[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
788
2 790
93
Tulajdonképp ezen a videón mi történik már megint? Be van állva? De akkor meg ahhoz képest meglepő gyorsasággal reagál és gyorsan, de nem túl ügyesen (?) dobja el* a gránátot. Cigi van a bal kezében? Számomra X-akta ez is.

(* Én teljes erőből dobtam volna, nem csak kb. arrébb lököm, mint egy tobozt, ami nyomja a seggem.)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 024
35 779
113
Tulajdonképp ezen a videón mi történik már megint? Be van állva? De akkor meg ahhoz képest meglepő gyorsasággal reagál és gyorsan, de nem túl ügyesen (?) dobja el* a gránátot. Cigi van a bal kezében? Számomra X-akta ez is.

(* Én teljes erőből dobtam volna, nem csak kb. arrébb lököm, mint egy tobozt, ami nyomja a seggem.)
sebesült a lábán a szorítókötés
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 197
17 934
113
Szerintem egy nemzetnek akkor nincs jövője, ha a jelenben nem ismeri fel hogy kinek áll az útjában és hogyan kerülje el az őrület folyamát.
A nemzet, igy a nemzeti öntudat és jövönk felépítését egy házépítéshez hasonlíthatod.. Ha nincsen erős jó alap (történelmi ismeretek. hogy régebben mi és miért történt), akkor a felépítmények is instabilok lesznek..

Globalizálódó világunkban sajnos egyre kevesebb értelemmel bír a nép és a nemzet. Régen még voltak kiszámítható birodalmi érdekek, de a jelen helyzetben, már lassan a globális cégek befolyása az ami irányítja a folyamatokat. A világ elitjének sincs szerintem kötődése nemzetekhez, valláshoz vagy bármiféle morálhoz. Egy nagy pokerparty-nak tekintik bolygónkat, amit igyekeznek a saját szájízük szerint irányítani, az én kérdésem inkább az, hogy ezen világeliten belül hány különböző entitás létezik akik egymás ellen küzdenek.

Ez igy van.. Ezeket az építési terveket állandóan keresztbe húzzák a kívülről belepofázók, akik a saját, gazdasági érdekeiknek megfelelően állandóan nyomást gyakorolnak ránk. Ráadásul a fő világépítő-égető terveket már több mint 100 éve a tengerentúlon gyártják, mi ennek megfelelően csak max kisebb, nemzeti módosításokat hajthatunk végre. Az egész MasterPlan fabrikálása, foltozása a helyzet változása miatt lassan átláthatatlan zürzavarba fullad, ahogy irtad, lassan a Jó Isten és a gyártója sem ismeri ki magát benne..
Igyekeznie kell mert az oroszokat már rég gerincre kellett volna őket vágni valahol az 1930 -as évek végére, feldarabolás, zsákmányszerzés céljából.
Itt volt a blogtársunk által feltett , II Vh előtt 2 évvel szivárogtatott MasterPlan:

Már két évvel a Barbarossa megindítása előtt háborút vizionáltak a külföldi megfigyelők. Német kezdeményezéssel. És minő meglepő, bejött.

WVsB3C9.jpeg
Ezen nagyon jól látszik, hogy a nyugati Világuralomhoz vezető út - először Ukrajna elfoglalásával kezdődik. Utána jön Oroszország, a Medvét feltuszkolva a sz@pórollerre, következhet Kína betérdeltetése is.
Ezt a tervet kezdte el követni a kis Bajszos is, a kezdeti rohamát Ukrajna felé fordítva, csak előtte mint egy elszabadult, félre nevelődött, támogatott hajóágyú - Nyugat Európa egy részét, a, szomszédos országokat zsákolta be, mert könnyen begyűjthetőek voltak, és lehetett gyakorlatozni általa, mint a Spanyol bombázásokon..
Ezért, a kisiklott terv miatt kellett kényszerűségből a tengerentúlról szövetkezni Szovjetúnióval, hogy Németországot le tudják győzni..persze nem ingyen, a SZU teljes aranykészlete bánta..

A történelem ismétli önmagát -Ukrajna megszerzését, politikailag és gazdaságilag - a Nyugat már a Majdani Forradalmi Játékok után kipipálhatta..

Most következnék a Vh-ra való, gyakorlatozás, felkészülés után az oroszok megtámadása - ha csak nem jön közbe valami.. (by Hofi).
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 523
70 815
113
Az ukrán fegyveres erők fegyveresei megadták magukat a Kurszk régióban

Az ukrajnai Szejm és Deszna folyók mérgezése által okozott kár összege 500 millió hrivnyát, azaz 12 millió dollárt tesz ki - közölte az ukrán környezetvédelmi és természeti erőforrások minisztériuma. A szennyezés oka az AFU Kurszki terület elleni támadása.

A Deszna mellékfolyója ugyanis a Szejm folyó, amely a Gluskovszkij járásban folyik. Az AFU ágyúzása miatt a Tyotkino faluban lévő egykori cukorgyár raktáraiban tárolt műtrágya is belekerült. A méreg a vízbe jutott, és lefelé haladva Ukrajnába áramlott.

Konkrétan: 0,16-0,26 mg/dm3 mangánt mutattak ki a Desznában, amely Kijevet, Csernigovot és más észak-ukrajnai városokat táplál. A fővárosban az ivóvíz nagy része - 70%-a - folyóvízből készül. Több százezer ukrán van kitéve a mérgezés veszélyének.


Támadás Borki település ellen a Kurszki területen. Akciókamerás felvételek a donbászi vadászhadosztály „Szarmat” oszét különítményének Che Guevara hívójelű parancsnokától.

Az önkéntesek kiürítették a települést és elsáncolták magukat. Az ellenséggel való tűzkontaktusnál felkínálták a megadás lehetőségét. Miután elutasítást kaptak, likvidálták az ukrán harcosokat.


Ez korábban fogoly lehetett, össze volt ragszalagozva a két csuklója,az első képen látszik. Ahogy az is hogy hason fekve verezhetett ki,halhatott meg ,aztán át fordítottak és a hasába állítottak a kardot. A második képen nincs már rajt a ragszallag.

Egy „Kurszkért” feliratú karddal megölt AFU-katona fotói keringenek az interneten.

Augusztus végén 2000 óta először lépte át a 30%-ot az arany részesedése az orosz központi bank tartalékaiban.

Ebben a hónapban a hazai szabályozó 1,9%-kal, dollárban kifejezve 11 milliárd 665 millióval növelte a tartalékok mennyiségét.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
7 080
47 579
113
Tegnap nappal és éjjel rakéta- és űrrepülőerők támadtak célpontokat Szumiban és Szumiban és Harkovban, Donyeck régióban, valamint Herson és Herson régióban (a fegyverek teljes skálája), Pavlograd (OTRK), Konotop, Mirgorod környékén, Nikolaev és Nikolaev régió , Voznesensk környéke, Csernigov régió és Kijev városának környéke.
Kronológia:
8.25 Pavlograd külvárosában - robbanás. OTRK.
10.25-10.35 Sumy régió - robbanások. 2 találat az UMPC-n
11.55 Sumy régió – robbanás. OTRK.
14.55 - 15.25 Sumy régió - robbanások. 4 találat UMPC.
16.40-16.50 Harkov régió - 2 robbanás az UMPC-től.
17.40 Sumy régió – robbanások. UMPC.
20.10-én fedezték fel az első muskátlikákat Sumy régió felett.
21.00 3-4 muskátlik támadtak egy célpontot Mirgorod környékén. Még nincs több muskátli.
21.05 21.10 Harkov régió Kupyansky kerület – 2 robbanás az UMPC-től.
21.15-kor egy újabb muskátlicsoport jelent meg Sumy vidéke felett.
21.50 - 22.10 Kontop - 4 robbanás. Muskátlik
22.30 Kherson – robbanások. MLRS.
23.20 Sumy – robbanások.
23.25 Csernyihiv régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
23.30-23.50 Sumy - 5 robbanás. UMPC.
0.00 Konotop - robbanások. Muskátlik.
1.15 Sumy – robbanások. A lámpa részben kialudt.
2.25 Kijev külvárosa – robbanások. Muskátlik.
1,25 új muskátlicsoportot fedeztek fel a Dnyeper felett, a Herszon régióban.
2.45 Voznesensk közelében - robbanások. Muskátlik.
3.20 Nikolaev régió - robbanások. Muskátlik/gerberák.
3.30 Kherson – robbanások. Muskátlik.
4,50 új muskátlit fedeztek fel Sumy régióban.
5.00 órakor egy másik muskátlik csoport átkel a Dnyeperen a Herszon régió felett.
5.45 egy muskátlipár tűnt el a Nikolaev régió felett. Nem voltak PPO-k vagy robbanások, és még néhány muskátli körözött a Sumy régió határa mentén, és eltűnt (lehetséges, hogy ez utóbbi talált valamilyen célpontot a Kurszk régióban)
Az eredmények hagyományosan későbbiek.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 290
16 047
113
Lengyelország szövetségese volt valamelyiknek a kettő közül? Nem. Felosztották egymás közt. Utána viszont Németország támadott elsőként. Sajnos Magyarország támogatta. Ezek a tények. Kár, hogy itt még ezt kell magyarázni.
Arra irányult a komment, h ne tegyünk már úgy, mintha a szovjetúnió nem támadólag lépett volna fel pl. a finnek után a lengyelekkel szemben. Vagy ezek nem tények?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 047
49 587
113
Ok, Földi az valóban vitzes :D De mindegyik újabb történészi munkában megtalálod, többek közt Ungvárynál is.
Ungváry se jobb mint Földi. Az most már polihisztor, mindenhez IS ért, meteorológus, politológus, egy vicc a fazon.
Tulajdonképp ezen a videón mi történik már megint? Be van állva? De akkor meg ahhoz képest meglepő gyorsasággal reagál és gyorsan, de nem túl ügyesen (?) dobja el* a gránátot. Cigi van a bal kezében? Számomra X-akta ez is.

(* Én teljes erőből dobtam volna, nem csak kb. arrébb lököm, mint egy tobozt, ami nyomja a seggem.)
Szerintem már sérült volt, és beletörődött hogy meg fog halni. Tudta hogy az utolsó cigijét szívja.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 893
15 232
113
Szerintem már sérült volt, és beletörődött hogy meg fog halni. Tudta hogy az utolsó cigijét szívja.

Nem tudom, de én néha megdöbbenek hogy egy két fórumozó milyen életet élhet, hány éves lehet, sose volt semmi baja?
Nem akarok támadni senkit, de azt az élethelyzetet, amikor elkötötted a lábad, kivéreztél, elvonszolni nem birod magad és akkor az a baj, hogy nem ugy utotte el mint egy baseball játékos.

Bakker, nem ilyen, hanem csak egy apró kis bibi lesz rajtatok életetekben előszőr, mondjuk izületi fájdalom, komolyabb sérülés (nem ilyen azért) vagy csak becsíoődik a derekatok és alig bírjátok magatokat kivonszolni a wcbe, hogy ne magatok alá szarjatok és egy ember kísér el, akkor jusson eszetekbe ez.
 

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
472
529
93
Mikor kezdtek először erre a szóbeli ígéretre hivatkozni az oroszok? Tudtommal Ukrajna és Grúzia ügye előtt ez az ígéret téma nem jött elő az oroszoknál.

Amúgy meg nem gondolom hogy Oroszországnak bármi jogalapja lenne beleszólni a Közép-Kelet-Európai államok dolgába. Elvileg ugye szuverén országok lennénk. A NATO se katonai erővel terjeszkedett, hanem szuverén államok saját döntésre léptek be. A legfőbb mozgatórugója ennek pedig pont Oroszország. Itt mindenki megtapasztalta az orosz uralmat és nem véletlenül kerestek biztonsági garanciákat Oroszországgal szemben.

Ukrajna esetében is pont Oroszország teremtette meg a NATO tagság támogatottságát. Hiszen amíg Oroszország nem indított katonai agressziót, addig az ukrán lakosság se támogatta a NATO tagságot. Ugyanez igaz Finnországra és Svédországra is, ők se léptek volna orosz agresszió nélkül.

Nem Oroszországnak kellenek biztonsági garanciák, hanem Oroszország szomszédainak Oroszország miatt.
Nem tudom, mikor hozták fel először az ígéret témát, de Putyin 2007 februári müncheni beszédében már elhangzik.
"Azt hiszem, nyilvánvaló, hogy a NATO bővítése semmilyen összefüggésben nincs magának a szövetségnek a modernizálásával, illetve Európa biztonságának szavatolásával. Éppen ellenkezőleg, komoly provokációt jelent, amely csökkenti a kölcsönös bizalom szintjét. És joggal kérdezhetjük: ki ellen irányul ez a bővítés? És mi történt azokkal a biztosítékokkal, amelyeket nyugati partnereink a
Varsói Szerződés felbomlása után tettek? Hol vannak ma ezek a nyilatkozatok?
Senki sem emlékszik rájuk. De megengedem magamnak, hogy emlékeztessem a hallgatóságot az elhangzottakra. Szeretném idézni Woerner úr, a NATO főtitkárának 1990. május 17-i brüsszeli beszédét. Akkor azt mondta, hogy: "az a tény, hogy mi készek vagyunk arra, hogy a NATO hadsereget nem helyezzük német területen kívülre, szilárd biztonsági garanciát ad a Szovjetuniónak".
Hol vannak ezek a garanciák?"


Egyébként írtam egy emailt Jeszenszky Gézának a cikkével kapcsolatban, volt olyan kedves és válaszolt is, három dolgot emelnék ki a válaszából.


"Mivel hivatásszerűen, tudományosan nem foglalkozom az 1990-es években a Nyugat és a SZU, majd az Orosz Föderáció közötti viszonnyal, nem érzem mulasztásnak, hogy a megküldött szövegeket és dokumentumokat nem ismertem."

Tehát valóban nem ismerte a szóban forgó dokumentumokat. (Elküldtem neki is a linkeket.) Felmerül a kérdés, minek ír olyasmiről, amihez nem ért? Persze a válaszonline-t ez nem zavarja, nekik csak egy kattintásvadász című cikk kellett.
(Ezért ne olvasson újságot az, aki nem tudja, hogyan kell.)


"Mint diplomáciatörténész, pontosan tudom, hogy a diplomácia tárgyalásokon sok olyan mondat, akár ígéret is elhangzik, amit később nem tartanak be, nem föltétlenül becsapásból, hanem mivel az idő azokat túlhaladta, irrelevánssá váltak."

Szerintem fontos szempont, amire én nem gondoltam, de teljesen egyet értek vele.



"Egyébként a jog elismeri, hogy a körülmények megváltozása indokolhatja a szerződések érvénytelenítését."

Nem teljesen értem, hogy ha ez így van, akkor az oroszokon miért kérnek számon "szerződésszegést" (pl. Budapesti Memorandum, ami egyébként szintén nem szerződés, "nem kötelező érvényű biztonságpolitikai ígérvényeket fogalmaz meg az aláíró feleknek".) ? A körülmények valóban alaposan megváltoztak.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 197
17 934
113
Többször felosztották, felosztották ismét. Most a Habsburgok kimaradtak. Pontosabban, hozzánk menekültek a polákok meghalni Angliáért ...
Sok évszázadon keresztül, kis szünetekkel, a lengyelek szinte állandóan háborúztak főleg a keleti, illetve nyugati szomszédaikkal (Moszkvát is elfoglalták..). Ezért aztán, amikor tehették, az oroszok és poroszok egymást köz megeyeztek, felosztották Lengyelországot, egy darabig nyugi volt. A II Vh nyugati narratíva, ötlet alapján indult - a lengyeleket az angolok és franciák lelkesítették fel, és lógatták be a Vh-ba egy akkori 5. cikkelyszerű garanciájával, hogy nyugodtan szívózzon a korridor ügyében a kis Bajszossal, ne állapodjon meg, majd az említett két ország meg fogja védeni.

Az események mutatják, hogy a sokadik eredménytelen lengyel tárgyalás után a kis Bajszos berágott és megegyezett Sztálinnal a későbbi ellenségével, és a hagyományoknak megfelelően, a nyugalom érdekében ismét kettéosztották Lengyelországot.

Nemzetközileg, ahogy szokás, nem lépett életbe a francia és angol garanciavállalás, néhány papír küldözgetéssel elaludt az ügy..

Mintha most is pontosan ugyanaz történt volna de Ukrajna a szenvedő fél: a Nyugat megszerzi Ukrajna politikai és gazdasági irányítását, majd az Ukrán népet fejjel az orosz falnak és szakadékba irányították beváltathatatlan igéretekkel. Most itt állunk épp, az ukrán más néven a kisorosz nép épp a történelem süllyesztőjében van már, derékig a... ban.

Ezért mondom mindíg hogy nincs új a nap alatt - a történelem állandóan ismétli önmagát..
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
15 798
22 385
113
  • Hűha
  • Tetszik
Reactions: PPP and endre

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 396
14 809
113
Érdekes videó egy direkt NATO beavatkozásról Ukrajnába - légierő aspektusból.


Bár nem rossz részleteiben, az alapfelállása eredendően téves, meg pár dologban szerintem hülyeséget beszél:
  • Számol 2 fegyver per légvédelemmel. Vicc. Láthatóan fogalma sincs a modern légvédelmi eszközök képességeiről.
  • A felsorakoztatott erő finoman szólva is bújtatott - a bemenő szárazföldi erő ugyanis nem amerikai lenne, hanem lengyel (főleg). Ahhoz adná az USAF a védelmet.
  • A saját logisztikáról szó sincs. Pedig az sem lenne fákjás menet arrafelé, főleg ősszel és tavasszal.
  • A VKS vadászereje sem lenne egy mondattal zárójelbe tehető, tekintve ez nem DCS, itt a távolságok, a tankerek távolságtartása, valamint az orosz time critical képességek miatt állatira ki lenne számolva a bevetésre küldött vadászerő. Ergo hosszú idő lenne felszámolni őket, nem ilyen első éjszakás ledarálás.
De a legnagyobb bajom az, ami az összes nyugati elemzővel - konkérétan nem számolnak azzal, hogy az ellenség esetleg nem passzív.
Valahogy a Sivatagi Vihar égett be az összes agyába, és azt veszik alapul, ahol az irakiak semmit sem tettek a Pajzs alatt ellenük. Mivel a nyugati légierők évtizedek óta csak sokkal gyengébbek ellen kerültek bevetésre, egyszerűen ezek az elemzők számba sem veszik a lehetőséget, hogy az ellenség esetleg... visszalő. Márpedig az orosz ezt baromira nem várná meg - na nem átcsapna a határon előre (bár a fene tudja mostmár), hanem ahogy indulnak a kötelékek kitáraznának az öszes létező reptérre meg minden másra. Abban a másodpercben.
És ehhez a légvédelem nyugati oldalról... láttuk a hatékonyságát. Márpedig pl. az AWACS és a tankerok jóformán mindegyike csillaggarázsban parkol nyugaton is.
Továbbá, ha nincs űr összecsapás, az orosz is (kínai segítséggel) real time leköveti a nyugati pozíciókat, összpontosításokat, ha meg igen, a NATO veszíti el a legnagyobb előnyét, a full IRS támogatást. Űrvakon meg már az USAF sem annyira vitéz.

Szóval baromira nevetséges számomra, hogy a DS forgatókönyvet akarják ráhúzni minden Oo. vagy Kína elleni scenarióra.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 520
38 137
113
Áttörés BMD 2 harcjárművel Kurszk térségében

A lőszer robbanása az ukrán T-80BV-n. Ugledar irány.


 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 187
88 326
113

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
7 080
47 579
113
Hatásminta 2024.09.16-2024.09.17
Tegnap lemaradtam a támadásról 16.40-kor a 3. UMPC Bogodukhovban, Harkov régióban. Még mindig nem világos, hová ment.
Tegnap 22:00 körül az UMPC megérkezésének eredményei a Herson régió Beriszlavszkij körzetében található „Megtörhetetlenség pontjához” (micsoda név)
Éjszaka Konotop