[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 174
54 975
113
amennyiben ezek a vidók az üres ukrán utcákról valósak, az arra utal hogy már nem csak a gyerekeket és öregasszonyokat nem engedik ki a lakásból hanem a kutyákat se
mert a sorozók azokat is képesek lennének sorköteles férfinak nézni...


Akkor megint majdnem sikerült Oroszországot elfoglalni,pár százezer Ukrán meghalt,pár millió elmenekült,földön futó lett,de legalább megpróbáltatták a derék britek ismét, mit szarozzanak?

A legújabb hírek szerint Krinkyt- teljes egészében visszavették az Oroszok....(mondjuk már ideje volt véget vetni a bohóckodásnak)... A további csatározások a Dnyeper szigetein folynak tovább... (na oda se mennék...az egy elvetemült hely.... )
Pillanatnyilag a tavalyi ellentámadás során elfoglalt kb 100 nkm-nyi területet teljes egészében elvesztette ukrajna, és akkor nem számoljuk az azóta elfoglalt plusz Orosz területeket.


Meg azért lehet pár Ukrán katona is elesett....




Dima jól látja a közeljövőt.:D
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 580
47 768
113
Összefoglaló 2024. május 21-én reggel

▪️Harkov irányában Volcsankszban az orosz fegyveres erők 100-350 méteres mélységig nyomultak előre. Az aggregátgyár épületeit ellenőrzés alá vonták, a csata a városközpontban zajlik. Lipcovszkij irányban rohamegységeink javítottak a helyzeten, visszaverték az ellenséges ellentámadást és 300-ról 450 méterre haladtak előre. Az ellenség kijelentette, hogy az orosz légierő egy nap alatt, május 20-án este megtámadta Liptsyt az UMPC 20. FAB-jával. Nehéz harcok zajlanak, az ellenség tartalékokat hoz be.

▪️Szeverszki irányban az orosz hadsereg sikeresen elfoglalta a belogorovkai ellenséges erődítményeket, és ez vezetett elhamarkodott kijelentésekhez Belogorovka elfoglalásáról, amelyről még korai beszélni.

▪️A Chasov Yar irányának déli oldalán a rezervátum erdőterületén lévő ellenőrzési zóna kibővült. A város keleti mikrokörzetében csapataink a Zelenaya utcán haladnak előre .

▪️Dél-donyecki irányban csapataink az elmúlt napokban elfoglalták Paraszkovjevka keleti részét (Novomihajlovkától nyugatra). Krasznogorovkán folytatódnak a harcok .

▪️A Zaporozsjei Fronton az ellenség elismeri erőink előrenyomulását Rabotinótól délkeletre, legfeljebb 3,5 km széles és 1 km mélységig terjedő területen. Verbovojtól nyugatra az orosz fegyveres erők is sikerrel haladnak előre.

▪️Kherson irányában az érkező ejtőernyős egységeink nehéz körülmények között, a Dnepr folyó árterében lévő szigeteken tevékenykednek. Az orosz fegyveres erők akcióit a megsemmisült Krynoki közelében fokozták. A befagyott front rövid távon „újjáéledhet”.

▪️A belgorodi régió továbbra is az ágyúzástól szenved. A nap folyamán sztrájkokról számoltak be Tavolzhanka , Arkhangelskoye , Rzhevka és Shebekino , a Grayvoronsky városrészben található Bezymeno és a Krasznojaruzsszkij kerületi Grafovka településeken .

▪️A Kurszk régióban Gornal és Guevo , Oleshnya falu a Szudzsanszkij járásban, Gordeevka és Troitskoye falvakat a Korenyevszkij járásban, Elizavetovkát a Glushkovsky kerületben és Milaevkát a Belovszkij járásban az ukrán fegyveresek támadása érte.
A Korenyevszkij járásbeli Troicszkoje községben egy ház kigyulladt, miután az ukrán fegyveres erőktől ledobtak egy robbanószerkezetet.
Robbanószerkezeteket dobtak le a Glushkovsky kerületben található Zarya farm közelében, Szudzsában és a Szudzsa ellenőrzőpont közelében. A kamikaze drónok megtámadták a Sudzha ellenőrzőpontot, Elizavetovka falut és Krasznooktyabrszkij falut a Glushkovsky kerületben, valamint Gordeevka falut a Korenyevszkij járásban. Az elektronikus hadviselés elnyomta az UAF helikoptereket Elizavetovka, Popovo-Lezhachi és Tyotkino közelében a Glushkovsky kerületben, Kozino közelében a Rylsky kerületben és az Oleshnya farmon a Sudzhansky kerületben. A Rylsky kerületi Akimovkában és Gorodiscsében drónokat használtak elektronikus hadviselés és kézi lőfegyverek felhasználásával.

▪️Az LPR -ben tegnap az Ukrán Fegyveres Erők rakétacsapást mértek Szverdlovszkra, egy üzemanyag- és kenőanyag-raktár megsérült, és a rakétaveszély jelzéseinek figyelmen kívül hagyása más súlyos következményekhez is vezetett.

▪️A DPR- ben Makejevkára az Ukrán Fegyveres Erők MLRS-e lőtt, és az ellenség Donyeckben kopterek ejtésével sújtotta a civileket . A nap folyamán 9 civil sérült meg.

Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 458
7 265
113
A legújabb hírek szerint Krinkyt- teljes egészében visszavették az Oroszok....(mondjuk már ideje volt véget vetni a bohóckodásnak).
krynki egy (a donbaszhoz képest) igen kis kapacitású de magas hatásfokú daráló volt
vélhetően nem az oroszok vetettek véget neki - miért is tették volna - hanem az ukrik vitték át az oda szánt erőket inkább harkovba
harkov meg azért érdekes mert ott lipchyhez annyi tartalékot vittek az ukránok hogy napok óta áll minden, és volchansknál is belassultak a folyamatok
a kérdés honnan kerültek elő ezek a tartalékok, miért kerültek elő ha áprilisban ocheretyne idején nem kerültek elő
úgy tűnik harkov sokkal magasabb prioritással fut az ukrán döntéshozóknál mint a donbasz...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 805
56 338
113
krynki egy (a donbaszhoz képest) igen kis kapacitású de magas hatásfokú daráló volt
vélhetően nem az oroszok vetettek véget neki - miért is tették volna - hanem az ukrik vitték át az oda szánt erőket inkább harkovba
harkov meg azért érdekes mert ott lipchyhez annyi tartalékot vittek az ukránok hogy napok óta áll minden, és volchansknál is belassultak a folyamatok
a kérdés honnan kerültek elő ezek a tartalékok, miért kerültek elő ha áprilisban ocheretyne idején nem kerültek elő
úgy tűnik harkov sokkal magasabb prioritással fut az ukrán döntéshozóknál mint a donbasz...
Ukrajna 2.legnagyobb városa. Ezt már nehéz lenne jelentéktelennek beállitani. :) Gyanum, hogy van azért még ukrán tartalék, amit azonban a végsőkig tartogatnak, talán egy esetleges belső hatalmi harcra.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 580
47 768
113
Az orosz fegyveres erők elérték Netailovo északnyugati külvárosát

A faluban még tart a takarítás. Ennek befejezése után számíthatunk az Ukrán Fegyveres Erők védelmének tesztelésének megkezdésére Karlovka keleti külterületén. Várjuk a Jasznobrodovka felszabadításáért folytatott harcok kezdetét is Netailovótól északra. A Netailovóból Umanszkijba vezető utat már elfoglalták csapataink.


Támadó erőink a Volchansky bíróság épületében. Már nem Vovchansk.


Viktor Szobolev, az Állami Duma védelmi képviselője:

Kivétel nélkül mindenki mozgósítására kerül, ha Oroszország hivatalosan hadat üzen Ukrajnának.

A háború esetén a mozgósítás mozgósítás. Itt nem lehet késés. Ellenkező esetben jelentősen csökkentjük a mozgósítási erőforrásunkat, és nem lesz kivel harcolni.” Kijelenti, hogy általános mozgósítás esetén a közép-ázsiai országokból háromnál több gyermeket nevelő új orosz állampolgárok is a frontra mennek.


Szabó József

Ukrajna
Az ukrán elnök legitimitásáról…

Egyre gyakrabban lehet hallani, hogy május 21-étől kezdődően megkérdőjeleződhet Zelenszkij elnök legitimitása. Ugyanakkor magyarországi szakértők hada is állítja, hogy semmilyen legitimitási gond nem vetődhet fel. Mind a két oldal az ukrán alkotmányra hivatkozik állításainak alátámasztására. Ugyanakkor még egyik oldal sem idézte pontosan, hogy hogyan is szólnak az ukrán alkotmány vonatkozó passzusai.
Nézzük akkor hát:
  • Az ukrán alkotmány V. fejezete szól az elnöki intézményről.
  • A 103. cikkely határozza meg azt, hogy Ukrajna elnökét Ukrajna polgárai általános, egyenlő és közvetlen választójog alapján, titkos szavazással, ÖTÉVES időtartamra választják meg.
  • Ugyanez a cikkely rendelkezik arról is, hogy a következő elnök választását a hivatalban lévő elnök hivatali idejének ötödik évében, március utolsó vasárnapján kell megtartani.
  • Az új megválasztott elnök a választás eredményének hivatalos közlését követően legkésőbb 30 nappal lép hivatalba, miután letette az esküt a Verhovna Rada ünnepélyes ülésén. (104. cikkely)
  • A 108. cikkely még érinti azt, hogy a régi elnök a hatásköreit az újonnan megválasztott elnök hivatalba lépésig gyakorolja.
Nyilvánvalóan alkotmánybírónak kellene értelmezni a fenti cikkelyeket. Azok, akik azt állítják, hogy Zelenszkij legitimitásával nem lehet gond azzal érvelnek, hogy az alkotmány szerint választásokat hadiállapot idején nem lehet tartani. Amint fentebb látjuk, az V. fejezetben nincs semmi sem erről. Ellenben, az alkotmány IV. fejezete, amely a Verhovna Rada megválasztásáról és hatásköreiről szól, tartalmaz ilyen előírást. A 83. cikkely szerint, ha a Verhovna Rada megbízatási ideje hadiállapot vagy rendkívüli állapot alatt jár le, hatáskörét az új Verhovna Rada első, a hadiállapot vagy a rendkívüli állapot eltörlése után megválasztott első ülésszakának első ülésnapjáig hosszabbítják meg.
Vagyis itt az történik számos hazai érvelőnél, hogy a Verhovna Rada-ra vonatkozó előírásokat automatikusan rávetítik az elnöki intézményre – ami nyilvánvalóan helytelen. Helytelen többek között azért, mert az alkotmány elég világosan rendelkezik a hatalmi ágak szétválasztásáról (lásd. 6. cikk).
A helyzettel az ukránoknak kell megküzdeni, nem pedig véleményezni messze távolból azt, hogy tisztán orosz propaganda-e Zelenszkij elnök legitimitásának megkérdőjelezése május 21. után.
Ki kell egészítenem a posztot tekintve, hogy röviddel a megjelentetés után egyik tagtársunk felhívta a figyelmemet arra, hogy az ukrán alkotmánybíróság korábban foglalkozott az elnök hivatali idejével.
Az alkotmánybírósági határozat 2014. május 15-i keltezésű és az alábbi számon található meg: м. Київ 15 травня 2014 року № 5-рп/2014 Справа № 1-19/2014
Alapvetően az alkotmány 103. pontjának értelmezésével foglalkozik
Főbb pontjai az elnök hivatali idejére vonatkozóan:
  • A megbízási idő öt év (ezt a határozat 2.2. pontja több vonatkozásban is vizsgálja, illetve állapítja meg). Sőt, arra is rávilágít, hogy AZ ALKOTMÁNY NEM TARTALMAZ OLYAN RENDELKEZÉSEKET, AMELYEK, AZ ÖTÉVES IDŐTARTAMTÓL ELTÉRŐ IDŐTARTAMOT HATÁROZNÁNAK MEG független a választás típusától (ez utóbbira lásd: lentebb). AZ ÖTÉVES IDŐTARTAM AZ EGYETLEN ALKOTMÁNYOSAN MEGÁLLAPÍTOTT IDŐTARTAM, AMELYRE UKRAJNA ELNÖKÉT MEGVÁLASZTJÁK.
  • Az elnök mind rendes, mind pedig rendkívüli választás útján választható meg.
  • A választások gyakorisága elengedhetetlen a demokratikus állam működéséhez.
Úgy vélem, hogy a fentiek igen hasznos és egyértelmű kiegészítői az alkotmány rendelkezéseinek. Kár, hogy a témában nyilatkozó hazai szakértőink talán el sem olvasták az alkotmányt és az alkotmánybírósági határozatot.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 726
86 352
113
Már linkeltem ma, de ez a videó ultradurva. 3 és 4 napja voltak katonák, amikor elrabolták őket Ukrajnában és kivágták a frontra. Nem mondták mit kell csinálni, semmi kiképzés, csak husinak. És akkor csodálkozunk, hogy kihalt minden Ukrajnában? Ez nem más, mint tömeggyilkosság. A felelős pedig a drogos.

... és akkor jön ez a HP ...

És akkor Pressman azt picsogta pár napja, hogy akkor az oroszok olyan békét kötnének Ukrajnával, hogy nem marad meg Ukrajna. Mikor is volt ilyen béke? Mert menjünk már visszafelé! Ott van legutóbbról Grúzia. 5 nap alatt vége volt, 7 nap alatt a békét is aláírták. Grúzia annyira nem orosz, hogy az elnöke 30 évig külföldön élt, és mást se csinál, mint szervezkedik. A nép tüntet. És ennyi. Hol van itt a megszűnt Grúzia? De tudtommal nem szűnt meg legutóbb Magyarország, Románia, a németek is egyesültek. Ennek ellenére Ukrajnát kimerítik, tönkreteszik, demográfiailag kicsinálják. De kinek? Kinek kell ez a terület?

És akkor a fenti HP a burjátoktól fél, nem pedig a saját politikusaitól ....................

Ehhez annyit tennék hozzá, hogy nem alakul, hanem alakult:
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 663
9 342
113
Már linkeltem ma, de ez a videó ultradurva. 3 és 4 napja voltak katonák, amikor elrabolták őket Ukrajnában és kivágták a frontra. Nem mondták mit kell csinálni, semmi kiképzés, csak husinak. És akkor csodálkozunk, hogy kihalt minden Ukrajnában? Ez nem más, mint tömeggyilkosság. A felelős pedig a drogos.

... és akkor jön ez a HP ...

És akkor Pressman azt picsogta pár napja, hogy akkor az oroszok olyan békét kötnének Ukrajnával, hogy nem marad meg Ukrajna. Mikor is volt ilyen béke? Mert menjünk már visszafelé! Ott van legutóbbról Grúzia. 5 nap alatt vége volt, 7 nap alatt a békét is aláírták. Grúzia annyira nem orosz, hogy az elnöke 30 évig külföldön élt, és mást se csinál, mint szervezkedik. A nép tüntet. És ennyi. Hol van itt a megszűnt Grúzia? De tudtommal nem szűnt meg legutóbb Magyarország, Románia, a németek is egyesültek. Ennek ellenére Ukrajnát kimerítik, tönkreteszik, demográfiailag kicsinálják. De kinek? Kinek kell ez a terület?

És akkor a fenti HP a burjátoktól fél, nem pedig a saját politikusaitól ....................

Ehhez annyit tennék hozzá, hogy nem alakul, hanem alakult:

Ha én lennék az orosz elnök( Oroszország szerencséjére nem vagyok, Putyinnal sokkal jobban járnak), akkor egzisztenciális kérdésként kezelném Ukrajna felszámolását/ olyan szintű területi és képesség beli lecsökkentését, hogy eszébe ne jusson többet senkinek sem felhasználni, mint Oroszország elleni támadás proxyországa, területileg és emberanyagot tekintve. Az is alap volna, hogy ha meghagynám őket, kb. abban a minimális, megyényi területen, amekkorák eredetileg voltak, akkor NATO tagság az kizárt.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
636
2 811
93

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 394
79 347
113
Hogy "ON" legyünk , akkor én megkérdeznék ezen a fórumon, a kevés emberek közül bárkit, aki EU érdekeit és igy értékeit képviseli, hogy Majdan után hogyan kerülhetett az EU nyilvántartási és adminisztrációs rendszerébe Ukrajna "bele" ha nem EU tag?
A többi, még nem EU-s de várományos országot meg miért nem kapott ilyen megkülönböztetett figyelmet?
Mi alapján kívánjuk az EU ba Ukrajna seggét berúgni, ha alapvető, ez irányú törvényeinknek sem felel meg?

Mi közünk a nem EU tag Ukrajnához ??

Ezekre a kérdésekre kellene gombot varrni, végre egy valamilyen elfogadható választ óhajtanák hallani

Esküszöm, hülyén halok meg ha ezekre a kérdésekre nem tudom majd az EU konform, -helyes- választ.. Már eddig is n álmatlan éjszakán vagyok túl, mint ez a mai is..

Azt nem fogadom el hogy ott vannak fű alatt a befektetéseink és beruházásaink, amelyek szintén kevésbé törvényes úton születtek, melyek elvesztésével akár gazdaságilag is feldobhatjuk a bakancsot..

Az EU érdekeit képviselők Ukrajna ügyében felvilágosító válaszait várom postafordultával, no nem a kiadóba, hanem ide..
Van bármilyen valós következménye annak, hogy bekerült az adminisztrációs és nyilvántartési rendszerbe? Jelent ez bármilyen kötelezettséget az EU részéről? Vagy olyan gyorsan ahogy bekerült ki is kerülhet Ukrajna?
 
  • Tetszik
Reactions: PPP

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 991
16 121
113
Van bármilyen valós következménye annak, hogy bekerült az adminisztrációs és nyilvántartési rendszerbe? Jelent ez bármilyen kötelezettséget az EU részéről? Vagy olyan gyorsan ahogy bekerült ki is kerülhet Ukrajna?
Ha Ukrajna bele került, milyen indokkal nem rakták bele Szerbiát pld?

Valóban, ahogy változik a politikai széljárás - akár ki is kerülhet.

Az EU-ban a Zöld helyett most az atomszelek kezdenek feltámadni, tán az kisepri onnan Ukrajnát is, ámbár Zseli zseniálisan ráérzett az új idők eljövetelére, amikor tavaly novemberben nyilatkozott arról, hogy 2 db új orosz 1000 MW blokkal bővíti atomerőművét - még ilyen lövöldözős körülmények között is, gondolom már akkor tudott az új EU-s széljárásról..

„A legbiztonságosabb, legolcsóbb, legkiszámíthatóbb és legkörnyezetbarátabb módja a nagy mennyiségű villamosenergia-előállításnak, ami feltétlen szükséges gazdaságaink növekedéséhez az elkövetkezendő időszakban.”

No ez f@sza végre itt egy beismeréssel is felérő egyenes nyilatkozat

Az új energia ügyi széljárásról, és erről az idézett mondatról itt olvashattok:

 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 341
9 003
113
Van bármilyen valós következménye annak, hogy bekerült az adminisztrációs és nyilvántartési rendszerbe? Jelent ez bármilyen kötelezettséget az EU részéről? Vagy olyan gyorsan ahogy bekerült ki is kerülhet Ukrajna?
Mivel nem véletlenül került bele, valószínűleg van, illetve valamiféle szándéka van az eu-nak vele. Azt, hogy ez miféle kötelezettséget jelent és kinek a részéről, arról csupán keveseknek lehet pontos fogalma, de az biztos, hogy ez valamilyen szándékot jelent a két fél részéről.
Úgy vélem, te sem gondolod komolyan ezt az "ugyanolyan gyorsan kikerülést", legalábbis a szándékot illetően.

Brit szakértők:
"a NATO gyors felbomlásához vezethetne, mivel a déli tagországok – mint Magyarország, Szlovákia és Ausztria – alkut kötnének Oroszország elnökével."

Az osztrákok beléptek a NATO-ba amíg a postán voltam?

A szagértő urak tízpontos elemzése után kissé csalódottan olvastam a megoldásra vonatkozó nyúlfarknyi javaslatukat, mely abban merül ki, hogy több lőszert U._nak, saját hadigazdaság megerősítése, Oroszo. elrettentése.
Azt azonban, hogy mindez mivel jár, milyen válaszokkal kell számolni, hogyan lesz Ukrajnának több élőereje, stb, egy árva mukk sincs.
Tipikus britt.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 547
18 322
113
Brit szakértők:
"a NATO gyors felbomlásához vezethetne, mivel a déli tagországok – mint Magyarország, Szlovákia és Ausztria – alkut kötnének Oroszország elnökével."

Az osztrákok beléptek a NATO-ba amíg a postán voltam?

Gondolom ezt a brit tudósok közölték vele. Így már nem annyira meglepő.
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
353
1 560
93
A nagy terv az volt hogy az EU-t is belerángatják az ukrán konfliktusba, tettleg.. még jobban szembeállítva az oroszokkal.
Egyébként az oroszokkal rosszban lenni az pont az ellentéte mint amire az európai gazdaságnak szüksége lenne, gondolom ez már leesett a legtöbbeknek.

Azon csodálkozom hogy a hírhedt "britt szolgálatokat" még bárki komolyan veszi, akárcsak egy propi cikk erejéig is azután amit itt az utóbbi években leműveltek hazudozás ügyileg, az iraki fiaskóról Szaddam tömegpusztító fegyvereit illetően meg ne is beszéljünk. :-D

Úgy néz ki a nagy összesített NATO védelmi gyakorlat hónap végi befejezésével szépen minden résztvevő fél hazasomfordál, nem lesz semmiféle beavatkozás az ukránok oldalán. Magukra maradtak, ahogy ez várható is volt..

Az hogy mitől fordult ekkorát a kocka azt nem tudom, de gondolom nem véletlenül szorgoskodott felénk a kínai elnök, stb.. Feltételezem terítették a lapokat hogy állnak hozzá ha a szomszédok jobban bele szeretnének keveredni.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 338
4 878
113
Már linkeltem ma, de ez a videó ultradurva. 3 és 4 napja voltak katonák, amikor elrabolták őket Ukrajnában és kivágták a frontra. Nem mondták mit kell csinálni, semmi kiképzés, csak husinak. És akkor csodálkozunk, hogy kihalt minden Ukrajnában? Ez nem más, mint tömeggyilkosság. A felelős pedig a drogos.
A fehér orrú bohóc csak az egyik felelős, vannak megbízói is, lévén nem magától ennyire hülye a szerencsétlen: ő még hülyének lenni is hülye önállóan.
Ha én lennék az orosz elnök( Oroszország szerencséjére nem vagyok, Putyinnal sokkal jobban járnak), akkor egzisztenciális kérdésként kezelném Ukrajna felszámolását/ olyan szintű területi és képesség beli lecsökkentését, hogy eszébe ne jusson többet senkinek sem felhasználni, mint Oroszország elleni támadás proxyországa, területileg és emberanyagot tekintve. Az is alap volna, hogy ha meghagynám őket, kb. abban a minimális, megyényi területen, amekkorák eredetileg voltak, akkor NATO tagság az kizárt.
Ha a fuckránok elveszítik a tengerpartjukat, az angolszászok is eloldalognak a térségből, hogy máshol keressék maguknak a bajt.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 662
14 243
113
BTW F-16.
Ennyi eltelt idő után már nem lehetetlen az ukrán pilóták egy csoportjának befejeződött kiképzése - azért másfél év egy feszített képzéssel kihozhatóak egy nagyjából jó szintre. Alap pilótakészségek (fel-leszállás, navigációs, emergency procedures, stb...) mostanra simán be kellett csontosodjon - végül is nulláról 8 hónap alatt kereskedelmi pilótát képeznek.

Harcászati kiképzés szempontjából igazából nem kell nekik CAS vagy hasonló specifikus bevetésekre számítani - a képzési tematikájukat a standardtól eltérően le lehetett szűkíteni arra, amire kellhet. Szerintem a stand-off fegyverzet hajigálása AG esetben, amit elvárnak tőlük (semmi célmegjelölés vagy ilyesmi, elmennek egy pontra oldani és csá, többit végzi az eszköz). Sima bombakamion bevetési metódus, GPS siklóbombákkal, meg stealth CMekkel (JASSM és társai). Az F-16 nagyon jól kiszolgálja a pilótát, ide értve az önvédelmet is.
Nagyobb baj, hogy az AA képzés sem úszhatták meg, BWR AMRAAM eregetés meg magában egyrészt nem egyszerű (nagyon összetett a BWR harcászat, ha belemélyedünk), másrészt kevéske magában... de szerintem mostanra kielégítően megugorhatták azt a szintet, amit az USAF elvár egy szakszós pilótától.

A baj a másik oldal... az orosz már rendlekezik az első vonalas 5.th gennel, AWACS és masszív LR BWR fegyverzettel illetve integrált légvédelemmel. Minden tiszteletem azoké a pilótáké, akik ezek ellen felszállnak...

Zelenszkij legutóbbi dühöngése alapján úgy néz ki, hogy nem kapják meg az F-16-osok az ukrik ...