[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 375
4 022
113
https://www.portfolio.hu/global/202...tyaja-is-elesett-panikolnak-moszkvaban-691817
"Az orosz Fekete-tengeri Flotta az ukrajnai háború kezdetétől fogva fontos szerepet játszott, ám az állandó ukrán támadásokkal Kijev elérte, hogy Moszkva szinte teljesen elhagyja a legfontosabb tengeri támaszpontját is – írja a Kyiv Post."
Azért az durva, hogy ez az jelenlegi háború csak a végkifejlete egy esemény sorozatnak amely az euromajdannal és az orosz barát kormány leváltásával kezdődött. Amely után az új ukrán vezetés nem engedte, hogy az oroszok továbbra is használják/béreljék a Szevasztopoli bázist (egyetlen meleg tengeri kijárat Oroszország számára).
Az oroszok ugyan ezt követően vér nélkül meg szerezték a Krímet és továbbra is használták Szevasztopolt ebbe viszont az ukránok nem törődtek bele. Ezért mivel az oroszok egy villám hadjárattal az ukrán vezetést nem tudták leváltani majd egy 2,5 éve tartó véres háborúban az Ukrajnától elcsatolt keleti területekkel pufferzónát alakítottak ki a Krím körül.
Az ukránoknak nincs már haditengerészetük és a légierejük sem számottevő. Ehhez képest az orosz Fekete-tengeri Flotta folyamatosan veszteségeket szenved el és mára szinte egyáltalán nem tudnak biztonsággal kihajózni a Fekete-tengerre, mert a NATO hírszerzése által támogatott ukrán hadvezetés az egyre fejlettebb tengeri és légi drónjaival, rakétáival és robot repülőgépeivel folyamatosan támadja a Szevasztopoli bázist és az onnan kihajózó egységeket...és ez mostanra már az Azovi-tengerre is kezd igaz lenni. Az oroszok pedig láthatóan nem tudnak ellene hosszútávon hatékonyan védekezni.
A konklúzió...Azon kívül, hogy az oroszok továbbra is birtokolják a Krímet és Szevasztopolt, a tengeri bázisuknak sok haszna nincs (és bár az Azovi-tenger medencéjéből kiszorították az ukránokat) a Fekete-tengeren sem tudnak dominálni, max. a tengeralattjárókat tudják kiküldeni. Ráadásul a konfliktus miatt a törökök lezárták a Boszporuszt ellehetetlenítve az oroszokat, hogy dél felől utánpótlást küldjenek a Fekete-tengeri Flottának. Amíg ez a konfliktus le nem zárul így vagy úgy ez nem fog változni.
Amennyiben ennek a konfliktusnak valóban a Krím és azzal együtt egy működőképes haditengerészeti támaszpont megtartása a fő célja. Akkor ezt csak egy dologgal lehet feloldani...Nem elég megállni a Dnyepernél, le kell győzni az ukrán hadsereget és meg kell szerezni a Fekete-tenger melletti ukrán területeket is Odesszával együtt (újabb puffer zóna). Rákényszeríteni a jelenlegi vagy egy későbbi ukrán vezetést egy ezt elfogadó béke megállapodásra. Minden más opció (tűzszünet, egyéb békemegállapodás) nem fog garanciát jelenteni Oroszországnak a Szevasztopoli haditengerészeti bázis biztonságos üzemeltetéséhez és a Fekete-tengeren keresztül zajló orosz flotta mozgásoknak...Azonban az már egy másik kérdés, hogy az USA vezette nyugat ezt valaha elfogadná e.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 605
9 121
113
valaki érti hogy miért nem jönnek rá az átlag ukránok h nekik ez a háborúskodás kr.vára nem jó??
nagyon remélem h ezek már az összeomlás előtti képek.
a mérhetetlen veszteségek a fronton és a hátország teljes ellehetetlenülése, élhetetlensége elhozza a totális összeomlását az országuknak..slava fukraina! lol.

Az ukránoknak ez a szabadságról szól. A szuverenitásról. Nem akarnak orosz vazallus állam lenni. Pláne nem orosz életszínvonalon.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 970
15 924
113
Az ukránoknak ez a szabadságról szól. A szuverenitásról. Nem akarnak orosz vazallus állam lenni. Pláne nem orosz életszínvonalon.
Egy fórumtársunk régebbi, szuverenitás definiciója alapján:
A szuverenitáshoz saját atombombára lenne szüksége, no de nem úgy hogy ledobják.
Ezenkívül egy deka külföldi katona nem lehetne az országában. 2014 óta mindkét feltétel hiányzik a szuverenitásához..
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 415
43 818
113

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
790
7 301
93
Az ukránoknak ez a szabadságról szól. A szuverenitásról. Nem akarnak orosz vazallus állam lenni. Pláne nem orosz életszínvonalon.
Ja, szabadon vonulhatnak a vágóhídra az angolszász érdekekért.

-------------------------------------------------------------

2023. augusztus
Oroszország éppen lenyomta a német gazdaságot

Mit nevezünk vásárlóerő-paritásnak? Azt a mérési módszert, amely azt vizsgálja, hogy pontosan ugyanahhoz a termékhez vagy szolgáltatáshoz egy adott ország valutájában mennyiért lehet hozzájutni egy másik ország pénzneméhez képest. Ez megbízható adathalmazt biztosít az életszínvonal vizsgálatához, miután éppen azt veszi figyelembe, amit a hagyományos GDP-vizsgálat nem: az egyes államok árkülönbségeit. Finoman fogalmazva: Oroszország a háború ellenére (sőt, éppen azért) jobban áll e tekintetben, mint Németország.

 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
377
2 503
93
Az ukránoknak ez a szabadságról szól. A szuverenitásról. Nem akarnak orosz vazallus állam lenni. Pláne nem orosz életszínvonalon.
Én azért nem látom ilyen emelkedettnek s dolgot.Magunkból indulunk ki nyugati fejjel gondolkozunk.Miért harcolnak?Szabadságuk milyen volt?Haramiavezér atamánok alatt háborúban élve hányódva ide oda mindíg.Ezt szokták meg sose volt másképp!Szívós ,konok a haláltól nem félő szukafattya banda.Elitjük az sose volt ,egy Bandera a maximális amit ki tudtak termelni.(Ezért az orosz az államalkotó nép!)Ez az életük.A videókat nézve ezek direkt legénykednek hogy harcolhatnak.Ez nem a nyugati fogyasztói társadalom.A vér nem válik vízzé.Szabadság?Max a saját elnyomóik alatt szeretnek élni.
 

jeff

Well-Known Member
2015. november 24.
54
278
53
Az ukránoknak ez a szabadságról szól. A szuverenitásról. Nem akarnak orosz vazallus állam lenni. Pláne nem orosz életszínvonalon.
Affene tudja, hónapok óta olyan hírek jönnek, hogy nincs elég katonájuk, milliók menekültek külföldre (Oroszországba is, hiszen aki oroszul beszél, annak legegyszerűbb oda menni), egyre csökkentik korhatárt ami felett soroznak, ja tényleg, soroznak mert nincsenek önkéntesek, megadják magukat, megverik a toborzókat, képek jönnek legalább 50 éves katonákról stb. Szóval én nem látom azt a népfelkelés jellegű, a nagy honvédő háborúhoz hasonlítható önfeláldozó harcot, ahol bármi áron megvédik Az Ősi Ukrán Földet a szemét agresszor oroszoktól, ahol Hohol papa megcsókolja gyerekei fényképét, majd az életét feláldozva összekötözött kézigránátokkal alá veti magát egy orosz tanknak, és felrobbantja azt. Vagy túl sok szovjet háborús filmet néztem gyerekkoromban? Ja, és az orosz életszínvonalnak örülnének Ukrajnában.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
946
11 067
93
Nehogy azokra a honfitársakra kelljen lőni akik "úgy odavannak oroszországért" ? :cool:
Mert ha valaki magyarként nem szereti a nyíltan magyarellenes ukrán politikát akkor az odavan Oroszországért. Erről eszembe jut a vicc amikor 2 rendőr beszélget hogy mi a logika. Biztos ismered, halak meg b*zik vannak benne.
Az ukránoknak ez a szabadságról szól. A szuverenitásról. Nem akarnak orosz vazallus állam lenni. Pláne nem orosz életszínvonalon.
Ahhoz képest a Donbassz és a Krím is Oo.-hoz akar tartozni. De miért fáj ez neked annyira? Na és az USÁ-nak?
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 663
9 342
113
Az ukránoknak ez a szabadságról szól. A szuverenitásról. Nem akarnak orosz vazallus állam lenni. Pláne nem orosz életszínvonalon.

A szabadságról annyit, hogy a föld amiért harcolnak, már el lett adva amerikai cégeknek, pont az ukrán vezetők által, jó pénzért. Az ellenzék totálisan betiltva. Az átlag orosz életszínvonal pedig dubai, svájci luxusélet a jelenlegi ukránhoz képest. Már 2022 előtt is 4-6-szor éltek jobban az oroszok. Az, hogy a nyugatos oligarchia átvette a hatalmat az orosz orientációjú helyett, annyi eredményt hozott Ukrajnának, hogy átvették Moldovától az Európa legszegényebb országa címet. Mindezt még Porosenko idején, amikor csak "terrorellenes művelet" volt a Donbasszban. Azóta pedig csak romlott az ukrán életszínvonal.
Az ukrán háború az amerikai vagyonná vált ukrán területek ukrán véren való megtartásáról szól valójában.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 449
4 581
113
Hos orosz partizanok megsemmisitettek Moszkva mellett egy Zlyva kommunikacios allomast.
Mint a pelda is mutatja az oroszok nem akarnak egy lazalom miatt meghalni az ukran fronton. Ido kerdese hogy megint felbukkanjon egy olyan alak mint Prigozhin es alagyujtson a rezsimnek. Na akkor Oroszorszag nagyon nem tunt erosnek.

Orosz S-300 lett kiiktatva Krimen

Krimet feladjak az oroszok, mint latjuk, mar nem mernek modern S-400-at kuldeni oda vedelemre.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
790
7 301
93
"az újjáépítési konferencia már a kezdete előtt látványos show-műsorrá degradálódott, miközben a háttérben feszült beszélgetések kezdődtek arról, hogy az ukrán vezetés valóban komolyan gondolja-e az újjáépítést, vagy épp ellenkezőleg, a pénzzel egészen más tervei vannak."

"Harkivban valóban szó szerint kilopták a pénzt az oroszok elleni erődítményekből, és emiatt halt meg több ezer ukrán"

"a történtek valamennyi ukrán és nyugati forrás szerint negatívan befolyásolják Ukrajna és konkrétan az ukrán elnök megítélését"

"Azt már a résztvevők se nagyon imitálták, hogy az újjáépítési konferenciának sok köze lenne az újjáépítéshez. Lobbitalálkozó volt a javából, amelynek központi célja a háború folytatása, és az ehhez szükséges fegyverzet, valamint összegek előteremtése."

"a kijevi hatalompolitika egyre jobban aggasztja a külföldi partnereket, és erős kételyek merültek fel a kormány, illetve az elnök megbízhatóságával és munkájának átláthatóságával kapcsolatban"

 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 356
14 105
113
https://x.com/thinking_panda/status/1799693257502601370


Láttam ezt pár napja... nem tudom, valódi-e, illetve milyen jellegű szenzorok összesége alkothatja, milyen magasságú pályán leledzik, stb... de régóta gyanítom, hogy ez ott van lassan mindenhol, beleértve Ukrajnát is.
Mindenesetre ha valódi, az sokmindent megmagyaráz a Stealth repülőgépekkel kapcsolatos újabb taktikákkal.
  • Hogy a Szu-57 miért úgy van bevetve, ahogy. Vagyis, hogy a SAT based felderítés látja azt LO kialakítástól függetlenül, így az max a rávezetett fegyver elleni védekezésben kap szerepet, a felderítés esélyét nem csökkenti. Innentől érthető, miért Szu-35-el együtt végez harctevékenységet.
  • Hogy az USAF miért lassan egy évtizede gyakorolja a letakarított űr alattai légi háborút. Nem mert a kínai azzal kezdene - hanem valszeg nekik kell ezzel inditani, ha a 5.th gen + B-2/B-21 típusokat valóban rejtve akarják használni az ellenség elől.
  • Egyben magyarázat, miért tértek vissza az AWACS platformokhoz. Mert ezt senki nem engedi meg majd odafenn nagy légiháború esetén, sem ők, sem más.
Az eszköz lényegében real time követ akármit, ami elég nagy az érzékeléshez - láttuk ezt élesben, a hires ukrán felvételen, ahol a fazon a tabletjén real-time figyelte az egész körzet orosz katonai légiforgalmát. Ezzel tökéletesen lehetséges, mert a radarhorizontól független, egyben ott van vele a teljes átjátszó apparátus (Starlink - valszeg aközött rejtőznek ezek a műholdak).