Ha meg nem teljesíti, majd jön a “kötelesség-rendőrség” és bilincsben elvezeti Amerikát!
De nem is biztosítják.Nope, nem garantálták (guarantees), hanem csak biztosították (assurances), ami a gyakorlatban nem vont maga után semmilyen kötelezettséget. Plusz a tényleges kötelességvállaláshoz ratifikálni és a Kongresszus által elfogadni kellett volna konkrét akciótervvel egyetemben, ami nem történt meg. És ezt nem én, hanem Leonyid Kravcsuk, Ukrajna első elnöke mondta
Na meg pont ezért a visszatérő toposzért csináltam nemrégiben egy külön budapesti memorandumos adást
Arra akartam rávilágítani hogy amiről Trump beszél hogy itt Ukrajna az amerikaiak pénzéből akar háborúzni teljesen hamis. Egyrészt nem Ukrajna akar háborúzni, Ukrajna a megtámadott fél. Másrészt Ukrajna területi épségét az USA "biztosította" valamiért cserébe.
Trump azt sem érti hogy milyen károkat csinál az USA diplomáciai kapcsolatainak a szétverésével. Hosszútávú kormányokon átívelő külpolitikára van szüksége egy nagyhatalomnak. Az nem működik hogy egyik kormány ezt támogatja a következő meg azt. Így senki se fog tudni komoly partnerként tekinteni Amerikára.
Jelenleg amúgy az a durva hogy oda jutottunk hogy még Kína a légnormálisabb nagyhatalom. Nem indítanak háborúkat, van egy kiszámítható külpolitikájuk. Lehet velük kereskedni és nem akarnak gazdasági háborút. Tajvan az egyetlen kényes ügyük, de ahhoz is több jogalapjuk van mint az oroszoknak Ukrajnához.