[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 814
57 723
113
A taktikai tölteteknél (tudtommal) még nincs fúziós, így a hasadásos elven működnek (nehéz instabil elem kritikus tömegnél hasad). Mindig lesz "fel nem használt" hasadó-anyag (jelentős: 20-60 %) és számos radioaktív bomlás-elem.

Ebben alapvetően tévedsz. 150 Kt-tonnáig szinte 100%, hogy fúziós töltetekről beszélgetünk.
Pl. "Klasszikus W88-as nukleáris robbanófej.

De pl. a W91-es az csak 10-100 Kt volt.

Szabadesésű bombáknál is a B61-es 0.3-400 Kt-ás.

Szóval a betett táblázatban a zölddel jelölt részek bizony még mindig hidrogén bombák voltak. :)
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
635
5 901
93
Azért, ha ez a hír valós, akkor az ukránok közel vannak a teljes győzelemhez.

"A Moszkvában kiadott tájékoztatás értelmében az ukrán fél az augusztus 6-án indított támadás során több mint 14950 embert, 122 harckocsit, 52 gyalogsági harcjárművet, 93 páncélozott személyszállító járművet, 768 páncélozott harcjárművet, 464 gépkocsit, 109 tüzérségi löveget és 28 sorozatvetőt veszített."
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 045
1 768
113
Azt vegyük figyelembe, hogy Ukrajna városainak jelentős része a szovjet korszak eredménye. Nem tudom volt e panelfelújítási és szigetelési program és az mekkora kiterjedésű volt, ha volt. A városi vízművek, szivattyúk elméletben elmehetnek generátorokról, ha vannak és van hozzá üzemanyag meg karbantartás. Viszont pl. a távfütés, főleg ha beesik jócskán minuszba a hőmérséklet eléggé hamar szétfagyhat, mert ha csak napi pár órát van elektromos áram akkor pl. ha gázzal megy a távfütés azt nem bírod palackkal, tartályok kellenének minden kisebb távfütési egységhez, a nagy hőközpontokról nem is beszélve. Ha valóban elkezdenek a tranzittal szórakozni, simán kiüthetik a gázelosztó alközpontokat is, ami miatt, ha van is gáz nem jut el a lakossághoz.
Lehet álmodni, hogy kihúzod ezzel azzal a városban, de a város egy nagyon precízen szervezett logisztikai csomópont, hiába van palackod, ha nem tudod megtölteni, hiába van kocsid, ha nem tudod megtölteni, hiába van pénzed, ha mindenki elkezd őrült módjára bespájzolni, azt normál helyzetben is nehezen tudja lekövetni a logisztika. Ha napi 1 tonna kenyér fogy, hirtelen nem tudod megtriplázni a termelést, mert kell minden is hozzá. Ez pánikot okozhat, ha nem jól kezelik. Emlékezünk a covidra, amikor egyesek több 100 kg lisztet vettek, mig korábban havi 1 kg se használtak el. Én nem láttam olyan híreket, hogy akarja megoldani Ukrajna az elektromos áram hiánya miatt fellépő fűtési, logisztikai és egyéb kihívásokat. Az ellenállás vagy győzelmi pontok, ami egy sátor egy generátorral nem lesz elég, ha valóban beüt egy kemény tél. Legjobban ez a nyugdíjasokat fogja megviselni, akik már a háború előtt is a lakosság 25% tették ki. A 80 éves Maruszja néni a 10ikre nem fog felszaladni a konzervekkel, ha tud egyáltalán venni a nyugdíjából.



"Így 2025-ben a minimálnyugdíj Ukrajnában a jelenlegihez hasonlóan 2361 hrivnya lesz." Az bő 20 000 Ft egy hónapra, amiből fizesd a rezsi egy részét, már ha van kedvezményed, vegyél kaját és gyógyszert, úgy, hogy az árak kb. a magyar szinten mozognak sok tekintetben.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 472
12 012
113
PB gáz palack+ gáz főzőlap+ gáz hősugárzó?
PB palack honnan lesz hozza?? Ugy szetkapnak a meglevo keszletet, mint a Covid alatt a WC papirt, pedig abbol azert nagysagrendekkel tobb volt a raktaron.
2006-ban (is) Miskolcon egy nagy vihar csapott le. Jégeső, kidőlt fák, egyes részeken, kereszteződésekben 10-20 centis víz állt, stb.
S nem volt áram. Így nem működtek a közlekedési lámpák sem. Apokaliptikus kicsengése volt, na.
Mennem kellett valahova. Elővettem az (akkoriban csak egy héten egyszer használt, még KGST autómat), elindultam vele - először tankolni.
Ahogyan az alvóvárosomból haladtam befele Miskolcra az úttestekre dőlt fákat kerülgetve. átkelve a "tengereken", átverekedve a káoszos útkereszteződéseken, minden benzinkúton megálltam, hogy tankoljak a porzó üza. tartályba.
S mindenhol az a válasz fogadott, hogy náluk sincs áram, nem csak a közlekedési lámpákban, tehát üzemanyagkiszolgálás sincs.

Egy pillanat alatt belém égett, hogy addig van nekünk civilizációnk, amíg van áram.
...s ha nem jön vissza egy-két nap alatt országos szinten, akkor jön a zombiapokalipszis.
Erről kiváló sorozatindító résszel startoló alkotás van James Burke gondolatai a változásról címmel.

...aztán amikor a településünket elöntötte az árvíz és hetekig nem volt sem áram, sem gáz, sem vízszolgáltatás, akkor annak ellenére is pokol volt az életünk, hogy koncentráltan özönlöttek az önkéntesek, ömlött a segély, főztek a Krisna-tudatúak, nyüzsögtek a katasztrófát védők, járőröztek éjjel-nappal, földön és levegőben is a rendfenntartók.*

Erre van kapacitás, ha egy pár települést ér "csupán" katasztrófa/infrastruktúra összeomlás.
De országosan...
...ember embernek farkasa lesz már pár nap múlva, amikor a kifosztott marketekből és raktárakból fosztogatott élelem is elfogy.
S az első célpont te leszel, a nap 24 órájában, a hét minden napján; akinek vélhetően lehet még kajája a spájzban.
Igen; te a még falusias portádon, tanyádon...

Apropó!
Rendszerszinten sincs szükség áramra a gázpalackok töltésére? (No meg a kiszállító teherautók tankolására?)
Fejvakarás...



*Ezt a videót pár napja ajánlotta fel nekem a youtube, röhögjetek nyugodtan ki, de patakzott a könny a szememből a feltépett régi sebek fájdalmában.

...még jó hogy nem a Sajó-mederből támadt ránk a víz, csak a a műtárgyakkal felduzzasztott északi határolásból támadt.
Erre a bizonyíték a kép, amely azt ábrázolja, amikor a legendás helyi vállalkozó, " Dzsumi" önhatalmúlag átvágta a gátat, hogy lefolyhasson végre a víz a rekordmagasan tetőző - Sajóba (volt is belőle balhéja a hatóságokkal...), link:
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 566
71 121
113
Vasárnap az esőzés miatt nem volt 2 órán át áram itt Bécs mellett a társasház egy részében. Kitört a pánik: se fűtés, se melegviz, se főzés, se hűtés, sötétség...De legalább nem volt még tél.
Áram nélkûl lehetetlen egy moder házban lakni, èlni.
Mi várhat jövő télen az ukránokra?
2(?) nálunk 18! Vezetekszakadas csak.
EGy faxinal volt áram az utcában,neki akksis napeleme van, de mivel az se elég mindenre ezért beüzemelt egy 7,5 kw-s dízel aggregátort. Gondoltam soha vissza nem tero alkalom beüzemelem én is az enyémet az csak 2kw-s de a fagyasztó meg a hűtő elmegy róla,meg talán a fűtés ha a hűtők pár órát mennek. Nem jött be mert állásában bexart a karburátor.
Kéne alkatrész hozzá,honnan? Van amúgy rendes kút is,csak ahhoz is áram kell,a házi vízmű hoz is áram kell. Szerencsére víz és szennyvíz volt mert a vízmű letelepitette a toronyhoz meg a szenyviz atemelohoz az aggregátort.
Délutánra már a telefonok is lemerültek. Kaja se volt meleg mert hiába volt előző napról egy lábas baboscsulok ha olyan szél volt hogy kinn a sparheltet nem lehetett befuteni!
Cserépkályhakat se tudták a szél miatt sokan benyújtani.
Nem volt benzinkút és dohánybolt sem. Szóval benzin hiányában gázpalack se lenne csak 2-3 napig míg ki nem fosszak az amúgy nem működő lerakatot. Melegvíz és fürdés sincs áram hiányában. Az üzletek nem nyitnak ki, ezért gyógyszer sincs.
Bank és ATGM sincs. A mobilnet is akadozott. Információ nem nagyon van. Műkörmös sincs ezért egy halom zakkant ember lesz. A boltokban is minden hűtött termék tönkremegy.
Kenyér sincs mert a pékség is árammal megy, amúgy se vinnék ki benzin hiányában a kenyeret a bezárt boltokba.
2-3 napon belül teljes anarchia lenne és egy hét után masszív kihalás.

Az észt vezérkari főnök kijelentette hogy Észtország kész megelőző csapást indítani Oroszország ellen.


Na de nézzünk valami vidámabbat, Leopárd és Marder faklyazik.

Gyorgyejevka kipucolva.

.
 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
807
2 852
93
Nem tudom, de én néha megdöbbenek hogy egy két fórumozó milyen életet élhet, hány éves lehet, sose volt semmi baja?
Nem akarok támadni senkit, de azt az élethelyzetet, amikor elkötötted a lábad, kivéreztél, elvonszolni nem birod magad és akkor az a baj, hogy nem ugy utotte el mint egy baseball játékos.

Bakker, nem ilyen, hanem csak egy apró kis bibi lesz rajtatok életetekben előszőr, mondjuk izületi fájdalom, komolyabb sérülés (nem ilyen azért) vagy csak becsíoődik a derekatok és alig bírjátok magatokat kivonszolni a wcbe, hogy ne magatok alá szarjatok és egy ember kísér el, akkor jusson eszetekbe ez.
Ez mi a fasz, én ilyet nem is írtam, hogy aszongya,
"Hortator said:
Szerintem már sérült volt, és beletörődött hogy meg fog halni. Tudta hogy az utolsó cigijét szívja."

Egyébként meg mivel nem láttam, hogy be van kötve lába (de utána @Szittya megválaszolta), csak a természetellenesen halálos nyugalmat az arcán, plusz volt itt már minden, amit nem akartunk látni, mint pl. legutóbb az égve nyugodtan fel-alá sétáló ukrán harckocsizó, szerintem indokolt volt az eredeti kérdésem.
 

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
378
2 346
93
"Így 2025-ben a minimálnyugdíj Ukrajnában a jelenlegihez hasonlóan 2361 hrivnya lesz." Az bő 20 000 Ft egy hónapra, amiből fizesd a rezsi egy részét, már ha van kedvezményed, vegyél kaját és gyógyszert, úgy, hogy az árak kb. a magyar szinten mozognak sok tekintetben.
Nálunk itt Magyarországon 2008. január 1. óta változatlanul 28.500 forint a teljes nyugdíj legkisebb összege.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
9 007
49 752
113
kommentár nélkül
R9yUFXVu_o.jpg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 557
82 363
113
2006-ban (is) Miskolcon egy nagy vihar csapott le. Jégeső, kidőlt fák, egyes részeken, kereszteződésekben 10-20 centis víz állt, stb.
S nem volt áram. Így nem működtek a közlekedési lámpák sem. Apokaliptikus kicsengése volt, na.
Mennem kellett valahova. Elővettem az (akkoriban csak egy héten egyszer használt, még KGST autómat), elindultam vele - először tankolni.
Ahogyan az alvóvárosomból haladtam befele Miskolcra az úttestekre dőlt fákat kerülgetve. átkelve a "tengereken", átverekedve a káoszos útkereszteződéseken, minden benzinkúton megálltam, hogy tankoljak a porzó üza. tartályba.
S mindenhol az a válasz fogadott, hogy náluk sincs áram, nem csak a közlekedési lámpákban, tehát üzemanyagkiszolgálás sincs.

Egy pillanat alatt belém égett, hogy addig van nekünk civilizációnk, amíg van áram.
...s ha nem jön vissza egy-két nap alatt országos szinten, akkor jön a zombiapokalipszis.
Erről kiváló sorozatindító résszel startoló alkotás van James Burke gondolatai a változásról címmel.

...aztán amikor a településünket elöntötte az árvíz és hetekig nem volt sem áram, sem gáz, sem vízszolgáltatás, akkor annak ellenére is pokol volt az életünk, hogy koncentráltan özönlöttek az önkéntesek, ömlött a segély, főztek a Krisna-tudatúak, nyüzsögtek a katasztrófát védők, járőröztek éjjel-nappal, földön és levegőben is a rendfenntartók.*

Erre van kapacitás, ha egy pár települést ér "csupán" katasztrófa/infrastruktúra összeomlás.
De országosan...
...ember embernek farkasa lesz már pár nap múlva, amikor a kifosztott marketekből és raktárakból fosztogatott élelem is elfogy.
S az első célpont te leszel, a nap 24 órájában, a hét minden napján; akinek vélhetően lehet még kajája a spájzban.
Igen; te a még falusias portádon, tanyádon...

Apropó!
Rendszerszinten sincs szükség áramra a gázpalackok töltésére? (No meg a kiszállító teherautók tankolására?)
Fejvakarás...



*Ezt a videót pár napja ajánlotta fel nekem a youtube, röhögjetek nyugodtan ki, de patakzott a könny a szememből a feltépett régi sebek fájdalmában.

...még jó hogy nem a Sajó-mederből támadt ránk a víz, csak a a műtárgyakkal felduzzasztott északi határolásból támadt.
Erre a bizonyíték a kép, amely azt ábrázolja, amikor a legendás helyi vállalkozó, " Dzsumi" önhatalmúlag átvágta a gátat, hogy lefolyhasson végre a víz a rekordmagasan tetőző - Sajóba (volt is belőle balhéja a hatóságokkal...), link:
Várj! Te a békeidős gondolkodással állsz ehhez az egészhez. Az ukrán lakosoknak ezek a problémák amit leírtál eszükbe sem jutnak, mert nem a jól megszokott életvitelük, életminőségük került veszélybe, hanem az életük. Érted mi a különbség aközött, hogy meghalhatsz és aközött, hogy békeidőben egy természeti katasztrófa miatt az életviteled, életminőséged ÁTMENETILEG csorbul?

Rendszerszinten Ukrajnának nincs szüksége saját tüzelőanyag gyártási kapacitásra, mert készen kapják többekközt tőlünk is. Tehát ha vannak generátoraik, akkor lesz áramuk is annyi amennyivel pl PB palackot lehet tölteni nagy mennyiségben (de segélyként is kaphatnak PB palackot). Nem véletlen nem támadják az oroszok az ukrán finomítókat, hanem azért, mert tudják, hogy értelmetlen pocséklás lenne, hisz segélyként kapnának (és egyébként kapnak is) az EU-ból annyi benzint, gázolajat, kerozint stb amennyit akarnak.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 200
26 219
113
posztapokaliptikus hangulathoz ...

jó dolog a PB gázpalack,ha van gáz amit beletöltenek.. viszont ha nagyonbedurvul a helyzet,mi garantálja hogy nem az erősebb kutya fog b@szni ? (mert az fog !!!!) és csak addig lesz jampi a gázpalackos emberke amig nem fut bele olyan valakibe, aki tényleg el akarja tőle venni azt a palackot, vagy netán egy olyan brigádba .. akik el is veszik tőle azt a palackot !! na majd ott abban a helyzetben fog eldőlni ki milyen legény azon a bizonyos gáton !!

mert így a békében és biztosnágban élve kurva jó dolog,hogy van fűtés,és ha nem lesz akkor majd mókolunk a PB gázpalackkal, egy brutális krízishelyzetben meg aki erősebb azé lesz a palack,és kb le fogja szarni kinek milyen emberi jogai vannak,vagy ki mi felett rendelkezik tulajdonjoggal ! egyszerűen az erő jogán fogja felűlírni,és ne legyen senkinek semmiféle illúziója egy kb Mad Max közeli helyzetben még arra is lesz gondja hogy hidegre tegye azt aki ennek ellenére okoskodni fog !

érdemesebb inkább ilyen kisméretű mobil napkollektorokban (CD-lemezekből és pár méter drótból meglepő dolgokat hoznak ki a neten) gondolkodni,amiről elműködik egy indukciós főzőlap,illetve az elektromágnesesség elvén működő házilag is elkészíthető /2 mágnes, némi rézdrót,2 szeg és gyertya/ áramforrásokat megnézegetni.

valahol olvastam régebben egy blogot ahol Szarajevó ostromát átélt (4 évig tartott kb) emberek nyilatkoztak,hogy milyen apróságok értékelődtek fel abban az időben ..pl szappan,öngyújtó,víztisztító tabletta,géz,gyógyszerek,mechanikusan tölthető elemlámpa stb .. illetve milyen ma fontosnak vélt dolgokról bizonyosodott be hogy igazából szart sem érnek .. pl készpénz,ékszerek stb .. ékszerek maximum cserealapnak voltak jók.

kajából is érdemes az instant cuccokból (pl levespor), vagy némi konzerv ilyesmi betárazgatni,mivel hosszú ideig eláll,kevés helyet foglal stb.

igazából gyökeresen megváltozna az életünk,remélem nem kerül rá sor .. de rengeteg minden átértékelődne, ennyit meg nem ér Ukrajna senkinek !
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 053
35 902
113
Ez mi a fasz, én ilyet nem is írtam, hogy aszongya,
"Hortator said:
Szerintem már sérült volt, és beletörődött hogy meg fog halni. Tudta hogy az utolsó cigijét szívja."

Egyébként meg mivel nem láttam, hogy be van kötve lába (de utána @Szittya megválaszolta), csak a természetellenesen halálos nyugalmat az arcán, plusz volt itt már minden, amit nem akartunk látni, mint pl. legutóbb az égve nyugodtan fel-alá sétáló ukrán harckocsizó, szerintem indokolt volt az eredeti kérdésem.
drog biztos hogy van a szervezetébe (beállva) de az nem feltétlen okoz belassulást. sőt a mai drogok többsége pont hogy nem "kábítószer" hanem "stimulálószer" nem kábít hanem pörget vagy kiélesít... nátrium nitritet vagy más sókat amik értágítók és hörgőtágítók biztos hogy kapnak (ez tudatmódosítást nem okoz de ez is egyféle drog teljesítmény fokozó...) az ukránoknak vólt egy savanyúságban szaporodo gombájuk pl egy időbe mindenhol ott volt a dunctosüveg ez valamiért kikopott vagy a szervezetre gyakorolt hatása miatt vagy túlságosan bátorrá tette a katonákat vagy más hatást fejtett ki esetleg alkalmazkodtak hozzá kitudja. az általános anfetamin származékok meg természetes hogy mennek ezerrel. kokain stb kitudja mennyi jut ki a frontra (pilóták valószínűleg kapnak a ma napig) az ilyen tompító kábítószereket inkább a pihenő alatt szokták adni a katonáknak hogy kipihenje a harctéri streszt vagy ne gondolkozzon azon hogy mibe is keveredett. nem követem nyomon a kábszer piac alakulásait meg kell nézni aki ért hozzá minek emelkedett jobban az ára más anyagokhoz képest és hogy alapvetően mi a sláger cucc ukránba oroszba. egyébként a cigaretta elterjedését is a háborúkhoz lehet kötni.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 948
15 836
113
legyen már vége ennek a görény háborúnak hát nem igaz
Amióta az eszemet tudom, a fegyverek, a háborúk, a történelem érdekel. De ettől már nekem is egyre inkább hányingerem van. A fehér ember öli egymást és ráadásul a fehér ember tapsol ennek a leghangosabban... Kiállok Oroszország mellett, mert meggyőződésem, hogy ők állnak a "jó", vagy legalábbis a "jobb" oldalon. Viszont ez már nekem is sok. Elegem van. Békét akarok !
:(
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 233
18 211
113
Ja, már covid alatt mentek nagyon állítólag.



Egy panelházban pl.?
Csau utolsó két évében láttam rá megoldásokat, Nagyváradon átutazóban. Simán lyukat vertek a panel falába, kilógatva az utcára a kályhacsövet. Mivel hetente akkor kb 1 X volt melegvíz szolgáltatás, hétvégére, ezért az ottani élelmes kreatív lakosság csapot szerelt a radiátorra is..
 

hete

Well-Known Member
2021. január 7.
708
1 770
93
posztapokaliptikus hangulathoz ...

jó dolog a PB gázpalack,ha van gáz amit beletöltenek.. viszont ha nagyonbedurvul a helyzet,mi garantálja hogy nem az erősebb kutya fog b@szni ? (mert az fog !!!!) és csak addig lesz jampi a gázpalackos emberke amig nem fut bele olyan valakibe, aki tényleg el akarja tőle venni azt a palackot, vagy netán egy olyan brigádba .. akik el is veszik tőle azt a palackot !! na majd ott abban a helyzetben fog eldőlni ki milyen legény azon a bizonyos gáton !!

mert így a békében és biztosnágban élve kurva jó dolog,hogy van fűtés,és ha nem lesz akkor majd mókolunk a PB gázpalackkal, egy brutális krízishelyzetben meg aki erősebb azé lesz a palack,és kb le fogja szarni kinek milyen emberi jogai vannak,vagy ki mi felett rendelkezik tulajdonjoggal ! egyszerűen az erő jogán fogja felűlírni,és ne legyen senkinek semmiféle illúziója egy kb Mad Max közeli helyzetben még arra is lesz gondja hogy hidegre tegye azt aki ennek ellenére okoskodni fog !

érdemesebb inkább ilyen kisméretű mobil napkollektorokban (CD-lemezekből és pár méter drótból meglepő dolgokat hoznak ki a neten) gondolkodni,amiről elműködik egy indukciós főzőlap,illetve az elektromágnesesség elvén működő házilag is elkészíthető /2 mágnes, némi rézdrót,2 szeg és gyertya/ áramforrásokat megnézegetni.

valahol olvastam régebben egy blogot ahol Szarajevó ostromát átélt (4 évig tartott kb) emberek nyilatkoztak,hogy milyen apróságok értékelődtek fel abban az időben ..pl szappan,öngyújtó,víztisztító tabletta,géz,gyógyszerek,mechanikusan tölthető elemlámpa stb .. illetve milyen ma fontosnak vélt dolgokról bizonyosodott be hogy igazából szart sem érnek .. pl készpénz,ékszerek stb .. ékszerek maximum cserealapnak voltak jók.

kajából is érdemes az instant cuccokból (pl levespor), vagy némi konzerv ilyesmi betárazgatni,mivel hosszú ideig eláll,kevés helyet foglal stb.

igazából gyökeresen megváltozna az életünk,remélem nem kerül rá sor .. de rengeteg minden átértékelődne, ennyit meg nem ér Ukrajna senkinek !