[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 247
5 427
113
A NATO fegyverekkel kapcsolatban azt kell látni, hogy még mindig több ezer Abrams, Bradley adható át!
Hát a nagy kérdés hogy akkor miért csak ennyit adtak át. Az M1-ekről még volt hír hogy finoman szólva nem váltak be leginkább a logisztika hiánya meg az orosz drónok miatt. A Bradleyk viszont jól működnek, de valamiért abból se kapnak eleget. Pedig az általad írt 700.000 fő meg mondjuk 2000 Bradley elég komoly változást érhetne el.
A kérdés a nyugati fegyvereknél mindig a logisztika. Vajon a javítókapacitások mit tesznek lehetővé? A Leo és a PzH problémái azt mutatják hogy nagyon szűk a keresztmetszet.
Hogy az oroszok mennyi ágyúcsövet tudnak cserélni azt szerintem senki nem tudja. Lehet hogy még az oroszok sem... de erre én nem építenék stratégiát.
A földjüket védő ukrán narratívát lassan el kell felejteni. Már régen kényszersorozás megy, még az ukránok is beismerik hogy a többség már a területi veszteségeket is elfogadja. Nyilván 3 év után a panelházak közötti temetőket és a rokkantak tízezreit látva nem is csoda.
Amit viszont nem említettél a hozzászólásodban hogy az ukránok mennyi embert és technikát veszítenek. Nekem komoly kétségeim vannak abban hogy az oroszok több embert veszítenek mint az ukránok. A logisztikájuk se túl fényes (ezt az ukránok mesélték személyesen) szóval szerintem egy dolgot lehet kijelenteni. Nagyjából senkinek nincs fogalma a tényekről. Ez már hitvita lett az oroszfanok meg az ukránfanok között a tények teljes mellőzésével.

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 617
22 649
113
Tévedsz. Fogalmad sincs róla, ki vagyok, mennyi idős vagyok, hol éltem, mit csináltam.
Ne akard megmondani, hogy a magyarok hogy értelmezzék történelmük. Az nem ruszofób, aki ismeri és nem felejti el a bűneiket! Orosz vagy ukrán tök mindegy!
Tipikus részrehajló félremagyarázás, ismét. Hogy mosdassátok őket?! Miért?
Szerinted itt mindenki hülye?
Itt? Mindenki. :D :D :D
De főleg szerintem te, ahogy a kommentjeidet elnézem.
És lehet, hogy "fogalmam sincs" arról, hogy ki vagy, mennyi idős vagy, hol éltél, csupán a kommentjeid alapján írtam, amit írtam. Továbbra is fenntartom, hogy a hozzászólásaid alapján egy zsigeri ruszofób (Putyinofób :D ) okoskodó vagy, aki lelkesen ír a kommunista bűnökről de feltehetően soha nem élt abban az időszakban és helyen amire annyiszor szeret hivatkozni... :D Ez abból is látszik, hogy hiába volt a SZU idején magyar szempontból azonos az orosz és az ukrán, ma azért, mert Putyinellenesek bármit képes vagy megbocsátani ukronáci haverjaidnak. Még a nácizmust is elnézed nekik, ha cserébe Putyint harapdálják... Az viszont szinte biztos, hogy Oroszország és az orosz emberek közelébe sem jártál, csak a kerítés mögül acsarkodsz, mint a Jóska bá'-ék megláncolt bolhás kutyája. :D

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 894
72 852
113
FPV dronokra kiképzés.

Csasov Jár, a haladási irány.

Új orosz dronok mennek együtt a Geranokkal. Gerbera a neve, kiegészítő feladatokat látnak e

Svájc nem utalta át az orosz pénzekből származó kamatot Ukrajnának.

.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
18 299
25 005
113
GTo9NCbXEAAtJt9
GTo9NC9XcAAE-_q
GTo9NBoXYAAUDN1

GTkKIjpXQAAmFgJ

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
339
2 216
93
A második állításod sem meggyőző:
  • Vajon miért darálja le Putyin csekély fölényben, így nagy veszteségek árán a szárazföldi haderőt három-négy év alatt, ahelyett, hogy mozgósítana 700-800 ezer tartalékost? Miért vállal ekkora áldozatokat, hosszú idő alatt az egyszerű megoldás helyett?
  • A "maguktól jönnek" sem tűnik igaznak, hisz Putyin havi 1200 Mrd Forintnak (3 Mrd EUR) megfelelő összeget kénytelen fizetni, csak illetményre, és így SINCS elég katonája. Külföldről, hazudozva, ígérgetve toboroz a világ minden tájáról. Ennyire jönnek?
  • A létszám (orosz adatok szerint!) havi 30 ezerrel nőtt, ugyanakkor az ukrán adatok szerint a veszteségek havi 30-45 ezer főre tehetők. Nyilván mindkettő hazudik, oszd el kettővel. Jé, az sem jó... (Ha szerinted csak az egyik hazudik, akkor gondolj, arra melyikőnk véleménye "objektív"). ;)
  • Az ukrán személyi utánpótlás problémái az orosz propaganda szemüvegén keresztül látszódnak, nyilván nem alaptalan az ukránok problémája. Viszont különböző adatok szerint 700-900 ezer ukrán van fegyverben, nagyon soká fognak elfogyni, marad a propaganda, hátha "összeomlanak" a sok rossz hír erőltetésével.
  • Hogy az orosz társadalom egy mozgósítás esetén mit döntene Putyin kudarcát illetően, azt Putyin SEM szeretné megtudni. Nem mert mozgósítani, inkább feláldozza az önkéntes haderőt. Biztos kiszámolta meddig bírja. A társadalom. :)

Nem "maguktól jönnek", mert meg kell őket fizetni?? Ez már tényleg elképesztően komolytalan kötekedés.

Néhány alapvető dolgot meg kéne érteni:

Mivel leglább 90%-ban önálló hadiipar van belföldi beszállítói lánccal, és a katonákat is rubelben fizetik ezért ez az egész a belső rubel körforgásban marad túlnyomó részben, tehát eleve nincs olyan hogy "fogy a pénz" stb, hanem ehelyett infláció van és lesz. Ez most kb. 9%, ami nem jó, de semmiképpen nem extrém semmilyen szempontból. (Nálunk, ugye nem rég még 20%+ volt)

Ehhez hozzájön még az, hogy az élelmiszer és energia ellátás is a belső rubel körforgásban meg tud valósulni, mivel ugye ezekben önellátóak, ezért sokkal jobban elengedhetik a gyeplőt, ha akarják.

Azért nem lépnek nagyot és mozgósítnak, mert jelenleg nyilvánvalóan az ellenség kifáradására játszanak, teljesen logikus módon.
Putyinék helyzete stabil, nagyon, nagyon sokáig tudják ezt még csinálni ezzel az intenzitással.
A nyugat sok mindent tud küldeni, de katonát nem. Aki oda akart menni, már oda ment, ennyi volt. Marad az utcáról összefogdosott szerencsétlen, akinek nem sikerült megszöknie.

Putyin szerintem addig fog "donbasszi falvakért" háborúzni, amíg az ukrán megroppan. Tőlem lehet az még 1 év, 2 év, ki tudja? Az irány az viszont biztos. Akkor pedig azt csinál majd, amit akar.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 549
18 883
113
Nem "maguktól jönnek", mert meg kell őket fizetni?? Ez már tényleg elképesztően komolytalan kötekedés.

Néhány alapvető dolgot meg kéne érteni:

Mivel leglább 90%-ban önálló hadiipar van belföldi beszállítói lánccal, és a katonákat is rubelben fizetik ezért ez az egész a belső rubel körforgásban marad túlnyomó részben, tehát eleve nincs olyan hogy "fogy a pénz" stb, hanem ehelyett infláció van és lesz. Ez most kb. 9%, ami nem jó, de semmiképpen nem extrém semmilyen szempontból. (Nálunk, ugye nem rég még 20%+ volt)

Ehhez hozzájön még az, hogy az élelmiszer és energia ellátás is a belső rubel körforgásban meg tud valósulni, mivel ugye ezekben önellátóak, ezért sokkal jobban elengedhetik a gyeplőt, ha akarják.

Azért nem lépnek nagyot és mozgósítnak, mert jelenleg nyilvánvalóan az ellenség kifáradására játszanak, teljesen logikus módon.
Putyinék helyzete stabil, nagyon, nagyon sokáig tudják ezt még csinálni ezzel az intenzitással.
A nyugat sok mindent tud küldeni, de katonát nem. Aki oda akart menni, már oda ment, ennyi volt. Marad az utcáról összefogdosott szerencsétlen, akinek nem sikerült megszöknie.

Putyin szerintem addig fog "donbasszi falvakért" háborúzni, amíg az ukrán megroppan. Tőlem lehet az még 1 év, 2 év, ki tudja? Az irány az viszont biztos. Akkor pedig azt csinál majd, amit akar.

Sajnos a közgazdaságtan szerint nem "körforgásból" termelődik a pénz.
Amiről írsz azt úgy hívják a GDP fogyasztási oldala...
A háborúhoz pénz, pénz... tudod.
A fogyasztási oldal a termelési oldalon megtermelt, VAGY korábban felhalmozott TARTALÉK, VAGY HITEL-ből finanszirazható.
Putyinnak valamiért van egy ilyen háborúra félretett tartaléka, érezte, hogy szüksége lesz rá. ;)
Milyen előrelátó volt!
Na, ez fogy most, 300 Mrd-ot meg külföldön felejtett, a balga.... :)
A második világháborúhoz hasonló hadi gazdaság valamennyi ideig fenntartható. Hitéleti kérdés, hogy meddig...

A helyi átlagjövedelem 3-4 szereséért toborzott katonák pedig nem a cseresznyefán teremnek májusban.
Rájuk is igaz, amit írtál: aki akart, az beállt....
;)
Érted miért nem lehet a végtelenbe interpolálni számokat? A vágyaink alátámasztására?

A végtelen, az olyan, mint a soha..
Biztos, hogy végtelen ideig bírja?
Idővel?
Pénzzel?
Társadalom türelmével?
Hagyjunk a kliséket, az "ukránok nem bírják, mindjárt, összeomlanak, bezzeg az orosznak meg se kottyan, végtelenig bírják", stb, stb.

Ez egy háború!
Naponta 500, 1000, 1500 orosz katona hal meg értelmetlenül Putyin aberrált hatalom és becsvágya miatt...
Az áldozatokat egy mégoly erős, edzett társadalom is csak az eredmények fényében tudja elfogadni, mint az orosz is.
Eredmény nélkül, ahogy nőnek a veszteségek, egyre halványabbnak fognak tűnni a donbasszi falvak.
Ez a háború nem a falvakért indult!
Tehát a dicsőséges győzelem még mindig, vagy már, de az biztos, hogy nagyon messze van az orosz számára...
Pénzben, időben, halott életekben IS!
Amíg nincs eredmény, addig bizonytalan az áldozatvállalás is! Minél bizonytalanabb, annál hamarabb farol ki az orosz társadalom Putyin kalandja mögül.
Ezért megy a folyamatos orosz sikerpropaganda, hogy a húsdaráló fenntartható legyen az oroszok részéről. De ez sokakat megtéveszt, elhiszik azt, ami az orosz és a nyugati, ukrán társadalom befolyásolására indított információs művelet.
Valaki írta, hogy ez a fórum, pont a szakértelemmel rendelkező olvasók miatt, többet érdemel. Igen.
Ezért nem szabad SEMELYIK oldal PROPAGANDA tevékenységének túl nagy jelentőséget tulajdonítani!

Tehát, hogy Putyin helyzete mennyire stabil, az majd a végén derül ki. De azért egy Prigo lázadás nem azt mutatja, hogy a darálóba küldött emberek ostobák lennének. ;)

Hogy az ukrán vagy az orosz katona fogy el előbb, az majd kiderül.
De a csodaváróknak ismét megjegyzem, hogy ha véletlenül összeomlana Ukrajna, akkor hogyan, mivel, kivel is szállnák meg az ellenséges, NATO támogatott országot?...
Az ukrán nép, egy ilyen Putyini népirtás után, hogyan válna hirtelen baráttá..?
Esetleg orosszá...?
Ha eddig, három év alatt a 600 ezer km2 területü Ukrajna (jelentős részt orosz ajkú) 17 %-át sikerült elfoglalni, akkor a maradék 83% az hogyan lenne birtokba véve?
Hogyan lenne megszállás alatt tartva, ha a sátáni NATO/kollektív nyugat továbbra is támogatja az ukránokat?
Ezekre valahogy soha nincs értelmes válasz.
Viszont az a háború, aminek már a tervezés időszakában sincs világos célja (endestate), az álmoskönyv szerint sem nyerhető.
Itt inkább Putyin a vereség beismerését halogatja, mert nem mindegy, hogy mekkora megszállt területet tud az orosz társadalom felé "győzelemként" bemutatni....
Ezek pedig egyelőre a donbasszi falvak....

És ez a realitás, az orosz-ukrán (NATO/nyugati) határ helye....
Donbasszban...
Nem Csapnál, nem Odesszánál, nem a Dnyepernél.

Ha viszont nincs, nem lesz eredmény, azt hogyan fogadja az ellenálló orosz társadalom?
Putyin számára sokkal inkább ez lesz már csak a kérdés.

Mert ez a háború Oroszország és Putyin számára Kijevnél 2022 márciusában elveszett....

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
339
2 216
93
Sajnos a közgazdaságtan szerint nem "körforgásból" termelődik a pénz.
Amiről írsz azt úgy hívják a GDP fogyasztási oldala...
A háborúhoz pénz, pénz... tudod.
A fogyasztási oldal a termelési oldalon megtermelt, VAGY korábban felhalmozott TARTALÉK, VAGY HITEL-ből finanszirazható.
Putyinnak valamiért van egy ilyen háborúra félretett tartaléka, érezte, hogy szüksége lesz rá. ;)
Milyen előrelátó volt!
Na, ez fogy most, 300 Mrd-ot meg külföldön felejtett, a balga.... :)
A második világháborúhoz hasonló hadi gazdaság valamennyi ideig fenntartható. Hitéleti kérdés, hogy meddig...

A helyi átlagjövedelem 3-4 szereséért toborzott katonák pedig nem a cseresznyefán teremnek májusban.
Rájuk is igaz, amit írtál: aki akart, az beállt....
;)
Érted miért nem lehet a végtelenbe interpolálni számokat? A vágyaink alátámasztására?

A végtelen, az olyan, mint a soha..
Biztos, hogy végtelen ideig bírja?
Idővel?
Pénzzel?
Társadalom türelmével?
Hagyjunk a kliséket, az "ukránok nem bírják, mindjárt, összeomlanak, bezzeg az orosznak meg se kottyan, végtelenig bírják", stb, stb.
Szerintem azt sem érted, valójában mi az a "pénz"... De ez itt már durván off topic, várd nyugodtan türelemmel, amíg elfogy a rubel.

Nem mondtam, hogy az ukránok mindjárt összeomlanak, azt mondtam, hogy az orosz bírja tovább. Ezt mondják a számok. Majd meglátjuk mi lesz a vége.

(Ez a rettenet "wall of text" nem lenne igazán szükséges)

Hogy ez milyenkurvara hianyzott mar ide... :D

Döbbenet, hogy ilyet kiadnak... besz.rás.

Címlap: "Russia's failing war economy" egy lefelé mutató grafikonnal, majd a szöveg:
+50 % olajbevétel, de ezek a szemetek a háborúra költik...

Van még ennél lejjebb?

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 549
18 883
113
Szerintem azt sem érted, valójában mi az a "pénz"... De ez itt már durván off topic, várd nyugodtan türelemmel, amíg elfogy a rubel.

Nem mondtam, hogy az ukránok mindjárt összeomlanak, azt mondtam, hogy az orosz bírja tovább. Ezt mondják a számok. Majd meglátjuk mi lesz a vége.

Címlap: "Russia's failing war economy" egy lefelé mutató grafikonnal, majd a szöveg:

Van még ennél lejjebb?

Ez a válasz, hogy "nem tudom, mi az a pénz"?
A nyelved kiöltötted közben, gondolom.
;)
Kész is. Ezt megoldottad.
Itt? Mindenki. :D :D :D
De főleg szerintem te, ahogy a kommentjeidet elnézem.
És lehet, hogy "fogalmam sincs" arról, hogy ki vagy, mennyi idős vagy, hol éltél, csupán a kommentjeid alapján írtam, amit írtam. Továbbra is fenntartom, hogy a hozzászólásaid alapján egy zsigeri ruszofób (Putyinofób :D ) okoskodó vagy, aki lelkesen ír a kommunista bűnökről de feltehetően soha nem élt abban az időszakban és helyen amire annyiszor szeret hivatkozni... :D Ez abból is látszik, hogy hiába volt a SZU idején magyar szempontból azonos az orosz és az ukrán, ma azért, mert Putyinellenesek bármit képes vagy megbocsátani ukronáci haverjaidnak. Még a nácizmust is elnézed nekik, ha cserébe Putyint harapdálják... Az viszont szinte biztos, hogy Oroszország és az orosz emberek közelébe sem jártál, csak a kerítés mögül acsarkodsz, mint a Jóska bá'-ék megláncolt bolhás kutyája. :D

Már megint nem mondasz igazat....
Nem megfogattad, hogy ignorra teszel?

Azt meg ne vitasd el senkitől, hogy az ellenségeit milyen módon használja ki. ;)
Ha az ukrán buktatja meg Putyin tervét, akkor az. Mindegy, hogy melyik náci öli a másik nácit. Pusztítsák egymást, azt támogatjuk, akinek a győzelmével jobban járunk.
Moslékos vödörrel is lehet tüzet oltani.
:)

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 488
59 925
113

Van még ennél lejjebb?
Van. Dolgoznak rajta minden nap...

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 207
17 052
113
Igy van, de ez kicsit más szegmense a kérdésnek, nem ütközik azzal, amit irtam. Az orosznak nem volt választása, ha nem megy be, durván 2027 magasságában az ukrán rohan nekik, több fullos, nyugati standard szerint felszerelt hadosztállyal, teljesen integrált keleti/nyugati mix légvédelemmel, 100+ nyugati vadászgéppel, stb...
Nekik mindenképpen menni kellett, csak éppen nem arra számitottak, hogy mélységig átvette az USA az ukrán vezetést és vezérkart. Ezért lett az, ami.

A vadászrepcsikre, és a műszakiakra nincsen gyorstalpaló, kell ahhoz egy 3 - 4 év is. 2014 - 2022 között Mennyi ukrán pilótát képzett a NATO, és mennyi repcsit adott át ?

A másik, miért van, hogy szónoklatokban akár 150 + F-16-ost is összegyűjtenek, de a valóságban még 14 példány sem akar összejönni ?

A harmadik, a Nyugati légvédelem az az Öbölháború nyomán túlértékelt, és kikophatatlan tévhit, a meglátásom szerint az orosz robotrepülők, és harcászati rakéták önmagukban is le tudják kezelni, nem kell előzetesen drónokkal túlterhelni őket.

A harckocsik sikeressége meg tereptől, meg a védművek meglététől függ. Az agyonsztárolt Leopárd 2-eseket, még az A6-ost is az ezeréves TM-62-es szovjet harckocsi elleni akna harcképtelenné teszi.

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 659
8 852
113
Mert ez a háború Oroszország és Putyin számára Kijevnél 2022 márciusában elveszett....
Komolyan kérdezem, ha az oroszok vesztettek, logikusan nézve az ukránok győztek.

Érdekelne, hogy a győztes miért nem tudja a vesztest rávenni, hogy hagyja abba a háborút és miért a vesztes foglal el egyre több területet.

Nem értem, lehet velem van a baj.