[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Reppa

Well-Known Member
2010. június 4.
122
743
93
Ha megnézed a modernizált Kamov gyárat, akkor azt fogod látni, hogy nyugati szerszámgépeken folyik a gyártás. De ha elolvasod, hogy miért nem gyártanak Kurganyecet és Boxert akkor bizony ott lesz, hogy mert nincs hozzá modern gyártósoruk.

Amúgy nem is értem, hogy miről beszélsz. Az amit állítasz milyen módon áll szembe az én állításomma? Olvasd már el újra amit írtam, mert van egy olyan érzésem, hogy nem nagyon érted.

@Flamand

Az államiben nagyobb a korrupció, hisz az nem piaci alapon működik. Ami pedig az ARMY raktárat illeti, ott valahogy szétrohadt, de nem lopta el senki...
Szerinted a két ellopott gyártósor árát beleszámolják majd a 3. gyártósoron készült tank vagy repülő darabárába? Mert ha szigorúan nézzük akkor bele kéne számítani, hisz az a pénz is elment arra, csak ellopták.
Ezt meg ne magyarázd,h nincs min gyártaniuk! Szaros kis szerbia gyárt Gripen alkatrészeket,vagy pl adán öntik a rolls roys trent kompresszorlapátokat,oroszország meg szerencsétlen nem tud gyártani kurganyecet,mert nincs esztergapadjuk h kerékcsapágyakat reszeljenek.
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Nem értem az értetlenkedést azt illetően, hogy Oroszországban nagy a korrupció és, hogy az oligarchák szétraboltak, mindent. Beleértve a hadiipart is.
???
Ez akkora meglepetés?
Most az ukrán háború kapcsán világos kéne legyen mindenki számára, hogy Oroszország hadiipara megrekedt a nyolcvanas években. Nagyjából azt gyártják, amiket akkor.
Ha lehetne ehhez egy szavam...
A fenti állítás Ukrajnára igaz lehet a 90.-es évektől, egészen napjainkig, már ami az állami vagyon magánemberek/felső tízezer általi széthordását és kisajátítását illeti (érdekes, hogy csak Oroszországban és Ukrajnában vannak oligarchák, amcsiban meg Ny-Európában csak top milliárdosok, és elit ..). Ugyanez igaz lehet Oroszországra egészen 2000.-ig. Ott ugyanis azóta pont egy visszaállamosítás történt, fontos kulcságazatok kerültek újra állami irányitás - és tulajdon- alá. Tessék csak megnézni például a Gazpromot, de más szektorok is érintettek voltak:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gazprom
Régi Origo cikk a témáról:
https://www.origo.hu/gazdasag/20090328-gaz-avtovaz-es-a-tobbiek-jol-jon-a-valsag-az.html
Természetesen ez a nyugatnak úgy fordítódott le, hogy ÚJ oligarcha-blokk kezdett így kiépülni (káder-rendszer):
https://www.chathamhouse.org/2023/1...ization-create-new-generation-loyal-oligarchs
...Hát igen:). Mindenképp ott vannak azok az oligarchák, vagy magán vagy állami szinten, de a Jelcin éra alattiakkal valamiért nem volt különösebb baja a "szabad világnak":D. Azt meg láthatja mindenki, hogy Oroszországnak melyik "oligarchikus rendszer" vált be jobban...

Tehát bocsi a kitérőért, de sztereotípnak látom ezt a fajta megközelítést, amire a fővonalas média sugallásszerűen
mindig ráerősít.
Csakhogy nagyon úgy néz ki, hogy ez abszolút nem így van.
Emiatt bátorkodtam ezt a kiegészítést hozzáfűzni.
Még valami: Az orosz hiperszonikus fegyverek élesben először az ukrajnai konfliktusban lettek (tudtommal) bevetve, és abban egyetérthetünk, hogy nem a 80-as évek színvonalát tükrözik....
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Újabb sikeres Leopard 2 bevetés


Lassan elfogy a legújabb szállítmány is és várhatunk megint hónapokat rájuk.


Plüss lancet és dorito rendelhető


Dana önjáró löveg vs Lancet, ami miatt érdekes, hogy 1 pillanatra bevillan a Lancet új önrávezető funkciója, ez előrevetítő hogy akár tömegesen, emberi felügyelet nélkül is bevethetőek. Természetesen csak nappal jó látási viszonyok között.


Orosz veszteségek eloszlása:
nccbE2N.jpg





Nyugati nemkorrupció
9qvE01w.jpg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 939
78 201
113
Ezt meg ne magyarázd,h nincs min gyártaniuk! Szaros kis szerbia gyárt Gripen alkatrészeket,vagy pl adán öntik a rolls roys trent kompresszorlapátokat,oroszország meg szerencsétlen nem tud gyártani kurganyecet,mert nincs esztergapadjuk h kerékcsapágyakat reszeljenek.
Tudod a Boomerang nem egy szaros BTR-82, hogy néhány acéllemezt meghegesztesz és kifúrsz és már kész is van...
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 521
13 012
113
Ne etessétek. Inkább eljátsza az értetlen retaldáltat is.

 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 354
13 953
113
Ellenben itt vagy nekünk te aki minden katonai...haditechnikai...politikai..összefüggést csípőböl átlát....nemár koma... :D :D :D
Csupa fül vagyok.
Nem, ez egy álomvilág, tényadatok nélkül, amit időnként bedob a nátókapitány aztán elsunnyog amikor forrást kérnek a baromságára, majd pár lappal később mintha mi sem történt volna újra előadja.
Godolom tényadatok alatt orosz bíróságok honlapjait érted, ahol ki van írva, hogy kit, mikor, hány évre ítéltek el korrupcióért. Már forrás le lesz "nátópropagadnistázva".
Borzasztó nagy különbség van aközött, hogy nagyjából nyolcvanas évekbeli cuccokat gyártanak, illetve hogy a nyolcvanas években kifejlesztett alapharckocsik, tüzérségi eszközök stb. vagy ezeknek a 2000-es években ezekra ugyan alapuló, erősen modernizált változatait gyártják. Mondjuk ha szerinted a honvédségi T-72-esek meg a mostani orosz T-90M ("Proryv-3", 2017-2023) 'nagyjából' ugyanaz, akkor felesleges is vitatkozni.
Lehet, hogy még megtoldom még annyival, hogy 80-as évek előtt gyártott fegyvereket bányásznak elő raktárakból és azokat küldik a frontra. Amiről te beszélsz az fájdalmasan kevés. Lehet sikerül felfuttatni ezen eszközök gyártását. És az is lehet, hogy egyre több jelenik majd meg belőlük a fronton. De egyelőre a rög valóság az, hogy az orosz baka azzal a MT-LB-vel megy a frontra, amivel az apja is katonáskodott.
Imádom amikor az orosz korrupcióról ilyen magasröptűen és magabiztosan nyilatkoztok, miközben a demokrácia és a nyugati értékek védelmezői, a humanizmusból példát mutató szeplőtlen lovagok, az erkölcs bástyái, a vezetőink Ursula Pfizer Leyennel az élen, az eltusolt és elhallgatott korrupciós ügyeikkel egy halovány árnyalattal, egy lepkefinggal sem kevésbé rothadtabbak és kapzsibbak, mint akiket fikáztok együtt. Csak ezt a tényt valamiért ignoráljátok és úgy tesztek mintha az oroszokkal ellentétben Európa ezen oldalán nem ugyanez lenne.
Nem hasonlítgattam az oroszt a nyugati korrupcióhoz. Nem is értem, hogy jön ez ide. De annyit azonban megjegyeznék, hogy a nyugati korrupció nem az orosz sereg problémája.
Nevetséges megállapítás, hogy az oroszok hadiipara a 80-ás években rekedt. Világos, hogy nem egy elképesztően hightech sereg, de azért na!
Nekem inkább az világos, hogy Európa vezetőivel az élen emberek millió élnek számukra mámorosan jó és kényelmes ostoba önáltatásban, fennhéjazó szűklátókörűségük révén és tévedhetetlenségük tudatában degradálnak egy országot, egy népet. Aztán meg jön a csodálkozás, pingvinezés és seggreülés. Csak ez utóbbi sajnos mindannyiuk számára.
És ezt mind az én hozzászólásomból következtetted?
Még valami: Az orosz hiperszonikus fegyverek élesben először az ukrajnai konfliktusban lettek (tudtommal) bevetve, és abban egyetérthetünk, hogy nem a 80-as évek színvonalát tükrözik....
Kezdjük a legelején:
  • Ez egy haditechnikával foglalkozó fórum. Mondom ezt azért, mert te pont a haditechnikával foglalkozó topikokat kerülöd el.
  • A hiperszónikus fegyverekkel foglalkozó topikban már nagyon rég le lett rágva ez a csont, pont az orosz hiperszónikus fegyverrel kapcsolatban.
  • Szóval, mi is a hiperszónikus fegyver? Ha hiperszónikus fegyver alatt az érted, hogy 5 M sebességgel repül. Akkor azt a németek a V2-vel már rég elérték.
Szóval IGEN!! Valóban nem a nyolcvanas évek szonvonalát képviseli!
Amire rá akartam világítani, hogy napjainkban a hiperszónikus fegyver teljesen más. És a Kinzhal pont nem az.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 548
56 018
113
Amit állitasz,hogy a védekező harceljárások miatt volt a Párduc és a T34 közötti veszteségkülönbség
41ben se Tirgris,se Párduc,de T34 már volt.Az oroszok védekeztek,németek támadtak,mégis az oroszoknak voltak iszonyatos hk veszteségeik.
Vagyis a gyakorlatban nem áll meg axiomaként,hogy a támadó félnek nagyobbak lennének törvényszerűen a veszteségei.
Ennyia a truvaáj.
Irtam már,nem csak azt kell látni,amit akarsz,hanem ami ott van.
Néha már igen fárasztó,hogy nem látjátok a dolgok összességét,és nem tudjátok levonni belőle a logikus következtetést.....

Tényleg k*rva fárasztó, hogy miközben szerinted te látod a dolgok összességét, semmiféle tudományos igényű munkát nem olvastál a témában.
1941 előtt a szovjet haderő nagy része nem a T-34-esből, hanem a T-26 meg BT-7 szerű tankokból állt.
Csak, hogy némi tényekkel tisztában legyél, 1940 végére mindössze előszéria volt a T-34-es, és alig 100+ db készült belőle!
A másik aprócska tény, hogyha már összeségében akarod látni a dolgokat, hogy a szovjet páncélos vesztességek nagy részét, nem a német páncélosok okozták a németek támadó időszakában!
Műszaki hiba és a Ju-87-es zuhanóbombázók okozták a veszteségek igen jelentős részét. Ugyanis teljes német légi fölény volt a fronton.

E mellet továbbra is tény, hogy mivel a II. VH-s harckocsik nem tudtak menetből lőni, így aki védekezett az rohadt nagy előnyben volt a támadókhoz képest páncélos vs. páncélos csata esetén.
Csak ez ugye ritka volt, még mindig a légierő, tüzérség, aknák vitték a prímet ezen a téren is.

És ha megnézed a mostani ukrán háborút ugyan ez a helyzet vesztesség okozásban. Csak ma már a támadó tankok is tudnak pontosan lőni, ennyi változott.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 698
46 744
113
Lehet, hogy még megtoldom még annyival, hogy 80-as évek előtt gyártott fegyvereket bányásznak elő raktárakból és azokat küldik a frontra. Amiről te beszélsz az fájdalmasan kevés. Lehet sikerül felfuttatni ezen eszközök gyártását. És az is lehet, hogy egyre több jelenik majd meg belőlük a fronton. De egyelőre a rög valóság az, hogy az orosz baka azzal a MT-LB-vel megy a frontra, amivel az apja is katonáskodott.
Azzal együtt is, hogy én sem vagyok az orosz technika híve, azért látnunk kell, hogy pl. az amerikai baka is ugyan abban a Strykerben, Abramsban, Bradleyben ülve, meg M777-tel tüzelve, meg ugyan azzal az M4-essel a kezében fog kimenni a harcmezőre, amivel az apja is.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 475
46 622
113
Ma este megkezdődött az ukrán fegyveres erők parancsnokságának kivonása Avdiivkából. Ezt a beosztottak abszolút titokban teszik. Úgy tűnik, Kijev elkezdett gondoskodni a vezető tisztekről.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 551
5 164
113
A ll világháború tankjaiban nem volt lövegstabilizátor úgy tudom. Ezért rövid megállásból tüzeltek , a német harckocsiknál a formáció egy része mozgott másik része tüzelt és állt. Az orosz veszteség, több dologból tevődik össze. Szervezetlenség, a visszavonuló fél elveszti a menthetö járművek is, (ez később a németekre is érvényes volt ) . A német wolfram karbidos ürmeret alatti lövedék hatása, képzettség, stb. Szerkezetileg a T34/85 a háború legjobb harckocsija volt.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 159
12 259
113
"Lavrov szerint a Nyugat kezdett félni attól a szörnyetegtől, amelyet Ukrajnából emelt ki

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a Nyugat kézzelfoghatóan olyan szörnyeteggé változtatta Ukrajnát, amelytől most már fél. Zelenszkij ráadásul most már egyre többször követeléseket támaszt a Nyugattal szemben.

Megjegyezte, hogy Zelenszkij és társai már nem hallgatnak a Nyugatra, és egyre inkább követeléseket fogalmaznak meg a Nyugat ellen - mondta az orosz diplomáciai tárca vezetője."
https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/112305

Most kezd az egész konfliktus számunkra veszélyessé válni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 939
78 201
113
A ll világháború tankjaiban nem volt lövegstabilizátor úgy tudom. Ezért rövid megállásból tüzeltek , a német harckocsiknál a formáció egy része mozgott másik része tüzelt és állt. Az orosz veszteség, több dologból tevődik össze. Szervezetlenség, a visszavonuló fél elveszti a menthetö járművek is, (ez később a németekre is érvényes volt ) . A német wolfram karbidos ürmeret alatti lövedék hatása, képzettség, stb. Szerkezetileg a T34/85 a háború legjobb harckocsija volt.
Szerkezetileg?
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
620
2 736
93
FrankenSAM: Az amerikaiak a Patriot rakétákat integrálják a szovjet légvédelmi rendszerekkel - NYT

Az amerikai fejlesztők a FrankenSAM projekten belül integrálni tudták a Patriot légvédelmi rakétákat a régi szovjet kori légvédelmi rendszerrel.
A New York Times az amerikai védelmi ipar és a Pentagon képviselőire hivatkozva számolt be erről.
Az új FrankenSAM-ot (a szovjet és amerikai légvédelmi rendszerek hibridje) már sikeresen tesztelték.
A kiadvány szerint a „Frankenstein” légelhárítónak sikerült eltalálnia a drónt. A tesztekre az új-mexikói White Sands tesztközpontban került sor.
A rakétát az indítóval és a radarállomással is integrálták (a NYT szerint az ukrán gyártmányú radar volt – a szerk.).
Ezt a légvédelmi rendszert a tervek szerint még ezen a télen szállítják Ukrajnába, az Egyesült Államokból és szövetségeseitől származó légvédelmi rakétákkal együtt.
Az amerikai kiadvány forrásai nem nevezték meg a SAM konkrét típusát, amelybe a Patriot rakétákat integrálták.
Érdemes megjegyezni, hogy a Patriot (MIM-104) SAM-ben használt rakéták mérete összemérhető a Buk rakétákkal, és valamivel kisebbek, mint az S-300 SAM-ban használt rakéták.
Korábban az Egyesült Államoknak és Ukrajnának sikerült integrálnia a RIM-7 rakétákat a Buk légvédelmi rendszerekkel, és létrehozni egy új légvédelmi rendszert, amely AIM-9X rakétákat lő ki.
Oleksandra Ustinova képviselő szerint több módosított Buk rendszer már képes amerikai rakétákat kilőni Ukrajnában.
Az Ukrán Fegyveres Erők összesen 17 hordozórakéta modernizálását tervezik, de az amerikai ipar havonta csak öt kilövőt tud újratervezni.
A FrankenSAM programon belül Ukrajna és az Egyesült Államok erőfeszítései a szovjet rakétatartalékok 2022-2023 telén bekövetkezett elvesztésének kompenzálására és az ukrán energiainfrastruktúra védelmére irányulnak.

 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 794
30 615
113
Ukrainian volunteers convert Humvee into mobile 120mm multiple rocket launcher

"Ukrainian volunteers from Vinnytsia installed a multiple rocket launcher on a US-supplied AM General HMMWV, Militarnyi reports. In one of the enterprises located in Vinnytsia, volunteers have already been producing light anti-aircraft gun carriers based on pickups for over a year. "The advantage of such installations is mobility and inconspicuousness, which makes them very effective for point strikes," the volunteers said."

Screenshot_2-4.png

Screenshot_6.png

MyCollages-1-3.jpg
6 kapcsoló 9 csőre? Na meg nem fért be az a szar a kabinba, hogy ne 8 centire az induló rakétától allj?

Most az ukrán háború kapcsán világos kéne legyen mindenki számára, hogy Oroszország hadiipara megrekedt a nyolcvanas években. Nagyjából azt gyártják, amiket akkor.
Ezt azért eléggé leegyszerüsíted. Akkor az amcsik is megragadtak a 80-as években, pl tomahawk, F-15-16-18-22, M4, Bradly (ez még régebbi), HUMVEE, M1 Abrams, JDAM, az újból meg nem tudnak gyártani, mert ha adnának egymillió HIMARS (2010-es) rakétát az ukránoknak holnap reggelre, amik 500 km hatótávval rendelkeznek, akkor vissza tudnák szorítani az oroszokat vele szerdáig a 2014-es határokon belűlre. Miért nem teszik?!

Máltai békekonfarencia, ahol égethették a politikusok a pénzt két napig. Zelenszki tervének felét átnázték, az oroszokat nem hívták meg, Kína meg pont leszarta odamenni.

És már a németeknél is lehet olyant írni, hogy megvolt a békemegállapodás, de az amerikaiak nem hagyták aláírni, mert az ukránok mindent meg kellett kérdezzenek, hogy megtehetik vagy sem. Ez főleg azoknak szól, akik egy független Ukrajnáért kiáltanak. Kurvára függetlennek néz ki.
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Kezdjük a legelején:
  • Ez egy haditechnikával foglalkozó fórum. Mondom ezt azért, mert te pont a haditechnikával foglalkozó topikokat kerülöd el.
Kezdjük:)
Ez egy biztoságpolitikai topic (egy haditechnikai fórumon), amit azért kezdtem el látogatni még 2013.-ban, hogy a szíriai polgárháború eseményeiből ki tudjam bogozni, hogy mi is történik valójában. Sosem érdekelt a haditechnika, és nem is állítottam soha, hogy mestere vagyok. Ellenben sokat tanultam azoktól, akik értenek hozzá, s itt megosztják a gondolataikat. A mai napig szükségem van a képességek tényszerű ismereteire, amiket itt olvashatok (mikor szükségem van rá) minimális időráfordítással. Mit kerülök és miért Mackensen?
A hiperszónikus fegyverekkel foglalkozó topikban már nagyon rég le lett rágva ez a csont, pont az orosz hiperszónikus fegyverrel kapcsolatban.
Valóban így van, ki lett vesézve.
Szóval, mi is a hiperszónikus fegyver? Ha hiperszónikus fegyver alatt az érted, hogy 5 M sebességgel repül. Akkor azt a németek a V2-vel már rég elérték.
Hiperszónikus fegyver alatt az 5M nél gyorsabb manőverezni képes rakétákat értjük, melyek lapos (alacsony) pályán érik el a célt. Igen, olvastam a vitát, tudják a BM-ek is stb, és amúgy is semmi újat nem csináltak az oroszok. Tehát legyen igazad:
Szóval IGEN!! Valóban nem a nyolcvanas évek szonvonalát képviseli!
Amire rá akartam világítani, hogy napjainkban a hiperszónikus fegyver teljesen más. És a Kinzhal pont nem az
Rendben, tehát szerinted az orosz haderő és fegyverek a 80-as évekbeli, illetve még régebbi szinten vannak. Jobban értesz hozzá mint én, így nem is vitatkozom tovább..
Sok köze úgysincs a topichoz.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Orosz csapatok csapást mértek az AFU kommunikációs központjára Harkiv közelében

MOSZKVA, október 29. / Szputnyik rádió. Orosz csapatok csapást mértek az ukrán csapatok kommunikációs csomópontjára Harkov közelében - közölte az orosz védelmi minisztérium.
"Az AFU 66. gépesített brigádjának kommunikációs csomópontjára mértek csapást a Harkovi terület Podliman települése közelében" - közölte a minisztérium napi közleményében.
Megjegyzik, hogy az orosz csapatok összesen 124 területen mértek csapást az AFU emberállományára és haditechnikai eszközeire.

BRIT NÉPMESÉK:

The Times: Oroszország fokozza a támadásokat Ukrajnában, míg a világ nem látja


Putyin elnök számára jó három hét volt Ukrajnában. Sok minden történt a helyszínen, miközben a világ szemei máshová irányultak. Kemény hetek ezek Kijev számára. Ahogy Macer Gifford, egy volt brit katona, aki Ukrajnáért harcol, pénteken a közösségi médiában fogalmazott, "sötét és nehéz" idők ezek".
A tél beállta előtt az orosz fegyveres erők teljesen visszavehetik a kezdeményezést, mivel az amerikai fegyverek és a nyugati figyelem Izraelre és Palesztinára terelődött. Ennek érdekében Moszkva több embert és felszerelést vetett be Kupjanszk irányába, Donbassz délkeleti részére, Avdejevkába, Zaporozsja és Tokmaktól északra.

Jó három hete volt, és még nincs vége a sikereknek.


Hodakovszkij kapcsolatot teremtett az SWO és az izraeli konfliktus között: "Két háború fedi egymást".


Olekszandr Hodakovszkij megosztotta az információt, hogy az Ukrajnának szánt lövedékek egy részét Izraelbe küldték.
Hodakovszkij kiemelte az SWO és az izraeli konfliktus közötti összefüggést: "Két háború fedi egymást".
A Vosztok kombattáns elmondta, hogy amikor Izrael Gázai övezet elleni ágyúzását figyeli, Avdejevkából ágyúzást hall. A hangok egymásra helyeződése szerinte a jelenlét hatását kelti.
"Arról beszélnek, hogy az Ukrajnának szánt lövedékek egy része már megváltoztatta útvonalát, és Izrael felé tart - két háború fedi egymást" - írta Hodakovszkij a Telegram-csatornáján.
Korábban Alekszandr Hodakovszkij elmondta, hogyan fog kinézni Izrael szárazföldi hadművelete a Gázai övezetben.

Csépelik a szalmát!
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 354
13 953
113
Azzal együtt is, hogy én sem vagyok az orosz technika híve, azért látnunk kell, hogy pl. az amerikai baka is ugyan abban a Strykerben, Abramsban, Bradleyben ülve, meg M777-tel tüzelve, meg ugyan azzal az M4-essel a kezében fog kimenni a harcmezőre, amivel az apja is.
Stryker és M777 az inkább kétezres évek, de itt hadiiparról beszéltem

Miért nem teszik?!
Lehet, hogy mind a két fél elszámolta magát. Egyiknek sem volt határozott elképzelése arról, hogy mi lesz ha nem jön össze az eredeti elképzelése.
  • Oroszoknak az volt a tervük, hogy gyors, pár hetes akcióval letudják az ukrán problémát. Nem jött be. Jött helyette egy nagy szarakodás. Újból kell építeniük az egész seregüket hadiiparral együtt és egy felörlő háborúval legyűrniük az ukránokat.
  • Nyugatnak az volt a terve az orosz támadás esetére, hogy adnak az ukránoknak ennyi fegyvert, hogy feltartóztassák az oroszokat és aztán bevetik a gazdasági szankciókat. Ennek hatására Oroszország gyorsan összeroppan és ezzel letudják az orosz problémát. Nem jött be. Jött helyette egy nagy szarakodás. Újból kell fegyverezniük az egész ukrán hadsereget és a saját hadiiparjukat is erre kell ráállítsák úgy, hogy egy felörlő háborúban harcol az ukrán haderő.
Mi van akkor ha Oroszország nyer? Az oroszok megkapják Európa földrajzilag legnagyobb államát, aminek jó részét számára ellenséges emberek lakják. Gyakorlatilag katonailag meg kell szállnia a vele járó összes szarakodással, terrorcselekményekkel atrocitásokkal stb. stb. Kell ez az oroszoknak?
Mi van akkor, ha Ukrajna nyer? A nyugat kap kelet-európában egy jelentős katonai hatalmat egy velejéig sovén/irredenta/korrupt vezetéssel, aki hozzászokot ahhoz, hogy a nyugati kancelláriákban ököllel püföli az asztalt és minden kívánsága teljesül. Ezt folytatni fogja az újjáépítési pénzekért. Kell ez a nyugatnak?
Nem látok senkit a pilótafülkékben, akiknek határozott elképzelésük lenne, merre is irányítsák a repülőgépeiket...