Svédország nyilvánosságra hozta, hogy Ukrajna hány Gripent tud fenntartani a kapott alkatrészcsomaggal
Svédország az ukrajnai segélycsomag részeként repülőgép alkatrészeket vásárolt 14 JAS 39 Gripen többcélú vadászrepülőgép karbantartásához. Az idén szeptemberben végrehajtott akvizíció részleteit Pål Jonson svéd védelmi miniszter hozta nyilvánosságra ukrán kollégájával, Rusztem Umierovval november 22-én tartott közös sajtótájékoztatóján – írja Janes.
"Az utolsó csomagban 14 [Gripen] platformhoz volt tartalék" - mondta Jonson a svéd kormány által szeptember 9-én elkülönített 4,6 milliárd svéd korona (~415 millió USD) katonai segítségnyújtásra utalva. A rendelkezés része volt Stockholm azon erőfeszítéseinek, hogy megteremtse a feltételeket a JAS 39 Gripen vadászrepülőgépek esetleges jövőbeni támogatásához Ukrajnában” – áll a védelmi osztály hivatalos közleményében, és a csomag értékének felét tette ki. Új pótalkatrészek beszerzésével a JAS 39C/D repülőgépek egy része megmenthető a szétszereléstől, és a jövőben megfontolható lenne, hogy Ukrajnába szállítsák át.
A Defence Express megjegyzése szerint a 14 tartalékkészlet részlete több magyarázatot is adhat: az egyik az, hogy 14 a JAS 39-es Gripen repülőgépek száma, amelyeket Stockholm fontolgat, a másik pedig Svédország kapacitásának fenntartása. Az ország korábbi megrendelőinek flottáját tekintve, 14 darab magyar, 14 darab Csehország által üzemeltetett Gripennel egy ilyen század fenntartása bevett export gyakorlatnak tűnik.
Pål Jonson nem közölt frissítéseket a Saab 340 (ACS890) légi korai figyelmeztető és irányító repülőgépek tervezett leszállításával kapcsolatban, ami elengedhetetlen a nyugati típusú többcélú vadászrepülőgépekben rejlő lehetőségek teljes kihasználásához, pontos céladatok megadásával. Svédország vállalta, hogy 2024 májusában két Saab 340-est szállít Ukrajnának. A Defence Express korábban felhívta a figyelmet arra, hogy az AEW&C rendszer szokásos képzése körülbelül 7-8 hónapig tart, ami arra utal, hogy az új eszköz 2024 végére érheti el az üzemképességet.
The Swedish defense minister made a statement potentially pointing to the number of combat jets the Ukrainian Air Force will operate
en.defence-ua.com