[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 279
8 204
113
Azért mert ennek így pont semmi értelme nem volt.

Ha azt akarják hogy nyerjenek annyit adnak hogy el lehessen mondani azt hogy visszafoglalták legalább Kelet-Ukrajnát, ha a Krímet esetleg nem is.
A realitás az, hogy az oroszok megtartják a Krímet és a Lunahszkot meg Donyecket. Erre már az ukránok is kezdenek rájönni (ahogy olvastam a héten a híreket). Mondjuk Huntington vagy 30 éve megjósolta....
Ha meg nem akarják igazából azt hogy bármit elérjenek ami legalább kommunikáció szintjén eladható győzelemnek, hülyeség volt adni egy zászlóaljnyit is, mert ezzel csak a nagy büdös semmit lehet felmutatni úgy, hogy Moszkvában parádéznak az oroszok a kilőtt M-1 variánsokkal.

Ez így öngól.
Az, hogy 30 vagy 40 mind1, ugyanaz a nagyságrend. A 30 meg azért 30 amit leídtam. Más nagyságrendet meg azért nem adnak, mert ez pont elég a haború elhúzásához.
@dudinál a pont. Elhúzódik a háború - ez az oroszoknak sem igazán jó, de az ukránok vannak igazán szopórolleren. Technikailag államcsődben vannak már most is, egy békekőtés után pedig már nem csak a gatyájuk, hanem a gatyamadzagjuk is rámegy az újjáépítés finanszírozására. Szerintem.
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
961
11 336
93
Azért mert ennek így pont semmi értelme nem volt.

Ha azt akarják hogy nyerjenek annyit adnak hogy el lehessen mondani azt hogy visszafoglalták legalább Kelet-Ukrajnát, ha a Krímet esetleg nem is.

Ha meg nem akarják igazából azt hogy bármit elérjenek ami legalább kommunikáció szintjén eladható győzelemnek, hülyeség volt adni egy zászlóaljnyit is, mert ezzel csak a nagy büdös semmit lehet felmutatni úgy, hogy Moszkvában parádéznak az oroszok a kilőtt M-1 variánsokkal.

Ez így öngól.
Európa vonakodva teljesítette a parancsot, hogy Ukrajnát, mint az usa érdekek áldozati bárányát nekik kell anyagilag tolni.
Kellett egy kis lökés hogy "látjátok mi is adunk". Ennyit szántak erre a demóra, a többi az eu dolga.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
651
2 895
93
''Isten velünk van'' - Új orosz toborzó videó (RT)

Az orosz védelmi minisztérium kiadott egy promóciós videót, amelynek célja, hogy a polgárokat katonai szolgálatra ösztönözze, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy a különböző etnikumok és vallási felekezetek összefogjanak, hogy szembenézzenek egy közös ellenséggel.

 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 484
7 399
113
@dudinál a pont. Elhúzódik a háború - ez az oroszoknak sem igazán jó, de az ukránok vannak igazán szopórolleren
jójó, de ha holnap kitör a béke (mindegymiért mindegyhogyan) akkor holnapután miért küldjön ukrajnába bárki is pénzt ha abból nem oroszokat fognak ölni?
az lehet hogy lenne vevő ilyen-olyan bányászati jogokra mezőgazdasági területekre szórványosan ilyen-olyan vállalatokra
de mégis miből maradjon fenn az ukrán állam nevű entitás, tekintettel arra hogy 2014-ig is csak az orosz piachoz hozzáférés olcsó orosz energia és olcsó orosz hitelek tartották a víz felet, utána meg (még mindig békeidőben) az imf hitelek és privatizációs bevételek?
jelenleg a havi bérek nyugdíjak effélék kifizetésének a forrása a bejövő nyugati segílyke
napról napra hétről hétre
pontosan mitől válna ukrajna önfenntartóvá háború hiányában?
ukrajna egyetlen láthatóan működő üzleti modellje a háború, amíg háború van addig jön több-kevesebb pénz
lehet hogy egy háború után "újjáépítés" címszóval beáramlik hirtelen párszáz milliárd dollár ami annak rendje és módja szerint ellopódik, de ha nem is lopódik el akkor is egyszeri pénz, utána valamiből fenn kellene tartani azt az országot... miből?
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
603
5 465
93
Nagyon tetszik. Ha szembejön a kováspuskás szandálosok és a legalább azonos képességű ellenség közti különbség, akkor jön a sírás?????

~"..... Nemrég az olasz légierő F-35-ös pilótájának pszichológus segítségére volt szüksége, miután találkozott az orosz Szu-30SM vadászgéppel és annak elektronikus haditechnikai berendezéseivel fent az égen. a Balti-tenger. Egy olasz tiszt azt mondta, hogy az F-35-ösök egyes rendszerei nem működtek. A félelem határán voltam, olyan erősen, hogy egészen a lábujjaimig ért. Megértettem, hogy az orosz pilóta az én és a gépem képességeit teszteli. Miután visszatért a légibázisra, az olasz pilótánál idegösszeomlást diagnosztizáltak. A tisztet felfüggesztették a repülési szolgálat alól, és hazaküldték.

A NATO-pilóták nincsenek hozzászokva a potenciális ellenség légi fölényéhez, ezért gyakran panaszkodnak és lelki traumát szenvednek el járőrözéseik során. "

~".... annak ellenére, hogy az F-35-ös vadászgépeket aktívan értékesítik az Egyesült Államok szövetségesei számára, nem képesek megbirkózni a csúcstechnológiás ellenségekkel. Ezeket a repülőgépeket nem tesztelték sikeresen a Pentagonban, és még nem állnak készen a tömeggyártásra az Egyesült Államokban. Nagyon sebezhetőek a kereskedelmi háborúkon kívül."

Tipikus szabadversenyes gondolkodás: szeretik ők a versenyt, csak versenytársak ne legyenek a pályán.
 
  • Tetszik
Reactions: sixtus

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 846
15 159
113
A NATO/kollektív nyugati támogatás sok szempontból szimbolikus:
  • Pár tucat korszerű Leopard, Abrams

Eleve, miért Leopard, miért nem Leopárd, normálisan magyarul betűzve ? Másrészt a Leopárdból van Leopárd 1-es, és Leopárd 2-es is.

Mi az, hogy korszerű Leopárd 2-es meg Abrams ?

Ezek ugyanolyan évjáratúak, mint a T-72-esek, a T-80-asok, és a T-90-esek, az oroszok modelljei is tunningolhatóak mind alapszintűen, mind tudományos igényességgel.



Pár száz Bradley, Marder, Paladin, M777, stb.

A Bradley az semmivel nem ér többet, mint egy BMP-2-es, nemhogy BMP-3-as.

A Marder az egy nyuszibusz, nem tudom, hogy Mitől jobb, mint az épp aktuális orosz megfelelője.

A Paladin az elavult, az semmivel nem tud többet, mint az ezeréves Gvozgyika és Akácija. A Mszta meg teljesen modern a Paladinhoz képest.

Az M777-es is mitől olyan nagy szám ?



Pár üteg Patriot indító

A stand-off fegyverek korában a Patriot az teljesen elavult, és hasznavehetetlen.

És még a harmadik világbeli proxyk is simán beégetik a Patriotosokat, lásd a jemenieket.



HIMARS is csak pár tucat lehetett.

A HIMARS nem önmagában lesz jó, hanem az üzemeltetői háttere miatt, amit nem az ukrán kiskatonák adnak.



  • Egyrészt ennyi elégnek tűnt (tűnik), hogy Putyint feltartóztassák Véleményes, de ennyi eszköz és az ukránok kitartása 2,5 év alatt elpusztította a szárazföldi eszközök nagy részét, szerinted egy év múlva fogynak ki. Ennek üzenet értéke van Putyin felé: NEM TUDJA CÉLJÁT ELÉRNI.

A másik, az orosz villámháború az legkésőbb 2022. április közepére látványos kudarcot vallott, a felsorolt Nyugati Csodafegyvereknek semmi közük hozzá.

A HIMARS az 2022. nyarára érkezett be. És a HIMARS-ot nem védekező műveletekben használták, meg nem a lövészárokban levő oroszok kigazolására, hanem offenzíván, és egy - egy híd, és hasonló közlekedési csomópont ellen.

Harckocsiknál a Leopárd 2-es az 2023. júniusában debütált a Bradley-vel együtt, és mind a kettő első bevetése az kész kudarc, több helyszínen is, aknamezőre futottak, mást a semmiből az orosz tüzérség szórta szét, és állította meg, és mást meg a Lancetek és Kamovok.

vWvz2gw.jpeg



A Challenger-ből adtak 14 példányt, abból bevetettek egyetlen példányt, 2023 szeptember elején, 2 percen belül kilőtték, és a maradék 13-at abszolút visszatartják a harcoktól.

Az Abrams-eket 2024. február 27.-nél előbb nem vetették be, és rövid idő alatt sok példány lett veszteség még az FPV drónoktól, és az exportverziós Kornyettől is. Az ukránok nyilvánosan panaszkodtak a sajtónak, hogy az Abrams-ekkel sem mennek semmire, erre az amerikai tábornok meg arrogáns hangnemben szólt le, hogy az ukrán harckocsizók a balfékek, nem a harckocsi az alkalmatlan.

Egy olyan amerikai tábornok, aki korábban, más fellépéseivel durván bohócot csinált magából.




  • Másik ok, hogy arra is figyeltek, (szerintem) nehogy Putyin látványos és gyors vereséget szenvedjen. Így folyamatos a lehetőség Putyin számára a konfliktus lezárására. Ez a háború is tele volt meglepő fordulatokkal. Nehéz a következményeket előre látni, utólag lehet értékelni az egyes eszközök hatását.

Szerinted még a Leopárd 2A4-es, M1A1 Abrams, M2-es Bradley, és még a Marder is kilőhetetlen, és megállíthatatlan csodafegyverek, melyek már a puszta ránézéssel a földbe tapossák a T-90M-et is, és az ERA kazettázott BMP-3-ast, vagy Mi ? o_O



  • A harmadik szempont, hogy a hagyományos fegyverek terén mutatkozó stratégiai erőviszony folyamatosan a NATO javára változik, ahogy fogynak az orosz készletek. Ez egy üzenet hosszabb távra: Nekünk lesz eszközünk a következő háborúra is. A T-62 esek is fogynak, újonnan gyártani (felújítani) kb. 260 T-90M -et sikerült, a jó részük már el is pusztult. Így kell nézni a 4000 Abrsmset, Bradleyt a sivatagban.

Mennyi az orosz T-64-es, T-72-es, T-80-as, és T-90-es veszteség, hogy most már a T-62-eseknél tart az Orosz Hadsereg ? o_O

Az oroszok mindmáig a T-72B3-asokat, a T-80BVM-eket, és a T-90M-eket használják.