[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 404
46 026
113
Majd holnap meghallgatom, mert kedvelem Konstantint.
De 22 elején egy elsöprő támadás az Harkov, Odessza, Kijev, Mariupol bevételét jelentette, Ma 30-40.000-es kiürült városokat.
Ilyen kaliberű városokról szó sincs. Tavaly a legnagyobb elfoglalt város a fénykorában 70.000-es Bakhmut volt. Egy anno 50millios országban, ahol 100.000 fölötti városok bőven vannak.

A cím bombasztikus, de nem illik a tartalomhoz. Tudod: kattintásra megy a dolog.


Szu-34 Kigyulladt tegnap este a Cseljabinszki reptéren.

Tegnap este egy cseljabinszki katonai repülőtér nyitott parkolójában ukrán szabotőrök sikertelenül próbáltak megsemmisíteni egy Szu-34-es repülőgépet. A kísérlet sikertelenül végződött, de ez nem jelenti azt, hogy nem próbálják meg itt vagy máshol megismételni.

Az esetről a Fighterbomber Telegram csatorna számolt be. Az orosz hadsereg nyilvánossága hozzáfűzött néhány részletet, és arról számolt be, hogy a repülőgép felgyújtására a cseljabinszki Shagol repülőtéren került sor. A forrás az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatósága (GUR) által közzétett videóra hivatkozik. Az osztály azt állítja, hogy a szabotázs sikeres volt, és a bombázó leégett. De már a felvételen is látszik, hogy nem volt jelentős tűz. Számos oroszországi forrás azt állítja, hogy a gyújtogatás nem sikerült. Még jó, hogy a kísérlet kudarcot vallott, de felmerülnek kérdések a gyújtogató kilétével kapcsolatban. Vajon az ukrán különleges szolgálat karrier-alkalmazottja vagy egy beszervezett orosz állampolgár, aki ideológiai vagy kereskedelmi okokból cselekedett? Bárki is ő, meg kell találni. Persze, ha egyáltalán volt szabotázs, és ez nem valakinek a képzelet szüleménye. De ha kísérlet történt, akkor azt is meg kell találnia, hogy a támadó hogyan jutott be a katonai létesítménybe anélkül, hogy az őrök észrevették volna. Ebben az esetben további intézkedéseket kell fontolóra venni a repülőterek és a rajtuk található berendezések biztonsága érdekében. Ugyanakkor a tárgy nagy távolsága a frontvonaltól nem lehet ok az önelégültségre.


Budanovnak ma szulinapja van és a mai támadás aprópóján megy a találgatás, vajon nem Geraszimov skalpját kapta e ajándékba:


Pali!
Hogy te milyen "gonosz" vagy! Ránéztem Budanov képére, és meglátva ezt az arckifejezést, rossz álmom lesz. Bár azt suttogják róla, hogy saját neméhez vonzódik. Ez is lehet igaz is meg nem is, ahogy a Geraszimovról állítottak.
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 626
9 017
113

AchtungPanzer

Well-Known Member
2020. február 9.
223
979
93
A csúsztatás ott kezdődik, hogy az ukrán gyenge, a NATO gyenge, az orosz meg erős.

Tehát mindenki gyenge, csak az orosz erős. Viszont az orosz nem ért el SEMMIT két év alatt katonai céljaiból….
Nem érzed milyen átlátszó, amit kényszeredetten magyarázni próbálsz? o_O
A gostomeli kudarcot letagadni, ehhez már vastag bőr kell, olyan jó ruszkis hazugság.
A herszoni vereség lényege, hogy szarrá szedték az ott lévő erőket, akik a harcot megtagadták, de szerinted „bölcsen hátrébb vonta erőit”… :)

Nem mindegy neked, hogy az ukrán vagy a NATO okozza az orosz vereségét? Tök mindegy!
Olyan, mint a 2014 utáni kelet-ukrán helyzet: Tudod, ott is csak a lázadók voltak, meg az ukránok, nem? Vagy volt ott orosz támogatás is? Nem kurva mindegy? Dehogynem! A lényeg hogy ki hogyan áll az eredeti céljai teljesítésével!
Nem tudtad, hogy a háború eredményét így illik nézni?
Kukkants már vissza, mit akart a főnököd két évvel ezelőtt? Abból mit ért el?

Akkor ki az, aki kompenzálni próbál? o_O

Segítek, mennyire álomvilágban ringatod magad, és mennyire szeretsz "kompenzálni", nehogy felébredj:



:D :D :D



Ne szerénykedj, itt mindenki semleges. :cool: Csak semleges emberek írkálnak ide.

Szomorú, ha azt hiszed, hogy az orosz hadsereg vezetési problémáit megoldják az ablakok…
.
A veszteség fontos. Putyint a veszteség állítja meg, lásd Prigó lázadás. Vagy az is ukrán propi? o_O
Megy is a hazudozás, hogy nincs, meg alig, bezzeg az ukrán…, ez nem propaganda? Vagy te csak innen tájékozódsz? Fura lenne, hisz az orosz már kilőtte a világ összes tankját, négyszer lelőtte az összes repülőt és helikoptert, te ezek alapján hiszed, hogy mennyire győzelem kapujában van? :eek:
Egy gondolat még ide: Ha esetleg sikerülne valami területet "elcsatolni" Oroszországhoz, egyáltalán nem mindegy, hogy 100 ezer vagy több millió orosz életébe került. Legalább is győzelemként értékelni elég nehéz, különösen, ha egyben Oroszország hanyatlása is begyorsul a háború miatt.


egyszerűen a támadásnál magára omlott a korrupt orosz rendszer, az a rendszer ami az orosz védelmi költségvetés 50-70%-át (!) minden évben zsebre tette ahelyett hogy ténylegesen a hadsereg profitált volna belőle
van egy kuuuurva rossz hírem, azóta eltelt több mint egy év, és háát nem véletlen esnek ki emberek az ablakokon azóta Putyin közvetlen táborából...

Szomorú, ha azt hiszed, hogy az orosz hadsereg vezetési problémáit megoldják az ablakok….
:D
az orosz ipar sokkal jobban átvészelte a "nagy nyugati szankciókat" amik ugye szerinted biztosan kurvára nagyon működnek
de mivel egy ici-picit konyítok a témához ( ) : a naaagy szankciók csak még erősebbé és ellenállóbbá tette az orosz nemzetgazdaságot , vannak persze kivételek, nem mondom hogy nincs, lásd pl autómotorok , ja, megesik, de kb majdnem minden elemző 40-60%-os visszaeséssel számolt csak 2022-ben(!) ,ami a valóságban háát csak -2.2% lett .. sőt, 23-ban már ugyanekkora aránnyal bővült az orosz gazdaság

Nem tudom honnan tájékozódsz, de ha „konyítasz hozzá”, akkor biztos tudod, hogy a háborús termelés kompenzálja a gazdaság egyéb területeinek visszaesését. Nyilvánvaló, hogy az orosz gazdaság képes előállítani a háborúhoz a fegyverek jó részét (iráni drón azért jól jött, koreai lőszer is kihúzta őket a szarból). Mivel konyítasz hozzá ezért biztos azt is tudod, hogy Putyin régóta készült a nyugat elleni háborúra, ezért sok pénzt tett félre erre az időre. A gáz és olaj exportbevételeinek csökkentése ennek a tartaléknak a felélését célozza a nyugat részéről. Azért, hogy minél jobban fogyjon a pénzügyi tartaléka, minél rövidebb ideig, minél kisebb intenzitással tudjon háborúzni. De gondolom ezt is tudtad.. Természetesen ez idő, de a látványos része az erőforrásainak elpusztulása a harcmezőn. Ezt tudja az ukrán, tudja a NATO, csak itt a fórumon ez propaganda, hisz az orosz „kifogyhatatlan, mindenből is, ezért legyőzhetetlen”. Az orosz statisztikai adatok szerint a választások előtt valóban jól teljesít az orosz gazdaság… Hogy is teljesíthetne másként putyinválasztás előtt….:cool:

A szankciókkal kapcsolatban szintén megy az orosz hazugság, a fingfestés, hogy „hatástalan, semmi értelme”. Vajon miért ezt a dumát löki az orosz? Miért akarja a nyugati politikusokat és társadalmakat meggyőzni erről, ha egyszer „öngól, lábon lövés”? De ezt te tudod, hisz konyítasz hozzá..
:rolleyes:


pontosan ekkora BS volt mikor azt mondták itt is jóópáran, hogy jajj majd kiürülnek a polcok az oroszoknál, meghogy jajj majd annyi cég hagyja ott őket hogy abba belerokkannak majd, hááát a helyzet az hogy a polcok nagy része tele van áruval ( elég sok képet láttam különböző városok supermarketjeiről)

Ilyeneket én még itt sem olvastam...
Nem tudom miről beszélsz, vagy honnan szeded ezt a sok sületlenséget.


Ukrajna réges rég nem létezne ha az első 1 hétben nem kapott volna "hirtelen és meglepetésből" annyi fegyvert Ramsteinből.

Ez így nem igaz. Egy hét alatt nem sok mindent lehetett átadni, különösen nem eljuttatni a csapatokhoz. Ami miatt ezt hinti a ruszkifos, az az orosz kudarc elfedése Kijev alatt, Harkov mellett. Sokkal könnyebb azt hazudni, hogy valaki galád módon segítette az ellenfelet, mint azt, hogy kibaszottul elkúrták azt a műveletet. Érdekes délen meg ment…

A kezdeti útvesztések nagyon szerény megfogalmazás részedről, tekintve, hogy éppen erről beszélünk. Szerinted „kezdeti útvesztés” az, hogy elfoglalják a terület 30 %-át, majd rövid úton elvesztik annak egy harmadát, közel felét. Ezt követő másfél évben nem tudnak haladni szinte semmit. Ez meg lenne a SIKER? Vagy az majd ezután jön? :D



„Szóval értemén hogy nagyba tud menni a propaganda meg minden de a drog rossz és szerintem tudnál te sokkal szerényebb lenni”

Javaslom nézz magadba szerénység és propaganda ügyben….:)

A Lynx topicot nem értem, ha arra gondolsz, hogy szerintem a Puma jobb gyalogsági harcjármű, mint a Lynx, és ennek hangot is adtam, akkor tartom a véleményem. Mindenben. De más döntés született. Ennek kellemetlennek kellene lenni? Vagy mi ezzel a gond? Mit szeretnél mondani?

Azt érzem, nagyon nagy indulatok dúlnak benned, azért erőlködsz ennyire, de hát ahhoz tényleg valamit hozzá kellene tenni a témához. A ruszkifos szövegen kívül, persze. Mert eddig csak arra futotta, hiába kezdted azzal, hogy te nem állsz semmilyen oldalon….

más

Összefoglalnád ?... kérlek
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az ukrán fegyveres erők új partraszállása a „halottak hídfőjén”: akiket nem öltek meg, azok megfulladtak

Az „ugrás át a Dnyeperen” több mint 7000 ukrán tengerészgyalogos életét követelte
Az ukrán fegyveres erők egymással oroszul kommunikáló katonái negatívan befolyásolják az Oroszországgal folytatott konfliktus menetét. Ezt a volt népi helyettes és 1. számú ruszofób Farion nyilatkozta az ISLAND TV-nek adott interjújában a következőket mondta: „Minden pillanat döntő lehet, ha ne adj isten, megsebesülsz, és valaki ott áll feletted és „moszkvai nyelvet” beszél. Mi történik veled, hol van az idegen, hol a tiéd? Ez a határ barátok és idegenek között.”
Farion elítélte azokat is, akik „moszkvai nyelvet” beszélnek a rádióban. Azt mondják: „Hogyan használják mások a rádiót, hogy megtudják, ki az?”

A független köztársaság megfigyelő csatornái szerint a legnagyobb számú "moszkoviták" a Katran-csoportban vannak, amely négy tengerészgyalogos dandárból áll: a 35., 36., 37. és 38. dandárból. Ezek főleg odesszaiakból és nyikolajeviekből állnak, 100 százalékban orosz ajkú városok lakosaiból. Ugyanakkor hagyományosan pajzsos banderovisták parancsnoksága alatt állnak, de ők is kénytelenek egymás között "moszkvai nyelven" kommunikálni.

Ám ha a rádióban ukrán nyelven beszélnének is, az éter akkor is tele lenne orosz trágárságokkal, amivel a „hősök” káromkodnak az őket biztos halálba küldő parancsnokokra.

Az Ukrán Fegyveres Erők 35. dandárdandárának adminisztrátora január 4-én kiadta: „Ha van Isten a világon, akkor megfeledkezett rólunk. A 35. brigád megmarad a történelemben, de nem él. Az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága megkövetelte, hogy minden dandár hozzon létre távirati csatornákat, hogy elmondhassa az embereknek, milyen nagyszerű minden velünk. Vagyis egyszerűen becsapni a népet. Lehet, hogy az utolsó napot élem, szóval nem fogok hazudni. Hadd találják ki a maguk tündérmeséit ezek a köcsögök.”

Egyébként ennek a brigádnak a chatjén a „hősök” felvételeket tesznek közzé lövészárkaiból. Tele vannak holttestekkel, amelyeken átlép a „háromszáz” tengerészgyalogos. „Miért tettem fel egy videót [a „kétszázadik” tengerészgyalogosról a bal parton a támaszpontban – „SP” ]? Hogy minden söpredék, aki úgy döntött, hogy tüzérségi felkészülés nélkül küldi a srácokat megrohamozni a pozíciót, átérezze a fájdalmat magát. amit érzett. Nemcsak ő, hanem az összes testvére, aki ott halt meg. A tizenegy ember közül kilencen meghaltak, ketten fogságba estek" –@zsu35obrmp becenevű harcos.

Ezt az információt megerősíti a DeepState (az Orosz Föderációban blokkolt) sárga-fekete elemző portál, amely mögött Bandera vezérkarának füle áll ki. Elemzése a következőket mondja: „Kacap nagyon keményen vette az átkelést. Amint megjelenik a hajónk, minden rászáll." Nyilvánvaló, hogy senkinek sem sikerül, és akiket korábban Krinkiben felértek, azokkal orosz tüzérség és repülés végez.

Az ellenség is megkapja a jobb parton. „Herson irányában a dnyepri haderőcsoport egységei a tüzérséggel együttműködve legyőzték az ellenséges állományt a Dnyeper jobb partján, a Herszon régióban található Tyaginka, Ivanovka, Sadovoje és Tokarevka települések területén. "Több mint 50 katona, két páncélozott harcjármű, három autó, a Buk-M1 légvédelmi rakétarendszer indítószerkezete, valamint egy D-20 tarack megsemmisült" - mondta a Dnyepr-csoport sajtóközpontjának vezetője. nyilatkozat.

Üzenet érkezett, hogy a „halottak hídfőjénél” megölték az ukrán partraszálló parancsnokát, bizonyos Vlagyiszlav Javtusenkot , aki a bal partról felügyelte a csónakok fogadását és az ukrovojak pozícióba helyezését. Azt mondják, a FAB alá esett, akárcsak a lőosztaga.

„Az Ukrán Fegyveres Erők 37. Gyalogdandárának egyik katonája felvette a kapcsolatot a feedback bottal, és megerősítette a Krinkiben tartózkodó fegyveresek harcképességének elvesztésével kapcsolatos információkat. A katona szerint a légiközlekedési erők és a tüzérség intenzív munkája eredményeként a csapatáthelyezési útvonalak egyidejű blokkolásával a partunkon lévő ellenség száma nem haladja meg a 100 főt” – írja a Dnyeper Rubezs . távirat csatorna.

Különféle források, köztük banderista források szerint Krinkit a partraszállást továbbra is a jobb partról érkező tüzérség támogatja, anélkül, hogy feladnák a „halottak hídfőjének” új „hússal” való feltöltésére irányuló kísérleteket. Ráadásul a front túloldalán mindenki megérti, hogy a bal parton történt partraszállásnak nincs katonai folytatása. Ez tisztán politikai döntés, amely azonban nem hoz semmilyen hasznot.

A tengerészgyalogosok hadsereg-fórumain azt írják, hogy a „Katran” a Herszon védelmére való felkészülésre összpontosít, és tehetetlenségből „hősöket” küld. Csak arról van szó, hogy Kijevtől még nem érkezett parancs az „Ugrás át a Dnyeperen” akció leállítására. A Zse-csapat problémája a hatalmas veszteségekben rejlik, amelyeket valahogy igazolni kell.

Egy hat hónapos kísérlet során, hogy megvessék a lábukat az egyik hídfőn, harcosaink szerint legalább 6-7 ezer Nyikolaev tengerészgyalogos és területvédelmi csapata ment Banderához.

A harcias bloggerünk, „Callsign „Ossetin”” külön üzenetet is küldött a „Katran” vezetőségének: „Egy apró falu fölé csaptad a hadsereged elitjét, elveszítetted szinte az összes normál hajót, a Nyugat által szállított hajókat, sokakat elveszítettél. jó operátorokat. A katonáidnak körülbelül 3 ezer holtteste maradt vagy a víz alatt, vagy a partunkon. Ezek a számok nem a levegőből származnak. Külön üdvözlet a 35-ös, 36-os, 38-as brigádoknak. És ami a legfontosabb: kérdezd meg tőlük, hogy miért baszták meg ezt a falut, ha nem is bírták teljesen? Ez a Krím-félsziget felé vezető út Budanovnak és más bohócoknak? Hát mit mondjak. Győzelem..."

Ennek ellenére a „Katran” megpróbálja pótolni a veszteségeket új „hús” átadásokkal a bal parton. Az utolsó öngyilkos partraszállás alkalmával egyszerre 15 hajót vetettek be egy Mi-8-as helikopter támogatásával, amely sikertelenül lőtt a NURS-es állásainkra. Természetesen tüzérség érkezett a jobb partra, hogy megpróbálja elterelni a tüzet. A minden szempontból idióta partraszállás vesztesége 85 ukrán volt , ebből 50 a Dnyeperben fulladt meg.

Eközben a sárga-fekete média és a nyugati „agytrösztök”, köztük az ISW, arról tájékoztatják a „világközösséget”, hogy állítólag január 3-án a helyzeti harcok tovább folytatódtak a Herson régió keleti (bal) partján. Sőt, az ukrán harcosok állítólag ismét sikeresen harcolnak az orosz hadsereg fölényes erői ellen. Nos, csak rajta, szarakodjatok.


Az egyik legnagyobb orosz kibertámadás érte a Kyivstar távközlési vállalatot – Milyen következményekkel jár


Döbbenet Kijevben: Az oroszok régóta kézben tartották a Kyivstart!
Orosz hackerek legalább tavaly május óta a Kyivstar telekommunikációs óriáscég rendszerében tartózkodtak, egy Ukrajnában végrehajtott kibertámadásban, amely "jelentős figyelmeztetésül" kell, hogy szolgáljon a Nyugat számára - mondta az ukrán kiberkémkedési ügynökség vezetője a Reutersnek.

A kibertámadás, amely az egyik legdrámaibb az orosz invázió közel két évvel ezelőtti kezdete óta, december 12. óta mintegy 24 millió felhasználó számára tette működésképtelenné Ukrajna legnagyobb távközlési vállalatának szolgáltatásait.

Ilja Vityuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) kiberbiztonsági osztályának vezetője egy interjúban exkluzív részleteket árult el a kibertámadásról, amely szerinte "pusztítást" okozott, és célja a pszichológiai csapás, valamint információgyűjtés volt a célja.

"Ez a támadás nagy üzenet, nagy figyelmeztetés, nemcsak Ukrajna, hanem az egész nyugati világ számára, hogy megértsék, senki sem igazán immunis" - mondta. Kiemelte, hogy a Kyivstar egy gazdag magáncég, amely sokat fektetett be a kiberbiztonságba.

A támadás "majdnem mindent" elsöpört, beleértve több ezer szervert és PC-t - mondta, és úgy jellemezte, hogy ez az első példa egy olyan katasztrofális kibertámadásra, amely "teljesen megsemmisítette a távközlési vállalat magját".

A nyomozás során az SBU megállapította, hogy hackerek valószínűleg márciusban vagy még korábban próbáltak betörni a Kyivstarba – mondta egy december 27-i Zoom-interjúban.

"Egyelőre nyugodtan kijelenthetjük, hogy legalább 2023 májusa óta a rendszerben vannak" - mondta. "Most nem tudom megmondani, mióta volt... teljes hozzáférésük: valószínűleg legalább november óta."

Az SBU becslése szerint az orosz hackerek a megszerzett hozzáférési szinttel személyes adatokat lophattak el, megtudhatták a telefonok helyét, elfoghatták az SMS-eket, és esetleg fiókokat is eltéríthettek a Telegram platformon. A Kyivstar szóvivője elmondta, hogy a cég szorosan együttműködik az SBU-val a támadás kivizsgálása érdekében, és minden szükséges intézkedést megtesz a lehetséges jövőbeni kockázatok kiküszöbölésére.

Vityuk elmondta, hogy az SBU segített a Kyivstarnak napokon belül visszaállítani rendszereit, és elhárítani az új kibertámadásokat. A Kyivstar Ukrajna három fő távközlési vállalata közül a legnagyobb, és körülbelül 1,1 millió ukrán él olyan kisvárosokban és falvakban, ahol nem működik más távközlési cég – mondta Vityuk.


Jelentős figyelmeztetésül "kell, hogy szolgáljon a Nyugat számára? Azért, hogy öt év múlva rájöjjenek, hogy az oroszok már tíz éve bentvannak a rendszerükben. Ilyen rosszat kívánni a kenyéradó gazdának, fura.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 714
6 524
113
Összefoglalnád ?... kérlek
Segítek: BS , pont , mást az ukrán propagandán kívül nem tud , nem létezik olyan hogy “ semleges” , nem létezik semmi ami ellenérv a szerencsétlen álomvilágára…. De, nagyon nagy hanggal és irdatlan nagy önbizalommal tudja mindezeket a hiányokat orvosolni :)
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 788
30 565
113
Kékek és világoskékek:
Vajon akiket az utcáról fogdosnak be azoknak is fel van ajánlva ez az esély? Ez csak egy ilyen néphülyítés, hogy humánusabbnak vagy nem tom minek nézzenek ki a barbár állatjai. A gyakorlatban max annyira jó, hogy ha valaki felveti, hogy a politikusok és utódaik miért nincsenek a fronton, akkor ezt pajzsként tegyék maguk elé, hogy törvényes lehetőség van a sorozás elkerülésére, közben meg az embereket fogdossák össze az utcáról és sorozzák már a nőket meg a mindenféle fogyatékkal élő szerencsétleneket is.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 916
16 863
113

Az utolsó ukránig....​

Kivel harcoljak? - Zaluzsnij az ukrán parlamentben őrjöngött​


2024. január 04. - 23:17

Az ukrán fegyveres erők első embere a Radában tartott beszéde közben elvesztette a türelmét.

1000007185.jpg


Az AFU főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij rendkívül érzelmesen beszélt a mozgósítási törvény vitája során a Verhovna Radában - jelentette az NV.ua hír- és elemző honlap.

"Szükségem van az emberekre. <...> Kivel harcoljak? Vagy forduljak a világhoz és ott kérjek embereket? Vagy menjetek harcolni..."
- mondta a képviselőknek.

Korábban Volodimir Zelenszkij, az ország elnöke azt mondta, hogy az AFU vezérkara azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy további félmillió embert mozgósítsanak.

December végén a hatóságok a Rada elé terjesztették a mozgósításról szóló törvénytervezetet. Ugyanakkor a Forbes magazin ukrán változata parlamenti forrásait idézve azt állította, hogy az új törvénytervezetet valószínűleg számos vitás kérdés miatt átdolgozásra küldik.
 

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 416
3 699
113
A NATO nem ad semmit. Tagállamok tagállami keretek közt adnak. Meg is látszik, hogy sikerült fél év alatt 1/3-ad annyi Leopardot összekaparni amennyit eredetileg akartak.

Látom nem sikerül felfogni a különbséget egy szervezet koordinált segítségnyújtása és nerhány állam lehetőségei közt akik nem nagyon koordinálnak egymássalnkb semmit.

Egyet árulj már el nekem. A NATO hívójelű AWACS-ek, amik szinte minden nap keringenek a NATO keleti határa mentén, na azok melyik NATO ország nemNATO felajánlásai? Vagy azt akarod mondani, hogy azoknak semmi közük a háborúhoz, csak véletlenül vannak ott?

https://en.wikipedia.org/wiki/NEMNATO_Air_Base_Geilenkirchen

(a többiektől bocsi, tudom, etetem...)
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 711
28 208
113
Majd holnap meghallgatom, mert kedvelem Konstantint.
De 22 elején egy elsöprő támadás az Harkov, Odessza, Kijev, Mariupol bevételét jelentette, Ma 30-40.000-es kiürült városokat.
Ilyen kaliberű városokról szó sincs. Tavaly a legnagyobb elfoglalt város a fénykorában 70.000-es Bakhmut volt. Egy anno 50millios országban, ahol 100.000 fölötti városok bőven vannak.
Spoiler: simán az oda-vissza rakétatámadásokról beszéltem, meg a második felében a közel-keleti helyzetről, csak a cím az olyan lett, amilyen.

Egyéb: Washington szerint az oroszok észak-koreai KN-23 rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat vetettek be december 30-án az ukrajnai célpontok ellen. Lényegében a 9M723 keleti el nem ismert zabigyerek tesója
Képek alant:

Azt már nem is mondom, hogy persze, hogy akkor jön elő, mikor már nagyjából finiselném a heti videó scriptjét, de akkor jövő héten lesz egy átfogóbb észak-koreai anyag.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 884
13 474
113
Kicsit skeptikus vagyok ezzel. Ezek az "uj" Wagnerosok mar annyi iranyba elindultak, de sehova sem ertek oda...
Na...a Wagner ahogy volt nem létezik, illetve úgy ahogy...minden volt Wagneros megtarthat minden kitüntetést, minden felvarrót, mindent ami megkülönbözteti őket másoktól...ez a biztos meg az, hogy túlnyomórészt egy helyre teszik őket, és minden ami Wagner azt hagyják...minden identitást, egyedül annyi hogy az OF hadseregétől kapják a parancsokat! Nem szeretnék szétszedni az összeszokott ukróírtó mókusörsöket.... Minek szednék szét azt ami jól műkszik???
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Egyéb: Washington szerint az oroszok észak-koreai KN-23 rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat vetettek be december 30-án az ukrajnai célpontok ellen. Lényegében a 9M723 keleti el nem ismert zabigyerek tesója.
Siess, mert m.kívül és meszeske holnap már közzé teszik a felhasznált mosógépchip tipusokat is... Elvégre E.K is szankciózott ország.:)
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 917
30 693
113
Összfogl.
 
  • Tetszik
Reactions: balsteffl

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az ukrán fegyveres erők lecsapására szolgáló páncélos „ököl” összeállításra került

Az északi katonai körzet övezetében lévő orosz csoport 4000 páncélozott járművet kapott

Az orosz csapatok egyesített csoportja 2023-ban több mint 1500 új harckocsit kapott. Így a tankokkal való ellátottság szintje 84 százalékra nőtt – írja a Defense Post elemző kiadvány az orosz védelmi minisztérium adataira hivatkozva.

Az év során több mint 1400 rakéta- és tüzérségi létesítményt, több mint 2200 páncélozott harcjárművet (köztük gyalogsági harcjárműveket, páncélozott szállítójárműveket és gyalogsági harcjárműveket) és mintegy 22 ezer harci drónt küldtek az Északi Katonai Körzet övezetébe.

A harckocsi erejét különböző módokon növelték. Az új harckocsik mellett nagyszámú újraaktivált járművet küldtek az SVO zónába – jegyzi meg a Defense Post. Sokukat Burjátia legnagyobb katonai raktárából szállították.

2017 óta Moszkva jelentősen csökkentette az elavult páncélozott járművek volumenét, 2022-ben pedig teljesen megnyirbálta ezt a programot. Ezzel szemben, megkezdődött a mintegy 800 T-62-es tank szállítószalagos korszerűsítése, amelyre további védelmet, korszerűbb motorokat, optikai-elektronikus rendszereket és hőkamerákat szereltek fel.

A Defense Post úgy tudja, hogy a nagyszabású javítások mellett az orosz/szovjet fegyverekhez és katonai felszerelésekhez felhasznált pótalkatrészek reexportját is szervezték baráti országokból (elsősorban Indiából és Mianmarból). Ez vonatkozik többek között a T-72 optikai-elektronikai berendezéseire is.

Az északi katonai körzet kezdetén a mindenütt jelenlévő brit védelmi minisztérium szerint az orosz csoport csaknem 3500 harckocsival rendelkezett. Majdnem négyszer többel, mint Ukrajna. Ezen kívül az orosz harckocsizó erők lényegesen több modernizált járművel rendelkeztek. Az ukrán fegyveres erők szolgálatában a legmodernebb a T-72AMT volt. Még az orosz T-72B3-nál is lényegesen rosszabbak voltak. De az RF fegyveres erőknek is volt T-80-as és T-90-es változata különböző módosításokban.

Az ukrán fegyveres erők elvesztették az orosz tankok nyomon követésének képességét

Az orosz tankok túlélőképessége az északi katonai körzet övezetében a taktikák miatt folyamatosan növekszik – állítja a Business Insider. Megkezdték a csalitankok használatát. Például a T-72 modell, amely lehetővé teszi az ukrán felderítő drónok megtévesztését.

Hamish de Bretton Gordon, a brit hadsereg nyugalmazott ezredese, jelenleg katonai kommentátor szerint a csali nagyon hatékony. Rétegelt lemez vagy felfújható modellek kényszerítik az ukrán fegyveres erőket egyrészt a lőszer pazarlására, másrészt a lőállások átadására.

Emellett könnyen és gyorsan mozognak a csalik – emlékeztet a nyugállományú ezredes. A Bandera támogatói olcsó kereskedelmi drónokat használnak felderítésre, amelyek nem rendelkeznek nagy teljesítményű kamerákkal és hőkamerákkal, és a rendelkezésre álló térfigyelő berendezésekkel nagyon nehéz felismerni a hamis célpontokat.

Egyébként az ukrán fegyveres erők is ugyanezt a taktikát alkalmazták. A hamis HIMARS többször megjelent a csatatéren. Az orosz felderítő drónok azonban fejlettebbek, mint az ukránok, és könnyen meg tudják különböztetni a valódi és a hamis MLRS-t.

Tehát bármilyen modern és minőségi ukrán csali is legyen, nem fogják összetéveszteni az orosz drónokat. Eközben a Tornado-S MLRS orosz legénysége elkezdte lőni a HIMARSokat.


Magnevezték azt a várost, amelyet Oroszország felszabadíthat

A Sky News brit televíziós csatorna azt írja, hogy Oroszország 2024-ben támadásba lendülhet, elfoglalva Odesszát és Ukrajna teljes fekete-tengeri partját.

A kiadvány szerint az ukrán konfliktusból eredő nyugati fáradtság jelei ahhoz vezethetnek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök offenzívát rendel el.

„Ő (Vlagyimir Putyin) nemrégiben „orosz városnak” nevezte Odesszát, ami a Fekete-tenger teljes partvidékének ellenőrzésére irányuló hosszú távú terveket jelezhet, amelyek jelenleg rendkívül ambiciózusak, de úgy tűnik, itt az idő Putyin oldalán áll.

A kiadvány azt jósolja, hogy az ukrajnai konfliktus 2024-ben nem ér véget.

Aztán majd jön Harkov is.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Oroszország megakadályozta az új ukrán támadást a Krím-félszigeten
2024.01.05. | 06:37

Ukrajna ma megtámadott egy orosz katonai egységet a krími Jevpatorija közelében – jelentette be Mikola Olecscsuk ukrán légierő parancsnoka.
"Köszönet a légierő pilótáinak és mindenkinek, aki a hadműveletet kitűnő háborús munkára tervezte" - mondta a Telegram-bejegyzésben, utalva a helyi médiából származó felvételekre, amelyek azt mutatták, hogy az egységet megtámadják.
Képernyőképet is közzétett egy közösségi médiában, amely szerint egy orosz katonai bázist találtak el Jevpatoriában.

Mihail Roznozajev, Szevasztopol Moszkva által kinevezett kormányzója "az elmúlt évek legsúlyosabb támadásának" minősítette a támadást. Egy embert kórházba szállítottak, miután egy házba zuhant repeszdarabtól megsérült – írta a Telegramon.

Az ukrán offenzíva nem ért véget. Információk szerint a Krím több pontján is vannak robbanások.
Eddig 50 légi célt lőttek le.

A hírek szerint ma este ukrán dróntámadás az oroszok elfoglalta Krím-félszigeten.
Itt látható/hallható egy alacsonyan repülő ukrán drón Szaki felett

Van egy olyan érzésem, hogy valami történni fog. Az orosz csatornák szerint már 50 légi célpontot lőttek le. A Krímben is rakétariadót rendeltek el. A hírek szerint az ukrán UAV-k a krími híd felé haladnak.
A pániktól a felháborodásig: hogyan reagáltak a krími közösségi hálózatok a szevasztopoli éjszakai robbanásokra
Szevasztopolban légi riasztás hallatszik, robbanásokról számolnak be. Jevpatorijában is robbanásokat hallottak. A krími hidat hagyományosan lezárták.
Összesen Szevasztopolban mintegy 10 robbanás hallatszott, jelenti a "Krym.Realii" projekt.

Az orosz védelmi minisztérium biztosította, hogy ma a hajnali órákban megakadályozta az újabb ukrán dróntámadást a Moszkva által 2014-ben annektált Krím-félsziget ellen, a háborús mindkét fél sebeinek súlyosbodásának hátterében.
"A szolgálatban lévő légvédelmi rendszerek 36 ukrán pilóta nélküli légi járművet semmisítettek meg és tartóztattak fel a Krími Köztársaság területe felett" - közölte a minisztérium a Telegramon, hangsúlyozva, hogy "megakadályozta" a támadást.

Ugyanezen forrás szerint a kijevi erők másik drónja a krasznodari régióban (nyugaton) semmisült meg.

Moszkva csütörtökön bejelentette, hogy tíz ukrán rakétát lőtt le a krími Szevasztopol felé, amelyekből törmelék hullott le a lakott területeken, és a város kormányzója, Mihail Roznozajev szerint egy ember megsérült.
Keddről szerdára virradó éjszaka újabb rakétát lőttek le annak a városnak a partjainál, ahol az orosz haditengerészet fekete-tengeri flottájának főhadiszállása található.


Orosz bombázások Kelet- és Közép-Ukrajnában

Legkevesebb négy ember meghalt egy orosz lövöldözésben Kelet- és Közép-Ukrajnában - közölték ma az ukrán hatóságok, miután több napos moszkvai tömeges támadások több tucatnyian haltak meg és megsebesültek.

Orosz rakétatámadás a közép-ukrajnai Kropivnickij városa ellen, egy ember életét vesztette, hét másik személy megsebesült, két energetikai létesítmény megrongálódott, megszakadt az áramellátás az otthonokban és a vasútnál - közölték ma ukrán tisztviselők.
Egy javító- és gyártóüzem is érintett – jelentette be az Ukrenergo nemzeti hálózatüzemeltető a Telegram üzenetküldő alkalmazásban közzétett bejegyzésében.
"A kár nem okozott fennakadást a főhálózatban" - tette hozzá az Ukrenergo közleménye. Az nem derült ki azonnal, hogy milyen más létesítményt érintett a támadás, de egy másik energiaszolgáltatóhoz kapcsolták.
Oroszország valószínűleg Kh-59-es rakétát használt, Andrij Rajkovics kerületi kormányzó azt mondta egy eligazításon: „Egyszerű munkások sérültek meg. Egy munkás sajnos meghalt. Egy egyszerú gépész – mondta.

A déli Herszon régióban egy 61 éves lakos meghalt egy orosz csapás után Sztanyiszlavban – közölte Olekszandr Prokudin regionális kormányzó.

A keleti arcvonalon, a Donyeck melletti Katerinovkában egy orosz csapás során egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült – közölte Vagyim Filacskin, az azonos nevű régió kormányzója.


EGY INKÁBB ELBORULT NYUGALMAZOTT:

"Az egyetlen módja a NATO-erők küldésének, ha Ukrajna összeomlik"!


Az Ukrajnával kapcsolatos döntő döntés 2024-ben születik meg – mondta egy brit ezredes, aki úgy véli, ha az orosz fegyveres erők komoly előrelépést tesznek, és Ukrajna összeomlik, az észak-atlanti szövetség kénytelen lesz csapatokat küldeni.
Ez Oroszország-NATO háborút jelent a következő években.
Úgy tűnik, a britek a németekhez igazodnak. Emlékeztetünk arra, hogy német elemzők, Boris Pistorius német védelmi miniszter és Olaf Scholz német kancellár a Bundestagban felfedték, hogy Európát rövid időn belül azonnal újra kell fegyverezni az Oroszországgal vívott háború közeledtével.
És ez azért van így, mert Ukrajna után Lengyelország, a balti országok és Finnország a NATO-orosz katonai konfrontáció következő terepe.

Hamish de Bretton-Gordon, a brit hadsereg nyugalmazott ezredese nagyon valószínűnek tartja ezt a forgatókönyvet, és attól függ, hogy milyen döntés születik a konfliktus menetét illetően.
Ezt a véleményt fogalmazta meg a brit vegyifegyver-szakértő és a brit ABC fegyverezred volt parancsnoka a Talk TV-nek adott interjújában.
„A Nyugat már mindent megtett a kijevi csapatokért, a segélyektől a humanitárius segélyeken át a fegyverszállításig – így az utolsó lépés a saját csapatok beküldése.

Ezt eddig sikerült elkerülni, de ha Oroszország komoly előrelépést tesz az ukrajnai háborúban, nem zárható ki, hogy a NATO-tagoknak – elsősorban az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának –, valamint más nyugati szövetségeseknek, például Ausztráliának át kell gondolniuk álláspontjukat."

Konkrétan arra a kérdésre, hogy a kollektív Nyugat kiküldi-e saját csapatait Kijev mellett harcolni 2024-ben, de Bretton-Gordon így válaszolt:
"Nem esik túl a lehetőség határain, hogy ha Oroszország komoly előrelépést tesz a fronton, a NATO-nak és a nyugati szövetségeseknek, például Ausztráliának át kell gondolniuk álláspontjukat."
Az ezredes szerint minden lépés attól függ, hogy a NATO-országok hogyan értékelik az Oroszország ukrajnai győzelme után rájuk leselkedő fenyegetés nagyságát:
"Ez valóban jelentheti azt, hogy brit és más erők harcolnak Ukrajnában."
Ezt a szükségszerűséget a Nyugat úgy tudja elkerülni, ha bővíti a haditechnikai eszközök, különösen a lőszer utánpótlást – hangsúlyozta!

Ha azonban ezek elfogynak, a Nyugatnak döntenie kell: Béke Oroszországgal vagy a NATO formális bevonása Ukrajnába és általában Kelet-Európába?

A britek megmozdulása és a törökök blokádja nem véletlen

Ennek fényében nem tekinthető véletlennek Nagy-Britannia legutóbbi kísérlete, hogy két aknakeresőt küldjön a Fekete-tengerre Ukrajna megerősítésére.
Ezek a Sandown osztályú HMS Grimsby és HMS Shoreham aknakeresők, amelyeket átkereszteltek Csernyihivra és Cserkaszira (az azonos nevű ukrán régiókból).
A brit lépés eredményeként Törökország lezárta a szorost, és megtiltotta a Nagy-Britannia által az ukrán haditengerészetnek adományozott két aknakeresőnek a Fekete-tengerre való belépését. Ankara élt a Montreux-i Szerződésből eredő jogával.

A Nagy-Britannia által nemrégiben bejelentett "tengerészeti koalíció" létrehozásának célja, hogy előkészítse a terepet a NATO-flotta fekete-tengeri telepítéséhez. Küldetése egybeesik a NATO haditengerészeti jelenlétének egyidejű növelésével a Balti-tengeren.

Nyugatnak döntenie kell: Béke Oroszországgal vagy a NATO harcbaszáll, és rengeteg nyugati katona is meghal, megnyomorodik. Lesz náluk rengeteg özvegy és árvagyerek. Ezt akarja a nyugat?
A héjákat sehogy sem lehet megállítani?