[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 218
25 950
113
Ahogyan eszkalálódnak az események, világossá válik, hogy a készültségben lévő légvédelmi komplexumokat (és más csapatokat is) szinte pár óránként át kell diszlokálni másik tartalék települési helyre és a lefedettség szintjén javítani kell. A kis magasságú, kis hatótávolságú csapatlégvédelmi komplexumok számát drasztikusan növelni kell. Ezt már legalább egy éve mondom. A NATO felderítő, célravezető eszközeit az oroszoknak inkább előbb, mint utóbb, de meg kell tizedelniük és akkor a NATO kerül abba a helyzetbe, hogy lereagálja valahogyan. Az oroszok még mindig fél kézzel háborúznak, iszonyatosan türelmesen. Az ukránok mostanra olyanok lettek mint a Pistike viccben a Zolika: "Hol voltál Pistike? Focizni. És kivel fociztál? Hát Zolikával. De Zolikának se keze, se lába! Nem baj, azért lehet rugdosni."
Egy kis helikopterezés.
vol6%2Fmedia%2Foriginal%2F0000%2F0860%2F51%2F000008605187_0%3A0%3A0%3A0_1400x1000_80_9_1_0JDQu9C10LrRgdC10Lkg0JzQsNC50YjQtdCyICM4NjA1MTg3_75%3A89_ria-8605187-preview_5f39439db93fc66e41dba4a410c9095b.jpg

1887290505_0:320:3072:2048_1920x0_80_0_0_b8af90881ae08c59a882fe7269060d9b.jpg

ria_8168353hr_366.jpg

"Z"
fc24ac1ea7f55c7c561b02fa7e1bfedc.jpg

Logisztika
02.05.2022-SVO-5-1200.jpg
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 559
47 563
113
Zelenszkij :

"Határunk közelében Oroszország újabb csapatokat gyűjt össze, és Harkovtól 90 km-re északnyugatra készül támadó akciókra."


Szabó József

Danger, danger, Mr. Robinson… akarom mondani, Világ!
A fenti címmel - már talán egy éve is van annak – foglalkoztam az Orosz Föderáció nukleáris elrettentési doktrínájával. Az apropót akkor emlékeim szerint az adta, hogy az ukrán fél sikeres dróntámadást hajtott végre az oroszok Engels2 légibázisa ellen. Azért tartottam fontosnak reagálni akkor erre az eseményre, mert
a. a megtámadott légibázis a stratégiai csapásmérő triász egyik fontos támaszpontja,
b. és a doktrína alapján egy ilyen támadás olyan körülményeket teremt, amely a nukleáris elrettentés időszakából átcsap az atomfegyverek bevetésének időszakába.
Akkor – talán 2022. decembere lehetett – az oroszok kifejezetten visszafogottan reagáltak erre a támadásra és a légibázis stratégiai bombázóit más támaszpontokra helyezték át.
Mi az oka, hogy most feléledtek ezek az emlékek?
Az ukrán tg csatornák tele vannak azzal, hogy támadás érte az egyik orosz stratégiai korai előrejelző radarállomást. (Bár ők nem ekként ábrázolják, hanem úgy, hogy az ukrán ballisztikus rakéták felderítésére használják ezeket a radarállomásokat az oroszok). Ezek a komplex rendszerek – a korai előrejelző műholdakkal, a hajókra telepített és a szárazföldi telepítésű radarállomásokkal – arra szolgálnak, hogy időben figyelmeztessék az atomfegyver bevetésének döntési folyamatában résztvevőket ellenséges ballisztikus rakéták indítására és így időt biztosítsanak a válaszcsapásra. Ezeknek a komplex rendszereknek gyakorlatilag semmilyen közvetlen hatásuk sincs az ukrajnai harci cselekményekre.
Figyelemreméltó, hogy a napokban ismételten felerősödött ukrán részről az az igény, hogy oroszországi célpontok ellen is alkalmazhassák a nyugatról kapott fegyvereket. Pár napja például az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács titkára szólt erről azzal érvelve, hogy ez segítheti Ukrajnát védelmi vonalainak a tartásában. Nos, egy stratégiai radarállomásnak nem sok köze van egy dandár védelmi körletéhez. Amihez viszont köze van: a korai előrejelző rendszerek komplexitásának megbontása a stratégiai szintű játékosok érdeke és előkészíthet egy meglepetésszerű első nukleáris csapást. A célpont kijelölése nem ukrán érdek volt, hanem amerikai – és a célravezetés sem történehetett volna meg amerikai segítség nélkül. Az USA narratívája szerint az ukránok arra alkalmazzák a fegyvereket, amire akarják, a célpontokat is ők jelölik ki. Számtalan bizonyíték van azonban arra, hogy az USA felderítő eszközeinek adatait valós időben továbbítják az ukrán vezérkarnak. Amennyiben valóban az a helyzet, hogy a célpont kijelölését az amerikaiak kérték, akkor jelentős eszkalációs lépésnek lehettünk a tanúi. Azonban eszkalációs lépés akkor is, ha Ukrajna saját elhatározásból támadta meg az objektumot, mivel ezt valószínűsíthetően abból az okból tette, hogy a NATO országokat vagy az USA-t közvetlenül is bevonja a konfliktusba.
A kérdés innentől kezdve az, hogy az orosz fél hogyan reagálja le az esetet. A helyzet és a körülmények kissé mások, mint a korábbi Engels2 légibázist ért támadás idején.
A megváltozott körülmények fontosabb elemei:
  • Komplex és egymást követő NATO hadgyakorlatok a NATO keleti szárnyán, az új tagállamokban és a környező tengereken.
  • Az orosz fél Fehéroroszország bevonásával harcászati nukleáris erőinek gyakorlatát tartja jelenleg is.
  • Az ukrán hadszíntér helyzete önmagában nem indokolja egy ilyen támadás végrehajtását.
  • (április 19-én ukrán dróntámadás érte az oroszok horizonton túli felderítő radarállomását is (ennek ugyan más a rendeltetése, mint a stratégiai korai előrejelző rendszereknek (és valószínűsíthetően az F-16-osok ukrajnai telepítését védendő mérték a csapást), ám a Konténer rendszer is képes a beérkező ballisztikus rakéták felderítésére kb. 3000 km-es hatótávolságban.)
Nem tudom, hogy mi lesz az orosz reagálás – amennyiben következetesek a saját nukleáris elrettentési doktrínájukhoz, akkor ez kiválthat ellencsapást. Ráadásul, automatizmusok is be vannak építve a válaszcsapási rendszerbe, így bármi megtörténhet.
Nos, ezek ismeretében, van-e valódi veszély nukleáris fegyver alkalmazására? Szikorszki lengyel külügyminiszter szerint nincs, mivel az amerikaiak megüzenték az oroszoknak, hogy ha atomfegyverhez nyúlnak, minden orosz célpontot leszednek Ukrajnában hagyományos fegyverekkel. Valóban? Megvan-e a képesség ehhez? Szerintem nincs. Most még… De Szikorszkit ez nem érdekli, mert szerinte csak blöff a nukleáris elrettentési doktrína. Különben is, az eszkaláció csak játék, amit a Nyugatnak jobban kell űzni, mint az oroszoknak. Hová vezet azonban mindez?
Az atomfegyver nem játék és nem játszmák tárgya. Ugyan háború dúl, azonban vannak olyan célpontok, amelyeket jobb békén hagyni. Pont azért, mert elég feszült a helyzet.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 623
85 977
113
"Zelenszkij emlékeztette a világ vezetőit arra, hogy Harkiv városában jelenleg is több mint egymillió ember él, és Oroszország harmadik éve napi szinten bombázza és lövi ezt a várost, főként Sz-300-as rakétákkal, amelyek amúgy légvédelmi eszközök, Moszkva viszont földi célpontok ellen, „válogatás nélküli pusztításra” használja őket." :D

 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 963
14 293
113
Láthatólag az ukránoknak valahonnan el kellett vonni az erősítést, hogy meg fogják a Harkovi áttörést, amit le is tudtak ugyan lassítani, de folyik a darálás. Viszont 2 nap alatt délebbre meg 3 települést vesztettek minimum...Ivanovszkoje, Beresztovovoje, meg Umanszkoje... ez a 3 nyert megerősítést ukrán oldalról is...plusz még vagy 3-4 település (falu végi budi) felénél bent vannak, és Csaszov Jar-ban is áttörést hajtottak végre. Továbbá Krasznogorovka napok kérdése, ami azért nem 50 lelkes útifalu, és fontos központ volt. (de természetesen már nem az hanem egy 2 házból álló elhagyatott tanya)
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 218
25 950
113
Nem igazán jók a kilátások a jövőre nézve, de még ne essünk pánikba. Az orosz vezetés nem igazán egy kapkodó idegbeteg, nehezen ment bele ebbe a buliba se és most sem lehet könnyen belevinni valami hülyeségbe, de nem felejt és ezt jó ha észben tartják az ellenségei. Zelenszkíj nyávog, mint egy macska és hülyeségeket beszél, de láthatóan már nem sokan kíváncsiak rá. Orosz Sz-300 mint támadó ballisztikus rakéta, Hűha, az Sz-300 melyik típusú légvédelmi rakétája?
152mm 2Sz3 Akácija önjáró tarack üteg menetben
DK204886.jpg

Orosz/volt szakadár gépesített lövész egység menetben
voeny.png

Lazítás
647o4k57ol.jpg

Egy kuriózum, vajon sok lesz belőle
22-10695389-97hxg9hmogd7-e-uuh-wso68w9yng9j-zqnelq6bwz3swjms4-bdv2i66zkluwhsyi5gz423eu-8r9rquliwq8o.jpg

Ka-52 feltöltés
RIA_8446863-pic4_zoom-1500x1500-90535.jpg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 300
79 081
113
Láthatólag az ukránoknak valahonnan el kellett vonni az erősítést, hogy meg fogják a Harkovi áttörést, amit le is tudtak ugyan lassítani, de folyik a darálás. Viszont 2 nap alatt délebbre meg 3 települést vesztettek minimum...Ivanovszkoje, Beresztovovoje, meg Umanszkoje... ez a 3 nyert megerősítést ukrán oldalról is...plusz még vagy 3-4 település (falu végi budi) felénél bent vannak, és Csaszov Jar-ban is áttörést hajtottak végre. Továbbá Krasznogorovka napok kérdése, ami azért nem 50 lelkes útifalu, és fontos központ volt. (de természetesen már nem az hanem egy 2 házból álló elhagyatott tanya)
Mind az egy szem dandárt és néhány SOF alegyseget? Azért ez nem olyan hű de nagy elvonás.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 750
9 066
113
Provokatőr.



Eddig elég gyakran nem úgy reagáltak és nem olyan mértékben az oroszok emblematikus veszteségeik kapcsán, ahogy vártuk.
No meg nem rögtön/akkor, de ezt már írtam tegnap.

Roppant kíváncsi vagyok, hogy az orosz hatalmi agytröszt mit fog kifundálni erre.

Számomra az a a furcsa, hogy a - valahol - rokonságukat pusztítják, miközben tudják, hogy azok csak előre tolt golyófogók, ahelyett hogy azokat csapkodnák, akik - ahogy erre a topikban utalva is volt - mindenkit lehúznak, összeugrasztanak, mészárszékre küldenek, miközben ők ezen csak gazdagodnak és további hatalmat szereznek.

Persze az sem lenne megoldás, ha angolszász kapacitásokat rongálnának, hiszen azzal csak az egyszerű népet fordítanák maguk ellen, miközben azok jelenleg lehet azt sem tudják ott (itt mindenki beírhatja a kedvenc sztereotípiáit) ......., hogy hol van Oroszország, nem hogy Ukrajna...

Érdemi válasz oroszosan véletlen balesete (nyitott ablak, hosszú lépcsősor) lenne a magukat sérthetetlennek tudó, buborékban élő marionettmutatványosoknak lenne. Azzal még talán az egyszerű nép között is szereznének szimpatizánsokat...

De elit elitet ugye nem öl, mert nem akar magára nézve veszélyes precedenst teremteni.

Tehát marad a...nem tudom mi.

Mert a korai előrejelző radarok nemcsak túl szimbolikusak, de túl fontosak is ahhoz, hogy csak közvetett módon reagáljanak.

Ami már most biztos hogy tőlem (s igen; tőletek is) sokkal intelligensebb, kifinomultabb ravaszabb, sakknagymesterebb megoldást választanak - ezúttal is - a válaszra.

Legalábbis remélem...
Előretolt golyófogók? Senki se tolta őket előre, mindig is ott voltak. Az oroszokat pont ez zavarja.

A nato nyílt megtámadást szerintem se meri meglépni putyin, de én erre a háborúra se számítottam, szóval most már bármilyen hülyeséget kinézek belőle.

Ezek a mesteri orosz megoldások valahogy mindig elmaradnak és marad az üres fenyegtés.
Ezek az oroszok már nem a szovjetek, ugye?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 676
56 705
113
Függetlenül attól hogy eltaláltak e valamit vagy sem, abban amit írt igaza van, ha látták hogy nem mindent tudnak majd fogni, jobban járhattak volna mint a Kijevi Patriot is ami mikor látta hogy tré lesz, leürítette inkább magát a picsába.

A másik nekem is meglepő dolog a videón, hogy az ok hogy semmi fedezték, TÁS, de ennyire közel egymáshoz, ez ha rendszer igény, nagyon sebezhetőség, ha nem az a pk-t ha túlélte picsán kell rúgni!

Nekem a fura az, hogy nem volt vele rövid hatótávolságú légvédelem.
Pedig a Pansir S1 konkrétan erre lett kifejlesztve.
Elvileg minden S-300/400 üteget Pansirok védenek. A gyakorlat meg ettől úgy látszik eltérhet.

Egy kuriózum, vajon sok lesz belőle
Ezt a kuriozumot egyébként mi is kipróbáltuk.BTR-80A tornyot raktunk egy BMP alvázra

Van az oroszoknak jó pár ilyen járgányuk. BMP-1AM a neve.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 341
8 999
113
Előretolt golyófogók? Senki se tolta őket előre, mindig is ott voltak. Az oroszokat pont ez zavarja.

A nato nyílt megtámadást szerintem se meri meglépni putyin, de én erre a háborúra se számítottam, szóval most már bármilyen hülyeséget kinézek belőle.

Ezek a mesteri orosz megoldások valahogy mindig elmaradnak és marad az üres fenyegtés.

Ezek az oroszok már nem a szovjetek, ugye?
Kiválóan szemlélteted a problémát. Az idióta nyugati vezetők pontosan úgy, mint te, üres fenyegetésnek veszik az orosz figyelmeztetéseket, ez pedig súlyos tragédiához vezethet.
Az orosz- szovjet párhuzamodhoz, nem emlékszem, hogy bármikor is párhuzamot véltél volna felfedezni az ukránok és a nácik között.
Szelektivitás talán?
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
946
11 059
93
Manapság egy háborúban az ellenséges radarok eleg kézenfekvő célnak szamítanak.
Ha a világ fekete és fehér lenne akkor egyértelműen igen.
Ha a világban mindig ilyen egyszerűen gondolkodnának, már a hidegháború alatt megdöglöttünk volna.
Ha egy ilyen támadás rendben van, akkor Rzeszow meg a brit RC-k támadása is rendben lenne, meg ezekért cserébe a nuki is járna, meg a válaszpuszi is, satöbbi.
Mintha az orosz még tudna gondolkodni, köszönjük meg nekik. Kérdés hogy ez egyoldalúan elég lesz-e, mert a "saját"oldalon teljes az elmebaj.
(Amúgy ennyi erővel az atomerőművek is legális célpontok...)
A pontos orosz rakéták most épp egy harkivi barkácsáruházba csapódtak. 14 civil halott eddig és még kutatnak a romok között.
Itt is voltak másodlagos robbanások mint az előzőnél, vagy ez még ugyanaz? Akkor nincs új a nap alatt.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 550
24 625
113
A pontos orosz rakéták most épp egy harkivi barkácsáruházba csapódtak. 14 civil halott eddig és még kutatnak a romok között.
Nem kellene a raktárban lőszert tárolni, ha visszaolvasol találsz videót amin ropog a robbanós cukorka, tudod mint 22-ben a retroville pláza kijevben....
(ne keress https://t.me/i20028843/205601)

Más:
Maxim Likacsev egy T64-el együtt adta meg magát:

Netaylovo felszabadult:

Kurszki területen lezuhant egy Mohajer-6 iráni drón Qaem rakétával fegyverezve:

Krasnohorivka ambrams valószínűleg drón találatot kapott:

A nato újabb terrortámadása Belgorodon:

MK19 trófea:

ukri P19 radar megsemmisítve:

Bogdan önjáró elkapott egy lancetet:

Drónnal közvetlen találat:

Balaton helyett bandera:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 559
47 563
113
És itt van a logikus következménye annak, hogy a rakétatámadásra figyelmeztető radarok elleni első támadásra Armavir közelében nem reagáltak megfelelően : egy ukrán drón lezuhant Gorkovszkoje falu közelében, Orsk közelében, Orenburg régióban.

Ezen a területen található egy radarállomás a rakétatámadásra figyelmeztető rendszer részeként. Az egyik ilyen radart Armavirban néhány napja eltalált az ellenség.

Az incidens megvitatása során megjegyeztük, hogy a tétlenség sokkal nagyobb hatással lesz a történésekre, mivel az Ukrán Fegyveres Erők és kurátoraik kezét oldja el. Ezt látjuk most.

❗️Ha mindent megválaszolatlanul hagyunk, idő kérdése lesz, hogy az ukrán alakulatok nyugati rakétafegyvereket alkalmazzanak régi orosz területek, köztük stratégiai célpontok ellen.


MÁS:

Gondolkodtam, hogy tegyek-e be híreket a frontvonalban történtekről, de számomra úgy tűnik, hogy szintet lépett az orosz ukrán konfliktus.
Nem hiszem el, hogy egy ilyen világméretű katasztrófa felé sodorják felelőtlen politikusok és kapzsi pénzemberek az emberiséget.
És az "orosz csend" félelmetes. Csak a vojenkorok szólalnak meg, lépéseket sürgetve.
Ahogy néztem, az orenburgi terület is Dél-Oroszországban van, tehát délről, a Krím felől akarják semlegesíteni az orosz jelzőrendszereket.
A NATO boszorkánykonyhájában főznek valamit.