[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 689
13 171
113
Az orosz az elveszett birodalmához ragaszkodik foggal körömmel, de közben az csak még jobban leépül.
Oszt' a nyugat mihez ragaszkodik ottan' szláviában?
A demokratikus berendezkedéshez? (Ami csak akkor demokratikus, ha ő legitimálja) Mi is a helyzet a jelenlegi vezetők legitimitásával?

Vagy csak nem a nyersanyagkincsekhez, energiaforrásokhoz, termőföldekhez, olcsó, de képzett munkaerőhöz?

Ott tartunk, hogy a nyugat már nem versenyképes Ázsiával gazdaságilag. Ha lassítani, elodázni szeretné a további lemaradást, ahhoz az ukrán, orosz erőforrások kellenének.

De már nem diszkontáron. Már az is túl drága. (Különben nem épült volna le a könnyűipara, miközben az ázsiai felpörgött).
Most már ingyen kellene. Onnan minden is.

Vagy mihez ragaszkodik a nyugat az ukrán régióban?
A hatalma kivetítéséhez?
Miért nem foglalkozik inkább a régi gyarmataival?
ja, hogy már nincsenek.
Akkor az exgyarmataival?
Ja, hogy már azok is elhajtják őket.
Hát ilyen ez a popszakma; egyszer fenn, egyszer lenn.

Kurszk.
Nagyon ravasz az ukrán elnök: Hogy mennyire volt kényszer a hirdetett politikájának a pálfordulása, vagy mennyire előre eltervezett, azt csak gyaníthatjuk.
De hogy a radikális szabadcsapatok eleve nem hagytak neki sok mozgásteret a Moszkvával esetleg, netán békülékeny politikához, az sanszos. (Itt még 2019-ről beszélünk)
Ahogy az is sanszos, hogy (sz*rnak, bajnak nincs gazdája) az összeomlás után (már rég csak lélegeztetőgépen van az ukrán állam, hadsereg) bűnbak keresés lesz a radikális zászlóaljak részéről:
Tessék, megkaptad a teljhatalmat, a teljes nyugat felsorakozott mögötted, mi is mögéd álltunk, annyi dolgod volt, hogy jól éljél vele.
Nem sikerült, viszed a balhét.

Ha viszont ezeknek az oroszgyűlölő erőknek sikerül "kiajánlani" egy dicsőséges projektet - kaptok engedélyt, lehetőséget, támogatást elfoglalni orosz területeket, ojjektumokat' - akkor jó eséllyel sikerül kiexportálni a keménymagot egy garantáltan egyirányú utcába.
Aki meg nem jön vissza, az már nem fog revansot venni.
Már csak a nyugati szolgálatokat kéne megbékíteni..:confused:

Ez is egy lehetőség.

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 535
14 225
113
https://mil.in.ua/en/news/chinese-c...e-company-to-avoid-sanctions/#google_vignette
szankció ki kerülő szlalom

Kursk2-1024x986.jpg

kurszk feletti légtér
biztos a vonuló madarak
egy ukri MIG 29 már ütközött valamivel

Tumpek

Well-Known Member
2021. június 28.
90
556
83
Pontosan így van ahogy irod! Elmebeteg az egész! A szerencsétlen ukrán amúgy a hazáját védte!!! Az orosz meg pénzért ment oda ölni! Ezt azért ne felejtse el senki! Meg akkor is igy van, ha nagyjából úgy manipulálják őket mint itthon minket brüsszellel. Az is siralmas, hogy itt miolyen sokam meg vannak lepődve a háború brutalitásán! Mit gondoltok, hogy halnak meg a többiek????? Mosolyogva!!!!!!!!!
Én sok évvel ezelött leirtam itt fraciaországi elményeimet, egy hasonló esettel kapcsolatban. 7 késszúrással feküdtem egy honapot a Calaisi korházbam. Szóval első kézből tudom mondani, hogy opyan adrenalinsokkban voltak, hogy semmiolyen fájdalmat sem éreztek. Ez biztos! Pontosan ismerem ezt a szitut! Mit gondoltok, mennyit szemved az a szerencsetlen aki eleg, ajinek leszakad keze lába, kifolyik a bele.... Elmebeteg dolog az egész!!
Egyet is értenék, ha Brüsszelt ide nem kevernéd. Megéri a pénzét a kúrmány és annak bölcs vezére, a "feneséges Henci", az szent igaz, de VDL-ék, és az ehhez a körhöz tartozó elit jóval nagyobb gazemberek. Ez még a holdról is látszik. Viszont ha ez vigasztaló, a világ mindig is ilyen volt..

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
761
2 208
93
Egyet is értenék, ha Brüsszelt ide nem kevernéd. Megéri a pénzét a kúrmány és annak bölcs vezére, a "feneséges Henci", az szent igaz, de VDL-ék, és az ehhez a körhöz tartozó elit jóval nagyobb gazemberek. Ez még a holdról is látszik. Viszont ha ez vigasztaló, a világ mindig is ilyen volt..
A Brüsszelezés csak egy a rengeteg manipulatív dologból. Mindegy melyik oldalt nézzük, mindkét oldal elképesztő módon manipulál. 30 eve a helyi napilapokkal manipuláltak és azzal az 1-2 állami tv csatornával, ma elképesztő mennyiségű dologgal. Az eredmény kb ugyanaz. Pártállástól szinte fűggetlenűl.

• Tetszik
Reactions: PFZ

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 152
2 264
113
pl a "hírfelhő" .. southfront.press .. de ha te is úgy vagy vele mint a másik kolléga, hogy jobban tudod mint ők .. akkor várjuk a túpontos számokat !
( de ha azt fogod írni,hogy senki nem halt meg és egy anyacsavart nem vesztettek az ukránok,mert Te úgy gondolod akkor úgy is jó .. elhisszük .. :D )
Már megint a ferdítés, torzítás!
Én nem állítottam soha, hogy tudom a számokat. Soha nem állítottam azt sem, hogy nincsenek veszteségeik, akár súlyos veszteségeik is az ukránoknak.
Viszont a havi 10 000 ezer katona és 400 db páncélos elvesztése csak a kurszki betörés területén szerintem lehetetlen. Ez egy vélemény, nem kell megsértődni.

A napi 4000 fős orosz veszteséget meg teljesen nyilvánvalónak veszed Te is a többi valóságtagadóval együtt....ejjjj.... vannak azért bajok úgy érzem... miért is lenne irreális?? Támadó műveletben, teljes tüzérségi és légi fölény mínuszban teljesen reális számok....
A napi 4000 fős orosz veszteséget még soha nem halottam, így nem is állítottam, nem is hiszem el, nem veszem nyilvánvalónak. A válaszom többi része ua., mint fent.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 564
36 645
113
Azért írtam, hogy érdekes...
Mit latunk akkor a kepen pontosan mert ossze adva erosen 40+millio folott van.
Az Al-Jaziira szerint...
Ez hülyeség. A határátlépések száma, ami nem mond semmit arról, hányan hagyták el Ukrajnát és hova.
Valószínűleg...

A késes eset leirata...

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
7 083
17 307
113
Gyakorlatilag szinte mind aminek szemből mentek, valamifele IFV/APC/Egyéb. Nekik majdnem mindegy, hogy honnan mennek neki. Amit latni tankos bejátszásokst, ott úgy néztem nem szemből mentek... Szerintem a tankonkon kívűl, komulativ fejjel szinteti mindennek nyugodtan mehet szemből is.
Számtalan esetben láttam, hogy harckocsit támadnak szemből. De..., mint alább is látható, még így is működik.

"Orosz grill a náciknak. A NATO Rozsdás Armada temetője (több ezer megsemmisült tank, páncélozott jármű, fegyver és speciális felszerelés).
A 2. náci koalíció teljes összeomlása"

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Egy ukrán dzsip elveszett egy "ellentámadásban" egy VT-40 FPV drón megsemmisítette...

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
8 075
52 592
113
Tegnap nappal és éjszaka az Aerospace Forces és a rakétaerők csapást mértek Szumi, Harkov, Zaporizzsja, Donyeck és Herson régiókban található célokra (a fegyverek teljes spektruma), Krivoj Rog, Opishnya a Poltava régióban, Mirgorod, Sznegirevka a Nikolaev régió, Uman külvárosa a Cserkaszi régióban, Bila Cerkva a kijevi régióban, Kirovograd és Zvenigorod (Gerani/Gerberas) külvárosai.
Kronológia:
10.10-10.37 Kharkiv régió, Zolochiv külvárosa - 20 robbanás. Tornado-S.
12.50, Zolochiv külvárosa - robbanások. UMPK.
12.15-13.45, Szlavjanszk külvárosában - 4 robbanás. UMPK.
15.05, Donyeck régió - robbanások. UMPK.
16.25, Sumy régió - robbanások. UMPK. 16.35 Donyeck régió – robbanások. UMPK.
17.25 Kherson – robbanások.
18.15 Zolochiv külvárosa, újabb robbanások UMPK.
21.25 Krivoj Rog – robbanás. Muskátli.
21.35 Donyeck régió – robbanások. UMPK.
21.50 Snegirevka, Mikolajiv régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
22.10 Kirovograd külvárosában – robbanások. Muskátlik/gerberák.
22.25 Chuguev - robbanás. Muskátli/gerbera.
23.20 Harkov – robbanás. Muskátli/gerbera.
23.35 Sumy régió – robbanások. UMPK.
23.55 Kramatorszk külvárosában - robbanások. UMPK.
00.05 Kostyantynivka külvárosában, Donyeck régióban - robbanások. UMPK.
00.45 Mirgorod – robbanások. Muskátlik/gerberák.
00.45 Kirovograd külvárosában (a város északnyugati részén) újabb robbanás. Muskátli/gerbera.
01.35 Zvenigorod külvárosa, Cserkaszi régió - robbanások. Muskátlik/gerberák.
02.05 Akhtyrka, Sumy régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
02.20 Kirovograd régió – robbanás. Muskátli/gerberák.
02.30 Opishnya, Poltava régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
02.35 Bila Cerkva – robbanás. Muskátli/gerberák.
02.55 Uman külvárosában, Cserkaszi régióban – robbanás. Muskátli/gerberák.
05.15 Sumy régió – robbanások. UMPK.

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
693
6 499
93
Már megint a ferdítés, torzítás!
Én nem állítottam soha, hogy tudom a számokat. Soha nem állítottam azt sem, hogy nincsenek veszteségeik, akár súlyos veszteségeik is az ukránoknak.
Viszont a havi 10 000 ezer katona és 400 db páncélos elvesztése csak a kurszki betörés területén szerintem lehetetlen. Ez egy vélemény, nem kell megsértődni.

A napi 4000 fős orosz veszteséget még soha nem halottam, így nem is állítottam, nem is hiszem el, nem veszem nyilvánvalónak. A válaszom többi része ua., mint fent.
"Viszont a havi 10 000 ezer katona és 400 db páncélos elvesztése csak a kurszki betörés területén szerintem lehetetlen. Ez egy vélemény, nem kell megsértődni."

Miből gondolod, hogy valótlan ez az adat? Amikor az oroszok vesztességeiről kell magyarázkodni, akkor kész a válasz, azért olyan magas, mert a támadók vesztességei mindig HÁROMSZOR akkorák, mint a védekezőké. Ha ezt elfogadjuk az egyik esetben, akkor a másikban miért nem? Vagy a bölcs megállapítások csak egy oldalra igazak?

Amúgy picit én vagyok a ludas a fenti számoknál. Én hoztam egy cikket, amelyben ez volt:

"A Kurszki terület lerohanása óta az ukrán csapatok csaknem 50 ezer (49 010) katonát vesztettek a hadműveletek ezen irányában.
Az ellenség emellett 73 harckocsit, 209 gyalogsági harcjárművet, 153 páncélozott személyszállítót, 1461 páncélozott személyszállítót, 340 tüzérségi löveget és 44 többszörös rakétavetőt (13 Himars, 6 MLRS) veszített.
A TASZSZ számításai szerint az AFU a háború kezdete óta több mint egymillió katonát veszített."

Megjegyeztem: "Ennek a cikknek nem muszáj hinni, mert nincs olyan, hogy biztos forrás, " https://forum.htka.hu/threads/hirek-ukrajnai-fegyveres-konfliktus.855/post-1761395

A magyar nyelvű forrás: https://www.magyarhirlap.hu/kulfold...-nagyszabasu-ellentamadasat-kurszki-teruleten
Az orosz nyelvű forrás: https://lenta.ru/news/2025/01/05/vs...oru-pod-kurskom-kakuyu-tsel-oni-presledovali/

Kevés hadtudományi ismeretemmel (szinte zéró) is azt tudom mondani, hogy a kurszki terület viszonylag sík, nincs természetes védelmi vonal, ahol megvethetnék a lábukat, az ukránok egy távoli cél érdekében törtek be (atomerőmű), de a közelébe sem jutottak, nincs kiépítve védelmi rendszer, összeszorultak egy kis területre, az oroszok szerintem élve a lehetőséggel nem kiszorították, hanem most szépen feldarálják őket. Az ukránok a fene sem tudja milyen elvek mentén folyamatosan pótolják az ember és technikai anyagot. Hogy tárgyalási alapnak képzelték el a kurszki területet? Lehet.

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 692
8 850
113
Az ukránok a fene sem tudja milyen elvek mentén folyamatosan pótolják az ember és technikai anyagot. Hogy tárgyalási alapnak képzelték el a kurszki területet? Lehet.
tele van a történelem esetekkel amikor a katonaszakmai szempontból laikus politikai vezetés a maga politikai szempontjai miatt felülbírálta a hadvezetést és ezzel károkat okozott
a politika és a hadvezetés egyensúlya nagyon kényes szerkezet, akkor működik jól ha a politika meghatároz egy célt, a hadvezetés meghatározza a cél eléréséhez szükséges eszközöket és erőforrásokat, a politika aztán ezt rendelkezésre bocsájtja, a hadvezetés meg elvégzi a feladatát
ha a politika összekeveri a célt az eszközzel akkor abból semmi jó nem sülhet ki, pláne hogyha nekiáll katonaszakmai kérdéseket mikromenedzselni
ha megnézzük pld. a második világháború történetét, a német és az orosz vezetés ilyen típusú hibák tömkelegét követte el, hitler és sztálin egyike se volt egy kifejezetten tőrőlmetszett demokrata, az autoriter vezetők meg könnyen esnek ebbe a hibába már csak azért is mert ahogy hitlert és sztálint is jó eséllyel megpuccsolta volna egy-egy túlságosan megerősödött tábornoka, úgy zeli hatalmára is a legnagyobb veszélyt a zsalu jelenti

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
3 075
12 862
113
Nos, azt hiszem ezzel mar ki van maxolva az osszes lehetosege a kesharcnak. Egy videoba konvertalva, idozitessel a sisakkamera es a dronfelvetel.

+1 napi Buchanka

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 956
10 117
113
Miből gondolod, hogy valótlan ez az adat? Amikor az oroszok vesztességeiről kell magyarázkodni, akkor kész a válasz, azért olyan magas, mert a támadók vesztességei mindig HÁROMSZOR akkorák, mint a védekezőké. Ha ezt elfogadjuk az egyik esetben, akkor a másikban miért nem? Vagy a bölcs megállapítások csak egy oldalra igazak?
Kurszkban relatív rövid ideig támadtak az ukránok és ahhoz képest régóta védekeznek. Amikor támadtak akkor is relatív gyorsan tudtak előre törni az oroszokhoz képest. A helyi orosz védelem nem volt a toppon.

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
3 075
12 862
113
Na tessék, hozzáértő ukrán kezekben mire nem képes az F-16... még a fedélzeti ágyúval is lelőtt két cirkálórakétát.

Elképesztő bravúrt vitt véghez egy ukrán pilóta: egyetlen repüléssel hat orosz rakétát semmisített meg

Egy 2024 decemberében végrehajtott nagyszabású rakéta- és dróntámadás során a Fighting Falcon történetében először fordult elő, hogy egy F–16-os vadászgép egyetlen harci bevetésen hat ellenséges cirkálórakétát semmisített meg, ebből kettőt repülőgépágyúval – írja az Ukrajinszka Pravda.
A lap szerint december 13-án hatalmas légitámadásra került sor az orosz megszállók részéről: közel 200 ellenséges drón, Kinzsal, ballisztikus rakéta és 94 légi, tengeri és szárazföldi cirkálórakéta volt az égen.
A cirkálórakéták az ukrán vadászgépek fő célpontjai. Az ilyen fontos célpontok elfogása nem könnyű feladat egy pilóta számára, de az ukrán pilóták rendelkeznek a világon a legtöbb tapasztalattal a cirkálórakéták elleni harci műveletekben – jegyezte meg Jurij Ihnat, az Ukrán Légierő kommunikációs osztályának vezetője.
Az F–16-os szárnyai alatt az ukrán pilótának csak négy levegő-levegő rakéta van: közepes és rövid hatótávolságúak. Először a nagyobb hatótávolságú rakétákat használták, majd a pilótának körülbelül két mérföldre kellett megközelítenie a rövid hatótávolságú rakéták használatához.

https://index.hu/kulfold/2025/01/07...repulessel-hat-orosz-raketat-semmisitett-meg/

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
9 095
50 344
113
Bergyin környéke, alvó ukrán sturmovik sejt:

• Tetszik
Reactions: vontod

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 330
24 860
113
Az F–16-os szárnyai alatt az ukrán pilótának csak négy levegő-levegő rakéta van: közepes és rövid hatótávolságúak. Először a nagyobb hatótávolságú rakétákat használták, majd a pilótának körülbelül két mérföldre kellett megközelítenie a rövid hatótávolságú rakéták használatához.
Mondjuk nem lehetetlen egy ilyen mutatvány, ha a pilóta (vagy a földi rávezetés) jó helyzetbe hozza a vadászgépet egy közeledő támadó hullámmal szemben. A +2 gépágyús lelövést meg csak egy ilyen CM "csorda" ellen tudom elképzelni, ahol sikerült "besorolni" az előzőleg Amraam-al, majd a fentiek szerint már részben hátulról Sidewinder-el megritkitott cirkálórakéták mögé és utolérni azokat. Mélyen valahol bent Ukrajnában, az orosz légvédelem hatósugarán kivül term.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 068
85 896
113
"Viszont a havi 10 000 ezer katona és 400 db páncélos elvesztése csak a kurszki betörés területén szerintem lehetetlen. Ez egy vélemény, nem kell megsértődni."

Amúgy picit én vagyok a ludas a fenti számoknál. Én hoztam egy cikket, amelyben ez volt:

"A Kurszki terület lerohanása óta az ukrán csapatok csaknem 50 ezer (49 010) katonát vesztettek a hadműveletek ezen irányában.
Az ellenség emellett 73 harckocsit, 209 gyalogsági harcjárművet, 153 páncélozott személyszállítót, 1461 páncélozott személyszállítót, 340 tüzérségi löveget és 44 többszörös rakétavetőt (13 Himars, 6 MLRS) veszített.
A TASZSZ számításai szerint az AFU a háború kezdete óta több mint egymillió katonát veszített."

Megjegyeztem: "Ennek a cikknek nem muszáj hinni, mert nincs olyan, hogy biztos forrás, " https://forum.htka.hu/threads/hirek-ukrajnai-fegyveres-konfliktus.855/post-1761395

A magyar nyelvű forrás: https://www.magyarhirlap.hu/kulfold...-nagyszabasu-ellentamadasat-kurszki-teruleten
Az orosz nyelvű forrás: https://lenta.ru/news/2025/01/05/vs...oru-pod-kurskom-kakuyu-tsel-oni-presledovali/

Kevés hadtudományi ismeretemmel (szinte zéró) is azt tudom mondani, hogy a kurszki terület viszonylag sík, nincs természetes védelmi vonal, ahol megvethetnék a lábukat, az ukránok egy távoli cél érdekében törtek be (atomerőmű), de a közelébe sem jutottak, nincs kiépítve védelmi rendszer, összeszorultak egy kis területre, az oroszok szerintem élve a lehetőséggel nem kiszorították, hanem most szépen feldarálják őket. Az ukránok a fene sem tudja milyen elvek mentén folyamatosan pótolják az ember és technikai anyagot. Hogy tárgyalási alapnak képzelték el a kurszki területet? Lehet.
Honnan szereztek ennyi páncélost? Mert katona van ennyi, de 2000db páncélos az biztosan nincs (és nem csak harckocsit értek páncélos alatt, hanem minden gyalogsági harcjárművet, tehát IFV-t, APC-t, MRAP-t stb).

• Tetszik
Reactions: gigabiga