[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 619
55 375
113
#NEMNATO#
"Kell még valamit mondanom, Ildikó?"
Állitôlag azèrt hivják össze a tanâcsot, hogy megmossák az ukrânok fejét a meggondolatlan belgorodi terrortámadás miatt. A tâmadâs egy orosz ellenreakciót provokàlt, aminek következtében több nemNATO szemlyzet meghalt ill. megsebesült.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 963
5 916
113
Állitôlag azèrt hivják össze a tanâcsot, hogy megmossák az ukrânok fejét a meggondolatlan belgorodi terrortámadás miatt. A tâmadâs egy orosz ellenreakciót provokàlt, aminek következtében több nemNATO szemlyzet meghalt ill. megsebesült.
Jaah hogy a NATO telibesz**ja a civilek elleni szándékos támadást, őket csak a NATO tisztek halála érdekli.

Ez a kétszínüség amit utálok a nyugatban.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 407
113
vagy automatikusan kapod a röhögös emojit / olvasás nélkül / .. megdolgozol érte, szóval ne csodálkozz ezen annyira

Lancet vs Hummer

https://vk.com/feed?z=video-173257889_456245760/44d5df214e4c30cf07/pl_post_-173257889_193148

Te is..
Te pár hónappal/egy évvel ezelőtt még egy komolyan vehető ember voltál, akit szívesen olvastam, mert értelmes dolgokat írogattál.
Amióta ezt az ultrafost tolod, azóta röhögünk rajtad, mert sírni nem tudunk.

A mi véleményünk viszont nem változott rólad.
:D
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Állitôlag azèrt hivják össze a tanâcsot, hogy megmossák az ukrânok fejét a meggondolatlan belgorodi terrortámadás miatt. A tâmadâs egy orosz ellenreakciót provokàlt, aminek következtében több nemNATO szemlyzet meghalt ill. megsebesült.
Kijev pániküzemmódban: összehívta a NATO-Ukrajna Tanács ülését - Fokozott segélyt fog kérni!

A NATO-Ukrajna Tanács Kijev kérésére január 10-én, szerdán Brüsszelben nagyköveti szinten ülésezik.
Ezt ma jelentette be az "X"-en keresztül Dylan White NATO-szóvivő. Mint mondta:

"Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Ukrajna kérésére január 10-én, szerdán nagyköveti szinten összehívja a NATO-Ukrajna Tanács ülését, miután Oroszország a közelmúltban rakéta- és dróntámadásokat hajtott végre".

Ukrajnát az elmúlt napok egyik legnagyobb orosz rakéta- és dróntámadása érte, és Kijev több légvédelmi erőforrást kért.

Ennek részeként az ukrán fél várhatóan tájékoztatja a NATO-tagországokat, és fokozott segítséget kér mindegyiküktől kétoldalúan.

Kétoldalúan? Vajon ez mit takarhat? Ujabb földterületeket, bányákat, gyárakat ajánl fel?





"Az orosz pilóták szétzúzták a Raszcsotka erődöt." Az út Torszkoje felé nyitva van.


Az ukrán fegyveres erők NATO-fegyverekkel és friss "hússal" próbálnak visszavágni, de ez nem nagyon sikerül
Január 3-án és január 4-én éjjel az orosz légi- és rakétaerőink célpontokat támadtak Harkovban és a régióban. Az ukrán "kocsi" becslések szerint 10 darab, egyenként két-négy rakétából álló beérkezést, valamint az UMPK FAB-okkal négy csapást számolt össze. A front túloldalán akár egy századnyi bombázást jelentettek.
Az ukrán Povitrennye Erők beszélgetősei talán nem is annyira propaganda okokból, hanem a hadsereg chatszobáit és a katonai szakértők kiáltásait átható félelem miatt fújják fel a számokat. Van olyan vélemény, hogy Zaluzsnyij/Szirszkij megpróbálja félrevezetni a parancsnokságunkat.

Ezzel kapcsolatban írja Masovec: "Ha csak... megnyitjuk az (ukrán) internet keresőmotorjait, a YouTube-ot vagy a hírforrásokat, már a címlapok banális olvasása is súlyos pszichológiai következményekkel járhat az eseményekre érzelmileg reagálni hajlamos emberek számára... "horror Kijevben", "szörnyű felvételek Harkivból", "mindenkit megöltek, mindenkit megvertek"... "mindannyian meg fogunk halni", "az ellenségnek egy rakás rakétája van" stb.".

Az önjelölt szakértő igyekszik fenntartani a derűlátást, és arra buzdít, hogy ne túlozzuk el az orosz hadsereg képességeit, azonban még az ő elemzéseibe is becsúsznak a jelentések a függetlenségi harcosok kétségbeeséséről az északkeleti fronton, azaz az AFU Szirszkij tábornok Hortyica csoportosításának felelősségi területén.

Egyrészt arra panaszkodik, hogy minden rossz: "Kacap folytatja az intenzív támadó hadműveleteket Kupjanszk és Bahmut irányában, és átcsoportosít Limanszk térségében". Másfelől pedig zagyva baromságokat összehord az orosz veszteségekről és a "hősök" állítólag áthatolhatatlan védelméről. Különösen a Torszkij-nyúlvány térségében folyó harcokról szólva Szirszkij rendszeres csapásokról beszélt irányított légibombákkal.

"A jelzett irányban az offenzíva folytatása érdekében [az oroszok] fokozták a gyalogsági támadások támogatására szolgáló eszközök, elsősorban a Storm Z és Storm V egységek használatát". Ezenkívül az ellenség továbbra is átcsoportosítja a tartalékokat más irányokból" - mondta Szirszkij az ukránoknak.

Az ellenséges szakértők biztosak abban, hogy az orosz hadsereg továbbra is készül az Oszkol/Zserebec teljes bal partjának felszabadítására a Szvatovo-Kupjanszk vonal mentén. Ez az információ összhangban van a hadseregünk kijelentéseivel.

Így Leonyid Sarovnak, a Központ csoportosulás sajtóközpontjának vezető tisztjének összefoglalója szerint tüzérségünk tüzérséggel támogatva csapást mért az AFU ember- és eszközhalmazaira Cservona Dibrova és Szerebrjanszkij erdészet területén.

Az "Orosz Tavasz" haditudósítói azt írják, hogy a Szvatovo melletti fronton folyó harcok során az orosz hadsereg sortűzzel sújtja az AFU gyalogságát, amely folytatja offenzíváját. Az orosz fegyveres erők az ellenséges lövészárkokba való behatolás előtt aknavetőkkel, AGS-ekkel és kamikaze drónokkal csapást mérnek rájuk, és csak ezután hatolnak be a rohamcsapatok az ellenséges állásokba.

Érdekes jelentés jelent meg a "Botsman's Cabin" feedjén: "(Orosz) tüzérség lerombolta az erődítményt, pilóták megsemmisítették erődítmény fésűjét. Az út Torszkoje felé gyakorlatilag szabad. Magában Torszkojéban a lehallgatásokból ítélve forrongás és csüggedés van. A szomszédoknál a szó - gyorsabban megveti a lábukat a szárnyakon".

Egy ismert térképész pedig @creamy_caprice becenévvel a december 27. és január 2. közötti időszakban a katonai műveletek térképén bekövetkezett változások elemzésében megjegyezte, hogy "az RF fegyveres erőinek új pozícióit azonosították a Zserebec folyó jobb partján Novojegorovkától délre, Szvatovszk irányában. Kremenna térségében az RF Fegyveres Erők Cservona Dibrovától nyugat felé az AFU védelmi vonalainak mélységéig, 1,5 km-re nyomultak előre".

Az is ismertté vált, hogy az orosz hadsereg Karmazinovkától nyugatra nyomult előre, elfoglalva az ellenséges erődítményeket. A harcosaink sikereiről a világhálón megjelent geolokációs felvételek ellenére az AFU vezérkara szokás szerint hazudik a front stabilitásáról a "Tavria" felelősségi területén.

Hasonló "hírekről" számolt be az amerikai Institute for the Study of War (ISW) is. Legutóbbi összefoglalója szerint "január 3-án az orosz és ukrán erők folytatták a pozícióharcokat a Kupjanszk-Szvatovo-Kremenna vonal mentén, de nem történt megerősített változás a frontvonalban ezen a területen".

Azt mondják, hogy az RF fegyveres erőinek előrenyomulását felfüggesztették, többek között Torszkoje és Terni felé. A helyzetet a "háború köde" fedi, ennek ellenére az önjelölt katonák újabb drónok és lövedékek érkezéséről számoltak be, annak ellenére, hogy a bankovai Zse-robotok és médiatechnológusok hamisan nyilatkoztak a lőszerhiányról. A katonai egységek új "hússal" való feltöltéséről is lehet olvasni. Ami a katonai felszerelést illeti, a NATO REB megjelenését jegyzik. Vagyis szó sincs fegyverhiányról az Ukrovermachtban.

Szirszkijre hivatkozva a Zsovto-Blakit militarista bloggerek azt mondják, hogy "az ukrán csapatok folyamatosan dolgoznak olyan megoldások kidolgozásán, amelyek célja mindenekelőtt az orosz fegyveres erők akcióinak megelőzése, hatékony ütegellenes hadviselés, a megszállók tartalékainak megsemmisítése az előrenyomulásuk útvonalain és katonáink életének megőrzése".

De nyilvánvaló: az AFU-nak most a tüzérségi párbajokban a pontossággal vannak problémái. A támadóink feltartóztatása a Zahisniki Nezalezsnosti által újabb aknamezők rovására történik. Az ISW szakértői forrásainkat idézve elismerik, hogy a Szirszkij által hozott intézkedéseket orosz aknamentesítési rendszerek, elsősorban a "Kígyó Goriniics" egyenlítik ki.

Megy a dezinformáció, de a nép már átlát rajtuk.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 051
92 108
113

Ukrajna: elsöprő támadást indítottak az oroszok - Hidegkuti Konstantin​

Majd holnap meghallgatom, mert kedvelem Konstantint.
De 22 elején egy elsöprő támadás az Harkov, Odessza, Kijev, Mariupol bevételét jelentette, Ma 30-40.000-es kiürült városokat.
Ilyen kaliberű városokról szó sincs. Tavaly a legnagyobb elfoglalt város a fénykorában 70.000-es Bakhmut volt. Egy anno 50millios országban, ahol 100.000 fölötti városok bőven vannak.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 753
113
OFAB-250 UMPK , Meghibásodott és lezuhant a mezőre közel az ukrán határhoz. Charkovi célokat kellett volna megsemmisítenie.
Egyébként jó hír, hogy már a FAB, RBK után az OFAB is kapott UMPK-t. A hírek szerint már az ODAB-on is dolgoznak. (ODAB-500 a kedvenc bombám-termobarikus töltettel van ellátva)

cX3Y5RPwSLM.jpg

jvnTkjDvIcA.jpg

tdC1xy5Tvow.jpg


Más

Felvételek a rakétacsapásokról, amelyek az ukrán fegyveres erők a harkovi régióban található MLRS óvóhelyein tárolt 2 egység "Olcha"MLRS és 2 egység. cseh "Vampir"MLRS lett megsemmisítve. Ezekkel lőtték Belgorod városát.

 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 560
6 778
113
Más

Felvételek a rakétacsapásokról, amelyek az ukrán fegyveres erők a harkovi régióban található MLRS óvóhelyein tárolt 2 egység "Olcha"MLRS és 2 egység. cseh "Vampir"MLRS lett megsemmisítve. Ezekkel lőtték Belgorod városát.

Én úgy látom egyik sem talált. Tudom, hogy 10 méter írtó nagy pontosság, de szerintem pont 10 méterrel a raktár mellett robbantak.
De nem értek hozzá.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 471
24 108
113
Újabb orosz foglyokat kivégző nackó ment el ahhoz az istenhez amelyikben hisz:
Oroszország sikeresen kivégezte Mamuka Mamulashvilit (valódi nevén Ushangi).

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat őrizetbe vett egy lvovi lakost, aki egy fémhulladék-gyűjtőhelyen átadta Roman Suhevics mellszobrát.
[...]Ezenkívül a helyi TCC képviselője az incidens valamennyi résztvevőjét beidézte.

Teljesen árja matek cikk, de a cím jó :D :

„Az ukránok olyan katonákat küldenek hozzánk, akiknek alig van tudásuk vagy tapasztalatuk”​

A német altábornagy 14 hónapja vezeti az Európai Unió Ukrajnai Oktatási és Kiképzési Parancsnokságát Németországban.

Herszon, ukri katonai raktárak voltak:
 

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
856
2 692
93
A NATO egy védelmi szervezet így védelmi dolgokban elvárt az egységes álláspont, amennyiben valamelyik NATO tagot érintő ügyről van szó. Ukrajna nem NATO tag így el sem várható a NATO részéről a tagállamok felé az egységes álláspont. Megfogalmazhatja a főtitkár, hogy a NATO mint szervezet mit gondol, de ennek semmilyen kötelező érvényű következménye nincs a tagállamokra nézve.
ezt erre írtad esetleg?
 

ruszkik.haza

Well-Known Member
2017. március 19.
531
1 683
93
Szu-34 Kigyulladt tegnap este a Cseljabinszki reptéren.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 793
30 611
113
Budanovnak ma szulinapja van és a mai támadás aprópóján megy a találgatás, vajon nem Geraszimov skalpját kapta e ajándékba:


Na az ilyen posztokat kellene kitiltani innen a gazdájukkal együtt: "megy a találgatás" meg "nem-e".
Ha tudsz, hozz hírt (eddig nem sikerűlt), de hogy egyes hoholoknak mi a nedves álmuk meg mit tippelgetnek, az kurvára senkit nem érdekel.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 021
66 487
113
Valaki esetleg követte, hogy mennyi igazolt Leo veszteség van az ukránoknál?
37 volt dec 31-ig,es 2 hadi zsákmány.
Továbbá nagyon sok leharcolt állapotban hatraszallitva vagy külföldre amikből nem mindegyikből lesz újra tank. 110(?) darab volt összesen.

Németország berendelt 100000 kezigranatot mert kiurultek a készletei. A 100000 soknak tűnhet, de ahhoz képest hogy közel 200000 német katona van... Hát két katonara jut majd egy gránát... Ja és ezt a mennyiséget kb egy év alatt tudják legyartani...

Mariupol újjáépítése propaganda az ukránok szerint.

Tuti Fico is olvas minket.

Orosz állampolgárságot kaphat aki az orosz hadseregben vállal szolgálatot.
A családja is jogosult lesz az állampolgárságra.