[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 934
13 332
113
Egyszerűség kedvéért idéznék, mert szerintem itt. elég korrektül van szemléltetve:

"A legbiztonságosabb bevetéstípus a nagy magasságú járőrözés saját légtérben, messze a frontvonaltól, a terepkövető robotrepülőgépek ellen. Ebben az esetben három póttartály is használható, a törzs alá függeszthető elektronikai zavarókonténer használata indokolatlan. A támaszponttól 150 kilométeres távolságban kb. 0,6 Mach sebességgel 2 óra 30 perces őrjárat teljesítése is lehetséges 6 darab légiharc-rakétával. Ilyen hosszú őrjárat után is még rendelkezésre áll annyi üzemanyag, ami lehetővé tesz egy utánégetős gyorsítást 0,9 Mach sebességre, majd maximálgáz teljesítménnyel 150 kilométeres megtételére 10 kilométer magasan. Ezután még 300 kilométer távolságól lehetséges a hazatérés némi tartalékkal."
03-02-profil.png

https://militavia.blog.hu/2023/12/2...gepek_ukrajnaban_2_resz_mire_hogyan#c42631431

Magad irod, hogy alacsonyan semmire sem jó az egész -ahogyan szerintem se-, de akkor miért használnák igy?
Szerintem a nagy hatótávú orosz légvédelem "kiugrasztására", Taurus/SDB-k inditására ill. az orosz légierő frontvonalról történő kiszoritására fogják használni...amig lehet. Csoda nem lesz, de pár izgalmas akciót biztosan végignézhetünk arról, ahogy az ukránok majd próbálkoznak a bevetésükkel, az oroszok pedig a lelövésükkel.

Ehhez az ábrához tedd hozzá, hogy a támaszpont az Lengyelországban, vagy Romániában van és ott valóban a NATO radargépek felderítési távolságában lehet járőrözgetni. De ez max. arra jó, hogy Lvov környékén repkedjen néha egy géppár. (Amit amúgy északról simán látnak az oroszok, ha nagy magasságban repül.) Állandó járőr a gépek száma miatt nem lehetséges. De még ez esetben is saját radarral be kell fogni az orosz robotrepcsit, vagy drónt, mert a rakéta rávezetéshez a pár száz km-re lévő radargéptől kapott céladat nem elég pontos. Valamint fűnívóban repülő, kis radarkeresztmetszetű célt a radargépek sem látnak ám olyan őrülten nagy távolságból.

Na most próbáld meg a bázist mondjuk Közép-Ukrajnába előre tolni! Mi változik? Először is az oroszok már a reptéren szétlövik az átadott gépeket. Másodszor nincs NATO radargéptől légi helyzetkép, mert Kelet-Ukrajnáig azok már nem látnak el. Ellenben az orosz földi radarok egy 12 km magasan repkedő F-16-ost már 400 km-ről kiszúrnak. Az orosz radargépek és nagy felderítési távolságú radarral rendelkező vadászok (Mig-31BM, Szu-35Sz) is igen nagy távolságban látják a kicsit sem lopakodó és még meg is pakolt F-16-ost. Meg Kijev környékét például északról, Fehéroroszországból is kiválóan látják az oroszok. Be is tudják lőni légvédelemmel és vadászokról indított rakétákkal nagy és közepes magasságon, mert Kijev még Oroszország legközelebbi pontjától is kevesebb, mint 200 km-re van, a legközelebbi fehérorosz területtől pedig kevesebb, mint 100 km-re. Az oroszok keletről ellátnak a Dnyeperig és még azon túl is. Északról lelátnak Vinyicán túlra is. A krími nagyon nem piskóta légvédelem és az esetleg ott repkedő orosz radargép is simán ellát Ogyesza, Pervomajszk, Kirovográd, Kremencsuk, Dyipro fölé. Tehát ott már ez a módszer kész öngyilkosság. Sz-300V4/VM szedett már le a gyakorlatban is 300 km-en túl nagy magasságú célpontot, elméletileg közel 400 km-ről képes rá. Az Sz-400 is 400 km-ig képes erre, de még az Sz-300 PMU2 is 250-ig. R-37M indítási és célpont magasságtól és sebességtől függően 150-400 km-ig használható + az orosz vadász berepülési távolsága. Meg ahonnan az orosz földi zavarók látszanak (12 km magasról 400 km-ig), odáig serényen zavarnak is. Az orosz repülőgépek is felszerelhetők zavaró konténerekkel és a gyakorlatban már jó néhány esetben látszott, hogy ezt meg is teszik. Ezek a zavarók még a NATO radargépek felderítési távolságát is töredékére csökkentik, az F-16 meglehetősen szerény radarjáét pedig minimálisra. Zavarás alatt az F-16 nagy magasságban egy földközeli, kis keresztmetszetű célt, értelmezhető távolságból észre sem venne.

A leghalványabb esély sincs ilyen módon kiszorítani az orosz gépeket a front közeléből, vagy megvédeni Kijevet, Poltavát, Krivoj Rogot, Cserkaszit, Kirovográdot, Kremencsukot, Dnyiprot, stb...

Marad az, hogy ha pár bevetésen túl is épségben szeretnék látni a gépet és élve a pilótát és nem szeretnék a földi szétlövését sem, akkor lengyel és román bázis repterekről indulva indítanak a lehető legtávolabbról nagy hatótávolságú robotrepülőket. Meg esetleg időnként Lvov környékén járőröznek, hogy az ott lebzselő külföldi erők jobban érezzék magukat. (Lásd NATO katonák betelepítési terve Nyugat-Ukrajnába és a ténylegesen kezdetektől bent lévő "zsoldosok, tanácsadók, kiképzők, önkéntesek", akiket már megcsaptak párszor az oroszok, többek közt éppen Lvovban is.) SDB-t ezek az F-16A változatok eleve nem valószínű, hogy tudnának hordozni. (Persze nem kizárt, hogy felfejlesztették legalább 6.1 software tape szintre és az egyéb módosítások, bár az már elég drága egy kivonás előtti, alatti készletsöprés keretében átadott, végelgyengülés határán lévő, 35-40 éves fogyóeszköznek. Alapállapotukban, ahogy a norvégok, dánok, hollandok, belgák használták őket, biztosan nem tudták). Meg ki is adna SDB-t? Mert az nincs túl széles körben elterjedve. Az ukránok HIMARS-hoz kaptak GLSDB-ket, de repülőgépre való változat elméletileg nincs nekik. Az SBD még 12 km-ről (így felpakolt F-16A sokkal magasabbra nem megy), hangsebesség alatt (póttartállyal nem szuperszonikus a gép, póttartály nélkül meg nem jutna haza az indítási ponttól) dobva bőven 100 km alatti hatótávot tud. (A 111 km 15 km magasról, 1,4-1,5 mach sebességgel oldva van meg neki). Ilyen közel menni nagy magasságban biztos halál.

Semmi izgalmas akció. Ugyanaz, mint eddig. Izgalom max a Fekete-tenger fölött lehet. Közép- és Kelet-Ukrajna fölé legfeljebb minimális időre, egy gyros robotrepülő indításra, vagy az orosz vadászok légvédelmi csapdába csalásához csalinak reülnek be, a legvédelem radarhorizontja alatt és/vagy annak hatótávolságán kívül maradva. De ott F-16 járőrözés nem lesz.
 

bat77

Well-Known Member
2015. január 13.
2 244
1 521
113
Ha ilyet mondott akkor azt mondja amivel a képernyőn tartják. Őt se kell félteni ahogy hallom. Az nem anyagháború, hogy megvárom amíg az ellenségemet ellátó nyugati gyártási kapacitások a többszörösükre növekednek. Akkor lenne igaz ez a kiráfasztásos elmélet ha a rendszer zárt lenne, de nem az.
Tavaly is ki lettem röhögve mikor mindenhol a mindjárt összeomlanak az ukránok mese ment, hogy a tartalékaikról beszéltem. Aztán mégis bejött.

De ja nekik áll a zászló, mindjárt átkelnek a Dnyeperen is... mondjuk 2030-ban? A mi szempontunkból értelmezhetetlenül lassú az egész, a két közvetlen résztvevő szempontja meg nem érdekel.
Lehet ezt a bizonyítványt magyarázni még évekig, de már nevetséges. Nem sikerül a hadszínteret lehatárolniuk...
Olyan, mint a magyar haderő fejlesztés. Propaganda nagyon hangos, szakember bevonva kevés, haladás előre minimális.
Pénz meg eltűnik...
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
858
4 735
93
Az ukránok célja ezzel az első ránézésre öngyilkos akciónak tetsző támadással talán az lehet, hogy némi orosz területet foglaljanak el, javítandó az alkupozícióikat, ha az év végén tárgyalóasztalhoz ülnek. (Mi kivonulunk innen, ha ti kivonultok onnan...)

A térképet nézegetve a kiszemelt terület tippre nagyjából a Rilszk-Korenevo-Szuzda vonalig terjedhet, a védelem kiépítéséhez pedig jól jöhet Rilszktől délre a Szejm folyó széles medre, ártere, illetve a jobb partján füzérként sorakozó települések épületei és mozaikos erdőfoltjai. Az érintett régióban a kb. 140 km hosszú orosz-ukrán határvonalat ezzel egy rövidebb (nagyjából 80 km hosszú) frontvonalra cserélhetnék föl, durván 2000 km2 orosz föld megszállásával.

Kurszk fenyegetése inkább csak elterelés, dezinformáció, aligha lehet reális cél.

0fedaa6-kursk-region1300_690x387.avif


640px-Rylsk._Seym_River_P5080397_2475.jpg

-A Szejm folyó hídja Rilszknél.

Azt, hogy a támadás eddig sikeresnek tűnik, nem tartom nagy fegyverténynek. Az orosz-ukrán határ közel 700 km hosszú (Kb. mint Magyarország romániai, szerbiai, horvátországi és szlovéniai határvonalának hossza összesen!), nyilván nem védhetik mindenütt nagy erőkkel, tehát egy váratlan, koncentrált támadás bárhol ezt az eredményt hozta volna: gyors betörést néhány nap alatt akár 10-30 km mélységben.

Ha kiverik őket (ami több, mint valószínű), még akkor is eladhatják a támadást egy sikeres PR-akciónak, bár akkor az alkupozícióikat inkább gyengíti, mint erősíti a tény, hogy ezek a gaz nácik már megint Oroszország anyácska testét harapdálták.

347231094447762.jpeg


Mindenesetre kíváncsian várom, hogy északon indul-e hasonló akció, vagy ez a támadás irányt vált-e ÉNY (Korenevo) felé.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 008
80 825
113
Az ellenséges csapatcsoport becsült összetétele Sumy-Kurszk irányában:

• 22. különálló gépesített dandár;
• 32. különálló gépesített dandár;
• 88. különálló gépesített dandár;

• 54. önálló felderítő zászlóalj;
• a 82. különálló légi támadó dandár kombinált BTGr-je;
• a Különleges Műveleti Erők Ranger Hadtestének egységei;
• 103. önálló területvédelmi dandár;
• a 110. önálló területvédelmi dandár 115. zászlóalja;
• 49. különálló tüzérségi dandár;
• az NGU 35. különálló ezrede;
• UAV-csoport M2 projektje az Ukrán Biztonsági Szolgálat Központi Parancsnokságának "A" parancsnokságán.
Nem gondoljuk komolyan ezt a hülyeséget ugye? Ez vagy 20.000 ember amiből 12.000 gépesített lövészdandár állománya aminek van egy halom technikája is. Ennyien el sem férnek azon a zsebkendőnyi területen. Értem én, hogy fáj az igazság, de attól még ekkora hülyeseget ne illeszünk már be!!!
 
  • Hűha
  • Tetszik
Reactions: Kávé and endre

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 418
14 346
113
Megöltek, elfogtak, evakuáltak: mi történt a hadkötelesekkel a kurszki régióban
A katonák hozzátartozói próbálnak információkat megtudni szeretteikről, és felhívják a Honvédelmi Minisztériumot



2024. augusztus 8
Az ukrán fegyveres erők áttörése során több tucat-több száz sorköteles lehetett a Kurszk régióban. "Verstka" hét katona rokonait találta, akik katonai szolgálatot teljesítettek a kurszki régióban, Szudzsa városa közelében, és beszélt önkéntesekkel is, akik ebédet készítettek a sorkatonáknak, és megtudták, mi történt a katonákkal az elmúlt négy napban.

"Mindenkinek más a sorsa"
Diljuza bátyja Baskírából augusztus 5-én felhívta, és azt mondta, hogy a parancsnokság elveszi a telefonjaikat, mert "ellenőrzésre várnak". 2024 májusában érkezett Szudzsába, ahová a Nyizsnyij Novgorodban végzett "kiképzés" után más hadkötelesekkel együtt küldték - mondta Dilyuza a Vorstka szerkesztőjének. Elmondása szerint bátyja a brjanszki régió 12721-es számú katonai egységéhez volt kötve. 25-30 sorköteles és szerződéses katona volt azon a pozíción a Szudzinszkij körzetben, ahol tartózkodott.

"Hányszor kérték, hogy vigyék el őket egy csendesebb helyre, nem, reggelit adtak nekik. Augusztus 5-én felhívott, és azt mondta, hogy augusztus 6-án végre elviszik őket" - mondja Dilyuza ha a bátyját elvitték, mert a hívás után megszűnt a kommunikáció.
A Szudzsában tartózkodó Jekatyerina, Irina és Szvetlana édesanyjának hadköteles katonái is néhány napja abbahagyták a kommunikációt. Szvetlana fia augusztus 6-án 19:52-kor azt írta neki, hogy „erősítésért” távozik. „Ők maradtak az utolsók, a többiek már az erősítéshez mentek. Sérülések voltak” – meséli fia szavait Szvetlana.

Evgeni unokaöccse Novoaltaiskból, 2023 őszén hívták be katonai szolgálatra, utoljára augusztus 7-én délután vették fel vele a kapcsolatot. 2024 májusában vagy júniusában érkezett Szužába. Amikor az ukrán hadsereg megkezdte az orosz állások ágyúzását a Kurszk régióban, sikerült elmondania szeretteinek, hogy életben van, és nem fogták el, de "sok hadkötelest elfogtak".

További 30 hadköteles volt azon a helyen, ahol Jevgenyi unokaöccse volt. Elmondása szerint azok, akiket nem öltek meg vagy nem fogtak el, most evakuálásra várnak. „Biztonságos helyen várnak, ha lehet annak nevezni. Jelenleg sehol sincs biztonságban. A civileket még mindig elviszik a hétköznapi jó emberek. Vannak, akik magukra hagynak. Kár. A gólra pedig egyáltalán nem emlékezett senki” – mondja.
Yana önkéntes, aki ebédet készített a katonáknak a kurszki határon, azt is elmondta Vorstkának, hogy néhány sorkatonát evakuálnak. „Kapcsolatban vagyok néhány sorkatonával. Mindenkinek más a sorsa. Néhányat evakuáltak” – mondta.

Julia fiát, a sziktivkari katonaszolgálatot 2023 decemberében hívták be, és 2024 áprilisában érkezett meg a Szudzsai körzetbe. Három napja szakította meg a kommunikációt. Julia augusztus 5-én este 10 órakor kapta tőle az utolsó üzenetet. Julia szerint a fia keveset mondott neki, mert "ez nem volt lehetséges", de igyekezett minden nap írni, mondván, hogy az utóbbi időben rendszeresen lőnek "madarakra" - az ukrán fegyveres erők felderítő drónjaira. Júlia most nem tudja, mi történt a fiával, de más sorkatonák anyjától megtudta, hogy amikor az ukrán fegyveres erők bevonultak a Kurszk régióba, a sorkatonák tartották a sort, és sokakat elfogtak.

„Amikor Guevo-t (Гуево) elfoglalták, a környékbeli fiúk az anyjukhoz fordultak segítségért. De Moszkvát egyáltalán nem hívhatjuk [a védelmi minisztérium forródrótjára], a Katonai Nyilvántartó és Toborzó Iroda válaszol nekünk: "Miféle hülyeségeket beszélsz, nincsenek ott, nem veszik fel, csak elvitték a telefonjukat." Általában azt hiszik, bolondok vagyunk. A kurszki kórházban nem adnak tájékoztatást, azt mondják, nincs idő, sok a sebesült” – mondta Julia.

"Akik közelebb voltak a határhoz, meghaltak és elfogták őket"
Amint azt az orenburgi Ksenia Vorstkának elmondta, 20 éves fia, Daniil az elmúlt napokban folyamatosan kapcsolatban állt vele, és elmondása szerint jelenleg egy kurszki kórházban van. Daniilt 2023 novemberében hívták be katonai szolgálatra, a Vlagyimir megyei Kovrovban „kiképzésen” vett részt, majd Ksenia szerint először a Brjanszk megyei Klintsy városába, majd 2024 májusában Szudzsába helyezték át.
Augusztus 6-án Ksenia fia írt és bejelentette, hogy az ukrán hadsereg megkezdte az állásaik ágyúzását. Daniil azt is elmondta, hogy ő és három másik sorkatona „támogatásra” akart utalni az orosz-ukrán határ átlépésekor. – Ott még rosszabb, ott már mindent elrontottak, és minket akarnak odaküldeni támogatásért.
Ott leégett az ásó a holmiinkkal és a fegyvereinkkel, és oda akarnak küldeni minket” – írta édesanyjának (a levelezés képernyőképei a „Vestka” tulajdonában vannak).
Ennek eredményeként Danielt evakuálták. A helye "valamilyen elhagyott gyárban volt" - mondta anyja, Ksenia Vorstkának. A foglyokat tájékoztatták, hogy elviszik őket, és várnak.

„Nem volt áram. Jöttek a katonák és lövöldözni kezdtek, azt hittük, ukránok. Megszöktünk ebből a gyárból, aztán összefutottunk egy másik cég embereivel. Mint kiderült, a mi embereink jöttek és a levegőbe lőttek. Azt hitték, hogy vannak "tollak". Súlyosan megsérült a kezem, amikor elszöktem, ezért most kórházban vagyok” – idézi fiát Ksenia.

A nő elmondása szerint a fia azt írta neki a kórházból, hogy a magával vitt sorkatonák mindegyike él: "De akik közelebb voltak [a határhoz], ahogy a fiú mondja, meghaltak vagy elfogták őket."

Ksenia örül, hogy "Isten irgalmas volt", fia pedig nem vett részt a harcokban, de felháborította, hogy az Ukrán Fegyveres Erők hadműveletének előestéjén a sorkatonák ilyen közel voltak a határhoz.
„Miféle intelligencia az, hogy nem tudták, hogy ott gyűjtik a technológiát? Ez már nem a konfliktus eszkalációja, hanem az Orosz Föderáció területének inváziója. Amikor 6-án egész éjszaka ágyúzták őket, azt mondták a tévében, hogy 26 drónt lőttek le. De mindent, ami berepült, mindent elhallgattak, ami csak lehetséges volt” – mondja.

Hány hadköteles lehet Suža közelében?
Yana önkéntes, aki ebédet készített a határon a katonáknak, elmondta a Vorstc-nek, hogy Szudzsa közelében legalább 15 állás van, és szinte mindegyiket sorkatonák foglaltak el.

A katonák rokonai
Azok, akikkel "Verstka" beszélt, azt mondják, hogy a Szudzsai körzetben sok erődített pont volt, és mindegyikben 7-30 hadköteles volt.

A sziktivkari hadköteles édesanyja, Julia szerint a Szudzsa régióban tartózkodó hadkötelesek 52 rokona összefogott, és most próbálnak információt szerezni szeretteikről, és fellebbezni a védelmi minisztériumhoz.
Egy szerződéses katona, aki 2024 márciusa és májusa között szolgált a Kurszk régióban, azt mondta Vorsztkának, hogy az ukrajnai Szumi régió határán több sorkatona is volt: „A fiúkat csak kiképzés után helyezték el. Még Moszkvából is érkezett néhány seggfej." A hadkötelesek mellett a Szudzai körzet szóvivője szerint határmenti csapatok és a csecsen "Akhmat" zászlóalj harcosai is voltak.

------------------------------

Egyre nő a pánik az orosz oldalon. Jelentések az ukrán jelenlétről (talán csak NDK-k) Bolshoye Sołdatskoye és Kromskie Byki falvak területén. Az ukránok a főutakon mozognak.



-----------------------------------

Ukrán katonák Brenekkel

 
  • Vicces
Reactions: dragonman

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
607
5 510
93
A kurszki betörésről pár gondolat, bár konkrétumot senki nem tud.

1. Merész terv, olyan húzzuk meg az oroszlán bajszát.
2. Egészen biztosan nagyon jól kiképzett katonákat tettek be ebbe a műveletbe.
3. A létszámmal kapcsolatban Hidegkuti mondta, hogy 10-12 ezren vesznek részt a támadók részéről.
4. A fene sem tudja, hogy az oroszok vagy elnézték ekkora ember és hadianyag mozgást vagy tudatosan hagyták a betörést.
5. Ha tudatosan hagyták, akkor bizony itt gyakorlatilag kivégeztettek 10-12 ezer jól kiképzett embert, mert végül is akár benézték, akár tudatosan hagyták, ezeket az embereket örök tanulságképpen le fogják mészárolni, hogy így jár az, aki az orosz földet megtámadja. Szerény véleményem pont emiatt, tudatosan hagyták betörni az ukránokat.
6. Ez a ~10 ezer jól képzett ember bármekkora pusztítást is fog végezni, nagyon fog hiányozni az ukránoknak.
7. Nem nagyon kell az oroszoknak a hadszíntértől embereket elvonni, mert az orosz területről, ha nem is pillanatokon belül, de összerántják azt az embermennyiséget, amellyel a behatoló csoportot felszámolják.
8. Ha mégis megtörténik az általam lehetetlennek tartott verzió, hogy az ukránok területet foglalnak el tartósan az orosz földön, akkor az oroszoknak a tekintélye a béka segge alá fog esni.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 819
25 465
113
4. A fene sem tudja, hogy az oroszok vagy elnézték ekkora ember és hadianyag mozgást vagy tudatosan hagyták a betörést.
4b. Ezt a jövőbeni események eldöntik. Ezek után egy aszimetrikus eddig nem látott rakétacsapás is következhet orosz részről, odahaza nyilván már az se mer majd felhördülni, aki eddig esetleg. Szerintem nem zárhatjuk ki, hogy valami durvát fognak most betolni. Emellett halad a donbaszi offenzíva is, szimbolikus, hogy ők meg ott "New York belvárosában vannak", valahol a Times Squre környékén!
..
(szerintem nehéz elnézni ekkora csapatmozgást, már ha tényleg ekkora akcióról van szó)
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 477
4 659
113
4b. Ezt a jövőbeni események eldöntik. Ezek után egy aszimetrikus eddig nem látott rakétacsapás is következhet orosz részről, odahaza nyilván már az se mer majd felhördülni, aki eddig esetleg. Szerintem nem zárhatjuk ki, hogy valami durvát fognak most betolni. Emellett halad a donbaszi offenzíva is, szimbolikus, hogy ők meg ott "New York belvárosában vannak", valahol a Times Squre környékén!
..
(szerintem nehéz elnézni ekkora csapatmozgást, már ha tényleg ekkora akcióról van szó)
Szerintem az is tudatos dontes lesz az oroszok reszerol amikor az utolso emberig elhagyjak Ukrajna teruletet. Az is egy terv resze lesz ami moge nem latunk be.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 288
12 807
113
GUd2e0tXcAA35U-


GUd9bnGXgAAQwRD

GUd82mMXAAAf_DV
ttps://pbs.twimg.com/media/GUd82mMXAAAf_DV?format=jpg&name=small

GUc23AzWwAAZHsG



Francia , lengyel csoportok is dolgoznak

lőszer tároló robbanás

jogos, hogy fognak tankolni?

nem felhőtlen arcok.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 151
3 049
113
Itt nem azon van a hangsúly hogy az ellenfél mit tud megcsinálni vagy mit nem, hanem azon hogy a képesség adott-e vagy sem! és az eszmecsere onnan indult, hogy nem a képességbeli hiányosság az oka annak, hogy Ukrajna még áll mint önálló entitás, hanem az a szándék amiről nem tudunk.

dudi említi hogy csúnyán néznének ... én már párszor leírtam itt, hogy lehet Putyint fikázni, de örüljön mindenki, hogy egy ilyen forma van Oroszország élen, nem egy Sztálin 2.0 verzió, mert kb akkor tényleg az lenne, amit dudi is írt, hogy maximum mindenki csúnyán néz, amikor az a típusú vezető f@szra húzza Ukrajnát, mert mást nem igazán tehetnének, igazából most se nagyon, mert mit csinálnak? Hoznak egy újabb szankciót?

arról van szó, hogy mind a ruszkiknak, mind a NATO-nak meg lenne/lett volna a lehetősége, hogy ezt az egész mutatványt max 1 éven belül befagyassza.... nem tette sem az USA, sem az oroszok.

Az USA/NATO sem küld oda semmi érdemlegeset, meg a ruszkik sem!

Letárolva van pár ezer Abrams pl, amiből legyen csak 600 db üzemképes, F-16ból mennyi van ami nélkülözhető ? (pilóta más dolog) most komolyan elhiszi valaki, hogy a NATO nem lenne képes ugyanazt a koalíciót kiállítani, mint anno Irakban?

orosz oldalról még a logisztika sem jelentene ennyi gondot, hogy oda kell menni az ukrán határra, mint a nyugatiaknak.

részükről, ha Szíriába meg most pl Iránnak, meg tököm tudja még kinek jut motyó exportra, akkor biztos ki vannak fogyva a ruszkik, mindenből, ráadásul 2x is.

Egyszerűen nincs meg a szándék egyik oldalról sem, hogy ezt a dologot hamar lezárják, mindeközben aki gyengül az nem más mint az EU, a kérdés nem az tehát, hogy van-e képesség ezt rövidre zárni, hanem az, hogy miért nem teszik meg?

Pár ukrán város ívóvízkészletének megmérgezesét írtad, én meg azt h akkor feltehetően pár orosz város is ugyanígy járna, ezért nem praktikus megoldás egyik fél részéről sem.
Az "iraki koalíció" közvetlen összeütközést jelentene, túl nagy az atomháború kockázata.
A 600 abrams személyzet, technikusok logisztika nélkül nem sokat ér, ahogy az orosz sorozástól sem lenne több lőszer, szárnyasbomba, hyperszónikus stb. tömegrohamot meg csak nem indítanának.
Az meg h gyengül az eu eleg sok fórumtársunkat elégedettséggel tölti el és nem az atlantistákat
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
1 063
9 642
113
Itt nem azon van a hangsúly hogy az ellenfél mit tud megcsinálni vagy mit nem, hanem azon hogy a képesség adott-e vagy sem! és az eszmecsere onnan indult, hogy nem a képességbeli hiányosság az oka annak, hogy Ukrajna még áll mint önálló entitás, hanem az a szándék amiről nem tudunk.

dudi említi hogy csúnyán néznének ... én már párszor leírtam itt, hogy lehet Putyint fikázni, de örüljön mindenki, hogy egy ilyen forma van Oroszország élen, nem egy Sztálin 2.0 verzió, mert kb akkor tényleg az lenne, amit dudi is írt, hogy maximum mindenki csúnyán néz, amikor az a típusú vezető f@szra húzza Ukrajnát, mert mást nem igazán tehetnének, igazából most se nagyon, mert mit csinálnak? Hoznak egy újabb szankciót?

arról van szó, hogy mind a ruszkiknak, mind a NATO-nak meg lenne/lett volna a lehetősége, hogy ezt az egész mutatványt max 1 éven belül befagyassza.... nem tette sem az USA, sem az oroszok.

Az USA/NATO sem küld oda semmi érdemlegeset, meg a ruszkik sem!

Letárolva van pár ezer Abrams pl, amiből legyen csak 600 db üzemképes, F-16ból mennyi van ami nélkülözhető ? (pilóta más dolog) most komolyan elhiszi valaki, hogy a NATO nem lenne képes ugyanazt a koalíciót kiállítani, mint anno Irakban?

orosz oldalról még a logisztika sem jelentene ennyi gondot, hogy oda kell menni az ukrán határra, mint a nyugatiaknak.

részükről, ha Szíriába meg most pl Iránnak, meg tököm tudja még kinek jut motyó exportra, akkor biztos ki vannak fogyva a ruszkik, mindenből, ráadásul 2x is.

Egyszerűen nincs meg a szándék egyik oldalról sem, hogy ezt a dologot hamar lezárják, mindeközben aki gyengül az nem más mint az EU, a kérdés nem az tehát, hogy van-e képesség ezt rövidre zárni, hanem az, hogy miért nem teszik meg?
5*

Jó kis showműsor megyen itten, 2022.02.24. óta covid hirtelen zéró, Putyin és III.VH az új kötelező mantra.
Már alig várom a következő felvonást....
 
  • Tetszik
Reactions: Sniper

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 905
47 751
113
Ha ilyet mondott akkor azt mondja amivel a képernyőn tartják. Őt se kell félteni ahogy hallom. Az nem anyagháború, hogy megvárom amíg az ellenségemet ellátó nyugati gyártási kapacitások a többszörösükre növekednek. Akkor lenne igaz ez a kiráfasztásos elmélet ha a rendszer zárt lenne, de nem az.
Tavaly is ki lettem röhögve mikor mindenhol a mindjárt összeomlanak az ukránok mese ment, hogy a tartalékaikról beszéltem. Aztán mégis bejött.

De ja nekik áll a zászló, mindjárt átkelnek a Dnyeperen is... mondjuk 2030-ban? A mi szempontunkból értelmezhetetlenül lassú az egész, a két közvetlen résztvevő szempontja meg nem érdekel.
Lehet ezt a bizonyítványt magyarázni még évekig, de már nevetséges. Nem sikerül a hadszínteret lehatárolniuk...
Bazzz, még olvaslak egy kicsit és elhiszem, hogy Resperger, meg Ruszin-Szendi, vagy Vukics nem értenek hozzá, az ukránok meg ebből a támadásból mindjárt fordítanak :D !


Ne szórakozzunk már egymással szerintem, épp volt vezérkari főnököt, meg híres oktatókat, páncélos főtisztet kérdőjelezel meg nagy magabiztossággal.

Az ukránok szerintem bárhol harcolják le magukat támadásban előnytelen pozícióban, hosszú távon bizony az oroszoknak jó, még ha neked túl sokáig is tart, vagy nevet rajtuk a fél világ. Szerintem nem Neked/nekünk akarnak megfelelni.

Maradok tisztelettel ;)