[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 420
14 354
113
Valaki még emlékszik Prigozsin-ra aki megindult Moszkva ellen, mi lett a vége, most is ez lesz.
Márminthogy feltúrják a Moszkva felé vezetó autópályát? :oops:

*********************************************************************************

A telegramos csatornák azzal vádolták Geraszimovot, hogy figyelmen kívül hagyta az Ukrán Fegyveres Erők Kurszk régióban elkövetett razziájáról szóló híreket.

A védelmi minisztériumhoz közel álló Rybár Telegram azt írta, hogy a katonai parancsnokság nem figyelt az ukrán csapatok tervezett csapásáról szóló helyszíni jelentésekre. A "VChK-OGPU" távirati csatorna szerint Esedulla Abachev, a Leningrádi Katonai Körzet parancsnok-helyettese tájékoztatta Valerij Geraszimovot a vezérkari főnököt az ukrán fegyveres erők offenzívájának előkészületeiről.

Részletek. "Rybar" a parancsnokság elégtelen reakciójáról írt a "Kurszk iránya: ki a hibás és mit kell tenni" című bejegyzésében. "Az eufória közepette nem fordították a figyelmet a Kurszk taktikai iránytól és az északi csapatcsoporttól érkező jelentésekre, amelyek arról szóltak, hogy az ellenség visszavonja erőit, és beavatkozásra készül, hogy elvágja Belgorodot északról" - írja a csatorna. írja.

• A "Rybar" azt írja, hogy a "Kurszk" taktikai irányítását a leningrádi katonai körzet parancsnok-helyettese, Esedulla Abachev irányítja.

• A csatorna nem közli, hogy konkrétan ki hagyta figyelmen kívül a közelgő razziáról szóló hírt. Ismeretes azonban, hogy Geraszimov 2023 januárjától egy orosz csapat parancsnoka Ukrajnában.

A Rybár információi összefüggenek a Cheka által reggel közzétett adatokkal.
OGPU. A csatorna szerint Abachev két hete tájékoztatta Geraszimovot, hogy Ukrajna a Kurszk régióba készül belépni. Erre, mint a csatorna írja, Geraszimov felhívással válaszolt, "ne terjesszen pánikot" és "ne támadja az ellenség dezinformációit". A csatorna értesülései szerint a vezérkar röviddel Ukrajna offenzívája előtt kivonta az erők és felszerelések egy részét a Kurszk régióból.

• Abachev rendezi a Kurszkot 2024-ben – írja Rybár. Ugyanebben az évben a Leningrádi Katonai Körzet parancsnokhelyettese lett. Előtte, 2022-től a Népi Milícia „LPR” 2. hadsereghadtestének parancsnoka volt. 2022-ben megkapta az Oroszország hőse címet a luhanszki régióban található Liszicsanszk meghódításáért. Az ukrajnai háború előtt Abachev részt vett a szíriai hadműveletben, a 2008-as grúziai háborúban, a második csecsen háborúban és a karabahi konfliktusban.

Kontextus. Geraszimov előző nap bejelentette Vlagyimir Putyinnak, hogy az ukrán hadsereg előrenyomulását „az Orosz Föderáció területe mélyére Kurszk irányába” leállították. De aztán továbbhaladtak, és az ellenségeskedésben érintett terület területe elérte a 430 négyzetkilométert.



A Kurszk régióban már zajlanak a harcok Kromskie Byki falu közelében. Ez a falu a határtól 31 km-re, Lgovtól pedig mindössze 13 km-re található, ahol a 2020-as népszámlálás szerint 17,5 ezer ember él. A műholdképek szerint jó aszfaltút vezet Kromskie Bykin keresztül Lgovába, amely lehetővé teszi a nagy sebességű közlekedést.
• Kurcsatov városa, ahol a kurszki atomerőmű található, 27 km-re található Lgovtól.

• Az ukrán csapatok másik mozgási iránya a Kurszk régióban a határtól 18 km-re található Korenevo működő falu, amelynek megközelítésein a Z-csatornák szerint tovább folynak a harcok. Korenevon keresztül aszfaltút vezet a 15 000 lakosú Rylsk városába. Korenevtől Rylskoig - 20 km egyenes vonalban.

• Az ukrán hadsereg Szuja városa felett is szinte teljesen átvette az irányítást. Ha átveszik az irányítást a városból kivezető körforgalom felett (egyelőre Rybár szerint az orosz hadsereg irányítása alatt áll), akkor elindulhatnak a P200-as autópályán. Szudzstól Kurszkig - 80 km jó aszfaltúton.

Kurszk régió. Az orosz katonák helyzete tovább romlik. Orosz katonatisztek települések elvesztéséről számolnak be: Zamosc, Mirnyi, Martynovka, Zaoleshenka, 1. Pap, 2. Pap, Cossack Lokňa, Bogdanovka, Kubatkin, Zazulevka, Kosica, Cherkasy Porečnoje, Pravda, Ivaškovskij, Yuzhnyj. Harcokról számoltak be Ruskoye Porechnoye falu környékén.

Voenkor Rybar a listát Kruglik, Bondarevka és Ruskoye Porechnoye településekkel egészíti ki. A helyi hírek heves harcokról számolnak be Korenevo térségében.

Ellenséges források felvételeket tesznek közzé az ukrán fegyveres erők felszerelése elleni támadásról a Malaja Loknya és Ruskoe Porechnoye települések közötti autópályán.




"Akhmat" különleges erők parancsnoka elmagyarázta, hogy a Kurszk régiót "védő" Kadirov harcosai hogyan hagyták el az ukrán fegyveres erőket

A Kurszk régióban az orosz-ukrán határt védő csecsenföldi csapatok nem tudták megállítani az ukrán fegyveres erők előrenyomulását, miközben az ukrán hadsereg elhaladt a csecsen erődök mellett - mondta Ahmat Apti Alaudinov különleges erők parancsnoka. Egy másik képet Jurij Kotenok katonai blogger festett. Szerintük a csecsen alakulatok nem ellenálltak.
Részletek. Mint Alaudinov a Telegram csatornájában kifejtette, az Akhmat harcosok őrködtek a határon, és az ukrán hadsereg hadműveletének kezdetekor is a helyükön voltak, de az ukrán fegyveres erők megkerülték őket. "Először (az ellenség) áthaladt azokon a területeken, ahol nagy távolság volt erősségeinktől, majd, ahogy mondani szokás, közvetlenül kiugrott a felszereléssel, és harckocsikkal szétzúzta a MAP-ot (multilateral vehicle control point - "Ügynökség"). és átment” – magyarázta.

Alternatív nézőpont. Jurij Kotenok katonai tudósító azzal magyarázta az ukrán fegyveres erők áttörését, hogy a Kurszk régióban a valóságban csak a határőrség és a védelmi erők tartották a határt. "Egész napos harci hírek alatt nem láttam említést "Tik-Tok csapatairól". Egy héttel ezelőtt a szuzsai "Akhmat" (valószínűleg Sudzsára gondolt) lezginkát adott elő és a levegőbe lövöldözött. Én személy szerint nem tudom, hol vannak most ezek az emberek” – írta.

Beszámolt arról, hogy az akhmatos harcosok továbbra is részt vettek a Kurszk régióban zajló csatákban, de aztán "elfutottak". „Csak a kurszki régió Korenyevszkij körzetében az Akhmat egység legalább 15 katonája megsebesült. Az operatív csatornák azt a tájékoztatást kapták, hogy több sérült van. "Mindannyian "szétszéledtek" (elmenekültek) az első csapások során, és az ukrán fegyveres erők egységei a térség mélyére vonultak" - írta a blog.




Orosz források szerint 17:00-tól jelentős változások vannak.

  • Az AFU bevette Martynovkát, Kruglikot, Myrnyit (most teljesen) és Bondarevkát, és valóban elérte Bol'shoe Soldatskoe külvárosát.
  • Zamost'e, Dmitriukov, Makhnovka és Kolmakov státusza Szudzsától keletre nem tisztázott, de valószínűleg az UA ellenőrzése alatt állnak. Megerősítést igényel.

A Sudzha nagy valószínűséggel teljesen UA vezérelt, vagy teljesen körülveszik.





A Kurszk régió Rylszk körzetének hatóságai önkéntes evakuálást jelentettek be a határ menti területekről.

 
  • Tetszik
Reactions: reich_und_roll

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 935
13 345
113
Az ukránok célja ezzel az első ránézésre öngyilkos akciónak tetsző támadással talán az lehet, hogy némi orosz területet foglaljanak el, javítandó az alkupozícióikat, ha az év végén tárgyalóasztalhoz ülnek. (Mi kivonulunk innen, ha ti kivonultok onnan...)

Ez második ránézésre is öngyilkos PR támadás, aminek értelmes katonai célja aligha van. A fő cél propaganda videók készítése lehet a nyugati és az ukrán közvélemény számára.
Ezt a területet egy hétig is elég nehéz ügy lesz megtartani, nem hogy hónapokig, vagy év végéig, vagy a ki tudja mikori érdemi béketárgyalások időpontjáig. Ezen kívül a terület nem túl nagy alkualap, 10-15 km mély és 20-25 km széles a benyomulás. Kétlem, hogy a béketárgyaláson így alkudoznának és azt is kétlem, hogy az ukránoknak ott bármilyen szava lenne. Az oroszok fognak megegyezni a jenkikkel és nem ilyen pöcsköszörű területeken fog menni a vita.
Az elfoglalt terület igazi természetes védelemmel nem rendelkezik. A Szudzsa, Pszjol, Loknya patakok határolják, amik legfeljebb 8-10 méter szélesek ott, ahol nincsenek duzzasztva. Komoly domorzati védelem nincs. Kiépített védelem nincs. Az oroszok pedig könnyedén összevonhatnak körülötte 10-szeres túlerőt is. Talán a legkomolyabb védelem az ukránoknak az esetleg fogságba ejtett civilekből élő pajzs és a települések beépített területe. De itt egy 5 ezer fős kisvárosról és pár faluról van szó, amit nagyrészt ki is telepítettek. Ezt az oroszok úgy tarolják le, ahogy akarják.

A térképet nézegetve a kiszemelt terület tippre nagyjából a Rilszk-Korenevo-Szuzda vonalig terjedhet, a védelem kiépítéséhez pedig jól jöhet Rilszktől délre a Szejm folyó széles medre, ártere, illetve a jobb partján füzérként sorakozó települések épületei és mozaikos erdőfoltjai.

Hogy mi lehetett a kiszemelt terület, annak nem sok jelentősége van. A ténylegesen elfoglalt terület az érdekes. Márpedig ténylegesen nincs meg az ukránoknak Korenyevo sem, Rilszk meg aztán végképp nagyon távol van nekik. A Szejm folyócska valóban kicsit nagyobb, de addig nem jutottak el.

Az érintett régióban a kb. 140 km hosszú orosz-ukrán határvonalat ezzel egy rövidebb (nagyjából 80 km hosszú) frontvonalra cserélhetnék föl, durván 2000 km2 orosz föld megszállásával.

A valóságban kb. 250-300 km2 került ukrán kézre, és nem 2000. A betörés szélessége 20-25 km és nem 80. Mélysége 10-15 km és nem 25-30.

Azt, hogy a támadás eddig sikeresnek tűnik, nem tartom nagy fegyverténynek. Az orosz-ukrán határ közel 700 km hosszú (Kb. mint Magyarország romániai, szerbiai, horvátországi és szlovéniai határvonalának hossza összesen!), nyilván nem védhetik mindenütt nagy erőkkel, tehát egy váratlan, koncentrált támadás bárhol ezt az eredményt hozta volna: gyors betörést néhány nap alatt akár 10-30 km mélységben.

Egyetértek. Ilyen hosszú határt nem lehet, illetve nem is ésszerű végig első vonalas, nehéz fegyverzetű, harcedzett, komoly létszámú alakulatokkal védeni, és/vagy végig nagyon alaposan megerődíteni. Mindig lesz gyenge pont és egy ekkora erő azon át tud törni. Hosszabb ideig megtartani viszont nem tudja a kezére került területet.

Mindenesetre kíváncsian várom, hogy északon indul-e hasonló akció, vagy ez a támadás irányt vált-e ÉNY (Korenevo) felé.

Már próbálkoztak Korenyevó felé, csak nem volt hozzá erő, meg lettek állítva. Ehhez a betöréshez már többen írták, hogy nagyjából a Magyar Honvédség harcoló létszámának megfelelő, 3 dandárnyi, legalább 7-8, legfeljebb 10-12 ezer fős erőt használtak fel az ukránok a jobb harcosaikból, a hozzájuk tartozó technikával. Van az ukránoknak még egy hasonló elpazarolható tartalék ereje, amit kicsit északabbra elindíthatnának? És az már tutira nem tudná meglepni az oroszokat, mert most a betörés köré már nem kis létszámú, másodvonalas, könnyű fegyverzetű hátárőr alakulatokat telepítenek és elég alaposan megfigyelés alatt is tartják. Márpedig a betörés sikere - mint ahogy írtad is - a hosszú határnak egy ilyen támadó ék erejéhez képest gyenge, kis létszámú, másodvonalas, gyenge felszereltségű határvédelemében és a meglepetésben keresendő. (Ha ugyan nem szándékosan engedték ezt az oroszok a harcépes ukrán tartalék lemészárlása és a saját hátország feltüzelése érdekében. Mert valószínűleg most, hogy a szülőföldet támadják, megint megugrik az önként jelentkezők száma, aminek létszám hozadéka az oroszok számára meghaladhatja az ukrán támadó csapat létszámát. Ez után a nyugati sajtón kívül aligha fogja bárki kifogásolni, ha az oroszok például lenullázzák a maradék ukrán áramellátást, fütőműveket és egyéb infrastrukturát.) Ugyanezt egy kicsit arrébb, de a közelben még egyszer eljátszani már aligha lehet.
 

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
543
2 535
93
Na ez sem tartott sokáig! Hiába úgy néz ki a magaslatokról már nagyjából kordába fogják tartani ezt a betörést! :oops:


Amúgy kedves fórumtársak azok a harctéri képsorok amiket Weeb Union és HistoryLegends felhasznál a videóikban hol nézhetőek meg. Nincs valami bárki által elérhető videómegosztó ahonnan ezek be lehetne ide linkelni? Telegram-on sokszor semmit sem lehet megnézi. Csomó jó videoanyagról lemarad így az ember!
Illetve olvastam olyan hozzászólást, hogy ukránok civilekre vadásznak a régióban. Erről van valami képi bizonyíték valami elérhető forrásból? Vagy csak pletyka az egész? (Mondjuk a múltat ismerve nem nehéz feltételezni ilyesmit róluk!)
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 108
15 524
113
Vidám bennfentes információ az "IZNANKA"-tól.

Az Ukrán Légierő ma közölte, hogy az éjszaka folyamán 2 Iszkander rakétát elhibáztak, ahogy azt állították - "Két ellenséges rakéta csapódott be az erdő területén."

Egyik forrásunk azt mondta, hogy az éjszakai csapás a Harkovi AFU fő légvédelmi irányító központját találta el, ami a Harkovi terület Malinovka településén található!!!!!.
A csapás idején az AFU vezetőségéből a következő személyek tartózkodtak ott:

Drapatij;
Gnatov;
Pivnyenko;
Gorbatyuk.

A három vezérkari főnökhelyettes és Pivnyenko parancsnok, ők azok, akik lényegében a Szudzsa hadművelet parancsnokságát jelentik.

A Malinovka elleni csapásról ma az egyik ukrán távirati csatornán is továbbították az információt (nem reklámozzuk, a képernyőn van). Ha a forrásból származó információ beigazolódik, akkor ez lesz az utóbbi évek egyik legnagyobb visszhangot kiváltó eseménye az interneten.


A forrás oké, felvételeket ígér a közeljövőben....


k-p-2024-08-08-192211742.png
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 419
8 770
113
Na ez sem tartott sokáig! Hiába úgy néz ki a magaslatokról már nagyjából kordába fogják tartani ezt a betörést! :oops:


Amúgy kedves fórumtársak azok a harctéri képsorok amiket Weeb Union és HistoryLegends felhasznál a videóikban hol nézhetőek meg. Nincs valami bárki által elérhető videómegosztó ahonnan ezek be lehetne ide linkelni? Telegram-on sokszor semmit sem lehet megnézi. Csomó jó videoanyagról lemarad így az ember!
Illetve olvastam olyan hozzászólást, hogy ukránok civilekre vadásznak a régióban. Erről van valami képi bizonyíték valami elérhető forrásból? Vagy csak pletyka az egész? (Mondjuk a múltat ismerve nem nehéz feltételezni ilyesmit róluk!)
Térkép1
Térkép 2 (Ez a DPA térképe itt meg lehet nézni a videók nagy részét ami alapján beszélnek))
Én ezeket lesem....
 

ruszkik.haza

Well-Known Member
2017. március 19.
546
1 768
93
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 009
80 830
113
Az azért érdekes, hogy egy Geraszimov nevű katona, valahogy nem kb 20.000 főnyi ukránról (az a 4 dandár meg más alegységek részei amit itt sorolt valaki, ennyi embert jelentett kb), csupán ennek huszadáról azaz 1000 emberről beszél amikor a támadó ukrán csapatok létszámát adja meg...

A másik érdekes megfigyelés. Az itteni orosz védelem elérhető infók alapján nagyjából azonos erőt (vagy inkább erőtlenséget) képviselt, mint amilyen a Harkov környéki ukrán védelem volt. Ennek megfelelően az ukránok gépesített erőkkel támadták meg a gyenge orosz védelemt és törtek át rajta viszonylag gyorsan. Ez azt jelenti, hogy az ukránok képesek voltak megszervezni a gépesített erőik harcá és haladnak a céljuk felé, amiről nem tudjuk, hogy micsoda. Ezzel szemben az oroszok a hasonlóan gyenge ukrán védelem ellen meg sem próbálkoztak ezzel, helyette gyalogos raj/szakasz méretű rohamcsoportokkal támadták az ukrán védelmet és ennek megfelelően haladtak egy állapotos tetű sebességével. Mi lehet az oka ennek a nagyon jól látható kettőségnek?

Az olyan hülyeségekbe, hogy egyik napról a másikra hirtelen a szarul vagy sehogy ki nem képzett ukrán katonákból kiválóan képzett ukrán katonák lettek, vagy, hogy az oroszok direkt hagyják előrenyomulni az ukránokat bele sem megyek, mert annyira szánalmasak, hogy az valami elképzelhetetlen.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 382
14 052
113
6233015f94443.jpg

energies-15-06604-g003.png

Rail_Map_Ukraine.png

Ez egy napos munka lenne az eddigiek alapján. Áram kampó. 2-3 nap után víz nuku. Logisztika béna (nem hogy üzemanyag, de kaja nem lenne 1 héten belül). Most nyáron ez még pár nappal elodázná a holodomort, na de télen?!
És ez csak a kezdet, mert kb. a 2. héten kezdenének a NPP-k leolvadni. Vagy úgy gondolod, h az oroszoknak képessége nincs a fenti pár tucat kiterjedt célpontban kritikus kárt okozni?

A villamosenergia hálózat elpusztítása. Az összes alállomásra drónokat, rakétákat indítani. Amelyiket elkezdik javítani arra újra. A vasutat ellató hálózatot szintén.
A határon lévő áteresztő kapcitásokat is szét lehet lőni.

Innentől kezdve nincs áram ukrajnában, nincs a hadseregnek ellátása és a civileknek el kell hagyni az országot ha nem akarnak éhen halni.

Azonban ez valójában népírtás lenne. Autókkal se jutnának ki mert nem tudnak tankolni.
Mivel nincs élelemiszer ellátás és víz sincs gyakorlatilag 1 hét alatt a civil lakosság jelentős része meghal.
Ezt mostanáig is csinálták.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 943
35 514
113
Az azért érdekes, hogy egy Geraszimov nevű katona, valahogy nem kb 20.000 főnyi ukránról (az a 4 dandár meg más alegységek részei amit itt sorolt valaki, ennyi embert jelentett kb), csupán ennek huszadáról azaz 1000 emberről beszél amikor a támadó ukrán csapatok létszámát adja meg...

A másik érdekes megfigyelés. Az itteni orosz védelem elérhető infók alapján nagyjából azonos erőt (vagy inkább erőtlenséget) képviselt, mint amilyen a Harkov környéki ukrán védelem volt. Ennek megfelelően az ukránok gépesített erőkkel támadták meg a gyenge orosz védelemt és törtek át rajta viszonylag gyorsan. Ez azt jelenti, hogy az ukránok képesek voltak megszervezni a gépesített erőik harcá és haladnak a céljuk felé, amiről nem tudjuk, hogy micsoda. Ezzel szemben az oroszok a hasonlóan gyenge ukrán védelem ellen meg sem próbálkoztak ezzel, helyette gyalogos raj/szakasz méretű rohamcsoportokkal támadták az ukrán védelmet és ennek megfelelően haladtak egy állapotos tetű sebességével. Mi lehet az oka ennek a nagyon jól látható kettőségnek?

Az olyan hülyeségekbe, hogy egyik napról a másikra hirtelen a szarul vagy sehogy ki nem képzett ukrán katonákból kiválóan képzett ukrán katonák lettek, vagy, hogy az oroszok direkt hagyják előrenyomulni az ukránokat bele sem megyek, mert annyira szánalmasak, hogy az valami elképzelhetetlen.
Úgy hogy jó helyen támadtak gépesített erőkkel kihasználták az orosz betörések adta lehetőséget . Ha már azok miatt amúgy is csapatokat kellett vezényelni a térségbe. Ezzel képesek voltak úgy felvonulni hogy azt bár az oroszok látták (mindent látó szemek uav ide vagy oda cseszhetik ha nem ismerik a szándékot) és meglepték azt amit egy háborúba lépni kell meglepték az ellenséget nem a tolluk északra fekvő kis orosz betörést kezdtek el felszámolni az összpontosított erőkkel és nem is a tolluk délre lévő valamelyik nagyobb orosz betörést (miközben ezzel serényen próbálkoztak) hanem meglepetésszerűen gépesített erőkkel támadásba lendültek egy új gyenge szakaszon...

Hogy ez meddig fog tartani már más kérdés kétségtelenül szép húzás az ilyeneket érdemes követni az eseményeket.

Erre én válaszul az oroszok helyébe egy nagymértékű atkarolasba kezdenek még nem támadott ukrán szakaszokon. De nagy valószínűséggel nem ezt fogják tenni.

Hogy idő kérdése és az ukránokat kiverik a területről abba biztos vagyok hogy befolyásolja e a háború kimenetelet nem tartom valószínűnek ezt a nagy offenzívát helyett kellett volna meglepniuk tavaj. Mostanra szerintem már elkestek.

Tárgyalási pozíciók javítására nem is de a tárgyalóasztalhoz hozzásegíthet. Viszonylag nagyszámú veszteséget képesek okozni az orosznak mert erős csapatok állnak szemben teknikailag gyengébb képességű csapatokkal.

Egy jó húzás kiváló PR fogás de túl későn ukrán szempontból.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
1 065
9 662
113

Igaziból a cikk tartalma tök lényegtelen, a bevágott fotó hatott meg igazán.
Micsoda média cirkusz, hiába no, manapság ilyen válságos helyzetben ilyen nyíltan és online megy a beszélgetés (utasítás) elnök és kormányzó között…, ahha...

Amúgy két észrevétel az egész „üggyel” kapcsolatban:
Voltaképpen semmi meglepő nincs abban, hogy az ilyen különleges műveletnek nevezett háborúban néha ukrán (vagy nem teljesen ukrán, de annak öltöztetett) egységek visszatámadnak orosz terület ellen. Sőt, az lenne az igazán meglepő, ha nem.
Értelmezve több szakértő azóta megjelent véleményét és ismerve a média által tálalt fronthelyzetet, én egyelőre nem látom ennek az ukrán lépésnek a hadászati zsenialitását, de ez senkit se tévesszen meg, lehet, hogy van neki olyanja is.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 383
16 326
113
A legfrisebb Mandiner Harctér Roberttel és Antonnal:



Az azért érdekes, hogy egy Geraszimov nevű katona, valahogy nem kb 20.000 főnyi ukránról (az a 4 dandár meg más alegységek részei amit itt sorolt valaki, ennyi embert jelentett kb), csupán ennek huszadáról azaz 1000 emberről beszél amikor a támadó ukrán csapatok létszámát adja meg...

A másik érdekes megfigyelés. Az itteni orosz védelem elérhető infók alapján nagyjából azonos erőt (vagy inkább erőtlenséget) képviselt, mint amilyen a Harkov környéki ukrán védelem volt. Ennek megfelelően az ukránok gépesített erőkkel támadták meg a gyenge orosz védelemt és törtek át rajta viszonylag gyorsan. Ez azt jelenti, hogy az ukránok képesek voltak megszervezni a gépesített erőik harcá és haladnak a céljuk felé, amiről nem tudjuk, hogy micsoda. Ezzel szemben az oroszok a hasonlóan gyenge ukrán védelem ellen meg sem próbálkoztak ezzel, helyette gyalogos raj/szakasz méretű rohamcsoportokkal támadták az ukrán védelmet és ennek megfelelően haladtak egy állapotos tetű sebességével. Mi lehet az oka ennek a nagyon jól látható kettőségnek?

Az olyan hülyeségekbe, hogy egyik napról a másikra hirtelen a szarul vagy sehogy ki nem képzett ukrán katonákból kiválóan képzett ukrán katonák lettek, vagy, hogy az oroszok direkt hagyják előrenyomulni az ukránokat bele sem megyek, mert annyira szánalmasak, hogy az valami elképzelhetetlen.


Erről beszél Szabó József is az előző oldalon linkelt interjúban. Hogy Geraszimov a védelmi tanácsiülésen milyen pofátlanul Putyin képébe hazudott.

Amúgy ha jól értettem a területet egy kb. 10 ezer fős orosz erő volt hivatott védeni, jól kiépített állások voltak, amik azonban nem voltak megfelelően feltöltve. Az ukrán támadóerő kb. egy hadtestnyi.

Szabó József szerint egyértelmű a parancsnoki hiba a @PavolR által is többször említett Lapin tábornok részéről.
 
  • Tetszik
Reactions: Totya and sixtus

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 420
14 354
113

"Ukrajna és Oroszország nem fogja tudni teljesen tönkretenni egymás energiarendszerét, mivel a szovjet rendszer maximálisan elágazott és megkettőződött" - Budanov

"Az életet "nehezíteni" lehetséges, de teljesen elpusztítani szinte lehetetlen" - tette hozzá.


---------------------

Az oroszok szerint az AFU támadást intézett a Kurszk régióbeli Korenevo ellen.


Ez lenne az orosz erosítés? :oops:

https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1821618491692134627