[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 776
72 253
113
Szakasz erejű gépesített támadás a kukoricasban Konopelkanal ,Kurszk.

Ternyi záródik.
Tíz kilometer kb Limany,Jampol,Sziverszk.

Kurszk,újabb felszabadított település.
Szintén egy kb gépesített szakasznyi támadással. A második videón egy nagyon látványos drón támadással.

Csasov Jár fele kb orosz kézen.
Egyre nagyobb területen törik át a fő ukrán/NATO védelmi vonalat a csatornánál, lassan ez a település is gazdát cserél.

Mindenféle gyakorlatilag ép trófeák Kurszkbol.

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
651
6 082
93
Oké, tehát azt állítod, hogy 2022 februárjában az orosz hadvezetés tájékoztatott téged a terveikről és azt te itt a fórumon meg is osztottad?
Bakker, sajnálom, hogy lemaradtam erről. :oops:

Lehet. Szerintem meg te esel abba a hibába, hogy mindent a "nagykönyvben" leírtakhoz próbálsz mérni, úgy, hogy közben minden más tényezőt teljes mértékben figyelmen kívül hagysz. Molni is hasonló szemlélettel közelíti meg a dolgokat, de a valóság szinte sosem alakul úgy, ahogy azt a "papírforma" meg a "jelleggörbék" előre jelzik. A legnagyobb gond, hogy ezt már annyiszor, de annyiszor láthattuk a történelem során, de te ezekről tudomást sem véve, fullba tolod a "katonai bibliák" tartalmát.

Lehet, hogy majd valahol egy nyugati katonai akadémia katedráján egy nyugállományú tábornok egész izgalmas kis előadást tud majd ebből tartani a hallgatóknak.
De amikor valaki bekérdez, hogy akkor ez a húzás végül milyen valós előnyöket hozott az ukrán hadsereg szempontjából, és milyen hatással volt a háború kimenetelére, akkor majd csak el kell mondja majd az igazat a kérdezőnek. Nevezetesen, hogy az ukrán hadvezetés politikai döntések folyományaként nyitott egy új frontot, amellyel leginkább a saját magára nehezedő terheket növelte (több katona, több fegyver, több logisztika), s ezzel több kárt okoztak, mint hasznot szereztek.
Persze az valószínűbb, hogy tábornokunk csak simán nem fogja meghallani a kérdést, vagy hazudni fog, esetleg rendőrt hív és bezáratja az érdeklődő hallgatót. Nyugaton mostanában így rendezik a kényes kérdéseket....
"Lehet, hogy majd valahol egy nyugati katonai akadémia katedráján egy nyugállományú tábornok egész izgalmas kis előadást tud majd ebből tartani a hallgatóknak. De amikor valaki bekérdez, hogy akkor ez a húzás végül milyen valós előnyöket hozott az ukrán hadsereg"

A mai viszonyokat ismerve a szocializmusból átvetítve, ilyen kérdés fel sem merülhet előadáson, mert a kedves hallgató egyből alkalmatlanná válik a mostani "demokratikus jogállamokban". Amúgy még sehol nem hallottam a "jogállam, jogállamiság" konkrét definícióját, hogy is kell ezt értelmezni.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 578
34 364
113
Oroszország összefog a háborúban, erősíti a kohéziót a hadseregben.
A helyzet...
Egy kis fertőtlenítő gáz...
Selidovo

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 397
17 928
113
A győzelem vörös zászlaja lobog Selidovoban.

Előzetesen a város központjában emelték fel a győzelmi zászlót
Mondjuk nem annyira értem, most kezdődött az ostrom...de láttam videót is erről... Na mindegy...ha ott lobog, ott lobog...lehet az ukránok tűzték ki... :D

k-p-2024-10-23-143730091.png

k-p-2024-10-23-143643155.png

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 579
8 174
113

Mondjuk nem annyira értem, most kezdődött az ostrom...de láttam videót is erről... Na mindegy...ha ott lobog, ott lobog...lehet az ukránok tűzték ki... :D

vagy csak rájöttek az ukránok hogy a katlanozódás nem perspektivikus
a selidovóba eddig nyitott két utat nagyjából ha nem is vágták el de már tűz alatt tartják az oroszok, vuhledarnál ebben a stádiumban még erősködhettek bízva abban hogy ha kell majd hegyen-völgyön-tajgán keresztül kimennek, de azóta ott sok eső leesett és a földutak nagyjából járhatatlanná váltak, aki kiment az úton orosz tűz alatt az kiment aki nem az meg bennragadt
asszem

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
7 573
50 096
113
Ez a harmadik alkalom, hogy támadást láttam ezen az átkelőhelyen. Eltalálták a Kh-35-öt és az UMPC-t, és újra megyünk. Módszeresen

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 339
11 082
113

Valószínűleg az ukrán védők mostanra nagyrészt kivonultak a városból, amíg még lehetett, szerintem harcok már nem nagyon vannak / lesznek ott, csak óvatosan haladnak az oroszok, hogy a csapdákat elkerüljék.

Közben Csaszov Jar-nál is elég komolyan elindultak:

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 462
25 592
113
582 ezer hektár ... Ukrajna méretű ország tekintetében nem egy nagy terület. Magyarországon 2024-ben csak a gyep 794 ezer hektár , a mezőgazdasági terület 5.070 ezer hektár.
Forrás : https://www.ksh.hu/stadat_files/mez/hu/mez0008.html
Igen és a 10 000 ha feletti tulajdonosokat meg úgy kell keresgélni mikroszkóppal ! 582 000 ha nem nagy hanem qrva nagy! Az 5820 km2 ! Csak jelzem , hogy 6 megyénk nagyobb csak ! Még mindig úgy érzed nem nagy ?

AchtungPanzer

Well-Known Member
2020. február 9.
245
1 108
93
Igen és a 10 000 ha feletti tulajdonosokat meg úgy kell keresgélni mikroszkóppal ! 582 000 ha nem nagy hanem qrva nagy! Az 5820 km2 ! Csak jelzem , hogy 6 megyénk nagyobb csak ! Még mindig úgy érzed nem nagy ?
Az értő olvasás javasolt ... " Ukrajna méretű ország tekintetében ... " A 603e km2 aránylik a 93e km2-hez. Van egy 6 és félszeres szorzó. Így az 5.820 km2 terület Magyarországon 895 km2-nek felelne meg. Ez Budapest + agglomeráció. Nincs az ország 1%-a.

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
722
3 378
93
Az észt külügyminisztérium elbocsátott egy alkalmazottat Ukrajna nacionalizmusának megkérdőjelezése miatt (RT)

Az észt külügyminisztérium elbocsátott egy alkalmazottat türkjei nagykövetségéről, mert megjelent egy akadémiai lap, amely erősen kritizálta az ukrán nacionalizmust - jelentette kedden a Postimees című újság.
A kiadó szerint Maria Sarantseva hivatalnokként dolgozott a misszió vízumosztályán. Főnökei megkérdőjelezték egy tudományos munkáját, amelyet a Turkish Journal of Crises and Political Research-ben tett közzé. Az észt újság azt állította, hogy „főleg orosz” forrásokon alapul, és „kremli retorikát” reprodukál. Sarantseva 18 oldalas elemzése a német származású amerikai szociálpszichológus, Erich Fromm munkáin alapul, aki a nácik elől menekült zsidó, és hangos kritikusa maradt a nacionalizmus sötétebb aspektusainak.
Sarantseva közleménye azzal érvelt, hogy a Fromm által javasolt keret megmagyarázhatja a modern Ukrajna társadalmát, amelyet különösen paranoiásnak és agresszívnek írt le. Elmondta, hogy az ukránokat erős traumával érintette a Szovjetunió összeomlását követő életszínvonal-csökkenés és káosz, ezért a nacionalizmusban kerestek menedéket.
Az egyik közelmúltbeli példában Dmitrij Korcsinszkij veterán ukrán nacionalista támogatta a 14 évesek katonai mozgósítását, ha az az ország fennmaradásához szükséges. A tizenévesek is tudnak harcolni – érvelt egy e heti interjúban, arra hivatkozva, hogy gyermekkatonákat alkalmaznak az afrikai konfliktusokban.
A modern Ukrajnában az Oroszországtól függetlenségre törekvő történelmi személyiségeket tettüktől függetlenül hősnek tekintik. Ide tartoznak azok, akik együttműködtek a nácikkal és atrocitásokat követtek el a Szovjetunió támogatói, valamint a zsidók és lengyelek ellen a második világháború idején.

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 462
25 592
113
Az értő olvasás javasolt ... " Ukrajna méretű ország tekintetében ... " A 603e km2 aránylik a 93e km2-hez. Van egy 6 és félszeres szorzó. Így az 5.820 km2 terület Magyarországon 895 km2-nek felelne meg. Ez Budapest + agglomeráció. Nincs az ország 1%-a.
Látom az arányok nincsenek meg! Úgy kezdtem, hogy itthon a 10000 ha-nál nagyobb tulajdonosokat úgy kell keresgélni! 895km2 az pont 89500ha ! Nem tudom van itthon aki csak a ⅓-n gazdálkodik ! Nem tulajdonos! Nem nem látom , hogy tisztában lennél a méretekkel! Én vittem 9 évig egy csak 1300 ha-os birtokot már az se kicsi ! De a 70 szeresét else tudom képzelni! Nem , hogy az 500 szorosát! Te biztos nagyobb birtokon gazdálkodsz , hogy ennyire lefikázod ezeket a méreteket! 10 000 ha már bárhol a világon nagy tetületnek számít a mezőgazdaságban! Persze ha valaki nagyobbhoz szokott az más!

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
983
11 574
93
Az értő olvasásról jut eszembe. Ez a tábla nem azt írja le hogy mekkora a külföldi tulajdon. Csak azt írja le hogy a nagyok között 10-ből 9 tulaj külföldi.
Ráadásul az első ukrán csak a 10. a sorban, és messze nem az övé az említett területek tizede.
Nyilván ez egy kicsit szépül ha megyünk a kisebb földek irányába. Kb. úgy mintha a Mariana-árokban kapnál egy 10 fokos létrát, mert azért na.
Az aránypárok amiket előhoztál azt sejtetik hogy ez most nem volt meg.

AchtungPanzer

Well-Known Member
2020. február 9.
245
1 108
93
Látom az arányok nincsenek meg! Úgy kezdtem, hogy itthon a 10000 ha-nál nagyobb tulajdonosokat úgy kell keresgélni! 895km2 az pont 89500ha ! Nem tudom van itthon aki csak a ⅓-n gazdálkodik ! Nem tulajdonos! Nem nem látom , hogy tisztában lennél a méretekkel! Én vittem 9 évig egy csak 1300 ha-os birtokot már az se kicsi ! De a 70 szeresét else tudom képzelni! Nem , hogy az 500 szorosát! Te biztos nagyobb birtokon gazdálkodsz , hogy ennyire lefikázod ezeket a méreteket! 10 000 ha már bárhol a világon nagy tetületnek számít a mezőgazdaságban! Persze ha valaki nagyobbhoz szokott az más!
Értem, hogy valahol érintve vagy a témában és világos számra is, hogy ezek önmagában nagy területek ( az 1.300ha is hatalmas ... :) ), főleg ha csak az én 600 négyszögöl szőlőmre gondolok, ami ugye 0,22ha. Én annak viszonylatában minősítettem az adatokat, hogy orrba-szájba arról van-volt szó, hogy az ukrán földeket eladták külföldieknek. Erre ebből az adatsorból az jön le, hogy a top10-nek van 2.845e hektárja, ami ugye 28.450km2.
Ez Ukrajna 603.000km2-ének 4.7%. Értem azt is, hogy ez Magyarország majd 1/3-ad része, tehát hatalmas terület a halandó szemszögéből, de az elhangzott megállapításokat azért ez az adatsor, jelentősen árnyalja.
Ha jól tudom, Ukrajna termőföldjeinek mérete 33 millió hektár 330.000km2 , tehát a top10, a termőföldek 8,6%-át tartja a kezében. Még egyszer rögzítem, hatalmas területről van szó, de közel sincs arról szó, hogy Ukrajnában mindent is eladtak külföldieknek.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 578
34 364
113
Értem, hogy valahol érintve vagy a témában és világos számra is, hogy ezek önmagában nagy területek ( az 1.300ha is hatalmas ... :) ), főleg ha csak az én 600 négyszögöl szőlőmre gondolok, ami ugye 0,22ha. Én annak viszonylatában minősítettem az adatokat, hogy orrba-szájba arról van-volt szó, hogy az ukrán földeket eladták külföldieknek. Erre ebből az adatsorból az jön le, hogy a top10-nek van 2.845e hektárja, ami ugye 28.450km2.
Ez Ukrajna 603.000km2-ének 4.7%. Értem azt is, hogy ez Magyarország majd 1/3-ad része, tehát hatalmas terület a halandó szemszögéből, de az elhangzott megállapításokat azért ez az adatsor, jelentősen árnyalja.
Ha jól tudom, Ukrajna termőföldjeinek mérete 33 millió hektár 330.000km2 , tehát a top10, a termőföldek 8,6%-át tartja a kezében. Még egyszer rögzítem, hatalmas területről van szó, de közel sincs arról szó, hogy Ukrajnában mindent is eladtak külföldieknek.
Akkor ez hogy?

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 098
59 442
113

Azért hibás az érvelésed, mert azt feltételezed, hogy csak ez a 9 külföldi tulajdonos van és nincs több....
Ez a 10 legnagyobb!
Rajtuk kívül lehet még több száz cég és szervezet is tulajdonos....
Szóval könnyen lehet, hogy a földek igen jelentős része külföldi tulajdonban van.

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
651
6 082
93
582 ezer hektár ... Ukrajna méretű ország tekintetében nem egy nagy terület. Magyarországon 2024-ben csak a gyep 794 ezer hektár , a mezőgazdasági terület 5.070 ezer hektár.
Forrás : https://www.ksh.hu/stadat_files/mez/hu/mez0008.html
Légy szives add össze a felső 9 területet, akkor már nem olyan pici az már Ukrajna viszonyában sem. Szerintem meglepetés lenne, ha felsorolnák a 1000 legnagyobb földtulaj hovatartozását. Már a 6 ezer hektár is hatalmasnak számít. Hát még a 10. -ként feltüntetett ukrajnai 80 ezer hektár.

A hirdetésben, ahol olvastam, hogy magyarok is vehetnek Ukrajnában földet a legkisebb vásárolható méret 500 hektár volt.

Ne viszonyítsunk az amerikában levő 10000 hektáros farmokhoz. A nagy része csak legelőnek jó. Itt meg 40 aranykoronás földekről van szó, ami Nyugat-Európában is ritkaság. Van belőle ott is csak nagyságrendekkel kevesebb.

Bocsi Flip7 2 perccel előztél meg a megjelentetésben.