[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 521
47 132
113

Jó a zene! Mi lehet a címe? Ki énekli?


A védelmi minisztérium megnevezte a Kijev és Harkov elleni hatalmas rakétacsapás célpontjait​

A Honvédelmi Minisztérium ismertette, mely objektumok voltak a január 23-án délelőtt Ukrajna több régiójában végrehajtott rakétacsapások célpontjai.

„Ma délelőtt az Orosz Föderáció Fegyveres Erői csoportos csapást mértek nagy pontosságú, nagy hatótávolságú légi és földi fegyverekkel Ukrajna hadiipari komplexumának rakétákat és alkatrészeiket, lőszereket és robbanóanyagokat gyártó létesítményeire.

A sztrájk célját elértük. Minden kijelölt célpontot eltaláltak” – közölte a katonai osztály.
Источник: https://rusvesna.su/news/1706006839


A NATO több százezer 155 mm-es lövedékre kötött szerződést, figyelembe véve Ukrajna szállítását​


A NATO brüsszeli főhadiszállásán január 23-án aláírták a szövetség szerződéseit 155 mm-es tüzérségi lőszerek beszerzésére.
A dokumentumokat Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és a NATO Fenntartási és Beszerzési Ügynökségének (NSPA) főigazgatója, Stacey Cummings írta alá. A ceremóniát az Észak-atlanti Szövetség főhadiszállásának honlapján közvetítették.
„Nemrég kötöttünk le 1,2 milliárd dollár értékű szerződést több százezer 155 mm-es töltény vásárlására.
Fontos, hogy a NATO folyamatosan utánpótlást biztosítson, miközben továbbra is támogatjuk Ukrajnát” – mondta Stoltenberg újságíróknak a ceremónia után.
A NATO Fenntartási és Beszerzési Ügynöksége a szervezet elsődleges szolgáltatója, "integrált képességek széles skáláját biztosítja a Szövetségnek, annak tagjainak és partnereinek". Az NSPA egyesíti a NATO logisztikai és beszerzési tevékenységeit – magyarázza Brüsszel.
Источник: https://rusvesna.su/news/1706000601


Orbán Viktor magyar miniszterelnök közölte, hogy meghívta svéd kollégáját, Ulf Kristerssont, hogy tárgyaljon Svédország NATO-tagságáról.
A törökök ma döntenek arról is, hogy jóváhagyják-e Svédország NATO-csatlakozását.


A franciák a jelek szerint ismét megtették ezt Harkovban.

A hírek szerint a harkovi támadást a francia védelmi minisztérium illetékesei ellen követték el, amikor átadták az előző támadásban elesett francia katonai hírszerző tisztek azonosított holttestét.
A Come and See csatorna szerint a lengyelek és az angolok is szenvedtek el veszteségeket Harkovban: a sztrájk egy épületet sújtott a város Kijevszkij kerületében. Külföldi zsoldosokat szállásoltak itt el.... Lengyel és angolul beszélő zsoldosokról beszélünk.
A csatorna forrása szerint a zsoldosok között súlyos veszteségek vannak.


12 órakor megerősítették az érkezést Kijevbe, Harkovba, Sosztkába és Pavlogradba. A Kijev felé tartó „minden lelőtt rakétáról” szóló kijelentések értékét jól illusztrálják az érkezőkről készült videók és a helyi lakosok jelentései több érkezésről.
Azt is érdemes megjegyezni, hogy az orosz légierő soha nem számol be arról, hogy a rakétákkal együtt hány különböző csali készül. Az ellenség a csalikkal szembeni kilövéseket is „lövésnek” tekinti.
A TASS szerint az egyik Harkovba érkező külföldi zsoldosokat vett célba.https://t.me/s/boris_rozhin/#:~:text=12%20%C3%B3rakor%20meger%C5%91s%C3%ADtett%C3%A9k,zsoldosok%20rendelkez%C3%A9s%C3%A9re%20%C3%A1llt.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 598
13 917
113
Legyen inkább mindenki Magyarország-párti: ez a háború semmi jót nem hozott nekünk, szóval hagyják már abba, elég nagy f@szság volt elkezdeni is.

Magyarországnak nem jó egy agresszív kereskedelmi partner, aki gondol egyet, háborút kezd és kihívja maga ellen a világjelentős részét, ami miatt nem tudja nekünk eladni a portékáját.
És igen, Ukrajna sem egy jó szomszéd.
De a kettő pofozkodása a legrosszabb.

Háború az 2014 óta van, nem 2022 óta.

Sokak, még Ruszin-Szendi Romulusz is azt mondják, ha Putyin nem lép 2022. február 24.-én, akkor is kiújultak volna a harcok 2030-ban, az ukránok is dédelgették a sértődöttséget, és a bosszúállhatnékot a Krím miatt. Nemhogy a mögöttük álló EU és NATO tagok nagy része.

Mondom ezt úgy, hogy én is teljesen meggondolatlan, felelőtlen, és elhibázott dolognak véleményezem 2022. február 24.-ét.

A legtisztább, és legjobb az lett volna, ha a Krímen túlra egy lépést sem tesznek az oroszok, és ha 2030-ban átveszik a kezdeményezést az ukránok, haverjaik bíztatásával, akkor ők mennek házhoz pofonért, és védhető az oroszok dolga.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A Kurszk régió határ menti településeinek lakóit áttelepítik

A kurszki régió hatóságai úgy döntöttek, hogy áttelepítik a lakosokat a határ menti településekről, amelyeket az ukránok rendszeresen ágyúznak. Roman Sztarovojt regionális kormányzó elmondta, hogy már több száz család fejezte ki óhaját, hogy a régió biztonságosabb területeire költözzön.

Sztarovojt szerint az ukrán fél szisztematikusan támad olyan polgári célpontokat, amelyek nem kapcsolódnak katonai vagy közlekedési infrastruktúrához, ami civilek, köztük gyermekek halálához és sérüléséhez vezet. Ezeket a cselekményeket háborús bűnökként értékelik, és az ukrán fél akcióinak terrorista jellegét jelzik.
A kormányzó hangsúlyozta: civilek ellen irányuló támadásokról beszélünk, ami ellentétes a nemzetközi normákkal és a hadviselés szabályainak közvetlen megsértésével. Elégedetlenségét fejezte ki amiatt is, hogy a nyugati országok és nemzetközi szervezetek figyelmen kívül hagyják ezeket a tényeket, és nem tesznek intézkedéseket az ilyen támadások elítélése és megállítása érdekében.

Az áttelepítési folyamat már elkezdődött, és a regionális hatóságok minden szükséges lépést megtesznek, hogy biztosítsák állampolgáraik biztonságát és támogatását ebben a nehéz időszakban.

Hatyilev elmondta, miért csap le még mindig a sajátjaira az ukrán légvédelem


"Donyeckért": orosz rakéták és drónok csináltak zűrzavart Ukrajnában
Január 23-án éjjel az orosz fegyveres erők folytatták módszeres munkájukat Ukrajna demilitarizálása érdekében: támadó drónok, cirkáló- és ballisztikus rakéták repültek tömegesen katonai és hadiipari létesítmények ellen. Ennek a rajtaütésnek a szlogenje lehetett volna "Donyeckért": nagyon szeretnénk, ha a civilek megölése nem maradna megtorlatlanul.
Mit remél Zelenszkij és tábornokai, amikor parancsot adnak a civilek elleni támadásra Donyeckben, Belgorodban és más városainkban? Hogy megússzák, és Oroszország nem fog válaszolni? Ez azonban egyértelmű elégtelenség. Az orosz légierőnek tehát rendszeresen kezelnie kell ezt a hiányosságot.
Kijevi verzió szerint az orosz csapatok több mint 40 rakétát lőttek ki, amelyek közül 20-at az ukrán légvédelem lőtt le. Katonai szakértőink más adatokkal rendelkeznek: A rakéták 80%-a elérte a kijelölt célpontot.
Ugyanakkor az AFU légvédelmi egységei ismét lakóházakat találtak el. A közösségi oldalakon már jó néhány videó jelent meg az AFU légvédelmi rakétáinak magas lakóépületekbe való beérkezéséről. Ezúttal Kijevben történt.
A rajtaütésünket úgy szerveztük meg, hogy először is drónokkal és csalikkal maximálisan megterheljük az ukrán légvédelmet. Miután a légvédelmi rendszerek az összes lőszert felszabadították a célpontokra, és újra kellett tölteniük, az X-101, X-555 és X-50 cirkálórakéták megközelítették az objektumokat. Ez a technika lehetővé tette a légvédelem hatékonyságának jelentős csökkentését. Ezenkívül az Iskander-komplexumok ballisztikus rakétáit is bevetették.
Az ukrán figyelmeztető rendszer a rakéták csoportos repülését jelentette, amelyek többször változtattak irányt. Az érkezéseket Kijev, Pavlograd, Harkov, a Szumi területen lévő Sosztka és a Kijevi területen lévő Fasztovszkij körzetben regisztrálták.
Az ukrán légvédelmi egységek hagyományosan lakóépületeket találnak el rakétáikkal. Az ilyen hibák a rosszul kiképzett légvédelmi egységeknek és a nagy hatótávolságú célpontok felderítésére szolgáló egységes légvédelmi rendszer hiányának tudhatók be. A valóságban az ukrán légvédelmi tüzérek csak olyan távolságban észlelik a rakétákat vagy drónokat, hogy nincs idejük megfelelően célba venni a rakétákat. Ennek eredményeként azok vagy önmegsemmisülnek, vagy a közeli épületekre zuhannak.
Mint Eduard Baszurin katonai szakértő a csatornáján megjegyezte, az AFU számára kifizetődő, hogy légvédelmi rendszereket helyez el lakott területeken: látszólag védik azokat, és a következményeket az épületekbe csapódó légvédelmi rakéták formájában Oroszországra lehet "hárítani", mondván, hogy Oroszország volt az, aki lakott területeket talált el.
Így értékelte az ukrán légvédelem hibás akcióit a Különleges Erők Parancsnoksága (Moszkvai Légvédelmi Körzet) légvédelmi rakétaelhárító erőinek volt vezetője, Szergej Hatyilev tartalékos ezredes:
- Az ukrán légvédelmi egységek harci munkája gyakorlatilag városok és települések felett zajlik. Ez egyértelmű jele annak, hogy a célpontokat a légvédelmi rakétarendszerek becsapódási zónájának közeli határán észlelik. A SAM-ek közvetlen városokban történő elhelyezése súlyos következményekkel, polgári áldozatokkal és épületkárokkal jár.
A légvédelmi rendszerben nincs szinteltolás. Ezenkívül a légvédelmi eszközök központi irányítása is megszakadt. Fókuszált jellege van, ahol az egyes részlegek önállóan oldják meg a feladatokat.
Egyértelmű, hogy a harcoló egységek kiképzése gyenge. Légvédelmi rakétarendszereket használnak, általában régieket - S-300, S-200, Buks. Lejárt szavatossági idejű légvédelmi rakéták.
Ami a NATO-országoktól kapott importált légvédelmi eszközöket illeti, azokat nem integrálják az AFU légvédelmi rendszerébe.
Az ukrán légvédelem másik problémája a teljes konfigurációban lévő hírszerzés hiánya. Az ukrán légvédelem az amerikaiaktól kapja a légi helyzetről szóló hírszerzési információkat. Az ukrán légvédelmi erők nem rendelkeznek saját légtérellenőrző rendszerrel.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 082
2 870
113
Itt az a kérdés, Te és a hozzád hasonló amcsifanok mit szólnátok, ha miután távozásra lettek felszólítva, megtomahawkoznának minket a derék amerikaiak? Örülnétek neki, hogy végre megtanítják nekünk a demokráciát, kerül ahány magyar életbe kerül?!

Mert én most sem vagyok amcsi fan, azok után ellenségként kezelném őket azonnal. Ez igaz egyébként a jelenleg jóval szimpatikusabb oroszokra is, ha ők támadnak ránk, akkor meg ők az ellenség!

Üdvözlettel egy szuverenista!

Értő olvasás hiánya.

Én nem gondolom a yenki vagy trump/biden lenne európa/kereszténység/fehérember uccsó reménye, úgyhogy a fanozást a megfelelőeknek lehetne tartogatni !
Simán csak örülök h az ukri keletebbre tartja a muszkát, nem a szomszédban lövöldöznek.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 597
6 034
113
És ezért elképesztő, mekkora előnyben van és főleg lesz e téren Oo, Kina, vagy éppen ÉK. Ott a gyerekek nevelése, a társadalmi értékrend sokkal inkább alkalmassá teszi az embert a háború elviselésére. A kelet különösen. Nézz meg egy Japán, Koreai vagy Kinai iskolát, a gyerekek viselkedését, beszédét, a tisztaságot.
Ezek ellen egy 10+ év múlva hadba induló nyugati generáció esélytelen.
.
Igen, pontosan ezt hittek a japanok is a II.Vh-ban, hogy Amerika elpuhult, gyenge es dekadens lett, de bezzeg ök a közepkori szamuraj erkölccsel majd jol igy meg ugy. A vegeredmenye ismert a törtenelmi tevedesuknek, es nemcsak gazdasagi eröben es fegyvergyartasban, hanem Midwaynel, vagy kesöbb Ivo Jima es hasonlo szigetharcokban a sima ember vs ember közelharcban is siman felnöttek söt tulnöttek az amerikaiak a japanokon es legyöztek öket.
.
A masik tevedesed, es ez szinten törtenelmi peldakbol lathato, hogy az olyan diktaturak, mint EK, Kina es Oroszorszag, nevelhetnek a vezetö altal elöirt tarsadalmi ertekrendet, a "nep" nem biztos, hogy ezt igy is gondolja. Mast ne mondjak, a rendszervaltas elötti Magyarorszagon kisdoboskent es uttörökent hany marc.21, apr.4 es nov.7 iskolai unnepseget kellett vegigallnunk, szoval neveltek az ertekrendet, de kb kiröhögte mindenki az egeszet, maguk a tanarok is csak immel-ammal letudtak a kötelezöt. A haborura felkeszitendö vittek minket evente Honvedelmi Nap cimen munkasör bacsik felugyeletevel celbalöni puskaval löterre, egesz jol ment, jo buli volt, de ettöl egy perccel sem lettem közelebb a haboru elviselesehez, es az altalam ismert többiek sem kezdtek el jobban varni az igazi haboru kitöreset.
.
A Szovjetunio se jutott sokra a tarsadalmi ertekrendre nevelesevel, jellemzö pelda, hogy az elsö moszkvai McDonalds megnyitasakor olyan sor kigyozott, aminek a vege se latszott, de kb mindennel ez lett hirtelen, az egesz orszag mohon ravetetta magat a nyugati kulturara, es azonnal dobta is a 70 ev ertekrendre nevelest. Mas kerdes, hogy azota vannak nosztalgikus hangok, DE ök se a kommunizmust es a tarsadalm ertekrendet sirjak vissza, hanem az azzal jaro jobb eletszinvonalat es oligarchaktol mentes vilagot es hogy tudtak tenyleg uj autot venni, megha csak Ladat is, most meg a 10+ eves auto nekik az uj kocsi.
.
Szerinted EK-ban lenne egy forradalom, utanna a nep hanyszor unnepelne meg spontan a Kim dinasztia kötelezö szuletesnapjait? :)
.
.
Olyan "tarsadalmi ertekrendet ami alkalmassa teszi az embert a haboru elviselesere", azt egyedul sajnos az iszlam nevel hatekonyan a vilagban
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 174
78 767
113
Mondjuk az izraeli társadalom ebből a szempontból erősen kakukktojás. Ott még az is katona, aki nem az. Tekintve, hogy megalakulásuk óta nyíltan ellenséges országok fenyegetik, ha valamit garantáltan csúcsra járattak, az a lakosság hadviselő képessége (ha van ilyen kifejezés). És ők komolyan is veszik ezt a katonaság dolgot, nem azzal vannak elfoglalva, hogy a terhes transzvesztitáknak van-e kényelmes kombiné az egyenruha alá.
Arra gondolsz, hogy az ő Z generációjuk az isteni kiválasztottság okán kiképezhető rendes katonának, de pl egy német fiatal nem? Szerinted a német fiatal, ha tudja, hogy megy harcolni, akkor a saját életösztönét félretolja és hisztizik a kiképzésen, hátha nem viszik el? Mert szerintem nem. Ugyanúgy odateszi magát mint a zsidó fiatal, hisz ő is túl akarja élni a háborút. A muzulmán hitre jellemző az a fajta fatalizmus, hogy felesleges a képzés vagy bármi más tettünk az életben, mert minden előre meg van írva, úgy lesz ahogy Isten akarja.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 048
113
photo288.jpg
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 731
8 963
113
Szóval megfogtalak. :rolleyes::D Látod, ennyi az egész.
Tényleg nehezen értelmezhető ilyen keretek között a népirtás.

Külsőre ugyanúgy néznek ki. Nyelvileg van különbség, de sok a kétnyelvű és van kevert nyelv is. Meg orosz nevű és anyanyelvű is érezheti magát ukránnak, lásd Zelenszkij. Még a vallás is megegyezik. Azt hogy ki orosz vagy ki ukrán ebben a közegben kb bárki szabadon dönthette el.

A legdurvább dolog amit fel lehet hozni az az odesszai mészárlás aminek a 40 valahány halottja jelentéktelen szám putyin háborújához képest. Ettől még nyilván szomorú eset, de az arányokkal érdemes tisztában lenni. Itt is inkább politikai konfliktus volt mint sem etnikai.

A donbaszi háború meg már közvetlenül putyin ukrajnai beavatkozásának a következménye volt, nem pedig az oka.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 315
10 741
113
Arra gondolsz, hogy az ő Z generációjuk az isteni kiválasztottság okán kiképezhető rendes katonának, de pl egy német fiatal nem? Szerinted a német fiatal, ha tudja, hogy megy harcolni, akkor a saját életösztönét félretolja és hisztizik a kiképzésen, hátha nem viszik el? Mert szerintem nem. Ugyanúgy odateszi magát mint a zsidó fiatal, hisz ő is túl akarja élni a háborút. A muzulmán hitre jellemző az a fajta fatalizmus, hogy felesleges a képzés vagy bármi más tettünk az életben, mert minden előre meg van írva, úgy lesz ahogy Isten akarja.
Az őskor óta szinte bármelyik háborúban megnyilvánul az, hogy bizonyos népcsoportok adott időpontban felkészültebbek voltak a háborúzásra, mint a többiek. Nem azért más az izraeli Z generáció, mert isteni kiválasztottság, vagy efféle, hanem azért, mert ott a katonaság és a harcra készülés az élet szerves részét képezi nagyjából a születéstől a halálig, míg mondjuk Németországban az emberek 90% úgy éli le az életét, hogy verekednie sem kell. A németeknél is volt idő, amikor ők voltak a csúcs, most nem így van.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Háború az 2014 óta van, nem 2022 óta.

Sokak, még Ruszin-Szendi Romulusz is azt mondják, ha Putyin nem lép 2022. február 24.-én, akkor is kiújultak volna a harcok 2030-ban, az ukránok is dédelgették a sértődöttséget, és a bosszúállhatnékot a Krím miatt. Nemhogy a mögöttük álló EU és NATO tagok nagy része.

Mondom ezt úgy, hogy én is teljesen meggondolatlan, felelőtlen, és elhibázott dolognak véleményezem 2022. február 24.-ét.

A legtisztább, és legjobb az lett volna, ha a Krímen túlra egy lépést sem tesznek az oroszok, és ha 2030-ban átveszik a kezdeményezést az ukránok, haverjaik bíztatásával, akkor ők mennek házhoz pofonért, és védhető az oroszok dolga.
Nagyon jóhiszemű vagy.
Nem lett volna védhető az oroszok dolga akkor sem, ha 2030-ban az ukránok támadnak rájuk. Nyugaton semmiképp, mert ott az orosz a főgonosznak lett beállítva, és ha még át is adná a területei nagy részét a nyugatnak és földet húzna magára - úgy ahogy a kefebajszas sem szabadult megérdemelt titulusától - az orosz sem szabadult volna meg a ráakasztott, de annyira meg nem érdemelt ördögi címkéjétől. Ő már örök gonosz lesz a nyugat szemében. vagyis ebből a szempontból mindegy, hogy mikor támad vagy éppen milyen mértékben kíméli az ukrán civileket.
Persze a Globális Délen könnyebb lett volna a helyzete, mint megtámadottnak, de azért ott sem tapsoltak volna neki. Elvégre a Krímet megszállva tartja, ez pedig - elvileg - jogszerűvé tette volna az ukránok támadását. Sőt, mondok mást. Mivel az orosz abuzálta elsőnek Ukrajnát még az Oo. elleni ukrán támadást (mondjuk a Krím felszabadítása után) is jogszerűnek tekintette volna a Kollektív Nyugat (és tettek volna a médiájukkal azért, hogy Délen is hasonlóan gondolják).

Ez lenne az egyik oldala a 2030-as ukrán támadásnak. Azonban van egy még ennél is fontosabb vetülete a 8 évvel később beinduló háborúnak (mert az már akkor az lett volna). Nevezetesen, hogy addigra az ukránokat állig felfegyverezte és kiképezte volna a Kollektív Nyugat. Pont ennyi időre lett volna még szükségük, hogy egy ütős ukrán sereget összehozzanak. Na az a sereg nem ez lett volna ami most sebtében lett megtámogatva. Azzal az orosznak nagyon meggyűlt volna a baja.
Add össze a következőket.
Jelen körülmények között is meglévő ukrán fanatizmus, plusz egy állig felfegyverzett és összfegyvernemi hadviselésre kiképzett társaság. És akkor még nem is ejtettünk szót arról, hogy az oroszoknál a seregben semmi nem változott volna addigra. Maradt volna a papíron jók vagyunk, a számok kiválóak, egy rakás korrupt és alkalmatlan iszákos tiszt, képzetlen állomány. Amikor 2030-ban az ukránok kopogtattak volna több ezer nehéz-technikával és több száz F-16,18-al a muszka ajtaján (mert légy nyugodt, alap hangon ennyit kaptak volna), Oo.-g már nem tudta volna a seregével kapcsolatba említett problémákat megoldani. Még az is benne lett volna a pakliban, hogy el lettek volna verve rendesen.
Putyin jól látta ezt. Ezért megindította a 2022-es műveleteket.
Ezzel két legyet ütött egy csapásra.
Egyrészt elvette a Kollektív Nyugattól az időt, ami az ukránok felkészítéséhez kellett volna (mert a tervek már megvoltak), másrészt esélyt adott magának, hogy a háború tűzének tisztító ereje mellett újjáépítse seregét. Most éppen ez folyik, míg a másik oldalon kapkodás és az eszközök elpazarlása, ti. a sebtében (és nem 7-8 év alatt) kiképzett ukrán katonák nem tudják hatékonyan használni a nyugati technológiát és harceljárásokat.
Szóval, amíg Putyin edzi a kardját az ukrán tűzben, addig a nyugat égeti a kiképzetlen ukránokat és nyugati hadi technikát ugyanebben a kohóban.

Nekünk magyaroknak ez a háború semmikor sem jött volna jól (sem 2022-ben, sem 2030-ban), azonban Putyin az utolsó pillanatban lépett és amint látjuk jól is számolt. Most ő uralja az időt! És lassan a teret is. Ettől is tart a nyugat. Túl gyorsan erősödik a medve és a végén tényleg nem lesz aki felvegye a kesztyűt amit ledob. Ti. a nyugat sincs még egy nagy háborúra felkészülve (itt kivételt képez az USA, de ő magában kevés lenne, nem mellékesen pedig nem is szeretne megdögleni Európáért, nem így szokta meg). Mi sem bizonyítja jobban a nyugat felkészületlenségét, mint, hogy 2 év után most elkezdtek bohockodni azzal, hogy összegyűjtenek 90 ezer katonát a NATO keleti határára és aztán valamikorra ígérnek 300 ezret. Csak éppen azt felejtik el megmondani, hogy honnan a többit, amikor ezt a 90 ezret is alig tudják összekaparni.
Nyolc év alatt azonban komolyan fel lehetett volna készülni a NATO-nak is egy nagy háborúra. Addigra a lakosságot is jól megtudták volna dolgozni pszichésen, na meg az ipar egy részét is átállíthatták volna haditermelésre. Ennyi idő alatt a FOS propaganda elérte volna célját, hogy ne csak kívánják a főgonosz pusztulását, hanem tenni is akarjanak érdekébe. Segítette volna ebben a propagandát többek között az ukránok időközben (szerintem két etapban) elért donbaszi és luhanszki (első), majd a Krím elleni (második etap) sikeres támadásainak híre. Vagyis még az is elképzelhető, hogy 2030-ra a nyugati polgár kívánta volna a nagy háborút, ahogyan nálunk is a sok marha az I. Vh. megelőzően.
Most is valami hasonlót kellene elérnie a FOS-nak, de teljesen más környezetben. Minden megy lefele, szűkülnek a lehetőségek, infláció van, gazdaság döcög, nincs pénz sok mindenre (kell az ukrán kazánba fűteni), nyakukon az elszemtelenedett migránsok, az ukrán front kvázi összeomlott a nagy nyári offenzíva sikertelensége után. Ezekkel nem lehet lelkesíteni a népet. Esetleg az oroszra fogják a bajok okát, de ez is csak egy ideig megy.
Jelenleg a nyugati polgár teljesen el van bizonytalanodva.
A nagy többségnek rossz a közérzete. Jelen állapotában nem hajtható háborúba. Márpedig háborúhoz ember kell. Nagyon nagyon sok ember (amint az jelen ukrán háborúban is megmutatkozik).
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 947
22 760
113
Ha nem forogna annyi minden kockán (Orbánon) a "nyugati tervek" tekintetében még nem is aggódnék, de már semmin sem csodálkoznék, vastagon benne van, hogy végső megoldásként ott lapul már a kárpátaljai Гаврило Принцип .:confused:
Külsőre ugyanúgy néznek ki. Nyelvileg van különbség, de sok a kétnyelvű és van kevert nyelv is. Meg orosz nevű és anyanyelvű is érezheti magát ukránnak, lásd Zelenszkij. Még a vallás is megegyezik. Azt hogy ki orosz vagy ki ukrán ebben a közegben kb bárki szabadon dönthette el.
Felvidékiként egy ilyen állapotot teljesen másképp érzek át ill. látok, az emberekből nagyon gyorsan előbújik az állat. Nem feltétlen kell faji, nemzetiségi vagy vallási különbözőség egy népirtáshoz,...
Lehet hogy kellene, de semmiképpen sem örülök ennek a szláv testvérharcnak,de az ok-okozati résznél továbbra is fenntartom, hogy Oroszország a maga oroszos módján reagált a nyugat által kivülről, erőszakosan megváltoztatott ukrajnai belpolitikai helyzetre.
Hozzáteszem, az orosz katonai agreszzió tényét nem vitattam el Ukrajnával szemben soha,..., de pl. az USA is "rendszeresen háborúzgat" ennél sokkal silányabb/nevetségesebb indokokkal is. Szval...ha már igy alakult, nem szeretnék egy felfegyverzett háborús hisztériától/traumától szenvedő erős Ukrajnát a szomszédba, náci szemléletű és vezetésűt meg végképp nem.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 693
55 836
113
Jó a zene! Mi lehet a címe? Ki énekli?


A védelmi minisztérium megnevezte a Kijev és Harkov elleni hatalmas rakétacsapás célpontjait​

A Honvédelmi Minisztérium ismertette, mely objektumok voltak a január 23-án délelőtt Ukrajna több régiójában végrehajtott rakétacsapások célpontjai.

„Ma délelőtt az Orosz Föderáció Fegyveres Erői csoportos csapást mértek nagy pontosságú, nagy hatótávolságú légi és földi fegyverekkel Ukrajna hadiipari komplexumának rakétákat és alkatrészeiket, lőszereket és robbanóanyagokat gyártó létesítményeire.


Источник: https://rusvesna.su/news/1706006839


A NATO több százezer 155 mm-es lövedékre kötött szerződést, figyelembe véve Ukrajna szállítását​


A NATO brüsszeli főhadiszállásán január 23-án aláírták a szövetség szerződéseit 155 mm-es tüzérségi lőszerek beszerzésére.
A dokumentumokat Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és a NATO Fenntartási és Beszerzési Ügynökségének (NSPA) főigazgatója, Stacey Cummings írta alá. A ceremóniát az Észak-atlanti Szövetség főhadiszállásának honlapján közvetítették.
„Nemrég kötöttünk le 1,2 milliárd dollár értékű szerződést több százezer 155 mm-es töltény vásárlására.

A NATO Fenntartási és Beszerzési Ügynöksége a szervezet elsődleges szolgáltatója, "integrált képességek széles skáláját biztosítja a Szövetségnek, annak tagjainak és partnereinek". Az NSPA egyesíti a NATO logisztikai és beszerzési tevékenységeit – magyarázza Brüsszel.
Источник: https://rusvesna.su/news/1706000601


Orbán Viktor magyar miniszterelnök közölte, hogy meghívta svéd kollégáját, Ulf Kristerssont, hogy tárgyaljon Svédország NATO-tagságáról.
A törökök ma döntenek arról is, hogy jóváhagyják-e Svédország NATO-csatlakozását.


A franciák a jelek szerint ismét megtették ezt Harkovban.

A hírek szerint a harkovi támadást a francia védelmi minisztérium illetékesei ellen követték el, amikor átadták az előző támadásban elesett francia katonai hírszerző tisztek azonosított holttestét.
A Come and See csatorna szerint a lengyelek és az angolok is szenvedtek el veszteségeket Harkovban: a sztrájk egy épületet sújtott a város Kijevszkij kerületében. Külföldi zsoldosokat szállásoltak itt el.... Lengyel és angolul beszélő zsoldosokról beszélünk.
A csatorna forrása szerint a zsoldosok között súlyos veszteségek vannak.


12 órakor megerősítették az érkezést Kijevbe, Harkovba, Sosztkába és Pavlogradba. A Kijev felé tartó „minden lelőtt rakétáról” szóló kijelentések értékét jól illusztrálják az érkezőkről készült videók és a helyi lakosok jelentései több érkezésről.
Azt is érdemes megjegyezni, hogy az orosz légierő soha nem számol be arról, hogy a rakétákkal együtt hány különböző csali készül. Az ellenség a csalikkal szembeni kilövéseket is „lövésnek” tekinti.
A TASS szerint az egyik Harkovba érkező külföldi zsoldosokat vett célba.https://t.me/s/boris_rozhin/#:~:text=12%20%C3%B3rakor%20meger%C5%91s%C3%ADtett%C3%A9k,zsoldosok%20rendelkez%C3%A9s%C3%A9re%20%C3%A1llt.
Teljesen nyilvánvaló, hogy a nato se nem vesz, se nem szàllit fegyvereket, lőszert Kievnek. A nato fejesek Stoltenberg és Cummings csak szimbólikusan irták alá a lőszerrendelést. :)