Na akkor leírnám a hajó vs szuhojjal kapcsolatos észrevételeim,bár Kuruc71 már megtette, a hajós részről pedig szerintem ő tudja a legjobban,hogy mikor mi a protokol.
Azért én kicsit szubjektíven próbálom nézni a dolgokat (kérdés sikerül-e), a haditengerészetet alig ismerem.
Na akkor most ugye bejön 1db légvédelmi "ladik" a tengerre, aztán megjelenik 1 Szuhoj mögötte, majd játszadoznak. Szerintem nem véletlen került oda az a Szuhoj, nyilván a hajót várta, ezzel semmi probléma, az sem kérdéses,hogy miért egy darab repült rá, mivel több gép esetén fenyegetésnek érezhetik az amcsik. Nem ismerem sem a hajót, sem az említett Szuhojt, de én úgy tudom,hogy ezekből a gépekből jó pár darab felderítő,szerintem ez is az lehetett.
Ha orosz részről nézem, akkor nem tudják pontosan miket,hogyan tud az a bizonyos ladik. Ráküldenek egy felderítő gépet, aminél fontos,hogy 1 darab! Ez az egy gép megfigyelheti a hajó útvonalát és reakcióit, közben értékes adatokat gyűjthet. Valószínű az átrepüléseknél fotózott illetve videózott a gép, így látják,hogy milyen reakciót vált ki a legénységnél, fegyverzetnél, a képek alapján méretarányosan ki tudják számolni a hajón a távolságokat ..stb. A legénység reakciója, reakcióidő és az esemény visszhangja sem elhanyagolható. Hiába voltak nemzetközi vizeken, ott más gép is repülhet,más hajó is hajózhat, az áthúzásnál kérdés a magasság is.
Az amcsik meg egy erős géppel hajókáztak,aztán megjelent a Szuhoj, valószínű tudták,hogy a Szuhoj egyedül nem süllyeszteni jött, ők meg harckészültségben voltak(?).
Valószínű,ha történt besugárzás, az első pár alkalommal elég érdekes fejek lehettek,mert tényleg elég valószínű,hogy ott villog és vijjog pár dolog, ami éles helyzetben nem túl megnyugtató.
Azért nem elhanyagolható a darabszám és a reakciók hiszen nem valószínű,hogy 1 hajót küldenek támadni, ahogy egy hajó ellen sem éppen egy vadászgép menne. Elég valószínű,hogy a hajó le tudta volna szedni. Mégis kérdés,hogy volt-e kommunikáció a hajó és a repülőközt. (Nem feltétlen rádiós), azért vannak nemzetközi jelzések,illetve feltételezem,hogy a Szuhoj figyelt arra,hogy a manővereiből lássák,hogy nem támadni akar, mert bizony nem mindegy milyen manőverekkel közelíti meg a hajót. Szerintem az amik passzívan / fél-aktívan védekeztek,tehát ott volt a radar és a fegyverzet,meg a piros gomb, csak nem nyomta le senki és ez jó.
Hivatalos állás foglalás lehet: Mi történt? Az USA odaküldött egy légvédelmi hajót a NATO tagországok biztosítására. De mivel esetenként Oroszországra is veszélyes lehet, ezért a ruszkik ráküldtek egy gépet, ami megfigyelte a hajó irányát, illetve békés mivoltját. Azért ne feledjük,hogy nem is akármilyen amerikai hajó közeledett Oroszország felé, így egy jogos "félsz" lehetett az oroszok részéről, amit úgy gondolták,hogy ellenőriznek. Erre mit szólnak be? 12 átrepülés és? Provokáció lehet, de az is ,hogy radarral kísérték a gépet.. De hivatalosan csak egy megfigyelős találka volt.
A másik, amcsi vs orosz sátán:
Azért vicces, de idézném magam, a mostani orosz szimpatizánsok terroristának minősülnek, akárhogy is nézzük az államrenddel kapcsolatban lépnek fel és akadályozzák az állam működését. A hivatalok,rendőrségek,laktanyák elfoglalása közel sem nevezhető békés tüntetésnek,ami jelentéktelen veszélyfaktort jelent, sőt...
A másik kérdés pedig az ukrán vezetés és a jobb szektor, azért ezt a kormányt legitimnek / demokratikusnak nevezni elég meredek. Tekintettel arra a ténnyel,hogy a seggüket oda fegyverrel és megfélemlítéssel tolták fel, ahol nem passzív, hanem aktív fegyveres segítséggel. Ha ez a kormány legitim, akkor a Krími népszavazás miért nem? Ráadásul a Krími népszavazás a népek önrendelkezési jogán alapult.
Az ukrán állam működése,megint más kérdés. Közbiztonság nincs, rendőrség,katonaság .. stb hol van? Azért maga az állam hogy működne rendesen ha a karhatalom NEM BÍZIK a vezetésben?! Esetenként joggal.
Ne feledjük,hogy a mostani vezetés NEM megválasztott, tehát nem demokratikus, nem ismerem az ukrán jogokat, de a karhatalom bevetése (katonaság) nem hiszem, hogy jogszerű. Bár a terrorizmus maga fennáll, szóval kérdéses.
Szerintem nem lenne célszerű úgy a tömeg elleni erőszak,hogy nincs egy olyan kormány ,amire az ukrán emberek azt mondták,hogy igen, ők tegyenek rendet!
Lényegében a vezetés a hatalmat és nem a népet képviseli.
Vissza USA vs Oroszo. :
Azért ne feledjük,ki és hogyan hallgat le kiket. Azt se feledjük,hogy ukrajna Oroszország seggében van és az USA szítja az ukránokat és az EU-t is az oroszok ellen és nem fordítva. Mekkora hiszti lenne ha Mexikóban lenne ekkora balhé és az Oroszok támogatnák őket. Talán a Kubai rakétaválság sem volt ehhez hasonlítható. Megnézhetjük az USA által demokratizált országokat és az oroszok által, mindkét helyen vannak szétlőtt és a magasba emelt országok,az érdekszférától és hozzáállástól függően.
Amerika a világ csendőre akar lenni, az ukránoknál és Afrikában próbál rendettenni, míg szerintem az Oroszok Ázsiában és Kelet-Euban próbáltak érdeket érvényesíteni és viszonylagos stabilitást elérni.
Amerika nem sátán, rendben. Izraelnek miért mindenki az ellensége ? Rengeteg nyugati állam támogatja, mégis ha bárki felemeli a szavát az hajjaj. Amerikával szintén hasonló a helyzet, az oroszokat kell sárral dobálni.
Ha az amerikaiak olyan fasza gyerekek, akkor tessék előbb a saját házatáján (USA és Amerikai kontinens) rendet tenni, szerintem Boston,LA Compton ..stb vannak olyan helyek, ahova tényleg oda kéne figyeljen, az miért nem megy? Ott vannak még a Dél-Amerikai államok, egy párban áll a balhé, a drogbusinessről meg ne is beszéljünk. Szerintem mindenki a saját háza táján vágjon rendet, ne pedig a másik seggében, az ellenségét bátorítsa, főleg ha valóságban nem is áll ki értük. (1956 Budapest , de akár a térség is , a másik,hogy kísértetiesen hasonlítanak az események)