2006-ban (is) Miskolcon egy nagy vihar csapott le. Jégeső, kidőlt fák, egyes részeken, kereszteződésekben 10-20 centis víz állt, stb.
S nem volt áram. Így nem működtek a közlekedési lámpák sem. Apokaliptikus kicsengése volt, na.
Mennem kellett valahova. Elővettem az (akkoriban csak egy héten egyszer használt, még KGST autómat), elindultam vele - először tankolni.
Ahogyan az alvóvárosomból haladtam befele Miskolcra az úttestekre dőlt fákat kerülgetve. átkelve a "tengereken", átverekedve a káoszos útkereszteződéseken, minden benzinkúton megálltam, hogy tankoljak a porzó üza. tartályba.
S mindenhol az a válasz fogadott, hogy náluk sincs áram, nem csak a közlekedési lámpákban, tehát üzemanyagkiszolgálás sincs.
Egy pillanat alatt belém égett, hogy addig van nekünk civilizációnk, amíg van áram.
...s ha nem jön vissza egy-két nap alatt országos szinten, akkor jön a zombiapokalipszis.
Erről kiváló sorozatindító résszel startoló alkotás van James Burke gondolatai a változásról címmel.
...aztán amikor a településünket elöntötte az árvíz és hetekig nem volt sem áram, sem gáz, sem vízszolgáltatás, akkor annak ellenére is pokol volt az életünk, hogy koncentráltan özönlöttek az önkéntesek, ömlött a segély, főztek a Krisna-tudatúak, nyüzsögtek a katasztrófát védők, járőröztek éjjel-nappal, földön és levegőben is a rendfenntartók.*
Erre van kapacitás, ha egy pár települést ér "csupán" katasztrófa/infrastruktúra összeomlás.
De országosan...
...ember embernek farkasa lesz már pár nap múlva, amikor a kifosztott marketekből és raktárakból fosztogatott élelem is elfogy.
S az első célpont te leszel, a nap 24 órájában, a hét minden napján; akinek vélhetően lehet még kajája a spájzban.
Igen; te a még falusias portádon, tanyádon...
Apropó!
Rendszerszinten sincs szükség áramra a gázpalackok töltésére? (No meg a kiszállító teherautók tankolására?)
Fejvakarás...
*Ezt a videót pár napja ajánlotta fel nekem a youtube, röhögjetek nyugodtan ki, de patakzott a könny a szememből a feltépett régi sebek fájdalmában.
...még jó hogy nem a Sajó-mederből támadt ránk a víz, csak a a műtárgyakkal felduzzasztott északi határolásból támadt.
Erre a bizonyíték a kép, amely azt ábrázolja, amikor a legendás helyi vállalkozó, " Dzsumi" önhatalmúlag átvágta a gátat, hogy lefolyhasson végre a víz a rekordmagasan tetőző - Sajóba (volt is belőle balhéja a hatóságokkal...), link: