[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 596
47 920
113
Jó hírek.
A Fekete-tengeren bátortalanul megkezdte a NATO P-8 Poseidon járőrözését.
Tengeralattjáró-elhárítók.
Ez azt jelenti, hogy a tengeralattjáróink a Fekete-tengeri úton vannak.
Rendben van.
"A Calibre-PL a leggyorsabb eszköz a felszíni és szárazföldi célok megsemmisítésére


Lehet, hogy ti értitek. Én nem igazán!



 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 583
25 783
113
"A professzor szerint az amerikai kereskedelmi stratégák a második világháború óta két kulcsfontosságú áru, az olaj és a gabona ellenőrzésére alapozták nemzetközi stratégiájukat. A fegyverek mellett ezek jelentették az Egyesült Államok fizetési mérlegének fő támaszát. Ezért a tengerentúli diplomácia azóta mindig arra törekedett, hogy más országokat az amerikai gabonától függővé tegyen. Gondolva saját termelőire, ellenezték, igyekeztek ellehetetleníteni az országok gabona-önellátásra irányuló kísérleteit.

Hudson szerint ezt igazolja az is, hogy a Világbank kezdettől fogva megtagadta, hogy mezőgazdasági kölcsönöket nyújtson a harmadik világ országainak élelmiszeripai célú gabonatermelésük fejlesztésére.
...
az Egyesült Államok diplomáciai érdekei ismét ellentétben állnak az EU érdekeivel, ugyanis az amerikai cégek komoly részt vásároltak fel Ukrajna termőföldjeiből, és igyekeznek bejutni az európai piacokra. Ennek hatását elsőként az Ukrajnával közvetlenül szomszédos országok érzékelhették. Az olcsó ukrán gabona két dolog miatt is veszélyezteti az európai mezőgazdasági termelőket. Mivel hozzáférését a Fekete-tengerhez blokkolták, a nyugati irányú vasúti szállítás lett a gabona értékesítésének fő alternatívája. Az amerikai BlackRock cég pedig Zelenszkij elnökkel együttműködve bekapcsolta az amerikai és európai befektetéseket az ukrán ipari méretű mezőgazdaságba azért, hogy az ország devizához jusson az Oroszországgal szemben folytatott, a NATO által támogatott háborúban."

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 809
86 565
113
GREO9xJWsAAvr-K
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 456
31 800
113
Azovista dokinő...
100m síkfutás, olimpiai idő
Vodoofootball
Eredménye
Global Hawk vs. Mig-31
Hogy mik vannak!
Akik már hozzászoktak
Vicc...orosz módra
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 584
24 860
113
Amikor az ukronato nackó nem boldog az önkéntesek miatt, vajh miért nem ez megy a frontra akkor?:

Orosz mesterlövész egyedi feliratozás a lőszeren, "Szevasztopolért" "2024 06 23"

Újabb jól sikerült orosz propi videó:

ukri folklór:

5-en próbáltak meg átszökni hozzánk:

Sörétespuskás drónvadászat:

Jól elkapott drónos felvétel, milyen bombák lehetnek?:

Ocseterinó, angol spartan felrácsozva (haha már ezek is):

Szerencsés dobás mozgó csónakra:

Lancet is csónakot fogott:

Balaton helyett bandera:
-2 kokainporszívó:
-1 speckónackó ukronato katona, akna:
-2 speckónackót még megemlítenek itt is:
-1 grúz:
-1 egzotikus, sri lankai:
-1 meki harcos, ex-tgy, #nemnato:
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
381
2 517
93

Ha valaki látta a Az utolsó szamuráj című holivudi kissé szirupos Tom Cruise filmet lássa bele a hasonlóságot Prigozsin cselekedete és a sógun cselekedete között.A puccs egy kétségbeesett és haragos menet volt a "Császárhoz"akiben bíztak ,tisztelték és tőle személyesen vártak csak annyit ,hogy meghallgassa őket.És akit korrupt, saját pecsenyéjüket sütögető katonatisztek és politikusok vettek körül..De Prigó nem lett kiretusálva sehonnan.Sőt.De meg kellett halnia akár a lázadó sógunnak.De áldozata nem volt hiábavaló.
Én is rosszul ítéltem meg.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 522
20 407
113
Ez szép meg jó, de csak szavak. Ezek a gépek kivétel nélkül nemzetközi légtérben reülnek, ahol minden joguk meg van repülni. Lehet korlátozni a nemzetközi légteret, de az meg nem nemzeti, hanem nemzetközi ügy, amiben Oroszország egyedül nem dönthet, mert nincs értelme.
Igazi sunyi NATO válasz! A "nemzetközi légtér" mögé bújni csapásméréskor... Hmmm. Szerinted ha valaki "nemzetközi légtérből" indít rakétát, akkor az védetté válik az ellencsapás ellen? :D Ne röhögtess. Azok a gépek tevékenyen részt vesznek a harceljárásokban (te magad ismerted el korábban) tehát nem csak "repülnek" a nemzetközi légtérben. Egyszerűen hányinger ahogy érvelsz, sunyi NATO kompatibilis gondolkodás... :D
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 596
47 920
113
Milyen amerikai és NATO-országok műholdai repülnek a Krím felett: a „Military Chronicle” elemzése

Andrej Belousov orosz védelmi miniszter június végén utasította az Orosz Fegyveres Erők vezérkarát, hogy tegyenek lépéseket a Fekete-tengeren tartózkodó amerikai drónokkal kapcsolatos provokációkra. Repüléseik régóta nagy problémát jelentenek, de nem kevésbé nehéz az Egyesült Államok és NATO-országok (valamint el nem kötelezett szövetségeseik) műholdrendszere, amelyet titkosszolgálati adatok gyűjtésére használnak.

Miről beszélünk?

A Krím és a Fekete-tenger feletti műholdak jelentős része üzleti célú, amelyekkel adatgyűjtésre is lehetőség nyílik harci küldetések (például rakétacsapások) végrehajtása előtt.

Az ilyen adatokat a jól ismert Maxar vagy Planet Labs műholdjai gyűjtik. Ezek a cégek hivatalosan nem állnak kapcsolatban az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumával, de létfontosságú adatokat gyűjtenek az orosz fegyveres erők Krím-félszigeten és a szomszédos területeken található katonai létesítményeiről, és valószínűleg továbbítják ezeket az adatokat Washingtonba, majd Kijevbe.

Milyen műholdak repülnek a Krím felett, és kik azok?

Ugyanakkor a Krím és a Fekete-tenger felett akár 30-40 különböző célú külföldi műhold is elhelyezhető: a kommunikációs eszközöktől az amerikai hadsereghez közvetlenül kapcsolódó felderítő berendezésekig. A leghíresebb műholdak, amelyek folyamatosan a Krím felett „lebegnek”, a következők:

■ Lemur 2 Vu (Lemur 2F81), USA, hajókat és repülőgépeket követ.

■ NetSat 1/2/3/4, Németország, kommunikációs műhold.

■ BIRD 2 (Bispectral InfraRed Detector 2), Japán, multispektrális távérzékelő műhold.

■ KOMPSAT 3, Dél-Korea, könnyű távérzékelő műhold.

■ RAAF MS-A, Ausztrál Királyi Légierő, repülőgép- és hajókövetés.

■ Centauri 3, USA, kommunikációs műhold.

■ Gunsmoke-J, az Egyesült Államok Légierejének Űrparancsnoksága , felderítő műhold.

■ Orbcomm-OG2 FM109, USA, kommunikációs műhold.

■ Shizuku, Japán, távérzékelő műhold.

■ EOS PM Aqua, USA, távérzékelő műhold.

■ Sentinel-5P, USA, távérzékelő műhold.

■ Capella 6 (Whitney 4), USA, távérzékelés/SAR műhold.

■ Joint Polar Satellite System (JPSS), USA, távérzékelő műhold.

■ Hatchling v.0.2, USA, távérzékelő műhold.

Milyen következtetést lehet levonni?

A Krím partjainál elrepülő RQ-4 drónok problémájának megoldása megnehezíti a hírszerzést, és megnehezíti a további csapások műveleti tervezését.

Az objektumok követésének ezt a módszerét a leggyorsabbnak és legmegbízhatóbbnak (és egyben a legolcsóbbnak) tartják, azonban ennek a veszélynek a kiküszöbölése után az Egyesült Államok továbbra is lenyűgöző műhold-konstellációval rendelkezik majd, amelynek lehetőségei, bár korlátozottak. a hírszerzési adatok tekintetében továbbra is magas.



Összefoglaló 2024. június 29-én reggel

▪️A Harkov régióban, Volchansky irányban, Volchanszk faluban heves harcok folynak. Az orosz fegyveres erők tüzérsége megsemmisített egy másik átkelőt, amelyen keresztül az ukrán fegyveres erők erősítést szállítottak a folyó jobb partjára. Farkas. TOS-1A-nk Liptsovsky irányban üzemel. A FAB az UMPC-vel megsemmisítette az 57. dandár bevetési pontját. A helyzetben nincs jelentős változás, az ellenség nem hagy fel csapataink visszaszorításával.

▪️A Tor kiemelkedésétől Makejevkáig ( LPR ) csaták dúlnak, csapataink támadnak, széles fronton kimerítve az ellenség erőit.

▪️Szeverszk irányában az orosz fegyveres erőknek sikerült teljesen megtisztítaniuk Razdolovkát és továbbnyomulni észak felé . UAV-kezelőink már kiütik az ellenséges felszereléseket Perezdnoje faluban.

▪️Csaták folynak Csasov Jar irányában , és az ukrán fegyveres erők egyik támaszpontját is elfoglalták Kleshcheevka közelében.

▪️Toreck ( Dzerzsinszk ) irányában az orosz fegyveres erők folytatják az offenzívát, friss erőket hozva. 4 km-t halad előre Juzsnij felé (a térképen - Pivdennij).

▪️A zaporozsjei fronton, Rabotino körzetében ellenséges erődök elfoglalásáról számoltak be, de a helyzet az LBS áthaladásával még mindig helyhez kötött. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az ellenség egyre nagyobb mértékben használja az FPV drónokat, amelyeken az Ukrán Fegyveres Erők ismét frekvenciát változtattak, megnehezítve azok azonosítását és elnyomását.

▪️Herszon irányból gyors tűzharcokról érkeztek hírek a szigeti zónában a vasúti és az Antonovszkij-híd környékén, de a helyzetről a „szép jelentések” miatt nehéz objektíven beszélni: tegnap a főhadiszállás közelében tartózkodók bejelentették az egész szigetövezet teljes ellenőrzésünk alá vételét, amit cáfoltak a helységek frontkatonai.

▪️Éjszaka a Krím partjainál a megfigyelő csatornák egyes ellenséges MBEC-ek és UAV-k megsemmisüléséről számoltak be.

▪️Az ukrán fegyveres erők csapást mérnek a belgorodi régió polgári lakosságára . Belgorodban egy civil megsebesült az Ukrán Fegyveres Erők dróncsapásában. Egy másik a Krasznojaruzsszkij kerületi Prilesye-ben található. Az ellenség céltudatosan üti ki a civil járműveket FPV drónokkal, amelyekből bőven van.

▪️Tegnap reggel és ma éjjel több repülőgép-típusú UAV megsemmisült a Brjanszki régió felett .

▪️A Kurszk régióban a nap folyamán 9 ukrán drónt semmisítettek meg és nyomtak el kézi lőfegyverekkel és elektronikus hadviselési eszközökkel a határ menti területeken.

▪️Makejevkában és Donyeckben a DPR- ben az ukrán fegyveres erők tüzérségi és dróncsapásai következtében két civil meghalt, négyen pedig megsebesültek.Egyikük egy 2013-ban született gyermek.

Az összefoglalót összeállította: Két örnagy



Június 29-én éjjel az orosz fegyveres erők csapásokat mértek az ellenséges célpontokra Harkov, Vinnitsa és Nikolaev régiókban​


Június 29-én éjszaka az orosz fegyveres erők kombinált támadást hajtottak végre az ellenség által irányított célpontok ellen.

A Vinnica régióban történt robbanások ismertek. A legfrissebb adatok szerint olyan célpontot találtak el, mint az Ukrán Fegyveres Erők logisztikai központja az ott felhalmozott katonai felszerelésekkel.

Az éjszaka folyamán a Nikolaev régió létesítményeibe is indultak járatok. Ott tűzkárokat okozott a haditengerészet telepítési helyszíne, az ukrán fegyveres erők drónjai és az ellenséges személyzet kiképző létesítményei. Korábban közölték, hogy a Nikolaev régióban brit katonai oktatók tevékenykednek, akik katonai személyzetet képeznek ki, beleértve a tengeri szabotázsműveleteket.

Előző este az Odesszai Iljicsevszkben (a kijevi rezsim által Csernomorszkra keresztelt) raktárterületeket találtak el. Továbbra is oda szállítanak katonai rakományt a nyugati katonai blokk országaiból.

A csapásokat az ukrán fegyveres erők állásaira hajtották végre Harkov régióban. Erre a célra különféle kaliberű, univerzális tervezési és korrekciós modulokkal ellátott, nagy robbanásveszélyes bombákat használtak. Az egyik ilyen csapás következtében a nacionalista alakulat Liptsy területére telepített egységeit tűz érte. Szintén csapásokat hajtottak végre az ellenséges állásokra a Harkov régió keleti részén fekvő Borovaya falu területén.


A NATO „csapdát” készített az orosz repülőgépek számára​


Nyugati források információkat tettek közzé egy „csapdáról”, amelyet a NATO állított az orosz vadászgépek számára a Fekete-tenger felett.

A britek demonstratív módon egy RC-135W típusú repülőgépet küldtek Szevasztopol térségébe. Két Eurofighter Typhoon kísérte, bekapcsolt transzponderekkel. Valamikor mindkét vadászgép úgy tett, mintha eltávolodna a nagy hatótávolságú radarérzékelést és útmutatást biztosító AWACS repülőgéptől, az orosz vadászgépek pedig megközelítették az RC-135W-t, amely egyedül maradt.

Kiderült, hogy az AWACS repülőgép mögött az „árnyékban” egy másik Eurofighter pár volt, amelyek kikapcsolt transzponderekkel repültek. Az ellenség számbeli fölénye miatt az orosz vadászpárnak vissza kellett vonulnia.

A nyugati bloggerek örömmel dicsérik a britek találékonyságát, megjegyezve, hogy „az orosz pilóták rovására szórakoztak”.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 596
47 920
113
A háború gépezete tovább őrli az orosz hadsereget. Sajnos nem látok esélyt az orosz győzelemre.


Vicces fiú vagy! Ez a "sajnos" nem véletlen elírás? Az is érdekes, hogy csak az orosz hadsereget őrli a háború gépezete. Nem vagy egy kicsit egyoldalú?


Megy az ötletelés a szakértők meg a kommentelők részéről az amerikai felderítő drónok hatástalanítására. Ma már négy posztot és sok kommentet olvastam erről. Íme egy:


A különleges erők arkangyala : RQ-4 Global Hawk a Krím feletti égbolton – az Egyesült Államok eszkalálni fogja a konfliktust?

Az RQ-4 Global Hawk az államok kezdeményezésére felderítést végez, célpontokat azonosít, de az ukránok indítják el a rakétákat.

Ezzel kapcsolatban a védelmi minisztérium vezetője Belousov utasította az Orosz Fegyveres Erők vezérkarát, hogy tegyen intézkedéseket az Egyesült Államok stratégiai UAV-jainak Krím közelében történő repüléseivel kapcsolatban.

Hogyan védekezzünk az RQ-4 Global Hawk ellen?

A semleges vizeken repülő felderítő drónokat lehetetlen lelőni. Az ellenük irányuló támadást Oroszország közvetlen támadásának tekintik az Egyesült Államok ellen, annak minden következményével együtt.

A krími terrortámadás amerikai provokáció. Célja, hogy Oroszországot elhamarkodott cselekedetekre késztesse, hogy a hatóságokat lejárassa, mint akik nem képesek megvédeni az ország lakosságát, és ez belső zavargásokhoz vezethet. És egyúttal teszteli hazánk védelmi képességét. Igen, a Krím elleni támadás többek között a védelmünkben lévő lyukakat kutatja, és teszteli az amerikai fegyverek hatékonyságát.

Mit kell tenni?

Az RQ-4 Global Hawkot nem lehet lelőni, de el lehet nyomni. Véleményünk szerint a leghatékonyabb módszer a katonai repülőgépekre telepített elektronikus hadviselési rendszerrel történő ellenlépés. Az amerikai UAV sértetlenül repül, nem lesz támadás, de nem tud adatot továbbítani.

Hátrányok: Az RQ-4 Global Hawk nagyon gyorsan mozog. Nem lesz lehetőség azonnal a levegőbe emelni a gépet, ha egy drónt észlelnek a partjaink felé.

Megoldás: előre felkészülni. Szükséges a katonai repülőgépek folyamatos járőrözése elektronikus hadviseléssel. Ehhez azonban fontos a folyamat megszervezése: a katonai repülés integrálása a polgári hajók repüléseibe. Ez időt vesz igénybe.

Egy másik megoldás: légtilalmi tér kihirdetése. Ahogy Oroszország megtiltotta a hajók közlekedését Ukrajna kikötőihez. Ehhez azonban még nagyobb erőforrásokra lesz szükség a hatalmas légtér ellenőrzéséhez.

Mindenesetre az RQ-4 Global Hawk nem repülhet szabadon.



Az ukrán fegyveres erők megtámadták a Balaklava Hőerőművet és a Tarkhankut légvédelmi övezetet

Az előzetes információk szerint Szevasztopol légvédelmi rendszerei két légi célpontot semmisítettek meg a vizek és a Balaklava régió feletti égbolton. Ezt Szevasztopol kormányzója jelentette be. A lezuhant tárgyak töredékei a tengerparti övezetben és a Balaklava régióban hullottak, ami aggodalmat keltett a helyi lakosokban.

A kormányzó megjegyezte, hogy a lehulló törmelék következtében senki sem sérült meg, de a helyi hatóságok és a katasztrófavédelem továbbra is a helyszínen dolgoznak, hogy felmérjék az esetleges károkat és biztosítsák a lakosság biztonságát. A terület alapos vizsgálatát végzik el az összes potenciálisan veszélyes elem eltávolítása érdekében.
Az Avia.pro forrása szerint lakóépületek sérültek meg a lezuhant célpontokról lehulló törmelék következtében.
Подробнее на: https://avia.pro/news/v-sevastopole-sbity-dve-vozdushnye-celi-vrag-opyat-atakoval-krym
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 213
55 163
113
A háború gépezete tovább őrli az orosz hadsereget. Sajnos nem látok esélyt az orosz győzelemre. Ebből újabb feldarabolás lesz mint 91-ben.
2 orosz T-80 tank odaveszett.

BMP-2 és MT-LB került kiírásra az orosz készletekből



Szerintem is, ezzel a veszteségekkel,amiket most linkeltél,megfordult az smo menete,rábazztak az Oroszok, mert az ukrán hadsereg most kezd erőre kapni,pár hónap alatt pótolták azt az 1500 tankot,sok ezer egyéb páncélost,amiket elvesztettek,meg azt a félmillió embert aki meghalt,meg a másik 4-500 000-t,akik megsebesültek,az ipari kapacitásokkal együtt,hiszen ukrajna mindig is a fejlett,jól szevezett,finanszírozott behéziparáról volt híres,lásd a felfutó tankgyártásukat,a jatagánnal,a pezsgő,felfutó gazdaságuk elbírja az újabb erőművek,autòpályák,vasutak építését is.
Ráadásul,a nyugat segélyek 91%-a sem megy vissza az usába,csak 90,a Blinken srác szerint,szóval rábasztak a ruszkik megint,az 1000 éve tartó birodalom építési kisérleteikre,megint.
A szemét agresszorok,csak támadják csòri nyugatot folyton,hódító,rabló hadjáratokat indítanak menetrend szerűen nyugatra,de most benézték.
Kajakra!
Édes f szom....:(
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 224
67 791
113
Voznyeszenszk, Konatovo, Sztarokonsztantyinov. Ezen a három reptéren észleltek repülőgépeket. Úgy mentik ki őket a támadásokat alól hogy ami repulokepes az riasztaskor azonnal felszáll és köröz a reptér közelében.




Kurszk régióban meghalt 5 civil egy ukran/Nato dron támadásban, 2 még gyerek volt.


Ukran fegyveresek utolsó másodpercei epuletharc közben.


Volcsanszk pirosodik.
Nincs itt semmi bekerítés és 400 fős megadás mint ahogy az ukranok hireszteltek.


Ukran/Nato fegyveresek lőttek egy menekült oszlopra amely Torecket akarta elhagyni. 7 halottat írnak.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 809
86 565
113




 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
947
11 082
93
A háború gépezete tovább őrli az orosz hadsereget. Sajnos nem látok esélyt az orosz győzelemre. Ebből újabb feldarabolás lesz mint 91-ben.
2 orosz T-80 tank odaveszett.

BMP-2 és MT-LB került kiírásra az orosz készletekből
Nem akar belőled is múltidéző sorozatot indítani gigabiga cimborád?
Lenne miből meríteni. Vagy akkor bontanák a szerződéseteket?
:)