[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 455
79 463
113
Tökmindegy, mert túl érzékeny technológia bármilyen AESA radar, ami jó eséllyel úgyis az oroszoknál köt ki. Vagy eladják, vagy átrepülik, az orosz pármilla dolcsit felajánl annak, aki elviszi nekik. Van az a pénz.

Nagyobb baj azonban továbbra is, hogy az F-16 éppen attól szenved, amitől az F-35 is - nevezetesen, hogy nem légifölény gép, hanem vadászbombázó. Ukrajna fölött meg dedikált nehéz légifölény vadászokkal kerül szembe, az AWACS/földi állomások miatt full radar coverral repülő Szu-35 és a MiG-31 pedig a BVR erőparamétereit tekintve messze fölötte áll (értsd rakétának milyen kezdő impulzust/magasságot képes adni, stb...). Ami ennek ellensúlyozása lehetne, az az AIM-120D, na azt meg átadni necces lenne (instant újabb pár millió dodós orosz felajánlás menne érte).
Az F-15C felvetése valójában a konkrét megoldás lenne, mert a RuAF-nak egyszerűen az alatt kár nekimenni jelentős sikert remélve, és míg így is hibádzik az AWACS és tanker support, a repterek kielégítő légvédelme, stb...
Nem akarlak elkeseríteni, de a SZU-35 is vadászbombázó. Jelenleg nem létezik a szó klasszikus értelmében vett légifölény vadászgép. Már a Raptor sem az, hisz az is komolyabb csapásmérő potenciállal bír a GPS vezerlésű bombái révén, mint az oroaz csapásmérő flotta jelentős része (SZU-24 vagy akár a TU-22M3 flotta)
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az orosz fegyveres erők kis gyalogsági csoportokkal kénytelenek támadni, sár és latyak (raszputyica) van az egész arcvonalon

A fronton átmeneti szünet van, természetesen feltételesen, a tüzérség tovább dolgozik az ellenséges állásokon, a légierő és drónok keringenek az égen. De probléma jelent meg: az időjárás ismét közbeszólt a helyzetbe. A frontvonalakról a csapattevékenység jelentős csökkenéséről érkeznek jelentések mindkét oldaltól.
Hőmérséklet-ingadozás mínuszról pluszra és vissza járhatatlanná, sárossá és latyakossá változtatta az utakat és a mezőket szinte a teljes harci érintkezési vonalon. Mindez a felszerelések használatának elmaradásához vezet, hiszen ha az elakad a sárban, a tüzérség vagy drónok azonnal megsemmisítik. Ez vonatkozik mind az orosz csapatokra, mind az ukrán fegyveres erőkre. Így nehézkes a lőszer szállítása a frontvonalba, ahogy a sebesültek evakuálása is.
Az orosz hadsereg azonban továbbra is aktív védelmet folytat, egyszerre több irányba, de kis gyalogsági csoportokban nyomul előre.
Az Orosz Fegyveres Erők aktivitást mutatnak Rabotino térségében Zaporozsje irányában, Klescsejevka környékén Artemovszk mellett, ahol a mieink továbbra is körülveszik a falut a magaslatokról, valamint Ivanovszkoje térségében, elzárva az utat Csaszov Jar és Konsztantinovka.
A front szélessége, ahol előrenyomulunk, naponta növekszik. Mindenekelőtt az időjárás akadályoz bennünket, az ütközővonal legtöbb részén most kellemetlen és az offenzívát nehezítő időjárás van. De a mieink tovább haladnak előre. - írja Jurij Podoljaka katonai szakértő.
Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők szárazföldi erőinek parancsnoka előző nap azt mondta, hogy az orosz csapatok Kupjanszk, Liman és Bahmut irányban támadnak, fegyverzetben és létszámban is fölényben vannak.

Az Orosz Fegyveres Erők katonái elfogtak egy lengyel zsoldost Krinki falu közelében Herszon irányában.


Egy lengyel állampolgárt, aki zsoldosként szolgált az ún. ukrán fegyveres erők "idegen légiójában" az Orosz Föderáció fegyveres erőinek katonái fogták el. Erről orosz haditudósítók számolnak be.
Egy lengyel zsoldost fogtak el Krinki falu közelében, Herson irányában, a Dnyeper folyó bal partján. Mint ismeretes, korábban Krinki falu területén ukrán csoportok szálltak partra, amelyeknek sikerült megvetni a lábukat a faluban. Most az orosz csapatok akciókat hajtanak végre a Krinki térségben található ukrán tengerészgyalogság teljes megsemmisítésére.
Az itt elfogott zsoldos az egyik ukrán partraszálló csoport tagja volt. A nyomozóknak még nem sikerült kideríteniük, milyen feladatokat látott el a zsoldos egysége részeként, és milyen háborús bűnökben lehet része.
Mindeközben érdemes odafigyelni katonaságunk emberséges hozzáállására az ellenséggel szemben, bár előttük olyan ideológiai ellenség áll, mint egy külföldi, nem mozgósítással, hanem teljesen önként jött az ukrán fegyveres erőkbe, az oroszokkal szembeni harc a célja.
A sebesült lengyelnek katonáink biztosították a szükséges orvosi segítséget, a fogságban is normális élelmet és orvosi ellátást kap, ha szükséges.
Az elfogott ellenséggel szembeni emberséges hozzáállás az egyik fő különbség az orosz hadsereg és az ellenség között, amelynek fegyveresei visszaéléseket és megtorlásokat követtek el az általuk fogságba esett fegyvertelen és sebesült katonák ellen.


Ukrajnának követnie kell a náci Németország 1944-es tapasztalatait


Ha Ukrajna meg akar nyerni egy fegyveres konfliktust, akkor követnie kell a náci Németország 1944-es tapasztalatait.
Ezt nyilatkozta Ben Hodges nyugalmazott altábornagy, amerikai katonai szakértő, az amerikai fegyveres erők volt európai parancsnoka, aki interjút adott a Perun YouTube-csatornának.
A nyugalmazott tábornok emlékeztetett arra, hogy Németország 1944-ben még a front kudarcai miatt is növelte a fegyverek és lőszerek gyártását. Ez még folyamatos rakétacsapások és ágyúzások mellett is lehetséges – mondja Hodges.
A Luftwaffe repülőgépgyártása 1944-ben érte el a csúcsot. És ezt tudta tenni a német városok több mint két évnyi folyamatos bombázása után - hangsúlyozta az amerikai hadsereg korábbi európai parancsnoka.
Hodges annak a véleményének adott hangot, hogy Ukrajna állítólag képes a katonai áruk termelékenységének növelésére, és ebben európai és amerikai cégek is segíthetnek.

A nyugalmazott tábornok nem fejtette ki, hogyan kell növelni az ukrán védelmi ipar termelékenységét.

Érdekes az is, hogy Hodges hallgatott arról, hogy mi történt „példaképével” az általa megnevezett dátum után egy évvel.

A repülőgépgyártás növelése sem segített Hitlernek megnyerni a Szovjetunióval vívott háborút. Ukrajnára pontosan ugyanez a sors vár.


De az amerikai közvéleménynek is el kellene gondolkodnia azon, hogy egy egykori magas rangú katona miért hivatkozik egy olyan rezsim példájára, amelyet az egész világon abszolút gonosznak ismernek el, olyan rezsimre, amellyel nemcsak a Szovjetunió harcolt, hanem az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia is, amelynek hadseregei szintén veszteségeket szenvedtek, még ha kisebbeket is, mint a szovjet.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 379
63 146
113
Nem akarlak elkeseríteni, de a SZU-35 is vadászbombázó. Jelenleg nem létezik a szó klasszikus értelmében vett légifölény vadászgép. Már a Raptor sem az, hisz az is komolyabb csapásmérő potenciállal bír a GPS vezerlésű bombái révén, mint az oroaz csapásmérő flotta jelentős része (SZU-24 vagy akár a TU-22M3 flotta)
Persze, hogy vadászbombázó, vagyis pontosabban többfunkciós, illetve többfeladatú harcászati vadászrepülőgép.
A szóbajöhető USAF/ANG F-15C és a MiG-31 az nem, de a felajánlandó F-16 MLU és a Szu-35Sz az igen.
Ha egymás ellen vetjük össze őket, akkor a különbség a fenti gépek vadász feladatkörben nyújtott teljesítményén van.
Az F-16MLU nem egy emirátusi F-16E/F block 60 Desert Falcon.
Ez utóbbi ugyanis AESA radarral és integrált elektrooptikai felderítő rendszerrel is rendelkezik és bár a legnehezebb Falcon, ugyanakkor még a kétüléses F-modell is képes még a két CFT tartályával a törzse felett is a Mach 1.8-ra 15+ ezer méteren úgy, hogy visz a szárnyvégen egy-egy AMRAAM-ot.
Egyszerűen ennyire erős az F110-es hajtóműcsalád legerősebb verziója, a GE132-es.
(Többek közt ezért is akarták a görögök két évvel ezelőtt megvenni az összes Desert Falcon-t, de úgy, hogy a törököknek is fájt rá a foguk).


De, hogy korrektek legyünk, erre talán még a holland-belga-dán készletből átadandó AM és MLU gépek is képesek lennének, de a CFT hiánya miatt harcászatilag értelmezhetetlen ideig, AESA radar és FLIR nélkül.
Az is igaz, hogy a fentebb említett képesség a block 60-asnál se tartós, mert ez sem egy MiG-31-es.

És itt az igazi gond. Ugyanis a Szu-35Sz bár jóval komolyabb kinematikai paraméterekkel bír, mint akármelyik F-16-os variáns, mindent neki se kell tudnia, ha van mellette az ugyanolyan fegyverzetű, de gyorsabb és magasabban repülő MiG-31-es.
Így rendszerszinten nézve a kérdés nem az, hogy melyik a vadászbombázó és abból is mire van jobban optimalizálva, hanem, hogy milyen rendszer kerül szembe milyen rendszerrel.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 976
5 412
113
Tökmindegy, mert túl érzékeny technológia bármilyen AESA radar, ami jó eséllyel úgyis az oroszoknál köt ki. Vagy eladják, vagy átrepülik, az orosz pármilla dolcsit felajánl annak, aki elviszi nekik. Van az a pénz.

Nagyobb baj azonban továbbra is, hogy az F-16 éppen attól szenved, amitől az F-35 is - nevezetesen, hogy nem légifölény gép, hanem vadászbombázó. Ukrajna fölött meg dedikált nehéz légifölény vadászokkal kerül szembe, az AWACS/földi állomások miatt full radar coverral repülő Szu-35 és a MiG-31 pedig a BVR erőparamétereit tekintve messze fölötte áll (értsd rakétának milyen kezdő impulzust/magasságot képes adni, stb...). Ami ennek ellensúlyozása lehetne, az az AIM-120D, na azt meg átadni necces lenne (instant újabb pár millió dodós orosz felajánlás menne érte).
Az F-15C felvetése valójában a konkrét megoldás lenne, mert a RuAF-nak egyszerűen az alatt kár nekimenni jelentős sikert remélve, és míg így is hibádzik az AWACS és tanker support, a repterek kielégítő légvédelme, stb...
Ruafnak "nekimenni" egyedül stealth géppel lenne értelme főleg a frontvonal mentén,közelében ahol egy F15C-t akár egy S300-S400 is leszedhet.Arra lenne alkalmasabb hogy az átadott nyugati légvédelmi komplexumokkal együttműködve elfogja az Orosz CM-eket.Jelen helyzetben több "haszna" lessz az átadandó F16-osoknak.Arra tökéletesen alkalmasak hogy adott esetben cm-eket indítsanak róla.Vagy JDAM "hajításra" mélyrepülésből-ugrásból.Vagy esetleg megprópálhatják elfogni az Orosz Su25-ösöket,harci helikoptereket.Visszatérve az F15-öshöz sokkal hasznosabb az Ukránoknak ha kapnak nagyobb számban jól álcázható légvédelmi komplexumokat mint F15C-et amit ha nagy magasságban járőrözik már 300-400 km-ről kiszúr egy S400 radarja vagy egy A50-es.Maga az F15C AESA radarja már vagy 20 éves technológia.Az hogy az Oroszok miért nem képesek még sorozatban gyártani az meg rejtély.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 850
86 843
113
Riport elfogott ukránnal:


Lengyel zsoldos fogságban:
https://twitter.com/i/status/1737226354318332316

Le kell koptatni a politikusokat a döntéshozásból:
https://twitter.com/i/status/1737239312230396092

A nyugati felszerelést nem valódi háborúra tervezték (Jihad Julian, Daniel Freund uncsitesója):
https://twitter.com/simpatico771/status/1737222486356336944

Ukrajna minden fronton elveszíti a háborút:
https://twitter.com/i/status/1737218681594114143

Ukrajna ebben a formában megszűnik létezni:
https://twitter.com/i/status/1737064869914964336

Semmi se változott. Oroszok imádkoznak a fronton:
https://twitter.com/i/status/1737218035948159437

Nem beszél ezekről a magyar média. Szóba se hozták. Semelyik mélyFOS.
https://twitter.com/i/status/1737217780011712782

:)
https://twitter.com/i/status/1737202507724562466
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
164
1 874
93
Nem akarlak elkeseríteni, de a SZU-35 is vadászbombázó. Jelenleg nem létezik a szó klasszikus értelmében vett légifölény vadászgép. Már a Raptor sem az, hisz az is komolyabb csapásmérő potenciállal bír a GPS vezerlésű bombái révén, mint az oroaz csapásmérő flotta jelentős része (SZU-24 vagy akár a TU-22M3 flotta)
Finoman szólva is megint tévedsz! Attól, hogy bombázni is tud, nem von le semmit abból, hogy légifölény azaz air superiority fighter. Az F-15A/C is tudott bombázni mert benne vannak a pontos bomzáshoz szükséges műszerek. Az USAF kb soha nem használta ki azt a képességet. Az F-14-es alapból légifölény vadásznak készült, később, hogy ne kelljen kivonni ezért csináltak belőle vadászbombázót, de ettől még légifölény vadász maradt. Légifölény vadászokat elsősorban az ellenséges légtér fölött uralom kivívására lettek kifejlesztve. Az F-22 is azért rendelkezik bombázó kapacitással, hogy a régebbi gépek előtt biztosítsa a "szabad" légteret azáltal, hogy kiiktatja az ellenség légvédelmének legfontosabb elemeit!

Légifölény vadászok. Mielőtt bármit is reagálsz ezt olvasd el!
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Kamu propi az egész.
Ki az a hülye aki egy cserépnyi virágföldet is adna románoknak!?
A teljes nyugat, élén usánkával. Akár a Tiszáig is, ha úgy adódik!
Már nem egyszer megtették velük.
A teljesség igénye nélkül:
Dobrodzsa odapasszolása, úgy, hogy alig 20%-a volt román.
Beszarábia és Bucság átadása a 40-es években (50% körüli szláv lakóssággal).
Erdély, Máramaros, Párcium és a Bánság jogtalan és alaptalan odaítélése.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 597
6 034
113
Nem tudni mire nem voltak felkészülve, leginkább arra nem, hogy az orosz hadsereg inkompetenciája felülmúl majd minden várakozást. Hogy Roszgvargyija egységek elcsomagolt díszegyenruhával akarják majd elfoglalni Kelet-Ukrajnát, pár terepjáróval egész Harkovot stb.
.
.
Az oroszok tavaly februar-marcius elejen emlekezzunk, vagy olvassunk vissza, azzal kezdtek, hogy 10-20-30 km (!) hosszu jarmuoszlopokban vonultak, pl Kijev fele, es az ukranok az elsö, nem vart sikereket a repteri elleni VDV tamadas visszaveresen kivul azzal ertek el, hogy ezeket a hosszu menetoszlopokat eleg jo hatasfokkal ritkitottak raketakkal, civilek is lelkesen vontattak el az otthagyott jarmuveket, es talan mar az elsö (Szent) Javelinek is befutottak.
.
Az oroszok az elejen nagyon beneztek dolgokat, de hogy
elcsomagolt díszegyenruhával akarják majd elfoglalni Kelet-Ukrajnát, pár terepjáróval
az vegulis logikus varakozasnak tunt, mert addig eveken at ukran hadsereg tehetetlen volt a ket szakadar varosallammal, söt a szakadarok egy idöben Mariupolig is elörenyomultak, tehat az orosz hadvezetes joggal hitte, hogy az orosz hadsereg valodi, összfegyvernemi megjelenesekor az ukranok meginkabb vesztes helyzetbe kerulnek, söt gyorsan feladjak.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 455
79 463
113
Persze, hogy vadászbombázó, vagyis pontosabban többfunkciós, illetve többfeladatú harcászati vadászrepülőgép.
A szóbajöhető USAF/ANG F-15C és a MiG-31 az nem, de a felajánlandó F-16 MLU és a Szu-35Sz az igen.
Ha egymás ellen vetjük össze őket, akkor a különbség a fenti gépek vadász feladatkörben nyújtott teljesítményén van.
Az F-16MLU nem egy emirátusi F-16E/F block 60 Desert Falcon.
Ez utóbbi ugyanis AESA radarral és integrált elektrooptikai felderítő rendszerrel is rendelkezik és bár a legnehezebb Falcon, ugyanakkor még a kétüléses F-modell is képes még a két CFT tartályával a törzse felett is a Mach 1.8-ra 15+ ezer méteren úgy, hogy visz a szárnyvégen egy-egy AMRAAM-ot.
Egyszerűen ennyire erős az F110-es hajtóműcsalád legerősebb verziója, a GE132-es.
(Többek közt ezért is akarták a görögök két évvel ezelőtt megvenni az összes Desert Falcon-t, de úgy, hogy a törököknek is fájt rá a foguk).


De, hogy korrektek legyünk, erre talán még a holland-belga-dán készletből átadandó AM és MLU gépek is képesek lennének, de a CFT hiánya miatt harcászatilag értelmezhetetlen ideig, AESA radar és FLIR nélkül.
Az is igaz, hogy a fentebb említett képesség a block 60-asnál se tartós, mert ez sem egy MiG-31-es.

És itt az igazi gond. Ugyanis a Szu-35Sz bár jóval komolyabb kinematikai paraméterekkel bír, mint akármelyik F-16-os variáns, mindent neki se kell tudnia, ha van mellette az ugyanolyan fegyverzetű, de gyorsabb és magasabban repülő MiG-31-es.
Így rendszerszinten nézve a kérdés nem az, hogy melyik a vadászbombázó és abból is mire van jobban optimalizálva, hanem, hogy milyen rendszer kerül szembe milyen rendszerrel.
Az nem volt kérdés, hogy a SZU-35Sz potensbb-e mint az F-16 Block 30/32 MLU, hanem az, hogy légifölény vadászgép-e a Szuhoj vagy sem.

@Juvi
A SZU-35Sz sehoy sem légifölény vadaszgép. Multirole gép, mert csak erre van igény.
 
  • Vicces
Reactions: fip7

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 087
24 529
113
Ruafnak "nekimenni" egyedül stealth géppel lenne értelme főleg a frontvonal mentén,közelében ahol egy F15C-t akár egy S300-S400 is leszedhet.Arra lenne alkalmasabb hogy az átadott nyugati légvédelmi komplexumokkal együttműködve elfogja az Orosz CM-eket.Jelen helyzetben több "haszna" lessz az átadandó F16-osoknak.Arra tökéletesen alkalmasak hogy adott esetben cm-eket indítsanak róla.Vagy JDAM "hajításra" mélyrepülésből-ugrásból.Vagy esetleg megprópálhatják elfogni az Orosz Su25-ösöket,harci helikoptereket.Visszatérve az F15-öshöz sokkal hasznosabb az Ukránoknak ha kapnak nagyobb számban jól álcázható légvédelmi komplexumokat mint F15C-et amit ha nagy magasságban járőrözik már 300-400 km-ről kiszúr egy S400 radarja vagy egy A50-es.Maga az F15C AESA radarja már vagy 20 éves technológia.Az hogy az Oroszok miért nem képesek még sorozatban gyártani az meg rejtély.
Szia !

pár kérdést megválaszolsz ? mert nagyon bízol a nyugati cuccokban (dudizmus betegség :D ) ,ami engem cseppet sem zavar,nem is ezért írok de .. legyünk kicsit realistábbak ..

1. Ukrajna hány éve létezik mint független állam,és nem a volt Szovjetunió része ?

2, ebben az időintervallumban hány új ukrán katonai repülőtér épült amiről az oroszok nem tudnak ?

3. a műholdas felderítés világában mennyire maradhat titokban egy katonai repülőtér ?

4. van-e az oroszoknak olyan műholdja,ha már felderítés vagy csapásmérő kapacitása,amivel elérhetőek ezek az ukrán katonai repülőterek Ukrajna fizikai határain belül ? (most a brit tudos megmondóembereket engedjük el ....)

5. miből gondolod hogy nem az lesz az oroszok első dolga hogy porigrombolják majd ezeket az ukrán katonai reptereket,amint megérkeznek rájuk a várva várt nyugati gépek ? (nem csak a kifutókra kell itt gondolni,hanem a toronyra,kiszolgáló infrastruktúrára ,mindenre ...)

6. egy feltételezett dogfight-ban kinek lesz nagyobb esélye a túlélésre egy olyan pilótának,aki egy jól ismert, számára berepült típussal szállt fel,vagy egy olyannak aki egy gyorstalpaló után azonnal légiharcba bonyolódik egy számára szinte ismeretlen,nem kellően berepült fajtával ?

és most nem megyek bele a többi dologba,mint a ruszki A50-es gépek , a ruszki légvédelem stb, ami azért felvet pár kérdést a nyugati technika fölényét illetően a jelen kofliktusban

szóval nem menne az olyan simán,mint ahogyan azt leírtad.. szerintem legalább is,de biztos lesz aki szerint 2 nap alatt leradíroznák a teljes ruszki haderőt,akik pucér seggel mennének haza.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az amerikai szenátus demokratái és republikánusai közös nyilatkozatot adtak ki az Ukrajnának nyújtott segélyről szóló megbeszélések 2024-ig történő elhalasztásáról

Az Ukrajnának nyújtott segítség kérdését jövőre tárgyalja az amerikai szenátus. A demokrata és a republikánus párt képviselői a Kongresszus felsőházában ennek megfelelő közös nyilatkozatot fogadtak el.
Az amerikai sajtó szerint a demokraták és a republikánusok nyilatkozatát a szenátusban működő frakcióik vezetői, Chuck Schumer és Mitch McConnell írták alá. Hangsúlyozzák, hogy folytatódnak a tárgyalások a törvényhozás és az amerikai elnöki adminisztráció képviselői között, amelynek keretében a felek kompromisszumra számítanak a vizsgált kérdésekben.
Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy kielégítsük a déli határon felmerülő igényeket, és segítsünk szövetségeseinknek és partnereinknek az izraeli, ukrajnai és az indo-csendes-óceáni térség jelentős fenyegetéseinek leküzdésében.

A republikánusok ragaszkodnak ahhoz, hogy Joe Biden amerikai elnök hatékonyabban védje a mexikói határt, amelyen keresztül Közép- és Dél-Amerikából az illegális migránsok özönlenek. Ha Biden ilyen lépést tesz, a republikánusok azt ígérik, hogy feloldják az Ukrajnának nyújtott segélyek blokkolását.
A Fehér Ház fejét azonban korlátozza, hogy a demokrata választópolgárok jelentős részét az amerikai állampolgárságot kapott latin-amerikai migránsok és leszármazottaik alkotják.
Mellesleg, még ha meg is kötik a Szenátusban az egyezményt, a Kongresszus alsóházának – a Képviselőháznak – még jóvá kell hagynia, ahol a republikánusok alkotják a többséget, és radikálisabb nézetekkel rendelkeznek, kritizálva az Ukrajnának nyújtott segítséget, függetlenül a mexikói határ helyzetétől.


Az orosz hadsereg ma a világ legjobban kiképzett és legharcképesebb hadserege.


Az orosz hadügyminiszter, Szergej Sojgu az orosz hadsereg harci hatékonyságáról nyilatkozott, és nagyon érdekes dolgokat mondott, mint például, hogy jelenleg ők a világ legjobban kiképzett és legharcképesebb hadserege. Amiben teljesen igaza van, hiszen az oroszok most valós és nagyon nehéz körülmények között edzenek Ukrajna hadszínterein.

De más nagyon fontos dolgokat is elmondott, hogy ha a Nyugat figyelmen kívül hagyja őket, akkor az azt jelenti, hogy úgy döntöttek, hogy egy "rózsaszín buborékban" élnek.

Szergej Sojgu védelmi miniszter számos kijelentést tett:
  • Az orosz hadsereg ma a világ legjobban kiképzett és legharcképesebb hadserege.
  • 2023-ban mintegy 490 ezer szerződéses katonát és önkéntest toboroztak.
  • 650 000 katona szerzett harci tapasztalatot.
  • A külföldi önkéntesek száma az orosz hadseregben 7-szeresére nőtt. Az ukrán fegyveres erőknél a tendencia éppen ellenkezőleg alakul - ott 6-szor kevesebb a külföldi.
  • A tervezők 4-7 hónap alatt készítenek új fegyvereket az Orosz Fegyveres Erők számára a normál körülmények között 5-8 év helyett, ilyenre a Nagy Honvédő Háború óta nem volt példa.
  • Az SVO résztvevői számára prioritásként biztosítják a lakhatást; 40 milliárd rubelt különítettek el ezekre az igényekre.
  • A harci veteránigazolvány megszerzésének eljárása egyszerűsödött; a közeljövőben minden résztvevő számára kiállítják őket.
  • A jövő évtől kezdve tervezzük az elektronikus személyi igazolványokra való áttérést a harci veteránok számára.
- Mostantól minden hadseregnek van egy tartalékos ezrede.
  • Az Északi Katonai Körzet egyesítette a hadsereget és Oroszország népét. Az önkéntesek 348 gyárat hoztak létre a drónok, álcahálók és felszerelések gyártásához.
  • Befejeződött a stratégiai rakétahadseregek átépítése.
  • A szankciók ellenére több csúcstechnológiás fegyvert gyártunk, mint a NATO-országok.
  • Növekszik a 110 állammal folytatott katonai és haditechnikai együttműködés üteme.

Ha csak a fele igaz annak, amit az orosz hadügyminiszter mondott, akkor a Nyugat nagy szívességet tett azzal, hogy kiszabta rájuk a szankciókat.
Mert az Orosz Föderációnak a háború előtt nagy problémája az alacsony termelési ráta volt, és nem csak a fegyverrendszerekben.
A háború arra kényszerítette az oroszokat, hogy kihasználják hatalmas hazai know-how-jukat és igen nagy tudományos potenciáljukat.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
.
.
Az oroszok tavaly februar-marcius elejen emlekezzunk, vagy olvassunk vissza, azzal kezdtek, hogy 10-20-30 km (!) hosszu jarmuoszlopokban vonultak, pl Kijev fele, es az ukranok az elsö, nem vart sikereket a repteri elleni VDV tamadas visszaveresen kivul azzal ertek el, hogy ezeket a hosszu menetoszlopokat eleg jo hatasfokkal ritkitottak raketakkal, civilek is lelkesen vontattak el az otthagyott jarmuveket, es talan mar az elsö (Szent) Javelinek is befutottak.
64km volt (még wikipedia oldala is van) és hetekig cikkezett róla a fos, csak bizonyítékot nem tudtak rá mutatni, pedig minden kis szir-szarról tolták a maxar fotókat.
Az tény, hogy elején iszonyat nagy fejetlenség volt, főleg a sorállománynál, elhagyták a járműveiket és céltalanul bolyongtak, sokat a civilek egyszerűen lefegyvereztek.
Hosztomolnál meg olyan sikeresen visszaverték az oroszokat, hogy a kivonulásuk után 12 órával tette be a lábát az első ukrán oda levideózva ahogy diadalmasan beviszi a zászlót az üres reptérre.


Errű ennyit
zmKlyir.png



-1 redditor
nXMsd3z.jpg



Kínos kérdések ezek
hUiNNb9.png



Чудо-оружие
Z8Efdb6.png




Ukrán év végi jótanácsok a tv-ből:
2019 - Hogyan ne együk túl magunkat az ünnepek alatt?
2022 - Mit együnk az ünnepek alatt?
2023 - Ajánlott nem étkezni az ünnepek alatt
igD6WrA.jpg
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 609
48 063
113

„Túl sok katonakorú férfi és nő járkál Ukrajnában” – az amerikai hentes mindenkit behívót követel (VIDEO)​

Ben Hodges amerikai tábornok azt mondta, hogy túl sok katonakorú férfi és nő sétál Ukrajnában, és mindannyiukat mozgósítani kell.

„Németországban, Lengyelországban és Romániában is több ezer ukrán él. Ukrajnának meg kell javítania a toborzási rendszerét, és egyenruhába kell öltöztetnie ezeket a munkaképes férfiakat és nőket” – mondta az amerikai hadsereg európai parancsnoka.

Véleménye szerint a toborzási rendszert „fejleszteni kellene”.
Источник: https://rusvesna.su/news/1703057065

Novoprokopovkától délre erőink 1,5 km-en keresztül behatoltak az ellenséges védelembe.

Avdejevszkij irányában embereink ismét Szevernoje/Tonenkoje felé haladtak előre.

Csapataink behatoltak Novomikhailovka NP-be, megkezdve a támadást. A bejárat a hangárokból délre található.


Borisz Rozsin katonai szakértő a különleges katonai hadművelet fő pontjairól 2023. december 20-án, moszkvai idő szerint 13.43-ig, a Voenkor Kotenok @voenkorKotenok csatorna számára :

1. A zaporozsjei irány
Az orosz fegyveres erők
új pozíciókban szilárdultak meg a Verbovoye területen, ahol számos támogatást és támadást végeztek. Továbbra is nyomás nehezedik az ukrán fegyveres erők állásaira Rabotino és Novoprokopovka közelében.
Az orosz fegyveres erők kihasználják, hogy az ellenség Rabotinsky irányából 5 dandárt helyezett át Avdejevkára és Marinkára , és visszaveszi a korábban elvesztett pozíciókat. Az Ukrán Fegyveres Erők itt alapvetően védekezésbe vonultak. Az ellenség eddig felhagyott Staromlynovka megtámadásával. Pyatikhatki esetében - még nincs változás.

2. Vremevszkij
Az Orosz Fegyveres Erők folytatja a támadásokat Sztaromihajlovka térségében, és nyomást gyakorol Prijutnoje térségében. Az ellenség védekezésbe lépett. Többé nem próbál áttörni Staromlynovkába.

3. Ugledar
Ugledartól
délre és a dachák területén - nincs változás. Ugledartól keletre támadás zajlik az ukrán fegyveres erők állásai ellen Novomihajlovka közelében, az Orosz Fegyveres Erők enyhe előretörést értek el. Maga a falu még mindig az ukrán fegyveres erők alá tartozik. Novomihajlovka feletti ellenőrzés komoly jelentőséggel bír az ukrán fegyveres erők Ugledar csoportjának egész keleti szárnya számára. Északon a harcok Menagerie- nél és Pobedánál folytatódnak . Az Orosz Fegyveres Erők megpróbálják megkerülni " Zverinecet " északról. A haladás üteme alacsony.

4. Marinka
Lényeges változtatások nélkül. Az orosz fegyveres erők folytatják a harcot Marinka északnyugati külvárosában , ahol az ellenség még mindig jelen van a városban. Az ellenséget teljesen kiütötték a délnyugati külterületről. Marinkától északra Krasznogorovka irányába - még nincs változás.

5. Avdeevka
Avdeevkától
északra a harcok folytatódnak az Avdeevsky kokszgyár közelében és a magánszektorban a kezelő létesítmények közelében. Emellett az orosz fegyveres erők továbbra is Sztepnojetól északra és délre, valamint Ocheretino irányába nyomulnak. Az ellenség erős ellentámadásokat hajt végre. Az ipari zóna területén az orosz fegyveres erők folytatják a támadásokat a város szélén, némi előrelépés tapasztalható. A város déli részén, Khimiknél és Severnynél - nincs változás.
Az orosz fegyveres erők Pervomajszkijtól északra is új pozíciókat biztosítottak. Az ellenség megerősíti néhány pozíció elvesztését.

6. Artemovszk
Az orosz fegyveres erők folytatják offenzívájukat a város északnyugati és nyugati részén. Némi előrelépés történt Artemovszkij térségében. A harcok Orekhovo-Vasilevka és Bogdanovka közelében is folytatódnak. Mindkét falu még mindig az ukrán fegyveres erők alá tartozik. Kleshcheevka északi részén csapataink támadásai folytatódnak. Az ellenséget a falu délnyugati részén tartják fogva. Kleshcheevka nagy része a szürke zónában található.

7. Svatovo-Kupyansk További két opornikot vettek el az Oskol keleti partján . Az orosz fegyveres erők folytatják a támadásokat Sinkovka közelében és Petropavlovkától keletre. Az ellenség a bombázott átkelőhelyek helyreállításán dolgozik, hogy megoldja az ellátási problémákat.

Ella Pamfilova:

A Központi Választási Bizottsághoz 16 jelölt érkezett az elnöki posztra.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 379
63 146
113
A SZU-35Sz sehoy sem légifölény vadaszgép. Multirole gép, mert csak erre van igény.
Ezt vegyük át lépésről lépésre.

Mi a légifölény vadászgép?
Egyátalán mit nevezünk légifölénynek?

A légifölény az ellenség feletti légtér teljes kontrollja. Én bármikor csapást mérhetek az ő légteréből, de ő nem képes ezt se megakadályozni, se a levegőből ellencsapást mérni.
A korábbi, fél évszázaddal ezelőtti értelmezés szerint dedikált légifölény vadászgépnek készült például az F-15A.
Célja volt a különféle magasságokon, sebességeken és hatótávon az ellenség légi tevékenységének a blokkolása.
Ilyen formán a nem légifölény vadászgépnek hívott magyar JAS-39 Gripen is lehet légifölény vadászgép, mondjuk a szerb légtérben, mert hatékonyan képes leküzdeni az Orao és Super Galeb támadásokat, akár még a szerb 29-eseket is le tudja szedni, tehát képes kivívni Szerbia felett a magyar légifölényt.
De csakugyan így van?
Mi a helyzet a szerb légvédelemmel? Amíg az halálos veszélyt jelent a magyar Gripenek szerb légtérbeli tevékenységére, addig nem nevezhetjük a magyar Gripen-t a légifölény kivívására alkalmas vadászgépnek.

Történt ugyanis, hogy az 50-60 évvel ezelőtti terminológiához képest a légvédelem képessége nagyot fejlődött, így a klasszikus, csak légi célok ellen dolgozó "air superiority" vadászgépek önmagukban már nem képesek ellátni a feladatukat.
Így aztán a korábban "vadászbombázónak" megjelölt, mai szakkifejezésel többfeladatú harcászati repülőgép rendszerek inkább váltak alkalmassá a légifölény kivívására, mint korábbi, dedikáltan egyfeladatos társaik.
A képletből kilóg a stealth F-22 Raptor, aminek bár van egy hevenyészett csapásmérő potenciálja, igazából a tényleges légifölényt az alacsony észlelhetősége, mint extra képesség segítségével tudja kivívni a modern hadviselésben.
Mindenki másnak ott van az EW és a WVR-BVR-SEAD kombinált fegyverzet, lásd Szu-35Sz.
Ez utóbbi Ukrajnában hajtott is végre "légifölény" bevetést, hiszen egy felszállásból volt képes lelőni egy ukrán merevszárnyú harcászati repülőgépet és lőtte ki egy Sz-300-as rendszer radarját.
És a típus nincs arra kötelezve, hogy minden egyes felszállásból mindig két külön fenyegetést blokkolni tudjon, de a lényeg, hogy képes rá.

Légifölény vadászgép-e a Szu-35Sz. A mai értelmezés szerint a fentiek alapján egyértelműen igen. Sokkal inkább, mint az egyfeladatos F-15C.
Kivívta-e a totális légifölényt Ukrajna felett az orosz Szu-35Sz? Nos, nemhogy a gép, de maga Oroszország egész hadereje sem rendelkezik légifölénnyel Ukrajna felett, még most se.
De a mai értelmezésben a Szu-35Sz, mint többfeladatú harcászati rendszer, egyúttal légifölény kivívására is alkalmas technológia.
Ugyanez nem mondható el az ukrán Szu-27-ről, vagy a MiG-29-ről.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 976
5 412
113
Szia !

pár kérdést megválaszolsz ? mert nagyon bízol a nyugati cuccokban (dudizmus betegség :D ) ,ami engem cseppet sem zavar,nem is ezért írok de .. legyünk kicsit realistábbak ..

1. Ukrajna hány éve létezik mint független állam,és nem a volt Szovjetunió része ?

2, ebben az időintervallumban hány új ukrán katonai repülőtér épült amiről az oroszok nem tudnak ?

3. a műholdas felderítés világában mennyire maradhat titokban egy katonai repülőtér ?

4. van-e az oroszoknak olyan műholdja,ha már felderítés vagy csapásmérő kapacitása,amivel elérhetőek ezek az ukrán katonai repülőterek Ukrajna fizikai határain belül ? (most a brit tudos megmondóembereket engedjük el ....)

5. miből gondolod hogy nem az lesz az oroszok első dolga hogy porigrombolják majd ezeket az ukrán katonai reptereket,amint megérkeznek rájuk a várva várt nyugati gépek ? (nem csak a kifutókra kell itt gondolni,hanem a toronyra,kiszolgáló infrastruktúrára ,mindenre ...)

6. egy feltételezett dogfight-ban kinek lesz nagyobb esélye a túlélésre egy olyan pilótának,aki egy jól ismert, számára berepült típussal szállt fel,vagy egy olyannak aki egy gyorstalpaló után azonnal légiharcba bonyolódik egy számára szinte ismeretlen,nem kellően berepült fajtával ?

és most nem megyek bele a többi dologba,mint a ruszki A50-es gépek , a ruszki légvédelem stb, ami azért felvet pár kérdést a nyugati technika fölényét illetően a jelen kofliktusban

szóval nem menne az olyan simán,mint ahogyan azt leírtad.. szerintem legalább is,de biztos lesz aki szerint 2 nap alatt leradíroznák a teljes ruszki haderőt,akik pucér seggel mennének haza.
Én csak annyit írtam hiába AESA radaros az F15C kevés hasznát veszik a RUAF ellen ahoz stealt 5 gen vadászok kellenének.Viszont az F16 arra alkalmas hogy amit írtam de ettől még nagy hatással nem lessz a háború kimenetelére.F22/F35-öt de még 4 gen+ vadászt se kapnak az Ukránok amivel akár részleges légifölény kilakítására esélyük lenne a frontvonalon.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 361
14 198
113
Nem akarlak elkeseríteni, de a SZU-35 is vadászbombázó. Jelenleg nem létezik a szó klasszikus értelmében vett légifölény vadászgép. Már a Raptor sem az, hisz az is komolyabb csapásmérő potenciállal bír a GPS vezerlésű bombái révén, mint az oroaz csapásmérő flotta jelentős része (SZU-24 vagy akár a TU-22M3 flotta)

Szerintem nem a lényeget ragadtad meg... természetesen többfeladatú harci gép a Szu-35, csak éppenséggel minden csavarja megalkotásakor a légifölény kivívása volt a paraméter. Többfeladatú, amit ki is használnak, de a gép eszenciája a légifölény, ahogy az alapjának, a Szu-27-nek is az volt.
Az F-22 meg csak azért lett multirole (és egy ideig F/A-22... istenem, de hülyén hangzott...), hogy többet szavazzon meg a kongresszus, de ez sem jött be.

Ruafnak "nekimenni" egyedül stealth géppel lenne értelme főleg a frontvonal mentén,közelében ahol egy F15C-t akár egy S300-S400 is leszedhet.Arra lenne alkalmasabb hogy az átadott nyugati légvédelmi komplexumokkal együttműködve elfogja az Orosz CM-eket.Jelen helyzetben több "haszna" lessz az átadandó F16-osoknak.Arra tökéletesen alkalmasak hogy adott esetben cm-eket indítsanak róla.Vagy JDAM "hajításra" mélyrepülésből-ugrásból.Vagy esetleg megprópálhatják elfogni az Orosz Su25-ösöket,harci helikoptereket.Visszatérve az F15-öshöz sokkal hasznosabb az Ukránoknak ha kapnak nagyobb számban jól álcázható légvédelmi komplexumokat mint F15C-et amit ha nagy magasságban járőrözik már 300-400 km-ről kiszúr egy S400 radarja vagy egy A50-es.Maga az F15C AESA radarja már vagy 20 éves technológia.Az hogy az Oroszok miért nem képesek még sorozatban gyártani az meg rejtély.

Azért itt már más lenne a felállás, mivel nagy teljesítményű BVR légiharc lenne a középpontban. Nem a frontvonal közelében, hanem saját terület fölött repkedve, meg-emgindulva optimális pillanatban a határ túloldalán kerindő ellenség felé.
Értsd arról szólna az egész, hogy ellenfél gépeit kicsalogasd a saját légvédelem HMz-jéből és a saját légvédelmed meg az AA raksijaid NEZ-ébe tereld. Ahogy, AO tökéletesen megfogalmazta, az orosz rendszer a LR AA raksikkal (R-37M) + az R-77 segítségével már a levegőben is képes sokkal nagyobb területen terelni, az S-400 pedig tökéletes ennek a rendezésére. Vagyis az orosz rendszer az AWACS miatt teljes. Erre a range/aspect alapú rángatásra meg kell a nagy tüza. felesleggel rendelkező, jól gyorsuló platform.

Az ukrán az F-16-al valóban valszeg CM hajigálásba kezd majd - na és itt indul a baj, mert az orosz agyát az első nagy csapások után el fogja önteni a szar és bemegy értük. CM/BM mixel.


Az nem volt kérdés, hogy a SZU-35Sz potensbb-e mint az F-16 Block 30/32 MLU, hanem az, hogy légifölény vadászgép-e a Szuhoj vagy sem.

@Juvi
A SZU-35Sz sehoy sem légifölény vadaszgép. Multirole gép, mert csak erre van igény.

Mondjuk nem értem továbbra sem - de a Szu-27 újkori megfelelője, a Szu-35 légifölény repülőgép (és a Szu-57 is az lesz mindenekelőtt), de mellesleg multirole is. A kettő képesség nem zárja ki egymást. Nem elfogó, vagy nem frontvadász.
Megjegyzem az orosz lelki világban a légifölény a repülőgépek elsődleges feladata, hogy a légvédelemmel együtt negálja annyira az ellenség légierejét, hoyg a szárazföldiek legalább semleges égbolt alatt harcoljanak. Mert akkor le tudják hozni, tekintve az orosz haderő fejnehéz a szárazföldiekre.
A légierő így mindig is elfogó/vadász/légifölény gépekre hajtott, és ezért volt szar a csapásmérő képesség (azt is főleg az exportesélyek növelése miatt építették ki), mert ezt követelte meg a szemlélet.