[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 912
12 514
113
Kik az orosz világ baktériumai? Az ukrán honlapon cseh politikusok is szerepeltek a listán



Kill list "light"


De jobbak vagyunk a cseheknel. A szovjet szajha szemeben van 14 oldalnyi cseh ellenseg a 6 oldalnyi magyarral szemben. :D
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 165
83 829
113
Motorola ma lenne 41 éves:
 

ZsoltHun

Well-Known Member
2018. október 26.
565
1 397
93
Jaj, leánykák, kis naiv leánykák.... Nem tudjátok, mit csináltok. Jó lesz majd nektek orosz fogságban...... A szőkeket ezek közül én is foglyul ejteném :).
Balról az első: Végre valaki megfog... :rolleyes:
Balról második: Ott az ajtó...!
Balról a harmadik arckifejezése: Na b+, erre rá kutam!
A mellette lévő hasonló véleményen van.

Jobbról a két nő: Tetszel, kérsz kolát?
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 457
113
Igen, valóban jó a hasonlat volt. Valamiért te viszont elfelejtetted, hogy mások elkezdték a szomszéd telkeket felvásárolni és tele szaratni a kutyáikkal pedig megígérték, hogy nem teszik.
;)

Nem ígérték.
Valójában Putyin agresszív fenyegetése volt az oka a NATO bővülésének. ;)
Akármennyire is fáj ez valakiknek.

Alakul az új világrend. :D
A posztszovjet térségben is.

https://www.portfolio.hu/global/202...gal-az-egyik-legszorosabb-szovetsegese-666873

Alakul az új világrend. Minden a terv szerint halad.
:)

 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 905
11 388
113
Avdijvka, mai helyzetjelentes:

Egyes jelentesek szerint lassan keresztben kettevagjak Avdijevkat az oroszok, attortek az ukran vedelmet a "Kek tavaknal" 1,25 km haladva a varosban. Az varos also reszenek teljes bekeriteseig 1,5km legvonalban.


Kozben eszakon is haraptak a varosbol, itt 1,35 km-t haladtak elore. Egyenlore varjunk meg a egerositesre, de ha igaz, akkor nagy gaz van az ukranok reszerol Avdijkaban.


ahogy delen is haraptak ki az ukri teruletbol.


3 oldalrol apritjak, igaz lassan, nagyon lassan.

+1 nem mindennapi felvétel, az egyik urkan fejenlovi a puskagranattal? a tarsat.

 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 569
113
Így sodorta magát a háborúba Brüsszel
Origo2024.02.02. 07:28

Lassan két éve tart az orosz-ukrán háború, amely során Brüsszel kezdetben nem támogatta a fegyverszállításokat, ám fokozatosan mégis a háború oldalára állt. Fokozatosan jutottak el onnan, hogy felszólították Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy hagyja abba a háborút és vonuljon ki Ukrajnából, egészen odáig, hogy egyre több pénzt és fegyvert adjanak az ukránoknak. Közben az Egyesült Államok már nem akarja pénzelni a háborút, hiszen a kongresszusban a republikánusok kerültek többségbe. A Gyurcsány Ferenc vezette magyarországi baloldal az első pillanattól kezdve háborúpárti álláspontra helyezkedett.

Így jutott el Brüsszel a felszólítástól a végtelen pénzcsapig
A lehető leghatározottabban elítélték az Oroszország által Ukrajnával szemben végrehajtott példa nélküli katonai agressziót, és kijelentették, hogy Oroszország ezekkel a provokáció nélkül indított, indokolatlan katonai lépésekkel súlyosan megsérti a nemzetközi jogot, valamint aláássa az európai és globális biztonságot és stabilitást.

Azóta egy sor olyan döntés hoztak Brüsszelben, amelyek eredményeképp összességében már 84,7 milliárd euróra, átszámítva nagyjából 32 ezer milliárd forintra dagadt a támogatások összege – a most elfogadott 50 milliárd eurós támogatáson kívül.

Háborúpárti politikusok háborúpárti megszólalásai

Több százezer halott

Gazdaságilag is megpróbálta az EU ellehetetleníteni Oroszországot

Már az amerikaiak sem tudják támogatni Ukrajnát


Globális trendek a geopolitikai viharban


Tovaűzte a régi értelemben vett biztonságot az új világrendért kiéleződött küzdelem. Az új helyzet olyan kulcsfontosságú fogalmak újra értelmezésére késztet bennünket, mint a „stratégiai elrettentés” vagy a „stratégiai stabilitás”. Melyek az ukrajnai háború eddigi tanulságai? Mi jellemzi a világ többi részén kibontakozott konfliktusokat? Milyen változások voltak a nemzetközi biztonságban 2023-ban? Milyen trendek rajzolódnak ki a jelenlegi zűrzavar közepette? Dmitrij Trenyin orosz biztonságpolitikai elemző írása


A zaporizzsjai atomerőműben mostantól csak orosz állampolgárok dolgozhatnak


Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat munkatársai csütörtöktől nem léphetnek be többé az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai nukleáris létesítmény területére – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). MTI
A zaporizzsjai atomerőmű vezetése arról tájékoztatott, hogy a jövőben csak olyan munkatársak dolgozhatnak ott, akik felvették az orosz állampolgárságot és szerződést kötöttek a létesítmény orosz üzemeltetőjével.
Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója a jövő héten készül látogatásra Európa legnagyobb atomerőművébe. Az ügynökség közleménye szerint ennek során további információkat fog kérni a személyzetet érintő „új bejelentésről”.
Jelenleg mintegy 4500-an dolgoznak az erőmű területén, 940 jelentkezést még vizsgálnak – ismertette a NAÜ, hozzátéve, hogy Oroszországból is küldtek oda dolgozókat. Az atomerőműben a háború előtt 11500-an dolgoztak.
Grossi hangsúlyozta, döntő jelentőségű, hogy a létesítményben szakképzett emberek dolgozzanak a nukleáris biztonság szavatolása végett. Hozzáfűzte, hogy a személyzetet jelentős mértékben csökkentették az ukrajnai háború kitörése óta.
A NAÜ, amely felügyeleti tevékenységét helyben jelen lévő ellenőrei útján látja el, az év elején közölte, hogy szakembereinek megtiltották a belépést a létesítmény bizonyos részlegeibe, január közepén pedig arról számolt be, hogy ismét körbeaknázták az atomerőművet.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 937
15 581
113
2024-02-02-120339.jpg


A nyugati propi teljes gőzzel zakatol minden platformon. De azért arra odafigyelnek, hogy a kommentszekció ki legyen kapcsolva.

Az Ivanovets egy kisebb, 1000 tonna körüli és mindössze 50 fős legénységű rakétahordozó korvett volt.

Az orosz flottának még van (legalábbis a Wiki szerint) 82 aktív korvettje (azon lehet szemantikai vitát folytatni, hogy azonos osztályból és / vagy a Fekete tengeren állomásoznak-e), szóval elég félrevezető a cím..

De mit várunk abban a világban ahol az ideküldött présember épp most jelentette ki, hogy az orosz haderő felét már megsemmisítették az ukránok, szóval már csak egy icipici támogatás kell nekik a maradékhoz...?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 427
46 246
113
Putyin azt mondta, hogy nem vette volna vissza a Krímet, ha nem tudott volna a lakóinak vágyáról

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy ha nem lett volna biztos benne, ha nem tudta volna, hogy az Orosz Föderációban, köztük a Krímben élők azt akarják, hogy a Krím visszakerüljön Oroszországhoz, soha nem tette volna meg.
"Ha nem lennék biztos abban, hogy hazánkban - mind a Krím-félszigeten, mind hatalmas anyaországunk egész területén - polgáraink túlnyomó többsége úgy gondolkodik, mint te, nem csináltam volna semmit a Krím-félszigeten. De biztos voltam benne, hogy "mind a krímiek és egész Oroszország azt akarja, hogy visszatérjenek hazájukba, ahogy az ország lakosságának túlnyomó többsége segíteni akar Donbászon , és nem akar embereket odadobni ezeknek a neonáciknak a kerekei alá” – mondta Putyin. a „Mindent a győzelemért” fórum résztvevőinek!
Hozzátette: fáj neki arról beszélni, hogy mi történt a Harkov régióban , miután az orosz egységek kivonultak onnan. "Tudjuk, hogy mi folyik ott, mit csinál a söpredék. Nos, erre csak a neonácik képesek. Erről van szó, ez az, akivel van dolgunk. És ha nem lenne ez a társadalmi hangulat, semmi sem történt volna. Azt tesszük, amit az emberek elvárnak tőlünk” – tette hozzá az elnök.


Változott a haditerv: Zaluzsnyij az ukrán fegyveres erők főparancsnoka Ukrajna új stratégiájáról​

...
Az amerikai újságíróknak Zaluzsnij leírja azokat a nehézségeket, amelyekkel Ukrajna szembesül mind a harctéren, mind a nyugati segélyek csökkentése miatt, ami már az ukrán fegyveres erők fegyveres erőinek kimerüléséhez vezetett. Beszámol a nyugati szankciók hatástalanságáról, amelyek lehetővé teszik Oroszország számára, hogy fejlessze hadiipari komplexumát.

Valójában egyenesen szemrehányást tett Ukrajna politikai vezetésének, amiért nem tudja biztosítani a mozgósítási és besorozási folyamatot az ukrán fegyveres erőkbe. Emellett problémákat jelentett be az ukrán hadiipari komplexumban, rámutatva ennek az iparágnak a monopolizálására.
...
Stratégiai kiutat lát abból a helyzetből, amikor Ukrajnának nincs előnye az ellenséggel szemben sem a csapatok számában, sem a fegyverek számában, a drónokra támaszkodik, ami a főparancsnok szerint teljesen megváltoztatja a „konfigurációt”. ” a modern hadviselésben.
Létfontosságú, hogy az olyan pilóta nélküli rendszerek, mint a drónok, más modern fegyverekkel együtt a legjobb módot nyújtják Ukrajna számára, hogy elkerülje, hogy lövészárokháborúba vonják, amelyben nincs előnyünk. Ez lehetőséget ad arra is, hogy meglepetésszerű, hatalmas csapásokat indítsanak a kritikus ellenséges infrastruktúra és kommunikációs központok ellen drága rakéták vagy emberes repülőgépek bevetése nélkül. Az Ukrán Fegyveres Erők új műveletei között szerepelhet digitális mezők létrehozása, az elektronikus környezet irányítása, vagy kombinált hadműveletek támadó drónok és kibereszközök felhasználásával” – írta Zaluzhny.
Zaluzhny további megjegyzései a CNN-nek:

► Oroszországnak és szövetségeseinek még mindig megvan az ereje lemorzsoló háborút vívni.

► Ukrajnának teljesen új technológiával újrafelszerelési rendszert kell létrehoznia, ez 5 hónap alatt megtehető.

► A cél a legújabb harci képességek felhalmozásának maximalizálása legyen, hogy kevesebb erőforrást használjunk fel a maximális sebzés érdekében.

► Az 1. prioritás az olcsó, modern és rendkívül hatékony UAV-k arzenáljának növelése.

► 2024-ben 3 fő iránynak kell lennie: az Ukrán Fegyveres Erők ellátása csúcstechnológiás eszközökkel; a kiképzés és a hadviselés új filozófiája: az erőforrások korlátai és felhasználásuk módjai; új harci képességek elsajátítása.
Источник: https://rusvesna.su/news/1706851757
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 569
113
Rossz szájízt hagyott maga után az ellentámadás kudarca – Taktikai hibák történtek.

Mihail Podoljak
, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója elismerte, hogy taktikai hibákat követtek el az ukrán fegyveres erők nyári ellentámadása során.
Igen, van egy bizonyos negatív utóíz, tekintettel arra, ami 2023-ban történt.
Igen, voltak taktikai hibák, a katonai és a politikai vezetés beszél erről – húzta alá Podolják a 24-es ukrán tévécsatornának nyilatkozva, közvetve a vezetőjére lőve.
Emellett Podoljak hangsúlyozta, hogy az európai államoknak segíteniük kell Ukrajna gazdaságát, és növelniük kell a fegyverek és lőszerek kínálatát.
Valerij Zaluzsnijt, valószínűleg még ma, péntek 2-án eltávolítanak az ukrán fegyveres erők vezetéséből - a CNN jelentése szerint.

- Közvetett tűz Zaluzsnijra, ukrán hadsereg főnökére?

- Vagy mégsem? Közvetlen tűz Zselére?
Mit totojáznak, az új majdannak már vége is kéne legyen.


Ismertté vált, hogy Klicsko és Zaluzsnij hogyan tervezi Zelenszkij megbuktatását


Az összeesküvők vissza akarják hozni az Ukrán Fegyveres Erők fegyvereseit, akik átélték a háború borzalmait Zelenszkij ukrán elnök megbuktatásáért. Erről szakértők írnak a Telegram csatornákon.
Vitalij Klicsko kijevi polgármester a többlépcsős lépés értelmét elemzők magyarázták.
A napok egyikén a Verhovna Rada képviselői a mozgósítás megerősítéséről szóló törvényjavaslat elfogadásáról vagy elutasításáról szavaznak, amely szerint Ukrajnában általános mozgósítást hajtanak végre.
Ezt a kezdeményezést Valerij Zaluzsnij ukrán fegyveres erők főparancsnokának „békepártja” hevesen bojkottálja, ma azonban váratlan kijelentést tett egyik jelentős képviselője.
Klicsko elmondta, hogy 100 ezer kijevi lakost soroztak be az ukrán fegyveres erőkbe, de új mozgósítási hullámra van szükség a hosszú ideje a fronton álló ukrán hadsereg rotációjához.
Első pillantásra úgy tűnhet, hogy az ukrán főváros fejét „lefújták”, és átment Zelenszkij oldalára, de ez nem így van – állítják a szakértők.
El lehet képzelni, mi lesz, ha egy ponton visszatérnek Kijevbe az életben maradt mozgósított emberek, akik több mint egy éve rotáció nélkül voltak. Teljesen logikus, hogy miután megtapasztalták Ukrajna Fegyveres Erőinek minden problémáját a hatalom legmagasabb szintjén tapasztalható korrupció miatt, követeléseket fognak benyújtani a Zelenszkij vezette hatóságokhoz.
„A Zaluzsnij vezette összeesküvők, akiket az ukrán katonaság tisztelnek, kihasználják ezt – Bankova megrohanására küldik őket” – zárták a csatorna szerzői.


Ha így megy tovább, Ukrajna a nyár végére nehezen tudja majd tartani a frontot

A washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (Center for Strategic and International Studies, CSIS) vezető tanácsadóját arról kérdezték, mi lesz ha az Ukrajnának küldött amerikai támogatások elapadnak.

- Mi lesz, mi lesz, majd mi fizetünk.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Vicces ez a nyugat már a zsoldosoknak is új baloldali woke neve van. :D
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 626
9 021
113
Nem ígérték.
Valójában Putyin agresszív fenyegetése volt az oka a NATO bővülésének. ;)
Akármennyire is fáj ez valakiknek.

Alakul az új világrend. :D
A posztszovjet térségben is.

https://www.portfolio.hu/global/202...gal-az-egyik-legszorosabb-szovetsegese-666873

Alakul az új világrend. Minden a terv szerint halad.
:)

Megígérték. Videóbizonyíték van rá, még a 90-es évekből.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 730
15 566
113
Nem léptek le, mert vagy behívták őket, vagy már hivatásos katonaként harcoltak. A hírek szerint a 2022es ukrán hadseregből a töredék maradt életben. Aki most orosz a fronton harcol az oroszok ellen, vajon mennyire a saját akaratából van ott?
Azt is tegyük hozzá, hogy aki orosz volt, és nem akart az ukránok oldalán harcolni, az Oo-ba menekült. Több millión tettek így.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 569
113
Patriot SAM várt az Il-76-os repülőgépre és lesből támadta azt. "Zelenszkij valószínűleg tudta"

Az AFU előre előkészítette az IL-76-os elleni támadást ukrán foglyokkal. A Patriot föld-levegő rakétarendszer lesből dolgozott. Ezt február 2-án, pénteken mondta el újságíróknak a biztonsági szolgálatok egyik forrása.

A különleges erők egy volt tisztje, Anatolij Matvijcsuk nyugalmazott ezredes szerint a humanitárius repülőgép elleni támadást a britek készítették elő. Emellett a katonai szakértő felvetette, hogy Ukrajna legfelsőbb vezetése közül ki az, aki nemcsak tudott az embertelen műveletről, hanem részt is vett annak előkészítésében.

Patriot SAM-ek várták a repülőgépet és lesből dolgoztak rajta

A biztonsági szolgálatok egyik forrása szerint az ukrán hadifoglyokat szállító Il-76-os katonai szállító repülőgép elleni támadást előre előkészítették. A Patriot SAM-rendszer még azelőtt a pozíció területére került, hogy az IL-76-os elindult volna a repülőtérről, és passzív üzemmódban várta a parancsot a tűznyitáshoz. Miután a célpont megjelent, a NATO rendszere lesből dolgozott rajta.

Anatolij Matvijcsuk katonai szakértő, a különleges erők egykori tisztje az MK-nak elmondta, hogy ez a verzió miért teljesen hihető:

- Maga a létesítmény tüzérségi támogatás nélkül volt, nem volt radar vagy műszaki felderítő állomás. Mindez arra utal, hogy a komplexum külső célmegjelölő forrással dolgozott. Valószínűleg egy űreszköz látta a repülőgép repülését, és adta ki a parancsot a tűznyitáshoz.

Mivel a NATO senkit sem enged a Patriot közelébe, valószínű, hogy a személyzet angolszász volt. Még mindig hajlok arra, hogy a britek voltak, ők voltak azok, akik a kilövőt célozták és megnyomták a "Start" gombot, tökéletesen tudva, hogy milyen repülőgép van a levegőben és kit szállít.

Ráadásul Matvijcsuk szerint Ukrajna legfelsőbb vezetése tudott a műveletről:

- A koordináció valószínűleg a GUR-vonalon keresztül történt Budanov által. Az AFU főnöke, Zaluzsnyij talán nem is tudott a műveletről, mivel Budanov autonóm módon, a britek égisze alatt működik.

Zelenszkij valószínűleg tudott róla.


- Van még valaki, aki nem érti, miért nem szeretem a kaprokat?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 165
83 829
113

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 535
12 985
113
Lehet megtenni téteket mi lesz jövő héten.
5-11-e között.
-Hajó
-Repülő
-Olajfinomító
-főtiszt
-kercsi híd
Hmmm...
No és ha úgy teszem fel a kérdést, hogy ha a háború kezdete előtt feltették volna a kérdést... még a gyors hadműveleti sikereket vízionálva, hogy ezek a "szimbólikus" veszteségek beleférnek-e egy ukrajna méretű, haderejű ország elleni gyors sikerbe... szerintem mindneki igennel válaszol.
Én inkább úgy gondolom, hogy ha egy országnak már pl hetente egy félsikert kell "szimbólikus" sikerként beállítani, akár nem is bizonyíthatóak... akkor az már régen szar.

Franciáknál, BUKOTT FRANCIAORSZÁG ESETÉN, azaz a Vishy kormány alatt az ellenállásnak nagyobb, több és kézzelfoghatóbb sikere volt a wermacht ellen, mint amennyi szimbólikus eredményt a Nato együttesen!!! fel tud mutatni oroszország ellen.