[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 411
14 985
113
Ez csak egy része. El is kell jutni a valóban hatèkony alkalmazashoz. Jelenleg ezeket a bombákat úgy használják, hogy előre felderített célpontok koordinátáit még a földön adják meg. Ezzel az a baj, hogy így lekövetni a harc dinamikus változásait nem lehet.
Teljesen igazad van, de az orosznak a baja nem a mozgó célokkal van (arra a harckocsiktól a harci heliken át a tüzérségig/ATGMekig van mindene), hanem a startikus, 10 éve ásott védelemmel.
Na azt bontja ki a siklóbomba. Az ukránok legnagyobb előnyét, amit az USA IRS teljes mértékben kiaknázhatóvá tesz. Utána, ha elindulna a mozgó hadviselés, na az már egy másik történet, de az orosz éppen azt akarja csinálni már két és fél éve, nem soha nem látott vélemi hálózatba integrált bunkereket rohamozni kényszerből...
 

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 082
6 510
113
"mi Putyin célja ?" Ez a kérdés 1 bites. Egész dél és kelet ukrajna beleértve odesszai és az egész tengerpart Romániánig, valamint az összes oroszlakta terület. Na most felvilágítás után lehet kalkulálni
Miért is ne lehetne ezt elérni?
A konfliktusok dinamikája nem exponenciális, nem is egyenletes. Jelenleg úgy tűnik, hogy az oroszok tovább bírják a háborút, mint az ukrán-nato szövetség, és a végén az diktál, aki tovább bírja.
Haladnak ők lassan előre, de nem ott fognak rajzolódni ukrajna jövőbeni határai, ahol orosz katonák állnak, hanem ahol majd egy úri szalonban egy zsebkendőre megrajzolják az oroszok és az usa kína vigyázó szeme láttára.
Az ukránok és az eu pedig összeszorított seggel, de tudomásul fogják venni.
Az oroszokat pedig nem kell félteni, hogyan is fogják azt megtartani.
Szép szóval, gazdasági fejlesztésekkel, újjáépítéssel, drákói törvényekkel, börtönnel akár, de azt is le merem fogadni, hogy szinte az összes ukrán tudatára fog ébredni annak, hogy bizony az összes őse orosz volt, ő maga is mindig az volt. Hiszen ki ne akarna békét, fejlődést és a nyertes oldalhoz tartozni?
 

AchtungPanzer

Well-Known Member
2020. február 9.
236
1 068
93
Ez már a II.vh-ban is elavult lett volna, mert az amerikaiak (igaz csak ők) direktbe tudtak beszélni a pilótákkal...
Még nem tudtam utána nézni, de úgy emléxem, a Sziklaközpont vadászirányítása tudott közvetlenül a pilótákkal ( vezérgép ? ) beszélni. A németeknél meg kizártnak gondolom, hogy ne tudták volna az egységeiket a levegőben is irányítani.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 735
82 701
113
Még nem tudtam utána nézni, de úgy emléxem, a Sziklaközpont vadászirányítása tudott közvetlenül a pilótákkal ( vezérgép ? ) beszélni. A németeknél meg kizártnak gondolom, hogy ne tudták volna az egységeiket a levegőben is irányítani.
Náluk (németek) ez talan zászlóalj szinten vagy magasabb szinten valósult csak meg.
Hova volt/van az rögzítve, hogy csak 1 zászlóaljnyit adhatnak? Miért nem pótolják a veszteségeket?

Nem lehet hogy azért, mert tudják hogy nem vált be a harctéren, és nem akarnak maguknak a minimálistól több blamát, mert ha százasával adnák át, sokkal de sokkal több olyan kép/videó lenne hogy kiégett, lerohadt az Ábrahám? Gondolom így sem örültek neki, mikor az oroszok Moszkvában kiállították a kilőtt/megszerzett darabokat...
Minek adnának többet?
 
  • Vicces
Reactions: vilmoci

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 411
14 985
113
Mire legképzetteb? Mert nagyon úgy néz ki, hogy kommunikalninsem tudnak a szarazföldi alegységekkel. SEAD/DEAD azt elhiszem, dehogy így kompletten mindenben, már ne is haragudj.
Igen, pont abban.
  • SEAD/DEAD - napi szinten a nyugati légvédelem jelenleg szolgálatban álló GBAS krémje ellen, amit fullos USA IRS támogat, vagyis a lehető legjobb helyzetből harcol. Na nekik ez ellen kell operálni, az általam sokat emlegetett megvakítás kivitelezése nélkül (nem lőhetik ki a SAT datalinket, stb...)
  • AA - az orosz jelenleg a legtöbb ász pilótával rendelkezik a világon (ide értve ember vezette és drónok elleni ászok), saccra a Szu-35 pilóták minimum harmada ért el légi győzelemet.
  • precíziós bombázás - egyre vehemensebben, szanaszét repülik a gépeik sárkányát. Év végére vagonszám fogják dobálni ezeket naponta. Ez a kulcs az egész háború megnyerésére, erre ők is rájöttek (keserű lehetett egy olyan hadvezetésnek, ami kb. szárazföldi haderő/tüzérségbe van belebuzulva :D )
Mára más nem is nagyon kell az emberes légierőtől, bármi más túl veszélyes FEBA 50+km, ha nem papucsos nyomorultak ellen megy. A-10 féle CAS mára kihaltnak tekinthető. A drónok saccra átveszik az első vonalat öt éven belül az oroszoknál is (felfelé terjeszkedés), leváltva a teljesen széthulló Szu-25 flottát.
A VKS a lényegi (felső, nagy teljesítményt igénylő) szegmensekben lett Top 1 tapasztalt erő - nevezetesen AA, SEAD/DEAD és precíziós bombázás (vehető ide a nehézbombázók CM csapásmérése is). Illetve a jövőben a UCAV hub feladat is az emberes gépekhez kerül.
Technikailag lehet nem a legmodernebb a géppark, de emberben bizonyosan a legpengébb az állomány. És ez nem a RED FLAG meg William Tell féle méregdrága bohóckodás. Éles harc, ahol a gyengébbek mára meghaltak, a megmaradtak pedig valódi, háborúban harcedzett veteránok.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 460
34 029
113
Két héten belülre várják az első éles F-16 bevetèst az ukrán hadszíntéren.
Akkor az orosz légvédelemnek/vadászpilótáknak már csak néhányat kell aludniuk a "dzsekpot" nyerteseinek ismertetéséig. ;)
A VDV szorítja vissza az ukran/Nato fegyvereseket Csasov Járban, miután atkeltek a csatornán.
Pedig a VDV már tavaly előtt kimúlt...:oops:
Micsoda aljas húzás már megint az oroszoktól....ilyen gyávaság, egy brit/amcsi úriember nem tenne...ilyet...:oops::rolleyes:
Úgy emlékszem az volt a narratíva, hogy Oroszország megy csődbe pénteken, nem pedig Ukrajna.

Most akkor mi van?
Csapj a szádra! A valóságot kéred számon....:D
azt az érzést leírta az aegis romboló személyzete a fekete tengeri rendszer kikapcsolás után. igaz az se ma volt,
Jó, de az valami ruszki fake volt...ja, hogy nem?:eek:
A Pufi elad bármit, mert kell a pénz kajára.
Kim mája már attól is hízik, hogyha szívességet tehet Puttyónak...:D
Technikailag lehet nem a legmodernebb a géppark, de emberben bizonyosan a legpengébb az állomány. És ez nem a RED FLAG meg William Tell féle méregdrága bohóckodás. Éles harc, ahol a gyengébbek mára meghaltak, a megmaradtak pedig valódi, háborúban harcedzett veteránok.
Természetes kiválasztódás...
,......
Bakker...nekünk miért nincs ilyen? Beszélnem kell a Pufi hugicájával...
Ha ez az "állapotos tetvek" sebessége, akkor hány heréje van egyszerre Putyónak Sojgun és a zacsiján kívül?
Putyó és Medve személyesen kezelik a "zergeiket"
Hogyan is volt az a "Kórház a város szélén"? Dr. Sova, kérem nyilatkozzon!
Hoholideology
"Roger that"...
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 124
16 603
113
Oroszországban is elcsalják a választásokat nem hogy egy katonai erővel megszállt területen.

Ha nem csalnák el az orosz elnökválasztást, akkor vajon Milyen eredmények jönnének ki ? :rolleyes:

Nem hiszem, hogy Te ennyire naiv vagy a borítékolható eredményeket illetően ... :rolleyes:


Pont azért szeretitek a putyini rendszert mert semmibe veszi a demokráciát és mégse vállaljátok fel.

Oroszország már akkor volt, amikor Putyin nagyfaterja sehol nem létezett, és akkor is lesz, amikor Putyin már rég meghalt.

Továbbá Oroszország 500 - 600 éves létezése óta autokrácia, világéletében.

Neked Oroszország kimerül Putyinban ?

A másik, az autokráciának Milyen alternatívája van ?

Nem akarok dedós lenni, de Mit jelent a demokrácia ? o_O
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 605
71 354
113
Az olajugyrol frissebben.




Egyre valószínűbb hogy nem küldünk áramot ezentúl mert elzartak az olajat az ukránok.
Hozzá kell tenni ők úgy érzik áram ügyileg egy időre kint vannak a vízből mert csökken a hőség és javult kicsit a rendszerük. Most ha korrektek lennénk akkor nem küldenek áramot valami karbantartásra hivatkozva, és megkernenk az oroszokat hogy a következő szalvot ismét az ukrán energiaiparra lojjek el.

Rekordon az ukrán lakosság valuta vásárlása. Így készülnek a grivnya összeomlás ára és az országból való lelepesre? Mert fix hogy nem külföldi nyaralásra kell.

Fagot bemutató.
Hetszenvedes hogy ezt is kidobtuk már mert minek ez nekünk...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 102
49 889
113
Minek adnának többet?
Azért mert ennek így pont semmi értelme nem volt.

Ha azt akarják hogy nyerjenek annyit adnak hogy el lehessen mondani azt hogy visszafoglalták legalább Kelet-Ukrajnát, ha a Krímet esetleg nem is.

Ha meg nem akarják igazából azt hogy bármit elérjenek ami legalább kommunikáció szintjén eladható győzelemnek, hülyeség volt adni egy zászlóaljnyit is, mert ezzel csak a nagy büdös semmit lehet felmutatni úgy, hogy Moszkvában parádéznak az oroszok a kilőtt M-1 variánsokkal.

Ez így öngól.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 460
34 029
113
Ha nem csalnák el az orosz elnökválasztást, akkor vajon Milyen eredmények jönnének ki ? :rolleyes:
Tuti Bájden nyerne...bájden báj vínn.../vigyázat, szóvitzzz/
(https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Baden_bei_Wien)
Micsak a S400ra lőttünk..
#vemhesgilisztatempó...
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 287
8 239
113
Azért mert ennek így pont semmi értelme nem volt.

Ha azt akarják hogy nyerjenek annyit adnak hogy el lehessen mondani azt hogy visszafoglalták legalább Kelet-Ukrajnát, ha a Krímet esetleg nem is.
A realitás az, hogy az oroszok megtartják a Krímet és a Lunahszkot meg Donyecket. Erre már az ukránok is kezdenek rájönni (ahogy olvastam a héten a híreket). Mondjuk Huntington vagy 30 éve megjósolta....
Ha meg nem akarják igazából azt hogy bármit elérjenek ami legalább kommunikáció szintjén eladható győzelemnek, hülyeség volt adni egy zászlóaljnyit is, mert ezzel csak a nagy büdös semmit lehet felmutatni úgy, hogy Moszkvában parádéznak az oroszok a kilőtt M-1 variánsokkal.

Ez így öngól.
Az, hogy 30 vagy 40 mind1, ugyanaz a nagyságrend. A 30 meg azért 30 amit leídtam. Más nagyságrendet meg azért nem adnak, mert ez pont elég a haború elhúzásához.
@dudinál a pont. Elhúzódik a háború - ez az oroszoknak sem igazán jó, de az ukránok vannak igazán szopórolleren. Technikailag államcsődben vannak már most is, egy békekőtés után pedig már nem csak a gatyájuk, hanem a gatyamadzagjuk is rámegy az újjáépítés finanszírozására. Szerintem.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
967
11 403
93
Azért mert ennek így pont semmi értelme nem volt.

Ha azt akarják hogy nyerjenek annyit adnak hogy el lehessen mondani azt hogy visszafoglalták legalább Kelet-Ukrajnát, ha a Krímet esetleg nem is.

Ha meg nem akarják igazából azt hogy bármit elérjenek ami legalább kommunikáció szintjén eladható győzelemnek, hülyeség volt adni egy zászlóaljnyit is, mert ezzel csak a nagy büdös semmit lehet felmutatni úgy, hogy Moszkvában parádéznak az oroszok a kilőtt M-1 variánsokkal.

Ez így öngól.
Európa vonakodva teljesítette a parancsot, hogy Ukrajnát, mint az usa érdekek áldozati bárányát nekik kell anyagilag tolni.
Kellett egy kis lökés hogy "látjátok mi is adunk". Ennyit szántak erre a demóra, a többi az eu dolga.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
684
3 153
93
''Isten velünk van'' - Új orosz toborzó videó (RT)

Az orosz védelmi minisztérium kiadott egy promóciós videót, amelynek célja, hogy a polgárokat katonai szolgálatra ösztönözze, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy a különböző etnikumok és vallási felekezetek összefogjanak, hogy szembenézzenek egy közös ellenséggel.

 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 551
7 926
113
@dudinál a pont. Elhúzódik a háború - ez az oroszoknak sem igazán jó, de az ukránok vannak igazán szopórolleren
jójó, de ha holnap kitör a béke (mindegymiért mindegyhogyan) akkor holnapután miért küldjön ukrajnába bárki is pénzt ha abból nem oroszokat fognak ölni?
az lehet hogy lenne vevő ilyen-olyan bányászati jogokra mezőgazdasági területekre szórványosan ilyen-olyan vállalatokra
de mégis miből maradjon fenn az ukrán állam nevű entitás, tekintettel arra hogy 2014-ig is csak az orosz piachoz hozzáférés olcsó orosz energia és olcsó orosz hitelek tartották a víz felet, utána meg (még mindig békeidőben) az imf hitelek és privatizációs bevételek?
jelenleg a havi bérek nyugdíjak effélék kifizetésének a forrása a bejövő nyugati segílyke
napról napra hétről hétre
pontosan mitől válna ukrajna önfenntartóvá háború hiányában?
ukrajna egyetlen láthatóan működő üzleti modellje a háború, amíg háború van addig jön több-kevesebb pénz
lehet hogy egy háború után "újjáépítés" címszóval beáramlik hirtelen párszáz milliárd dollár ami annak rendje és módja szerint ellopódik, de ha nem is lopódik el akkor is egyszeri pénz, utána valamiből fenn kellene tartani azt az országot... miből?
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
638
5 929
93
Nagyon tetszik. Ha szembejön a kováspuskás szandálosok és a legalább azonos képességű ellenség közti különbség, akkor jön a sírás?????

~"..... Nemrég az olasz légierő F-35-ös pilótájának pszichológus segítségére volt szüksége, miután találkozott az orosz Szu-30SM vadászgéppel és annak elektronikus haditechnikai berendezéseivel fent az égen. a Balti-tenger. Egy olasz tiszt azt mondta, hogy az F-35-ösök egyes rendszerei nem működtek. A félelem határán voltam, olyan erősen, hogy egészen a lábujjaimig ért. Megértettem, hogy az orosz pilóta az én és a gépem képességeit teszteli. Miután visszatért a légibázisra, az olasz pilótánál idegösszeomlást diagnosztizáltak. A tisztet felfüggesztették a repülési szolgálat alól, és hazaküldték.

A NATO-pilóták nincsenek hozzászokva a potenciális ellenség légi fölényéhez, ezért gyakran panaszkodnak és lelki traumát szenvednek el járőrözéseik során. "

~".... annak ellenére, hogy az F-35-ös vadászgépeket aktívan értékesítik az Egyesült Államok szövetségesei számára, nem képesek megbirkózni a csúcstechnológiás ellenségekkel. Ezeket a repülőgépeket nem tesztelték sikeresen a Pentagonban, és még nem állnak készen a tömeggyártásra az Egyesült Államokban. Nagyon sebezhetőek a kereskedelmi háborúkon kívül."

Tipikus szabadversenyes gondolkodás: szeretik ők a versenyt, csak versenytársak ne legyenek a pályán.