[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 970
5 203
113
Az első állításod hibája, hogy nem a megfelelő alanyokat hasonlítod:
  • Az orosz társadalom bírja, de semelyik nyugati nem bírná. Lehet, de az ukránnal harcol, az meg pont olyan, mint az orosz. ;)
  • Viszont az ukrán a földjét védi, szemben az orosz zsoldossal és bűnözővel.
  • Azt sem magyarázza logikád, hogy az afgán, vagy az első csecsen háborút, hogy veszthette el az az ország, ami nagy veszteségeket is hajlandó elviselni. Mindegyik kisebb veszteséggel járt, mint eddig ez..... És vesztettek. Itt csakis nyerhetnek? ;)

A második állításod sem meggyőző:
  • Vajon miért darálja le Putyin csekély fölényben, így nagy veszteségek árán a szárazföldi haderőt három-négy év alatt, ahelyett, hogy mozgósítana 700-800 ezer tartalékost? Miért vállal ekkora áldozatokat, hosszú idő alatt az egyszerű megoldás helyett?
  • A "maguktól jönnek" sem tűnik igaznak, hisz Putyin havi 1200 Mrd Forintnak (3 Mrd EUR) megfelelő összeget kénytelen fizetni, csak illetményre, és így SINCS elég katonája. Külföldről, hazudozva, ígérgetve toboroz a világ minden tájáról. Ennyire jönnek?
  • A létszám (orosz adatok szerint!) havi 30 ezerrel nőtt, ugyanakkor az ukrán adatok szerint a veszteségek havi 30-45 ezer főre tehetők. Nyilván mindkettő hazudik, oszd el kettővel. Jé, az sem jó... (Ha szerinted csak az egyik hazudik, akkor gondolj, arra melyikőnk véleménye "objektív"). ;)
  • Az ukrán személyi utánpótlás problémái az orosz propaganda szemüvegén keresztül látszódnak, nyilván nem alaptalan az ukránok problémája. Viszont különböző adatok szerint 700-900 ezer ukrán van fegyverben, nagyon soká fognak elfogyni, marad a propaganda, hátha "összeomlanak" a sok rossz hír erőltetésével.
  • Hogy az orosz társadalom egy mozgósítás esetén mit döntene Putyin kudarcát illetően, azt Putyin SEM szeretné megtudni. Nem mert mozgósítani, inkább feláldozza az önkéntes haderőt. Biztos kiszámolta meddig bírja. A társadalom. :)


A technikai eszközök fogyása esetében is megelégszel egy orosz propaganda válasszal, nyilván a fene nagy objektivitás jegyében: " mindent pótolnak".
:D
Ezzel szemben:
  • Már az oroszok sem beszélnek évi 1600 új harckocsiról, még boki is magyarázkodni kényszerült. A valóság kb. 200 valahány új vagy részben új T-90M! Összesen!
  • A korszerűsítések (T-80BVM, T-72B3) is nyögvenyelősen haladnak, inkább a raktárból elővett roncsok részleges helyreállítása megy.
  • Ahogy dőlt a hazugság, maradt a propagandának a veszteségek tagadása (oryx hazudik, minden veszteség, photoshop, stb).
  • Viszont a T-62 esek vesztesége nő a többihez képest, a tárolók meg nagyrészt kiürültek. Akkor mindent pótolnak?
  • A tüzérségi eszközök esetében ugyanolyan problémákkal szembesültek, mint a nyugati eszközök. Kiderült, hogy az orosz cső is kopik. A raktárban lévő eszközök szintén fogyóban vannak, a csövek gyártása meg pont addig tart, mint nyugaton. A napi 20-30 ezer gránát napi 10-20 cső pótlását igényli. Biztos, hogy mindent pótolnak?
  • A gránátok gyártása szintén nem tart lépést a fogyással. A koreai segély csak időt adott Putyinnak, hogy tovább tarthassa fenn a tüzérségi fölényt. Viszont mind a Pufi, mind Putyin gyártó és raktár kapacitásai végesek, és meszze nem biztosítják a fölényt a végtelenségig.

A NATO fegyverekkel kapcsolatban azt kell látni, hogy még mindig több ezer Abrams, Bradley adható át! A nyugati üzenet Putyinnak: Mi bírni fogjuk! Putyin ezt nem hiszi, játsza a hülyét, próbálkozik a bomlasztással, bízik Trumpliban, meg a csodában.
Csakhogy a bolondokkal az a baj, hogy kiszámíthatatlanok. :)
Ezért naivitás hinni Trumpnak, hogy majd véget vet a háborúnak. Ekkora befolyása ugyanis már rég nincs a zusának az eseményekre.
Példa:az ukrán fél évig nyugati támogatás nélkül harcolt, az orosz a koreai lőszer, iráni rakéta és drón szallitmanyokkal SEM ÉRT EL nagy eredményt....

Ezért írtam, hogy fogy az idő és a türelem.
A kérdés, kié fogy el előbb?
Csak nem lehetek olyan elfogult, ha te - mint az ukrán oldal képviseletében -is kritizálsz meg valami Amper@ is az orosz oldalról akitől még egy sor valódi ht kommentet nem olvastam. :) Ha nem látod az ordító különbséget aközött, hogy az egyik fél önkéntes haderővel harcol míg a másiknak erőszakkal kell mozgósitani akkor nem lesz miről beszélnünk. Olyanokat hozol fel, hogy mennyibe van ez Putyinnak. Szerinted érdekli? Ki tudja fizetni és amíg ki tudja addig ez fel sem merül. Hazudnak a külföldi zsoldosoknak? Persze, hogy hazudnak. A lényeget nem látod: anélkül is van elegendő katonája, hogy mozgósítana és még mindig adott a lehetőség, hogy ha úgy dönt akkor mozgósíthat.
700-900 ezer ukrán katona: ennyi a háború elején volt. Egyrészt óriásiak a veszteségeik mind az elesettek, mind a sérültek tekintetében, másrészt nincsenek már önkéntesek ezrei, mint az elején. Nem tudják pótolni a veszteséget a személyi állományban. Szerintem folyamatosan csökken a tényleges álloméánylétszám. 2,5 éve tart a háború, folyamatos a mozgósítás, már szinte csak erőszakkal tudnak mozgósítani, a rotációt nem tudják megoldani. Nem lehet elvárni a 22. februárban behívott katonától, hogy a végtelenségig folytassa a harcot. Egy idő után belefásul, elveszti a motivációt. Nem véletlen, hogy minden nagyobb háborúban időben korlátozott volt a frontszolgálat pld Vietnamban 1 évet kellett kihúzni a besorozott állománynak.
Az ukrán társadalom nem olyan, mint az orosz: gazdaságilag sokkal instabilabb (még annyi eszük sem volt, hogy legalább az ásványkincseiket kiaknázzák, mint az oroszok), politikailag sokkal polarizáltabb egyrészt a nyelvi, etnikai megosztottság másrészt igen a demokrácia miatt. Az egyetlen közös pont a 2 állam között a korrupció, na az valóban a szovjet hagyomány.
afgán, csecsen háború: vannak katonai ismereteid, ez látszik a kommentjeiden, pontosan tudod, hogy ezek rossz példák: Afganisztán a birodalmak temetője, nem lehet elfoglalni, mert nincs mit elfoglalni, középkori ország, a 80-as években nem voltak utak, az egyetlen közlekedési eszköz a helikopter volt. Épp a múltkor olvastam, hogy a 80-as évek elején amikor a szovjet haderő a legjobban állt Afganisztánban akkor tudták az ország területének 10%-át ellenőrizni. Szuperhatalomként, többmilliós haderővel. Teljesen értelmetlen és céltalan volt. Ezzel szemben Kelet-Ukrajna majdhogynem teljesen sík, ami a gépesitett haderőnek optimális. Csecsenföld: érdekes csak az első háborút emlited a másodikat nem. :)Miért is? Ja mert azt már megnyerték az oroszok? Az első csecsen háborút a SZU összeomlását követő Jelcini káoszban nem tudták megnyerni, de ha emlékszel olyan körülmények között, hogy tőlünk kellett gyógyszersegélyt küldeni az orosz népnek, mert áruhiány, hiperinfláció volt. De a hibát a 2. csecsen háborúban javították és olyan sikeresen, hogy ma már a csecsenek az orosz birodalomért harcolnak. Az, hogy az orosz társadalom elviseli a veszteséget egyrészt mutatja a történelem (II.vh) másrészt ilyen az elnyomó berendezkedése: a másként gondolkodók hamar a börtönben találják magukat, de egyébként erre utalnak a közvélemény kutatások: tavasszal volt egy érdekes felmérés (nyugati cég csinálta), hogy mennyire támogatja az orosz társadalom a háborút és meglepő módon még nőtt is a támogatottság a korábbiakhoz képest: az oroszok felismerték, hogy ezzel az ukrán állammal nem fognak tudni együttélni, le akarják zárni Ukrajna 30 éves történelmét.
technikai eszközök fogyása: már írtam,de a nyilvánvaló tényeket is figyelmen kívül hagyod: az oroszok megörökölték a SZU óriási 10000 feletti harckocsi/tarack/sorozatvető stb állományát, lőszerkészletét. A harcjárműveket nyilván fel kell újítani, de az sokkal olcsóbb és gyorsabb, mint újat gyártani. Amíg tart a készlet pld még 1 évig, addig tudják pótolni az egyébként óriási veszteségeiket. A hazai gyártás is növekedett, de ettől fontosabb - teljesen figyelmen kívül hagyod -hogy Észak-Korea, Irán, Kina stb nagy mennyiségben tud szállítani. lásd a legújabb hírek az észak-korei pct rakétáról. Figyeld meg lesz még onnan tarack és ballisztikus rakéta is, sőt én a koreai szovjet másolat tankokat sem zárom ki. A Pufi elad bármit, mert kell a pénz kajára.
Nato fegyverek: itt azért ügyesen kikerülted a kérdést: hogyha 4000-nél több Abrams van a jenkiknek akkor miért is csak 30 db-ot adtak át az ukriknak?
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 518
18 692
113
Csak nem lehetek olyan elfogult, ha te - mint az ukrán oldal képviseletében -is kritizálsz meg valami Amper@ is az orosz oldalról akitől még egy sor valódi ht kommentet nem olvastam. :) Ha nem látod az ordító különbséget aközött, hogy az egyik fél önkéntes haderővel harcol míg a másiknak erőszakkal kell mozgósitani akkor nem lesz miről beszélnünk. Olyanokat hozol fel, hogy mennyibe van ez Putyinnak. Szerinted érdekli? Ki tudja fizetni és amíg ki tudja addig ez fel sem merül. Hazudnak a külföldi zsoldosoknak? Persze, hogy hazudnak. A lényeget nem látod: anélkül is van elegendő katonája, hogy mozgósítana és még mindig adott a lehetőség, hogy ha úgy dönt akkor mozgósíthat.
700-900 ezer ukrán katona: ennyi a háború elején volt. Egyrészt óriásiak a veszteségeik mind az elesettek, mind a sérültek tekintetében, másrészt nincsenek már önkéntesek ezrei, mint az elején. Nem tudják pótolni a veszteséget a személyi állományban. Szerintem folyamatosan csökken a tényleges álloméánylétszám. 2,5 éve tart a háború, folyamatos a mozgósítás, már szinte csak erőszakkal tudnak mozgósítani, a rotációt nem tudják megoldani. Nem lehet elvárni a 22. februárban behívott katonától, hogy a végtelenségig folytassa a harcot. Egy idő után belefásul, elveszti a motivációt. Nem véletlen, hogy minden nagyobb háborúban időben korlátozott volt a frontszolgálat pld Vietnamban 1 évet kellett kihúzni a besorozott állománynak.
Az ukrán társadalom nem olyan, mint az orosz: gazdaságilag sokkal instabilabb (még annyi eszük sem volt, hogy legalább az ásványkincseiket kiaknázzák, mint az oroszok), politikailag sokkal polarizáltabb egyrészt a nyelvi, etnikai megosztottság másrészt igen a demokrácia miatt. Az egyetlen közös pont a 2 állam között a korrupció, na az valóban a szovjet hagyomány.
afgán, csecsen háború: vannak katonai ismereteid, ez látszik a kommentjeiden, pontosan tudod, hogy ezek rossz példák: Afganisztán a birodalmak temetője, nem lehet elfoglalni, mert nincs mit elfoglalni, középkori ország, a 80-as években nem voltak utak, az egyetlen közlekedési eszköz a helikopter volt. Épp a múltkor olvastam, hogy a 80-as évek elején amikor a szovjet haderő a legjobban állt Afganisztánban akkor tudták az ország területének 10%-át ellenőrizni. Szuperhatalomként, többmilliós haderővel. Teljesen értelmetlen és céltalan volt. Ezzel szemben Kelet-Ukrajna majdhogynem teljesen sík, ami a gépesitett haderőnek optimális. Csecsenföld: érdekes csak az első háborút emlited a másodikat nem. :)Miért is? Ja mert azt már megnyerték az oroszok? Az első csecsen háborút a SZU összeomlását követő Jelcini káoszban nem tudták megnyerni, de ha emlékszel olyan körülmények között, hogy tőlünk kellett gyógyszersegélyt küldeni az orosz népnek, mert áruhiány, hiperinfláció volt. De a hibát a 2. csecsen háborúban javították és olyan sikeresen, hogy ma már a csecsenek az orosz birodalomért harcolnak. Az, hogy az orosz társadalom elviseli a veszteséget egyrészt mutatja a történelem (II.vh) másrészt ilyen az elnyomó berendezkedése: a másként gondolkodók hamar a börtönben találják magukat, de egyébként erre utalnak a közvélemény kutatások: tavasszal volt egy érdekes felmérés (nyugati cég csinálta), hogy mennyire támogatja az orosz társadalom a háborút és meglepő módon még nőtt is a támogatottság a korábbiakhoz képest: az oroszok felismerték, hogy ezzel az ukrán állammal nem fognak tudni együttélni, le akarják zárni Ukrajna 30 éves történelmét.
technikai eszközök fogyása: már írtam,de a nyilvánvaló tényeket is figyelmen kívül hagyod: az oroszok megörökölték a SZU óriási 10000 feletti harckocsi/tarack/sorozatvető stb állományát, lőszerkészletét. A harcjárműveket nyilván fel kell újítani, de az sokkal olcsóbb és gyorsabb, mint újat gyártani. Amíg tart a készlet pld még 1 évig, addig tudják pótolni az egyébként óriási veszteségeiket. A hazai gyártás is növekedett, de ettől fontosabb - teljesen figyelmen kívül hagyod -hogy Észak-Korea, Irán, Kina stb nagy mennyiségben tud szállítani. lásd a legújabb hírek az észak-korei pct rakétáról. Figyeld meg lesz még onnan tarack és ballisztikus rakéta is, sőt én a koreai szovjet másolat tankokat sem zárom ki. A Pufi elad bármit, mert kell a pénz kajára.
Nato fegyverek: itt azért ügyesen kikerülted a kérdést: hogyha 4000-nél több Abrams van a jenkiknek akkor miért is csak 30 db-ot adtak át az ukriknak?

A végéről kezdem:
A NATO/kollektív nyugati támogatás sok szempontból szimbolikus:
  • Pár tucat korszerű Leopard, Abrams
  • Pár száz Bradley, Marder, Paladin, M777, stb.
  • Pár üteg Patriot indító, HIMARS is csak pár tucat lehetett.

Ennek oka kettős:
  • Egyrészt ennyi elégnek tűnt (tűnik), hogy Putyint feltartóztassák Véleményes, de ennyi eszköz és az ukránok kitartása 2,5 év alatt elpusztította a szárazföldi eszközök nagy részét, szerinted egy év múlva fogynak ki. Ennek üzenet értéke van Putyin felé: NEM TUDJA CÉLJÁT ELÉRNI.
  • Másik ok, hogy arra is figyeltek, (szerintem) nehogy Putyin látványos és gyors vereséget szenvedjen. Így folyamatos a lehetőség Putyin számára a konfliktus lezárására. Ez a háború is tele volt meglepő fordulatokkal. Nehéz a következményeket előre látni, utólag lehet értékelni az egyes eszközök hatását.
  • A harmadik szempont, hogy a hagyományos fegyverek terén mutatkozó stratégiai erőviszony folyamatosan a NATO javára változik, ahogy fogynak az orosz készletek. Ez egy üzenet hosszabb távra: Nekünk lesz eszközünk a következő háborúra is. A T-62 esek is fogynak, újonnan gyártani (felújítani) kb. 260 T-90M -et sikerült, a jó részük már el is pusztult. Így kell nézni a 4000 Abrsmset, Bradleyt a sivatagban.

Ezek miatt Putyin levegője fogy.

A katonák utánpótlása fontos kérdés, a fizetés mértéke a hianyukra utal. Ha figyeled az (orosz) adatokat, egyre kevesebb az újonc: a korábbi havi harminc ezer, már csak kb. 22-25 ezer. Emelték is a pénzt. Viszont ürülnek a börtönök, illetve aki pénzért hajlandó volt háborúzni, az már jelentkezett. Pont úgy, ahogy az ukránnál. A folyamatok hasonlóak, csak a propaganda igyekszik a valóságot másként feltüntetni.
A katonák rotációja az oroszt is érinti! Egy évre kötnek szerződést, fél év A bűnözők szolgalata. Ez azt jelenti, hogy a havi 30 ezer toborzott egy év múlva már nincs, ha több katona kell, akkor vagy nyerni kellett volna az elmúlt egy évben, vagy exponenciálisan EGYRE TÖBB KATONÁRA lenne szüksége!
A másik gond, hogy a veszteségeik is hasonló nagyságúak, így az áttöréshez szükséges erőfölényt NEM LEHET létrehozni. Harcászati szintűt lehet, de az csak harcászati szintű áttörést eredményez. Siker esetén. Kudarc esetén viszont több havi idő veszteséget, de akár területvesztést is eredményezhet.
A hadműveleti szintű erőfölény ekkorra háborúban szerintem minimum 100 ezer új katonát, harckocsikat, tüzérséget igényelne.
Az, amiről itt sokan álmodoznak, hogy egy hadműveleti szintű áttörés, stratégiai sikerré fejlődve a Dnyeperig történő előretörését eredményezne, és ezzel egy időben a maradék 500-600 ezer ukrán letenné a fegyvert, nyílván irracionális.
Az ukránt nagyon lenézed, amikor csupán a korrupciót tartod közös jellemvonásnak az orosszal. Azt a szívósságot vitatod tőle el, amit az orosz sajátjának tulajdonítasz.
Miért adná fel hazáját, közel három évnyi orosz népirtás után? A nyugat valamilyen szinten támogatni fogja, ha máshogy nem, akkor partizán harccal, de megakadályozza Putyint Ukrajna megszerzésében.

A történelmi példák cáfolják azt az állítást, amire írtam: valaki arra utalt, hogy mindig az erősebb nyer.
A történelem válasza, hogy NEM.
Tök mindegy, hogy miért, tök mindegy, hogy később, egy második háborúban mi történt. Az a háború vesztes volt.
Lehet, hogy Oroszország egyszer majd legyőzi Ukrajnát. Most azonban a darálódás miatt 22 tavasza óta napról napra kisebb erre az esélye. Ha majd újra építi haderejét, Ukrajnát nem védi és nem támogatja a "barátságtalan nyugat/NATO/EU", akkor talán.
De szerintem az elhúzódó háborúval, Putyin elvesztette ennek lehetőségét, mert a veszteségei miatt nem lesz mivel megszállni azt az Ukrajnát, amiből 10 év alatt 17%-ot tudott megszállni.
Mozgósítás két esélyes, mert kudarc esetén a hatalmának elvesztését eredményezné. Ezért a "bár mikor mozgósíthat" nem véletlenül maradt el. Pedig azzal lett volna a legnagyobb esélye, de hatalmát jobban féltette Oroszország jövőjénél. Így lassan ledarálja az önkéntes haderőt, feléli tartalékait. Rövid távú gondolkodásnak tűnik.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 927
80 577
113
Csak nem lehetek olyan elfogult, ha te - mint az ukrán oldal képviseletében -is kritizálsz meg valami Amper@ is az orosz oldalról akitől még egy sor valódi ht kommentet nem olvastam. :) Ha nem látod az ordító különbséget aközött, hogy az egyik fél önkéntes haderővel harcol míg a másiknak erőszakkal kell mozgósitani akkor nem lesz miről beszélnünk. Olyanokat hozol fel, hogy mennyibe van ez Putyinnak. Szerinted érdekli? Ki tudja fizetni és amíg ki tudja addig ez fel sem merül. Hazudnak a külföldi zsoldosoknak? Persze, hogy hazudnak. A lényeget nem látod: anélkül is van elegendő katonája, hogy mozgósítana és még mindig adott a lehetőség, hogy ha úgy dönt akkor mozgósíthat.
700-900 ezer ukrán katona: ennyi a háború elején volt. Egyrészt óriásiak a veszteségeik mind az elesettek, mind a sérültek tekintetében, másrészt nincsenek már önkéntesek ezrei, mint az elején. Nem tudják pótolni a veszteséget a személyi állományban. Szerintem folyamatosan csökken a tényleges álloméánylétszám. 2,5 éve tart a háború, folyamatos a mozgósítás, már szinte csak erőszakkal tudnak mozgósítani, a rotációt nem tudják megoldani. Nem lehet elvárni a 22. februárban behívott katonától, hogy a végtelenségig folytassa a harcot. Egy idő után belefásul, elveszti a motivációt. Nem véletlen, hogy minden nagyobb háborúban időben korlátozott volt a frontszolgálat pld Vietnamban 1 évet kellett kihúzni a besorozott állománynak.
Az ukrán társadalom nem olyan, mint az orosz: gazdaságilag sokkal instabilabb (még annyi eszük sem volt, hogy legalább az ásványkincseiket kiaknázzák, mint az oroszok), politikailag sokkal polarizáltabb egyrészt a nyelvi, etnikai megosztottság másrészt igen a demokrácia miatt. Az egyetlen közös pont a 2 állam között a korrupció, na az valóban a szovjet hagyomány.
afgán, csecsen háború: vannak katonai ismereteid, ez látszik a kommentjeiden, pontosan tudod, hogy ezek rossz példák: Afganisztán a birodalmak temetője, nem lehet elfoglalni, mert nincs mit elfoglalni, középkori ország, a 80-as években nem voltak utak, az egyetlen közlekedési eszköz a helikopter volt. Épp a múltkor olvastam, hogy a 80-as évek elején amikor a szovjet haderő a legjobban állt Afganisztánban akkor tudták az ország területének 10%-át ellenőrizni. Szuperhatalomként, többmilliós haderővel. Teljesen értelmetlen és céltalan volt. Ezzel szemben Kelet-Ukrajna majdhogynem teljesen sík, ami a gépesitett haderőnek optimális. Csecsenföld: érdekes csak az első háborút emlited a másodikat nem. :)Miért is? Ja mert azt már megnyerték az oroszok? Az első csecsen háborút a SZU összeomlását követő Jelcini káoszban nem tudták megnyerni, de ha emlékszel olyan körülmények között, hogy tőlünk kellett gyógyszersegélyt küldeni az orosz népnek, mert áruhiány, hiperinfláció volt. De a hibát a 2. csecsen háborúban javították és olyan sikeresen, hogy ma már a csecsenek az orosz birodalomért harcolnak. Az, hogy az orosz társadalom elviseli a veszteséget egyrészt mutatja a történelem (II.vh) másrészt ilyen az elnyomó berendezkedése: a másként gondolkodók hamar a börtönben találják magukat, de egyébként erre utalnak a közvélemény kutatások: tavasszal volt egy érdekes felmérés (nyugati cég csinálta), hogy mennyire támogatja az orosz társadalom a háborút és meglepő módon még nőtt is a támogatottság a korábbiakhoz képest: az oroszok felismerték, hogy ezzel az ukrán állammal nem fognak tudni együttélni, le akarják zárni Ukrajna 30 éves történelmét.
technikai eszközök fogyása: már írtam,de a nyilvánvaló tényeket is figyelmen kívül hagyod: az oroszok megörökölték a SZU óriási 10000 feletti harckocsi/tarack/sorozatvető stb állományát, lőszerkészletét. A harcjárműveket nyilván fel kell újítani, de az sokkal olcsóbb és gyorsabb, mint újat gyártani. Amíg tart a készlet pld még 1 évig, addig tudják pótolni az egyébként óriási veszteségeiket. A hazai gyártás is növekedett, de ettől fontosabb - teljesen figyelmen kívül hagyod -hogy Észak-Korea, Irán, Kina stb nagy mennyiségben tud szállítani. lásd a legújabb hírek az észak-korei pct rakétáról. Figyeld meg lesz még onnan tarack és ballisztikus rakéta is, sőt én a koreai szovjet másolat tankokat sem zárom ki. A Pufi elad bármit, mert kell a pénz kajára.
Nato fegyverek: itt azért ügyesen kikerülted a kérdést: hogyha 4000-nél több Abrams van a jenkiknek akkor miért is csak 30 db-ot adtak át az ukriknak?
Igazából több mint 7000db van nekik, amiből 3000-4000 az aktív. Mért csak 30-at adtak? Mert 30db harckocsi egy ukrán harckocsi zászlóalj.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 890
47 571
113
Igazából több mint 7000db van nekik, amiből 3000-4000 az aktív. Mért csak 30-at adtak? Mert 30db harckocsi egy ukrán harckocsi zászlóalj.
Hova volt/van az rögzítve, hogy csak 1 zászlóaljnyit adhatnak? Miért nem pótolják a veszteségeket?

Nem lehet hogy azért, mert tudják hogy nem vált be a harctéren, és nem akarnak maguknak a minimálistól több blamát, mert ha százasával adnák át, sokkal de sokkal több olyan kép/videó lenne hogy kiégett, lerohadt az Ábrahám? Gondolom így sem örültek neki, mikor az oroszok Moszkvában kiállították a kilőtt/megszerzett darabokat...
 
  • Tetszik
Reactions: sixtus

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 118
25 005
113
A végéről kezdem:
A NATO/kollektív nyugati támogatás sok szempontból szimbolikus:
  • Pár tucat korszerű Leopard, Abrams
  • Pár száz Bradley, Marder, Paladin, M777, stb.
  • Pár üteg Patriot indító, HIMARS is csak pár tucat lehetett.

Ennek oka kettős:
  • Egyrészt ennyi elégnek tűnt (tűnik), hogy Putyint feltartóztassák Véleményes, de ennyi eszköz és az ukránok kitartása 2,5 év alatt elpusztította a szárazföldi eszközök nagy részét, szerinted egy év múlva fogynak ki. Ennek üzenet értéke van Putyin felé: NEM TUDJA CÉLJÁT ELÉRNI.
  • Másik ok, hogy arra is figyeltek, (szerintem) nehogy Putyin látványos és gyors vereséget szenvedjen. Így folyamatos a lehetőség Putyin számára a konfliktus lezárására. Ez a háború is tele volt meglepő fordulatokkal. Nehéz a következményeket előre látni, utólag lehet értékelni az egyes eszközök hatását.
  • A harmadik szempont, hogy a hagyományos fegyverek terén mutatkozó stratégiai erőviszony folyamatosan a NATO javára változik, ahogy fogynak az orosz készletek. Ez egy üzenet hosszabb távra: Nekünk lesz eszközünk a következő háborúra is. A T-62 esek is fogynak, újonnan gyártani (felújítani) kb. 260 T-90M -et sikerült, a jó részük már el is pusztult. Így kell nézni a 4000 Abrsmset, Bradleyt a sivatagban.

Ezek miatt Putyin levegője fogy.

A katonák utánpótlása fontos kérdés, a fizetés mértéke a hianyukra utal. Ha figyeled az (orosz) adatokat, egyre kevesebb az újonc: a korábbi havi harminc ezer, már csak kb. 22-25 ezer. Emelték is a pénzt. Viszont ürülnek a börtönök, illetve aki pénzért hajlandó volt háborúzni, az már jelentkezett. Pont úgy, ahogy az ukránnál. A folyamatok hasonlóak, csak a propaganda igyekszik a valóságot másként feltüntetni.
A katonák rotációja az oroszt is érinti! Egy évre kötnek szerződést, fél év A bűnözők szolgalata. Ez azt jelenti, hogy a havi 30 ezer toborzott egy év múlva már nincs, ha több katona kell, akkor vagy nyerni kellett volna az elmúlt egy évben, vagy exponenciálisan EGYRE TÖBB KATONÁRA lenne szüksége!
A másik gond, hogy a veszteségeik is hasonló nagyságúak, így az áttöréshez szükséges erőfölényt NEM LEHET létrehozni. Harcászati szintűt lehet, de az csak harcászati szintű áttörést eredményez. Siker esetén. Kudarc esetén viszont több havi idő veszteséget, de akár területvesztést is eredményezhet.
A hadműveleti szintű erőfölény ekkorra háborúban szerintem minimum 100 ezer új katonát, harckocsikat, tüzérséget igényelne.
Az, amiről itt sokan álmodoznak, hogy egy hadműveleti szintű áttörés, stratégiai sikerré fejlődve a Dnyeperig történő előretörését eredményezne, és ezzel egy időben a maradék 500-600 ezer ukrán letenné a fegyvert, nyílván irracionális.
Az ukránt nagyon lenézed, amikor csupán a korrupciót tartod közös jellemvonásnak az orosszal. Azt a szívósságot vitatod tőle el, amit az orosz sajátjának tulajdonítasz.
Miért adná fel hazáját, közel három évnyi orosz népirtás után? A nyugat valamilyen szinten támogatni fogja, ha máshogy nem, akkor partizán harccal, de megakadályozza Putyint Ukrajna megszerzésében.

A történelmi példák cáfolják azt az állítást, amire írtam: valaki arra utalt, hogy mindig az erősebb nyer.
A történelem válasza, hogy NEM.
Tök mindegy, hogy miért, tök mindegy, hogy később, egy második háborúban mi történt. Az a háború vesztes volt.
Lehet, hogy Oroszország egyszer majd legyőzi Ukrajnát. Most azonban a darálódás miatt 22 tavasza óta napról napra kisebb erre az esélye. Ha majd újra építi haderejét, Ukrajnát nem védi és nem támogatja a "barátságtalan nyugat/NATO/EU", akkor talán.
De szerintem az elhúzódó háborúval, Putyin elvesztette ennek lehetőségét, mert a veszteségei miatt nem lesz mivel megszállni azt az Ukrajnát, amiből 10 év alatt 17%-ot tudott megszállni.
Mozgósítás két esélyes, mert kudarc esetén a hatalmának elvesztését eredményezné. Ezért a "bár mikor mozgósíthat" nem véletlenül maradt el. Pedig azzal lett volna a legnagyobb esélye, de hatalmát jobban féltette Oroszország jövőjénél. Így lassan ledarálja az önkéntes haderőt, feléli tartalékait. Rövid távú gondolkodásnak tűnik.
Kezdjük az elején

Áruld el nekünk mi Putyin célja? bizonyára valami kurva okos tanácsadó lehetsz mellette, hiszen Te tudod mert leírtad, hogy "Putyin nem tudja elérni a célját. "

nyugaton senki nem tudja, (de még keleten sem) hogy mi a célja, mit gondol most, és hol akar majd megállni, örülök hogy Te igen.

Amikor idejártok sipítozni, meg temetni az oroszt, az mindig kontraproduktív mert általában erre akkor kerül sor, amikor kiderül hogy Ukrajnában valami kurva nagy baj van.
(jelen pilanatban : "államcsőd" ), mert mindig ekkor vagy/vagytok a leghangosabbak.

annyira vicces amikor felsoroljátok az egyik oldalon a ruszkik tehetetlenségét, alkalmatlanságát, gazdasági hiányosságait, az "elavult" technikai eszközeit,az orosz nép társadalmi elégedetlenségét, meg fasztudja még miket ... ja el ne felejtsem a kimeríthetetlen nyugati forrásokat a háttérben (anyagilag, technikailag, stb.) hogy ez mind milyen sokat nyom a latban, és közeleg Putyin meg Oroszország végórája.

még szerencse hogy az oroszoknak nincs idejük a topicot olvasgatni, és "egy állapotos tetű sebességével" haladnak előre faluról falura, városról városra, pedig allításotok szerint (mert olyan kifogásolhatatlan és megkérdőjelezhetetlen hírforrások mint az Oryx meg a brit hírszerzés napi szinten megerősítik) hogy a rendelkezésre álló ember és technikai állomány már minimum vagy 10-szer elfogyott.

@dudi ne hülyéskedj már "mester", hol van az kőbe vésve, hogy egy zászlóalj nem állhat mondjuk 35 vagy akár 55 harckocsiból?

hagyjuk már az ilyen hülye magyarázatot
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 380
14 435
113
Ez csak egy része. El is kell jutni a valóban hatèkony alkalmazashoz. Jelenleg ezeket a bombákat úgy használják, hogy előre felderített célpontok koordinátáit még a földön adják meg. Ezzel az a baj, hogy így lekövetni a harc dinamikus változásait nem lehet.
Teljesen igazad van, de az orosznak a baja nem a mozgó célokkal van (arra a harckocsiktól a harci heliken át a tüzérségig/ATGMekig van mindene), hanem a startikus, 10 éve ásott védelemmel.
Na azt bontja ki a siklóbomba. Az ukránok legnagyobb előnyét, amit az USA IRS teljes mértékben kiaknázhatóvá tesz. Utána, ha elindulna a mozgó hadviselés, na az már egy másik történet, de az orosz éppen azt akarja csinálni már két és fél éve, nem soha nem látott vélemi hálózatba integrált bunkereket rohamozni kényszerből...