[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
168
1 898
93
Vannak olyan országok, mint Bulgária, ahonnan radikális léptékben lépnek le külföldre. Addig Magyarország népessége vagy stagnál, vagy csak házon belül romlik.

1990 körül még 10 millióan voltak Bulgáriában, aztán tíz év alatt egymillióval lecsökkent a számuk, a legutóbbi becslések szerint pedig már csak 6,5 millióan élnek ott.

Magyarország lakossága 1990 körül 10,3 milla fő volt, most 9,4 milla fő.

Mi indokolná, hogy egy magyar ember kivándoroljon, és új életet kezdjen Németországban, vagy Ausztriában ?

Persze sok hülyeség van itthon, de azok ellenére is Magyarországot választanám, még akkor is, ha ingyen állampolgárságot adnának Németországba, vagy akár Kanadába szólóan.

Én jól elvagyok itthon.
Látszik, hogy életében nem volt max Pandorfban. Bulgária közelében sem volt. Kívánom neki, hogy lakjon Bécsben vagy Kölnben, majd megtudja.
Én melóztam bolgár erőművekben is, mert már alig van szakemberük! Nagyon szomorú a helyzet a nincstelenség! A tanult/képzett öregek még tartják magukat, csak már nem napra készek, de a fiataloknak alapokról nincs fogalmuk. Német erőművekben is alig van szakember, főnök az van! A sort lehetne folytatni.
Ukrajnában még egy gázmotor beüzemelése sem megy egyedül!
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
958
11 284
93
Én meg az orosz propaganda? Nagyon el vagy te tévedve. Mind az orosz agresszióról mind az soviniszta, magyarellenes Ukrajnáról megvan a véleményem. Azon kevesek közé tartozom az itt kommentelők közül, aki járt már Oroszországban és pontosan tudom, hogy milyen elnyomó berendezkedésű, milyen szinten korrupt országról van szó és menyire távol áll mind mentalitásban, mind életszínvonalban nemhogy a nyugattól, de még tőlünk is. Itt is csak azok csodálják, akik még soha nem voltak a környékén sem. De ettől függetlenül a háborút meg fogják nyerni, ezt csak a legelvakultabb ukrán szurkolók nem látják, mert pontosan a nyílt, nyugati társadalmaktól eltérően van egy olyan képessége az orosz társadalomnak, hogy elviseli a veszteséget. Egy nyugati demokráciát már néhány száz elesett katona is megrengetne, az orosz társadalmat az is hidegen hagyja, ha 100-200 000 embert elveszít a fronton. És egy hosszan elhúzódó, széles körű konvencionális háborúban ez az egyik legfontosabb előny.

"ripsz-ropsz besoroznak 7-800 000 embert": nem ripsz-ropsz, a kiképzéshez kell 3-4 hónap, de igen, minden további nélkül, tekintve, hogy még kb 2 millió tartalékos van akit nem hívtak be. Itt pont a lényeget nem látod: a 22. szeptemberi részleges mozgósításon kívül az oroszok lényegében önkéntes haderővel harcolnak. (szemben az ukránokkal akiknél folyamatos mozgósítás van egyre agresszívebb módszerekkel). Be sem kell hívniuk az embereket, maguktól is jönnek. Nincs akadálya egy újabb mozgósításnak. Ha azt fogja harsogni az orosz propaganda, hogy az egész Nato ellen kell harcolni, az orosz társadalom el fogja fogadni.
"fogy a harckocsi, löveg, rakéta, lőszer": igen fogy tekintve, hogy a legnagyobb konvencionális háború Európában a II. vh óta. De a különbség az, hogy tudják pótolni a veszteséget. Az orosz hadiipar nemhogy összeomlott volna ahogy várták a szankciók hatására hanem ellenkezőleg jelentősen növelte a teljesítményét. Hogy honnan van alkatrész, főleg félvezető az egy nagyon jó kérdés, szerintem a háttérben csöndben az oroszokat támogató kínaiaktól. Itt eleve egy óriási előnnyel indultak az oroszok: a SZU óriási készleteit megörökölték. 2,5 éve tart a háború és egy múltkori - nyugati - elemzés szerint a műholdképek alapján még legalább 1 évig kitartanak az exszovjet készletek. Sokkal olcsóbb és főleg sokkal gyorsabb egy régi T-XX tankot felújítani, mint a nulláról gyártani egy újat. Plusz az észak-koreai 152 mm-es gránát milliók, az iráni drónok ezrei és igen ki tudja mi minden a kínaiaktól... Az a helyzet állt elő, hogy a nyugati ipari hatalmak lassabban gyártanak fegyvert, mint a sokkal fejletlenebb orosz ipar. A hadiipari versenyt a nyugat elvesztette.
"fogy a pénz": elvesztették a legnagyobb gázvásárlójukat, az EU-t és gázvezetéket nagyon hosszú idő Ázsia felé építeni, de a hadiipar olyan szintű felfutása történt, ami az egész gazdaságot dinamizálta és növelte a GDP-t. (ez egyébként nem egyedi, a 80-as évek recessziójából Reagan elnök is a hadiipari megrendelések felfuttatásával húzta ki az USA gazdaságot bónuszként még megnyerte a fegyverkezési versenyt is.) úgyhogy az oroszok képesek saját erőből finanszírozni a háborút. Ennek nyilván azaz ára, hogy a hírek szerint az orosz költségvetés már 40%-a megy katonai célokra.
"Trumpli mindját nyer és kész": Igen, több, mint valószínű. 2 hete még nyílt volt a verseny, de a merényletkísérlet legendát csinált Trump-ból, a bizonytalan- a választás szempontjából legfontosabb - választók is rá fognak szavazni. Plusz Biden visszalépésével egy sokkal ismeretlenebb jelölt próbálja felvenni a versenyt Trump-al, akit - féleg meddig joggal- a Trump azzal vádol, hogy kommunista. Gondolom sejted, hogy mennyi esélye van a hölgynek. Fogja-e Trump támogatni Ukrajnát? Pár hete itt volt Pesten a fia. Újságírói kérdésre annyit jegyzett meg Ukrajnáról, hogy folyamatosan járja az USA-t a választási gyűlések miatt, de még soha egyetlen kérdést sem kapott Ukrajnáról. A jenki választók tökéletesen leszarják Ukrajnát. Ha ehhez hozzáadod, hogy Trump pont a legszélsőségesebb, Ukrajna támogatását mereven ellenző alelnököt választott plusz az egyre gyakoribb találkozásait az ukrán barátsággal kicsit sem vádolható Orbánnal, akkor nem nehéz kitalálni Trump véleményét Ukrajnáról. Magasról leszarja. A pénzt a Kína elleni fegyverkezésre és a mexikói határkerítésre akarja fordítani.
"tele a legjobb Nato fegyverekkel": ez talán a legérdekesebb. Gondolkoztál már rajta, hogyha az USA-nak 4000-nél több Abrams és 12 000-nél több Bradley van akkor miért 30 db Abrams és kb 180 db Bradley-t kapott Ukrajna? Pedig a Bradley az egyik legjobban bevált harcjármű az ukrán fronton. 2-3000 darab lényegesen változást hozhatna. Mégsem kapnak......Lehet, hogy a nyugati szponzorok nem is akarják, hogy Ukrajna nyerjen? Lehet, hogy ez soha nem is volt cél, hanem az orosz haderő meggyengítése a valós cél, amit a Nato már nyilvánvalóan elért?
"Fekete tengeren Nato fölény": pontosan. Csak éppen a háború kimentele szempontjából nincs jelentősége. Meghosszabbodnak az orosz logisztikai útvonalak.
"fogy a türelem és a becsület": ahogy az elmúlt 100 év során sem, úgy most sem érdekli az oroszokat a legkevésbé sem. Az orosz történelem agressziók sorozata a szomszédokkal szemben (Lengyelo, Baltikum, Magyaro, Csehszlovákia, Afganisztán, Grúzia, Ukrajna stb) de soha nem okozott gondot egy kis propadandával megmagyarázni a népnek, hogy miért jó megtámadni
Biztos olyan nagy a merítésed hogy ezt kijelentsd?
Egyrészt az oroszoknál is megtalálni mindent, de nyugaton is.
Azért az oroszoknál nagyon bele kell menni a bugyrokba hogy olyan szituban találd magad mint Párizs alsón. De ha Párizst vesszük akkor Moszkvával kéne összehasonlítani, ott viszont toronymagasan Moszkva nyer. Nekem nincs száz életem hogy mindent bejárjak, de voltam pár helyen itt is, ott is, abból pont az jön le hogy az ilyen határozott kijelentésekkel jobb vigyázni.

Hogy mennyire agressziók sorozata az orosz történelem azon is lehet vitatkozni, de az hogy a jelenlegi "szövetségeseinknél" nem hordott a hátán nagyobb agresszorokat a naprendszer, az tény. Az oroszok a kanyarban sincsenek ezen a téren.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 761
14 343
113
Ukrajna az kapott

  • 14 Challenger 2-est

  • 31 M1A1 Abrams-et

  • 80 + 19 Leopárd 2-est

  • 60 Leopárd 1-est.


És sok más fegyverből is hasonló mennyiséget.


Ez lenne az a hatalmas mennyiség, amivel a Krímet is elfoglalják, a Kercsi - szorosig bezárólag ?

Az USA miért csak 31 Abrams-et adományozott, minden létező kifogás gyártásával, miért nem pedig azonnal toltak be 310-et ?

De abban egyetértünk, hogy tudtak volna m1bőp többet adni.
Lehet úgy y számoltak ők is, hogy valami azért csak van a natoban a papíron szerepelőből.
De teljesen fogsor nélküli a papírtigris.

Mindenesetre furcsak, hogy akkor azt várták, hogy a leok felsülése negatív reklám lesz, na de majd az m1esek... Aztán az is szopóágra került.
.
.
.

Én jól elvagyok itthon.

azert az összejöhetett vomna számszerint, ha olyan apró bökkenők nem hátráltatják a dolgot, mint a számmisztika.

Azaz a letárolt készletek állapota siralmas vagy nem létezik

No meg egyrészt a nato jó szokásához híven hazudik. Ahogy pac3at kaptak, csak pac2t ígértek vagy éppen az vergeltungswaffe einz m777 excalibur kombót is.

Szóval simán küldhettek akár annyit is. Eleve ha félúton van mindkét oldal hazugsága is efelett van a veszteség.

Na meg mindegy, hogy 300 mbt vagy 30 nem éri el az első lövészárkot és ki kell őket vonni a harcokból.

.....


Éppen ismerősék jöttek haza hollandiából. De valamiért ott sem élnek jobban (ők, mint rabszolgák), mint az átlag itthon.
Mondjuk dolgozni megtanultak, de legalább őket nem kussoltatja el a gazda ott, hogy ha magyarul beszélnek.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 634
25 213
113
Leopard 2a5 egész jó állapotúnak tűnik:

Gorb szakasz drónos vegyes:

Valószínűleg csernihivi területen geránok lerendeztek egy alállomást:

A polákoknál lévő ukrik kezdenek tüntetni, hogy adják ki nekik az útlevelüket a 404isztáni képviseleten:

Képek az ukronato női zászlóaljának kiképzéséről:
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 372
14 187
113
Úgy tűnik, hogy az orosz erők Dél-Ukrajnában egyre kétségbeejtőbb vízhiánnyal küzdenek. Az összes személyzet vízadagja – a lövészárokban lévő katonáktól a vadászpilótákig – már csak napi 1 literre (36 uncia) korlátozva van, ami a szükséges mennyiség 8%-a.

A Fighterbomber Telegram csatorna a múlt héten felhívást tett közzé az orosz vállalatoknak, hogy lássák el az orosz légierő ezredeit palackozott vízzel. A jelentés szerint most 3300 litert adományoztak egy repülőtérnek, ami egy hónapra elegendő.


Azonban további hét ezrednek összesen 23 tonna vízre van szüksége (23 000 liter / 6 000 gallon). A hatalmas hiány szinte minden bizonnyal az orosz logisztika jelentős meghibásodására utal a régióban, amelyet tovább súlyosbított a szárazság és a Kahkovka-gát pusztulása.

A csatorna megjegyzi: "A napi egy liter palackozott víz normája nem csak a pilótákra vonatkozik. Ugyanez az egész hadseregre vonatkozik, de most pilótákkal egészítették ki.
Ugyanez vonatkozik azokra, akik a lövészárokban vannak."

Ez a mennyiség messze elmarad a szükséges mennyiségtől. A diagram szerint (köszönet @TrentTelenko
), a jelenlegi 30-35°C-os hőmérsékleten a férfiaknak valószínűleg napi 7-13 literre van szükségük, ha mérsékelt vagy kemény munkát végeznek. Ennek az összegnek 8-15%-át kapják.

Nem meglepő, hogy a frontvonalon lévő orosz katonák egyre kétségbeesettebb intézkedéseket tesznek a víz megszerzésére, például nyers szűrőket hoznak létre a szennyeződések kiszűrésére, vagy egyszerűen kezeletlen vizet isznak közvetlenül a tócsákból.


Tekintettel arra, hogy a lövészárkok környékén a talajvíz valószínűleg emberi ürülékkel, kiömlött üzemanyaggal és bomló holttestekkel szennyezett, valószínű, hogy az orosz csapatok jelentős arányban szenvednek víz által terjedő betegségektől.

Noha ez a kiszáradás és a betegségek miatt valószínűleg hatással lesz a harcok hatékonyságára, lehetséges, hogy az orosz áldozatok száma olyan magas – a hírek szerint jelenleg napi 1200 –, hogy olyan gyorsan halnak meg, hogy sokaknak nincs idejük megbetegedni.

Forrás:
https://x.com/ChrisO_wiki/status/1817577553856737523
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 373
68 793
113
Ez tuti már nem orosz! Coca Cola, Puma gatya, Dedal ballisztikai iranyzek... :D
Ehh, nekünk meg sima AGS-unk sincsen...

Csasov Jár, jó hírek, attortek a fő ukrán védelmi vonalat a csatornának és bejutottak a tulparti épületekben az oroszok.

Ezt nézzétek! Kijevi női zászlóalj. Minden kép beszédes.


Sisak drontalalat után.

Rehabilitáción lévő katonák.
.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 214
5 183
113
Úgy tűnik, hogy az orosz erők Dél-Ukrajnában egyre kétségbeejtőbb vízhiánnyal küzdenek. Az összes személyzet vízadagja – a lövészárokban lévő katonáktól a vadászpilótákig – már csak napi 1 literre (36 uncia) korlátozva van, ami a szükséges mennyiség 8%-a.

A Fighterbomber Telegram csatorna a múlt héten felhívást tett közzé az orosz vállalatoknak, hogy lássák el az orosz légierő ezredeit palackozott vízzel. A jelentés szerint most 3300 litert adományoztak egy repülőtérnek, ami egy hónapra elegendő.


Azonban további hét ezrednek összesen 23 tonna vízre van szüksége (23 000 liter / 6 000 gallon). A hatalmas hiány szinte minden bizonnyal az orosz logisztika jelentős meghibásodására utal a régióban, amelyet tovább súlyosbított a szárazság és a Kahkovka-gát pusztulása.

A csatorna megjegyzi: "A napi egy liter palackozott víz normája nem csak a pilótákra vonatkozik. Ugyanez az egész hadseregre vonatkozik, de most pilótákkal egészítették ki.
Ugyanez vonatkozik azokra, akik a lövészárokban vannak."

Ez a mennyiség messze elmarad a szükséges mennyiségtől. A diagram szerint (köszönet @TrentTelenko
), a jelenlegi 30-35°C-os hőmérsékleten a férfiaknak valószínűleg napi 7-13 literre van szükségük, ha mérsékelt vagy kemény munkát végeznek. Ennek az összegnek 8-15%-át kapják.

Nem meglepő, hogy a frontvonalon lévő orosz katonák egyre kétségbeesettebb intézkedéseket tesznek a víz megszerzésére, például nyers szűrőket hoznak létre a szennyeződések kiszűrésére, vagy egyszerűen kezeletlen vizet isznak közvetlenül a tócsákból.


Tekintettel arra, hogy a lövészárkok környékén a talajvíz valószínűleg emberi ürülékkel, kiömlött üzemanyaggal és bomló holttestekkel szennyezett, valószínű, hogy az orosz csapatok jelentős arányban szenvednek víz által terjedő betegségektől.

Noha ez a kiszáradás és a betegségek miatt valószínűleg hatással lesz a harcok hatékonyságára, lehetséges, hogy az orosz áldozatok száma olyan magas – a hírek szerint jelenleg napi 1200 –, hogy olyan gyorsan halnak meg, hogy sokaknak nincs idejük megbetegedni.

Forrás:
https://x.com/ChrisO_wiki/status/1817577553856737523
Hát ha ez igaz akkor kb 2-3 hét és az ukránok ellenállás nélkül törhetnek át az oroszokon.

Szerintem kezdjenek el gumikesztyűket és maszkokat igényelni a lőszer helyett hogy, tudják temetni a halottakat és ellátásba részesíteni a kolerától, vérhastól és mindenféle betegségtől harcképtelen orosz katonákat.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 228
4 702
113
Úgy tűnik, hogy az orosz erők Dél-Ukrajnában egyre kétségbeejtőbb vízhiánnyal küzdenek. Az összes személyzet vízadagja – a lövészárokban lévő katonáktól a vadászpilótákig – már csak napi 1 literre (36 uncia) korlátozva van, ami a szükséges mennyiség 8%-a.

A Fighterbomber Telegram csatorna a múlt héten felhívást tett közzé az orosz vállalatoknak, hogy lássák el az orosz légierő ezredeit palackozott vízzel. A jelentés szerint most 3300 litert adományoztak egy repülőtérnek, ami egy hónapra elegendő.


Azonban további hét ezrednek összesen 23 tonna vízre van szüksége (23 000 liter / 6 000 gallon). A hatalmas hiány szinte minden bizonnyal az orosz logisztika jelentős meghibásodására utal a régióban, amelyet tovább súlyosbított a szárazság és a Kahkovka-gát pusztulása.

A csatorna megjegyzi: "A napi egy liter palackozott víz normája nem csak a pilótákra vonatkozik. Ugyanez az egész hadseregre vonatkozik, de most pilótákkal egészítették ki.
Ugyanez vonatkozik azokra, akik a lövészárokban vannak."

Ez a mennyiség messze elmarad a szükséges mennyiségtől. A diagram szerint (köszönet @TrentTelenko
), a jelenlegi 30-35°C-os hőmérsékleten a férfiaknak valószínűleg napi 7-13 literre van szükségük, ha mérsékelt vagy kemény munkát végeznek. Ennek az összegnek 8-15%-át kapják.

Nem meglepő, hogy a frontvonalon lévő orosz katonák egyre kétségbeesettebb intézkedéseket tesznek a víz megszerzésére, például nyers szűrőket hoznak létre a szennyeződések kiszűrésére, vagy egyszerűen kezeletlen vizet isznak közvetlenül a tócsákból.


Tekintettel arra, hogy a lövészárkok környékén a talajvíz valószínűleg emberi ürülékkel, kiömlött üzemanyaggal és bomló holttestekkel szennyezett, valószínű, hogy az orosz csapatok jelentős arányban szenvednek víz által terjedő betegségektől.

Noha ez a kiszáradás és a betegségek miatt valószínűleg hatással lesz a harcok hatékonyságára, lehetséges, hogy az orosz áldozatok száma olyan magas – a hírek szerint jelenleg napi 1200 –, hogy olyan gyorsan halnak meg, hogy sokaknak nincs idejük megbetegedni.

Forrás:
https://x.com/ChrisO_wiki/status/1817577553856737523
Azt már eddig is láttuk hogy nem te vagy itt a legerősebb láncszem, de segítek, egy kis matek.... ha egy nap 1200 orosz katona esik ki, akkor egy hónap alatt 36.000.... figyelj ha ilyen jó a helyzet Augustus végére haverjaid Moszkvában ihatják a vodkát.... :) mindezt úgy hogy tüzérsége szinte csak az oroszoknak van, FAB csak az oroszoknak van, drónokból is erős a túlerő, de ennek ellenére mégis hullnak mint a legyek.... de mégis az oroszok haladnak előre, akkor hogyan van ez Pali? Tudom nehéz ezt összerakni fejben hogy a tények már megint zavarnak de próbáld már meg.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 805
80 375
113
A szivárványos propaganda a legkisebb baj a nyugati társadalmaknak, ez csak egy átmeneti bár igen zavaró dolog.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 387
12 913
113
Újabb példa az orosz rohamsisak kiválóságára:

"Egy sisak mentett meg egy orosz katonát attól, hogy szinte közvetlen közelről eltalálja egy drón

Csoda történt az arcvonalban - a sisak ellenállt a katona mellett felrobbanó FPV drón hatalmas mennyiségű repeszének.
A katonát kórházba szállították a jobb oldali parietális régióban szerzett áthatoló fejsérüléssel. Most már jól van, a sisak teljes mértékben betöltötte életmentő szerepét.

❤️ - Isten védelmez."

Videó a linkelt oldalon.

https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/159057
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Start3

Active Member
2022. április 9.
23
245
28
Úgy tűnik, hogy az orosz erők Dél-Ukrajnában egyre kétségbeejtőbb vízhiánnyal küzdenek. Az összes személyzet vízadagja – a lövészárokban lévő katonáktól a vadászpilótákig – már csak napi 1 literre (36 uncia) korlátozva van, ami a szükséges mennyiség 8%-a.

A Fighterbomber Telegram csatorna a múlt héten felhívást tett közzé az orosz vállalatoknak, hogy lássák el az orosz légierő ezredeit palackozott vízzel. A jelentés szerint most 3300 litert adományoztak egy repülőtérnek, ami egy hónapra elegendő.


Azonban további hét ezrednek összesen 23 tonna vízre van szüksége (23 000 liter / 6 000 gallon). A hatalmas hiány szinte minden bizonnyal az orosz logisztika jelentős meghibásodására utal a régióban, amelyet tovább súlyosbított a szárazság és a Kahkovka-gát pusztulása.

A csatorna megjegyzi: "A napi egy liter palackozott víz normája nem csak a pilótákra vonatkozik. Ugyanez az egész hadseregre vonatkozik, de most pilótákkal egészítették ki.
Ugyanez vonatkozik azokra, akik a lövészárokban vannak."

Ez a mennyiség messze elmarad a szükséges mennyiségtől. A diagram szerint (köszönet @TrentTelenko
), a jelenlegi 30-35°C-os hőmérsékleten a férfiaknak valószínűleg napi 7-13 literre van szükségük, ha mérsékelt vagy kemény munkát végeznek. Ennek az összegnek 8-15%-át kapják.

Nem meglepő, hogy a frontvonalon lévő orosz katonák egyre kétségbeesettebb intézkedéseket tesznek a víz megszerzésére, például nyers szűrőket hoznak létre a szennyeződések kiszűrésére, vagy egyszerűen kezeletlen vizet isznak közvetlenül a tócsákból.


Tekintettel arra, hogy a lövészárkok környékén a talajvíz valószínűleg emberi ürülékkel, kiömlött üzemanyaggal és bomló holttestekkel szennyezett, valószínű, hogy az orosz csapatok jelentős arányban szenvednek víz által terjedő betegségektől.

Noha ez a kiszáradás és a betegségek miatt valószínűleg hatással lesz a harcok hatékonyságára, lehetséges, hogy az orosz áldozatok száma olyan magas – a hírek szerint jelenleg napi 1200 –, hogy olyan gyorsan halnak meg, hogy sokaknak nincs idejük megbetegedni.

Forrás:
https://x.com/ChrisO_wiki/status/1817577553856737523
Nem vagyok katona, de az oroszok helyében én megkérdezném a helyieket (feltéve ha tudnak egymással kommunikálni a nyelvi nehézségek ellenére), hogy ezek a bennszülött sivatagi emberek honnan isznak.
Lehet, hogy ami iható az ukránnak azt beveszi az orosz gyomra is, és akkor nem kell Moszkvából vizet vinni a frontra, vagy csak kevesebbet és nem kell pocsolyából inni sem.

Amúgy ha az ukránok visszaverik az orosz támadást akkor ők mit fognak inni?
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz