Sztrelkov interjú:
folyt......
R:a SZlavjanszki esmények alatt on egy szimbólummá vált. És ma is sokember számára on legenda. Készen volt erre(Várta ezt) ?
S: Abszolut nem. Terveim kozott végképp nem szerepelt nyilvános szereplés, publicitás.Meghagyom ,mikor elkezdodott a szláv eposz én mindentúgy terveztem, mint a Krímen volt , reménykedtunk, hogy minden a krími forgatokonyv szerint fog alakulni. Tehát segítségnyújtás a helyi vezetoknek, helyi ellenzéknek a népi hatalom felállításához, népszavazás szervezése és csatlakozni Oo-hoz. Bevallom ezek voltak a célok , a mi céljaink és a helyi vezetok célja. Senki nem kényszerített oket erre(Moszkvábol) , saját akaratuk volt. Késobb észrevétlenul akartunk távozni mint a Krímrol...
R: Krímmel kapcsolatban kérdezném. Hogyan kezeli most ezt az ismertséget(hírnevet)? Zavaró tényezo vagy valami megváltozott onben?
S: Kezdetben , amikor szukségessé vált a nyilvánosság nagyon kellemetlenul, kényelmetlenul éreztem magam, hiszen a teljes szolgálatom alatt nem végeztem nem szerepeltem a nyilvánosság elott. Akkor cselekdnem kellett, dontéseket kellett hoznom. Ezekrol és a szolgálatom alatt végzett muveletekrol nagyon kevés ember tud. De mára megszoktam a média figyelmét és tartom is a kapcsolatot a médiával ,néha ki is használom, de nem az onreklámra vagy PR-re hanem a mozgalom érdekében,érdekeiért.
R: Ezt a mozgalmat úgy hívják, hogy Novorosszia?(Új Oroszország)
S: Igen, „ Novorosszia mozgalom“, amellyel mi szeretnénk egyesíteni az osszes civil szervezetet, társadalmi erot amik ténylegesen szeretnének segíteni Novoroszziának, osszeakarjuk hangolni ezen szervezetek tevékenységét, hogy minnél hatékonyabb legyen a segítség.
R: Elsosorban humanitárius támogatásrol van szo?
S: Teljesmértékben humanitárius támogatásról. Eloszor is berendezések, ruházat, élelmiszer -tehát nem harci kellékek szállítását szeretnénk biztosítani. Másodszor az onkéntesek és azok családjának a segítése , foleg a nagyon rosssz helyzetben lévok a cél. Harmadszor pedig ami nagyon fontos feladat a sebesultek segítése , mivel ez a terulet nagyon el van hanyagolva. A DNR. LNR egyedul nem bírkozik meg ezenproblémákkal. A sebesultek , foleg a nyomorékok a kezelés után reménytelen helyzetben találják magukat, A népkoztársaságoknem nyújtanak pénzugyi juttatásokat vagy nyugdíjat nekik. Ugyanúgy Oo-se mivel nincs semmilyen státuszuk. Végul segítségnyújtás az elesett onkéntes családjának. Miután az emberek csatlakozni akartak Oo-hoz és Moszkva ezt kulfoldi nyomásra elutasította, sok helyi lakos fegyverrel harcolt a fuggetlenségért, sokak nem tértek vissza családjaikhoz.
Ezenkívul van még egy feladatunk, az informálás-tájékoztatás. Kotelességunknek tartjuk tájékoztatni a lakosságot Novorosszia esményeirol, eszméirol.
R:Tervei kozt nem szerepel Novorossziába való visszatérés?
S: Jelen pillanatban a visszatérésem oda lehetetlen,és mi több, nem praktikus. Meg tudom magyarázni, hogy miért. Ebben a kialakult helyzetben a személyem elfogadhatatlan Kijev számára(ellenezte a tuzszunetet).
Amíg folynak az értelmetlen tárgyalások Kijevvel, amíg fontosabb a gáz szállítása mint tobbmillio orosz sorsa addig a visszatérésem lehetetlen. …Ezt (visszatérés) az ún partnerek kelloen negatívan fogadnák,Ezenkívul a koztársaságok(LNR,DNR) vezetoi se látnák szivesen visszatérésemet. Eléggé nagy az elégedetlenség DNR,LNR miliciáiank soraiban, az én megjelenésem bármely minoségben mágnesként vonzaná a még tobb elégedetlen embert.
1. Én ezt nem akarom.2.Úgy gondolom , hogy ez destruktív .
Plotnyickijt (LNR feje) nemismerem, Zaharcsenkot (DNR feje) ismerem, ot bátor parancsnoknak tartom.
R: Ott ismerte meg?
S: Igen, Donyeckban.
R: Tehát Szlavjanszk után?
S:Igen, mivel Szlavjanszkban o nem volt. De néhány dontését, pl. a minszki egyezmény aláírását negatívumként értékelem. Ennek ellenére úgy vélem, hogy háborús helyzetben elfogadhatatlan az ellenzék-foleg fegyveres. Felismerem, hogy az én megjelenésem az ellenzék megjelenését vonná maga után és kettos hatalom alakulna ki. Úgyhogy csak úgy, felhatalmazás és funkcio nélkul nem térhetek vissza.
folyt..kov.