[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 186
88 618
113
Oroszország területe 17 milla km2. Mekkora a betörés? Kezeljük már helyén ezt a történetet!

Meg ugye itt van előttem a 2008as olimpia, amikor is történt egy pici grúz támadás, ugye, és főleg, hogy annak is mi lett a vége!?

Uborkaszezon van, és éppen készülődik vmi a Közel-Keleten.

Szerintem, kapcsolódjatok ki, élvezzétek a nyarat, aztán ha egy hét múlva is ez vagy durvább a helyzet, akkor nemcsak egy PR akció volt amiért csak azon az egy frontszakaszon 800asával halnak meg ukránék/nap.

Addig viszont ennek is több értelme van:
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 137
124 753
113
Ne szórakozzunk már egymással szerintem, épp volt vezérkari főnököt, meg híres oktatókat, páncélos főtisztet kérdőjelezel meg nagy magabiztossággal.
Vukics sosem volt amúgy páncélos és konkrétan a díszelgőknél szolgált főhadnagy koráig és az utána következő 20 évét az egyetemen töltötte.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 478
4 660
113
Ellezdtek az ukranok beasni magukat az uj frontvonalon, ez nagyon jo hir, azt jelenti hosszabb tavra terveznek. Igy Putyin nem fogja tudni befagyasztani a konfliktust. Meg jo targyalasi alap is lesz kesobb.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
1 066
9 678
113
Lehet, hogy ez a kis hozzászólás jobban illene a Nagy Sakktábla topikba, de az zárva vagyon, mehetne az Oroszország topikba is, de végül úgy döntöttem, ide rakom, végül is pont a friss szenzációval kapcsolatba jutott eszembe. Ha a moderátorok áthelyezik máshova, vagy esetleg törlik, nem gond, nem fogok megsértődni.

Tart két és fél éve ez az orosz-ukrán háborúféleség és elképesztő mennyiségű információ, magyarázat, elemzés és vélemény került a fejembe mindegyik oldalról. Elérkezett az a paradox helyzet, hogy válaszaim nincsenek, csak egyre több kérdésem dacára a magyarázatbőségnek. Az a baj, hogy még ezen a fórumon is el van mindenki veszve a napi részletekben, ami egyik oldalról érthető, hiszen haditechnikai fórumról van szó és alapvetően legyen is ez a fő profil, ugyanakkor egyéb lényegi kérdések, mint ördögnek a tömjén…, ugye.

Azt most hagyjuk, hogy a média révén lassan viccet csináltak az egész világból, ha végig szaladok a net híroldalain csak a szalagcímeken, már az nettó agybaj, ha még megnézem hozzá a híradókat és mellé az összes épp szembejövő pillanatfelvételt, hát komolyan egy csehszlovák filmszatírában érzem magam.
Nem lehet igaz, hogy egyedül vagyok ezzel…

Elqrták a ruszkik minap, az ukrik betörtek hozzájuk.
Elqurták az ukrik, mert minek törtek be.
Eleve elqrták a ruszkik, mert megtámadták Ukrajnát és nem volt blitzkrieg.
Eleve elqrta a Nyugat is, mert nem tudta kifektetni a ruszkit gazdaságilag és Kína, valamint India egyre hangosabban röhög a markában.
Elqrta a ruszki, mert nincs EU piac.
Elqurta az EU, mert nincs ruszki nyersanyag és energia.
A franciák is elqrták az Olimpiát, Biden pedig elqrt mindent is, amit csak lehetett, többet is elqrt volna, de csak ennyire futotta tőle.
Van, amikor a hozzáállást is értékelni kell...



Na oké gyerekek, szerintem ideje lenne megállni és egy kicsit jobban körülnézni, hogy mi is folyik itt. Kicsit messzebbről, kicsit kritikusabban és nem szem elől tévesztve a finoman integrált magyarázatrétegeket is.

Ennyi idő és látványelem után 0-60 IQ közötti társadalomi rétegnek simán eladható, hogy Putyin hódító hadúrnak elmentek otthonról és először Ukrajna, majd Kelet-Európa, végül akár egész Európa a végcélja, de mivel a NATO szupererős, a ruszki meg kőkorszaki, így igaziból ez nem fog összejönni, félni persze kicsit illik, de majd lesz sok új és szép atombomba Európában és mindenki megmenekült.

60-120 között már kicsit jobb duma kell, előjön a NATO terjeszkedése, az orosz geopolitikai félelmek, a Nyugat térvesztése és egyéb apróságok tömege, ráadásul itt már árnyaltabb kép kell a katonai fejlemények tükrében is, de mindezt úgy kell összefésülni, hogy nagyon ne ütközzön a 0-60 közötti magyarázatok zömével. Nem könnyű feladat.

Aztán jönnek a 120 felettiek, na, velük van az igazi baj. De nincs baj, mert secperc alatt eljutunk a globális küzdőtérhez, ahol már adott is a globalista-regionalista oldalak és elitek közötti ütközés, mint fő magyarázat a világban zajló enyhén kaotikus folyamatokra. Nem rossz, nem rossz…

Szerintem meg kicsit más a helyzet.

A jelenlegi világrend recseg-ropog és belátható időn belül épp készül seggre ülni, de ez a divatos közhiedelemmel ellentétben nem egyenlő a Nyugat seggre ülésével. Ugyanis a jelenleg épp döglődő világrendnek nemcsak az USA/NATO volt a végterméke, hanem a jelenlegi EU, a jelenlegi Kína és tetszik nem tetszik, a Nyugat által adott politikai/társadalmi/gazdasági mintázatra felépített Orosz Föderáció is. Tehát ha dől a rend, ezek is dőlni fognak, így vagy úgy.

Valaki magyarázza már el nekem, hogy regionális termelés/gyártás és regionális kereskedési rendszerek nélkül hogyan lenne és hogyan működne a globalizáció?
Vagy fordítva: Globális rendszerek és globális elosztó hálózatok nélkül a régiók mégis kinek és minek termelnének/gyártanának ennyit és miből csinálnának profitot?

A Kelet-Nyugat, a West-Rest, illetve a régió-globál szembenállás nem ok, hanem tünet. Az ok maga a rendszer betegsége, ami globálisan egyfajta rákos betegséggé nőtte ki magát és mindegyik oldal be van tojva, mert ez sanszosan végstádium és egy csónakban ül valójában mindenki.
De a média már nem napi, hanem percenkénti infók özönével gondoskodik arról, hogy ne legyen időtök ilyen baromságokon gondolkodni, amikor épp fontos események történnek, vagy épp nem történnek.
Például az ukránok betörnek oroszföldre 300-20000 (ki tudja mennyi?) katonával miközben Irán még mindig nem volt hajlandó belerakétázni Izraelbe.
Végül is értékelni kellene, hogy milyen udvariasak, nem akarják elvonni a reflektorfényt a friss orosz-ukrán szenzációtól még legalább két napig és amúgy is, jól be kell osztani a napi „betevőt” ennek a 8 milliárdnak, különben a végén még ráérnek gondolkodni.

Aki pedig ebbe a hibába esik, annak biza lesznek kellemetlen kérdései, nem is kevés.



De hogy legyen egy kevés Ukrajna is tűzfalként a renitens gondolatokhoz:
https://hirado.hu/kulfold/cikk/2024...trol-oroszorszagnak-is-ereznie-kell-a-haborut

Voltaképpen Zelenszkij éreztetni gondolta a határ térségében élő orosz lakossággal, hogy milyen is egy háború, mert ezt „nekik is érezniük kell”.
Mivel a szerencsétlenek épp ott éltek, így jó eséllyel volt és van bőven személyes áthatás és kapcsolat a szomszédos ukrán területekkel, gondolok itt vegyes családokra, baráti körökre és üzleti kapcsolatokra is.
Tehát valszeg pont nem ők azok, akiknek fene módon be kellene mutatni büntiből, hogy milyen is ez a háború testközelből, gondolom baromira örültek neki már eddig is.

Ez van. Bocs mindenkinek.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 010
80 841
113
Nem tudom, hogy Lapin volt vagy nem, de ha ő, akkor bár nem jegyzem a neveket, már vagy a harmadik komoly kudarca. Mintha Harkovi alatt is ő lett volna a parancsnok, amikor futottak az oroszok. Szal, ennyit hibázni véletlenül már nem lehet, már ha ő volt.
Igen már megint Lapin… Halkan jegyzem meg, hogy a néhány hónappal ezelőtti Harkov irányú orosz támadásnak is ő volt a parancsnoka, igen annak, ami majd három hónap alatt kevesebb területi nyereséggel (és ezzel együtt kevesebb ukrán erő lekötésével jár*), mint amekkora területet elfoglaltak két nap alatt az ukránok Oroszországból…

*Minél nagyobb területet foglalsz el annál hosszabb lesz az arcvonal és a hosszabb arcvonal tartásához nagyobb erők kellenek. Azaz ha kis területet foglalsz el, akkor kisebb erőket foglalsz le, mintha nagy területeket foglalnál el. Ezért hülyeség az az érv, hogy az oroszoknak Harkov környékén nem volt céljuk mélyen betörni az ukrán területekre. Céljuk volt az, csak nem képesek rá

aethajrarzjjn.jpg

Erről beszél Szabó József is az előző oldalon linkelt interjúban. Hogy Geraszimov a védelmi tanácsiülésen milyen pofátlanul Putyin képébe hazudott.
Szabó József amellett, hogy a magyar celeb katonai szakértők tengerében egy jól felkészült, nagy katonai tudással rendelkező valódi szakértő, igencsak komoly logikai bukfencbe futott bele. Arról beszélt a műsor elején, hogy az ukránok komoly bajban vannak Donyeckben, ami az orosz előrenyomulás sebességén is meglátszik. Aztán a műsor második felében arról beszél, hogy az ukránok egy komplett hadtestnyi erővel olyan sikeresen megtámadják az orosz anyaföldet, hogy máshonnan kell nagy harcértékű erőket átvezényelni, mert a helyi alacsony harcértékű erők képtelenek lesznek visszafoglalni (egyelőre az látszik, hogy sikeresen védekezni sem tudnak) az elvesztett területeket*. Kérdezem én, hogy egy komoly gondban lévő haderő, hogy a retekbe tud egy komplett hadtesttel a komoly gond helyszínétől majd 400km-re sikeres támadó hadműveleteket végrehajtani? Ha én komoly gondba vagyok „A” helyen és van egy komplett hadtestem, ami láthatóan képes hatékonyan támadni, akkor azt „A” helyen alkalmazom, hogy stabilizáljam a kritikus részeket, nem onnan majd 400-re Északra támadok, hisz az oroszok biztosan nem a Poprovszk irányú támadásuktól fognak erőket elvonni. A megoldás nagyon egyszerű. Szabó József nagyon helyesen adja meg a megoldást, csak nem magyarázza el, amit mond, mert azzal a műsor alapvető mondanivalóját rombolná le. Az ukránok Poprovszknál, harcászati szintű bajban vannak, ez a harcászati jellegéből adódóan nem lehet komoly baj, hisz ha komoly lenne, akkor nem harcászati, hanem hadászati szintű probléma lenne. Itt megint arról van szó, hogy az átlag hírfogyasztó nem tudja, hogy mi a különbség a harcászati és hadászati szint között, emiatt amikor azt hallja, hogy az ukránok, komoly harcászati szintű bajban vannak, akkor azt képzelik, hogy az ukrán haderő bizony bajban van. Tipikusan az történik, hogy egy harcászati sikert Bruszilov-offenzívának adok elő.

**Ellenben a műsorvezetővel, akinek a felkészültségét minősíti, hogy az sem tűnt fel neki a műsor elején, Szabó József teljesen véletlenül bakizott. A 47. dandár alegységeinek felsorolásakor Szabó József, véletlenül (nem győzöm hangsúlyozni) azt mondta, hogy a 47. dandárnak van 1 harckocsi és 3 gépesített lövész dandárja ahelyett, hogy van 1 harckocsi és 3 gépesített lövészzászlóalja (ha feltűnt volna, akkor erre biztosan felhívja a figyelmet, hisz ez így szokás. Egy felkészült jó műsorvezető nem hagyja, hogy a riportalanya egy ilyen valóban teljesen véletlen hiba miatt hiteltelenítse magát.

*** Itt azért felmerül az a kérdés, hogy ha minden szipi-szuper az oroszoknál, akkor hogyhogy nincs megfelelő harcértékű erejük védeni Oroszország anyácska területét az ott élőkkel együtt…

Ami pedig Geraszimov hazugságát illeti. Én aztán igazán nem vagyok jó véleménnyel sem Geraszimovról, sem Putyinról sem úgy általában az orosz haderőről. De nem hülyék, mint a segg!!! Putyin nem egy ipari hülye, akinek 2,5 éve, mint a vízfolyás hazudik a komplett orosz felderítés és haderő élén Geraszimovval. Tényleg elhiszed azt, hogy Putyinnak nincs a közelében egy személyes katonai tanácsadó, aki nemhogy Geraszimovnak vagy bárkinek az orosz haderőben, de még Istennek sincs alárendelve kizárólag Vlagyimir Vlagyirmirovicsnak? Tényleg elhiszed azt a hülyeséget, hogy nincs egy katona Putyin mellett, aki ilyen nyilvánvaló hazugság esetén a fülébe súg, hogy Vlagyimir Vlagyimirovicsom, ezt ne hidd el, ez hazudik! Tényleg ennyire hülyének nézitek Putyint? Én nem nézem ennyire hülyének!!!! Egy háborúban álló ország teljhatalmú uráról beszélünk, nem Simagöröngyös alsó polgárjenőjéről! A magyar miniszterelnöknek van ilyen tanácsadó „törzse”, pedig nem állunk háborúban! A köztársasági elnöknek a van ilyen „törzse”, pedig nem állunk háborúban. De Putyinakk egy 2,5 éve tartó háborúban nincs… Semmi más nem történt, csak az, hogy a nemzetbiztonsági ülés nyilvános részén Geraszimov NEM Putyinnak, hanem az orosz népnek és a világnak hazudott mint a vízfolyás!!!