[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 505
18 613
113
Én meg az orosz propaganda? Nagyon el vagy te tévedve. Mind az orosz agresszióról mind az soviniszta, magyarellenes Ukrajnáról megvan a véleményem. Azon kevesek közé tartozom az itt kommentelők közül, aki járt már Oroszországban és pontosan tudom, hogy milyen elnyomó berendezkedésű, milyen szinten korrupt országról van szó és menyire távol áll mind mentalitásban, mind életszínvonalban nemhogy a nyugattól, de még tőlünk is. De ettől függetlenül a háborút meg fogják nyerni, ezt csak a legelvakultabb ukrán szurkolók nem látják, mert pontosan a nyílt, nyugati társadalmaktól eltérően van egy olyan képessége az orosz társadalomnak, hogy elviseli a veszteséget. Egy nyugati demokráciát már néhány száz elesett katona is megrengetne, az orosz társadalmat az is hidegen hagyja, ha 100-200 000 embert elveszít a fronton. És egy hosszan elhúzódó, széles körű konvencionális háborúban ez az egyik legfontosabb előny.

"ripsz-ropsz besoroznak 7-800 000 embert": nem ripsz-ropsz, a kiképzéshez kell 3-4 hónap, de igen, minden további nélkül, tekintve, hogy még kb 2 millió tartalékos van akit nem hívtak be. Itt pont a lényeget nem látod: a 22. szeptemberi részleges mozgósításon kívül az oroszok lényegében önkéntes haderővel harcolnak. (szemben az ukránokkal akiknél folyamatos mozgósítás van egyre agresszívebb módszerekkel). Be sem kell hívniuk az embereket, maguktól is jönnek. Nincs akadálya egy újabb mozgósításnak. Ha azt fogja harsogni az orosz propaganda, hogy az egész Nato ellen kell harcolni, az orosz társadalom el fogja fogadni.
"fogy a harckocsi, löveg, rakéta, lőszer": igen fogy tekintve, hogy a legnagyobb konvencionális háború Európában a II. vh óta. De a különbség az, hogy tudják pótolni a veszteséget. Az orosz hadiipar nemhogy összeomlott volna ahogy várták a szankciók hatására hanem ellenkezőleg jelentősen növelte a teljesítményét. Hogy honnan van alkatrész, főleg félvezető az egy nagyon jó kérdés, szerintem a háttérben csöndben az oroszokat támogató kínaiaktól. Itt eleve egy óriási előnnyel indultak az oroszok: a SZU óriási készleteit megörökölték. 2,5 éve tart a háború és egy múltkori - nyugati - elemzés szerint a műholdképek alapján még legalább 1 évig kitartanak az exszovjet készletek. Sokkal olcsóbb és főleg sokkal gyorsabb egy régi T-XX tankot felújítani, mint a nulláról gyártani egy újat. Plusz az észak-koreai 152 mm-es gránát milliók, az iráni drónok ezrei és igen ki tudja mi minden a kínaiaktól... Az a helyzet állt elő, hogy a nyugati ipari hatalmak lassabban gyártanak fegyvert, mint a sokkal fejletlenebb orosz ipar. A hadiipari versenyt a nyugat elvesztette.
"fogy a pénz": elvesztették a

"tele a legjobb Nato fegyverekkel": ez talán a legérdekesebb. Gondolkoztál már rajta, hogyha az USA-nak 4000-nél több Abrams és 12 000-nél több Bradley van akkor miért 30 db Abrams és kb 180 db Bradley-t kapott Ukrajna? Pedig a Bradley az egyik legjobban bevált harcjármű az ukrán fronton. 2-3000 darab lényegesen változást hozhatna. Mégsem kapnak......Lehet, hogy a nyugati szponzorok nem is akarják, hogy Ukrajna nyerjen? Lehet, hogy ez soha nem is volt cél, hanem az orosz haderő meggyengítése a valós cél, amit a Nato már nyilvánvalóan elért?
"Fekete tengeren Nato fölény": pontosan. Csak éppen a háború kimentele szempontjából nincs jelentősége. Meghosszabbodnak az orosz logisztikai útvonalak.
"fogy a türelem és a becsület": ahogy az elmúlt 100 év során sem, úgy most sem érdekli az oroszokat a legkevésbé sem. Az orosz történelem agressziók sorozata a szomszédokkal szemben (Lengyelo, Baltikum, Magyaro, Csehszlovákia, Afganisztán, Grúzia, Ukrajna stb) de soha nem okozott gondot egy kis propadandával megmagyarázni a népnek, hogy miért jó megtámadni a szomszédokat.

Az első állításod hibája, hogy nem a megfelelő alanyokat hasonlítod:
  • Az orosz társadalom bírja, de semelyik nyugati nem bírná. Lehet, de az ukránnal harcol, az meg pont olyan, mint az orosz. ;)
  • Viszont az ukrán a földjét védi, szemben az orosz zsoldossal és bűnözővel.
  • Azt sem magyarázza logikád, hogy az afgán, vagy az első csecsen háborút, hogy veszthette el az az ország, ami nagy veszteségeket is hajlandó elviselni. Mindegyik kisebb veszteséggel járt, mint eddig ez..... És vesztettek. Itt csakis nyerhetnek? ;)

A második állításod sem meggyőző:
  • Vajon miért darálja le Putyin csekély fölényben, így nagy veszteségek árán a szárazföldi haderőt három-négy év alatt, ahelyett, hogy mozgósítana 700-800 ezer tartalékost? Miért vállal ekkora áldozatokat, hosszú idő alatt az egyszerű megoldás helyett?
  • A "maguktól jönnek" sem tűnik igaznak, hisz Putyin havi 1200 Mrd Forintnak (3 Mrd EUR) megfelelő összeget kénytelen fizetni, csak illetményre, és így SINCS elég katonája. Külföldről, hazudozva, ígérgetve toboroz a világ minden tájáról. Ennyire jönnek?
  • A létszám (orosz adatok szerint!) havi 30 ezerrel nőtt, ugyanakkor az ukrán adatok szerint a veszteségek havi 30-45 ezer főre tehetők. Nyilván mindkettő hazudik, oszd el kettővel. Jé, az sem jó... (Ha szerinted csak az egyik hazudik, akkor gondolj, arra melyikőnk véleménye "objektív"). ;)
  • Az ukrán személyi utánpótlás problémái az orosz propaganda szemüvegén keresztül látszódnak, nyilván nem alaptalan az ukránok problémája. Viszont különböző adatok szerint 700-900 ezer ukrán van fegyverben, nagyon soká fognak elfogyni, marad a propaganda, hátha "összeomlanak" a sok rossz hír erőltetésével.
  • Hogy az orosz társadalom egy mozgósítás esetén mit döntene Putyin kudarcát illetően, azt Putyin SEM szeretné megtudni. Nem mert mozgósítani, inkább feláldozza az önkéntes haderőt. Biztos kiszámolta meddig bírja. A társadalom. :)


A technikai eszközök fogyása esetében is megelégszel egy orosz propaganda válasszal, nyilván a fene nagy objektivitás jegyében: " mindent pótolnak".
:D
Ezzel szemben:
  • Már az oroszok sem beszélnek évi 1600 új harckocsiról, még boki is magyarázkodni kényszerült. A valóság kb. 200 valahány új vagy részben új T-90M! Összesen!
  • A korszerűsítések (T-80BVM, T-72B3) is nyögvenyelősen haladnak, inkább a raktárból elővett roncsok részleges helyreállítása megy.
  • Ahogy dőlt a hazugság, maradt a propagandának a veszteségek tagadása (oryx hazudik, minden veszteség, photoshop, stb).
  • Viszont a T-62 esek vesztesége nő a többihez képest, a tárolók meg nagyrészt kiürültek. Akkor mindent pótolnak?
  • A tüzérségi eszközök esetében ugyanolyan problémákkal szembesültek, mint a nyugati eszközök. Kiderült, hogy az orosz cső is kopik. A raktárban lévő eszközök szintén fogyóban vannak, a csövek gyártása meg pont addig tart, mint nyugaton. A napi 20-30 ezer gránát napi 10-20 cső pótlását igényli. Biztos, hogy mindent pótolnak?
  • A gránátok gyártása szintén nem tart lépést a fogyással. A koreai segély csak időt adott Putyinnak, hogy tovább tarthassa fenn a tüzérségi fölényt. Viszont mind a Pufi, mind Putyin gyártó és raktár kapacitásai végesek, és meszze nem biztosítják a fölényt a végtelenségig.

A NATO fegyverekkel kapcsolatban azt kell látni, hogy még mindig több ezer Abrams, Bradley adható át! A nyugati üzenet Putyinnak: Mi bírni fogjuk! Putyin ezt nem hiszi, játsza a hülyét, próbálkozik a bomlasztással, bízik Trumpliban, meg a csodában.
Csakhogy a bolondokkal az a baj, hogy kiszámíthatatlanok. :)
Ezért naivitás hinni Trumpnak, hogy majd véget vet a háborúnak. Ekkora befolyása ugyanis már rég nincs a zusának az eseményekre.
Példa:az ukrán fél évig nyugati támogatás nélkül harcolt, az orosz a koreai lőszer, iráni rakéta és drón szallitmanyokkal SEM ÉRT EL nagy eredményt....

Ezért írtam, hogy fogy az idő és a türelem.
A kérdés, kié fogy el előbb?


Nem. Ahol én éltem, ott nem volt "szovjet megszállás" és bármilyen furcsa, de magyarként is tudtam érvényesülni még katonai vonalon is.
A barátom első havi fizetéséből vett egy Zastavát, a "kommunisták" nem söpörték le a padlást
És valóban, "ez a nemzet megveti és elutasítja az elnyomó rendszereket" ezért aztán erősen berzenkedik Brüsszel ellen is... Mert tudod, Potyinéknál legalább egyenes elnyomás van, tudod, hogy miért mire számíthatsz,
Ami pedig a "szovjetek" bűneiről szól: elfelejted, hogy anno a legnagyobb bűnöket kicsiny haztánk ellen éppen a jelenlegi kedvenceid követték el. Többek között 56-ban a jelenlegi 128-as hegyidandár elődje jeleskedett Budapest ostrománál. Vagy az agresszor csak akkor megvetendő, ha orosz, mert az ukránnak most ki kell nyalni a s.ggét?.

Tévedsz. Fogalmad sincs róla, ki vagyok, mennyi idős vagyok, hol éltem, mit csináltam.
Ne akard megmondani, hogy a magyarok hogy értelmezzék történelmük. Az nem ruszofób, aki ismeri és nem felejti el a bűneiket! Orosz vagy ukrán tök mindegy!
Tipikus részrehajló félremagyarázás, ismét. Hogy mosdassátok őket?! Miért?
Szerinted itt mindenki hülye?


A kommentem meg olvasd el még egyszer, aztán rájössz mekkora marhaságot írtál megint.
:)
Ahogy szoktad, ész nélkül, dühből.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
856
7 714
93
Az első állításod hibája, hogy nem a megfelelő alanyokat hasonlítod:
  • Az orosz társadalom bírja, de semelyik nyugati nem bírná. Lehet, de az ukránnal harcol, az meg pont olyan, mint az orosz. ;)
  • Viszont az ukrán a földjét védi, szemben az orosz zsoldossal és bűnözővel.
  • Azt sem magyarázza logikád, hogy az afgán, vagy az első csecsen háborút, hogy veszthette el az az ország, ami nagy veszteségeket is hajlandó elviselni. Mindegyik kisebb veszteséggel járt, mint eddig ez..... És vesztettek. Itt csakis nyerhetnek? ;)

A második állításod sem meggyőző:
  • Vajon miért darálja le Putyin csekély fölényben, így nagy veszteségek árán a szárazföldi haderőt három-négy év alatt, ahelyett, hogy mozgósítana 700-800 ezer tartalékost? Miért vállal ekkora áldozatokat, hosszú idő alatt az egyszerű megoldás helyett?
  • A "maguktól jönnek" sem tűnik igaznak, hisz Putyin havi 1200 Mrd Forintnak (3 Mrd EUR) megfelelő összeget kénytelen fizetni, csak illetményre, és így SINCS elég katonája. Külföldről, hazudozva, ígérgetve toboroz a világ minden tájáról. Ennyire jönnek?
  • A létszám (orosz adatok szerint!) havi 30 ezerrel nőtt, ugyanakkor az ukrán adatok szerint a veszteségek havi 30-45 ezer főre tehetők. Nyilván mindkettő hazudik, oszd el kettővel. Jé, az sem jó... (Ha szerinted csak az egyik hazudik, akkor gondolj, arra melyikőnk véleménye "objektív"). ;)
  • Az ukrán személyi utánpótlás problémái az orosz propaganda szemüvegén keresztül látszódnak, nyilván nem alaptalan az ukránok problémája. Viszont különböző adatok szerint 700-900 ezer ukrán van fegyverben, nagyon soká fognak elfogyni, marad a propaganda, hátha "összeomlanak" a sok rossz hír erőltetésével.
  • Hogy az orosz társadalom egy mozgósítás esetén mit döntene Putyin kudarcát illetően, azt Putyin SEM szeretné megtudni. Nem mert mozgósítani, inkább feláldozza az önkéntes haderőt. Biztos kiszámolta meddig bírja. A társadalom. :)


A technikai eszközök fogyása esetében is megelégszel egy orosz propaganda válasszal, nyilván a fene nagy objektivitás jegyében: " mindent pótolnak".
:D
Ezzel szemben:
  • Már az oroszok sem beszélnek évi 1600 új harckocsiról, még boki is magyarázkodni kényszerült. A valóság kb. 200 valahány új vagy részben új T-90M! Összesen!
  • A korszerűsítések (T-80BVM, T-72B3) is nyögvenyelősen haladnak, inkább a raktárból elővett roncsok részleges helyreállítása megy.
  • Ahogy dőlt a hazugság, maradt a propagandának a veszteségek tagadása (oryx hazudik, minden veszteség, photoshop, stb).
  • Viszont a T-62 esek vesztesége nő a többihez képest, a tárolók meg nagyrészt kiürültek. Akkor mindent pótolnak?
  • A tüzérségi eszközök esetében ugyanolyan problémákkal szembesültek, mint a nyugati eszközök. Kiderült, hogy az orosz cső is kopik. A raktárban lévő eszközök szintén fogyóban vannak, a csövek gyártása meg pont addig tart, mint nyugaton. A napi 20-30 ezer gránát napi 10-20 cső pótlását igényli. Biztos, hogy mindent pótolnak?
  • A gránátok gyártása szintén nem tart lépést a fogyással. A koreai segély csak időt adott Putyinnak, hogy tovább tarthassa fenn a tüzérségi fölényt. Viszont mind a Pufi, mind Putyin gyártó és raktár kapacitásai végesek, és meszze nem biztosítják a fölényt a végtelenségig.

A NATO fegyverekkel kapcsolatban azt kell látni, hogy még mindig több ezer Abrams, Bradley adható át! A nyugati üzenet Putyinnak: Mi bírni fogjuk! Putyin ezt nem hiszi, játsza a hülyét, próbálkozik a bomlasztással, bízik Trumpliban, meg a csodában.
Csakhogy a bolondokkal az a baj, hogy kiszámíthatatlanok. :)
Ezért naivitás hinni Trumpnak, hogy majd véget vet a háborúnak. Ekkora befolyása ugyanis már rég nincs a zusának az eseményekre.
Példa:az ukrán fél évig nyugati támogatás nélkül harcolt, az orosz a koreai lőszer, iráni rakéta és drón szallitmanyokkal SEM ÉRT EL nagy eredményt....

Ezért írtam, hogy fogy az idő és a türelem.
A kérdés, kié fogy el előbb?




Tévedsz. Fogalmad sincs róla, ki vagyok, mennyi idős vagyok, hol éltem, mit csináltam.
Ne akard megmondani, hogy a magyarok hogy értelmezzék történelmük. Az nem ruszofób, aki ismeri és nem felejti el a bűneiket! Orosz vagy ukrán tök mindegy!
Tipikus részrehajló félremagyarázás, ismét. Hogy mosdassátok őket?! Miért?
Szerinted itt mindenki hülye?


A kommentem meg olvasd el még egyszer, aztán rájössz mekkora marhaságot írtál megint.
:)
Ahogy szoktad, ész nélkül, dühből.


 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 215
5 195
113
A NATO fegyverekkel kapcsolatban azt kell látni, hogy még mindig több ezer Abrams, Bradley adható át!
Hát a nagy kérdés hogy akkor miért csak ennyit adtak át. Az M1-ekről még volt hír hogy finoman szólva nem váltak be leginkább a logisztika hiánya meg az orosz drónok miatt. A Bradleyk viszont jól működnek, de valamiért abból se kapnak eleget. Pedig az általad írt 700.000 fő meg mondjuk 2000 Bradley elég komoly változást érhetne el.
A kérdés a nyugati fegyvereknél mindig a logisztika. Vajon a javítókapacitások mit tesznek lehetővé? A Leo és a PzH problémái azt mutatják hogy nagyon szűk a keresztmetszet.
Hogy az oroszok mennyi ágyúcsövet tudnak cserélni azt szerintem senki nem tudja. Lehet hogy még az oroszok sem... de erre én nem építenék stratégiát.
A földjüket védő ukrán narratívát lassan el kell felejteni. Már régen kényszersorozás megy, még az ukránok is beismerik hogy a többség már a területi veszteségeket is elfogadja. Nyilván 3 év után a panelházak közötti temetőket és a rokkantak tízezreit látva nem is csoda.
Amit viszont nem említettél a hozzászólásodban hogy az ukránok mennyi embert és technikát veszítenek. Nekem komoly kétségeim vannak abban hogy az oroszok több embert veszítenek mint az ukránok. A logisztikájuk se túl fényes (ezt az ukránok mesélték személyesen) szóval szerintem egy dolgot lehet kijelenteni. Nagyjából senkinek nincs fogalma a tényekről. Ez már hitvita lett az oroszfanok meg az ukránfanok között a tények teljes mellőzésével.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 537
20 787
113
Tévedsz. Fogalmad sincs róla, ki vagyok, mennyi idős vagyok, hol éltem, mit csináltam.
Ne akard megmondani, hogy a magyarok hogy értelmezzék történelmük. Az nem ruszofób, aki ismeri és nem felejti el a bűneiket! Orosz vagy ukrán tök mindegy!
Tipikus részrehajló félremagyarázás, ismét. Hogy mosdassátok őket?! Miért?
Szerinted itt mindenki hülye?
Itt? Mindenki. :D :D :D
De főleg szerintem te, ahogy a kommentjeidet elnézem.
És lehet, hogy "fogalmam sincs" arról, hogy ki vagy, mennyi idős vagy, hol éltél, csupán a kommentjeid alapján írtam, amit írtam. Továbbra is fenntartom, hogy a hozzászólásaid alapján egy zsigeri ruszofób (Putyinofób :D ) okoskodó vagy, aki lelkesen ír a kommunista bűnökről de feltehetően soha nem élt abban az időszakban és helyen amire annyiszor szeret hivatkozni... :D Ez abból is látszik, hogy hiába volt a SZU idején magyar szempontból azonos az orosz és az ukrán, ma azért, mert Putyinellenesek bármit képes vagy megbocsátani ukronáci haverjaidnak. Még a nácizmust is elnézed nekik, ha cserébe Putyint harapdálják... Az viszont szinte biztos, hogy Oroszország és az orosz emberek közelébe sem jártál, csak a kerítés mögül acsarkodsz, mint a Jóska bá'-ék megláncolt bolhás kutyája. :D
 
  • Imádom
  • Vicces
Reactions: Sniper and G__G

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 375
68 814
113
FPV dronokra kiképzés.


Csasov Jár, a haladási irány.

Új orosz dronok mennek együtt a Geranokkal. Gerbera a neve, kiegészítő feladatokat látnak e

Svájc nem utalta át az orosz pénzekből származó kamatot Ukrajnának.


.
 
  • Tetszik
Reactions: endre