Ez miben is mondd ellent annak amit leírtam? Amúgy én még éltem egy keveset a szocializmusban.
Azt is mondhatnám, hogy tisztán emlékszem a 3. magyar köztársasag kikiáltására, hisz már 2 múltam akkor.
Előrebocsájtom, hogy szerintem természetesen nem kell automatikusan egy adott korban/korszakban élni ahhoz, hogy értsük,megértsük az adott időszak/éra világát, az ott/akkor élők motivációit. Már csak azért sem, mert ugye egy idő után ez lehetetlen a fizikai lehetőség híján.
Mai szemmel pedig - akkor elfogadott, mi több, teljesen természetes - meglehetősen riasztó jelenségekkel szembesülhetünk a múltból.
Elég csak a Ritkán látható történelem blog bejegyzéseit nézegetni.
Régi képek és érdekes történetek
ritkanlathatotortenelem.blog.hu
Szinte nincs olyan bejegyzése, amiben ne lenne olyan kép/képalá, ami ma abszolút elfogadhatatlan, a maga korában/helyén meg elfogadott volt.
Tessék egy, csak a legújabb bejegyzésből:
"1930-as évek. Kínában használt "kivégzőketrec", amiben magára hagyták az elítéltet étlen-szomjan, kimerülve meghalni"
1932. Mozgó kávéárus Londonban
ritkanlathatotortenelem.blog.hu
Bár a megértés/megértésre törekvés esélye a kor megélése nélkül is meglehet, de lássuk be; könnyebb, ha már volt lehetőségünk (muszáj volt) élni egy adott korban, érában.
A huszonéves (tehát csikó
) lányommal nagyon tanulságos vitákat, jobb esetben eszmecseréket tudunk folytatni a születése előtti időszakról, annak általa értéséről, meg nem értéséről.
Klasszikus témakörök pl.; a férfiak a háztartási munkában való részvétele, udvarlási, együttélési szokások, stb., stb.
Legújabb kedvencemet egy görögkatolikus lelkész ismerősöm anekdotázta pár napja: Házasság előtti jegyesoktatáskor természetesen szóba kerül az eskü szövege is. Amikor a menyasszony szövegére kerül a sor, s oda jutnak hogy "...s ígérek neked.......engedelmességet", na akkor az öntudatos ifjú hölgyeknél (10ből 9 esetben) leolvad a 32 amperes kismegszakító, hogy ők azt qrva élet, ööö, izé... biztos, hogy ki nem mondják a szertartáson! Még "játszásiból" sem!
S nem is értik, hogy régen hogy voltak olyan hülyék a nők stb., stb.
Amikor meg csendesen próbálom felvázolni a lányomnak, hogy egy szokásnak, függésviszonynak nemhogy évtizedes, évszázados, de évezredes előzménye van, akkor továbbra is a megélt kora (mondom kiscsikó
) szerint akarja értelmezni akár a csak közelmúltat.
De így van ez a hidegháború, a szocializmus, de még Hofi megítélésénél is - valamelyik nap szembesültem egy Hofi-videó alatti kommentáradatból, ahol a korban bevallottan nem élt csikók
osztották az észt, a megfellebbezhetetlen ítéletet Hofiról - azoknak, akik a korában, az által pellengére állított jelenségek korában éltek...
Vicc és szánalom egyben ez a jelenség.
Én pl. Sunlight56-hoz képest egy siheder vagyok, de annyira már vagyok idős, hogy van úgy húsz évnyi mintavételezésem a szocializmusból: Négy éves koromban tudtam, hogy pl. ki volt Todó Zsivkó! (Todor Zsivkov), onnantól már nagymamámmal néztem minden este a híradót, vasárnaponként A Hét, majd indulásától a Panoráma műsorát.
Tehát onnantól ideológiailag már valamilyen szinten képzett voltam - vidéki kis jövedelmű fizikai munkások gyermekeként (apámtól széles spektrumban tudtam tanulni káromkodni, ha a kommunisták kerültek szóba...).
Nyilván teljesen máshogy látta ezt a kort egy olyan gyerek, aki a Rózsa-dombon élt a magas rangú pártfunkcionárius, vagy jómódú maszek (tudtátok, hogy azt jelenti:
magán
szektor?) szüleivel.
Szóval tán nem feltétlen hátrány megértés szempontjából élni egy adott korban, s nem feltétlen khm. elegáns osztani az észt pont azok felé, akik megéltek egy kort, elviseltek egy korszellemet, annak értik közéleti/politikai következményeit, folyományait, s nem csak az újabb, """korszerűbb""" világban merített élettapasztalataikból, annak történelemértelmezéséből tudnak - észt osztani.
S természetesen a 80-as évek közepétől követtem más országok politikai életét is - pl. jobb híján a HVG-ből is. (Még mai szemmel is tartalmas volt az akkori HVG ebből a szempontból.)
Így követtem a 90-es évek elejétől természetesen az ukrán állam történéseit is.
Ezeket csak tovább árnyalták az oda csempészni, seftelni járó munkatársak élménybeszámolói is.
...hát nem egy Európa-konform állam/társadalom képe rajzolódott ki az összeszedett információkból...
S hol volt még 2014!
Mindezek fényében érthető (de nem megérthető és nem elfogadható) egyes csikókorú topik tagok megérteni/azt akarni/fejlődni képtelen/hamis/konok/csökött/destruktív hozzáállása - jelen esetben e témában is.