[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Elég távol sikerült kerülni a realitásoktól.

Jelenleg 12,5 ezer nuki fejjel rendelkezik az összes atomhatalom, amelyek összes hatóereje olyan 2,5 ezer megatonna. Ezekből közel 3800 van hordozóra telepítve, kb. 800 megatonna hatóerővel és kevesebb, mint 2000 az, ami készültségben van és tényleg majdnem azonnal be is lehetne vetni (15-30 percen belül), bő 400 megatonna hatóerővel. De még ennyit sem vetnének be, mert nem nagyon képzelhető el olyan helyzet, hogy mindegyik atomhatalom kilő mindent, amit tud. Ráadásul a fegyverek és hordozók hadrafoghatósága nem 100%. A hadrafogható fegyverek egy része megsemmisülne még bevetés előtt az ellenséges csapásoktól. A bevetett fegyverek megbízhatósága sem 100%, egy részük nem ér célba, illetve nem működik el. Valamennyit pedig még le is lőnek útközben. Egy nagyon durva felállásban talán elműködik 200-250 megatonna összes hatóerő.
Nekem más adatok jöttek ki, Orosz részről a bevethető (nyilvános adatok alapján) ballisztikus készlet, felszereléstől függően 2-4 ezer megatonna, cirkáló rakétákra 340M jön ki. Feltételezem az USA nagyon hasonló készlettel rendelkezik. A ballisztikus készlet akár 8 ezer megatonna is lehet, ha legnagyobb 15-20M fejekkel pakolják meg. Én csak az alap 5-8M (10x500/800K) kiszerelést számoltam. (RS-20V, RS-24, és az új RS-28, utóbbi csak kis számban elérhető). Cirkálóknál a RSM-54, RSM-56-al számoltam. További 2000 kisebb taktikai fejeket nem raktam a számításba, mert elenyésző, a nagyokhoz képest.

Összesen csak az USA és Oroszország valahol 8-12 ezer megatonna kapacitással rendelkezik. Ne felejtsük el, hogy ezen kívül akadnak még nagy számban nukleáris kapacitások, nagyságrendileg 0,7-1,5 ezer megatonna nagyságrendben.

Ha a Te képletedet vesszük alapul, a megsemmisítés és hibás működésen alapuló számításod alapján, akkor megtizedelted a számokat.
Én jelenleg úgy tudom, de javítsatok ki, hogy a ballisztikus rakéták elfogásának esélye valahol 25-35% környékén lehetséges. Ha tévedek, és a Te számításod lenne helytálló a rakéták kiesések tekintetében, úgy abban az esetben 1-1.2 ezer megatonna csapódna be. Amennyiben a ballisztikus elfogási arány melyet írtam helyes, úgy akár 5-10 ezer megatonna csapódna be rövid időn belül. (köszönő viszonyban sincs a teszt mennyiségekkel, ráadásul beterítené a nyugati világ, Kína, India, Pakisztán, Oroszország nagy részét, másodlagos károkat okozva.)

Mindez természetesen lakott területen, az élővilágot pusztítva. Az ivóvíz készletünk a szárazföldön nagy valószínűséggel szenyezetté válna. A robbanások következtében (mivel vulkánkitöréshez hasonlítottad) akár 1-2 millió km2-en felperzselne mindent, és noha ez nem túl sok, az égés (másodlagos károk) következtében felszabaduló gázok, füstök, melyek keletkeznének, okoznák a legnagyobb kárt.

Megpróbálom szemléltetni, égesd el 3-4 milliárd ember minden javát. Épületek éghető részei, több milliárd tonna műanyagok, több tíz millió gépjármű, pár száz vegyipari cégek tárolóit, földgáz és olajvezetékek és tárolóit, nem utolsó sorban az erdők, növényzet 30-40%-át a kontinenseken. A várható eredmény, a sugárzástól teljesen eltekintve, a por és füst szennyezés tekintetében összemérhetetlen lenne egy vulkánkitöréshez képest. A vulkánkitörés eléggé centralizált jelenség, és a kőzetmozgás nagy része nem kerül a légkörbe, lávafolyamként hömpölyög. Ennek ellenére az általad említett esetek is rendkívüli por és füst, mérgező gáz terhelést okoztak. Azonban nem okoztak jelentős mértékben másodlagos károkat, és a sugárzási tényező is elhanyagolható.

Mivel egy atomháború nagyrészt egyidejűleg történne, napokon belül, a terhelés nem oszlana el úgy, mint az általad említett próba robbantások során. A kettőt szerintem össze sem lehetne hasonlítani. A másodlagos károk azaz éghető anyagok által kibocsátott mérgező füstök, gázok szennyéznék a légkört hatványozott módon. A szárazföldek túlnyomó részén a sugárszennyezés is jelentős lenne.

Egyébként a próbarobbantások utóhatásai révén ma az USA-ban egy 3500km2-es területet tartanak lezárva. Az oroszoknál is a próbaterületekről nagy a csönd. A franciák sem villoghatnak a Moruroával.

"Eddig a mai napig a Nevada teszthelyszín továbbra is szennyezett, becslések szerint 11 100 PBq radioaktív anyaggal a talajban és 4 440 PBq a talajvízben.
2009-ben először észlelték tríciumot a Pahute területén, ami egy 12,3 éves felezési idővel rendelkező izotóp, a talajvízben az üzemterület határán kívül."


Hasonlításképpen Csernobil 3 200 PBq.
Fukusima 15-30 PBq
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
334
3 722
93
GF6-Djm-AXMAAu9e9.jpg
Ez tuti nem ukrán bázis.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 421
43 832
113
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Avdivka hősi halottai. Valamiért a mészárszékre küldött mobikok nem kapnak a flancos nyugati kézifegyverekből amikkel a tiktok harcosok pózolnak.


Kópium kijiívből. Azt írták a feliratnak eleve semmi köze ahhoz ami elhangzik, ráadásul el is baxták, mivel az Avdivkánál bevetett 155-ösök tengerészgyalokosok, nem ejtőernyősök...


Orosz nekromanták túl hatékonyak, sajnos ezt a kettőt is visszahozták


Majdan 2.0 (3.0?)


Zsaluzsnij leváltása annyira nem kívülről vezérelt volt, hogy nem írták meg előre hozzá a cikkeket, nem tudva, hogy az utolsó pillanatban nem arra cserélték akit kijelöltek
8AeilD0.png





Julian megint túltolta a szakértelmét
dGmcACj.png




Fogyatékos mobikot azonnal elszállították ahogy bement tiltakozni az idézése ellen.
Rögtön első nap kapott 2 epilepsziás rohamot, másodikba belehalt.





Ukrainian anon reporting in
What has happened in my country today?

The (((official))) media are telling us that:
  • The war in the US greatest ally continues. Day 126
  • WOMEN OF THE KOSMACH VILLAGE who previously beat a woman that allegedly helped the kike's goons to hunt on their men, reported her to police for "an attack on their dignity"
  • THE JEW FIRED HIS GOON ZALUZHNYI AND REPLACED HIM WITH SYRSKIY. A couple fo goyim antisemiticly protest at the central square in Kiev. Silly goyim do not know that every "Maydan" must be pre-approved by Vicky Nuland
  • Mutt congressmen arrived to Kiev
  • The kike's goon smashed a car window when a disobedient goy tried to drive away from the kike's goons who stopped his car in Odessa
  • Tucker Carlson released his antisemitic interview with Putin
  • Putin claimed that Poland forced Goymoney to start WW2. Poland seethes
  • PUTIN CLAIMS THAT THE LEFT BANK OF THE DNIPRO RIVER INCLUDING KIEV IS HISTORICALLY A RUSSIAN LAND
  • Elon Musk antisemiticly agreed with some of the Putin's statements
  • THE CONSCRIPTION CENTERS WILL WORK 24/7. THIS INCLUDES CONDUCTING MEDICAL EXAMS OF GOYIM. I guess we are indeed winning and those Russian claims that Syrskyi likes meat waves are definitely lies and Russian propaganda
  • Farmers protest in Poland, they also continue the antisemitic blockade of the border
  • Ukraine faces critical shortage of missiles (Bloomberg) Oy vey
  • The kike's minions extended duration of arrest of the deputy Dubinskiy (jewish) for another 60 days. He criticized the jew and his regime
  • THE JEW PROCLAIMED HIS GOONS ZALUZHNYI AND BUDANOV "HEROES OF UKRAINE"
  • The kike's minion Danilov claims that there were no Ukrainian POWs on that IL-76 plane. It's all Russian lies
  • POLITICO NAMED SYRSKYI A "BUTCHER"
  • AFU intercepted 10 out of 16 Iranian drones last night
  • THE KIKE'S GOONS ARRESTED 40 GOYIM MEN WHO TRIED TO ESCAPE THIS INSANE, BLOODTHIRSTY, JEWISH DYSTOPIA TO HUNGARY
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 724
28 350
113
Ez tuti nem ukrán bázis.
Ha megnézitek a háttérben a hangárat, fixen valamelyik nyugat-európai reptéren készült. Plusz amilyen szar textúrával van odaplecsnizve az ukrán címer meg felségjel, sztem biztosan photosop az a része. De ez nem jelenti azt, hogy nem ukrán gép lenne, csak éppenséggel valszeg még nem kapta meg a veszprémi baglyok színeit
s-bal2408.exact1600w.webp
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az ukrajnai konfliktus lezárására két forgatókönyvet jósoltak

Az Egyesült Államoknak Ukrajna összeomlásával vagy Kijevben a hatalomváltással kell szembenéznie

Joe Biden amerikai elnök két forgatókönyvvel néz szembe Ukrajnában a konfliktus végén – írja az Asia Times (AT).

Az amerikai vezetőnek a jelek szerint vagy a volt szovjet köztársaság összeomlásával kell szembenéznie, hiszen vereséget szenved, vagy a kijevi hatalom leváltásával, amely Moszkva barátja lesz – osztotta meg álláspontját a kiadvány szerzője.

Az anyag arról szól, hogy az Egyesült Államoknak és az észak-atlanti szövetség többi tagjának gondolkodnia kell a kiútkeresésen, mivel előfordulhat, hogy a fegyverek átadása az ukrán félnek nem sikerül, különösen akkor, ha nincs kire lőni.

Jelenleg az ukrajnai elit más nehézségekkel is szembesül: a nyugati katonai-politikai tömbben részt vevő országok dollármilliárdjainak hiánya azt jelzi, hogy a köztisztviselőknek és a katonaságnak nem fizetnek fizetést, nyugdíjat és juttatásokat – olvasható a cikkben.



Mi történik: Furcsa konvoj 20 bolgár teherautóval, lőszert szállítva Ioanninából

A szállítási művelet a joanninai katonai raktárakból február 9-én, Parasekiya reggelén indult a petsali raktárakból.

Bolgár rendszámú teherautók sora szelte át az egész Ioannina-medencét, lőszert szállítva egy furcsa küldetés során, amely joggal vet fel kérdéseket egy kritikus geopolitikai helyzetben. Az Epiruspost kapcsolódó kiadványa szerint különösen a ioanninai katonai raktárakból történő szállítás kezdődött Parasekii, február 9-én reggel a petsali raktárakból . Az elmúlt két napban érkezett több mint húsz teherautó a görög rendőrség járőreinek és hagyományos járműveinek kíséretében indult el, átkelt az egész Ioannina-medencén és behatolt Egnatiába. A konkrét teherautók állítólag egy lőszer- és robbanóanyag-szállításra szakosodott bolgár céghez tartoznak , végső rendeltetési helye nem ismert, ugyanakkor különböző forgatókönyvek – amelyeket nem erősítettek meg – arról beszélnek, hogy az anyagot Ukrajnába szállítják . Ugyanez a bolgár cég körülbelül két éve hadianyagot is szállított Kozani raktáraiból.

 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 678
5 486
113
Ha megnézitek a háttérben a hangárat, fixen valamelyik nyugat-európai reptéren készült. Plusz amilyen szar textúrával van odaplecsnizve az ukrán címer meg felségjel, sztem biztosan photosop az a része. De ez nem jelenti azt, hogy nem ukrán gép lenne, csak éppenséggel valszeg még nem kapta meg a veszprémi baglyok színeit
s-bal2408.exact1600w.webp

Szerintem Dánia, nekik van MAWS-os pilonjuk
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 426
31 725
113
Ha megnézitek a háttérben a hangárat, fixen valamelyik nyugat-európai reptéren készült. Plusz amilyen szar textúrával van odaplecsnizve az ukrán címer meg felségjel, sztem biztosan photosop az a része. De ez nem jelenti azt, hogy nem ukrán gép lenne, csak éppenséggel valszeg még nem kapta meg a veszprémi baglyok színeit
s-bal2408.exact1600w.webp
A fű se stimmel, meg a sapka sem...
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 072
28 534
113
Tacheles nr127 németeseknek Thomas Röperrel és Robert Steinnel

Témák: Az Interjú, ZDF, miért fél a nyugat a nemzetközi vizsgálatoktól?, az ukránoknak szállított amcsi fegyverek 59%ával nem tudnak elszámolni, az USA "nagyvonalú ajándéka" a görögöknek, még 50 milliárd az ukránoknak az EUtól, szenvedés az EU népének, a svédek nem tudják, mi történt a NS-el, a "megbízható" gázszállító USA, Grúzia, Zeli vs Zsalu, lépfenekutatás Ukrajnában?, MAGA vs MIGA, nyílt levél az EU Izrael-politikája miatt, parancsra tüntetni a jobboldal ellen.

AZ INTERJÚ ELŐTT VETTÉK FEL!
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
334
3 722
93
Ha megnézitek a háttérben a hangárat, fixen valamelyik nyugat-európai reptéren készült. Plusz amilyen szar textúrával van odaplecsnizve az ukrán címer meg felségjel, sztem biztosan photosop az a része. De ez nem jelenti azt, hogy nem ukrán gép lenne, csak éppenséggel valszeg még nem kapta meg a veszprémi baglyok színeit
s-bal2408.exact1600w.webp
Elsőre az tűnt fel, hogy szépen le van vágva a fű :D. Arra felé ritka az ilyen :D.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
701
1 937
93
Elég távol sikerült kerülni a realitásoktól.

Jelenleg 12,5 ezer nuki fejjel rendelkezik az összes atomhatalom, amelyek összes hatóereje olyan 2,5 ezer megatonna. Ezekből közel 3800 van hordozóra telepítve, kb. 800 megatonna hatóerővel és kevesebb, mint 2000 az, ami készültségben van és tényleg majdnem azonnal be is lehetne vetni (15-30 percen belül), bő 400 megatonna hatóerővel. De még ennyit sem vetnének be, mert nem nagyon képzelhető el olyan helyzet, hogy mindegyik atomhatalom kilő mindent, amit tud. Ráadásul a fegyverek és hordozók hadrafoghatósága nem 100%. A hadrafogható fegyverek egy része megsemmisülne még bevetés előtt az ellenséges csapásoktól. A bevetett fegyverek megbízhatósága sem 100%, egy részük nem ér célba, illetve nem működik el. Valamennyit pedig még le is lőnek útközben. Egy nagyon durva felállásban talán elműködik 200-250 megatonna összes hatóerő.

Ehhez képest a kísérleti robbantásokban felrobbantottak 2476 nuki töltetet, 635 megatonna összes hatóerővel. Ha ebből a föld alattiakat levesszük, akkor a légköri/felszíni robbantások száma 520 volt, hatóerejük pedig 545 megatonna. Szóval bizony csak a légköri és felszíni nuki kísérletekben eldurrantottak vagy kétszer akkora összes hatóerőt, mint ami reálisan ma egy nagy léptékű atomháborúban elműködne. Ezt az éghajlat sem érezte meg, kerekítési hiba szintjén sem és a sugárszennyezés is csak műszerrel volt mérhető, de a normál háttérsugárzáshoz képest több nagyságrenddel elmaradt. Senkinek semmi baja nem lett. Kivéve persze azt a szűk területet amelyet az adott robbanások közvetlenül érintettek. Nem 80 évre oszlott el ez az áldásos tevékenység, mert 1963-tól a légköri és felszíni robbantás be van tiltva a két nagynál. 1952 és 1962 közé esett a túlnyomó része. Csak 1962-ben felrobbantottak bő 170 megatonnát a levegőben. Ez már összemérhető egy mai atomháborúval, egy év alatt.

De hogy ne csak nuki fegyverek hatásaival hasonlítsuk össze: A jenkik 1945 nyarán 63 nagy gyújtóbomba támadásban égették fel a japán városokat. A II. VH-ban sokkal több város égett el legalább részben, mint amennyit egy nuki háború ma elérne. A szó szoros értelmében égett a fél világ. Csak nem pár nap alatt, hanem 6 év alatt. Egy-egy komolyabb város ostromban 10 kilotonnákban, azaz atomfegyver léptékű hatóerőben mérhető mennyiségű tüzérségi lószert lövöldöztek el. Ledobáltak 4 millió tonna bombát, kilőtték ennek többszörösét tüzérségi lövedékből. Elpöfékeltek bő 7 milliárd tonna szenet, bő 1 milliárd tonna kőolaj származékot. És mindennek pont semmilyen érzékelhető hatása nem volt az éghajlatra. Vietnámra dupla annyi bombát dobtak le, mint a II. VH alatt az összes hadviselő fél együttvéve. 7,5 megatonnát.

Az a szörnyűséges nukleáris tél inkább a filmvászonra és a bulvár újságíróknak való. 1815-ben kitört a Tambora vulkán. Az elszabadult termikus hatóerő 33 ezer megatonna TNT-nek felet meg. Több mint 10-szerese a ma létező nuki fegyverek összes hatóerejének és több, mint 100-szorosa annak, ami reálisan elműködne egy mai atomháborúban. Laza 40-50 km3 sűrű sziklának megfelelő anyag került levegőbe, ami több nagyságrenddel meghaladja egy mai nuki háború ilyen téren várható teljesítményét. (Mert a légi robbantások energiájának túlnyomó része az űr felé távozik és maradék legnagyobb része a levegőre hatva lökéshullámot generál, hőt sugároz, meg besugározza a közelben lévő szerencsétleneket. A vulkán kitörés energiája viszont túlnyomó részben kőzetet mozgat.) A Tambora kitörése tudott 1816-ban, a nyár nélküli évben 0,4 - 0,7 fok átlaghőmérséklet csökkenést előidézni. De ettől sem omlott össze a mezőgazdaság, csak rosszabb volt a termés. Na most a Tambora kitörés aprócska kis puki a néhai Toba vulkánhoz képest, ami 74 ezer éve potom 2800 km3 sűrű sziklának megfelelő anyagot szórt szét. A Tambora gyengécske teljesítményének 50-70-szeresét. A Toba vulkánra hőmérséklet csökkentő hatása lehetett 3-5 fok. Ennek már volt egy combosabb népesség csökkentő hatása, emberiség kipusztító nem. Ráadásul mi a technikánkkal összehasonlíthatatlanul jobban tudunk alkalmazkodni, mint akkoriban az ősember.

A légzésre alkalmatlan légkör még tudományos fantasztikus forgatókönyvnek is meredek. De most komolyan, még a 66 millió évvel ezelőtt a dinoszaoruszkat jórészt kipusztító kisbolygó becsapódás sem csinált ilyet. Pedig annak az átmérője 10 km, a térfogata bő 500 km3, a súlya 1,5 millió megatonna lehetett, 20 km/s sebességgel közlekedett és bő 70 millió megatonna TNT hatóereje lehetett a becsapódásnak.

A földi mágneses pajzs lékelés és napszél által lefújt légkör elképzeléséhez pedig nem tudom mennyi tudatmódosító szükséges.

A valóságban az atomfegyverek ott csinálnak bajt, ahol lepottyannak. Ott viszont nagyot. Nyilván épp eszű ember nem kíván magának ilyet. De a kihalás, Föld pusztulás, kőkorszak, Mad Max, üvegsivataggá váló országok, az egész Földet elborító, szörnyű sugárzás, nukleáris tél és társai a filmművészet, a ponyvaregények és a bulvár, szenzációhajhász riogatás kategóriájába tartoznak. Abból, amit leírtál egy dolog áll legalább egy picit közel a valóban várhatóhoz, az ellátási láncok átmeneti megszakadása és egy komoly gazdasági válság.
Nahát! Eddig ez az első értelmes hozzászólás a témakörben, az általam emlegetett mozifilmhisztérián kívűl, és a másik leostobázásán kívül. Gondolkodtam, hogy előveszem a vulkános hasonlatot, de jó, hogy nem tettem, mert te ezt sokkal profibban szedted össze. És sokszor feleslegesnek is érzem, hogy olyan emberekkel "beszélgessek" akik azzal kezdik az érvelésüket, hogy leostobáznak. Értékes és hiánypótló a kommented, és nagyjából lefedi azt amit egyszerű paraszti logikával én is összeraktam. Meg mindig túl sok itt a Nógrádi hívő!
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Nahát! Eddig ez az első értelmes hozzászólás a témakörben, az általam emlegetett mozifilmhisztérián kívűl, és a másik leostobázásán kívül. Gondolkodtam, hogy előveszem a vulkános hasonlatot, de jó, hogy nem tettem, mert te ezt sokkal profibban szedted össze. És sokszor feleslegesnek is érzem, hogy olyan emberekkel "beszélgessek" akik azzal kezdik az érvelésüket, hogy leostobáznak. Értékes és hiánypótló a kommented, és nagyjából lefedi azt amit egyszerű paraszti logikával én is összeraktam. Meg mindig túl sok itt a Nógrádi hívő!
Kikéred magad, hogy leostobáznak, majd finoman leostobázod a másikat.
Az igen.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 971
11 883
113
Avgyiivka, lassan késő lesz már Steiner számára is...

Északi részén elérték az autószerelő kozpontot, lassan teljesen kettévágják a várost


délen a Sport utcát húzták be