[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
8 134
52 847
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Forrás: Хроники Гераней
06:00 órakor a Kh-101 kilövésekre került sor. MiG-31 és 7 Tu-22M3 a levegőben.
07:30 Kalibrok csoportját észlelték a Herson régió felett
07.30-kor rögzítették az első X-101-eseket Sumy régióban. Szinkronban.
07.35-kor az X-101 egy másik csoportját fedezték fel Sumy régióban.
07.35-kor volt információ a Kalibrs indításáról közvetlenül a Novorossiysk-öbölből...talán lesz videó
07.40 Krivoj Rog - robbanás Az OTRK upd azt írja, hogy Zelenodolszk - 1 rakéta elleni csapásról volt szó.
07.55 hirtelen rakétát fedeztek fel Csernyigov közelében.
08.00 Cserkasszi - robbanások X-101.
08.01 Csernyihiv régió - robbanás
08.03 Az összes rakéta végül Nyugat-Ukrajnába repül.
08.05 "Novorosszijszk" Kalibr rakétákat észleltek a Nikolaev régió felett.
Elindultak a Vinnica régióba is
6 rakéta a Hmelnickij régió felett – egyenként szétszórva. Eleinte Starokostyantyniv felé tartottak, most a Ternopil régió felé fordultak. 1 rakéta kicsit lemaradt... Van egy olyan érzésem, hogy a "novorosszijszkikkal" szinkronban akarnak repülni valahova Ezért vágnak ilyen cikkcakkokat.
08.15 3 Tu-22M3 repül a Fekete-tenger felé.
08.21 rakéta Csernyivci felett
08.25 rakétacsoportot fedeztek fel Kárpátalján
Lengyelország harci repülőgépeket emelt az Ukrajna elleni rakétatámadás miatt – közölte az ország fegyveres erőinek hadműveleti parancsnoksága
Megállapították, hogy harci párok teljesítettek szolgálatot, a földi légvédelmi és radaros felderítő rendszereket pedig fokozott készültségbe helyezték.
08.30 Khmelnickij, Vinnica régiók és Bila Cerkva külvárosa – robbanások
08.37-én eltűnt a radarokról egy rakétacsoport (2 db) a Kárpátokban
08.40 Ivano-Frankivszk - robbanások
08.43 Lviv régió, valószínűleg Stryi - robbanások
08.44 újabb rakétacsoport Stryibe
egy csoport volt "elveszett a hegyekben"
08.47 Stryi, Lviv régió - robbanások
08.48 világos a rakéták számára.
Keleti régiók - vészhelyzeti áramkimaradások.
Rakétatámadások gáztároló létesítményekre Lviv régióban

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 408
52 243
113
szerintem még életedben nem jártál kint Kárpátalján.. ha jártál volna nem irsz ilyen hülyeséget :)
Akit onnan ismerek, szintén nem ezt mesélte amit ő. Egyik sem. Se férfi, se nő. "Ukránabbak az ukránnál" - ezen már konkrétan felröhögtem, totál kamuszagú propi, az átlátszó fajtából való.

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 344
8 963
113
Mivel tanulják az iskolában, még a magyar iskolában is, ezért nem igaz, hogy nem tudják, legfeljebb nem akarják beszélni az ukrán/orosz nyelvet. Hozzánk a gyárba sok kárpátaljai magyar jött dolgozni és a kb. 20 főből csak egy olyannal találkoztam aki azt mondja, hogy nem beszél szláv nyelvet.

Több tucat olyan Kárpátaljai magyart ismerek, akik elmondták, hogy soha nem tanították nekik az ukránt, hanem elvárták, hogy ukránul tanuljanak tárgyakat. A különbség óriási, aki magyar környezetben nőtt fel, soha nem kellett otthon ukránul beszélnie és még az orosz és ukrán szomszédok is magyarul beszéltek hozzájuk, azoknak elmondom, hogy milyen volt kint az ukrán oktatás: megtanulták a ciril betűket, tollba mondáskor leírták az ukrán szöveget, de egyetlen szót sem értettek belőle. Ezeknek a gyerekeknek idegen nyelvként kellett volna oktatni az ukránt, de az ukrán állam erre tett magasról, csak az elvárások voltak. Olyanokkal is beszéltem, akiket a szüleik ukrán iskolába adtak és azt mondták, hogy az életük legkeservesebb évei voltak, mert nem értettek semmit abból, ami körülöttük van.
Ki kellett volna menni és az ott élőkkel beszélni, nem pedig távolról osztani az észt. Én még könyveket is gyűjtöttem kinti iskoláknak, mert a könyvtáraik kb 50 db-bol álltak.

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 544
14 282
113
csihi puhi

GhUoHnpbIAAdZI7

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 079
1 979
113
Akit onnan ismerek, szintén nem ezt mesélte amit ő. Egyik sem. Se férfi, se nő. "Ukránabbak az ukránnál" - ezen már konkrétan felröhögtem, totál kamuszagú propi, az átlátszó fajtából való.
Abban igaza lehet, hogy sokaknak a mai napig fáj a 2004-es kettős állampolgárságos népszavazás. Nekem is van kárpátaljai ismerősöm, aki az után azt mondta nem magyar, hanem ukrán. Persze később felvette az állampolgárságot és most vállalkozó Bp-en.
Az ukrán nyelvoktatásnak több problémája is volt. Egyrészt a helyi magyar pedagógusszövetség már a 90-es évektől folyamatosan hangoztatta, tankönyveket írt, kérelmezte, hogy az ukránt idegen nyelvi módszertannal oktassák, amit az oktatási minisztérium folyton figyelmen kívül hagyott. Még szótárak sem voltak, a tankönyvek meg anyanyelvűeknek készültek. Az első szótárakat a magyar állam támogatásával a Nyíregyházi főiskola szláv tanszéke adta ki. Majd amikor "rádöbbentek", hogy 150 000magyar nem tud ukránul, csak részben oroszul, úgy akarták megoldani a dolgot, hogy akkor megszüntetik a magyar nyelvű oktatást. Mindezt úgy, hogy egyes felmérések alapján a lakosság 70% inkább az oroszt használta még a közéletben a 2000-es években. Ezt az arányt sikerült megfordítani az orosz nyelvű iskolák, sajtó, stb. betiltásával, büntetések kiszabásával megfordítani hivatalosan 2020 környékére. Aztán Putyinbérencezés ment a magyar sajtó egyik felében, mikor, részben a lehetséges szavazatok miatt, Orbánék szóltak, hogy ez nem oké és ekkor feszült egymásnak a két ország, noha addig Magyarország volt az egyik legnagyobb támogatója Ukrajnai EU integrációjának.
Az ukrán Hlodomor (1932-33 éhínség) meg kicsit a holokauszt körüli hozzáállást követi, amikor egy a történelemben számtalanszor elforduló népírtást próbálnak egyedinek és mindennél rosszabbnak beállítani. A holokauszttól eltérően a Hlodomor erősen sarkít, mert nem az ukránok voltak a célpont és sokkal többen haltak bele az elhibázott szovjet gazdasági tervezésbe a délorosz mezőgazdasági térségben, mint az ukrán szszk-ban.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 567
20 626
113
és a SZU-ban is leigazott a birodalomba beolvasztott nulla autonómiával rendelkező nép volt az ukrán, nem létezett az a fajta viszony, amire te próbálsz utalni azért, hogy az érvrendszerednek legyen egy hangyafasznyi valósagtartalma.
Csak az előttem szóló néhány olvtárshoz csatlakoznék azzal - hogy olyanok próbálnak a régi SZU , és a régi - uj ukrán rendszerről véleményt mondani, akik akkor nem élték ezt át személyesen a saját bőrükön.
Segítek Dudi, egy kicsit - egyszerű példákkal, idő és hely hiányában:

Ukrajnában a régi SZU rendszerben -kettös ellenőrzés és irányítás alatt állt az ország, a SZU végrehajtó, nyiltan működő ellenőrző szerve a KGB volt. Ezt a saját bőrömön is megtapasztaltam egy ottani, KGB alezredes előtti kihallgatásom során. Bevallottam hogy magyar és keresztény értékeket vallva - az ukrán-orosz nemzetiségű szovjet pártfőtitkár , Hruscsov által lerombolt keresztény templomok helyreállításában veszek rész egy magyar állami küldöttségben.
Legnagyobb megdöbbenésemre, a vörös szőnyegen egy fél Putyinnyi dolgozóasztal mögül felállt az ales, és tiszta magyarsággal csak annyit mondott: "És én miben segíthetek?"
Mivel a KGB kezében a kormányzásban csak a zsarolás fenyegetés volt (mert fizetni nem tudott) előnyben volt vele szemben a többi nyugati szolgálat (MI6 és társa), mert ők dollárban fizettek le , akit csak tudtak.

Ha ismered Ukrajnát, tudod hogy ma is a nagyobb privát üzleteket, ingatlan és gépkocsi eladást - dollárban bonyolítanak le, ugyanúgy mint a régi rendszerben..

Erről, a nyugati függőségről, és befolyásolásról szól egy Kievben 1956-ban kiadott ukrán önarckép:

lGhoHaB.jpg

Ez ma is érvényes, ott ismét nyugodtan ki lehetne adni, az aktualitását nem vesztette el majd' 70 év alatt sem, sőt..

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 243
6 176
113
Valamire készülnek a franciák.
Kihátrálnak vagy nem Ukrajna mögül?Ha Oroszország nem enged?
https://twitter.com/front_ukrainian/status/1879224974340489575?s=19

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 408
52 243
113
Abban igaza lehet, hogy sokaknak a mai napig fáj a 2004-es kettős állampolgárságos népszavazás. Nekem is van kárpátaljai ismerősöm, aki az után azt mondta nem magyar, hanem ukrán. Persze később felvette az állampolgárságot és most vállalkozó Bp-en.
Az ukrán nyelvoktatásnak több problémája is volt. Egyrészt a helyi magyar pedagógusszövetség már a 90-es évektől folyamatosan hangoztatta, tankönyveket írt, kérelmezte, hogy az ukránt idegen nyelvi módszertannal oktassák, amit az oktatási minisztérium folyton figyelmen kívül hagyott. Még szótárak sem voltak, a tankönyvek meg anyanyelvűeknek készültek. Az első szótárakat a magyar állam támogatásával a Nyíregyházi főiskola szláv tanszéke adta ki. Majd amikor "rádöbbentek", hogy 150 000magyar nem tud ukránul, csak részben oroszul, úgy akarták megoldani a dolgot, hogy akkor megszüntetik a magyar nyelvű oktatást. Mindezt úgy, hogy egyes felmérések alapján a lakosság 70% inkább az oroszt használta még a közéletben a 2000-es években. Ezt az arányt sikerült megfordítani az orosz nyelvű iskolák, sajtó, stb. betiltásával, büntetések kiszabásával megfordítani hivatalosan 2020 környékére. Aztán Putyinbérencezés ment a magyar sajtó egyik felében, mikor, részben a lehetséges szavazatok miatt, Orbánék szóltak, hogy ez nem oké és ekkor feszült egymásnak a két ország, noha addig Magyarország volt az egyik legnagyobb támogatója Ukrajnai EU integrációjának.
Az ukrán Hlodomor (1932-33 éhínség) meg kicsit a holokauszt körüli hozzáállást követi, amikor egy a történelemben számtalanszor elforduló népírtást próbálnak egyedinek és mindennél rosszabbnak beállítani. A holokauszttól eltérően a Hlodomor erősen sarkít, mert nem az ukránok voltak a célpont és sokkal többen haltak bele az elhibázott szovjet gazdasági tervezésbe a délorosz mezőgazdasági térségben, mint az ukrán szszk-ban.

Ez amit írsz, nem ugyanaz mint az "ukránabbak az ukránnál" hé!

Nekem is van kedves ismerősöm aki azt mondta hogy Ő Székely, nem Magyar, mikor azt mondtam neki hogy magyar testvérem - össze nem vesztünk azért! - de hogy románabb lenne a románnál? Valaki ilyet mondana rá, nekifutásból fejelné le!

A Kárpátaljai magyar ismerősök meg azt mondták, hogy jobb volt a SZU mint Ukrajna, akkor senki se basztatta őket, az ukikat meg utálják mint a szart. Oroszul és magyarul tudnak. Ukránul csak ha nagyon muszáj, és amennyit muszáj.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 893
61 766
113
  • Vicces
Reactions: Kim Philby

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 116
85 995
113
Csak az előttem szóló néhány olvtárshoz csatlakoznék azzal - hogy olyanok próbálnak a régi SZU , és a régi - uj ukrán rendszerről véleményt mondani, akik akkor nem élték ezt át személyesen a saját bőrükön.
Segítek Dudi, egy kicsit - egyszerű példákkal, idő és hely hiányában:

Ukrajnában a régi SZU rendszerben -kettös ellenőrzés és irányítás alatt állt az ország, a SZU végrehajtó, nyiltan működő ellenőrző szerve a KGB volt. Ezt a saját bőrömön is megtapasztaltam egy ottani, KGB alezredes előtti kihallgatásom során. Bevallottam hogy magyar és keresztény értékeket vallva - az ukrán-orosz nemzetiségű szovjet pártfőtitkár , Hruscsov által lerombolt keresztény templomok helyreállításában veszek rész egy magyar állami küldöttségben.
Legnagyobb megdöbbenésemre, a vörös szőnyegen egy fél Putyinnyi dolgozóasztal mögül felállt az ales, és tiszta magyarsággal csak annyit mondott: "És én miben segíthetek?"
Mivel a KGB kezében a kormányzásban csak a zsarolás fenyegetés volt (mert fizetni nem tudott) előnyben volt vele szemben a többi nyugati szolgálat (MI6 és társa), mert ők dollárban fizettek le , akit csak tudtak.

Ha ismered Ukrajnát, tudod hogy ma is a nagyobb privát üzleteket, ingatlan és gépkocsi eladást - dollárban bonyolítanak le, ugyanúgy mint a régi rendszerben..

Erről, a nyugati függőségről, és befolyásolásról szól egy Kievben 1956-ban kiadott ukrán önarckép:

lGhoHaB.jpg

Ez ma is érvényes, ott ismét nyugodtan ki lehetne adni, az aktualitását nem vesztette el majd' 70 év alatt sem, sőt..
Ez miben is mondd ellent annak amit leírtam? Amúgy én még éltem egy keveset a szocializmusban. ;)

Azt is mondhatnám, hogy tisztán emlékszem a 3. magyar köztársasag kikiáltására, hisz már 2 múltam akkor. :D :cool: