[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
5. miből gondolod hogy nem az lesz az oroszok első dolga hogy porigrombolják majd ezeket az ukrán katonai reptereket,amint megérkeznek rájuk a várva várt nyugati gépek ? (nem csak a kifutókra kell itt gondolni,hanem a toronyra,kiszolgáló infrastruktúrára ,mindenre ...)
Nem olyan egyszerű egy repteret lerombolni. Ha nem nyugatról, NATO területről fogják üzemeltetni az F-16-okat, akkor nagy valószínűséggel. hogy vagy egy tucat repteret alkalmassá tesznek az üzemeltetésükre és hol itt hol ott szállnak le vagy fel. Aztán az orosz lesheti, hogy éppen melyik reptéren van az a féltucat gép. Nagy valószínűséggel a századokat is bontva fogják alkalmazni.
6. egy feltételezett dogfight-ban kinek lesz nagyobb esélye a túlélésre egy olyan pilótának,aki egy jól ismert, számára berepült típussal szállt fel,vagy egy olyannak aki egy gyorstalpaló után azonnal légiharcba bonyolódik egy számára szinte ismeretlen,nem kellően berepült fajtával ?
Véleményem szerint, ahogy a légvédelmi a nyugati rendszereket, úgy a gépeket is nyugati személyzet (zsoldosoknak nevezett nemrég leszerelt emberek) fogják működtetni. Így pedig nem lesz akkora hátrányuk, mint egy ukrán pilóta esetében. Persze lesznek mutatóba, lépcsőn éppen felmászó ukrán pilótafotók a nyugati nagyérdeműnek.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 455
79 463
113
Ezt vegyük át lépésről lépésre.

Mi a légifölény vadászgép?
Egyátalán mit nevezünk légifölénynek?

A légifölény az ellenség feletti légtér teljes kontrollja. Én bármikor csapást mérhetek az ő légteréből, de ő nem képes ezt se megakadályozni, se a levegőből ellencsapást mérni.
A korábbi, fél évszázaddal ezelőtti értelmezés szerint dedikált légifölény vadászgépnek készült például az F-15A.
Célja volt a különféle magasságokon, sebességeken és hatótávon az ellenség légi tevékenységének a blokkolása.
Ilyen formán a nem légifölény vadászgépnek hívott magyar JAS-39 Gripen is lehet légifölény vadászgép, mondjuk a szerb légtérben, mert hatékonyan képes leküzdeni az Orao és Super Galeb támadásokat, akár még a szerb 29-eseket is le tudja szedni, tehát képes kivívni Szerbia felett a magyar légifölényt.
De csakugyan így van?
Mi a helyzet a szerb légvédelemmel? Amíg az halálos veszélyt jelent a magyar Gripenek szerb légtérbeli tevékenységére, addig nem nevezhetjük a magyar Gripen-t a légifölény kivívására alkalmas vadászgépnek.

Történt ugyanis, hogy az 50-60 évvel ezelőtti terminológiához képest a légvédelem képessége nagyot fejlődött, így a klasszikus, csak légi célok ellen dolgozó "air superiority" vadászgépek önmagukban már nem képesek ellátni a feladatukat.
Így aztán a korábban "vadászbombázónak" megjelölt, mai szakkifejezésel többfeladatú harcászati repülőgép rendszerek inkább váltak alkalmassá a légifölény kivívására, mint korábbi, dedikáltan egyfeladatos társaik.
A képletből kilóg a stealth F-22 Raptor, aminek bár van egy hevenyészett csapásmérő potenciálja, igazából a tényleges légifölényt az alacsony észlelhetősége, mint extra képesség segítségével tudja kivívni a modern hadviselésben.
Mindenki másnak ott van az EW és a WVR-BVR-SEAD kombinált fegyverzet, lásd Szu-35Sz.
Ez utóbbi Ukrajnában hajtott is végre "légifölény" bevetést, hiszen egy felszállásból volt képes lelőni egy ukrán merevszárnyú harcászati repülőgépet és lőtte ki egy Sz-300-as rendszer radarját.
És a típus nincs arra kötelezve, hogy minden egyes felszállásból mindig két külön fenyegetést blokkolni tudjon, de a lényeg, hogy képes rá.

Légifölény vadászgép-e a Szu-35Sz. A mai értelmezés szerint a fentiek alapján egyértelműen igen. Sokkal inkább, mint az egyfeladatos F-15C.
Kivívta-e a totális légifölényt Ukrajna felett az orosz Szu-35Sz? Nos, nemhogy a gép, de maga Oroszország egész hadereje sem rendelkezik légifölénnyel Ukrajna felett, még most se.
De a mai értelmezésben a Szu-35Sz, mint többfeladatú harcászati rendszer, egyúttal légifölény kivívására is alkalmas technológia.
Ugyanez nem mondható el az ukrán Szu-27-ről, vagy a MiG-29-ről.
Én ennél sokkla konzervatívabban látom a dolgot. Véleményem szerint a légifölény vadászgép egyfeladatos mindenfajta légi cél leküzdésére képes repülő.

Egyebként amit te légifölénynek nevezel az a légi uralom, a légi fölény ennél alacsonabb kategória.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93

Amúgy ettől még lehet igazad, mert az oroszok egyszerre mondanak mindent is, nem is a meggyőzés a céljuk hanem az elbizonytalanítás.
Az ukránok törvényt alkottak a tárgyalások ellehetetlenítésére. Az orosz csak jelzi, hogy kész a tárgyalásra, értelemszerűen az erősebbik pozícióból, az ukránok meg eleve kizárják mindennemű tárgyalások lehetőségét (szuverén USA gyarmatként). Akkor ki mond rajtad kívül mindent is ? :)
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 379
63 146
113
Én ennél sokkla konzervatívabban látom a dolgot. Véleményem szerint a légifölény vadászgép egyfeladatos mindenfajta légi cél leküzdésére képes repülő.

Egyebként amit te légifölénynek nevezel az a légi uralom, a légi fölény ennél alacsonabb kategória.
Nem jó a konzervatív megközelítés, mert a világ tovább állt. A pajzs és kard szemlélet alapján fejlesztett rendszerek már annyira komplexekké váltak, hogy a régi idők módszertana nem alkalmazható többé.

Magyarán, nem hívhatsz légifölény vadászgépnek egy klasszikus, egyfeladatos légifölény vadászgépet többé, mert képtelen megfelelni a modern légifölény kívánalmaknak.
Olyan összetett, integrált légvédelmi felderítő és támadó rendszerek együttese határozza meg a mai értelemben vett légi harcászat összességét, hogy abban többé a nettó gép-gép elleni fölény már nem oszt, nem szoroz.
Az "én gépem jobb vadászgép, mint a te vadászgéped" önmagában a modern légiharcászatban már nem juttatható érvényre.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 848
56 491
113
Én ennél sokkla konzervatívabban látom a dolgot. Véleményem szerint a légifölény vadászgép egyfeladatos mindenfajta légi cél leküzdésére képes repülő.

Egyebként amit te légifölénynek nevezel az a légi uralom, a légi fölény ennél alacsonabb kategória.
Van lokális, taktikai és stratégiai , valamint totális légifölény, úgy tudom.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az ukránok 3 kolosszális védelmi vonalat építenek, hogy ellenálljanak az orosz támadásoknak 2024-ben

Milyen földeket tekintenek elveszettnek?

Az ukránok súlyos hiánya a 122 mm-es és 152 mm-es lövedékekben, arra készteti őket a teljes frontvonalon, hogy minden hatalmas átszervezést hajtsanak végre, és ennek érdekében intenzíven hoznak létre három nagy védelmi vonalat Kijev-Csernyihiv, Harkov és Odessza-Nikolajev térségében.

Ez azt is jelenti, hogy Donbászban hamarosan tömeges kivonásokba kezdenek, mivel már most is túl nagy nyomás nehezedik rájuk Avgyejevkában (elveszettnek számítva) Vuhledarban (második irányból is eltalálják), Szeverszkben és Csaszov Jarban (az oroszoknak sikerült elérni, hogy a Bahmut-frontot a számukra kényelmes helyzetben fejlesszék).

Avgyejevka a „kulcs”, mivel az orosz csapatok számos lehetséges „útvonala” innen indul.

Elveszettnek tekintik azt a néhány földet is, amelyet Herson térségében visszaszereztek. Ez egy több tíz négyzetkilométeres terület Rabotinonál.

Megpróbálják megragadni a 2014 óta folyamatosan megerősített Donbaszban található Szlavjanszk-Kramatorszk erődvárosokat, amelyek Harkovhoz való közelsége miatt. Ha elesnek, Harkov közvetlen veszélyben van délről.
Ugyanebből a célból akarják uralmuk alatt tartani Kupjanszkot, mert akkor Liman követi, és átjárót nyit Harkovba.

A NATO-ban és Kijevben biztosak abban, hogy az oroszok végül megkísérlik majd elfoglalni Harkovot annak mérete ellenére, mert lakosságának többsége orosz-tudatú.

Emlékeztetni kell arra, hogy az orosz hadsereg „ollót” próbál létrehozni Harkov körül, megtámadva Ukrajna második legnépesebb városától délre fekvő Krasznij Limán régiót, de Harkovtól északra (kb. 18 hónap elteltével) Szumi felé haladva, valóban meglepő lépés.

Az ukránok arra készülnek, hogy visszatérjenek ahhoz, amit a legjobban tudnak, a többrétegű védelmi vonalakhoz, amelyek (elméletileg) nem fognak annyi áldozattal járni, mint az ukrán ellentámadás.

Az ukrán fegyveres erők folytatják az erődítmények ásását Ukrajna három hadműveleti régiójában. Csernyigov-Kiev, Odessza-Nikolajev és Harkov régiókban. pic.twitter.com/G9dnW5t1aI
— — NÉMET — az idő eldönti – — (@GeromanAT) 2023. december 19.

Persze lehet, hogy az ukránok a hírhedt Szurovikin-vonal mását próbálják létrehozni, de az oroszoknak van valami, amit a kijevi erők nem tudtak:

Erőteljes légideszant erők, amelyek képesek függőleges átfedéseket végrehajtani és könnyedén átkelni a védelmi vonalon, ahogy azt a háború elején tették, amikor Kijevből kivonultak.

A VDV-t nem győzték le, hanem jóindulatú gesztusként egyszerűen visszavonták, mivel Moszkva és Kijev között megállapodás született az orosz követelések teljesítése érdekében.

Egy megállapodást, amelyet a Nyugat nyomására szegtek meg.

Az orosz Nyugat Hadseregcsoport 5 VDV-dandárral rendelkezik, és gyakorlatilag bármilyen védelmi vonalat hatástalanítani tudnak.

Az erődítmények akkor számítanak csak, ha nem állnak rendelkezésre erős légideszant brigádok. Ha vannak, akkor a nagy hatótávolságú erődítmények haszontalanok.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Nem olyan egyszerű egy repteret lerombolni. Ha nem nyugatról, NATO területről fogják üzemeltetni az F-16-okat, akkor nagy valószínűséggel. hogy vagy egy tucat repteret alkalmassá tesznek az üzemeltetésükre és hol itt hol ott szállnak le vagy fel. Aztán az orosz lesheti, hogy éppen melyik reptéren van az a féltucat gép. Nagy valószínűséggel a századokat is bontva fogják alkalmazni.
Mikor felröppentek a szállításról a hírek elég sok helyen ki volt fejtve, hogy F-16 iszonyat kényes gép a szovjet technikához képest, patyolattiszta reptér kell neki.



USA távolról bátorít: gyerünk lopjátok az orosz vagyont, nem lesz semmi bajotok
GPW0KbN.png
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 609
48 063
113

Három vezető uniós ország „rendkívül óvatos” az orosz vagyon elkobzásának gondolatával kapcsolatban​

Három vezető EU-ország „rendkívül óvatos” az Egyesült Államok azon elképzelésével kapcsolatban, hogy elkobozzák az orosz eszközöket Ukrajna megsegítésére: Franciaország, Németország és Olaszország.

Erről a Financial Times számol be.

„Az európai tisztviselők esetleges megtorlástól tartanak, ha aláássák az állami immunitást. Egyikük megjegyezte, hogy ehhez képest az Egyesült Államok csak nagyon csekély mennyiségű vagyonnal rendelkezik az orosz központi bankban” – írja a kiadvány.

„Az EU szemszögéből van veszítenivalónk” – mondta az európai diplomácia egyik képviselője.
Szakértők szerint az Orosz Föderáció jogi eljárásokkal szembeni ellenállása korlátozott, de Moszkva "más módokat fog találni a viszonzásra", ami azt jelentené, hogy több kárt okozna a nyugati vállalkozásoknak az Orosz Föderációban, és más lehetséges károkat is okozna.
Источник: https://rusvesna.su/news/1703080238
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 455
79 463
113
Van lokális, taktikai és stratégiai , valamint totális légifölény, úgy tudom.
Kedvező légi helyzet:
Kedvező légi helyzetről beszélünk akkor, ha az egyik fél légierejének erőfeszítései nem elegendőek ahhoz, hogy megakadályozzák a másik fél légi, szárazföldi vagy tengeri erőinek sikeres haditevékenységét. Abban az esetben tehát, ha a fegyveres konfliktus során a légi helyzet a saját erők számára kedvező, akkor az ellenség légiereje – bár képes légi hadműveletek kivitelezésére – különböző objektív okokból (pl.: terepviszonyok, időjárási helyzet, a harcbavetési terület bázisrepülőterektől mért nagy távolsága stb.) kifolyólag nem tudja megakadályozni, illetve lehetetlenné tenni erőink – levegőben, földön és vízen folytatott – sikeres tevékenységét.

Légi fölény:
Légi fölénynek nevezzük az olyan légi helyzetet, amikor az egyik fél, adott időben és helyen, képes olyan szárazföldi légi és tengeri hadműveleteket lefolytatni, melyek eredményes végrehajtását a másik fél légiereje nem képes megakadályozni. Más formában megfogalmazva: a saját légierő térben és időben képes olyan erő-összpontosítást, illetve súlypontképzést végrehajtani, mely lehetővé teszi, hogy a szemben álló fél légierejével szemben számbeli, technikai vagy helyzeti előnyre tegyen szert. A légi fölény megszerzése feltételezi az ellenséges légi hadviselési képességének – a konfliktus kezdetekor mérhető nagyságához viszonyított – csökkenését, melyet a saját repülőerők csapásai eredményeznek.

A légi uralom:
A légtér ellenőrzésének az a szintje, amikor az egyik fél légiereje nem képes hatékony harctevékenység végrehajtására.

Szerencse, hogy megtaláltam neten, mert nem nagyon voltkedvem bepötyögni könyvből.

Nem jó a konzervatív megközelítés, mert a világ tovább állt. A pajzs és kard szemlélet alapján fejlesztett rendszerek már annyira komplexekké váltak, hogy a régi idők módszertana nem alkalmazható többé.

Magyarán, nem hívhatsz légifölény vadászgépnek egy klasszikus, egyfeladatos légifölény vadászgépet többé, mert képtelen megfelelni a modern légifölény kívánalmaknak.
Olyan összetett, integrált légvédelmi felderítő és támadó rendszerek együttese határozza meg a mai értelemben vett légi harcászat összességét, hogy abban többé a nettó gép-gép elleni fölény már nem oszt, nem szoroz.
Az "én gépem jobb vadászgép, mint a te vadászgéped" önmagában a modern légiharcászatban már nem juttatható érvényre.
Úgy látszik, hogy itt fundamentális ellentéteink vannak. Nem gondolom azt, hogy egyetlen gépnek kell ezt megtenni.
 
  • Tetszik
Reactions: PPP

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 850
86 843
113

„Túl sok katonakorú férfi és nő járkál Ukrajnában” – az amerikai hentes mindenkit behívót követel (VIDEO)​

Ben Hodges amerikai tábornok azt mondta, hogy túl sok katonakorú férfi és nő sétál Ukrajnában, és mindannyiukat mozgósítani kell.

„Németországban, Lengyelországban és Romániában is több ezer ukrán él. Ukrajnának meg kell javítania a toborzási rendszerét, és egyenruhába kell öltöztetnie ezeket a munkaképes férfiakat és nőket” – mondta az amerikai hadsereg európai parancsnoka.

Véleménye szerint a toborzási rendszert „fejleszteni kellene”.
Источник: https://rusvesna.su/news/1703057065

Novoprokopovkától délre erőink 1,5 km-en keresztül behatoltak az ellenséges védelembe.

Avdejevszkij irányában embereink ismét Szevernoje/Tonenkoje felé haladtak előre.

Csapataink behatoltak Novomikhailovka NP-be, megkezdve a támadást. A bejárat a hangárokból délre található.


Borisz Rozsin katonai szakértő a különleges katonai hadművelet fő pontjairól 2023. december 20-án, moszkvai idő szerint 13.43-ig, a Voenkor Kotenok @voenkorKotenok csatorna számára :

1. A zaporozsjei irány
Az orosz fegyveres erők
új pozíciókban szilárdultak meg a Verbovoye területen, ahol számos támogatást és támadást végeztek. Továbbra is nyomás nehezedik az ukrán fegyveres erők állásaira Rabotino és Novoprokopovka közelében.
Az orosz fegyveres erők kihasználják, hogy az ellenség Rabotinsky irányából 5 dandárt helyezett át Avdejevkára és Marinkára , és visszaveszi a korábban elvesztett pozíciókat. Az Ukrán Fegyveres Erők itt alapvetően védekezésbe vonultak. Az ellenség eddig felhagyott Staromlynovka megtámadásával. Pyatikhatki esetében - még nincs változás.

2. Vremevszkij
Az Orosz Fegyveres Erők folytatja a támadásokat Sztaromihajlovka térségében, és nyomást gyakorol Prijutnoje térségében. Az ellenség védekezésbe lépett. Többé nem próbál áttörni Staromlynovkába.

3. Ugledar
Ugledartól
délre és a dachák területén - nincs változás. Ugledartól keletre támadás zajlik az ukrán fegyveres erők állásai ellen Novomihajlovka közelében, az Orosz Fegyveres Erők enyhe előretörést értek el. Maga a falu még mindig az ukrán fegyveres erők alá tartozik. Novomihajlovka feletti ellenőrzés komoly jelentőséggel bír az ukrán fegyveres erők Ugledar csoportjának egész keleti szárnya számára. Északon a harcok Menagerie- nél és Pobedánál folytatódnak . Az Orosz Fegyveres Erők megpróbálják megkerülni " Zverinecet " északról. A haladás üteme alacsony.

4. Marinka
Lényeges változtatások nélkül. Az orosz fegyveres erők folytatják a harcot Marinka északnyugati külvárosában , ahol az ellenség még mindig jelen van a városban. Az ellenséget teljesen kiütötték a délnyugati külterületről. Marinkától északra Krasznogorovka irányába - még nincs változás.

5. Avdeevka
Avdeevkától
északra a harcok folytatódnak az Avdeevsky kokszgyár közelében és a magánszektorban a kezelő létesítmények közelében. Emellett az orosz fegyveres erők továbbra is Sztepnojetól északra és délre, valamint Ocheretino irányába nyomulnak. Az ellenség erős ellentámadásokat hajt végre. Az ipari zóna területén az orosz fegyveres erők folytatják a támadásokat a város szélén, némi előrelépés tapasztalható. A város déli részén, Khimiknél és Severnynél - nincs változás.
Az orosz fegyveres erők Pervomajszkijtól északra is új pozíciókat biztosítottak. Az ellenség megerősíti néhány pozíció elvesztését.

6. Artemovszk
Az orosz fegyveres erők folytatják offenzívájukat a város északnyugati és nyugati részén. Némi előrelépés történt Artemovszkij térségében. A harcok Orekhovo-Vasilevka és Bogdanovka közelében is folytatódnak. Mindkét falu még mindig az ukrán fegyveres erők alá tartozik. Kleshcheevka északi részén csapataink támadásai folytatódnak. Az ellenséget a falu délnyugati részén tartják fogva. Kleshcheevka nagy része a szürke zónában található.

7. Svatovo-Kupyansk További két opornikot vettek el az Oskol keleti partján . Az orosz fegyveres erők folytatják a támadásokat Sinkovka közelében és Petropavlovkától keletre. Az ellenség a bombázott átkelőhelyek helyreállításán dolgozik, hogy megoldja az ellátási problémákat.

Ella Pamfilova:

A Központi Választási Bizottsághoz 16 jelölt érkezett az elnöki posztra.
Erről a Hodgesról nekem a Támad a Marsból jut mindig eszembe Rod Steiger által játszott tábornok, csak nem üvölti, hogy atomot nekik! :D

A védvonal kiépítése pedig már késő.

Először is, a ruszkik támadásban vannak. Másodszor, amit mutogatnak, a lófax, csak a morál miatt mutogatják, de se nem egybefüggő, se nem hosszú nem lesz. Harmadszor, a 8 éven át építettet két év alatt kicsinálták a ruszkik. Negyedszer, pedig úgyis ellopnak mindent, semmi se fog épülni, pénz sincs rá, anyag meg plàne nem. És végül, hol van nekik annyi lőszerük, emberük, hogy megengedjenek maguknak egy több száz km hosszú egybefüggő frontot, főleg hogy lassan mindenhol tud majd támadni a muszka. Gostomel megmutatta hogy tud szopatni rendesen.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 848
56 491
113
Kedvező légi helyzet:
Kedvező légi helyzetről beszélünk akkor, ha az egyik fél légierejének erőfeszítései nem elegendőek ahhoz, hogy megakadályozzák a másik fél légi, szárazföldi vagy tengeri erőinek sikeres haditevékenységét. Abban az esetben tehát, ha a fegyveres konfliktus során a légi helyzet a saját erők számára kedvező, akkor az ellenség légiereje – bár képes légi hadműveletek kivitelezésére – különböző objektív okokból (pl.: terepviszonyok, időjárási helyzet, a harcbavetési terület bázisrepülőterektől mért nagy távolsága stb.) kifolyólag nem tudja megakadályozni, illetve lehetetlenné tenni erőink – levegőben, földön és vízen folytatott – sikeres tevékenységét.

Légi fölény:
Légi fölénynek nevezzük az olyan légi helyzetet, amikor az egyik fél, adott időben és helyen, képes olyan szárazföldi légi és tengeri hadműveleteket lefolytatni, melyek eredményes végrehajtását a másik fél légiereje nem képes megakadályozni. Más formában megfogalmazva: a saját légierő térben és időben képes olyan erő-összpontosítást, illetve súlypontképzést végrehajtani, mely lehetővé teszi, hogy a szemben álló fél légierejével szemben számbeli, technikai vagy helyzeti előnyre tegyen szert. A légi fölény megszerzése feltételezi az ellenséges légi hadviselési képességének – a konfliktus kezdetekor mérhető nagyságához viszonyított – csökkenését, melyet a saját repülőerők csapásai eredményeznek.

A légi uralom:
A légtér ellenőrzésének az a szintje, amikor az egyik fél légiereje nem képes hatékony harctevékenység végrehajtására.

Szerencse, hogy megtaláltam neten, mert nem nagyon voltkedvem bepötyögni könyvből.


Úgy látszik, hogy itt fundamentális ellentéteink vannak. Nem gondolom azt, hogy egyetlen gépnek kell ezt megtenni.
Nekem úgy tünik, ugyanazt különböző vektorok mentén nézzük. Végeredményben vita a próféta szakálláról.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A NATO EGY KUDARC, ÉS AZ OROSZOK GYŐZNEK // 1. rész

Kétségbeejtően kevés a felszerelés és a munkaerő.
Stephen Bryen / Weapons and Strategy 2023. dec. 19.

A britek haditengerészeti biztonsági egyezményt készülnek aláírni Ukrajnával, megkétszerezve a süllyedő Zelenszkij vezette ország támogatását.

Elnézést a szóviccért.

Eközben Németország növeli az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányait, annak ellenére, hogy fegyverkészletei gyakorlatilag üresek.
Mind az Egyesült Királyság, mind a németek kiürítik pénztárcájukat és arzenáljukat, miközben az USA ugyanezt próbálja tenni.
Eközben a Washington Times Bill Gertz cikkében arról számol be, hogy Mike Gallagher képviselő (R-Wi), aki a Kínai Kommunista Párttal foglalkozó képviselőházi különbizottság elnöke, néhány újszerű ötlettel állt elő annak érdekében, hogy Tajvan hasznosítani tudja az USA arzenáljában lévő, egyébként elavult fegyvereket, főleg azért, mert új fegyverekhez jutni jelenleg szinte lehetetlen.
Gallagher szerint "a Kínával Tajvan miatt kialakult konfliktust szimuláló közelmúltbeli hadgyakorlatok kimutatták, hogy az USA-nak kevesebb mint egy hét alatt elfogynának a nagy hatótávolságú precíziós irányítású bombái és rakétái". Bill Gertz arról számol be, hogy a Pentagonnak több mint 2 milliárd dollár értékű, Tajpej által vásárolt fegyverhátraléka van, amelyet a védelmi ipar késedelmei tartanak fel. Tajvan jelenleg 400 Harpoon rakétára és 100 Harpoon rakétáindítóra vár, amelyeket a Pentagon több mint három évvel ezelőtt jelentett be eladásként, és amelyek 2029-ig nem juthatnak el a szigetre.
A lényeg, hogy a Harpoon rakéták Tajvanra szállítása további öt évet vesz igénybe (összesen 8 év). Még rosszabb a helyzet más hadianyagok, például a 155 mm-es és 120 mm-es lőszerek esetében.
Az amerikai védelmi ipari bázis gyengesége és problémái elhalványulnak a munkaerőhiány mellett, amely a legtöbb NATO-szövetségesünket és az USA-t érinti.

Németország kis létszámú hadseregéből hiányoznak az újoncok. Az Egyesült Államokhoz hasonlóan Németországban is önkéntes haderő van, de a helyzet annyira elfajult, hogy a német kormány valamiféle sorkatonai rendszer bevezetésén gondolkodik. Mivel a jelenlegi német kormány már így is gyorsan veszít politikai támogatottságából, politikai öngyilkosság lenne a Bundestagot, a német parlamentet rávenni arra, hogy szavazzon meg bármilyen sorkötelezettségi rendszert. Boris Pistorius, Németország védelmi minisztere megérti a problémát, de nincs olyan megoldása, amely valószínűleg elnyerné a lakosság támogatását. Németországban a politika egyre inkább jobbra csúszik, az AfD, a német jobboldali párt egyre nagyobb szavazói támogatást szerez. Az AfD még nem foglalt állást a sorkatonasággal kapcsolatban, de ez egy nacionalista párt, amely szeretné, ha feloldanák az Oroszországgal szembeni szankciókat, és nem támogat semmilyen európai szintű védelmi kezdeményezést. A fegyveres erők teljes létszáma Németországban október végére 181 383 főre csökkent, és több ezer üres állás betöltetlen. A Bild című német bulvárlap szerint a német hadseregnek sem az ereje, sem a felszerelése nincs meg ahhoz, hogy hatékonyan megvédje a nemzetet. Ugyanakkor, amikor a Bild a katonai válságra mutatott rá, Németország bejelentette, hogy 5000 fős dandárt küld Litvániába. Alig 20 kilométerre a fehérorosz határtól állomásozik majd. A dandár áthelyezése 2024 második negyedévében kezdődik, a dandár a német védelmi minisztérium szerint 2027-re éri el a teljes harckészültséget. A német védelmi miniszter szerint azonban "nincs olyan hadseregünk, amely képes lenne megvédeni az országot egy katonai offenzívával, egy brutális támadó háborúval szemben". Az ellentmondás magától értetődő.

Nagy-Britannia hadserege is nagy probléma. A Defense and Security Monitor jelentése szerint "A brit fegyveres erők, amelyeket sokáig világszínvonalú hadseregnek tekintettek, most a toborzási rutinban ragadtak, és a 2021-ben bemutatott védelmi parancsokról szóló dokumentum alapján még mindig nem hajtották végre a tervezett létszámcsökkentéseket. Jelentős és tartós problémák vannak a leromlott katonai lakások, a kimerült lőszerek és a rosszul végrehajtott beszerzési programok terén".

A Sky News a The Defense Post beszámolója szerint "felvázolta a probléma nagyságrendjét, amellyel a brit fegyveres erők szembesülnek. Elmondta, hogy a hadseregnek egy fegyveres konfliktus esetén már néhány nap múlva elfogyna a lőszere. Az ország állítólag nem képes megvédeni a légterét sem, tekintettel a mai rakéták és drónok növekvő erejére és képességeire. Emellett az elöregedő brit tankok és páncélozott járművek teljes cseréje csak évek múlva esedékes, ami befolyásolja a modernizációs törekvéseket. Források szerint öt-tíz évbe telne, amíg a brit hadsereg képes lenne bevetni egy több mint 30 000 fős, nagy teljesítményű harckocsikkal, tüzérségi rendszerekkel és helikopterekkel támogatott hadosztályt". A brit hadsereg ma kisebb, mint az amerikai forradalom idején, 1775 áprilisában volt. A teljes brit hadsereg 142 560 tagból áll. A brit hadseregnek jelenleg 77 540 katonája van minden rangban. Ez azt jelenti, hogy maga a harcoló erő sokkal kisebb, valószínűleg 30 000 körül van.

Nagy-Britannia volt Európa legnagyobb támogatója Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban, kiürítve csúcstechnológiai arzenálját az ukrán hadsereg támogatására. Nagy-Britannia továbbá tereptámogatást nyújt Ukrajnának és harctéri hírszerzést, valamint olyan különleges titkos műveleteket tervez, mint például az Oroszországot a Krím félszigettel összekötő, 3 milliárd dolláros Kercsi-szoros hídjának megsemmisítésére tett kísérlet.

A francia hadseregről nem sokat írnak. Azt tudjuk, hogy a francia felszerelés nem állt jól az oroszokkal szemben az ukrajnai háborúban. A CAESAR ( Camion Équipé d'un Système d'Artillerie ) nagy csalódást okozott a harctéren, meghibásodásoknak van kitéve, és az orosz Lancet drónok célpontjai. Franciaország 18 darabot küldött Ukrajnába, ami a teljes flotta 25%-a ezeknek a mobil 155 mm-es lövegrendszereknek. A jelentések szerint az újak gyártása évekig tart.
Hasonlóképpen, a francia AMX-10C RC gyalogsági harcjármű halálos csapdának bizonyult az ukrán üzemeltetők számára, akik a "vékony páncélzatát" nem tartják megfelelőnek a frontvonalbeli használatra. A "harckocsirombolónak" beharangozott harckocsi gyakran az, amelyik megsemmisül.
Ami a harckocsikat illeti, az AMX és a német Leopard harckocsikkal szerzett rossz tapasztalatok után Franciaország úgy döntött, hogy nem küldi Leclerc fő harckocsiját Ukrajnába.

Az igazsághoz tartozik, hogy az amerikai Bradley gyalogsági harcjármű és a német Marder lánctalpas harcjármű, nem is beszélve a szerencsétlenül járt Leopard harckocsiról, megsemmisült Ukrajnában.
A Rand Corporation, a Pentagon egyik fontos vállalkozója által készített amerikai tanulmány szerint a francia hadsereg törékeny szövetséges Oroszországgal szemben.
Az amerikai hadsereg is toborzási válsággal küzd. Nemcsak a sorok feltöltésével vannak gondok, hanem a hadseregnek gondjai vannak az alkalmas altisztek (NCO) képzésével is. Az altisztek az amerikai hadsereg szíve és lelke, ők teszik működőképessé a hadsereget. A helyeknek kevesebb mint a felét töltik be. A military.com szerint "A Kentucky állambeli Fort Knoxban található nyolchetes hadsereg toborzó tanfolyamán összesen 53 osztályban legfeljebb 2866 hallgatót tudnak kiképezni. Az adatok azonban azt mutatják, hogy a 2023-as pénzügyi évben, amely szeptember végén zárult, mindössze 1336-an végeztek ott". A hadsereg maga is gondokkal küzd a katonák toborzásával, idén és tavaly is. A hadsereg 10 000 katonával maradt el a 65 000 új katonára vonatkozó céljától az elmúlt pénzügyi évben. Tavaly 15 ezerrel maradt el a 60 ezer katonára vonatkozó céltól. A hadsereg megpróbálja megoldani a problémát, de ennek nagy része a hadsereg vezetésének furcsa WOKE megközelítésén és számtalan bonyolító problémán alapul, különösen a COVID-járvány óta, amikor a Pentagon elrendelte, hogy a katonák oltást kapjanak, vagy kirúgják őket a hadseregből. Most rengeteg per van a Pentagon elhibázott politikája miatt.
A létszám- és ellátási hiányosságokon túlmenően a NATO hadseregeknek nincs harci tapasztalatuk, bár rengeteg "tanácsadó" van Ukrajnában, akik az ukrán hadsereget támogatják. A tanácsadók soha nem tudják megismételni azt, amit a frontcsapatok tapasztalnak, így a tanulási folyamat talán a taktikai és műveleti ismeretek növelésében kifizetődő, de magában a hadviselésben nem.

Ukrajna is hatalmas munkaerőhiánnyal küzd, és a drákói toborzás népszerűtlen, ami Zelenszkijt lemondásra kényszerítheti. A lehengerelt és elhurcolt katonák nem harcolnak hatékonyan, és a legjobb esetben is csak ágyútöltelékek. Ami még rosszabb, hogy sokan azok közül, akik ellenálltak az ukrán sorozásnak (néhányan közülük jellemzően 1000 dolláros összegekkel fizették le a sorozási ügyintézőket), az ukrán nomenklatúrából, azaz a felsőbb osztályból, a magas szintű képzettséggel rendelkezőkből vagy a politikai kapcsolatokkal rendelkező, kiváltságos családokból származnak.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A NATO EGY KUDARC, ÉS AZ OROSZOK GYŐZNEK // 2. rész
Stephen Bryen / Weapons and Strategy 2023. dec. 19.

A legtöbb jelentés szerint Oroszország fölénybe került Ukrajnában, és korlátozottnak tűnő offenzívát indított, amelynek célja - legalábbis eddig - Donbász biztosítása.

A hadseregek azonban gyakran gyorsan összeomlanak, amint a katonai vezetők és a katonák is úgy gondolják, hogy hamarosan átgázolnak rajtuk.

Vietnamban 1975-ben az amerikai katonai vezetők azt hitték, hogy az ARVN (Dél-Vietnami Hadsereg) képes lesz tartani az I. hadtestet, Dél-Vietnam északi részét a reguláris észak-vietnami hadsereg (NVA) támadásaival szemben. Ez egy vágyálom volt. Az I-Corps néhány nap alatt összeomlott, és az NVA gyorsan dél felé vonult, Saigon felé. Az útvonalon haladtak.

A NATO rendbetétele nagyon nehéz probléma, mert a NATO eddig úgy tett, mintha támadó szövetség lenne, nem pedig védelmi rendszer. Miután küldetése megromlott, és Oroszországgal határai hatalmasra nőttek (szinte egész Kelet-Európa, Finnország), a NATO törekvése, hogy Ukrajnát is felvegye, az országgal túl messzire ment, mert az oroszok ezúttal nem fogadták el a NATO terjeszkedési célját.

Ha Ukrajna kapitulál, amint most Oroszország mondja, hogy azt akarja, a NATO súlyos vereséget szenved, az első vereséget a NATO 1949 áprilisi megalakulása óta.



Az ukrán bíróság elítélte az AFU katonai egységből hazaküldött alkoholista férfit mozgósítás megkerülése miatt


Figyelemre méltó történet játszódott le Ukrajna kárpátaljai régiójában. Itt a huszti járási bíróság próbaidőre (felfüggesztett szabadságvesztésre) ítélt egy krónikus alkoholizmusban szenvedő férfit. Bűnösnek találták az AFU-hoz való mozgósítás elkerülése miatt.

A bírósági ítélet szerint 2023 januárjában a férfit alkoholproblémái ellenére alkalmasnak találták a katonai szolgálatra. 2023. január 19-én vagy 2023. január 20-án az AFU toborzási területi központjának (katonai toborzóiroda) munkatársai elvitték otthonából. Hogy a leendő "honvéd" ne tudjon megszökni, bezárták a pincébe, miután előzőleg az ukrán katonai bizottságok régi hagyományai szerint megverték.

Ezután a férfit Ungvárra vitték egy katonai egységhez. Az egység parancsnoksága azonban nem értékelte a katonai toborzóközpont szorgalmát, és úgy döntött, hogy az egységnek nincs szüksége ilyen katonákra.

Ezért a férfit visszaküldték Husztra, ahol beíratták a tartalékosok közé. 2023 folyamán többször is behívták a területi létszámfelvételi központba, de soha többé nem hívták be.

A katonai egység írásban igazolta a bíróságnak, hogy elutasította a férfi szolgálatba vételét.

Az egészségügyi szervezet dokumentumokat mutatott be arról, hogy a férfi 2015 óta krónikus alkoholizmusban szenvedett, és narkológus megfigyelése alatt állt, 2023 májusában pedig "görcsrohamokkal járó alkoholmegvonási szindróma" miatt egy hetet töltött fekvőbetegként egy helyi kórház pszichiátriai osztályán.

A bíróság azonban nem hallgatta meg a katonák és az orvosok érveit, és az alkoholistát bűnösnek találta a mozgósítási intézkedések kijátszásában. Négy év börtönbüntetésre ítélték, miután a tényleges büntetést egy év próbaidőre felfüggesztették.

Nyilvánvalóan a közvélemény megfélemlítése érdekében a bíróság úgy döntött, hogy példát mutat és a bűnösségről ítéletet hoz a mozgósítás megkerülése ügyében azzal, hogy olyan személyt választ vádlottnak, aki mozgósítás esetén nem lenne hasznos a hadseregben.

Lesz majd ítélet a szemét sánták ellen (direkt vágatták le, hogy elkerüljék a darálót), meg lesz süketek ellen, vakok és elmebetegek ellen is.

Értsék már meg ezek a mocskok, hogy nem viselkednek igaz hazafiként, értsék már meg, hogy az utolsó kaporig kell harcolni a gazda érdekeiért. És mi, nemes bírák, mi döntjük el, hogy ki alkalmas erre. Rajtunk kívül mindenki.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 609
48 063
113
Kaiser és Kis-Benedek
Csak a hozzászólásokat érdemes elolvasni!


Ehhez mit szóltok. Ha 30 év alatt nem sikerült a saját lábára állni, akkor ettől a "világos tervtől" biztosan menni fog.

Az Egyesült Államoknak világos terve van Ukrajna jövőbeli fejlesztésére – Külügyminisztérium​

Az Egyesült Államoknak „nagyon világos terve” van Ukrajna jövőbeli fejlődésére vonatkozóan, amely nem igényel jelenlegi segélyszintet – mondta szerdán Antony Blinken külügyminiszter.

"Van egy nagyon világos tervünk, amely biztosítja, hogy Ukrajna a saját lábára tudjon állni gazdaságilag, katonailag és demokratikusan, és ne legyen szükség a jelenlegi szintű segítségnyújtásra" - mondta Blinken egy sajtótájékoztatón. az amerikai diplomáciai szolgálat elmúlt évi munkáját.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint ehhez az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek kell „segíteni Kijevnek, hogy legyőzze ezt a telet, a tavaszt és a nyárat”.

"Folytatnunk kell a támogatásunkat, hogy segítsünk Ukrajnának eljutni arra a pontra, ahol képes önállóan megállni" - tette hozzá Blinken.
Источник: https://rusvesna.su/news/1703094032


Mondjuk, nekem nagyon negatív véleményem van az úgynevezett segítésről. Két okból:
1) Vannak olyan népcsoportok, akiket állandóan segíteni kell. Vég nélkül. Ők ebből élnek.
2) Németországnak is segítettek a 2. viláfháború után, de meggyőződésem, hogy a németek e segítség nélkül is talpra álltak volna. Szóval halászni kell megtanítani, akit lehet, nem halat adni.