[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 928
32 778
113
https://x.com/thinking_panda/status/1799693257502601370


Láttam ezt pár napja... nem tudom, valódi-e, illetve milyen jellegű szenzorok összesége alkothatja, milyen magasságú pályán leledzik, stb... de régóta gyanítom, hogy ez ott van lassan mindenhol, beleértve Ukrajnát is.
Mindenesetre ha valódi, az sokmindent megmagyaráz a Stealth repülőgépekkel kapcsolatos újabb taktikákkal.
  • Hogy a Szu-57 miért úgy van bevetve, ahogy. Vagyis, hogy a SAT based felderítés látja azt LO kialakítástól függetlenül, így az max a rávezetett fegyver elleni védekezésben kap szerepet, a felderítés esélyét nem csökkenti. Innentől érthető, miért Szu-35-el együtt végez harctevékenységet.
  • Hogy az USAF miért lassan egy évtizede gyakorolja a letakarított űr alattai légi háborút. Nem mert a kínai azzal kezdene - hanem valszeg nekik kell ezzel inditani, ha a 5.th gen + B-2/B-21 típusokat valóban rejtve akarják használni az ellenség elől.
  • Egyben magyarázat, miért tértek vissza az AWACS platformokhoz. Mert ezt senki nem engedi meg majd odafenn nagy légiháború esetén, sem ők, sem más.
Az eszköz lényegében real time követ akármit, ami elég nagy az érzékeléshez - láttuk ezt élesben, a hires ukrán felvételen, ahol a fazon a tabletjén real-time figyelte az egész körzet orosz katonai légiforgalmát. Ezzel tökéletesen lehetséges, mert a radarhorizontól független, egyben ott van vele a teljes átjátszó apparátus (Starlink - valszeg aközött rejtőznek ezek a műholdak).
Ez valamilyen EO,IR kamera képének tűnik-ha egyáltalán igazi,és nem fake.
Ez némi szerencsével azért nem olyan nehéz összehozni.Nagy felbontású kamerák ma simán követnek egy szgk-t is az úton műholdrol.Figyelés alá vesznek egy F22 bázist,és a felszálló gépet követik.Már amig a műhold pont megfelelő pozicióban van.....
De az ilyen kamerák nem tudnak nagy látószöggel ilyen felbontású képet adni.Vagyis légtérellenörzésre nem jó.
Starlink kapcsán olyan kisérletek vannak,hogy rádiókisugárzó müholdak és passziv radarok együtműködése használható e légtérellenörzésre.Elvileg igen,állitólag sikeres kisérletek is történtek.De....De elég nehézkesen működik,és könnyen zavarható.
Nyilvános infók szerint hadihasználatra alkalmatlan egyenlőre a rendszer.A passziv radarnak folyamatosan ismernie kell a rádiókisugárzó műhold pillanatnyi helyzetét és rádiókisugárzási jeladatait.A céltárgyrol a passziv radarra jutó rádióhullám visszaverődés is rendkivűl gyenge és estleges.Zavarással könnyedén elnyomható.
Hadihasználatra alkalmatlan kisérleti szinten lévő dolog ez.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 183
67 539
113
https://www.portfolio.hu/global/202...tyaja-is-elesett-panikolnak-moszkvaban-691817
"Az orosz Fekete-tengeri Flotta az ukrajnai háború kezdetétől fogva fontos szerepet játszott, ám az állandó ukrán támadásokkal Kijev elérte, hogy Moszkva szinte teljesen elhagyja a legfontosabb tengeri támaszpontját is – írja a Kyiv Post."
Azért az durva, hogy ez az jelenlegi háború csak a végkifejlete egy esemény sorozatnak amely az euromajdannal és az orosz barát kormány leváltásával kezdődött. Amely után az új ukrán vezetés nem engedte, hogy az oroszok továbbra is használják/béreljék a Szevasztopoli bázist (egyetlen meleg tengeri kijárat Oroszország számára).
Az oroszok ugyan ezt követően vér nélkül meg szerezték a Krímet és továbbra is használták Szevasztopolt ebbe viszont az ukránok nem törődtek bele. Ezért mivel az oroszok egy villám hadjárattal az ukrán vezetést nem tudták leváltani majd egy 2,5 éve tartó véres háborúban az Ukrajnától elcsatolt keleti területekkel pufferzónát alakítottak ki a Krím körül.
Az ukránoknak nincs már haditengerészetük és a légierejük sem számottevő. Ehhez képest az orosz Fekete-tengeri Flotta folyamatosan veszteségeket szenved el és mára szinte egyáltalán nem tudnak biztonsággal kihajózni a Fekete-tengerre, mert a NATO hírszerzése által támogatott ukrán hadvezetés az egyre fejlettebb tengeri és légi drónjaival, rakétáival és robot repülőgépeivel folyamatosan támadja a Szevasztopoli bázist és az onnan kihajózó egységeket...és ez mostanra már az Azovi-tengerre is kezd igaz lenni. Az oroszok pedig láthatóan nem tudnak ellene hosszútávon hatékonyan védekezni.
A konklúzió...Azon kívül, hogy az oroszok továbbra is birtokolják a Krímet és Szevasztopolt, a tengeri bázisuknak sok haszna nincs (és bár az Azovi-tenger medencéjéből kiszorították az ukránokat) a Fekete-tengeren sem tudnak dominálni, max. a tengeralattjárókat tudják kiküldeni. Ráadásul a konfliktus miatt a törökök lezárták a Boszporuszt ellehetetlenítve az oroszokat, hogy dél felől utánpótlást küldjenek a Fekete-tengeri Flottának. Amíg ez a konfliktus le nem zárul így vagy úgy ez nem fog változni.
Amennyiben ennek a konfliktusnak valóban a Krím és azzal együtt egy működőképes haditengerészeti támaszpont megtartása a fő célja. Akkor ezt csak egy dologgal lehet feloldani...Nem elég megállni a Dnyepernél, le kell győzni az ukrán hadsereget és meg kell szerezni a Fekete-tenger melletti ukrán területeket is Odesszával együtt (újabb puffer zóna). Rákényszeríteni a jelenlegi vagy egy későbbi ukrán vezetést egy ezt elfogadó béke megállapodásra. Minden más opció (tűzszünet, egyéb békemegállapodás) nem fog garanciát jelenteni Oroszországnak a Szevasztopoli haditengerészeti bázis biztonságos üzemeltetéséhez és a Fekete-tengeren keresztül zajló orosz flotta mozgásoknak...Azonban az már egy másik kérdés, hogy az USA vezette nyugat ezt valaha elfogadná e.
Utánpótlás érkezik akár az Északi tengerről is vagy a Kaszpi tengerről. A szárazföldi csatornakon keresztul képesek kisebb rakétás hajók és egyebek mozgatásara a Fekete tengerhez. Az orosz flotta fő tevékenysége a Kaliberek indítása, más hajók ellen ellenfél hiányában nem kell kuzdeniuk, a kikötők tonkretetelevel elég jól lecsokkentettek az Ukrajna felé tartó hajoforgalmat is. Természetesen egy tengerzarat vagy partraszallast nem tudnának vegrehajtani a nem támadható Nato megfigyelés és az ukran támadásokat miatt. Egyenlőre amire kell arra megfelelnek.


Az ukránoknak ez a szabadságról szól. A szuverenitásról. Nem akarnak orosz vazallus állam lenni. Pláne nem orosz életszínvonalon.
Az az orosz eletszinvonal valami vásárló erő paritason számolva épp most kapaszkodott fel a világon a negyedik helyre. És ezt nem az oroszok számoltak ki. Egyébként pár millió ukránnak megfelelő az orosz eletszinvonal mert épp Oroszországban kezdett új életet. Szóval amiről írtál az max az ukránok egy részére igaz csak.

Nato misszió lesz Ukrajnában. Igazából már nem hivatalosan most is bent vannak, meg tevékenykednek, így legalább tiszta lap lenne és nyugodtan hivatalosan daralhatna őket az orosz mindenhol, pl a Fekete tenger felett is.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 563
47 631
113

Magyarország elérte célját: kimaradunk a háborúból​

Tegnap Magyarországra érkezett Jens Stoltenberg, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaljon. A NATO-főtitkár a keleti blokk országait tömörítő Bukaresti Kilencek rigai találkozóján – melyen hazánk elnöki szinten ezúttal nem képviseltette magát – tegnap annyit elárult, hogy a júliusi washingtoni csúcstalálkozó napirendjét vitatják meg.

A sajtótájékoztatót Orbán Viktor miniszterelnök kezdte, aki köszöntette a NATO főtitkárát, majd elmondta, hogy áttekintették a partneri viszonyt.

Mint a délelőtti sajtótájékoztatón kiderült, a felek megállapodtak a legfontosabb kérdésekben. A magyar kormány nem fogja blokkolni a többségi döntéseket, viszont – ahogy ezt a Orbán Viktor kérte: minden NATO-területen kívüli akció csak önkéntes lehet, így Magyarország továbbra is kimarad a háborúból.

„A két fél közötti együttműködés megerősödött Jens Stoltenberg vezetése alatt” – tette hozzá, majd közölte: Magyarország lojális és elkötelezett tagja a NATO-nak, jelenleg 1300 magyar katona vesz részt NATO műveletekben. Védelmi kiadásaink meghaladják a GDP 2 százalékát. Ellátunk légtérrendészeti feladatokat Szlovákia, Szlovénia és a balti államok területe felett.

Ezekkel a hozzájárulásukkal erősítjük és a jövőben is erősíteni fogjuk a NATO-t.

Mint a miniszterelnök elmondta: a magyar kormány a háború kitörés óta eltérő véleményt fogalmaz meg a többségtől, de elkötelezett és lojális szövetségesei maradunk a NATO-nak.

Éppen ezért Magyarország nem fogja blokkolni azokat a döntéseket a NATO-ban, amelyek ugyan eltérnek a magyar céloktól, de többséget kapnak a többi tagállamtól. Ezután a magyar miniszterelnök köszönetet mondott a főtitkárnak, hogy megértette és elfogadta a magyar álláspontot,

így garanciát kaptunk arra, hogy minden NATO-területen kívüli akció csak önkéntes lehet.
Magyarországnak tehát nem kell részt vennie a háborúban, ami a miniszterelnök szerint azért is fontos, mert a hétvégi választásokon is magyar emberek erre adtak felhatalmazást.

Hazánk világossá tette, hogy a másik 31 tagállam döntését nem tudja, és nem is akarja megváltoztatni, míg Magyarország kihasználja azt a mozgásteret, amit a szerződések biztosítanak neki.

Magyarország sem pénzt, sem embert nem küld az esetleges jövőbeli NATO-misszióba, most egy korrekt megállapodás született
– mondta Orbán Viktor.

Jens Stoltenberg arról beszélt, hogy Magyarország egy nagyrabecsült NATO-szövetséges volt az elmúlt 25 évben és hozzájárult a közös biztonságunkhoz. Az ukrajnai helyzetről azt mondta, hogy a NATO szövetségesek megállapodtak az ukrajnai kiképzés koordinálásában, és hosszútávú pénzügyi elkötelezettséget is vállalnak.

A főtitkár szerint megállapodtak abban, hogy Magyarország nem fogja blokkolni a közös döntéseket, de mivel hazánk nem kíván részt venni ezekben a NATO erőfeszítésekben, így magyar katonák nem vesznek részt semmilyen ukrajnai katonai tevékenységben, és nem használnak fel magyar pénzügyi eszközöket.

Hozzátette, hogy Washingtonban fogják véglegesíteni az erről szóló megállapodást.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 763
56 131
113
A szabadságról annyit, hogy a föld amiért harcolnak, már el lett adva amerikai cégeknek, pont az ukrán vezetők által, jó pénzért. Az ellenzék totálisan betiltva. Az átlag orosz életszínvonal pedig dubai, svájci luxusélet a jelenlegi ukránhoz képest. Már 2022 előtt is 4-6-szor éltek jobban az oroszok. Az, hogy a nyugatos oligarchia átvette a hatalmat az orosz orientációjú helyett, annyi eredményt hozott Ukrajnának, hogy átvették Moldovától az Európa legszegényebb országa címet. Mindezt még Porosenko idején, amikor csak "terrorellenes művelet" volt a Donbasszban. Azóta pedig csak romlott az ukrán életszínvonal.
Az ukrán háború az amerikai vagyonná vált ukrán területek ukrán véren való megtartásáról szól valójában.
Harminc éve, hogy megszabadultak az orosz iga alól. Mire is vitték? Jólét, béke? Ja, nem. Háború, korrupció, rombolás, lopás, szegénység, menekülés, kényszerszorozás, demográfiaia katasztrófa....
Van mire büszkék lehetnek!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 644
86 086
113
valaki érti hogy miért nem jönnek rá az átlag ukránok h nekik ez a háborúskodás kr.vára nem jó??
nagyon remélem h ezek már az összeomlás előtti képek.
a mérhetetlen veszteségek a fronton és a hátország teljes ellehetetlenülése, élhetetlensége elhozza a totális összeomlását az országuknak..slava fukraina! lol.
Az ukránok, akik rájöttek, hogy nekik ez a háborúskodás kr.vára nem jó:
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 512
20 124
113
Gdp, nem életszínvonal. Életszínvonalban bármilyen számítást is nézünk majdnem minden EU-s ország előzi az oroszokat.
Akkor meséld el nekem barátom, hoy mi is az az "életszínvonal"? A lakhatási körülmények? A környezet tisztasága? A termékbőség? A munkakörülmények? Mesélj már, pl egy moszkvai miben marad el ezekben az agyonajnározott Eu-s országaid mögött? Mondjuk Párizs? A migránshordákkal az utcán? Vagy Berlin a sariat követelő muszlim tömegekkel és a mecsetekkel? Soroljam még? Soha nem jártál Moszkvában, Szentpéterváron, de még tán Kijevben sem, csak szórod itt a hülyeséget, mint kezdő paraszt a magot az aszfaltra. Besatnyult sztereotípiákból élsz, és közben fogamad nincs a valóságról... Javaslom nézz meg néhány tiktok filmet Moszkváról (azért azt, mert azokat nem lehet "központi propaganda" címmel illetni...) aztán utána lássuk a hamut a fejeden meg a szőrcsuhát (már ha van ekkora méretben :D )
Vagy Kőhidáról csak szemellenzővel lehet látni a világot? :D
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 802
30 696
113
Az elmult hetek legnagyobb támadását hajtották végre az oroszok drónokkal, ballisztikus rakétákkal. Az ukránok szerint mindet kivédték, persze, mint arccal meg herékkel a rúgásokat. Hugyos Joe egy újabb Patriot rendszer küldéséről "döntött", mintha bármi köze lenne bármilyen döntéshez.

Magyarország nem blokkolja tovább a NATO ukrajnának nyújtott segítségét, cserébe garanciát kapott, hogy kihaggyák az egészből. Az amerikaiak garanciái persze szart sem érnek, de jól hangzik. A cikket érdemes megnézni csak a fotóért is, az erdeti forrás legalább azzal mutatta akivel találkozott Viktor, na de itt tart a román újságírás.
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 720
4 097
113
Az ukránoknak ez a szabadságról szól. A szuverenitásról. Nem akarnak orosz vazallus állam lenni. Pláne nem orosz életszínvonalon.
Meg is fognak halni, ami tragédia, de nem baj. :)
Harminc éve, hogy megszabadultak az orosz iga alól. Mire is vitték? Jólét, béke? Ja, nem. Háború, korrupció, rombolás, lopás, szegénység, menekülés, kényszerszorozás, demográfiaia katasztrófa....
Van mire büszkék lehetnek!
Meg volt ott még egy komolyabb AIDS járvány, elszámolási problémák atomtöltetekkel és hordozóeszközökkel, kurvák exportja, eladták születésük előtt a saját gyerekeiket, cigarettacsempészet minden eszközzel, illegális repülőgép nagyjavítások (horvát MiG-21 botrány), és ez még csak a jéghegy csúcsa... A mindennapokban meg azt csinálták 30 évig, amihez a legjobban értenek és a jövőben is ennyi telik majd tőlük:: hőbörögnek meg éheznek.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 064
24 209
113
mit csodálkoztok ?


@Lucullus

most rakjak be pl az ózdi Hétes telepről vagy a szegedi Cserepes sorról fotókat és az fogja reprezentálni Magyarországot mert az is itt van az országban ?
(miért nem Szentpétervár belvárosáról hoztál fotósorozatot? az is ott van oroszban :) )

@reich_und_roll

A Te megközelítésed már jobb,de én @Hunter77 kjelentésére írtam,hogy az átlag magyar ..... és most az átlagon van a hangsúly !! az átlagos életszínvonal nagyon fontos részei, pl az élelmiszer és az energia/üzemanyag árak olcsóbb ez itt mint mondjuk Oroszországban ? mert szerintem nem ..
ha ezt veszitek figyelembe, szeretnének a magyarok olyan árakat mint a kintiek.
de cáfolja bárki nyugodtan,ha itthon olcsóbb a víz, a gáz, az áram , az üzemanyag,vagy az élelmiszer mint kint a ruszkiknál.

@Halfdan

talán azért is mert többen tudnak angolul ,németül mint oroszul vagy kínaiul , de pl a földrajzi távolság is sokat számít ha autóval akarsz hazaugrani -- ez igaz.tehát ez is lehet egy érv a nyugat mellett,hogy közelebb van .

Oroszországban is elég sokan élnek magyarok,de pl Kínában is és nem azért élnek ott mert ott olyan marha nagy az elnyomás,ők meg mazochisták,és imádják a diktatúrát,sőt még túszok sem,hogy nem jöhetnének haza ..
szóval igen,az lehet hogy többen mennek ki nyugatra,sőt biztos is,de az nem biztos hogy azért mennek oda,mert egy nyugati nagyvárosban jobb élni mint egy orosz nagyvárosban.

ezek tükrében hogy kint jelenleg olcsóbb az élet az átlagembernek (is) mint itthon,nem hiszem hogy annyira tiltakoznunk kellene a jelenlegi orosz életszínvonal miatt,és úgy gondolom lenne mire irigykednünk ,nem kell ezzel egyetérteni, de meg kell nézni a kinti meg a hazai árakat .. döntsön az.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 640
14 141
113
Az ukránoknak ez a szabadságról szól.

Mi az ukrán szabadság ?

Ki dönti el, hogy ki az ukrán, és ki nem ?

Ha annyira szeretik az ukrajnaiak a kedves államukat, meg identitásukat, a háború előtt is miért csökkent le radikálisan Ukrajna népessége, 52 milláról 40-re ? És a háború kitörésével is maga Ukrajna, az elnökük, és a harc melletti kiállást mennyien fejezték ki azzal, hogy leléptek az országukból ? 8 milla ember ?


A szuverenitásról. Nem akarnak orosz vazallus állam lenni.

Ki dönt arról, hogy Micsoda az igazi Ukrajna ?

1919-ben extra területeket követeltek Lengyelországtól, Oroszországtól, és még máshonnan ...

HLgZRur.jpg

xHVj3eu.jpg




Pláne nem orosz életszínvonalon.

Mit jelent a te olvasatodban az orosz életszínvonal ? Valami harmadik világbeli országot ?

Ha kivonnánk az orosz történeti múltat Ukrajnából, akkor lehetne egypár várost, meg a komplett nehézipart, és energetikát nullázni, és akkor is annyira szidnák az orosz életszínvonalat ?



Valamiért mégis nyugatra mennek (még a fórumtársaink is).

Nekem a rokonságom egyrésze a tényleges mélyszegénységből vándorolt ki Németországba, a 80-as években. Más része nem, maradt itthon.

Én évente szoktam járni Németországban, és mondhatom magabiztosan, hogy semmivel nem rosszabb az élet Nyugat-Magyarországon, mint München környékén.

Én nem érzem szükségét, hogy sehova kivándoroljak, és új életet kezdjek.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
633
2 800
93

Argentína Franciaországgal tárgyal a Super Etendard repülőgép Ukrajnának való átadásáról​


Miután Franciaország a közelmúltban bejelentette, hogy Mirage-2000 típusú vadászgépeket küld Ukrajnába, egy újabb francia gépet terjeszt a nemzetközi sajtó, mint jó eséllyel eljuthat a kelet-európai hadszíntérre.
Ezek az argentin haditengerészet többcélú Super Etandard taktikai repülőgépei, amelyeket 2017-ben importáltak Franciaországból.

Június 11-én az argentin Infobae kiadvány bejelentette, hogy a buenos Aires-i kormány az újonnan megválasztott elnök, Javier Milei jóváhagyásával tárgyalásokat folytatott Franciaországgal és az Egyesült Államokkal öt Super Etendard vadászgép Párizson keresztül történő szállításáról Ukrajnába. Az argentin haditengerészet felszerelései közül a falklandi háborúból eredő brit embargó következtében alkatrészhiány miatt kerültek ki.
A kulcsszó ebben az egész ügyben Franciaország, amely Macron elnökön keresztül február óta lenyűgöző kezdeményezést indított Ukrajna megsegítésére, beleértve a NATO csapatok ukrajnai területre küldését is. A Super Etendardról folytatott tárgyalások bizalmasak voltak, és magas rangú tisztviselők is részt vettek benne.

De ebben az egész üzletben van egy geopolitikai akadály az Infobae szerint. Az öt vadászgép nem üzemképes a vészhelyzeti pilótaülés kidobó patronjainak hiánya miatt. Argentína az Egyesült Királyság által elrendelt embargó miatt nem tudja beszerezni ezeket a patronokat, és amióta Argentínába érkeztek - 2019-ben - soha nem tudták használni.

„Franciaország részvétele nélkülözhetetlen ennek a geopolitikai akadálynak a leküzdéséhez, és Mondino argentin külügyminiszter és Luis Petri védelmi miniszter is hetek óta azon dolgozik, hogy előmozdítsa ezt a titkos manővert, amelyben az Egyesült Államok és a NATO is részt vesz . " jelentette ki az Infobae.

Az argentin kormány terve a brit embargó leküzdésére magában foglalja a gépek Franciaországba küldését más katonai felszerelések – drónok vagy helikopterek – fejében, a gépek üzembe helyezését és Ukrajnába szállítását pedig a Macron-adminisztráció intézné.
Ezt a tervet azonban késleltetheti vagy akár meg is semmisítheti, ha a június 30-ra tervezett előrehozott parlamenti választásokon Emmanuel Macron elnök számára kedvezőtlen eredmény születik. Macron vasárnap feloszlatta a parlament alsóházát, miután a francia szélsőséges pártok győzelmet arattak a legutóbbi európai parlamenti választásokon.

Mit lehet tudni a Super Etandard többcélú vadászgépről?

A francia haditengerészet javára tervezték repülőgép-hordozókon végzett munkához. A Super Étendard először 1974 októberében repült, és 1978 júniusában állt francia szolgálatba.
Összesen 85 repülőgépet építettek, amelyek nagy részét a francia haditengerészeti repülés használta. Argentína 19 repülőgépet vásárolt, ebből 14-et a múlt század 80-as éveinek elején. Egy másik felhasználó Irak volt, amely 1983-ban öt repülőgépet adott kölcsön. Franciaország kijelentette, hogy az öt bérelt repülőgépből négyet 1985-ben visszaadtak.

Franciaország 2016. július 12-én vonta ki a forgalomból az utolsó Super Étendardot, amelyet a Dassault Rafale M váltott fel, 42 évvel azután, hogy a repülőgép végrehajtotta első repülését.
A repülőgép az 1982-es Falkland-szigeteki háborúban vált világhírűvé. Egy argentin Super Etendardről indított Exocet rakéta eltalálta a Sheffield brit rombolót, amely később elsüllyedt.

A Super Étendard fő fegyvere a 670 kg-os AM 39 Exocet hajóelhárító rakéta. A repülőgép harci hatótávolsága 850 km, egyik szárnya alatt Exocet rakétával, a másik szárnyon pedig kiegészítő üzemanyagtartállyal. Az AM 39 Exocet rakéta maximális hatótávolsága 70 km.
Fedélzetére maximum 2100 kg rakétát és bombát tud felvenni, összesen hét külső rögzítési ponton, amellyel oda-vissza 1300 km-t repül (harctávolság 650 km). Egy másik, az orosz-ukrán háború szempontjából releváns repülőgépből indítható fegyver az AS-30L levegő-föld rakéta, amelynek maximális hatótávolsága 12 km.
Ráadásul nem kizárt, hogy miután az ukránok a modern francia Hammer levegő-föld rakétát (tömeg 340 kg, hatótávolság több mint 70 km) a MiG-29-ről való kilövésre adaptálták, ugyanezt megtehetik a Super esetében is.

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 970
15 924
113

Magyarország elérte célját: kimaradunk a háborúból​

Tegnap Magyarországra érkezett Jens Stoltenberg, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaljon. A NATO-főtitkár a keleti blokk országait tömörítő Bukaresti Kilencek rigai találkozóján – melyen hazánk elnöki szinten ezúttal nem képviseltette magát – tegnap annyit elárult, hogy a júliusi washingtoni csúcstalálkozó napirendjét vitatják meg.

A sajtótájékoztatót Orbán Viktor miniszterelnök kezdte, aki köszöntette a NATO főtitkárát, majd elmondta, hogy áttekintették a partneri viszonyt.

Mint a délelőtti sajtótájékoztatón kiderült, a felek megállapodtak a legfontosabb kérdésekben. A magyar kormány nem fogja blokkolni a többségi döntéseket, viszont – ahogy ezt a Orbán Viktor kérte: minden NATO-területen kívüli akció csak önkéntes lehet, így Magyarország továbbra is kimarad a háborúból.

„A két fél közötti együttműködés megerősödött Jens Stoltenberg vezetése alatt” – tette hozzá, majd közölte: Magyarország lojális és elkötelezett tagja a NATO-nak, jelenleg 1300 magyar katona vesz részt NATO műveletekben. Védelmi kiadásaink meghaladják a GDP 2 százalékát. Ellátunk légtérrendészeti feladatokat Szlovákia, Szlovénia és a balti államok területe felett.

Ezekkel a hozzájárulásukkal erősítjük és a jövőben is erősíteni fogjuk a NATO-t.

Mint a miniszterelnök elmondta: a magyar kormány a háború kitörés óta eltérő véleményt fogalmaz meg a többségtől, de elkötelezett és lojális szövetségesei maradunk a NATO-nak.

Éppen ezért Magyarország nem fogja blokkolni azokat a döntéseket a NATO-ban, amelyek ugyan eltérnek a magyar céloktól, de többséget kapnak a többi tagállamtól. Ezután a magyar miniszterelnök köszönetet mondott a főtitkárnak, hogy megértette és elfogadta a magyar álláspontot,

így garanciát kaptunk arra, hogy minden NATO-területen kívüli akció csak önkéntes lehet.
Magyarországnak tehát nem kell részt vennie a háborúban, ami a miniszterelnök szerint azért is fontos, mert a hétvégi választásokon is magyar emberek erre adtak felhatalmazást.

Hazánk világossá tette, hogy a másik 31 tagállam döntését nem tudja, és nem is akarja megváltoztatni, míg Magyarország kihasználja azt a mozgásteret, amit a szerződések biztosítanak neki.

Magyarország sem pénzt, sem embert nem küld az esetleges jövőbeli NATO-misszióba, most egy korrekt megállapodás született
– mondta Orbán Viktor.

Jens Stoltenberg arról beszélt, hogy Magyarország egy nagyrabecsült NATO-szövetséges volt az elmúlt 25 évben és hozzájárult a közös biztonságunkhoz. Az ukrajnai helyzetről azt mondta, hogy a NATO szövetségesek megállapodtak az ukrajnai kiképzés koordinálásában, és hosszútávú pénzügyi elkötelezettséget is vállalnak.

A főtitkár szerint megállapodtak abban, hogy Magyarország nem fogja blokkolni a közös döntéseket, de mivel hazánk nem kíván részt venni ezekben a NATO erőfeszítésekben, így magyar katonák nem vesznek részt semmilyen ukrajnai katonai tevékenységben, és nem használnak fel magyar pénzügyi eszközöket.

Hozzátette, hogy Washingtonban fogják véglegesíteni az erről szóló megállapodást.
Láttuk a pár nappal ezelőtt felrakott, tervezet főbb csapásmérő irányokat, ahol hadműveletet tervez a NATO ukrrajna és oroszország irányában végrehajtani. Ha Magyarország nem venne rész ebben fizikailag, akkor is a NATO úthenger egyik tervezett logisztikai útvonala pont rajtunk vezet keresztül.

Ez eleve nem jó ómen, új koordinátákat kapnak az orosz atomcsapásmérő eszközök.

Ennek pedig egyenes következménye, hogy ha az orosz érzékeli ezt a fel és bevonulást, lehet nem vár tovább és megelőző csapást mér erre a gyülekezési felvonulási kiemelt célpontra..

Ugyanez volt az átkosban is, akkor meg USA célkereszt volt rajtunk vagy 16 célponttal, és az akkori töltetek nagysága is jóval nagyobb volt mint a most hadrendben lévek, de így sem öröm..

Árpád apánknak tovább kellett volna valamerre vonulnia, nem egy ilyen gödörben kényelmesen beleüli, mert ez egészségtelenül nagyon huzatos, minden nép átjáróháza, kezdve a migráncsokkal..
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
946
11 067
93
Mi az ukrán szabadság ?

Ki dönti el, hogy ki az ukrán, és ki nem ?

Ha annyira szeretik az ukrajnaiak a kedves államukat, meg identitásukat, a háború előtt is miért csökkent le radikálisan Ukrajna népessége, 52 milláról 40-re ? És a háború kitörésével is maga Ukrajna, az elnökük, és a harc melletti kiállást mennyien fejezték ki azzal, hogy leléptek az országukból ? 8 milla ember ?




Ki dönt arról, hogy Micsoda az igazi Ukrajna ?

1919-ben extra területeket követeltek Lengyelországtól, Oroszországtól, és még máshonnan ...

HLgZRur.jpg

xHVj3eu.jpg






Mit jelent a te olvasatodban az orosz életszínvonal ? Valami harmadik világbeli országot ?

Ha kivonnánk az orosz történeti múltat Ukrajnából, akkor lehetne egypár várost, meg a komplett nehézipart, és energetikát nullázni, és akkor is annyira szidnák az orosz életszínvonalat ?





Nekem a rokonságom egyrésze a tényleges mélyszegénységből vándorolt ki Németországba, a 80-as években. Más része nem, maradt itthon.

Én évente szoktam járni Németországban, és mondhatom magabiztosan, hogy semmivel nem rosszabb az élet Nyugat-Magyarországon, mint München környékén.

Én nem érzem szükségét, hogy sehova kivándoroljak, és új életet kezdjek.
Abszolút egyetértek.
Az emberek nagyrészének a nyugatról az alábbi tapasztalatai vannak:
  • a 90-es évek emlékei, jellemzően tévéből - sem itt, sem kint nem az van mint akkor
  • a havernak az ismerősének a barátja azt mesélte hogy marha jól él kint (hisz fészbúk kényszer hogy királynak állítsa be magát)
  • járt kint turistaként, turista célpontokat meglátogatva - kb. mintha Ózdot Tihany alapján próbálnád elképzelni
  • a legviláglátottabb dolgozott kint pár évet, gyerek nélkül, családdal is vállalható lakhatás nélkül, tehát továbbra sem ismerve mi mivel jár, és a kolbász árából vonja le a nagyívű következtetéseit
:)
Most abba bele se megyek hogy egy szintű EQ felett nem biztos hogy rajongana bárki ahhoz ahogy Auslander-ként kezelik. Persze van az a szint ami alatt ez egy érthetetlen probléma...
Aztán eljátssza a világlátott nagypolgárt. Meg hát a saját problémájának mindig más az oka. Ha nem tanult, ha lusta, és nem akarnak ezért neki sztárfizetést adni akkor OV a hibás. Ő tuti nem.