Az igazi "tél" akkor jön majd, ha újra akarjuk tölteni a tározókat, itten főleg Ny Európára gondolok. Egy valóban kiürült tározókapacitás feltöltése lehetséges LNG vel? Részben van e akkora szállítási kapacitás a világon, a föld többi LNG igényét nem számítva? Ja ás. ha tovább tartanak a harcok valakinek az ukrán tározók töltését is ki kelesz fizetni.
Ukrajna az elmúlt héten jelentősen növelte a földgázimportot, miután orosz rakétacsapások érték az ország energia-infrastruktúráját. A Reuters jelentése szerint Kijev február 9-én, vasárnap összesen 16,3 millió köbméter földgázt importált az Európai Unió országaiból. A legnagyobb mennyiség...
kiszo.net
Megnéztem csak futólag hogy Norvégia mennyit juttat Európába..
3 vezetéken Németországba 160 millio m3 /nap
2 vezetéken Nagy Britanniába 110 millio m3/nap
1 vezetéken Belgiumba 40 millio m3 /nap
1 vezetéken Franciaországba 55 millio
m3 /nap
Dania felől Lengyelországba Baltic Pipe-on 27.5 millió m3 /nap, nyilván a dánok is kapnak gázt, ez a mennyiség csak a lengyeleké amit írtam.
Ezek elég nagy számok, viszont még ezek sem képesek kielégíteni az igényeket, a katari energiaügyi miniszter is megmondta egy régebbi interjúban, hogy Európa nem tudja nélkülözni az orosz gázt, ha tetszik, ha nem tetszik ez a helyzet, illetve elnézést tudja nélkülözni, mégpedig úgy, hogy megveszi az USA vagy Norvégia által szállított kevesebb és drágább gázt (deficit), vagy veszi a szintén orosz gázt más beszállítóktól drágábban (deficit).
annyira nem bonyolult,de úgy tűnik csak mi értjük ezt itt páran a fórumon , Brüsszelben a sok agyon iskolázott már nem .. és utána csodálkoznak a gazdasági mutatókon.