Igen már megint Lapin… Halkan jegyzem meg, hogy a néhány hónappal ezelőtti Harkov irányú orosz támadásnak is ő volt a parancsnoka, igen annak, ami majd három hónap alatt kevesebb területi nyereséggel (és ezzel együtt kevesebb ukrán erő lekötésével jár*), mint amekkora területet elfoglaltak két nap alatt az ukránok Oroszországból…Nem tudom, hogy Lapin volt vagy nem, de ha ő, akkor bár nem jegyzem a neveket, már vagy a harmadik komoly kudarca. Mintha Harkovi alatt is ő lett volna a parancsnok, amikor futottak az oroszok. Szal, ennyit hibázni véletlenül már nem lehet, már ha ő volt.
*Minél nagyobb területet foglalsz el annál hosszabb lesz az arcvonal és a hosszabb arcvonal tartásához nagyobb erők kellenek. Azaz ha kis területet foglalsz el, akkor kisebb erőket foglalsz le, mintha nagy területeket foglalnál el. Ezért hülyeség az az érv, hogy az oroszoknak Harkov környékén nem volt céljuk mélyen betörni az ukrán területekre. Céljuk volt az, csak nem képesek rá

Szabó József amellett, hogy a magyar celeb katonai szakértők tengerében egy jól felkészült, nagy katonai tudással rendelkező valódi szakértő, igencsak komoly logikai bukfencbe futott bele. Arról beszélt a műsor elején, hogy az ukránok komoly bajban vannak Donyeckben, ami az orosz előrenyomulás sebességén is meglátszik. Aztán a műsor második felében arról beszél, hogy az ukránok egy komplett hadtestnyi erővel olyan sikeresen megtámadják az orosz anyaföldet, hogy máshonnan kell nagy harcértékű erőket átvezényelni, mert a helyi alacsony harcértékű erők képtelenek lesznek visszafoglalni (egyelőre az látszik, hogy sikeresen védekezni sem tudnak) az elvesztett területeket*. Kérdezem én, hogy egy komoly gondban lévő haderő, hogy a retekbe tud egy komplett hadtesttel a komoly gond helyszínétől majd 400km-re sikeres támadó hadműveleteket végrehajtani? Ha én komoly gondba vagyok „A” helyen és van egy komplett hadtestem, ami láthatóan képes hatékonyan támadni, akkor azt „A” helyen alkalmazom, hogy stabilizáljam a kritikus részeket, nem onnan majd 400-re Északra támadok, hisz az oroszok biztosan nem a Poprovszk irányú támadásuktól fognak erőket elvonni. A megoldás nagyon egyszerű. Szabó József nagyon helyesen adja meg a megoldást, csak nem magyarázza el, amit mond, mert azzal a műsor alapvető mondanivalóját rombolná le. Az ukránok Poprovszknál, harcászati szintű bajban vannak, ez a harcászati jellegéből adódóan nem lehet komoly baj, hisz ha komoly lenne, akkor nem harcászati, hanem hadászati szintű probléma lenne. Itt megint arról van szó, hogy az átlag hírfogyasztó nem tudja, hogy mi a különbség a harcászati és hadászati szint között, emiatt amikor azt hallja, hogy az ukránok, komoly harcászati szintű bajban vannak, akkor azt képzelik, hogy az ukrán haderő bizony bajban van. Tipikusan az történik, hogy egy harcászati sikert Bruszilov-offenzívának adok elő.Erről beszél Szabó József is az előző oldalon linkelt interjúban. Hogy Geraszimov a védelmi tanácsiülésen milyen pofátlanul Putyin képébe hazudott.
**Ellenben a műsorvezetővel, akinek a felkészültségét minősíti, hogy az sem tűnt fel neki a műsor elején, Szabó József teljesen véletlenül bakizott. A 47. dandár alegységeinek felsorolásakor Szabó József, véletlenül (nem győzöm hangsúlyozni) azt mondta, hogy a 47. dandárnak van 1 harckocsi és 3 gépesített lövész dandárja ahelyett, hogy van 1 harckocsi és 3 gépesített lövészzászlóalja (ha feltűnt volna, akkor erre biztosan felhívja a figyelmet, hisz ez így szokás. Egy felkészült jó műsorvezető nem hagyja, hogy a riportalanya egy ilyen valóban teljesen véletlen hiba miatt hiteltelenítse magát.
*** Itt azért felmerül az a kérdés, hogy ha minden szipi-szuper az oroszoknál, akkor hogyhogy nincs megfelelő harcértékű erejük védeni Oroszország anyácska területét az ott élőkkel együtt…
Ami pedig Geraszimov hazugságát illeti. Én aztán igazán nem vagyok jó véleménnyel sem Geraszimovról, sem Putyinról sem úgy általában az orosz haderőről. De nem hülyék, mint a segg!!! Putyin nem egy ipari hülye, akinek 2,5 éve, mint a vízfolyás hazudik a komplett orosz felderítés és haderő élén Geraszimovval. Tényleg elhiszed azt, hogy Putyinnak nincs a közelében egy személyes katonai tanácsadó, aki nemhogy Geraszimovnak vagy bárkinek az orosz haderőben, de még Istennek sincs alárendelve kizárólag Vlagyimir Vlagyirmirovicsnak? Tényleg elhiszed azt a hülyeséget, hogy nincs egy katona Putyin mellett, aki ilyen nyilvánvaló hazugság esetén a fülébe súg, hogy Vlagyimir Vlagyimirovicsom, ezt ne hidd el, ez hazudik! Tényleg ennyire hülyének nézitek Putyint? Én nem nézem ennyire hülyének!!!! Egy háborúban álló ország teljhatalmú uráról beszélünk, nem Simagöröngyös alsó polgárjenőjéről! A magyar miniszterelnöknek van ilyen tanácsadó „törzse”, pedig nem állunk háborúban! A köztársasági elnöknek a van ilyen „törzse”, pedig nem állunk háborúban. De Putyinakk egy 2,5 éve tartó háborúban nincs… Semmi más nem történt, csak az, hogy a nemzetbiztonsági ülés nyilvános részén Geraszimov NEM Putyinnak, hanem az orosz népnek és a világnak hazudott mint a vízfolyás!!!