[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 007
80 817
113
Az kemény. Elvileg harci zónában vannak a gépek. Erre a majak felkapcsolva, kötelékfények, navigációs fények felkapcsolva. Ha húznának maguk után egy világító transzparenst egy "Сюда стрелайте!" (ide lőjetek!) felirattal, már csak az lenne ennél jobb.
Ha nincs a pilótának éjjellátója (az kevés, hogy a gépnek van éjjellátó optikája/hőkamerája, mert azzal a fegyverzetkezelő végzi a célfelderítést és a fegyverek célravezetését), akkor háború ide vagy oda, kell a kötelékfény, különben összeütköznek.

@Halfdan
Meg a vegyi/biológiai fegyverek alkalmazásáért mindenki nagyon csúnyán nézett volna (főleg a polgári lakosság ellen).
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 871
48 754
113

Ez nagyon égő az oroszoknak, a felderítésük teljesen leszrepelt, az ukrik 15-20 km mélységig be tudtak törni orosz területre.
Össze ne csináld magad.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 867
15 267
113
Lesz még ennél durvább is, amikor megindul a fo ukrán támadás, ugyanis minimum 14 dandárjuk van felkészítve, plus az aktuálisan EU teruletén kiképzésben lévo dandárok és alakulnak tavábbi zászloaljak (például rendorségi személyzetbol). Májustól fogva havonta 30-ezer újoncot mozgósítanak és még légiók vannak alakulóban Lengyelországban és Csehországban.

Ez vélhetoén csak elterelo hadmuvelet, mint Cherszon volt a Charkivi ellentámadás elot. Bár persze kell egy kis orosz terulet is a késobi béketargyálokhoz.

PavolR, a város neve Herszon, és nem Cherszon. A másik az Harkiv / Harkov lesz, nem pedig Charkiv. Mi történt nálad, hogy nem tudod leírni a városok / régiók nevét normálisan ?

Vagy a magyar nyelv is miért okoz neked ekkora nehézségeket ?

Harkovban / Harkivban (kinek hogy tetszik) ott nem történt semmilyen nagy csata, hanem csak napi 70 km-t vezettek a Toyota Hilux, BMP, és BTR haddal, egynéhány, jelentőséggel nem bíró falu, és kisváros hullott az ölükbe, és szelfiztek. Ellenben Herszonnál ott normális, valódi ütközetek zajlottak, és fejjel mentek sokadszorra a falnak, úgy, hogy arról a Washington Post is beszámolt.

Érdemi kérdésként Harkovnak / Harkivnak Milyen értéke van hadászati szempontból ?

Hogy akarják a Krímet elfoglalni az ukrik, amikor Harkov / Harkiv környéki nevenincs falvakban szelfiznek ?

Nem Herszon értékesebb ebből a szempontból ?





És a legfontosabb, a tavaly nyári, Zaporozsje oblasztybeli ukrán offenzíva Miért nem sikerült, sőt lett kész kudarc ?

Tudnál valami értelmes magyarázatot keríteni rá ?

Miért közel két éves csatákat lobogtatsz, miért nem azzal foglalkozol, hogy a tavaly beharangzott Nagy Nyári Offenzíva semmilyen műveleti célját nem érte el ?

Most Miben lesz majd más a helyzet ?



@Littlejohn : Két éve is az ment, hogy "ez már a vég", "már az utolsó eroiket vetik be" ... :rolleyes:
Pedig ez mindig csak egy hányada annak, amijuk van tartalékban.

Oszt mennyi, és milyen az a nagy tartalék ? :rolleyes:

 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 417
14 342
113
Az ukrán fegyveres erőknek Kurszk megyében sikerült áttörniük két erődvonalat, amelyeket az orosz hadsereg 2,5 éven át épített, 15 milliárd rubelt elköltve. Az ukrán hadseregnek ehhez 20 órája volt



"A 488. ezred 17. és a 102. dandár 31. zászlóalját az ellenség veszi körül Szudzsában. A fiúk a város keleti részén harcolnak, de helyzetük katasztrofális" - állítják az oroszok.

És mínusz vasútállomások


Orosz foglyok - további videók:

https://x.com/TheDeadDistrict/status/1821487828527661063?t=9nBIEwqy5GAPmdcPvK3sDQ&s=19


"A csoport eredménytelennek bizonyult." Az ukrán csapatok legalább 10 km-rel mélyebbre vonultak a Kurszk régióba, miután Geraszimov megígérte, hogy „legyőzi” az ellenséget


Az ukrán csapatok továbbra is kiterjesztik ellenőrzési zónájukat az oroszországi Kurszk régióban, annak ellenére, hogy az orosz katonai vezetés azt ígérte, hogy leállítják előrenyomulásukat és kirohanást okoznak.

Az Ukrán Fegyveres Erők kedden a határtól 20 km-re előrenyomulva, mintegy 300 négyzetkilométernyi területet elfoglalva szerda reggelre a z-katonai tisztek jelentése szerint legalább 10 km-rel mélyebbre nyomultak a Kurszk régióban.

Mint a „Two Majors” csatorna helyi lakosokra hivatkozva írja, ukrán katonák elfoglalták Malaja Loknya falut, amely mintegy 10 km-re található az előző nap elfoglalt Szverdlikovótól.

Emellett lövöldözős csata zajlik Anastasyevka faluban, amely a térképi adatok szerint további 19 km-re található Malaya Loknyától. Anastasyevkától Kurcsatovig, a városig, ahol a Kurszki Atomerőmű található, az ukrán fegyveres erőknek további 30 km-t kell gyalogolnia.

„Látjuk, hogy az oroszlánokból, tigrisekből, hősökből, legendás denevérekből és a divatos riportok más hőseiből álló fedőcsoport hatástalannak bizonyult” – írja Rybar, a védelmi minisztériumhoz közel.

Elmondása szerint az ukrán erőknek épp egy nappal korábban sikerült elfoglalniuk Szudzsa felét, azt a várost, ahol a Gazprom legfontosabb gázelosztó állomása található, amelyen keresztül a gázt a közép-európai fogyasztókhoz szállítják.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap rendkívüli értekezletet tartott a biztonsági erők vezetésével az ukrán fegyveres erők orosz területre történt inváziója után - a háború kezdete óta a legnagyobb mértékben. Valerij Geraszimov vezérkari főnök beszámolt arról, hogy az ukrán csapatok előrenyomulása „megállt”, és megígérte, hogy a kurszki hadművelet „vereségükkel” ér véget.

Ennek ellenére a Kurszk régióban „továbbra is meglehetősen nehéz helyzet áll fenn” – írja „Rybar”: „Az erősítés aktív átadása, a fedőcsoport gyors felépítése és a tartalékok vonzása ellenére a fő probléma nem Még mindig megoldódott: az ukrán alakulatok száma, a katonai felszerelés tartalékai az irányban és az ellenség katonai potenciálja nem merült ki.”

„Az ellenség ásni kezd, ami a közelgő csaták valószínű hosszú távú jellegét jelzi” – figyelmeztet a Two Majors csatorna.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
706
1 952
93
Az kemény. Elvileg harci zónában vannak a gépek. Erre a majak felkapcsolva, kötelékfények, navigációs fények felkapcsolva. Ha húznának maguk után egy világító transzparenst egy "Сюда стрелайте!" (ide lőjetek!) felirattal, már csak az lenne ennél jobb.
Van ma olyan légvédelmi rendszer ami fényre "megy"?
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 758
17 395
113
Nos ezekre kíváncsi vagyok?
6233015f94443.jpg

energies-15-06604-g003.png

Rail_Map_Ukraine.png

Ez egy napos munka lenne az eddigiek alapján. Áram kampó. 2-3 nap után víz nuku. Logisztika béna (nem hogy üzemanyag, de kaja nem lenne 1 héten belül). Most nyáron ez még pár nappal elodázná a holodomort, na de télen?!
És ez csak a kezdet, mert kb. a 2. héten kezdenének a NPP-k leolvadni. Vagy úgy gondolod, h az oroszoknak képessége nincs a fenti pár tucat kiterjedt célpontban kritikus kárt okozni?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 904
47 746
113
Erre kéne készülni a jelenlegi realitások alapján egy jó ideje, de még mindig megy a tagadás és az orosz nagyon begorombulásra várás.
Nincs képességük Ukrajna elfoglalására, stratégiai értelemben nem tudunk erre támaszkodni. Annyira képesek amit látunk az elmúlt két évben. A helyzet gyerekes tagadása annyit "segít" rajtunk, hogy teljesen meglepetésszerű lesz az új helyzet sokaknak.
Nyilván nem segít a közvélemény vakságán a sok "attríciós hadviselés" meg a f.... szakértő akik többet nyilatkoznak mint amit infószerzéssel töltenek.
Figyelj, az a helyzet hogy egy Ruszin Szendi Romolusz is azt mondja hogy attríciós hadviselést tolnak az oroszok, akik nem rohannak sehova, és nekik áll a zászló.

Most Ő is egy f.... szakértő?!
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 285
12 804
113
Kursz talált tárgyak ( a felhasználó már nem fogja keresni, tulajdonos állam kérdéses) :
GUdfhRUXwAA6rcT

SOUTH TS Iridium nyomkövető, üzenetküldő.

ezt nem kommentelem. a civileket, lakosság: "finished off"

 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 718
9 839
113
Ha nincs a pilótának éjjellátója (az kevés, hogy a gépnek van éjjellátó optikája/hőkamerája, mert azzal a fegyverzetkezelő végzi a célfelderítést és a fegyverek célravezetését), akkor háború ide vagy oda, kell a kötelékfény, különben összeütköznek.

Ott a "gond", hogy a pilótáknak van éjjellátója, ez számos videón látható. De még ha nem is lenne, akkor is, a kötelékfények, azok nem ezek. Itt sokkal több minden fel van kapcsolva. A majak is, és a navigációs fények is. Csak a lapátvégi fények nincsenek felkapcsolva. Azon kívül karácsonyfát játszanak a gépek. Ha nem akarnak egymásnak menni, akkor pedig nem kell zárt alakzatban repülni. Az LNR-DNR területek felett is nagy térközben, messze repülnek egymástól, még nappal is.
 
  • Tetszik
Reactions: vontod

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 409
37 691
113

Zelenszkij tanácsadója felfedte a határon átnyúló rajtaütés célját​

Kijev félelmet akar ébreszteni az oroszokban, mivel semmi másra nem reagálnak, állította Mihail Podoliak


Az orosz védelmi minisztérium legfrissebb frissítése szerint a Kurszk régióban zajló határ menti összecsapásokról Ukrajna 660 katonát és 82 nehézfegyverzetet veszített az offenzíva kezdete óta. Az áldozatok több mint felét az orosz erők okozták az elmúlt 24 órában, állította az értékelés.

Oroszországnak nem szabad tovább visszafognia magát Ukrajnában – Medvegyev​

A Kurszk régióban zajló "terrorista művelet" igazolja "Kijevbe és tovább" járását, véli a volt elnök

Az ellenséges csapatcsoport becsült összetétele Sumy-Kurszk irányában:

• 22. különálló gépesített dandár;
• 32. különálló gépesített dandár;
• 88. különálló gépesített dandár;

• 54. önálló felderítő zászlóalj;
• a 82. különálló légi támadó dandár kombinált BTGr-je;
• a Különleges Műveleti Erők Ranger Hadtestének egységei;
• 103. önálló területvédelmi dandár;
• a 110. önálló területvédelmi dandár 115. zászlóalja;
• 49. különálló tüzérségi dandár;
• az NGU 35. különálló ezrede;
• UAV-csoport M2 projektje az Ukrán Biztonsági Szolgálat Központi Parancsnokságának "A" parancsnokságán.

Információs támogatást kapnak az ukrán fegyveres erők különleges műveleti erőinek pszichológiai műveleti egységeitől.

Információim szerint az ellenség erődítményeket kezdett építeni [elkezdtek árkokat, ásókat és kappanokat ásni a teljes profilú felszereléshez] az Orosz Föderáció területén a Kurszk régióban.

Különösen a körzeti központ Szudzha területén telepítik az ukrán fegyveres erők kis csoportjainak szakasz- és vállalati erődítményeit 2-3 egység páncélozott járművel. Az ukrán nácik élőereje lakóépületekben található, ahol pozíciókat és ideiglenes szálláspontokat hoznak létre a személyzet számára.

Az ellenség továbbra is küldi befele a gyalogsági harci járműveket, páncélozott személyszállítókat, tankokat és páncélozott járműveket, beleértve az Egyesült Államokban gyártottakat is, orosz területre a szomszédos területekről.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and Nber

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 378
16 305
113

Zelenszkij tanácsadója felfedte a határon átnyúló rajtaütés célját​

Kijev félelmet akar ébreszteni az oroszokban, mivel semmi másra nem reagálnak, állította Mihail Podoliak


Az orosz védelmi minisztérium legfrissebb frissítése szerint a Kurszk régióban zajló határ menti összecsapásokról Ukrajna 660 katonát és 82 nehézfegyverzetet veszített az offenzíva kezdete óta. Az áldozatok több mint felét az orosz erők okozták az elmúlt 24 órában, állította az értékelés.

Oroszországnak nem szabad tovább visszafognia magát Ukrajnában – Medvegyev​

A Kurszk régióban zajló "terrorista művelet" igazolja "Kijevbe és tovább" járását, véli a volt elnök

Az ellenséges csapatcsoport becsült összetétele Sumy-Kurszk irányában:

• 22. különálló gépesített dandár;
• 32. különálló gépesített dandár;
• 88. különálló gépesített dandár;

• 54. önálló felderítő zászlóalj;
• a 82. különálló légi támadó dandár kombinált BTGr-je;
• a Különleges Műveleti Erők Ranger Hadtestének egységei;
• 103. önálló területvédelmi dandár;
• a 110. önálló területvédelmi dandár 115. zászlóalja;
• 49. különálló tüzérségi dandár;
• az NGU 35. különálló ezrede;
• UAV-csoport M2 projektje az Ukrán Biztonsági Szolgálat Központi Parancsnokságának "A" parancsnokságán.

Információs támogatást kapnak az ukrán fegyveres erők különleges műveleti erőinek pszichológiai műveleti egységeitől.

Információim szerint az ellenség erődítményeket kezdett építeni [elkezdtek árkokat, ásókat és kappanokat ásni a teljes profilú felszereléshez] az Orosz Föderáció területén a Kurszk régióban.

Különösen a körzeti központ Szudzha területén telepítik az ukrán fegyveres erők kis csoportjainak szakasz- és vállalati erődítményeit 2-3 egység páncélozott járművel. Az ukrán nácik élőereje lakóépületekben található, ahol pozíciókat és ideiglenes szálláspontokat hoznak létre a személyzet számára.

Az ellenség továbbra is küldi befele a gyalogsági harci járműveket, páncélozott személyszállítókat, tankokat és páncélozott járműveket, beleértve az Egyesült Államokban gyártottakat is, orosz területre a szomszédos területekről.

Hol vannak a Lancetok meg az FPV drónok?
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 008
33 002
113
A Wagner közeleg...
Repülők számára hangárok
Az ukránok mögött már ég a tarló...
T-80BVM-gyári fejlesztés
Ukrán Mig-29 a földön...
A másik területen meg az oroszok mennek előre
Erősítés tűz alatt...
Miben más a kurszki ukrán támadás?
Kurszki hírek
Sztoj!
Odessza...
Miért is SMO?
Elítélt...
Kis bombázás...
Helyzet-Jelentés...
Meglepő, de korábban már jeleztem, főként zsoldosok akik a támadásban résztvesznek...
Dzsezinszk...ukrosurranders...
https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/160536
Akhmat Aida.
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 617
18 665
113
Hol vannak a Lancetok meg az FPV drónok?
A frontvonal egyéb részein. Tegnap indult el a hadművelet nyilván idő kell amíg oda viszik a drónokat, arról nem is beszélve, hogy a harci zónában még mindig nincs kellő mennyiségű orosz erő ami képes lenne stabilizálni, a frontot és megállítani az ukrán előrenyomulást.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 592
11 068
113
Figyelj, az a helyzet hogy egy Ruszin Szendi Romolusz is azt mondja hogy attríciós hadviselést tolnak az oroszok, akik nem rohannak sehova, és nekik áll a zászló.

Most Ő is egy f.... szakértő?!
Ha ilyet mondott akkor azt mondja amivel a képernyőn tartják. Őt se kell félteni ahogy hallom. Az nem anyagháború, hogy megvárom amíg az ellenségemet ellátó nyugati gyártási kapacitások a többszörösükre növekednek. Akkor lenne igaz ez a kiráfasztásos elmélet ha a rendszer zárt lenne, de nem az.
Tavaly is ki lettem röhögve mikor mindenhol a mindjárt összeomlanak az ukránok mese ment, hogy a tartalékaikról beszéltem. Aztán mégis bejött.

De ja nekik áll a zászló, mindjárt átkelnek a Dnyeperen is... mondjuk 2030-ban? A mi szempontunkból értelmezhetetlenül lassú az egész, a két közvetlen résztvevő szempontja meg nem érdekel.
Lehet ezt a bizonyítványt magyarázni még évekig, de már nevetséges. Nem sikerül a hadszínteret lehatárolniuk...
 
Last edited:
  • Tetszik
Reactions: tarzaan and bat77

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 138
25 197
113
Ezt általaban azert nem szokták elkezdeni mert az ellenfél is meg tudja csinálni.
Itt nem azon van a hangsúly hogy az ellenfél mit tud megcsinálni vagy mit nem, hanem azon hogy a képesség adott-e vagy sem! és az eszmecsere onnan indult, hogy nem a képességbeli hiányosság az oka annak, hogy Ukrajna még áll mint önálló entitás, hanem az a szándék amiről nem tudunk.

dudi említi hogy csúnyán néznének ... én már párszor leírtam itt, hogy lehet Putyint fikázni, de örüljön mindenki, hogy egy ilyen forma van Oroszország élen, nem egy Sztálin 2.0 verzió, mert kb akkor tényleg az lenne, amit dudi is írt, hogy maximum mindenki csúnyán néz, amikor az a típusú vezető f@szra húzza Ukrajnát, mert mást nem igazán tehetnének, igazából most se nagyon, mert mit csinálnak? Hoznak egy újabb szankciót?

arról van szó, hogy mind a ruszkiknak, mind a NATO-nak meg lenne/lett volna a lehetősége, hogy ezt az egész mutatványt max 1 éven belül befagyassza.... nem tette sem az USA, sem az oroszok.

Az USA/NATO sem küld oda semmi érdemlegeset, meg a ruszkik sem!

Letárolva van pár ezer Abrams pl, amiből legyen csak 600 db üzemképes, F-16ból mennyi van ami nélkülözhető ? (pilóta más dolog) most komolyan elhiszi valaki, hogy a NATO nem lenne képes ugyanazt a koalíciót kiállítani, mint anno Irakban?

orosz oldalról még a logisztika sem jelentene ennyi gondot, hogy oda kell menni az ukrán határra, mint a nyugatiaknak.

részükről, ha Szíriába meg most pl Iránnak, meg tököm tudja még kinek jut motyó exportra, akkor biztos ki vannak fogyva a ruszkik, mindenből, ráadásul 2x is.

Egyszerűen nincs meg a szándék egyik oldalról sem, hogy ezt a dologot hamar lezárják, mindeközben aki gyengül az nem más mint az EU, a kérdés nem az tehát, hogy van-e képesség ezt rövidre zárni, hanem az, hogy miért nem teszik meg?
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and laiki

Crusader

Well-Known Member
2018. november 27.
785
2 146
93
Az ellenséges csapatcsoport becsült összetétele Sumy-Kurszk irányában:

• 22. különálló gépesített dandár;
• 32. különálló gépesített dandár;
• 88. különálló gépesített dandár;

• 54. önálló felderítő zászlóalj;
• a 82. különálló légi támadó dandár kombinált BTGr-je;
• a Különleges Műveleti Erők Ranger Hadtestének egységei;
• 103. önálló területvédelmi dandár;
• a 110. önálló területvédelmi dandár 115. zászlóalja;
• 49. különálló tüzérségi dandár;
• az NGU 35. különálló ezrede;
• UAV-csoport M2 projektje az Ukrán Biztonsági Szolgálat Központi Parancsnokságának "A" parancsnokságán.
Na ez a kis jelzés értékű erő komolyabb mint a teljes MH :(