[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 238
67 926
113
Milyen elrettentő ereje van az erős nemzetállami Európának 5000 atomtöltettel szemben? Ezt kéne felfogni!!!
Az USA atomarzenálja nélkül Oroszországgal nincs erőegyensúly, mert az oroszoknak van 5000 atomtöltetük Európának meg nincs.
Hm, akkor mégiscsak ér valamit az az 5000 atombomba. :oops:
Mondjuk Isten őrizze de nagyon hogy Brüsszel kezébe atom kerüljön vagy bármilyen fegyveres erő.
Nem alkalmas az oroszok elrettentésére+ a büdös életbe fel nem ajánlották senkinek, hogy átadnak pár töltetet használatra másnak ahogy az amerikaiak teszik és a szovjetek tették anno.
Kinek adtak át használatra atomtöltettel az amarikaiak és a szovjetek?

Közben Zeller elkezdte a tisztogatást.

Ha a hidat elvittek az oroszok, akkor meg kb 300m és teljesen kettevagjak a kekszgyar alatt Avdejevkat.

Panaszkodnak a németek az ukrán menekültekre. Érdekes a többi menekült re nem?

Mai ukrán terrortamadas, buszt támadtak meg dronnal. :mad:
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 085
82 688
113
Lehet ugyanarról a nagymamáról van szó. Az elején mérgezett pitével etette az oroszokat, de átállt és most pengézett pitével eteti az ukránokat.
Lehet, ha átköltözött Avgyejevkába, mert egy másik megyében lakott az orosz katonákat megmérgező ukrán nagymama.

Gondolom az oroszoknak nem kell hazamenni ?
Oroszok otthon vannak . Egyébként miért nem tartozhatnak Oroszországhoz az oroszok lakta területek, amelyek mindig is orosz területek voltak? Az albánok lakta Koszovó lehetett önálló állam és elszakíthatta a nyugat Szerbiától? Vagy ismét a szokásos kettős mércét használjuk.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Milyen elrettentő ereje van az erős nemzetállami Európának 5000 atomtöltettel szemben? Ezt kéne felfogni!!!
Az USA atomarzenálja nélkül Oroszországgal nincs erőegyensúly, mert az oroszoknak van 5000 atomtöltetük Európának meg nincs.
Dudi, nem az erőegyensúly felbontásáról van szó. Az atomfegyverek hajókról, tengeralattjáróról, és ballisztikus módon is indíthatóak.
Az USA-nak megvan a projekciós képessége, hogy mindezt Ukrajna és az EU nélkül is megtegye. Másrészt vannak atomfegyverek EU/UK területen is. Ez nem autós kártya. Az orosz értelemszerűen nem használna fel 5000 atomtöltetet Európára. Alapvetően mindegy mennyi van neki, azt egyértelműen az USA erőegyensúly miatt tartja fenn, nem Európa ellen.
Az EU/UK tudna védekezni a pár száz saját töltettel, és van is elég elrettentő ereje, hogy az orosz ne vesse be ellenünk. (280+225)

Az egész háború lényege ,hogy a NATO lehetséges újabb bázisok, NATO tagságok, orosz határok mentén kerülendőek.
Az USA sem szeretne Kubába az orosz atomfegyvereket. Ennyi. Hátrébb kellene húzni a NATO védelmi vonalat, és nem arra törekedni, hogy az orosz határátkelők mentén telepítsük őket. Nevezheted ütköző zónának, vagy bárminek. Ha jól tudom katonai szempontból a NATO-nak is előnyösebb lenne egy ütköző zóna. (Ukrajna, Fehérorosz) Éppen elég volt, hogy a törpeállamok (Lett, Litván) NATO tagok lettek. Mindenki tudja, hogy ez az egész már 2004 óta tart, mikor a NATO a kis enyves kezét rátette posztszovjet államokra. 2014 Ukrajna, ezután következett volna a Fehérorosz 2021-ben, ez utóbbit az oroszok megállították.

A NATO terjeszkedés sémája átlátható, először erőszakos kormányváltás, jönnek a külföldi kölcsönök, NATO tagság.
Egy védelmi szervezet nem provokálhatja terjeszkedéssel az ellenfelét, kivéve ha a célja eleve a közvetlen konfrontáció.

Mindenki tétlenül nézte, és hiába vergődött az orosz évekig, bárhogy is adott hangot véleményének, nagyjából elzavarták.
Emlékezzünk 2022-re, senki sem akart tárgyalni velük, Makaroni és Orbán is csak színjáték volt. 2021-ben Merkel mint leköszönő elnök látogatta meg, ez kb. annyit jelent diplomácia szinten, hogy szarunk a fejedre.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az orosz erők támadásokat indítottak a Dnyeper nyugati partján
06.02.2024

Miközben az ukrán hadsereg továbbra is próbál erősítést átjuttatni a Dnyeperen, hogy az ellenőrzést egy kis erődítmény felett megmentse Krinkiben, az orosz erők hadműveleteket indítanak a Dnyeper nyugati partján.

Miután az ukrán terv, miszerint újabb offenzívát indítanak a folyón át a Herszon régióban, kudarcba fulladt, az ukrán hadseregnek egy kis hídfőállása maradt Krinki faluban, amelyet halott ukrán katonák holttestei borítanak. Az orosz erőknek a maguk részéről sikerült csökkenteniük a faluban az ukrán ellenőrzés alatt álló övezetet, valamint biztosítaniuk a térségben lévő szigetek ellenőrzését. Ezek az eredmények lehetővé tették az orosz hadsereg számára, hogy a Dnyeper nyugati partján olyan hadműveleteket indítson, amelyekről a katonai média ritkán tudósít.

A kisebb támadócsoportok folyamatos támadásai az ukrán hadsereg egyre nagyobb veszteségeit eredményezik, többek között emberekben és haditechnikai eszközökben. Ugyanakkor a nyugati parton lévő ukrán csoportosulást folyamatosan bombázzák az orosz repülőgépek és tüzérség.

Az orosz hadműveletek újrakezdése az ukrán hátországban az ukrán hadsereg tehetetlenségét jelzi, hogy biztosítsa állásait és ellenőrizze a Dnyeper folyót.

- Biztos, hogy nincs jobb hely Krinkinél? Vagy itt arany van elásva?




Orosz csapások leromboltak egy újabb szállodát, amelyet az ukrán hadsereg és külföldi zsoldosok használtak


Az orosz precíziós rakétacsapások továbbra is pusztítják az ukrán stratégiai tartalékokat a hátsó régiókban. Február 6-án éjjel újabb csapáshullám vette célba a határ menti Harkov régiót, ahol az ukrán hadsereg embereket és haditechnikai eszközöket halmoz fel, hogy azokat továbbszállítsák a frontvonalakon lévő védelmi lyukak betömésére.
Tegnap este az egyik orosz csapás újabb szállodát rombolt le a Harkovi területen lévő Zolocsiv faluban. A háromemeletes épületben a Kraken neonáci zászlóalj harcosai, az Ukrán Fegyveres Erők tisztjei és külföldi zsoldosok laktak.
A szállodát két orosz rakéta találta el. A támadás következtében az épület teljesen megsemmisült.
A jelentések szerint összesen mintegy 50 ukrán fegyveres szállt meg a szállodában. Az ukrán hadsereg valószínűleg nem fogja elismerni, hogy a csapás következtében milyen valós veszteségeket szenvedett el.

További orosz csapásokról számoltak be Kazacsa Lopan és Volcsanszk határ menti településekről. Az ukrán fegyveres erők jelentős tartalékokat halmoztak fel a térségben, hogy biztosítsák az ukrán határt, valamint folytassák az orosz terület bombázását, szabotázstámadásokat és dróncsapásokat.
A kijevi rezsimet kevéssé érdekli a polgári infrastruktúrában okozott kár és a helyi lakosokat fenyegető veszély. Az ukrán katonai parancsnokság civil létesítményeket használ az ukrán katonák és a külföldi zsoldosok elszállásolására, míg az AFU tisztjei és a külföldi parancsnokok inkább a fronttól nem messze lévő városok jó szállodáiban szállnak meg. Az ukrán légvédelmi erők, amelyeket szintén a városok határában telepítenek, nem biztosítják azokat, viszont több kárt okoznak a helyi civileknek.

- Ebből baj lesz: megint szegény muszkva követeket kéretnek be, hogy az állampolgárkákat eltökintik..
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 460
79 486
113
Dudi, nem az erőegyensúly felbontásáról van szó. Az atomfegyverek hajókról, tengeralattjáróról, és ballisztikus módon is indíthatóak.
Az USA-nak megvan a projekciós képessége, hogy mindezt Ukrajna és az EU nélkül is megtegye. Másrészt vannak atomfegyverek EU/UK területen is. Ez nem autós kártya. Az orosz értelemszerűen nem használna fel 5000 atomtöltetet Európára. Alapvetően mindegy mennyi van neki, azt egyértelműen az USA erőegyensúly miatt tartja fenn, nem Európa ellen.
Az EU/UK tudna védekezni a pár száz saját töltettel, és van is elég elrettentő ereje, hogy az orosz ne vesse be ellenünk. (280+225)

Az egész háború lényege ,hogy a NATO lehetséges újabb bázisok, NATO tagságok, orosz határok mentén kerülendőek.
Az USA sem szeretne Kubába az orosz atomfegyvereket. Ennyi. Hátrébb kellene húzni a NATO védelmi vonalat, és nem arra törekedni, hogy az orosz határátkelők mentén telepítsük őket. Nevezheted ütköző zónának, vagy bárminek. Ha jól tudom katonai szempontból a NATO-nak is előnyösebb lenne egy ütköző zóna. (Ukrajna, Fehérorosz) Éppen elég volt, hogy a törpeállamok (Lett, Litván) NATO tagok lettek. Mindenki tudja, hogy ez az egész már 2004 óta tart, mikor a NATO a kis enyves kezét rátette posztszovjet államokra. 2014 Ukrajna, ezután következett volna a Fehérorosz 2021-ben, ez utóbbit az oroszok megállították.

A NATO terjeszkedés sémája átlátható, először erőszakos kormányváltás, jönnek a külföldi kölcsönök, NATO tagság.
Egy védelmi szervezet nem provokálhatja terjeszkedéssel az ellenfelét, kivéve ha a célja eleve a közvetlen konfrontáció.

Mindenki tétlenül nézte, és hiába vergődött az orosz évekig, bárhogy is adott hangot véleményének, nagyjából elzavarták.
Emlékezzünk 2022-re, senki sem akart tárgyalni velük, Makaroni és Orbán is csak színjáték volt. 2021-ben Merkel mint leköszönő elnök látogatta meg, ez kb. annyit jelent diplomácia szinten, hogy szarunk a fejedre.
Az 5000 nem azért kell nekik, hogy 10× elpusztítsák a földet, hanem azért, hogy elvi lehetősége se legyen annak, hogy egyetlen csapással elpusztítsák az összeset úgy, hogy ne tudjon visszalőni. Az atomtriádot is ezért tartják fent. 3 fajta hordozóeszköz jobban biztosítja azt, hogy mindíg lesz mivel visszalőni.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 458
7 267
113
Ha mégis mindent akarnak az oroszok, AKKOR kell tovább harcolni az ukriknak hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítsék őket az okozott minél nagyobb veszteséggel. Szóval jobb ötletem nekem sincs erre a forgatókönyvre, AKKOR még harcolni és sajnos vérezni kell az ukránoknak tovább...
azt vélelmezem hogy a tárgyalás pont úgy zajlana most, mint két éve, csak a mai helyzethez aktualizálva
akkor az lett volna a deal - kb ez jött le a bennett, a schröder, és újabban az arestovich megszólalásaiból - hogy a krímről ne essék szó mert az oroszország része, mindenhonnan máshonnan az oroszok kivonulnak (ezt meg is tették kijevnél és északon), a donbasz meg kap akkora autonómiát ukrajnán belül hogy de jure ukrajna maradjon de facto meg oroszország lehessen, maradékukrajna kidobja a natot, és lefegyverzi magát
az arestovich erre mondta hogy ez a rész hiányzott még a megállapodásokról hogy mekkora katonai ereje maradhat ukrajnának, ezt a végső, zeli-putyin tárgyaláson kellett volna lemeccselniük, aztán mehetett volna az aláírás
azóta ugye annyi változás van hogy a krím után bekerült az orosz alkotmányba donyeck luganszk kherson és zaporozsje is, olyan részekkel is amelyeket még el se foglaltak
az orosz álláspont itt vagy az lenne egy hiptetikus mai tárgyaláson hogy vagy az elfoglalt részekről ne essék szó mert az oroszország, vagy erről a négy megyéről kompletten ne essék szó - csak ez így ukrán részről vélhetően nem lenne elfogadható
ésszerű kompromisszumnak tűnik a korábbi modell itt is, maradjon a négy megye de jure - formálisan - ukrajna, de facto viszont tűnjön el onnan az ukrán hadsereg közigazgatás miazmás, aztán majd az idő megoldja
további kérdés kharkov odessza és az északkeleti határvidék, azt már tudják az oroszok hogy amíg az ukránoknak kijárásuk van a fekete tengerhez addig ők a hajukra kenhetik a flottájukat és szevasztopolt, a határvidékről meg lőhetőek az orosz területek, kell egy biztonsági övezet
hogy ez egy demilitarizált terület kell legyen vagy a négy megyéhez hasonló különleges státusz, azon lehet megint egy jót tárgyalni
az meg hogy maradékukrajna kidboja a natot az evidencia, ezért indult az egész ereszdelahajam, az eu tagsággal nem valószínű hogy lenne problémájuk az oroszoknak, sőt
 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
308
1 909
93
Nem alkalmas az oroszok elrettentésére+ a büdös életbe fel nem ajánlották senkinek, hogy átadnak pár töltetet használatra másnak ahogy az amerikaiak teszik és a szovjetek tették anno.

Kínának sem volt sokezer atomtöltete, mégsem rohanták le az oroszok/szovjetek.

Szerintem nagyon egyszerű lenne az együttélés az oroszokkal az amerikai atom nélkül is:

1. Ki kell használni a közös gazdasági érdekeket, nem vetélytárs az orosz és az EU gazdaság. Ha van közös érdek és mindenki a pénzénél van, akkor nem lesz cirkusz sem.

2. Erős európai hadseregek kellenek, mert az erőt tiszteli csak mindenki, most hülyének néznek.
(Kérdés: Mibűű??? Válasz: Abból az irgalmatlan pénzből, amit az EU országok mindenféle kártékony vagy értelmetlen baromságokra költenek az utóbbi évtizedekben. Vajon ha összeadjuk csak a németeknél, a bevándorlóktól kezdve a "zöld" baromságokon át, a mostani elcseszett szankciók okozta károkig, mennyi pénz ment el, abból vajon hány Leo és Eurofighter jönne ki?

3. Abba kell hagyni a keleti irányú terjeszkedést, tiszteletben kell tartani, hol van a másik szemétdombjának határa, akkor is ha nincs kirakva a tábla és nincs bejegyezve a földhivatalnál. Ezt el lehet várni az Orosztól is, erre kell a korábban említett erős hadsereg, mert abból ért.

Ezek után az amerikaiak nyugodtan hazamehetnek.
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
353
1 560
93
!!! Részletek Carlson Putyinnal készített interjújából

Néhány megdöbbentő és lenyűgöző részlet Tucker Carlson Putyin orosz elnökkel készített interjújából:

- Meggyőződésünk, hogy nem Biden irányítja az országot.

- Az ön déli határa jobban sikerült, mint a 2020-as választás

- Hiszünk a hagyományos értékekben; a házasság férfi és nő között van: a férfiak férfiak, a nők pedig nők.

- Vannak erős pénzügyi szervezetek [USA-ban], amelyeknek az az érdeke, hogy ellenfélként tartsanak minket.

- Üzenetünk az, hogy Oroszország nem az Ön ellensége. nem akarunk háborút. Készen állunk a békére.

- A földek és az emberek [Ukrajnában] oroszok, és újra megkapjuk azt, ami mindig is a miénk volt.

- Oroszország több mint 80 billió dollár természeti erőforrással rendelkezik.

- Lehet elnököt váltani, de a valódi hatalom birtokosait nem. Az Egyesült Államok most egy sötét időszakba lépett. Beszámíthatatlan vezetése van.

- A palesztinokat tönkreteszik. Izrael kötetlenül cselekszik.

- Támogatjuk a palesztinok önrendelkezési jogát.

link:
másik link (hosszabb szöveg):
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 131
28 784
113
azt vélelmezem hogy a tárgyalás pont úgy zajlana most, mint két éve, csak a mai helyzethez aktualizálva
akkor az lett volna a deal - kb ez jött le a bennett, a schröder, és újabban az arestovich megszólalásaiból - hogy a krímről ne essék szó mert az oroszország része, mindenhonnan máshonnan az oroszok kivonulnak (ezt meg is tették kijevnél és északon), a donbasz meg kap akkora autonómiát ukrajnán belül hogy de jure ukrajna maradjon de facto meg oroszország lehessen, maradékukrajna kidobja a natot, és lefegyverzi magát
az arestovich erre mondta hogy ez a rész hiányzott még a megállapodásokról hogy mekkora katonai ereje maradhat ukrajnának, ezt a végső, zeli-putyin tárgyaláson kellett volna lemeccselniük, aztán mehetett volna az aláírás
azóta ugye annyi változás van hogy a krím után bekerült az orosz alkotmányba donyeck luganszk kherson és zaporozsje is, olyan részekkel is amelyeket még el se foglaltak
az orosz álláspont itt vagy az lenne egy hiptetikus mai tárgyaláson hogy vagy az elfoglalt részekről ne essék szó mert az oroszország, vagy erről a négy megyéről kompletten ne essék szó - csak ez így ukrán részről vélhetően nem lenne elfogadható
ésszerű kompromisszumnak tűnik a korábbi modell itt is, maradjon a négy megye de jure - formálisan - ukrajna, de facto viszont tűnjön el onnan az ukrán hadsereg közigazgatás miazmás, aztán majd az idő megoldja
további kérdés kharkov odessza és az északkeleti határvidék, azt már tudják az oroszok hogy amíg az ukránoknak kijárásuk van a fekete tengerhez addig ők a hajukra kenhetik a flottájukat és szevasztopolt, a határvidékről meg lőhetőek az orosz területek, kell egy biztonsági övezet
hogy ez egy demilitarizált terület kell legyen vagy a négy megyéhez hasonló különleges státusz, azon lehet megint egy jót tárgyalni
az meg hogy maradékukrajna kidboja a natot az evidencia, ezért indult az egész ereszdelahajam, az eu tagsággal nem valószínű hogy lenne problémájuk az oroszoknak, sőt
Akkor az egy nagyvonalú ajánlat volt, ellenben azóta meghalt elég sok orosz ahhoz, h ennyire nagyvonalú ajánlatot nehéz legyen otthon eladni. Másrészt meghalt és elmenekült annyi ukrán, h ne legyen túl sok tartaléka az ukránoknak, amivel a saját követeléseiket alá tudják támasztani.
De az igazán kemény az lenne, h még egy jelen helyzethez igazított nagyvonalú ajánlatot is el kell adni otthon, hogyaszongya rosszabb, mint 2 éve, de legalább feleslegesen meghalt egy csomó ember. Ugye, milyen jó ötlet volt harcolni? Zelit kb másnap felkötik, ezért sem akar tárgyalni. Így viszont meg kell várni, amíg valaki felköti Zelit, és azt mondja, hogy akkor én most tárgyalok és véget vetek ennek.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 000
14 647
113
. Le akartam írni egy mai sztorit objektív, és demokratikus hírhozókról, de visszaolvastam, és csak egy pont lett belőle.... :D Amely folyamatosan megtörténik velem, ha pl felhívom valaki figyelmét, hogy nem 28 ORK kommandós halt meg Liszicsanszkban egy orosz bázison...
Szoktatok így járni? -Off

ON:


Egy másik riportban egy ukrán katonanő megerősítette, hogy csak nőkből álló alakulatok jönnek most létre, és mennek a frontra.


Természetesen minden hölgy, ápoló lesz, szakácsnő, esetleg sofőr. (tavaly volt sok olyan funny videó, ahol minden elfogott ukrán vagy szakács, sofőr, és tábori postás volt :D Szegény orosz katona meg feltette a kérdést, hogy akkor kik lőnek rájuk????

Végül...fél órás hír hogy az orosz csapatok ma délután már Avdeevka keskeny részének közepén...értitek hogy írom :D a vasúti hidat elérték és azért folynak a harcok. reggel még asszem kb 300m-re voltak.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 103
15 702
113
A 2024. február 5-i Reggeli személyben Szénási Sándor vendége Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, egyetemi tanár, a Magyar Honvédség egykori parancsnoka és a Honvéd Vezérkar 2003 és 2005 közötti főnöke volt, akivel az orosz-ukrán háborúról, a közel-keleti helyzetről és más katonai-világpolitikai gócpontokról beszélgettek.

 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 095
2 912
113
Oroszok otthon vannak . Egyébként miért nem tartozhatnak Oroszországhoz az oroszok lakta területek, amelyek mindig is orosz területek voltak? Az albánok lakta Koszovó lehetett önálló állam és elszakíthatta a nyugat Szerbiától? Vagy ismét a szokásos kettős mércét használjuk.
[/QUOTE]

Szóval az oroszok mehetnek "békefenntartani" de a yenki nem, az oroszok eldönthetik hová tartoznak, de az ukránok nem. Valóban "a szokásos kettős mércét hasznaljuk".
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az oroszok egyszerre több irányba nyomulnak a fronton

Markus Reisner
osztrák ezredes és katonai elemző az oroszok egyidejű, több irányba történő előretöréséről beszél a fronton .
Az NTV csatornának adott nyilatkozataiban Reisner rámutat, hogy az orosz csapatok "különböző irányokba haladnak előre".
"A front legalább kilenc szektoráról beszélünk, beleértve a Kupjanszki régiót, Harkovot és a Donyeck melletti Avdejevkát" - mondja Reisner, azzal érvelve, hogy az ukrán erők nem tudják megállítani az orosz offenzívát.



Szudánba a háború "átkerül" - ukrán különleges erők Wagner ellen

Az ukrán erők Szudánban tevékenykednek Kijev által kibontakozó kampány részeként, hogy sértsék az orosz érdekeket
A hírek szerint az ukrán különleges erők Szudánban támogatják az ország hadseregét Wagner orosz zsoldosai ellen, amelyek a lázadó Gyorstámogató Erőkhöz (RSF) csatlakoztak – derül ki egy hétfőn közzétett videóból.
A Kyiv Post című újság közzétett egy videót, amely szerintük az ukrán katonai hírszerző szolgálatok titkos műveletekért felelős forrásaiból származott, és egy elfogott orosz foglyot két afrikaival együtt vallanak.
Az orosz katona azt állítja, hogy a "PMC Wagner"-től származik, és a Közép-afrikai Köztársaságból érkezett Szudánba , ahol az orosz csoport harcosai vannak, "hogy megdöntse a helyi kormányt" mintegy 100 fős erővel - írja a Guardian.

A videó helyét és tartalmát független módon nem ellenőrizték.

A front átrendeződésben

A hónapok óta tartó találgatások után azonban kiderült, hogy az ukrán erők Szudánban tevékenykednek Kijev által kibontakozó kampány részeként, hogy az orosz érdekeket az ukrajnai háborús frontokon túl is sértsék .

Korábbi videók láttak napvilágot, amelyeken ukrán típusú kamikaze dróncsapások láthatók az RSF-erők ellen – ezekből a hírekből arra következtetnek, hogy a műveleteket a kijevi különleges erők hajtották végre – és egy Szudánban tevékenykedő mesterlövészt, akit ukránként írtak le a közösségi médiában. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeptemberben találkozott Abdel Fattah al-Burhan szudáni hadsereg főnökével az írországi Shannon repülőtéren.

- Értem, értem, csak föl nem foghatom: Az ukrán különleges erők elmentek Szudánba, hogy az orosz érdekeket az ukrajnai háborús frontokon túl is sértsék. Ez szép, hősi, hazafias tett, csak közben Kaporisztán katona- és fegyverhiányban befuccsol. De biztos, hogy ez jó csere volt, vagy legalábbis hősi öntökönszúrás à la mode kokósZselé v. nagyeszűBudanov.