Carrier Strike Group – CSG) gyűlik. Oroszországnak legfeljebb egy bevethető repülőgép-hordozója lehet, amely technikailag sokkal elmaradottabb az amerikaiakénál – de a 3 kínainál is. Semmi esélye Oroszországnak, hogy eredményesen szembeszálljon a tengereken az amerikai flottával – állapítja meg a szerző.

Más a helyzet a légierőt illetően. Ismét egy Oroszország területe felett vívandó csatából indul ki a szerző, aki szerint az erős oroszországi rakéta-légvédelem (kiváltképpen a magasabb légrétegekben) súlyos veszteségeket okozna az egészében véve erősebb légierővel rendelkező amerikaiaknak, akik kénytelenek lennének lejjebb, a földhöz közelebbi légi pályákat választani. Itt pedig a csöves-közeli hatótávolságú rakétatüzérség, a vállról indítható légvédelmi rakéták hatósugarába kerülnének. Gondban lennének az amerikaiak a modern gépeik karbantartását illetően is.

Egyértelműen Oroszország kerülne viszont ki győztesen a szárazföldön vívott csatákból – vonja le a következtetést Mitrofanov. Ezt még akkor is tényként kezeli, ha az amerikaiakat a NATO szárazföldi erői támogatnák. Az egyik legnagyobb veszélyt az amerikai csapásmérő helikopterekben látja.

Viszont az Ukrajnánál tapasztalt felőrlő harcmodort az amerikaiakra kényszerítve, plusz többrétegű, aknamezőkkel, egyéb csapdákkal tagolt, kiépített védelmi rendszerrel Oroszország eséllyel hiúsítana meg egy, a területe ellen irányuló átfogó nyugati szárazföldi támadást – summázza a VO szerzője.

Szép elemzés.De az kimaradt hogy mi van akkor ha az Amerikaiak-Nyugatiak csak "védekezni" mennek be hogy megmaradjon Ukajna jelenlegi területe?Az teljesen nyílvánvaló hogy direktbe Oroszország területén nem tudnának sikert elérni a nyugatiak.Ahogy az Oroszok se tudnának "hagyományos" háborúban ha az amerikaiak is beleállnak eljutni sz Atlanti óceánig
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 887
56 710
113
Jó sok europér médiát néztél.
Picit vonatkoztass el a mantráktól. Tedd pl. azért, mert annak a sajtónak, ami meg nem történtként kezeli a háborúhoz vezerő 2014-15-ös ukrán bűnöket, nem érdemes semmit elhinni.
Ha ez megvan, gondold végig, hogy az amit az EU vezetése csinál, kinek az érdeke. Mert az Eu-é nem. Ha az USA-t mered kritikusan nézni, rájössz, hogy nem a barátunk. Amit az EU vezetése tesz, az nettó usa érdek, és minden pontjában káros az Eu-nak. Annyira ezen ne lepődj, meg, az Eu vezetése 1000 szállal az usához köthető. Csak olvasgass pl. Leyenről. Namost, az Eu egy gazdasági közösségből egy erőszakos politikai szervezetté vált, ezt láthatod, mennyire nem fogadnak el semmilyen ellenvéleményt. A fényes demokráciában az ellenvélemény tilos, és veled is megetették hogy a liberalizmus azt jelenti hogy beállsz a sorba ahogy a nagyok parancsolják. Mivel mi nem halmoztunk fel semmilyen véres tőkét a gyarmatokról, a történelmünk sem úgy alakult, a mi sebezhetőségünk nagyobb mint a nyugati országoknak. Ezért az Eu vezetők árulásának mi isszuk meg először a levét. Na, ezért próbáljuk megakasztani ezeket a folymatokat.

Az meg, hogy nyugaton nagyobb a jólét... kinek mi fontos. Van akinek jó egy idősebb kocsi, ha nem kell eltitkolnia a vallását a bevándorlóktól rettegve. Van aki örül egy kisebb tévének is, ha nem kell ezért afrikában pár gyereket leküldeni a bányába. De visszatérve az eredeti felvetésre - mégis mitől lenne jobb nekünk ha mi is beállnánk a sorba az usa hegemóniáját védeni? Hogy szakadna ettől pont ránk a bank, ha ez még senkivel sem történt meg?
Valóban az a nagy kèrdés, hogy mitöl lenne nekünk jobb, ha teljes mellszélességgel beâllunk az us hegemónia védelmében és
az EU törekvéseivel is egyetértenénk, hogy belöle egy Europai Egyesült Államok legyenek? Gazdaságilag semmivel.
Több pénzt nem kapnânk, lenne itt egy rakâs illegâlis migráns, mégtöbb NGO, lenne a teljes woke örület annak minden következményèvel stb. És Uschi lepuszilnâ Viktort. :)
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 519
113
Szép elemzés.De az kimaradt hogy mi van akkor ha az Amerikaiak-Nyugatiak csak "védekezni" mennek be hogy megmaradjon Ukajna jelenlegi területe?Az teljesen nyílvánvaló hogy direktbe Oroszország területén nem tudnának sikert elérni a nyugatiak.Ahogy az Oroszok se tudnának "hagyományos" háborúban ha az amerikaiak is beleállnak eljutni sz Atlanti óceánig
Amit 2021 végén még ukrajnának hívtunk, annak kb ötöde ma már orosz terület - legalábbis az oroszok a föderáció részének tekintik.
Ha oda hivatalosan beteszik a lábukat a nyugatiak (akár csak légierővel), akkor jobb lesz behúzni a fejünket és tartalékolni amit csak lehet.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 096
24 709
113
Kedves Kommentelők!
Ne legyetek már ilyen szőrös szívűek! Engedjétek már meg Dudinak, hogy boldogan "ócsárolja" az orosz gazdaságot, ipart, tudományt, kultúrát. Ettől még azok léteznek, Dudi pedig legyen végre boldog!. És még a lapok sem telnek ilyen fölösleges szócsatával.
páran sakkoznak azzal a galambbal ennyi történik nem több

a "mester" szerint Kína egy rossz szövetséges ..

"Hidd el, lehervadna az arcodról a mosoly, ha olyan szövetségesed lenne min amilyan Kína az oroszoknak."

lehet .. de Kína vajon hány szövetségesét szúrta hátba a II-ik Világháború óta ?

és nekünk ki is a szövetségesünk ?
pl az USA (csak ami hirtelen eszembe jut) ott hagyta Dél-Vietnamot, a kurdokat és az afgánokat is .. nyakig a szarban ('56-ot nem említem,mert azon vitatkoznak) eszerint megállapítható,hogy kb olyan stabil szövetséges mint mondjuk a románok lennének,de lehet hogy a hasonló mentalitás miatt van köztük olyan szoros baráti viszony, igazából az lenne az izgalmas,hogy a kettő közül vajon melyik szúrná hátba hamarabb a másikat :D :D :D

(egyébként ez nem csak nekem jutott eszembe hanem több nyugati országban is előkerült mint téma a kurdok és az afganisztáni fiaskó kapcsán)

aztán jön a nyomott áron eladott olaj .. teljesen mindegy milyen áron adja el az orosz ha neki ebből profitja van,az EU meg ugyanazt a kőolajat veszi meg mint végfelhasználó csak drágábban .
sima piaci mechanizmus semmi több, akkor ki is jár jól,meg rosszul ?
az jár rosszul akitől mindenképpen lesz valaki aki megveszi azt "termékét" ,amiből felesleget tud termelni , kiaknázni stb stb ?
vagy az jár rosszul akinek nincs olyan terméke,rá van szorulva és kénytelen megvenni valakitől azt a "terméket" úgy,hogy az olcsóbb piac kapuját páros lábbal rúgja be a saját rövidlátó hülyesége miatt,és ezért ugyanazt a terméket egy közvetitő országon keresztül drágábban veszi meg,mint azt eredetileg kapta?
annyira nem bonyolult szerintem,bár galamboknak igen

aztán a "mester" ismét kinyilatkoztat mert "okos", megint,sokadszorra .. ráadásul ehhez IS ért .. mint mindenhez IS !

. "A nyugat kb mindenben előbb jár AWACS téren mint az oroszok. Nem csak mennyiségben, hanem minőségben is."

úgy adja elő magát megint,mint ha kikérték volna a véleményét mind az amerikaiak,mind az oroszok a gépek tervezésekor,és töviről-hegyire ismeré mind a két géptípust,holott nem .. közben meg kurvára semmit nem tud róluk,de azért okoskodik,de hát ezért Ő a "mester",mondom olyan mint a topic Alekosza !

és persze hogy az ilyen és a hasonló megnyilvánulásai után van aki szeret vele sakkozni


@beta

"Ha nem lenne elszigetelve, akkor nem kísérték volna vadászgépek."

a világ 4 legjobban védett embere a Pápa, az orosz elnök,az amerikai elnök ,és az izraeli miniszterelnök.

rajtuk kivül az összes "nem elszigeteltet" államfőt,miniszterelnököt is testőrök hada kíséri,szerinted miért ?? azért mert védett személynek minősülnek
az első négy viszont magasabb rangú prioritást élvez,mint az összes többi,mert részükről sokkal magasabb a biztonsági kockázat.
( volt szerencsém valakinek a biztonságán dolgozni a nagy négyesből !)

@mlace

"Szép elemzés.De az kimaradt hogy mi van akkor ha az Amerikaiak-Nyugatiak csak "védekezni" mennek be hogy megmaradjon Ukajna jelenlegi területe?"

semmi,bemennek és meghalnak mi más lehetne ?

Ukrajna nem tagja a NATO-nak (sem) ,így semmiféle kötelezvény nincs arra hogy a nyugatiak átal létrehozott katonai szövetség belemásszon ebbe a konfliktusba, ha pl a lengyelek mennének be Ukrajna területére vagy a baltiak,románok bárki,és ott érné őket orosztámadás az nem jelentene semmit .. csak amit az elején írtam,bemennek és meghalnak. Aki akart nyugatról mehetett mint zsoldos az ukrán oldalra, most nincs olyannagy tolongás .. vagy nem úgy tűnik,túl szarok lettek a túlélésimutatók ehhez.

amikor a törököket csapkodták meg az oroszok Szíriában,ott sem volt semmi extra,mivel "semleges" területen történt a dolog,így ott a nato-nak nincs semmi befolyása ezzel kapcsolatban.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 514
79 629
113
Mint írtam, nem vitatom nyugat ipari, technológiai fölényét.
Ha átállna hadigazdálkodásra könnyen tudná pótolni a kieső technikát, sőt sokkal többet is.
Azonban van ebben két bökkenő.
- Az első, hogy a nyugati ipar, mivel kapitalista elven működik, nem hajlandó pl. tüzérségi lövedéket gyártani, ha nincs garancia arra, hogy a felállítandó (fel kell állítani, ti. leépítették) ilyen jellegű ipari kapacitása nem termel legalább kétszer annyit, mint amennyibe került. Márpedig senki nem garantálja a politikusok közül (akik nem mellékesen bizonytalan ideig vannak hatalmon, így a szavukra senki nem ad semmit), hogy a háború még egy-két vagy három évet tart, mert mi van ha nem és holnap véget ér. Akkor pedig marad a nagy gyártókapacitás, úgy, hogy senki nem fogja megvenni a terméket.
Mivel senki nem tudja átlépni saját árnyékát, így a nyugati ipar sem, minden marad a régiben, legalábbis addig, amíg nem lesz ténylegesen valós háború és a kormányok nem államosítják a harceszközök gyártására alkalmas gyárakat. Na de ez már egy másik történet.
Röviden, nyugat istene a PROFIT és ez dönti el, hogy mit gyártanak és mit nem. Egyelőre úgy néz ki, hogy a nagy gyárak nem kapkodják ki egymás kezéből a hadiipari lehetőségeket. Sőt mondok cifrábbat. Láttad hogy járt a német állam, aki most a szankciók okán cégeinél elmaradt hasznot ki kell fizesse? Vajon jelen pénzügyi helyzetben hány politikus merne garanciát adni pl. a Kruppnak a hadiipari átállás garantált jövedelmezőségére?
- A másik bökkenő, pedig, hogy ha történetesen átáll a nyugati ipar hadianyag gyártásra, akkor vége a nyugati jólétnek és ezzel a bulikázásnak, repcsizésnek meg a többi "hasznos" elfoglaltságnak és jön helyette a pénztelenség, jegyrendszer és a többi cukiság. Na ezt a nyugati ember még a saját országa védelméért sem viselné el (lásd. vonatkozó közvélemény kutatások eredményeit), nemhogy egy Ukrajnáért vagy kelet-Európáért. Persze meg lehet próbálni szép lassan szorítani a csavart, ahogy már elkezdték is az EU vezetői, de hát azért még nyugaton is van értelmes ember, aki előbb utóbb rájön a turpiságra és fellármázza a környezetét (főleg ha annak korog a gyomra). Látod, hogy Ursulácskának sem sikerül minden leplezett terve. Mondhatják erre az atlantisták, hogy majd vissza vesznek és ha elül a zaj, akkor ismét próbálkoznak, csak hát ezzel az a baj, hogy nincs már elég idő erre a játékra. Telik az idő és ezzel fogynak a lehetőségeik. Ha megjön Trump, akkor rendesen szarba lesznek.

Más. Szerinted abból a 950 millióból hány ember akar meghalni az USA érdekei miatt Ukrajnában az orosz ellen. Hát megsúgom, nem sokan. Többek között Te sem. És nem azért mert ne lennél jó katona, hanem mert ez nem a Te ügyed és minek másért (pl. nyugat-európai országok vagy USA) elesni.
Nem vitatom, lesznek elvakult harcosok, de azok önmagukban kevesek. Az elvakultságuk kb. addig fog tartani, amíg rá nem jönnek a lövészárokban, hogy még oroszt sem láttak, de már fele halott a kompániának. A kilátástalanság a legnagyobb lélekgyilkos.
Azzal kapcsolatban pedig, hogy mire jó a nyugati ember, az lenne a válaszom, hogy nem azért gyenge a nyugati ember, mert eleve annak született, hanem mert azzá tették a kényelmes létforma biztosításával és a zavaros jellemromboló eszmékkel való megfertőzéssel. Túlontúl meg lettek érzékenyítve (céges disznóvágáson - ahova a tüncikék jujj de jó lesz felkiáltással készültek - a szúrás után a három tucat emberből 3-an maradtunk, a többi "kiborult" és elvonult, még enni sem tudtak:)). Ez pedig - amint Te is tudod - nem tesz jót a katonának szánt embernek. Nem vitatom, hogy meg lehet tanítani hadviselésre, túlélés fortélyaira, de ez még mindig nem adja azt a mentális többletet amit a primitívebb viszonyok között élő emberek (pl. közép-ázsiai országok - hogy ne mondjak oroszt, ukránt). Egy hónap lövészárok után már vagy be kattan, vagy megadja magát. És ez nem az ő hibája.
A legtöbb nyugati ember még egy tyúk nyakát sem tudja elvágni. És nem mellékesen, ahogy már írta valaki fentebb, még csak csak találsz katonát egy békebeli hadseregbe, de ha kitörne a balhé, nem sokan jelentkeznének, illetve aki ott van az is leszerelne. A kényszer sorozottakat jobb nem emlegetni, látjuk mennyit érnek. Ha csak nincs mindegyik mögött egy komiszár, az első alkalommal lelépnek.
A katonáskodó kedvről még annyit, hogy nem véletlen, hogy az USA hadserege is nagyrészt latinokból és feketékből áll. A fehér ember valahogy nem akar háborúzni (nagyon helyesen!).

Arról pedig, hogy Kína miként használja ki Oo.-ot arról annyit, hogy mindkét fél jól jár. Elvileg valamennyi üzletek ez a lényege. Kína piaci ár alatt veszi az olajat, azonban Oo.-nak cserébe van egy biztosított útvonala az értékesítésre. Ezen kívül Oo.-nak ingyen, vagy majdnem ingyen van az olaj meg a többi nyersanyag, így minden kivitt hordó/tonna után kapott pénz neki tiszta nyereség.
Kína, hogy milyen szövetséges? Hát természetesen, érdekszövetséges. Ki nem az? Vagy azt gondolod, hogy az USA a demokratikus eszmék kiteljesedésért állt be Ukrajna mögé (nem mellékesen a világ egyik legkorruptabb országa)?
Kína tisztában van azzal, hogy ha Oo. veszít Ukrajnában és nyugat megdemokratizálja, akkor ő lesz a következő. Ha csak nem akarja önön kimúlását, ki kell állnia Oo. mellett. Nem véletlenül rikácsol az USA külügyér, hogy Kína támogatja Oo.-ot. Természetesen nem közvetlenül és nyíltan, hanem úgy titokban.
Pont nem az USA elsődleges érdeke egy gyenge Oroszország, hanem Európa elsődleges érdeke.
Miért? Mert az amikat 2 óceán választja el az Oroszoktól (Alaszkát hagyjuk) és van 4500 atomtöltete az 5000 orosszal szemben. Ellenben Európának egy darab atomtöltete sincs* az 5000 orosszal szemben és ez nagy különbség.
A legnagyobb marhaság egy 5000 atomtöltettel rendelkező erős Oroszországot kívánni a NULLA atomtöltettel rendelkező Európa szomszédságában.

A franciáknak és az angoloknak van kb 300-300, de ezek nem Európa atomtöltetei, hanem a franciáké és az angoloké!!!
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az Orosz Légierő repülőgépei UFAB-csapásokat mértek az ukrán fegyveres erők hátsó állásaira Krasznogorovka térségében, Avgyejevka irányában.

A mai napon az Orosz Föderáció Repülési Erőinek Szu-34-es repülőgépei megtámadták az ukrán alakulatok hátsó állásait Avgyejevka irányában. Az orosz haditudósítók a harci övezetből származó információkra hivatkozva számolnak be erről.

A csapásokat az Avgyejevkától északra fekvő Krasznogorovka falu területén lévő ellenséges erőkre hajtották végre. Az orosz légierő-erők Szu-34-esei UVAB légibombákat használtak a csapások végrehajtásához. Az ellenséges állások elleni támadások következményeiről nem számoltak be. Megjegyezzük, hogy az orosz légierő frontvonalbeli légiereje rendszeresen támadja az ellenséget a levegőből, jelentős veszteségeket okozva neki mind személyi állományban, mind haditechnikai eszközökben. Pilótáink aktív munkája nagy segítséget jelent az avgyejevkai erődített területet lerohanó szárazföldi erőknek, hiszen az ilyen légicsapások következtében az ellenség elveszíti azokat az erőket, amelyeket mindenképpen a harci érintkezési vonalon vetettek volna be.
Korábban arról számoltak be, hogy az Orosz légierő UVAB-250 és UVAB-500 légibombákkal csaptak le ellenséges állásokra Kupjanszk irányában - Sinkovka falu határában. Nyilvánvalóan itt is jelentősek az ellenség veszteségei, bár pontos számukról egyelőre nincs információ.

Az ukrán fegyveres erők gyenge légvédelmével és szinte semmilyen modern vadászrepülőgéppel nem tud mit tenni az ilyen légicsapások ellen.

*******************************************************************

Kapor-fanok ne olvassák el mert sírógörcsöt kaphatnak! Mentális problémáikért semmi felelősséget nem vállalok.

Mearsheimer amerikai professzor: az ukránok sokat fognak visszavonulni – az oroszok elfoglalják Odesszát, Harkovot


John Mearsheimer, a Chicagói Egyetem amerikai professzora úgy véli, hogy a katonák és katonai felszerelések hiánya miatt hamarosan megindul az ukránok visszavonulása, és Oroszország még több terület fog meghódítani.
„Hiszem, hogy az oroszok vissza tudják szorítani az ukrán fegyveres erőket, és visszavonulásra kényszeríthetik őket...
Feltételezem, hogy a következő fog történni: az oroszok felszabadítanak még négy régiót, beveszik Harkovot és Odesszát.
Ennek eredményeként Ukrajna területének több mint 40%-át fogják ellenőrizni, amelyet 1991-ben elfoglaltak" - mondta Mearsheimer, hangsúlyozva, hogy nem érti, hogy a Nyugat, látva azt a tragikus helyzetet, amelyben az ukrán hadsereg van, miért nem kezd tárgyalásokat Oroszországgal.
"Nem értem, hogy a Nyugat miért nem kezd tárgyalásokat Oroszországgal"

**************************************************************************

John Mearsheimer: Ukrajna, Kijev befejeződött, mivel Oroszország ballisztikus rakétákkal célzott – a NATO-USA veszélyben

***************************************************************************

Ritka videó: 2S31 „Vena” 120 mm-es légvédelmi ágyú használata Bahmutban a fronton

A 2S31 "Vena" használata rendkívül ritka az orosz hadsereg részéről az ukrán frontokon.


A 203 mm-es "Malkával" az oroszok terrorizálták Avgyejevkát


30 ukrán katona futott az életéért, és elmenekült az ipari övezetből és a kokszgyárból, miutánn az orosz tüzérség súlyos támadást indított a 203 mm-es 2S7 Pion néven is ismert brutális szovjet „Malka” fegyverekkel.

Az orosz csapatok mostanra behatoltak Avgyejevka városába.
A Jasinovataja-2 ipari övezet elfoglalása után az orosz egységek ellenőrizni tudták az SNT "Vinogradniki"-t, elfoglalták a homokbányát és elérték a Vulicsija Koloszova utcát, miközben elfoglalták az avgyejevkai csata elesettjeinek emlékművét is.

Tekintse meg a videón, ahogy a Donyecki Hadsereg 1. Hadtestének 14. „Kalmius” különálló tüzérdandárának erős önjáró lövegei 203 mm-es nehéz lövedékeket helyeznek el az Avdejevka koksz- és vegyi üzem (AKHZ) területén lévő célpontokra.
A lövéseket légi felderítési adatok alapján, 34-35 kilométeres távolságból adták le. Az avgyejevkai koksz- és vegyi üzem területén lőállásokat, főhadiszállásokat, valamint ember- és haditechnikai eszközök koncentrációit találtak el.
Az orosz tank az Avgyejevka ipari övezetben működik:

Avgyejevka ipari övezetének elfoglalása

A sikeres offenzíva során az 1. hadsereghadtest 1487. és 87. ezredének egységei a 10. páncélosezred és a veterán rohamdandár egységeivel együtt elfoglaltak egy nagy erődített területet az Avgyejevka ipari övezetben, teljesen megtisztítva azt az ukrán erőktől.

Az oroszok elkezdték számolni a menekülő ukrán katonákat. Nézze meg 30 ukrán katona bemutatóját és szökését:
Az ukrán visszavonulás:

Az oroszok elfoglalták az avgyejevkai szennyvíztisztító területét – orosz ellenlépés Pervomajszkban


Az ukránok elismerték erőik visszavonulását Avgyejevkában több frontról.
Az ukrán fegyveres erők megerősítik az avgyejevkai szennyvíztisztító telep feletti ellenőrzés elvesztését és az orosz csapatok előrenyomulását az Ocseretino közlekedési csomópont irányába.

Pervomajszk is visszaszámol a soha nem látott mennyiségű tűzeset után

Ugyanakkor az ukrán helyőrség súlyos veszteségeket szenvedett Pervomajszk településen, amely Avgyejevkától délnyugatra található.
Az orosz erők erőteljes tüzérségi támadást indítottak Pervomajszk település erdős területe ellen. Nem sokkal azután, hogy az orosz gyalogság megindította az offenzívát, amelynek során elfoglalták az ukrán fegyveres erők által korábban az Avgyejevkától délnyugatra fekvő erdőövezetben lévő pozíciókat.
Az új állásokat elfoglaló orosz fegyveres erők dél felől megkerülik Pervomajszkot, várva a megfelelő pillanatot, hogy magába a településbe lépjenek, miközben délkelet felől közelítik meg Netajlovo falut, a keleti Karlovszkoje víztározó mellett.

Ezzel egy időben az orosz csapatok Ocseretinót támadják, amely Avgyejevkától északnyugatra található.
Mindezek az akciók Avgyejevka különböző irányokból történő szélesebb körű lefedettségéhez vezetnek, és maga a városban maradó ukrán helyőrség ellátási folyosója egyre bizonytalanabbá válik az ukrán fegyveres erők számára, mivel az orosz hadsereg tűze alá kerül mind északról, mind délről.
Videó: Oroszok megsemmisítik az ukrán T-64-est Pervomajszkban
És akkor tüzérségi torlaszokkal lelapítják Pervomajszk települést

Térképek


Mostantól 460 db Pion és Tyulpan nehéztüzérséget vetnek be a muszkák Ukrajnában, indul a kiürítés.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 982
5 425
113
Természetese
páran sakkoznak azzal a galambbal ennyi történik nem több

a "mester" szerint Kína egy rossz szövetséges ..

"Hidd el, lehervadna az arcodról a mosoly, ha olyan szövetségesed lenne min amilyan Kína az oroszoknak."

lehet .. de Kína vajon hány szövetségesét szúrta hátba a II-ik Világháború óta ?

és nekünk ki is a szövetségesünk ?
pl az USA (csak ami hirtelen eszembe jut) ott hagyta Dél-Vietnamot, a kurdokat és az afgánokat is .. nyakig a szarban ('56-ot nem említem,mert azon vitatkoznak) eszerint megállapítható,hogy kb olyan stabil szövetséges mint mondjuk a románok lennének,de lehet hogy a hasonló mentalitás miatt van köztük olyan szoros baráti viszony, igazából az lenne az izgalmas,hogy a kettő közül vajon melyik szúrná hátba hamarabb a másikat :D :D :D

(egyébként ez nem csak nekem jutott eszembe hanem több nyugati országban is előkerült mint téma a kurdok és az afganisztáni fiaskó kapcsán)

aztán jön a nyomott áron eladott olaj .. teljesen mindegy milyen áron adja el az orosz ha neki ebből profitja van,az EU meg ugyanazt a kőolajat veszi meg mint végfelhasználó csak drágábban .
sima piaci mechanizmus semmi több, akkor ki is jár jól,meg rosszul ?
az jár rosszul akitől mindenképpen lesz valaki aki megveszi azt "termékét" ,amiből felesleget tud termelni , kiaknázni stb stb ?
vagy az jár rosszul akinek nincs olyan terméke,rá van szorulva és kénytelen megvenni valakitől azt a "terméket" úgy,hogy az olcsóbb piac kapuját páros lábbal rúgja be a saját rövidlátó hülyesége miatt,és ezért ugyanazt a terméket egy közvetitő országon keresztül drágábban veszi meg,mint azt eredetileg kapta?
annyira nem bonyolult szerintem,bár galamboknak igen

aztán a "mester" ismét kinyilatkoztat mert "okos", megint,sokadszorra .. ráadásul ehhez IS ért .. mint mindenhez IS !

. "A nyugat kb mindenben előbb jár AWACS téren mint az oroszok. Nem csak mennyiségben, hanem minőségben is."

úgy adja elő magát megint,mint ha kikérték volna a véleményét mind az amerikaiak,mind az oroszok a gépek tervezésekor,és töviről-hegyire ismeré mind a két géptípust,holott nem .. közben meg kurvára semmit nem tud róluk,de azért okoskodik,de hát ezért Ő a "mester",mondom olyan mint a topic Alekosza !

és persze hogy az ilyen és a hasonló megnyilvánulásai után van aki szeret vele sakkozni


@beta

"Ha nem lenne elszigetelve, akkor nem kísérték volna vadászgépek."

a világ 4 legjobban védett embere a Pápa, az orosz elnök,az amerikai elnök ,és az izraeli miniszterelnök.

rajtuk kivül az összes "nem elszigeteltet" államfőt,miniszterelnököt is testőrök hada kíséri,szerinted miért ?? azért mert védett személynek minősülnek
az első négy viszont magasabb rangú prioritást élvez,mint az összes többi,mert részükről sokkal magasabb a biztonsági kockázat.
( volt szerencsém valakinek a biztonságán dolgozni a nagy négyesből !)

@mlace

"Szép elemzés.De az kimaradt hogy mi van akkor ha az Amerikaiak-Nyugatiak csak "védekezni" mennek be hogy megmaradjon Ukajna jelenlegi területe?"

semmi,bemennek és meghalnak mi más lehetne ?

Ukrajna nem tagja a NATO-nak (sem) ,így semmiféle kötelezvény nincs arra hogy a nyugatiak átal létrehozott katonai szövetség belemásszon ebbe a konfliktusba, ha pl a lengyelek mennének be Ukrajna területére vagy a baltiak,románok bárki,és ott érné őket orosztámadás az nem jelentene semmit .. csak amit az elején írtam,bemennek és meghalnak. Aki akart nyugatról mehetett mint zsoldos az ukrán oldalra, most nincs olyannagy tolongás .. vagy nem úgy tűnik,túl szarok lettek a túlélésimutatók ehhez.

amikor a törököket csapkodták meg az oroszok Szíriában,ott sem volt semmi extra,mivel "semleges" területen történt a dolog,így ott a nato-nak nincs semmi befolyása ezzel kapcsolatban.
Természetesen Naton kötelezvény nincs erre.Viszont ettől függetlenül dönthetnek úgy hogy bemennek.Az elemzés arról taglalta az "esélyeket" ha az amerikaiak orosz "földre" mennének be.Én kiváncsi lennék egy elemzésre abban az esetben ha az bemennének Ukrajnába és egy Amerikaiak álltal támamogatott Ukrán védelem ellen kéne továbbra is támadniuk az Orosz erőknek.Mert a "veszélye" megvan hogy meglépi ezt is a Biden "adminisztráció".Mert jelenleg úgy tünik nekik nagyon is meglelelne a jelenlegi frontvonal mentén "befagyasztani" a konfliktust.Ehez viszont kevés hosszú távon ha "csak" pénzel és némi fegyverzettel támogatják az ukránokat mert maga a hadra fogható Ukrán fog elfogyni pár éven belül.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Látom még mindíg itt tartasz, támaszd már ezt alá valamvel kérlek, mert az látom, hogy ebben hiszel, csak azt nem látom, hogy bizonyítos is. Nem kell a vízen járni, csak azt bizonyítsd be, ha bebesoroznak egy nyugati embert abból a halmazból amiről te beszélsz, az nem fog a harctéren harcolni az életéért, vagy nem fog a kiképzésen megtanulni mindent azért, hogy életbe maradjon.

Azt pedig ne felejtsd el, hogy a NATO összlakossága nagyjából 950 milló fő ezzel szemben Oroszország lakossága 150-155milló fő közt van. Szóval, ha 5x annyi "nyomorult" van nyugaton mint az oroszoknál, akkor is több "értelmeset" tud katonaként kiállítani a nyugat mint az oroszok.
Dudi Te meg azt nem veszed észre, hogy a pl. német hadseregben minden tizedik baka neve Mohamed. A hadseregen belül már 20% felett van az aránya az "első generációs" németeknek. Első kézből van információm egy Kurd család sarjáról aki most már 5 éve szolgál, elmondta ha oroszok ellen kell valaha harcolnia leteszi a fegyvert! Szerintem Európa seregének mekkora százaléka lehet első generációs európai? Ne Magyarországból indulj ki. Ráadásul a magyar hadsereg kb. +- 0%-ot súllyal esik a latba, ebben a lehetséges szcenárióban, amiről beszélgettek. A lakosság tekintetében is elmondható, hogy az elmúlt 40-50 év alatt kb. 80 millió ember érkezett Európába, melyeknek leszármazottai nagy bizonyossággal nem fognának fegyvert egy orosz konfliktus esetén. Az általános iskolákban Németországban egy átlagos osztály túlnyomó többsége bevándorlók gyermekei. Európa csak úgy mint egyéb NATO országok, vegyes felvágott több féle vallással, és homlok egyenest más értékrendszerrel. Ezen országokban nemzeti értékekhez való hűséget hiába is keresnél. Egy az oroszok elleni közvetlen fellépést Ukrajnában lakosság szerintem nem támogatna, ami az Európai területek védelmet illetné, nos afelől is kétségeim vannak. Másrészt, hogyan szeretnéd az Europai sorozott "hadsereget" felszerelni? 50.000 katonát sem tudtak a teljes Ukrán, Lengyel, Szlovák, Cseh, Litván határok mentén felszerelni normálisan, csak a látszat konyha megy ezerrel. Ráadásul több száz napig tartott, a felvonulásuk a határvédelemhez :)
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 294
26 349
113
Szerintem vannak olyan szcenáriók és azokra adandó lépések, akár Ukrajnával kapcsolatosan is, amire még Putyin, Biden se tudna jelenleg válaszolni. Egyértelmű, hogy azon múlna a leginkább, hogy kinek mekkorák az esélyei, hogy hol harcolnának, viszont a hátországok elleni csapások összehasonlíthatatlanul nagyobbak lennének, mint Ukrajnában. Egy végig hagyományos háború esélye a NATO/USA-Orosz relációban csak elméleti, a gyakorlatban biztosak lehetünk, hogy előbb, vagy utóbb eszkalálódna a nukleáris fegyverek bevetéséhez. A kérdés inkább spekulatív, hogy hadszíntéri, vagy hadászati fegyverek lennének bevetve. A drón háború esetén látjuk a Fekete-tengeren, hogy a nagy hadihajók és bázisok milyen sérülékenyek. Jelenleg csak szimulálni lehet, hogy egy flottakötelék milyen veszteségeket szenvedne egy tömeges légi és vizi drón támadással szemben, milyen hatékonysággal tudna védekezni ellene. Láthatóan az orosz Fekete-tengeri Flotta is nehéz helyzetben van, egyenlőre nem látni, hogy az ukrán/NATO drónokkal szemben hathatósan tudna védekezni a partoktól nem messze.
Zelenszkíj és a menekülés előtt álló csapata, még mindig leginkább a szavak embere, az ígéretekkel még tele a padlás, de hát aki már ígérni sem tud, az már nagyon szegény ember.
Az USA/Anglia/EU vezetése már régen átlépte azt a határt a fenyegetésekkel, szankciókkal, komolyan vehetőséggel, hogy az oroszok megijedjenek tőlük. Ellenfelekből ellenségek lettek és ez már egy másik szint, nincsen vissza út egyiknek sem. A világ országainak pedig előbb, vagy utóbb szint kell vallaniuk, hogy ki mellé állnak.
Fronthelyzet. Nagyon kíváncsi lennék, hogy az orosz hadvezetés hol, mekkora tartalékokat halmozott fel, egy, vagy több (6 van) irányban lesz döntő támadás, esetleg mindenhol. Zelenszkíj tavaly azt mondta, hogy az idei donbasszi csaták fogják meghatározni a további harcokat Ukrajnában. Avgyejevkában nagyon kemény és véres harcok dúlnak, de nem biztos, hogy a prioritásban az első számú. Az viszont biztos, hogy a herszoni irány Rabotinó-val az utolsók, jelenleg.
Az ukrán vezetés mindent fel fog tenni egy lapra, dupla, vagy semmi alapon? Egy nagy támadásért cserébe feladja az esélyt a további masszív védekezésre?
Avgyejevkában az ukrán csapatok ellen állítólag RBK-500 kazettás bombákat vetettek be.
photo_2023-12-07_12-09-12.jpg

novyj-proekt-2023-12-03t103950428.jpg

Dicsőség Oroszország Hőseinek
Aniszimov Dmitríj Mihálylovics őrmester
Posztumusz Bátorságért kitüntetéssel jutalmazták a Szíriában és az SzVO Ukrajna területén harcoló katonát
anisimov.jpg

48a233df959ec9089a9320f0ce4e7ca3.jpg
vsu2.webp