[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Ukrán halottszámoló oldal, kizárólag azokat listázza, akikhez készült gyászjelentés valamilyen formában (hasonlóan a mediazona-féle orosz halottszámolóhoz):

Mindegyik bejegyzés tartalmazza a forrást (gyászjelentéseket), az egységszámot, stb stb. A statisztika bontható pl régiónként is - érdekességképp Kárpátalja a top10-ben sincs benne, az ezer főre eső halottak számát tekintve.
Az eltűntek nyilván nem szerepelnek benne.

Nem egészen 40 ezernél jàrunk most.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 657
77 646
113
Te kezdtél neki jogászkodni, akkor adj egy normális választ az okoskodás helyett. Ha lekapnak egy AWACS-ot hogy ne jelöljön célpontokat az ukránoknak, az mivel lenne más mintha kilőnének egy iráni hajót, ami a hutiknak adott meg célpontokat?
Micsoda? A kutya se lövöldözik iráni hajókra. Pont ugyanúgy békén vannak hagyva mint az AWACS-ek.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
A herszoni pályaudvart orosz lövedékek találták el

"Herszon, este. Körülbelül 140 polgár várta az állomáson a kiürítő vonat indulását. Abban a pillanatban az ellenség hatalmas lövöldözést indított a város felett” – írta Igor Klimenko ukrán belügyminiszter a Telegramon.
Klimenko szerint egy rendőr meghalt, 2 kollégája, valamint 2 civil megsérült a lövedékdarabokból.

Percekkel korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy "minden szolgálat" sietett a pályaudvarra, ahol sok civil tartózkodott, és az áldozatok számát jelenleg nem határozták meg.

Az ukrán vasúttársaság, az Ukrzaliznicja azt is közölte, hogy az állomás és a vonat megsérült, de "a helyzet ellenőrzés alatt áll", és a szolgáltatások tovább működhetnek.

Herszon katonai adminisztrációjának vezetője, Roman Mrotsko korábban azt mondta, hogy az elmúlt 24 órában sok lövöldözés volt a tágabb térségben, amelyek következtében négyen megsérültek, egyikük súlyosan.


Az oroszok három ukrán támadást vertek vissza

Az orosz védelmi minisztérium a különleges hadművelet napilapjában közölte, hogy a Nyugati orosz harccsoport egységei három ukrán rohamcsoport támadását verték vissza előző nap Kupjanszk régióban.

"A Nyugat harccsoport egységei a hadsereg repülőgépeivel és tüzérségi tűzzel támogatva visszaverték Ukrajna 60. és 115. motorizált dandárjainak három rohamcsoportját a Harkiv régióban található Szinkovka település közelében" - közölte a minisztérium.

Az ukrán katonai veszteség körülbelül 25 katona, egy harckocsi, három autó és egy Akatsija önjáró tüzérségi rendszer volt.



A cél elérve – Oroszország leállította az ellentámadást, teret hódított Ukrajnában

2023.12.26., kedd - 12:49

A 2023-ra kitűzött cél Ukrajnában megvalósult – monda Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, hangsúlyozva, hogy az orosz hadseregnek sikerült megállítania az ukrán ellentámadást, és ezzel egyidejűleg egyre több terület felett kiterjesztette ellenőrzését.

Soigu egy telekonferencián elmondta, hogy az orosz fegyveres erők teljesítették a 2023-ra rájuk bízott fő feladatot, nevezetesen az ukrán ellentámadás elfogását.

„Az elmúlt év fő erőfeszítései a különleges katonai művelet céljainak elérésére irányultak.

A fő cél az volt, hogy megállítsák az ukrán fegyveres erők ellentámadását, amelyet Ukrajna és NATO-szövetségesei oly határozottan hirdettek.

Ez a projekt sikeresen befejeződött” – hangsúlyozta az orosz védelmi miniszter.

Hogyan csináltuk

Shoigu szerint az orosz erőknek sikerült meghiúsítaniuk az ukrán ellentámadást a védelmi vonalak hatékony kiépítésének, az orosz katonai felszerelések megbízhatóságának és az orosz tisztek és katonák határozott fellépésének köszönhetően.

„Ezt az eredményt több meghatározó tényező is befolyásolta.

A védelmi vonalak hatékony rendszerének kialakítása, az összes egység és alegység magas harci képessége, az orosz katonai felszerelések megbízhatósága és hatékonysága.

És mindenekelőtt a Szülőföld védelmezőinek ügyes és határozott fellépése, akik önzetlenül biztosítják az ország és polgárai biztonságát” – mutatott rá Soigu.

Terjeszkedünk

Mint mondta, az orosz hadsereg egyre előnyösebb pozíciókat foglal el, és minden irányban kiterjeszti az irányítása alá tartozó területeket a különleges hadművelet övezetében.

Következetesen haladunk a különleges hadművelet kitűzött céljainak elérése felé” – hangsúlyozta Sojgu, aki utalt az orosz nép példátlan támogatására is, akik – mint mondta – hazafias lelkületüknek és egységüknek köszönhetően megbízható támaszt jelentenek az orosz katonáknak.
www.bankingnews.gr
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 916
35 785
113
‼️ LÁTNI KELL: Ukrán mesterlövész elmagyarázza az ellátási és nyugati fegyverproblémákat.

➡️ Az ukrán hadsereg nem akarja használni az Abrams tankokat, a szűrőik eltömődnek, és harc közben ki kell szállni és meg kell tisztítani a szűrőket.

‍♂️
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 509
10 097
113
‼️ LÁTNI KELL: Ukrán mesterlövész elmagyarázza az ellátási és nyugati fegyverproblémákat.

➡️ Az ukrán hadsereg nem akarja használni az Abrams tankokat, a szűrőik eltömődnek, és harc közben ki kell szállni és meg kell tisztítani a szűrőket.

‍♂️
Miből van Ukrajna, ha az kuwaiti meg iraki sivatag után télen nem használhatók az Abrams-ek?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Amerikai nukleáris fegyverek Ukrajnába történő szállításának forgatókönyve

Ray McGovern, a CIA egykori elemzője utal arra a forgatókönyvre, hogy az Egyesült Államok nukleáris fegyvereket szállít Ukrajnába ... az Oroszországgal vívott háború kimenetele miatti elkeseredettségéből.

McGovern a Dialogue Works YouTube-csatornán nyilatkozva azzal érvel, hogy az Egyesült Államok provokáció mellett dönthet, hogy igazolja az atomfegyverek Ukrajnának való átadását.

„Lesz valami provokáció.

Vagy valami más aljas dolog, amivel igazolni fognak az amerikai emberek szemében egy kis atombombát” – mondta McGovern, megjegyezve, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezért látogatott el néhány héttel ezelőtt az Egyesült Államokba.

Mint mondja, elképzelhető, hogy a washingtoni "háborús párt" személyes találkozóra hívta Zelenszkijt, hogy őt bízzák meg a terv végrehajtásával.

"Az amerikai nép annyira agymosott Oroszországgal és Putyinnal kapcsolatban, hogy bele tudnak egyezni" - mutat rá McGovern.

Ceterum censeo, Ucrainem esse delendam. (et accipiters quoque etiam)
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
160
1 809
93
Miből van Ukrajna, ha az kuwaiti meg iraki sivatag után télen nem használhatók az Abrams-ek?
Jelenleg sártengerből kérlek! Ha vennéd a fáradságot és végignéznéd a videót. számodra is kiredülhetne, idézem "a szűrők, mivel alacsonyan vannak és eltömődnek" értelem szerűen nem a sivatagi homoktól. Ezért a tankosoknak a nagy problémája, hogy harc közben nem akarnak leállni és szűrőt takarítani mert kb ott halnának meg! Másik nagy probléma, hogy "túl nehezek" és a "gázolaj amivel az összes többi, ukránok által használt tank működik nem jó, mert az Abramsba 50% gázolaj és 50% repülőgép kerozin (jetA, jetB, JP4, JP5, JP8) kell és nagyon sokat fogyaszt". Csak, hogy értsd. Alapból az US Army tisztán (jetA, jetB, JP4, JP5, JP8) repülőbe való kerozinnal használja.
Kötekedés és értetlenkedés helyett elolvashatnád, meghallgathatnád, hogy miről is van szó.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 105
83 565
113
Egyáltalán nem működött az orosz légvédelem? Simplicius szerint elképzelhető, hogy nem is rakéta volt, hanem szabotázs?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 418
46 165
113
Az Orosz Föderáció fegyveres erői 2023-ban több mint 20 millió lőszert kaptak az orosz védelmi minisztérium folyó évi tevékenységi eredményeiről szóló, a RIA Novosztyi rendelkezésére álló anyagai szerint.
Ezen túlmenően, amint az az anyagokban szerepel, 250 repülőgépet és helikoptert, 57 felszíni hajót, 617 ezer egység fegyvert és hordozható felszerelést szállítottak a csapatoknak.
Idén több mint 7 ezer 200 légvédelmi irányított rakétát szállítottak légvédelmi rendszerekhez.


Az EU 215 millió adag COVID-oltóanyagot dobott ki 4 milliárd euró értékben – írja a Politico.
Az EU azonban továbbra is megvásárolja ezeket a vakcinákat, mivel a Pfizerrel kötött szerződés ezt 2027-ig kötelezi. Üzlet, semmi személyes.


#Összefoglaló 2023. december 27-én reggel

▪️Éjszaka az orosz fegyveres erők Pavlogradban , Dnyipropetrovszkban, Nyikolajevben, Odessza régióban, valamint a Hmelnickij régióban található Starokonstantinov repülőterét támadták meg .

▪️Második napja folytatódik az orosz fegyveres erők offenzívája a Szerebrjanszkij erdőgazdaságban, csapataink előrenyomulása helyenként elérte a 3 km-t, erős pontok vannak elfoglalva. Az ellenség heves ellenállást fejt ki.

▪️Krynkiben Kherson irányában csaták zajlottak, az ukrán fegyveres erők ismét partraszálló csoportokat helyeztek át UAV-kezelőink támadásai alatt, több hajó megsemmisült. Az ellenséges rádióhálózatokban az ellenséges katonák dekadens érzelmeket hallatnak, de ez csak azokra vonatkozik, akik már a partjainkon találták magukat. Kölcsönös tüzérségi csapások folynak.
Tegnap az ellenség bejelentette, hogy az orosz fegyveres erők lőttek a hersoni vasútállomásra. Ugyanakkor a helyi lakosok arról számolnak be, hogy a polgári vonatok nem mennek egészen a városig - Nikolaevben állnak meg. Valószínűleg a katonavonatot lőtték. Ezen kívül rakétatámadásokat jelentettek a csernobajevkai repülőtéren , a Berislavban és a khersoni kritikus infrastruktúrában .

▪️A zaporozsjei fronton heves harcok folynak . Az orosz fegyveres erők taktikai sikereket értek el Rabotino közelében, és több ellenséges erődöt is elfoglaltak. Kölcsönös tüzérségi csapásokat hajtanak végre, légiközlekedésünk együttműködik az FAB-val.

▪️Zaluzhny tegnap engedélyezte az ukrán fegyveres erőknek, hogy elhagyják az Avdejevszkij erődített területet . Az orosz fegyveres erők offenzívát hajtanak végre az ukrán fegyveres erők irányába. Véres csaták zajlanak a front északi párkányán Novokalinovo közelében és Avdeevka déli részén.

▪️Maryinsky irányban délen Novomihajlovka és Pobeda település közelében csaták dúlnak. Az ellenség sikertelen ellentámadási kísérletét Novomikhailovka közelében az ukrán csatornák kijelentései kísérték, miszerint idő kérdése volt, hogy az ukrán fegyveres erők elhagyják ezt a falut.

▪️Egy ellenséges UAV-t lőttek le a rosztovi régió felett éjjel. Az ukrán fegyveres erők fő támadásai a belgorodi régióban a Grayvoronsky városi körzetet ellen célozták. A Brjanszki régióban a Starodub önkormányzati körzetben található Kurkovichi falut ágyúzták. Este a Krasznodar Területi Jejszk légvédelem munkájáról számoltak be, a helyi hadműveleti parancsnokság pedig arról számolt be, hogy gyakorlatokról van szó. Az ellenség egy nap alatt 199 lőszert lőtt ki a DPR polgári lakosságára, két civil megsebesült Donyeckben.
Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Kijev provokációt tervezett mérgező anyagok felhasználásával
MOSZKVA, december 27. /TASS/.

Kijev újabb provokációt tervezett nyugati előállítású mérgező anyagok felhasználásával, hogy Oroszországot vegyi fegyverek állítólagos használatával vádolják. Ezt Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője mondta el egy tájékoztatón.

"Nincs semmi Bucsáról: se nevek, se születési dátumok, se útlevéladatok, egyszerűen nem léteznek. Nem léteztek, mert az egész provokáció volt" - jegyezte meg.

„A kijevi rezsim ezúttal is valami hasonlót tervezett. Nem kizárt, hogy újabb oroszellenes provokációt szervez nyugati gyártmányú mérgező anyagok felhasználásával, hogy aztán újabb kampányt indítson az ENSZ-ben és a világmédiában hazánk megvádolására, hogy állítólag vegyi fegyvert használtunk.” – mutatott rá a diplomata.


Hátbaszúrás – Az odesszai oroszbarátok


A helyi lakosság támogatása nélkül gyakorlatilag lehetetlen lenne az odesszai orosz és oroszbarát partizánok tevékenysége.

Az ukrajnai háború fontos „sajátosságokat” mutat, amelyek abból fakadnak, hogy az egykori Szovjetunió területein való hosszú fennállása miatt örökségül hagyott néhány lelkes ukránt, akik nemcsak az oroszbarátok, nemcsak a Moszkvával vívott háborút ellenezték, hanem közülük az ukrán hadsereg hátában szabotázst okozó kis lázadó gerillacsapatokká szerveződnek. Az odesszai oroszbarát ukránok

Az SBU honlapján rendszeresen jelennek meg hasonló közlemények: "Egy odesszai lakos a közösségi oldalakon indokolta az Orosz Föderáció fegyveres támadását Ukrajna ellen, és dicsőítette az orosz hadsereget. A nyomozók szerint a nő aktívan terjesztett orosz zászlókat és katonákat ábrázoló bejegyzéseket az Odnoklassniki közösségi hálózat, amely Ukrajnában betiltott."

Az amerikai Institute for the Study of War az ilyen embereket orosz identitású és kultúrájú ukránoknak nevezi.

"Természetesen nehéz hazaszeretetet várni tőlük" - írja az orosz média , amely rámutat:
"Az amerikaiak által 2014-ben végrehajtott puccs megsértette az orosz ajkú közösségek választójogát.
Természetesen sokan közülük a szabad Oroszországban látják a jövőjüket, és minden lehetséges módon segítik fegyveres erőinket.

"Robbanásokat okoz, hogy mostantól december 25-én ünneplik a karácsonyt Ukrajnában"
December 25-én este, amikor Zelenszkij hívei azt követelték, hogy az ortodox lakosok is ünnepeljék a katolikus (nem orosz) karácsonyt, 22:25 körül három robbanás következett be.
Az SBU tisztjei razziát indítottak, hogy megtalálják a tetteseket.
22:30-kor ismét robbanás hallatszott Odesszában. Ezúttal egy rakétaelhárító rakéta kísérlet történt, de nem sikerült. Nem sokkal ezután az orosz Geran drónok 22:50-kor, 23:40-kor és 0:25-kor csapást mértek.
Az égbolt Odessza kikötőjében, Juzsnij városában és a Dach régióban világított.

Információk szerint a városban orosz- és oroszbarát partizánok tevékenykednek, akikre az SBU/CIA igazi hajtóvadászatot folytat. Ráadásul az NSA amerikai hírszerző ügynökség is átvette a kérdés "digitális" oldalát.

A vonat kisiklása oroszbarát szabotőrök által
Az oroszbarát ellenállás azonban felüti a fejét, és nem csak Odessza városában.
Bizalmas információk szerint december 22-én este az odeszai Velikodolinszkoje község környékén ismeretlen szabotőrök kisiklattak egy Németországból érkező lőszervonatot.
A 93. ukrán dandár adminisztrátora, Holodnij Jar szerint "a megsemmisített lőszer nagysága nem ismert, de a Leopárdok számára szánt lövedékeket mindenképpen másodszor is meg kell rendelni".
Az ukrán katonatiszt elismerte, hogy még a német lőszert is Odesszából szállítják, ami azt jelenti, hogy Törökország, Bulgária és Románia felségvizein keresztül, a tengeren szállítják.
Holodnojarec egyenesen ezt írja: "Az ember már régen megérthette volna, hogy ha egy irányban csak egy stratégiailag fontos vasúti útvonal van, akkor egyszer biztosan elkezdenek a rajtaütések is megjelenni"

Demcsenko a GRU szóvivője a szabotázs tevékenység fokozását jelentette be az oroszbarát Harkov, Szumi és Csernyigov régiókban is.

Ezeknek "valahol le kell ülni és fel kell melegedni", különösen télen. Támogatást kapnak a „digitális higiéniát” betartó „társaktól”, ami megnehezíti a nyomon követést.

Zelenszkij hívei megjegyzik, hogy a DRG beszivárgása csendesen megtörténik más területeken is, ahol egész csaták, sőt tüzérségi párbajok is kitörhetnek".

A gerilla „tüdeje” a helyi lakosság támogatása

Mindenesetre a helyi lakosság támogatása nélkül gyakorlatilag lehetetlen lenne az odesszai orosz és oroszbarát partizánok tevékenysége.

Akiknek az a mániája, hogy mindenkinek ugyanúgy-ugyanazt kell szeretni, azok csak csodálkozzanak, hogy vannak gondolkodó emberek a csordán kívül.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
545
4 958
93
Jelenleg sártengerből kérlek! Ha vennéd a fáradságot és végignéznéd a videót. számodra is kiredülhetne, idézem "a szűrők, mivel alacsonyan vannak és eltömődnek" értelem szerűen nem a sivatagi homoktól. Ezért a tankosoknak a nagy problémája, hogy harc közben nem akarnak leállni és szűrőt takarítani mert kb ott halnának meg! Másik nagy probléma, hogy "túl nehezek" és a "gázolaj amivel az összes többi, ukránok által használt tank működik nem jó, mert az Abramsba 50% gázolaj és 50% repülőgép kerozin (jetA, jetB, JP4, JP5, JP8) kell és nagyon sokat fogyaszt". Csak, hogy értsd. Alapból az US Army tisztán (jetA, jetB, JP4, JP5, JP8) repülőbe való kerozinnal használja.
Kötekedés és értetlenkedés helyett elolvashatnád, meghallgathatnád, hogy miről is van szó.
Pont erről próbáltunk már többen is írni, hogy hiába a nyugati szupertechnika, ha a viszonyok olyan szélsőségesek, hogy a végtelenségig kifinomított szerkezetek nem bírják. Hiába a magyarázat, hogy az oroszoknak olyan viszonyokkal kell megküzdeniük (sikerrel, de a nyugati idióták szemében elavult szerkezetekkel), amelyek a nyugati országokban nem ismertek. Oroszországban egy területen van jelen a -70C és a +50C. A sivatag és az őszi-tavaszi időszakban a járhatatlan sártenger. A nyugatiak egyszerűen a földrajzi kedvező helyzetük miatt képtelenek ötvözni ezeket a tulajdonságokat. Képesek sivatagra, őserdőbe, trópusokra, sarki körülményekre gépeket készíteni, de CSAK külön-külön és kurva drágán, mert az általános viszonyaik a mérsékelt éghajlati égövnek megfelelő eszközök gyártására elegendőek. Ha olyanokat készítenének tömegesen, amelyek mindegyik feltételnek megfelelnek, akkor a költségek miatt egészen egyszerűen nem csinálnák meg. Az oroszok meg igaz sokkal primitívebben (erről lehet vitatkozni mi a primitív), de megoldják és tömeges mértékben,
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 509
10 097
113
Jelenleg sártengerből kérlek! Ha vennéd a fáradságot és végignéznéd a videót. számodra is kiredülhetne, idézem "a szűrők, mivel alacsonyan vannak és eltömődnek" értelem szerűen nem a sivatagi homoktól. Ezért a tankosoknak a nagy problémája, hogy harc közben nem akarnak leállni és szűrőt takarítani mert kb ott halnának meg! Másik nagy probléma, hogy "túl nehezek" és a "gázolaj amivel az összes többi, ukránok által használt tank működik nem jó, mert az Abramsba 50% gázolaj és 50% repülőgép kerozin (jetA, jetB, JP4, JP5, JP8) kell és nagyon sokat fogyaszt". Csak, hogy értsd. Alapból az US Army tisztán (jetA, jetB, JP4, JP5, JP8) repülőbe való kerozinnal használja.
Kötekedés és értetlenkedés helyett elolvashatnád, meghallgathatnád, hogy miről is van szó.
1. láható volt már Abrams sárban dagonyázni, de lehet, igazad van.
2. valóban ilyen igényes a gázturbina? Valamiért arra emlékeztem, hasonló mindenevő mint az orosz tankmotorok.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 452
113
Japánoknál az alkotmány része, hogy atomfegyvert bevető országnak hadat üzennek.
Nem véletlenül íratták bele az amerikaiak.

Kína viszont azt mondta tavaly részükről nyugati vadászgépek megjelenése ukrajnában olyan vörös vonal ahol már mehet az atom.


Zsaluzsnij: nem mi mondtuk, hogy 400-500.000 mobik kell, később meg már azért ennyi, mert ennyi veszteséggel számoltunk jövő évre...


Ukrainian anon reporting in
What has happened in my country today?

The (((official))) media are telling us that:

Ezt a sok marhaságot honnan szedted?
Japán alkotmány, hadüzenet?
:D
Kínai vörös vonal Ukrajnában?
Kína szerint lehet atomozni?
Mi ez a sok sületlenség?

Kína:


Viszont sem magyarul, sem ukránul, sem angolul nincs értelme betenni (ugyanez a ruszki védelmi minisztérium posztjaira is igaz).

Meg aviapro, oroszok hazugsága, moszkvater.com, stb.stb.
;)
Aztán valakik két óránként felváltva mégis méteres csíkokba másolják a maszlagot, hogy izületes lesz az ujjam mire valami hírt találok.

Az látszik, hogy irgalmatlan saját veszteségek nélkül és "csak" egy-egy országgal proxyzva - no meg atom nélkül - szárazföldön az oroszokat a nyugat nem tudja megverni.
Több országgal nyilván túl lehetne terhelni az oroszokat, de arra meg ott a nukleáris doktrínájuk...

Az oroszok gyenge pontja (kié nem az USA-n kívül?) a tengeri hadviselés.
Mivel az beleégett az angolszászoknak és csatlósaiknak - mint Besenyő Pista bácsinak az otthonszülés problémája - hogy Oroszország nem győzhet (mondjuk a világhoz való hozzáállásuk alapján ez logikus görcs), ezért jelenleg nehezen elképzelhető, hogy kimondják, hivatalosan bejelentik:

Jó, legyen, elfogadjuk, Oroszország győzött.

Szürreálisan hangzana ugye!?


A hírek és latolgatásaitok alapján tartok tőle, hogy a maradék Fekete-tengeri erejüket akarják egyenként levadászni - lássuk be; nem lehetetlen küldetés.
A másik opció pedig az, hogy ezzel vagy mással (pl. F-16-osok NATO repterekről bevetése, vagy hamis provokálása) olyan válaszlépéseket provokáljanak ki (pl. atommal vagy anélkül nyugati repterek támadása lehetőleg járulékos civil veszteséggel), ami végre szalonképtelenné tehetné az oroszokat az ingadozók előtt.
(Pl. anno Boeing lelövése Szu-15-el)

Erős akaratok, erős akaratosságok csapnak most össze; nem túl biztató.

Mifasz?! Győztek? Kik?

"Milyen fing? Milyen hulla?"

Ki a fene akarna Oroszországgal háborúzni? Senki, maradjunk ennyiben.
Ha viszont Putyin háborúzni akart, akkor bizony muszáj reagálni. Ezt teszi a nyugat a saját biztonsága érdekében.
A Fekete tenger az ukrán hadszíntér része. Igen, ott gyengébb az orosz, lassan szorítják vissza a keleti partra. De ezzel csak az eredeti helyzetet állítják vissza, biztosítják a nyugati medence hajózási szabadságát a többi ország részre (Bulgár, román, török, ukrán). Ez miért fáj Putyinnak?
Pont annyi joga van a többi országnak is hajózni, mint másnak.

A szárazföldi háború meg még mindig Avgyijivka környékén zajlik, Ukrajna ettől jóval nagyobb. Viszont immáron végérvényesen és elszántan Oroszország ellensegévé tette Putyin az ukrán népet.
Ezért vesztette el a háború második szakaszát IS.
Olyan helyzetbe került, ahonnan már minden más háború megnyerhetetlen lesz neki a jövőben Ukrajna területén. Nem tudja már megszállni őket.

Akkor meg mit akar?
Azt hiszi az ukrán feladja? Elmenekül hazájából és átadja Putyinnak?
Az elmúlt két év alapján látszik, hogy NEM.
Ezt persze jól kihasználja a nyugat, ha már tavaly szépen elküldte őket Putyin nagy pofával....
Putyin meg van olyan öntelt és becsvágyó, hogy nem számít neki százezrek élete a semmiért.

Az Orosz Föderáció fegyveres erői 2023-ban több mint 20 millió lőszert kaptak az orosz védelmi minisztérium folyó évi tevékenységi eredményeiről szóló, a RIA Novosztyi rendelkezésére álló anyagai szerint.
Ezen túlmenően, amint az az anyagokban szerepel, 250 repülőgépet és helikoptert, 57 felszíni hajót, 617 ezer egység fegyvert és hordozható felszerelést szállítottak a csapatoknak.
Idén több mint 7 ezer 200 légvédelmi irányított rakétát szállítottak légvédelmi rendszerekhez.


Az EU 215 millió adag COVID-oltóanyagot dobott ki 4 milliárd euró értékben – írja a Politico.
Az EU azonban továbbra is megvásárolja ezeket a vakcinákat, mivel a Pfizerrel kötött szerződés ezt 2027-ig kötelezi. Üzlet, semmi személyes.


#Összefoglaló 2023. december 27-én reggel

▪️Éjszaka az orosz fegyveres erők Pavlogradban , Dnyipropetrovszkban, Nyikolajevben, Odessza régióban, valamint a Hmelnickij régióban található Starokonstantinov repülőterét támadták meg .

▪️Második napja folytatódik az orosz fegyveres erők offenzívája a Szerebrjanszkij erdőgazdaságban, csapataink előrenyomulása helyenként elérte a 3 km-t, erős pontok vannak elfoglalva. Az ellenség heves ellenállást fejt ki.

▪️Krynkiben Kherson irányában csaták zajlottak, az ukrán fegyveres erők ismét partraszálló csoportokat helyeztek át UAV-kezelőink támadásai alatt, több hajó megsemmisült. Az ellenséges rádióhálózatokban az ellenséges katonák dekadens érzelmeket hallatnak, de ez csak azokra vonatkozik, akik már a partjainkon találták magukat. Kölcsönös tüzérségi csapások folynak.
Tegnap az ellenség bejelentette, hogy az orosz fegyveres erők lőttek a hersoni vasútállomásra. Ugyanakkor a helyi lakosok arról számolnak be, hogy a polgári vonatok nem mennek egészen a városig - Nikolaevben állnak meg. Valószínűleg a katonavonatot lőtték. Ezen kívül rakétatámadásokat jelentettek a csernobajevkai repülőtéren , a Berislavban és a khersoni kritikus infrastruktúrában .

▪️A zaporozsjei fronton heves harcok folynak . Az orosz fegyveres erők taktikai sikereket értek el Rabotino közelében, és több ellenséges erődöt is elfoglaltak. Kölcsönös tüzérségi csapásokat hajtanak végre, légiközlekedésünk együttműködik az FAB-val.

▪️Zaluzhny tegnap engedélyezte az ukrán fegyveres erőknek, hogy elhagyják az Avdejevszkij erődített területet . Az orosz fegyveres erők offenzívát hajtanak végre az ukrán fegyveres erők irányába. Véres csaták zajlanak a front északi párkányán Novokalinovo közelében és Avdeevka déli részén.

▪️Maryinsky irányban délen Novomihajlovka és Pobeda település közelében csaták dúlnak. Az ellenség sikertelen ellentámadási kísérletét Novomikhailovka közelében az ukrán csatornák kijelentései kísérték, miszerint idő kérdése volt, hogy az ukrán fegyveres erők elhagyják ezt a falut.

▪️Egy ellenséges UAV-t lőttek le a rosztovi régió felett éjjel. Az ukrán fegyveres erők fő támadásai a belgorodi régióban a Grayvoronsky városi körzetet ellen célozták. A Brjanszki régióban a Starodub önkormányzati körzetben található Kurkovichi falut ágyúzták. Este a Krasznodar Területi Jejszk légvédelem munkájáról számoltak be, a helyi hadműveleti parancsnokság pedig arról számolt be, hogy gyakorlatokról van szó. Az ellenség egy nap alatt 199 lőszert lőtt ki a DPR polgári lakosságára, két civil megsebesült Donyeckben.
Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy

Hajtják a rokkát a propagandisták, nincs eredmény.

Több, mint 20 millió lőszerrel Bahmut és Marinka az eredmény?!
:)
A gyenge NATO és egy nem is létező ország ellen?
A vadászgépek, hajók meg szépen pusztulnak, a Fekete tengeren, a légi fölényt bukták. A nyugati támogatás folyamatos, jön a pénz, lőszer, vadászgép, légvédelem. Pedig Putyin mennyire mondta, hogy majd feladja a nyugat. :)
Ezért nem kell elhinni a meseszerű propagandát.

Nagy a pánik, karácsonyig se lett meg Avgyijivka, jön a Putyin választás, eredmény meg SEMMI. Csak mennek a 200-asok haza. Izzad a Putyini propaganda külföldön, mindenhol.
Cikkekből kiragadott félmondatokból csemegéznek, keresik a kapaszkodókat. Douglas MC gregorok, Vukicsok havonta bemondják, hogy vége, nyert Putyin, Ukrajna elveszett, stb., stb.
Aztán meg megy a pislogás, hogy mi történt a nemlétező országban, a gyenge ukrán haderő heti szinten többszáz millió dolláros veszteségeket okoz, az orosz meg okosan darálja magát donbasszi falvakért.

Minden a terv szerint halad. :)
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 385
31 703
113
Pont erről próbáltunk már többen is írni, hogy hiába a nyugati szupertechnika, ha a viszonyok olyan szélsőségesek, hogy a végtelenségig kifinomított szerkezetek nem bírják. Hiába a magyarázat, hogy az oroszoknak olyan viszonyokkal kell megküzdeniük (sikerrel, de a nyugati idióták szemében elavult szerkezetekkel), amelyek a nyugati országokban nem ismertek. Oroszországban egy területen van jelen a -70C és a +50C. A sivatag és az őszi-tavaszi időszakban a járhatatlan sártenger. A nyugatiak egyszerűen a földrajzi kedvező helyzetük miatt képtelenek ötvözni ezeket a tulajdonságokat. Képesek sivatagra, őserdőbe, trópusokra, sarki körülményekre gépeket készíteni, de CSAK külön-külön és kurva drágán, mert az általános viszonyaik a mérsékelt éghajlati égövnek megfelelő eszközök gyártására elegendőek. Ha olyanokat készítenének tömegesen, amelyek mindegyik feltételnek megfelelnek, akkor a költségek miatt egészen egyszerűen nem csinálnák meg. Az oroszok meg igaz sokkal primitívebben (erről lehet vitatkozni mi a primitív), de megoldják és tömeges mértékben,
Többszörös marhaság.
Abrams gázturbinája korlátlanul mindenevő.Kerozinnal,benzinnel,fűtőolajjal,növényi olajjal,és azok bármilyen arányú keverékével működik.Sokkal érzéketlenebb az üzemanyagminőségre és milyenségre,mint a korlátozottan mindenevő V92 motor.És még ráadásul üzembiztosabb,és tartósabb is.....Egyébként a T80 gázturbinája is jobb ezen szempontokbol,mint a T72/90 dizelje.A turbinák nagy hátránya a fogyasztásuk-de különben minden más szempontbol előnyösebbek.
Csak szólok,hogy az USA Alaszka nevű tagállama is sarkvidéki terület.....Nevada meg sivatag.
És ami azt illeti,a háborúk tapasztalata az,hogy a nyugati harcjárművek többnyire bizony tartósabbak és üzembiztosabbak,mint az orosz megfelelőik.
Vannak persze elbaxások,mint pl a franci-finn Hyperbar V8,ami egy technológiai mestermű,papiron igen jó-csak a gyakorlatban nem vált be (Chieftain L60 motorja a hk-hoz nem vált be.Az indiai liszenszgyártott Vickerc Mk3 hk-ban nem volt vele annyi probléma-mert az a gép jóval könnyebb volt).
De ilyen az orosz oldalon is van,lásd az Armata X motorját.