[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 235
67 874
113
Továbbra sem érem fel ésszel milyen 30-40 éves gépek teszteléséről beszélsz. Ez a tucat bontószökevény pont annyit fog érni, mint a Leo, Challenger vagy Abrams. Mellékesen azokon sem volt mit tesztelni, pontosan tudta mindenki mennyire szarok vagy nem szarok. Példának okáért a britek eleve úgy küldték el, hogy a front közelébe nem kerülhetnek…

Ez ám a valami, összesen nincs 7000 katona az Észt Védelmi Erők állományában, benne valami 2700-2800 a sorállomány… ebből a gigantikus számból aztán komoly kis brigádot lehetne küldeni, mind a 7 vagy 8 BRDM2-jükkel, ami összesen van nekik… ez utóbbit leírni is nehéz volt röhögés közben… :D :D :D
ISW (Nulandék cége) dobta be de közben az észtek cáfolták.
Az 1 hónap múlva F-16 sztori is kamu, az újságíró ferditett, mára javított hogy hónapok múlva.

Sumy-nál is készül valami??
Keszulget a hirek szerint. Budanov elég aggódó hangokat hallat, a házi ezredei mennek most a darálóba és az nem erősíti őt.
Volcsanszk egy része már orosz kézen van, 60 Krakenes feltartotta a kezét.
Lukjanci és Bugrovatka cserélt fennhatóságot ma a harkovi területen.
Csasov Jarnál folyik a felzarkozas az ukrán fő védelmi vonalra a csatorna mentén. Most északról kell még felhozni a csapatokat és akkor elkezdodhet az ostrom.


Patrik Lancaster Belgorodban volt a napokban és riportot készített az ukran/Nato terrorbombazasrol.

Ellenséges loveszarokbol szakszerű kitakaritasa.


Krasznopol elvitt egy nemet Leopard2 trófeát. A magyar katonák megirigyelhetik a pontossagot.

M2A2 Bradley elhagyva. Volt aki ki tudott szállni belőle a hátsó ajton de csak pár méterre jutott.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 759
9 112
113
Na oké, fussunk neki még egszer, utoljára.
Először is a tüzérség okozza a legnagyobb veszteségeket. Mindkét oldalon és általában a legtöbb háborúban, ahol nem kacsavadászat folyik a légierő részéről, tehát rendes szárazföldi offenzívák vannak. És ha valamelyik oldalnak 7-8-szoros a tüzérségi fölénye, akkor bizony kapasztkodj meg, a veszteség a másik oldalon is ugyanilyen arányú. Aztán a második legnagyobb veszteségokozó ebben a háborúban a drón. Drón ugyan van mindkét oldalon, de ebben is van egy masszív háromszoros orosz fölény, szóval itt ugyanaz a helyzet. Amiben viszont qrvára tévedsz, az a "rohamozás közben elesettek aránya". Te leragadtál a két világháborúnál, és valahogy úgy képzeled, hogy itt bárhol frontális rohamok mennek jól kiépített védőállások ellen? Hol láttál te ebben a háborúban egyetlen frontális rohamot???? Taníts Mester! :D
Elmondom neked, hogy már a délszláv háborúban sem volt jellemző a frontális roham, már ott is a kisebb csoportokban végrehajtott támadó harcászat működött, itt meg aztán főleg. Az ukrán megerődített védvonalak sem elsősorban a mező közepén kihúzott árokban veszélyesek, hanem a megerődített településekben. De ezekben SOHA nincs frontális alegység szintű roham, csak kisebb harccsoportok taktikai mozgatása. (Korábban valaki belinkelte a Wagner csoportok támadó taktikáját, próbáld kicsit értelmezmi és rájössz, hogy mekkora sületlenséget írtál!) Szóval kezdj el gyorsan másik filmet nézni, mert ezzel egyelőre csak nevetségessé tetted magad. Az orosz veszteségek "nagyobb részét" lehet, hogy a kézifegyverek (de inkább a drónok) okozzák, de ezek a veszteségek elenyészőek a tüzérségi tűz által okozottakhoz képest. Csak azt felejted el, hogy éppen emiatt a két oldal veszteségei meg sem közelítik egymást, még akkor sem, ha figyelembe veszem a megerődített körlet előnyeit a védelemben. (Ezt bőven ellensúlyozza a helyi légi fölény és a siklóbombák)
Ami pedig a donbasszi városok ostromát illeti, ez orosz részről messze kedvezőbb, hiszen Tarasz helybe jön a pofonért, a logisztikai vonalak orosz oldalon rövidek és viszonylag egyszerű a csapatok rotációja. Szóval próbálj picit logkusabban gondolkodni és kevesebb világháborús filmet nézni, mert ez így csak a körleten elég a takarítás levezényléséhez... :D
Tök jó hogy ugyanazt a tüzérségi fölényt böfögöd fel magadból újra és újra. Csak ezzel van egy kis probléma, nem csak tüzérség létezik. Ha két tüzérség állna egymással szemben és nem is találkozna a két hadsereg akkor igazad lenne. Mármint a háború mostani szakaszára, a nagyobb részében azért nem volt 8x tüzérségi fölény ruszki részről és most megint nem is lesz.

Teljesen ignorálod azt a tényt, hogy a két hadsereg teljesen mást csinált a háború nagyobb részében. A háború nagyobb részében az oroszok támadtak megerősített ukrán településeket, mint Mariupol, Szeverodonyeck, Bahmut, Avgyijivka. Az ukránok részéről ehhez hasonló legfeljebb az ellentámadás hónapjai voltak.

Ha szerinted ez úgy működik hogy a tüzérség elvégzi a dolgát és az orosz katonák csak bevonulnak és kitűzik a zászlót akkor kurva nagyot tévedsz, itt épületről épületre kellett mindent elfoglalni.

Másrészt az ukránok elméletben sem tudtak volna 8x veszteséget szenvedni, soha nem is volt annyi emberük a fronton, nem csak egyszerre nem hanem összesítve sem.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 041
113
A kép a szárazföldi kínában készült, tajvanon zöldek az útjelző táblák.
A rendszám szárazföldi kínai minta, fekete alapon fehér, szélen vörös jelekkel, (vörös felirat: hosszú jármű?), nincsenek rajta számok, ami elvileg kellene.

A feliratok között 2 város szerepel, Tiencsin és Xuzhou. Mindkettő szárazföldi kína.


Nagyon ügyes lenne az, aki geolokalizálná.

Meg kellene szakérteni, hogy az ukránoknak egyáltalán adhattak-e ilyet, makett-e, meg ilyesmi.
Nagyon jó elemzőnek tartom
 

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 627
5 493
113
Tök jó hogy ugyanazt a tüzérségi fölényt böfögöd fel magadból újra és újra. Csak ezzel van egy kis probléma, nem csak tüzérség létezik. Ha két tüzérség állna egymással szemben és nem is találkozna a két hadsereg akkor igazad lenne. Mármint a háború mostani szakaszára, a nagyobb részében azért nem volt 8x tüzérségi fölény ruszki részről és most megint nem is lesz.

.....
Miért nem lesz?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 605
48 029
113
nem kellene azt képzelni hogy a magyar társadalom képes önálló tájékozódásra a kérdésben
azt hogy a magyar (vagy osztrák vagy észt vagy más) társadalom mit támogat és mit utasít el azt a számára elérhető médiák által közvetített világkép határozza meg

Én bízom a magyar társadalomban. Íme, egy felmérés eredménye:

A magyarok háromnegyede egyetért Ferenc pápa békepárti javaslatával, miszerint Ukrajnának a háború folytatása helyett tárgyalnia kellene Oroszországgal a háború végéről. A DK–MSZP–Párbeszéd és a Tisza Párt támogatóinak többsége szerint is a „fehér zászló bátorságára” lenne szükség, míg a Kétfarkú Kutya Párt körében vannak legkisebb arányban a fegyvernyugvás támogatói – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából.
...



Szergej Surovikin a Kremlben.


A találkozó témája, jellege és időtartama ismeretlen. Talán az orosz hadiipari komplexum algériai
sikereiről beszél .



Harkov irány, a Volchansk városvezetés vezetője:
Volchanszkban nehéz és kritikus a helyzet. A város majdnem elpusztult

Csapataink betörtek Bugrovatka község központi részébe is.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 998
14 610
113
Az Orosz csapatok betörtek Volcsanszk központjába...az ellenség a déli területekre vonul vissza...
k-p-2024-05-14-170345816.png
 

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
705
3 271
93
Konkrétan mondom, hogy nem fogok menni. Nem érdekel hogy ki mit és kitől fog megkérdezni, én nem fogok menni máshová harcolni, senki ellen. Főleg nem egy megnyerhetetlen háborúba Ukrán területre, a világ legnagyobb atomhatalma ellen.
Szerintem nagyon hamar átértékeled, amikor közlik, hogy mész, vagy meghalsz. Még mindig nem hiszem, hogy van ilyen nyomás, szerintem csak kampány. De ez akkor sem lesz kérdés, ha mégis van ilyen ötlet.
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 999
16 223
113
Korea, Vietnam, Egyiptom, Szíria, Jordánia, Osirak, pakisztán stb stb
Az F-16-ot az USA-ban az 1970 es évek elején fejlesztették ki, és az évtized második felében kezdték rendszerbe állítani.
Ennek megfelelően nem is lehetett az F-16-osok é szovjet (orosz) vadászgépek találkozásáról egymás elleni harcáról beszélni:
- Koreai háború 1950 - 1953
  • Vietnami háború 1955 - 1975
  • Egyiptomi - Izraeli háborúk 1948 - 1973

Ahol már volt/van F-16-os

- Sziria 2011 - től mai napig: Ugyan volt konfliktus párszor F-16 és az orosz légvédelem között de elvileg nincs lelőtt F-16, minimális a konfrontáció jellege közöttük

-Jordánia : Használt F-16-osokat az Iszlám állam ellen de nem volt konfrontáció az orosz eszközökkel szemben..

- Osirak: Az iraki atomreaktor elleni 8 db F-16A 6 db F-15- ös támadás, 1981. június 7. Operation Opera
Úgy látszik hogy nem volt tudatukban az h mivel jár - hat egy atomreaktor bombázása..

Ugyan volt szovjet gyártmányú légvédelme Iraknak, mire észbe kaptak a támadó visszafordult.
1991-ben az Öböl háborúban újabb csapások a reaktorra, úgy tűnik véglegesen kuka.

- Pakisztán , Afganisztán és India, évtizedek alatt: Pár légi harc indiai és pakisztáni erők között, 1 F-16 és 1 MIG21 veszteség

Ennek alapján nem igazán lehet kijelenteni hogy komoly, akár egyszerre több tucat gépes légiharc lett volna az F-16 és orosz védelem közt, gondolom erre próbálnak most gyúrni..
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 842
86 765
113

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 512
7 972
113

Az ukrán védelmi tárca ígéri, hogy nem fog lopni​


„Ukrajnában úgy lop mindenki, mintha nem lenne holnap”
Az ukrán elnök legszűkebb környezetéből érkező információk szerint Zelenszkij nagyon dühös a nyugati támogatások gyengülése miatt, ráadásul kialakult nála egy messianisztikus küldetéstudat, amelyben rajta kívül nem hisz már senki.
Egy tavaly novemberi cikk...
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 524
20 452
113
Tök jó hogy ugyanazt a tüzérségi fölényt böfögöd fel magadból újra és újra. Csak ezzel van egy kis probléma, nem csak tüzérség létezik. Ha két tüzérség állna egymással szemben és nem is találkozna a két hadsereg akkor igazad lenne. Mármint a háború mostani szakaszára, a nagyobb részében azért nem volt 8x tüzérségi fölény ruszki részről és most megint nem is lesz.

Teljesen ignorálod azt a tényt, hogy a két hadsereg teljesen mást csinált a háború nagyobb részében. A háború nagyobb részében az oroszok támadtak megerősített ukrán településeket, mint Mariupol, Szeverodonyeck, Bahmut, Avgyijivka. Az ukránok részéről ehhez hasonló legfeljebb az ellentámadás hónapjai voltak.

Ha szerinted ez úgy működik hogy a tüzérség elvégzi a dolgát és az orosz katonák csak bevonulnak és kitűzik a zászlót akkor kurva nagyot tévedsz, itt épületről épületre kellett mindent elfoglalni.

Másrészt az ukránok elméletben sem tudtak volna 8x veszteséget szenvedni, soha nem is volt annyi emberük a fronton, nem csak egyszerre nem hanem összesítve sem.
Hülye vagy fiam, mint szódás a lovát... Értelmetlen veled beszélni, mert alapvető dolgokat nem fogsz fel. Ha csak egyszer lettél volna tüzérségi tűz közelében, akkor nem beszélnél marhaságokat, de egy körletfelügyelő smasszertól ennél több nem várható... Na, úgy gondolom, ennyit a trolletetésről... :D
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 578
17 675
113
Az ukránok ellentámadásként gyorsan megírták, hogy Vovceansk perifériáit ma délután megtisztították, az oroszoknak nagy a veszteségeik és náluk minden fasza. Az eredeti forrás Pravda meg ISW, szóval a legalja propicsatornák, uh nem komolyan venni.


Csak mikor lesz a harcok lezárása? Mert Odessza után a nyugati határig azért elég sok van, mirefel adnák fel amíg még van terület a kezükben? Az oroszoknak meg sietős kellene legyen, mert nyomtatott dollárból elég sokat lehet csinálni és 100 milliárdok fegyverben azért csak meglátszanak és nekik is vannak veszteségeik meg pénzbe kerűl a háború akármennyire azt hiszitek, hogy nekik ugyanúgy ráér mint a tálib pásztornak.


Ha egyiké megindúl, akkor megy a többi is, ha van eszük a földön semmisítik meg őket. Kb leszerelt nyugati pilóták fogják repűllni, és remélhetőleg egyik ország sem lesz elég hülye ahoz, hogy a repterét meg a légterét odaadja ehez, mert ott ténylegesen elszabadulhat a pokol.
Az,hogy mikor lesz a harcnak vége,kizárólag Moszkvától függ. Az állam összeomlása magával hozza a hadsereg összeomlását is. Hiába van terület az ukránok kezén,ha nincs mivel,és nincs kivel megvédeni. Amikor a katona nem kap zsoldot,a felesége meg hívja,hogy nem jött meg a családi,és egyéb támogatás,akkor jön az armageddon az ukrán vezetésre. Két éve a nyugat tartja el őket,és egyre kevesebb pénz csordogál. A dollár nyomtatás sem úgy megy,ahogy elképzeled. Mellesleg pénzből csak azt a fegyvert lehet megvenni,amit már legyártottak. Olyan meg jelenleg igen kevés van,mert az nem olyan,mint egy pékség,hogy liszt van dögivel,itt nem úgy működik a mutatvány. Hidd el,hogy az orosznak van ideje.
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 683
5 502
113
Ki fogja a frontra zavarni? A magyar rendőrök? Tuti nem. A magyar katonák? Kétlem. Akkor hogy fog a magyar sorozott vagy önkéntes vagy hivatásos eljutni a frontra?
Bevonul majd valamelyik szövetségesünk, és a külföldi MP-sek nyakunkra teszik a kötelet? Ezzel azért várjunk még, mert jelenleg az ukrán menekült férfiakat sem kezdték tömegesen összeszedni, és visszadobálni.

Az egész magyar társadalomban olyan magas az elutasítottsága a háborúnak, hogy arra szavak nincsenek. És tökmindegy hogy kire szavaznak az emberek, marhavagonba senki nem akar keletre utazni. Ha holnap megbukna a jelenlegi kormány, és jönne egy akármilyen másik, ott bukna meg aznap, mikor embereket akarna az ukrán frontra vezényelni.

Elhiszem hogy van nyomás a kormányon, de sztem Szijjártó nagyon kisarkította a dolgot, és próbálta felfesteni szavakkal azt a képet, hogy ha nem ők vannak kormányon, akkor másnap már megyünk a Don kanyarba. Nem kellene rögtön a harangot félreverni, mert épp csúsztatnak, hergelnek, meg készítik minden szinten a terepet az EU és önkormányzati választásokhoz.

egy Kárpátaljai bevonulásnak rengetegen tapsikolnának, gondolom Te is látod, tudod mennyi Nagy-Magyarország fan van mindenfelé
 
  • Tetszik
  • Hűha
Reactions: Kim Philby and fip7

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 776
57 326
113
,Jó tudom hamarosan tőled is bocsánatot kérhetek.

Az írásod első felére nem reagálok, mert az itt off topik, de nincs benne igazad.
A második felében (kell e menni) meg remélem, hogy neked lesz igazad ;)

Ki fogja a frontra zavarni? A magyar rendőrök? Tuti nem. A magyar katonák? Kétlem

Én még emlékszem amikor skandálta a tömeg, hogy "Magyar rendőr velünk van"... hát aztán nem volt.
Ha fölajánlják nekik az emelt fizut és a frontszolgálat alóli mentességet, akkor bizony teljesítik a kvótát és össze szednek, ahogyan az ukrajnában is történt. Ha nem is a teljes állomány ilyen de egy részük biztos.
(Elég ha megnézed pl. dudi miket ír)

Bevonul majd valamelyik szövetségesünk, és a külföldi MP-sek nyakunkra teszik a kötelet?

Volt már erre történelmi példa, nem is egyszer. :(
Ráadásul olyan nagyon vonulniuk se kell hiszen itt vannak.
Másrészt nem biztos, hogy komoly ellenállással találkoznának. A tisztogatások miatt elég erős az atlantista vonal a HM-ben, ahogyan DJ Bobo is szerintem jó kapcsolatban van egy szigetország titkosszolgálatával.

Az egész magyar társadalomban olyan magas az elutasítottsága a háborúnak, hogy arra szavak nincsenek.

Ez tény.


És tökmindegy hogy kire szavaznak az emberek, marhavagonba senki nem akar keletre utazni. Ha holnap megbukna a jelenlegi kormány, és jönne egy akármilyen másik, ott bukna meg aznap, mikor embereket akarna az ukrán frontra vezényelni.

És, hogy bukna meg? 2006 után se bukott meg, pedig nem volt társadalmi bázisa.
Most annyival lenne súlyosabb a helyzet, hogy idegen csapatok is lennének akik támogatják a kormányt.

Elhiszem hogy van nyomás a kormányon, de sztem Szijjártó nagyon kisarkította a dolgot, és próbálta felfesteni szavakkal azt a képet, hogy ha nem ők vannak kormányon, akkor másnap már megyünk a Don kanyarba. Nem kellene rögtön a harangot félreverni, mert épp csúsztatnak, hergelnek, meg készítik minden szinten a terepet az EU és önkormányzati választásokhoz.

Szerintem meg nem sarkított ki semmit. Finoman fogalmazott még így is.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 791
46 966
113
Szerintem nagyon hamar átértékeled, amikor közlik, hogy mész, vagy meghalsz. Még mindig nem hiszem, hogy van ilyen nyomás, szerintem csak kampány. De ez akkor sem lesz kérdés, ha mégis van ilyen ötlet.
Ki közli? Egy magyar rendőr/katona? Akkor megyek persze. Az első adandó alkalommal ahogy a front hoz közel érnék, fehér zászló, és "Zsolti hívja a Volgát, Zsolti hívja a Volgát vétel!"

Ha idegen NATO megszállás, random amcsi/lengyel akárki akarna ebbe belekényszeríteni?? Akkor is megyek, persze... Hol a gépkarabélyom amivel mennem kell?! Lőszer? Aha, köszi.

Dugovics Titusz reloaded. Nem lennék ezzel egyedül!

Szóval tisztázzuk, aki el akar vinni akaratom ellen erőszakkal máshová az amcsik háborúját megvívni, arra fogok lőni, amíg mozgok/van lőszer.


Pont.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 702
16 969
113
Konkrétan mondom, hogy nem fogok menni. Nem érdekel hogy ki mit és kitől fog megkérdezni, én nem fogok menni máshová harcolni, senki ellen. Főleg nem egy megnyerhetetlen háborúba Ukrán területre, a világ legnagyobb atomhatalma ellen.
" Ölég nagy a bihari határ,
Magam leszek benne a betyár...".
Jogos! Én sem döglök meg atlantista érdekekért.