[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 339
13 901
113
Milyen forrásokat akartok? Miről?
Arról hogy Krím nem volt Ukrajna része? Arról, hogy Harkovtól, Odesszáig orosz területekről beszélünk?
Ha nem hiszitek, járjatok utána?
Arról kell forrás, hogy 2014-ben puskalövés nélkül sikerült megszállni a Krímet? Hogy a konfliktus elején gyakorlatilag nem voltak összecsapások keleten? Hogy fociultrákból összeverbuvált csapatokat kellet végül odaküldeni, akik hajlandóak voltak harcolni?
Erről akartok forrás?
Vagy arról kéne forrás, hogy Putyin úgy vonult be egy minimális és szarul felszerelt haderőval 2021-ben, hogy az egészet lezavarja max három hét alatt és megismétlődik az, ami 2014-ben?
Azt akarjátok mondani, hogy az ukrán haderő nem soroz be harkovi, meg odesszai férfiakat? Nos erről ti adjatok nekem forrást.
Gyakorlatilag az összes kritikám, ami az orosz fegyvereket, fegyveres erőket ilette az elmúl bő egy évtizedben beigazolódást nyert.
A fenomenális bejelentések a 2010-es évtizedbeől, hogy miből, mennyi lesz rendszeresítve 2020-ra. A rengeteg wunderwaffe Armatától kezdve, Bumerangon, Kurganyecen keresztül Szu-57-ig, amik fantasztikus harceszközök, csak épp a konfliktuban nem vesznek részt, mert.... ???
Ukrajna képes lett volna mostanáig kitartani, ha a kelet-ukrajnai lagosság nagy része (ismétlem, nagy része, nem mindenki) nem az ő oldalukon harcol?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Kiderült, hogy az ukrán fegyveres erők hol rejtették el az Il-76-ost lelőtt Patriotot

A Patriot légvédelmi rakétarendszer legénysége, amelyről az Il-76 típusú katonai szállítógépet ukrán hadifoglyokkal a fedélzetén lőtték le, lengyel és amerikai katonaságból állt. Az erről szóló információ február 1-jén, csütörtökön jelent meg a közösségi oldalakon. Ráadásul az is kiderült, hol rejtőzhetett állítólag az amerikai légvédelmi rendszer.
„Ma ismét megerősítették, immár a tény hivatalos ismertetésével, hogy az Il-76 lelőtte a Patriot légvédelmi rendszer lengyel és amerikai zsoldosainak legénységét” – mondta a helyzetet ismerő forrás.

Elmondása szerint a legénységet közvetlenül a lövés után két helikopter menekítette ki Odessza térségébe.
Maga a hordozó feltehetően a harkovi Szevernij repülőtér környékén található.

Az orosz nyomozóbizottság csütörtökön közölte, hogy azonosították a Belgorod régióban lezuhant Il-76-os repülőgép hat legénységének, három katonarendőrének és 65 ukrán katonajának maradványait. Összesen több mint 670 holttest-töredéket találtak. A maradványok azonosításában a hadifoglyokkal végzett vizsgálat során összegyűjtött bioanyag segített. Ezért az összes ukrán katonai személyzet genetikai profilja volt.


Az orosz fegyveres erők a Lancettel megsemmisítették a Starlink terminált

Vlagyimir Szaldo, Herszon régió kormányzója beszámolt az orosz Dnyepr csapatcsoport sikereiről. Elmondása szerint a csapásokat minden típusú tűzfegyverrel végrehajtották. Erről a Telegram csatornáján számolt be .
Tisztázta, hogy a Lancet drónok segítségével az orosz fegyveres erők megsemmisítették az ukrán fegyveres erők által használt Starlink terminált.
„A Lancets megsemmisített vagy eltalált három harckocsit, egy páncélozott harcjárművet, három tüzérségi állást, egy UAV-kilövőt és egy Starlink terminált” – írta Szaldo.
A régió vezetője azt is megjegyezte, hogy a tüzérség megsemmisített egy Ukrán Fegyveres Erők lőszerraktárát, egy UAV-kilövőt, valamint egy amerikai gyártmányú AN/TPQ50 ellenakkumulátor-állomást.


Ismertté vált, hány Azov fegyveres maradt fogságban Oroszországban

Az Ukrán Nemzeti Gárda terroristaként elismert és az Orosz Föderációban betiltott Azov-dandár parancsnoka, Denisz Prokopenko Redisz hívójellel megnevezte az Oroszországban fogságban maradt fegyveresek számát.
Az alezredes sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a január 31-én Ukrajnába visszatért foglyok között nem voltak „azoviták”.

"Az oroszok nem cserélik le a Mariupolt fogva tartó "Azovokat"" - mondta Prokopenko a TSN kiadványnak adott beszélgetésben.
A parancsnok szerint a január 31-i csere során a 12. Azov dandár két katonáját elengedték.

Prokopenko azt is elmondta, hogy több mint 900 további azovista katona van fogságban, akik a mariupoli Azovsztal üzemben adták meg magukat. Közülük pedig senki sem volt azok között, akik a fogolycsere során visszakerültek Ukrajnába.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 424
4 510
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 002
66 334
113
Mondtam én, hogy minden hétre jut valami érzékeny veszteség az oroszoknak.
Ők meg csak a milliókarakteres propi győzelmeket előrenyomulásokat, áttöréseket tudják hozni.
Pontosan ezért nem fog Ukrajna veszíteni.
Van két tartalék belőle, illetve négy, amiket még 14-ben adott át az ukrán haditengerészet. Ezek régi 35-45 éves kis korvettek, 480 tonna, idejük végéhez értek amúgy is. Igazából tudtommal valami 25 évre tervezték őket csak.
A hasonló méretű Buyan vagy a Karakurt osztály már jóval potensebb pl. A Zaljiv gyárban fel eve megtámadott Aszkold ezért nagyobb veszteség, hiába nem volt még készen.
Továbbá a kis Buyanokat amik szintén Kaibr indítok úgy mozgatják az egyes flottaik közt a belső vízi folyókon, csatornákon ahogy akarják, és bárhol legyartjak gyakorlatilag.
Ettől még tény hogy veszteség, de eret vágni nem fognak magukon egy Tarantulert. A Kalibrok inditasat semennyiben nem zavarja pl, mivel nincs ilyen rajtuk, régi, nagyméretű hajók elleni raketakkal volt felfegyverezve, az ukrán flotta hiánya miatt ennek hasznát nem vehettek, ezért maradt az orhajo kategória.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Az amerikai hegemónia egy pókháló – Oroszország és Kína halálos csapdát állított nekünk Ukrajnában

Oroszország és Kína stratégiai kapcsolata közvetlenül Washington globális hegemóniájának megdöntésével fenyeget, méghozzá fülsiketítő módon.
Az amerikai hegemónia az elkerülhetetlen ukrajnai vereséggel kezd összeomlani, ahol olyan halálos csapdába kerültek, amelyből nem tudnak kiszabadulni.
Nem véletlen, hogy az amerikai elnök legközelebbi bizalmasa, a veszélyes küldetések embere, a CIA igazgatója, William Burns olyan helyzetként írja le Ukrajnát, amelyből az USA nem tud kiszabadulni, mert opportunista módon Kína foglyul ejti.
Burns az USA ukrajnai szerepvállalását jól megszervezett csapdának írja le.

Különös jelentőségű találkozó

Az orosz és kínai védelmi miniszterek közötti közelmúltbeli tárgyalások nemcsak a két ország , hanem az Egyesült Államok számára is nagy jelentőséggel bírtak – jegyezte meg Petr Akopov elemző a Ria Novosztyiban megjelent cikkében.
Hangsúlyozni kell, hogy Dong Jun admirálist Kína védelmi miniszterévé nevezték ki, és az orosz kollégájával, Szergej Sojgu orosz miniszterrel való együttműködés volt az első, amióta hivatalba lépett.
Érdemes megjegyezni, hogy Sojgu "elvtársnak" szólította Dongot. A személyes tényező természetesen nagyon fontos – az orosz-kínai kapcsolatokban pedig valóban nagy szerepe van, kezdve Putyin és Hszi Csin-ping közötti bizalmi viszonnyal.. Ugyanilyen fontosak azok a szimbolikus gesztusok és kijelentések is, mint például az, amit Dong tett, amikor azt mondta, hogy a szóban forgó találkozó "teljes mértékben bizonyítja a kínai és orosz hadseregek közötti mély barátságot, a stratégiai együttműködés elmélyítésére és a világbéke fenntartására irányuló közös törekvéseket".
Shoigu és Dong találkozóján azonban elhangzott valami, ami aligha tekinthető puszta diplomáciai udvariasságnak.

Oroszország – Kína a globális kihívásokkal szemben

A kínai miniszter nemcsak Oroszországot és Kínát nevezte „a világ két nagyhatalmának, amelynek határozottan kell reagálnia a globális kihívásokra”, azt is egyenesen kijelentette, hogy az Egyesült Államok és más nyugati országok az elmúlt években megpróbálták elszigetelni Oroszországot, Kína megérti ezt, és igyekszik támogatni Moszkvát. "Támogattuk Önöket az ukrán kérdésben, bár az USA és Európa továbbra is nyomást gyakorol a kínai félre. Még a Kína és az Európai Unió közötti védelmi együttműködést is támadás érte, de emiatt nem adjuk fel politikánkat. Az orosz-kínai együttműködésbe pedig nem szabad és nem is tudnak beavatkozni” – szögezte le Dong.

Kína keményíti retorikáját

Kína válaszul a nyugati nyomásra, megerősítette kapcsolatait Oroszországgal.
Külön értékes az a tény, hogy a kínai vezetés úgy határozott, hogy megkeményíti retorikáját a Nyugat felé, és nyíltan kinyilvánítja, hogy katonai téren támogatja Oroszországot, ami önmagában is jelentős esemény – jegyzi meg Akopov.
Sőt, nyilvánvaló, hogy az USA nemcsak Ukrajnában, hanem a Közel-Keleten is szembe akar szállni Kínával.
Az amerikaiak arra kérik Pekinget, hogy gyakoroljon nyomást Teheránra, hogy az irániak befolyásolhassák a jemeni hútikat, hogy hagyjanak fel a Vörös-tengeren közlekedő hajók támadásával.
Az Egyesült Államok, amelynek rendes körülmények között Izraelt kellene megfékeznie, ami miatt az egész Közel-Kelet felforr, arra kéri Kínát, hogy segítsen megoldani a politikájuk által okozott problémákat.
Peking természetesen gúnynak tekinti az ilyen "javaslatokat", különösen azért, mert az ukrán kérdésre gyakorolt folyamatos nyomással párosulnak.

Az Egyesült Államok csapdába esett

Pekingben senki előtt nem titok, hogy az ukrán és a közel-keleti kérdés Washington fejében közvetlenül kapcsolódik Tajvan kérdéséhez.
Ezt még az USA-ban sem titkolják.
A Foreign Affairs nemrégiben közölt egy fontos cikket William Burns, a CIA igazgatójától: "Kémkedés és állami Államvezetés: A CIA átalakítása egy versenykorban", amely közvetlenül összekapcsolja az Egyesült Államok azon képességét, hogy legyőzze Oroszországot Ukrajnában, és Kína megfékezését.
Burns szerint folytatni kell a fegyverszállítást Kijevnek, mert "senki sem figyeli olyan szorosan az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatását, mint a kínai vezetők".
Azaz Ukrajna támogatásával az USA nem csak Oroszország megütésével, hanem Kína korlátozásával is előtérbe kerül . Nem veszíthetünk Ukrajnában, mert akkor Kína azt hiszi, hogy gyengék vagyunk, és megtámadja Tajvant – mondja Burns lényegében – véli Akopov.
De ez nem prófécia, hanem tudatos kihívás.

A halványuló hegemón

Kína valóban elhalványuló hegemónnak tekinti az Egyesült Államokat, de a világ szinte minden más hatalmi központja, Oroszországtól kezdve, hasonlóan látja Amerikát.
Sőt, még az Egyesült Államoktól függő Európában is egyre több tábornok véli úgy, hogy Amerika középtávon nemhogy a "világ vezetésére", de még az európai biztonságért való felelősségvállalásra sem képes.
Ezért Kínának nincs szüksége arra, hogy katonailag felgyorsítsa az amerikai hanyatlás folyamatát, azaz háborút kezdjen az Egyesült Államokkal Tajvanért.
Kína kedvező feltételeket vár a szigettel való újraegyesítéshez, és az ukrajnai helyzet nem befolyásolja Tajvannal szembeni taktikáját.
Ráadásul Peking tudja, hogy az Egyesült Államok veresége Ukrajnában elkerülhetetlen.
És pontosan ebből a széleskörű perspektívából indul ki.
Ugyanígy Kína nem kételkedik az Oroszországhoz való közeledés felé vezető stratégiai irányvonalának előnyeiben, és fogja titkolni ezt az opciót.

- Nagyot akart a szarka?




Az orosz külügyminisztérium nyilatkozata a pletyka után arról, hogy Bradley helyett görög légvédelmi fegyvereket szállítanak Ukrajnába.

2024.02.01. | 22:14

Moszkva "figyelmeztető" nyilatkozatot tett Athénnak, egy ritka közbelépést tett a pletykák szerinti orosz gyártású görög fegyverek Ukrajnának való engedményezéséről, az USA "ingyenes segélynek" nevezett használt fegyvereiért cserébe (az LCS fregattok, az oroszok által Ukrajnában learatott 60 régi TOMA M2 Bradley, a 2 C-130H-t egy nevadai repülőgéptemetőben stb.) folytatta "figyelmeztető" kijelentését Athénnal kapcsolatban.
Az orosz külügyminisztérium képviselője az X-en (korábban Twitteren) az athéni orosz nagykövetség által újra közzétett nyilatkozataival kijelenti:
"Az utóbbi időben Washington fokozta a szovjet és orosz fegyverek maradványainak kutatását világszerte, hogy később Ukrajnába szállítsák őket.
Nemrég a görög média arról számolt be, hogy az Egyesült Államok megpróbálja meggyőzni Athént, hogy adja át orosz légvédelmi rendszereit és lőszereit Kijevnek.
Elavult páncélozott harcjárműveket, fregattokat és egyéb fegyvereket ígérnek cserébe Görögországnak, valamint további 200 millió dollárt, ami görög szakértők szerint még egyetlen nyugati légvédelmi rendszer megvásárlásához sem elég.
Hogy mire gondol? Hogy a görög légvédelmi védelmet haszon nélkül, tehát a pótlás lehetősége nélkül csupaszítják le.
A görög S-300-asok Ukrajnába szállításáért amerikai "képlettel": "Cserébe gyöngyöket és tükröket adnak"!

- Nesztek majmok! kaptok majd lófingot is (a bőnyál megszüntetésére az a jó gyógyszer).
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 132
12 169
113
Mivel a Drón hadviselés tanulságai topik le van zárva, jobb híján ide teszem ezt a két fontos megjegyzést:

Füstgenerátor alkalmazása drónok ellen:
"Az orosz hadsereg KAMAZ teherautójának epikus mozgása a frontvonalon.
Nincs semmi baj a teherautóval, csak arról van szó, hogy a személyzet füsttel védekezik az ellenséges drónok ellen"

https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/129150

Orosz katona shotgunnal lelő egy drónt:
https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/129152

Orosz katona periszkópos állványt szerkesztett gépkarabélyhoz:
https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/129158
 

Star Trek86

Well-Known Member
2017. október 23.
203
398
63
T

Törölt tag 1711

Guest
Napi lancet


Mi-35 pewpew


Headshot


Biztos nyugalommal töltötte el őket, hogy EU-ban pár ezren szlava ukrainiznek nekik (mert a világ többi része már rég lesz*rja mi történik velük)


Üdv a darálóban!
XeXrzrv.jpeg
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 173
83 905
113

Az ukrán fegyveres erők 830 orosz katonát öltek meg, 46 tüzérségi rendszert és rakétahajót semmisítettek meg egy nap alatt​


Mese mese mátka
Pillangós madárka
Én is jártam tegnap ebben a párhuzamos valóságban. Egy kutya vezeti az USAt és egy pók az alelnök. Az orosz hadsereg létszáma ott 2 milliárd fő, miután övék egész Ázsia, és Ukrajna egy bánság Észak-Amerika határán, valahol a Sziklás-hegység környékén, közvetlenül a Mongol-Birodalom mellett.

Más.
A tegnapi Simplicius. Biden totál ... én nem is tudom mi, egy beszélő pók? :D

Drónépítés:

Kicsit lefogyott, nem?
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 398
23 317
113

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 022
23 497
113
Milyen forrásokat akartok? Miről?
Arról hogy Krím nem volt Ukrajna része? Arról, hogy Harkovtól, Odesszáig orosz területekről beszélünk?
Ha nem hiszitek, járjatok utána?
Arról kell forrás, hogy 2014-ben puskalövés nélkül sikerült megszállni a Krímet? Hogy a konfliktus elején gyakorlatilag nem voltak összecsapások keleten? Hogy fociultrákból összeverbuvált csapatokat kellet végül odaküldeni, akik hajlandóak voltak harcolni?
Erről akartok forrás?
Vagy arról kéne forrás, hogy Putyin úgy vonult be egy minimális és szarul felszerelt haderőval 2021-ben, hogy az egészet lezavarja max három hét alatt és megismétlődik az, ami 2014-ben?
Azt akarjátok mondani, hogy az ukrán haderő nem soroz be harkovi, meg odesszai férfiakat? Nos erről ti adjatok nekem forrást.
Gyakorlatilag az összes kritikám, ami az orosz fegyvereket, fegyveres erőket ilette az elmúl bő egy évtizedben beigazolódást nyert.
A fenomenális bejelentések a 2010-es évtizedbeől, hogy miből, mennyi lesz rendszeresítve 2020-ra. A rengeteg wunderwaffe Armatától kezdve, Bumerangon, Kurganyecen keresztül Szu-57-ig, amik fantasztikus harceszközök, csak épp a konfliktuban nem vesznek részt, mert.... ???
Ukrajna képes lett volna mostanáig kitartani, ha a kelet-ukrajnai lagosság nagy része (ismétlem, nagy része, nem mindenki) nem az ő oldalukon harcol?
Mac minden tisztelettel ..

abban igazad van teljes mértékben,hogy biztosan be vannak sorozva az ukrán haderőbe a harkovi és odesszai férfiak,de te nem érzed a különbséget a besorozva lenni ,és az általad megfogalmazott ,és most idézlek,hogy pontos legyek " Ez a háború nem tartana ott, ahol éppen tart, ha az ukrajnai oroszok nem álltak volna tömegesen az ukránok oldalára." között ??

belemehetünk szemantikai vitába,hogy te mit értesz ez alatt,de a megfogalmazásodnak van egy olyan jellegű áthallása,mint ha ezek az ott élő orosz nemzetiségűek,önként és dalolva harcolnának vállvetve az ukránokkal a békés és nyugodt Ukrajnát elözönlő orosz orkok ellen,ami viszont nem fedi a valóságot !

ami az oroszfegyvereket és fegyveres erőket illeti

.. nem kell azt a fajta haditechnikát kedvelni,de ha már ez egy haditechnikával foglalkozó fórum,akkor illő lenne azért a képességeit elismerni .. és ez bár az ukrán topic,de miért nem vetjük akkor össze mondjuk Szíriával ahol az US "képtelen volt megoldani" az ISIS elleni harcot,amit a ruszkik kb fél év alatt képesek voltak megfordítani ? (most konteózásokba ne menjünk bele,hogy kinek milyen geoplitikai vagy geostratégiai érdekei vannak a térségben, ne menjünk bele az olyan nyilvánvaló (máig elérhető videóanyaggal bizonyított) tényekbe. amikor az éppen vonuló ISIS konvoj egy Apache helikopter felügyelete mellett halad,amnit egy ilyen helikopter talán egyetlen egy kitárazással fel is tudott volna küldeni a Paradicsomba,hogy ott várja őket a 40 huri .. mindezektől most tekintsünk el,viszont ha az oroszok ugyanazt a metódust folytatnák amit Szíriában,hogy tényleg válogatás nélkül lőnek mindenre ,nem kimélve senkit, akkor lehet hogy most az lenne a problémátok,nem az hogy a ruszkik milyen lassúak és képtelenek gyorsabban haladni.
pedig elhiheted hogy ők is képesek lennének megoldani ezt a problémát ..

hogy miért nem teszik,én sem tudom,mint ahogyan itt senki nem tudja,de nem képességbeli hiányosság ..


ami tény .. volt sok elavult szarjuk,volt sok olyan fejlesztés amibe lett lebegtetve,de csak mutatóba van nekik .. mondjuk arról is volt szó valahol,hogy azt állították a ruszkik ( a motor konstrukciós hibáit ismerjük) ,hogy Pl az ARMATA platformos T-14-et bár legyártották,de az elemzőik szerint, az olcsóbb és könnyebben gyártható/upgradelhető T-80 és T-90 típusok elegendőek bizonyulnak a nyugati típusokkal szemben.

igaz,nagy tankcsaták még nem voltak,de face to face találkoztak azért a keleti és nyugati páncélosok,annyira nem kell szégyenkezniük szerintem a ruszkiknak,mert nem igazán van miért .. ezen a terepen amin jelenleg folyik a harc,ott meg a nyugati páncélosoknak már az egyszerű haladás is komoly gondot okoz,nem hogy a harccselekményekben való részvétel :)
most le lehetne itt állni vitatkozni,hogy ha a ruszkik leszerepeltek akkor pl a Patriot rendszer, az Iris-T, a nyugati modernebb harckocsik,a lövésszállító páncélozott harcjárművek, önjáró tüzérségi lövegek (pl PZH 2000) ,bemérő radarok stb stb .. tényleg lehetne sorolni azt a tonnaszámra odahordott nyugati cuccot, hogy azok hogy szerepeltek le amikor mindegyikből dokumentáltan rengeteg lett megsemmisítve ? vagy ha már kinéztem fél szemmel a topicból és megemlítettem Szíriát, akkor hogy szerepelt le a "high-tech" izraeli haditechnika Gázában? vagy mondjuk a szintén nyugati"high-tech" Szaudiban a hutik ellen ?

ezzel csak arra akartam volna utalni,hogy megvannak a korlátai minden haderőnek,és hiába tesszük le a voksunkat a keleti vagy a nyugati haditechnika mellett azért az igazi megmérettetés nem egy disszemle vagy egy hadgyakorlat lesz hanem a valós harc,valós harci körülmények között, ebben meg a jelenlegi háborúban a nyugat sem brillirozik.

apropó kísérletek .. miért nem vetik be akkor a NATO "csodafegyvereket" amik fantasztikus harceszközök és már évektizedek óta dolgoznak rajtuk,de harcicselekményben még nem vettek részt ..

lehetne említeni ilyen dolgokat mint pl railgun,lézerfegyverek stb .. na ennek függvényében kellene vizsgálódni,hogy ha van egy nem megfelelően működő technika azt nem küldjük be oda,amig nem tudja az elvárt kritériumokat.leszámítva 3-4 teszt darabot, hogy az esetleges felmerülő,és a reális körülmnyek között kiderülő konstrukciós vagy tervezési hibákat még a sorozatgyártás előtt ki lehessen küszöbölni. (erre volt is példa a ruszkik részéről)
végül de nem utolsó sorban .. elismétlem akkor megint,ha a úgy lenne ahogyan állítod
ha a kelet-ukrajnai lagosság nagy része (ismétlem, nagy része, nem mindenki)
akkor ki sem robban ez a háború,csak hát nem így volt .. tehát még mindig arra kérnélek,mert valahol (bár nem voltam nevesítve) mégis magamra kellett hogy vegyem,mutass már arra bizonyítékot,amit állítasz hogy tömegesen álltak az ott élő oroszok az ukránok oldalára, mert ez véleményem szerint nem fedi a valóságot, viszont az orosz haderő kezdeti hiányosságait nem vitatom, viszont ezt a hibát most sikeresen orvosolgatják, és amire rámutatott eza háború,hogy mik az oroszokgyengeségei, az azt is megmutatta mik a nyugati cuccok gyengeségei. valahol egálban is vannak .. de ha szerinted csak az orosz szar, a nyugati meg mindenben felsőbbrendű .. akkor legyen úgy,én nem akarlak semmiről sem meggyőzni :)

és hogy szabályzatot se sértsek legyen itt egy videó,ami talán méltó zárszó lesz a keleti és nyugati vagy irhatjuk elavultnak és high-technek a találkozására..

rettenetesen nagy bajban vannak a ruszkik mert már a gyalásó is elfogyott,így maradt a furkósbot .. orosz katona vs ukrán FVP drón

https://vk.com/donbass_syria_military_commander?z=video-118104170_456265404/96e8d97519932b9e61/pl_wall_-118104170

@grigorij3

A NATO nyugodtan feloszlatható lett volna a Szovjetunió felbomlása és a VSZ megszünése után,mivel teljesen okafogyottá vált, ha nem a ruszik lennének a fő célpont meg is tették volna .. :)
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
„Nem szállítunk fegyvert és nem is adunk pénzt fegyverre”
2024-02-02

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió „Jó reggelt Magyarország” című műsorában nyilatkozott a tegnapi EU csúcson született megállapodásról és a megállapodás garanciáiról.
Kulcskérdés a béke, azonban ebben nem állunk jól, mert Brüsszel háborús lázban ég – jelentette ki a miniszterelnök hozzátéve, hogy azon kellene dolgozni, hogy a háborúnak minél előbb vége legyen, ehhez képest Brüsszelben háborús logika mentén érvelnek az uniós vezetők.
– Nem szállítunk fegyvert és nem is adunk pénzt fegyverre – húzta alá a kormányfő. Mint mondta, a mostani 50 milliárd eurós támogatás arra van, hogy az ukrán állam ne menjen csődbe. Jelezte, hogy ha az EU és az USA nem küld pénzt Ukrajnának, akkor az ország összeomlik.
– Az idő az oroszok oldalán áll, és minél tovább tart a háború, annál több ember hal meg. Magyarország számára az a veszély fenyegetett, hogy elveszik a hazánknak járó pénzeket és odaadják Ukrajnának – jegyzete meg. Kiemelte, hogy a nagy országok vezetőivel sikerült megegyezni arról, hogy ez nem történhet meg.
A miniszterelnök szerint teljes félreértés, hogy az ukránok értünk harcolnak, illetve azok a felvetések, hogy, ha az ukránok nem állítják meg az oroszokat, azok bemasíroznak Berlinbe. – Az oroszok Ukrajnát sem tudják legyőzni, ezért nem tudnának eredményesen szembeszállni az egész NATO-val – vélekedett.
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a nyugati tagállamok háborúpártiak, és ezen nem is tudunk változtatni. A német sajtó szerinte világháborús hangulatban működik.
Béke akkor lesz, ha Brüsszelben változás lesz – jelentette ki a kormányfő.
Orbán Viktor kiemelte, hogy továbbra és jelentős nézetkülönbség van Magyarország és Brüsszel között a migrációról, a gender-ügyről, valamint arról is, hogy meg akarják szüntetni a rezsicsökkentést, valamint a kamatstopot.
Törőcsik Zsolt, a Kossuth Rádió műsorvezetője felidézte az ukránok véleményét, amelyek az ungvári miniszterelnöki találkozó után fogalmazódtak meg, amikor is kijelentették, hogy sem Szijjártó Péter, sem Orbán Viktor nem orosz pártiak, hanem magyar pártiak. Erre reflektálva a miniszterelnök úgy fogalmazott:
„Nem érdekel a véleményük ebben a tekintetben, mert oda azért nem süllyedhet Magyarország, hogy Magyarország miniszterelnökéről és külügyminiszteréről valaki más mondja el, hogy az milyen. Ha mégis erre vetemednék, akkor mi ezt figyelmen kívül hagyjuk. Mi egy szuverén ország vagyunk. Nem tartunk igényt az ukránok kóser pecsétjére, hogy ők mondják meg, hogy mi mik vagyunk. Hát jól nézünk ki, egy ezer éves magyar államról ne mondják meg nekem itt a szomszéd szlávok, hogy mi kik vagyunk, majd azt mi eldöntjük. Ezt figyelmen kívül hagytuk. Lehet, hogy ezt ők barátságos gesztusnak szánták, na, de egy önbecsüléssel rendelkező országnak ilyet nem lehet mondani. Természetesen Magyarország a magyaroké, a magyar kormány a magyarok érdekét képviseli, és csinál egy külpolitikát Ukrajnával szemben is, az oroszokkal szemben is, Amerikával és Brüsszellel szemben is, ahogy egy szuverén államhoz illik, mi ezt csináljuk.”
Ukrajnával kapcsolatban Orbán Viktor a továbbiakban kijelentette, hogy nagyon nagy a távolság a két ország között számos kérdés megítélésében, Magyarország pedig nem akar beleszólni a háború kérdésébe, mert ha Ukrajna úgy dönt, hogy vállalja mindazt, ami a háborúval jár, akkor ehhez joga van, mert Ukrajna is egy szuverén állam.
A miniszterelnök kijelentette, hogy Ukrajna nem kérheti, hogy hazánk kötelezően támogassa a harcukat. Magyarország nem a háborúban, hanem a békében segít Ukrajnának, hiszen a legnagyobb humanitárius akciót hajtotta végre Magyarország, több mint egymillió ukrán embernek biztosította hazánk a belépését, a maradását, vagy az áthaladását az országon keresztül, és több tízezer ukrán ember van Magyarországon, akiknek mi adunk munkát. A miniszterelnök emlékeztetett arra is, hogy ezerszám vannak ukrán gyermekek hazánkban, akiket Magyarországon ingyen tanítunk. Több mint ezer magyar iskolában és óvodában tanulnak ezek a gyermekek.
Hátrébb az agarakkal, több tiszteletet a magyaroknak!” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

- Magyarország nem akar beleszólni a háború kérdésébe, csak pízt ad a folytatásához. (Az én zsebemből, nem a sajátját)



Orbán engedménye a háború folytatásának kedvez

2024-02-02

A Magyar Békekör értékelése

Az ukrajnai háború folytatásának kedvez Orbán Viktor Brüsszelben tett engedménye a Kijevnek nyújtandó 50 milliárd euró megszavazásáról, és az ukrán haderőnek szánt rakéták, tüzérségi lövedékek és lőszerek szállításának felgyorsításáról – állapítja meg a Magyar Békekör.
Sajnálatosnak tartjuk, hogy miniszterelnökünk nem tudott ellenállni a rá nehezedő szövetségesi nyomásnak, és a béke ügyét nem szolgáló kompromisszumot kötött.
„Az EU kész támogatni Ukrajnát, ameddig csak szükséges” – áll az EU brüsszeli csúcsértekezletének Orbán által is aláírt zárónyilatkozatában, melyből az is kiderül, hogy Magyarország is hozzájárult a folyamatos katonai készletadományozáshoz, az új katonai megrendelésekhez és az európai hadiipar kapacitásának növeléséhez.
Cserében Orbán elérte, hogy a nekünk járó kb. 20 milliárdnyi eurót nem fogják Ukrajnának adni, hanem megkaphatjuk, ha Brüsszelnek tetsző magatartást tanúsítunk.
Az Ukrajnának megszavazott 50 milliárd euró előteremtéséhez viszont a magyar adófizetőknek is a zsebükbe kell nyúlniuk. Mindezek miatt miniszterelnökünk brüsszeli tanácskozást értékelő nyilatkozata, miszerint „A háborúban nem veszünk részt, fegyvert nem küldünk, továbbra is a béke pártján állunk” csak részben fedi a valóságot. Közvetlenül valóban nem veszünk részt, de közvetve igen, hiszen megszavaztuk Ukrajnának mind az anyagi, mind a katonai támogatást. Orbán meghajolt a nyugati akarat előtt, s ezzel rossz szolgálatot tett a békének.
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
344
1 999
93
  • Tetszik
Reactions: balsteffl